Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
17-02-2013  

FIOD hoort Apotheker over verkoop Rendo

 

ZWOLLE - Oud D66 minister van landbouw en oud-burgemeester van Steenwijkerland Hayo Apotheker heeft als president-commissaris van het regionale nutsbedrijf Rendo onvoldoende toezicht gehouden op de directie van het bedrijf. Volgens een onderzoek van NRC Handelsblad.

De fiscale opsporingsdienst FIOD zou in deze corruptie-zaak rond de overname van de leveringstak van Rendo, in 2006, door het Belgische Electrabel. ook Apotheker gehoord hebben over zijn functie als toezichthouder van Rendo.

Volgens berichtgeving van RTV Oost zou Electrabel zich met steekpenningen toegang verschaft hebben tot de Nederlandse consumentenmarkt voor stroom en gas. Electrabel kocht voor 66,5 miljoen euro de leveringstak van Rendo in Meppel en nam ook de leverantie van gas en elecra aan particulieren en bedrijven van COGAS NV te Almelo over. Electrabels is nu de grootste leverancier van energie op de Nederlandse markt.

Al tijdens de overname van Rendo betaalde Electrabel 1 miljoen euro aan een bedrijfje van de directeur van Rendo voor nooit verstrekte adviezen, luidt de verdenking. De FIOD vond volgens RTV Oost ook een handgeschreven notitie van de directeur waarin de afspraak over het miljoen is vastgelegd en wordt opgemerkt dat er voor ‘Hayo’ ook iets 'leuks' in het vat zou zitten. Apotheker is door de FIOD gehoord over de notitie, meldt RTV Oost verder. Apotheker is volgens datzelfde bericht niet aangemerkt als verdachte. Apotheker was in 2000 burgemeester van Steenwijk en daarna in 2001 van de fusiegemeente Steenwijkerland.

 

Archief
Terug naar vorige pagina