Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
01-11-2011  

Snelkraak juwelier aan Centrumplein

 

ALMELO – Volgens berichten op Twitter is er hedennacht rond 04.30 uur ingebroken bij juwelier Star Gold aan het Centrumplein 2a. Er zou een ruit zijn ingeslagen en de daders zouden per scooter zijn gevlucht.
Ook in Nijverdal is vannacht ingebroken bij juwelier Diekman aan de Grotestraat.
Nadere gegevens ontbreken nog.

 
01-11-2011  

Advocatenkantoor Ten Cate is failliet

 

ALMELO – Advocatenkantoor ten Cate aan de Egbert Gorterstraat is failliet. Het faillissement is door Mr. Eric Breuning ten Cate en vennoot Mr. Philip Kleijn van Willigen zelf aangevraagd. In de afgelopen tijd is geprobeerd het personeel elders onder te brengen en drie advocaten zijn vandaag hun eigen kantoor begonnen onder de naam Centrum Advocaten. Ook de lopende zaken zijn elders ondergebracht zodat cliënten niet getroffen worden en geen vertraging in lopende procedures optreed. Mogelijk volgt ook een doorstart van een afgeslankt advocatenkantoor ten Cate. De belastingdienst is de grootste schuldeiser.
Ten Cate Advocaten zou volgens plan al verhuizen naar het in verbouwing zijnde Twenthe Centrum om ruimte te maken voor de Justitiële Archiefdienst Oost Nederland.
Ten Cate Advocaten was gespecialiseerd in o.a. Personen- en Familierecht, Letselschade, Arbeidsrecht, Sociaal Zekerheidsrecht, Strafrecht, Huur- en Consumentenrecht, Verbintenissenrecht en Incasso, Bestuursrecht en Ondernemingsrecht.

 
02-11-2011  

InteraktContour/Reumafonds winnen Award

 

ALMELO - InteraktContour en Reumafonds uit Almelo hebben gisteravond de MaS Award uitgereikt gekregen uit handen van Erik Hütte van Rabobank Noord Twente en Niek Bats, leerling van
’t Nijrees. De Award ging gepaard met de overhandiging van een cheque t.w.v. € 250,- beschikbaar gesteld door Rabobank. Zij kregen de prijs omdat zij volgens de jury een heldere visie hebben op de maatschappelijke stage.

Leerlingen uit het voortgezet onderwijs gaan samen met deelnemers van InteraktContour de vrijwilligers van het Reumafonds in het zonnetje zetten door hen een high-tea aan te bieden. Dit zal plaatsvinden op de Dag van de Vrijwilliger op 7 december. Leerlingen die interesse hebben om deze maatschappelijke stageplek uit te voeren, kunnen zich aanmelden via de website www.vetvrijwillig.nl. Met deze maatschappelijke stage willen beide organisaties jongeren enthousiast maken voor vrijwilligerswerk en aan jongeren meegeven hoe het is om fysiek beperkt te zijn.

De prijsuitreiking vond plaats tijdens de Workshop Maatschappelijke Stage die door Rabobank en Scoop welzijn is georganiseerd. Deelnemers van de workshop waren vrijwilligersorganisaties, sportverenigingen en non-profitorganisaties die ondersteund worden bij het succesvol invoeren van de maatschappelijke stage.

 
02-11-2011  

Gert-Jan Sweep nieuwe directeur Bibliotheek

 

ALMELO - Het bestuur van de Openbare Bibliotheek Almelo heeft de heer Gert-Jan Sweep uit Almelo benoemd tot directeur van de Bibliotheek Almelo benoemd. De heer Sweep is in 1956 in Eindhoven geboren. Hij is thans beleidsmedewerker cultuur bij de gemeente Almelo. De heer Sweep zal op 1 februari 2012 met zijn werkzaamheden beginnen. De huidige directeur Jan Krol maakt per gelijke datum gebruik van een prepensioenregeling. Voor de vacante functie was grote belangstelling.
 

 
02-11-2011  

Memphis in Almelo

 

ALMELO – Het radioprogramma Memphis van RTV Oost en het onafhankelijke magazine Twentevisie hielden dinsdagmiddag in de businessclub van Heracles Almelo het ondernemerscafé Memphis. Het was een ‘stevig avondje’ met opvallende ondernemers. Zoals de drie broers Huzink van Riwald Recycling die niet alleen over hun werk, maar ook over de toekomst van het CSI Twente en hun deelname aan de Dakar Rally kwamen praten. Ook schoven Hein Heun, slopersbedrijf dat niet kan uitbreiden in Vroomshoop, en Jan Dirk Staman aan van het honderd jaar oude bedrijf Van den Bosch Beton in Almelo.
Jan Medendorp en Martin Steenbeeke ondervroegen de gasten.
Het hele verhaal komt natuurlijk in Twentevisie.

Fotoreportage: Coen Mulder en Freek Buitenweg

 

Fotoreportage (25 foto's)...

 
02-11-2011  

Prijswinnaars Rabo fotokalender 2012

 

ALMELO – De fotowedstrijd voor de Rabokalender 2012 heeft twee winnaars opgeleverd. De foto van van de Almelose Estelle Schiricke veroverde een plek in de kalender en de foto van de Tubbergse Lotte Oude Reimer behaalde het voorblad.
Christian Jeurnink, manager Marketing & Communicatie van Rabobank Noord Twente, overhandigde beide winnaars de bijbehorende cheque.
De fotowedstrijd stond in het teken van ‘Thuis in Noord Twente’. Wat is écht Almelo voor u of waarom voelt u zich thuis in Wierden, Vriezenveen of de gemeente Tubbergen?
Bent u benieuwd naar de kalender en de ingezonden foto’s? Haal dan een kalender af op één van de kantoren van Rabobank Noord Twente! Heeft u liever een agenda voor 2012? Ook de agenda’s liggen voor klanten van de bank klaar!
 

 
03-11-2011  

15-jarige Almelose vermist en terecht

 

ALMELO - Sinds woensdag 2 november wordt de 15-jarige Shirley Oldenburg uit Almelo vermist. Omdat zij medicijnen gebruikt en niet voldoende medicatie bij zich heeft wordt voor haar gezondheid gevreesd. Shirley is woensdagochtend omstreeks 09.00 uur vanaf haar woonadres aan de Veenelandenweg vertrokken. Onbekend is hoe zij is vertrokken maar gezien de afstand naar haar school aan de Wierdensestraat, is het mogelijk dat zij met de bus is gegaan. Zij is echter niet op school aangekomen.

Signalement Shirley:
• Ongeveer 1.70m
• Lang blond haar met een kopergloed
• Zwarte legging
• Bruine/koperkleurige jas
• Bruine Uggs

Heeft u haar gezien of weet u waar zij op dit moment verblijft. Neemt u dan contact op met Politie Twente, team Almelo via 0900-8844 of anoniem via Bel M 0800-7000.

Update:  Vermiste Shirley terecht
De 15-jarige Shirley Oldenburg uit Almelo, die sinds woensdagochtend werd vermist, is terecht. Ze werd in goede gezondheid in Enschede aangetroffen, meldde de politie Twente donderdagavond.
Vanwege medicijngebruik werd voor haar gezondheid gevreesd en snel alarm geslagen nadat zij woensdag niet op school arriveerde.

 

 
03-11-2011  

Rumoer vanuit de Bibliotheek.

Foto reportage Jan Bril
 

Fotoreportage (22 foto's)...

 
04-11-2011  

GroenLinks-verzet tegen sluiting ´t Dok

 

ALMELO – Raadslid Hans Buitenweg (GL) verzet zich tegen de sluiting van buurtcentrum ’t Dok in de Noordelijke binnenstad. Buitenweg dient volgende week tijdens de begrotingsbehandeling een amendement in tegen de voorgenomen sluiting.
De sluiting stond ook in 2006 op het verlanglijstje van het college van B&W. Toen wist de gemeenteraad dit te voorkomen. Sindsdien is het gebouw behoorlijk opgeknapt met behulp van veel vrijwilligers en gaat het ’t Dok redelijk goed voor de wind. Dit in tegenstelling tot buurtcentrum De Kolk in de Zuidelijke binnenstad waar chronisch geldtekort de buurtactiviteiten tot een minpunt heeft teruggebracht.
Het college van B&W overweegt De Kolk te bestemmen als wijkcentrum voor de gehele binnenstad. Het college ziet verder af van het ontwikkelen van een MFA in de Ossenkoppelerhoek. Verbouwing van ’t Veurbrook en het buurtcentrum Goossenmaat en sluiting van 't Dok levert in deze een besparing op van 120.000 euro.
Bestuurders van 't Dok ziet amper besparingen bij sluiting van 't Dok. De gemeente draagt voor de helft bij in de beheerskosten en neemt het onderhoud van de buitenkant voor zijn rekening. Vooral dat laatste wordt amper gedaan. Alleen verkoop van het gebouw zou de gemeente iets opleveren. In 2006 was woningstichting St. Joseph de beoogde koper. St. Joseph wilde toen de buurt grotendeels slopen om nieuwe woningen te kunnen bouwen. Verzet daartegen betekende uiteindelijk renovatie. Het bestuur sat totaal verrast is, gaat zich beraden op stevig verzet. Een verhuizing van de activiteiten naar De Kolk zal volgens hen zeker geen succes worden.
Bij 't Veurbrook werd de welzijnsorganisatie Scoop en de gemeente enkele jaren geleden zelfs buiten de deur gezet toen het bestuur de sloten vernieuwde. B&W wilde toen het beheer in gemeentelijke handen nemen net zoals geschiedde in de Schelfhorst. Door de zaak op scherp te zetten werd dat toen voorkomen. De affaire leidde tot een intern conflict bij de PvdA.

 
04-11-2011  

2ehands kledingwinkel Ezra naar nieuw pand

 

ALMELO – De 2e hands kledingwinkel van de stichting Ezra is verhuisd van de Havenpassage naar de Grotestraat 146. Ezra verkoopt de kleding tegen bijzonder lage tarieven aan mensen met een laag inkomen.
De verhuizing werd mede mogelijk gemaakt door woningstichting Beter Wonen. Die eigenaar is van het pand.
Wethouder van Sociale Zaken Mieke Kuik-Verweg verrichte de officiële opening door een lint door te knippen.
De Ezra Foundation is gebaseerd op christelijke grondslag en zamelt o.a. kleding in. Giften en opbrengsten uit verkoop worden ingezet voor o.a. hulpprojecten in Roemenië, Afrika en Indonesië.

 
04-11-2011  

Almeloër brengt 3e boekje ´Oet in Twente´ uit

 

ALMELO – In het bijzijn van tal van hoogwaardigheidsbekleders, tijdens de presentatie in Galerie Groeneveld, presenteerde de Almeloër Martin Beumer zijn derde boekje in de serie ‘Oet in Twente’.
Emeritus hoogleraar communicatie Anne van der Meiden hield een introductie en wethouder Jan van Marle ontving het eerste exemplaar van het nieuwe toeristische boekje.
Het derde boekje ‘Oet in Twente, eropuit!’ biedt de mogelijkheid om wandelend, fietsend of met de auto te genieten van het prachtige Twentse land. Martin Beumer zette vier autoroutes, vier wandelroutes en vijf fietsroutes voor u uit, variërend in afstand. De routes gaan door het fraaie coulisselandschap en door het Duitse heuvelgebied; over essen, heidevelden, weilanden en door bossen, langs watermolens, tuinen en galerieën. De routes variëren in lengte en combinaties zijn mogelijk. Zo biedt de autoroute langs watermolens, ook de mogelijkheid tot het maken van korte wandelingetjes over de hei en door nabijgelegen natuurgebieden.
Martin Beumer is tevens initiatiefnemer van de website ‘Oet in Twente’ waar eveneens een aantal tips worden beschreven. Het boekje ‘Oet in Twente, eropuit!’ ligt vanaf heden in de boekhandel of is er te bestellen.

Auteur(s): Martin Beumer I Prijs: € 12,95 I Aantal pagina's: 120 I ISBN: 9789087881610

 
05-11-2011  

Vandalisme of geen vandalisme herdenkingskruis?

 

ALMELO – In Tc Tubantia gisteren het bericht dat het herdenkingskruis in de Bolkshoek - landgoed Het Paradijs - door vandalen op zijn kop was gezet. De gemeente reageerde met de mededeling dat het kruis met spoed weer in z'n normale positie zou worden gezet.
Vandaag een corrigerend bericht dat het volgens de gemeente in geen geval vandalisme. Dit omdat een medewerker van de gemeente had geconstateerd dat de dwarsligger was verzakt. De oorzaak zou een steunbalk zijn die het had begeven.
Bij het herdinkingskruis worden jaarlijks geëxecuteerden uit de Tweede Wereldoorlog herdacht.

Kijkende naar de foto van een andere medewerker van de gemeente en wonende in de Bolkshoek, kan bij die laatste uitleg van de gemeente op z’n minst een vraagteken worden gezet!

Duidelijk is te zien dat het bovenste deel van het kruis op de foto langdurig in de grond heeft gestaan en nu het kortste deel van een kruis in de grond staat.

Zou de medewerker van de gemeente, die constateerde dat de steunbalk het had begeven, soms het kruis zelf op z’n kop hebben gezet?

 
05-11-2011  

Jubilarissen brandweer gehuldigd

 

ALMELO – Tijdens de jaarlijkse personeelsavond van het brandweerkorps Almelo, heeft burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld vrijdagavond de jubilarissen gehuldigd die tussen 12 1/2 en 35 jaar in dienst waren van het korps.

De jubilarissen zijn
35 jarig jubileum: Guido Heeroma, Willem Hilbink
30 jarig jubileum: Bert Jansen, Gerrit Kromhof
25 jarig jubileum: Ento Eling
12,5 jarig jubileum: Laurens Maarse, Johan Prenger, Erjan Pruim, Jouter Feddema, Gilbert ten Berge, Marco Valstar, Donald Louter, Guido Heeroma
Afscheid vrijwillige dienst: Wico Bouwmeester, Chienus Lindeman.


Jouter Feddema, Marco Valstar, Gerrit Kromhof en Guido Heeroma konden wegens omstandigheden niet aanwezig zijn en worden in een later stadium gehuldigd.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (22 foto's)...

 
05-11-2011  

Meer uitkeringen, minder werkzoekenden Almelo

 

ALMELO – Volgens de Arbeidsmonitor Twente is het aantal uitkeringen in Almelo in september jl. met 4,2 procent gestegen ten opzichte van september 2010. In aantal waren dat 1992 uitkeringen in september jl.
Het aantal werkzoekenden bedroeg 2906 volwassenen en 281 jongeren in september jl. In totaal waren dat er 399 minder dan een jaar eerder.

 
05-11-2011  

Prinses Maxima muziekproject in De Trefhoek

 

ALMELO – In wijkcentrum De Trefhoek was het zaterdagmiddag vol van muzikale klanken tijdens de actie ‘Spelen in de Wijk’. De Muziekschool Twente hield er i.s.m. de Koninklijke Almelose Harmonie en Harmonie De Eendracht een middag om kinderen van 8 t/m 12 jaar verschillende blaasinstrumenten en slagwerk uit te laten proberen.
De muzikale middag was een opstap naar het landelijke project ‘Kinderen maken Muziek’, waarin kinderen de mogelijkheid krijgen om tijdens de duur van het project met een door hen gekozen instrument wekelijks les te krijgen. Ook mogen zij gedurende die tijd het instrument mee naar huis nemen om te oefenen.
De jeugdige muzikanten gaan daarna diverse keren optreden in de wijken en tevens tijdens het feestelijke slotconcert voor Prinses Maxima.
Het project is mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Oranje Fonds. Met dit programma ondersteunen zij 31 initiatieven in ons land die kinderen van 8 tot en met 12 jaar, in kleine groepjes, een instrument leren spelen.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (50 foto's)...

 
06-11-2011  

Kunstmarkt in wijkcentrum "De Schelf"

 

ALMELO - In wijkcentrum "De Schelf" werd zondag een grote Kunst- en Cultuurmarkt georganiseerd die drommen mensen trok.
Fotograaf Jan Bril maakte de bijgaande foto-impressie. 

Fotoreportage (45 foto's)...

 
06-11-2011  

Gerben Bake haalt finish in New York

 

ALMELO – Geben Bake heeft de marathon van New York goed weten te beëindigen. De Almeloër behaalde de finish en kreeg zijn medaille. Bake liep de marathon voor de stichting Kika met meerdere Nederlanders en zij haalden gezamenlijk het bedrag binnen van € 1.003.996,00

Hoe het de Almeloërs Peter Egbers (ook voor Kika) en Ronnie Munster en zijn secondant Ruud de Jong verging is nog niet bekend. Munster en de Jong liepen ten bate van de J.J. van der Bentstichting.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
06-11-2011  

Buurtcentrum ´t Dok blijft toch open

 

ALMELO – Buurtcentrum ’t Dok blijft open. Dat heeft wethouder Mieke Kuik-Verweg zaterdag telefonisch medegedeeld aan voorzitter Cor van Duiven. Het voornemen om tot sluiting over te gaan zou al eerder door het college van B&W zijn gecanceld, maar dat besluit werd niet gecommuniceerd met de fracties. In de collegebesluiten van de afgelopen weken komt dat rectificerende B&W-besluit overigens ook niet voor.
In ieder geval zegt de wethouder dat het dictum in de begrotingsstukken is gewijzigd. Daarin staat letterlijk de passage: ‘MFA Ossenkoppelerhoek niet ontwikkelen en ’t Veurbrook en Goossenmaat verbouwen, MFA de Kolk wel ontwikkelen en ’t Dok te sluiten’. Dat is volgens Kuik-Verweg nu gewijzigd in de tekst: ‘MFA Ossenkoppelerhoek ontwikkelen door verbouwing van wijkcentrum ’t Veurbrook en de Goossenmaat’.
Alleen wisten de raadsfracties daar nog niets van!

 
07-11-2011  

Lintje voor vrijwilligster P.G.A. de Wolff-Kok


Mevrouw de Wolff-Kok krijgt van haar broer bloemen namens haar familieleden
  ALMELO – Tijdens het 25-jarig jubileumfeest van de Stichting Terminale Thuiszorg Almelo & Omstreken in Hof 88, werd vrijwilligster van het eerste uur mevrouw P.G.A. de Wolff-Kok verrast door burgemeester Jon Hermans met een koninklijke onderscheiding. Zij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau en ontving de onderscheiding wegens haar trouwe maatschappelijke activiteiten.
De 73-jarige mevrouw de Wolf-Kok is vanaf 1981 voorzitter van het Welzijnswerk Ouderen in het zorgcentrum Schelfhorst. Vanaf 1987 is zij verzorger en waker bij de Stichting Terminale Thuiszorg Almelo en sinds 1994 is zij actief lid van de werkgroep rouwverwerking bij de Sint Jozefparochie. Sinds vijf jaar is zij tevens vrijwilliger op de psychogeriatrische afdeling van verpleeghuis TriviumMeulenbeltZorg.
Lees verder...

 
08-11-2011  

Timberland en 'hakken' in Zakelijk Almelo


Han Pape, uitgever en hoofdredacteur van de Roskam

Fotoreportage: Coen Mulder en Freek Buitenweg
  ALMELO – Tijdens de laatste bijeenkomst van Zakelijk Almelo dit jaar werden Inge Zwijnenberg (Directeur Bedrijven – Rabobank Noord Twente) en Mark van Onna (directeur Timberland Europa bevraagd over hun Almelose ervaringen door Martin Steenbeek (RTV Oost).
Hoofdredacteur Han Pape (Twents Opinieweekblad De Roskam) gaf in een gesproken column zijn eigen visie over Almelo en gaf menig aanwezige een ‘draai´ om de oren voor wat men juist wel verkeerd had gedaan voor Almelo of juist niet had gedaan voor Almelo. Zo werd de aanwezige oud- wethouder Sjoers een ‘tik´ uitgedeeld voor zijn megalomane in gang gezette ontwikkelingen die nu alle dreigen om te vallen en Pape noemde in deze de plannen voor de monorail een monomaniarail. VVD-voorzitter en MKB-preses Mr. W.P. van der Elst (en voorzitter van tal van culturele clubjes), werd verweten wel overal bij officiële gelegenheden aanwezig te zijn maar nog nooit iets voor Almelo gedaan te hebben. Pape noemde hem de leider van de anti-keerkring. Min of meer hetzelfde dacht Pape ook over de ‘geldzak´ die wordt uitgegeven voor city-marketing terwijl niet ‘controleerbaar´ is wat de stad er voor terug krijgt.
Pape pleitte voor kleinschalige ontwikkelingen die de functie en het aanzien van de binnenstad verbeteren. Als voorbeeld gaf hij aan dat de Rijssenaar en de Nijverdaller wel naar Heracles willen maar nog niet met een stuk hout naar de binnenstad te bewegen zijn.
Na afloop kreeg Pape het druk met audiënties!
Lees verder...

Fotoreportage (20 foto's)...

 
09-11-2011  

Sloop De Smorre levert dik miljoen euro op (upd)

 

ALMELO – Het besluit om het afgebrande wijkcentrum De Smorre niet te herbouwen levert de gemeente € 1.162.579,-- op.
De verzekering keerde een bedrag uit van € 1.398.681,-- en de sloopkosten voor de gemeente bedroegen € 236.102,--
Het restant wil het college van B&W in het te krappe potje grote investeringen stoppen.

< Archieffoto

Update: 10-11-2011
Bovenstaand bericht is gebaseerd op het collegebesluit van dinsdag 8 november jl. maar ook in het stadhuis wordt AlmeloNieuws.nl druk gelezen zien wij altijd aan de IP-adressen. Dat is dus ook het geval met bovenstaand bericht en vandaar dat de afd. voorlichting van de gemeente belde met een aanvullende uitleg.

Volgens de voorlichter lijkt het er op in bovenstaande bericht dat het geld in de pot grote investeringen verdwijnt en zo aan het buurtwerk wordt onttrokken, maar dat is volgens de gemeente niet zo. Via het potje grote investeringen wordt het 'overschot' van de verzekeringsuitkering gebruikt voor o.a. uitbreiding van wijkcentrum 't Veurbrook en verbouwing van buurtcentrum Goossenmaat.
Die kosten bedragen een slordige 2 miljoen euro en daarvoor was al eerder zo'n 9 euroton gereserveerd. Kortom het geld wordt besteed binnen de eerdere doelstelling!

Rest ons nog een volgende vraag:
De brand was op 17 december 2008. Heeft het zolang geduurd dat de verzekering uitkeerde, of stond dat geld al lang ergens geparkeerd op een gemeenterekening en zo ja, hoeveel rente heeft dat dan opgebracht en waaraan wordt de renteopbrengst dan wel besteed?

We wachten het volgende telefoontje af!

 
09-11-2011  

Blijft de belastingdienst toch in Almelo?

 

DEN HAAG – Minister Donner heeft ontkend dat de Belastingdienst van Almelo naar Zwolle verhuist. ‘Deze zorgen zijn niet terecht’, heeft Donner de Tweede Kamer laten weten n.a.v. Kamervragen over concentraties van Rijksdiensten. Volgens minister Donner berust de onrust in gemeenten met Rijksdiensten buiten de concentratiegemeenten op een misverstand.
‘Het besluit tot concentratiegemeenten is bedoeld om in die gemeenten soepeler om te gaan met mogelijke uitbreidingen maar ook in andere gemeenten blijven vestigingen van Rijksdiensten mogelijk’, legde Donner uit.
De Tweede Kamer is er nog niet gerust op. De PvdA wil dat Donner er op toeziet dat Almelo en Venlo niet zomaar de belastingdienst kwijt raken. ‘Dat echter is het mandaat van de minister van Financiën’, reageerde Donner die verder nog antwoordde dat het Rijk 1800 panden in gebruik heeft in 130 gemeenten. Een kwart moet worden afgestoten om 70 miljoen euro te kunnen bezuinigen. Voorop staat volgens de minister dat eerst huurcontracten worden opgezegd om de bezuinigingstaak te kunnen behalen. Laat nou de belasting in Almelo in een huurpand zitten. Het antwoord van minister Donner is dus nog schimmig.

 
09-11-2011  

Stadswacht krimpt in

 

ALMELO – Stadstoezicht stuurt per 1 januari a.s. nog maar 13 toezichthouders de straat op die bevoegd opsporingsambtenaar (BOA) zijn. Voor dertien toezichthouders is ontslag aangevraagd. Oorzaak van de inkrimping is het gelimiteerde bedrag dat de gemeente beschikbaar stelt voor het toezichthouden. BOA-bevoegde toezichthouders zijn namelijk duurder dan de niet tot opsporing bevoegde toezichthouders. Die opsporingsbevoegdheid is een wettelijke eis die per januari 2012 ingaat.
De gemeente stelt daar de invoering van de vrijwillige burgerwacht in Almelo ZuidOost tegenover.

 
10-11-2011  

De Veene organiseert Schoolzwemtoernooi

 

ALMELO – Zwem & Polovereniging De Veene gaat in navolging van korfbalvereniging AKC een toernooi organiseren voor leerlingen van de basisscholen. De sporttoernooien zijn gesneuveld onder het bezuinigingsjuk van de gemeente en Zwem & Polovereniging De Veene pakt nu de handschoen op om het zwemtoernooi alsnog doorgang te laten vinden.
Het grote zwemspektakel staat gepland voor woensdag 7 december in het Sportpark aan de Sluiskade NZ in Almelo.
 

 
10-11-2011  

700 leerlingen op bezoek bij bedrijven

 

ALMELO - Voor de tweede keer deden ook Almelose bedrijven mee aan de Week van de Techniek voor leerlingen uit het basisonderwijs. Zo deed het opleidingsinstituut voor de bouw VVBA mee met razend populaire korte ‘workshops’ bij Groothuis Bouw in de Harbrinkhoek, waar de scholieren konden metselen, timmeren, hang- en sluitwerk demonteren en tegels zetten.
Wethouder Mieke Kuik-Verweg gaf maandag jl. het officiële startsein tijdens een bijeenkomst in de bibliotheek waar zij aan basisschool De Wierde een cheque overhandigde van 100 euro voor de inzending van het werkstuk van de Wierde. Alle inzendingen met de werktitel ‘Molens’ van Almelose basisscholen konden in de bibliotheek worden bezichtigd en de afgelopen vier dagen gingen zo’n 700 basisschoolleerlingen uit groep 8 naar ‘snuffelbijeenkomsten’ in bedrijven als Sensata, PANalytical, Urenco, maar ook bij machinefabrieken, een natuursteenbedrijf en nutsbedrijf Cogas.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
11-11-2011  

Sint Maarten optocht Schelfhorst

 

ALMELO – Vanavond werd de jaarlijkse Sint Maartenstocht gehouden in de Almelose wijk De Schelfhorst. Alle kinderen van de groepen 1 t/m 8 uit het basisonderwijs verzamelden zich met hun ouders bij wijkcentrum De Schelf waarna de lampionnenoptocht van start ging naar het Schelfhorstpark waar het Sint Maartenvuur werd ontstoken en een toneelspel werd opgevoerd.

Fotoreportage: Jan Bril


Historie

Fotoreportage (46 foto's)...

 
11-11-2011  

OBS De Tandem bestaat 15 jaar

 

ALMELO – Vijftien jaar geleden kwam de fusie tot stand van de openbare basisscholen De Horst en De Schakel tot één openbare basisschool in de wijk De Schelfhorst met de naam De Tandem.
Dit jubileum werd donderdag jl. gevierd en al twee weken werd daarvoor door de leerlingen gewerkt aan het project ‘De Vliegende Hollander’ waarin groepen van leerlingen werkten hoe Nederlanders naar werelddelen als Amerika, Australië en Zuid-Amerika .
Ook kwam een team van dans- en muziekdocenten van Muziekschool Twente op De Tandem om leerlingen dans- en muziekles te geven en werd het geleerde ’s middags gepresenteerd aan de ouders in sporthal De Schelfhorst, waarna gezamenlijk op school de wereldreis werd gemaakt met het beroemde schip ‘De Vliegende Hollander’.

Fotoreportage Jan Bril

Fotoreportage (30 foto's)...

 
11-11-2011  

BegrotingsRumoer vanuit het Gemeentehuis

 

ALMELO - Na anderhalve dag vergaderen heeft de gemeenteraad in grote lijnen ingestemd met de begroting 2012. De fracties van ALA/AOV, GroenLinks, Leefbaar Almelo, LKA, PVA en SP gingen niet akkoord. D66 dat eerst een tegenbegroting indiende - het sprak zelfs over Griekse toestanden in Almelo - om eerst te sparen voordat geld voor ‘mooie’ plannen wordt uitgegeven, ging overstag en stemde toch mee met de coalitiepartijen VVD, PvdA, en CDA. Ook de Christen Unie ging alsnog akkoord.
Leefbaar Almelo behaalde een succesje door het samen met de VVD ingediende amendement over de bestemming uit de in te voeren Toeristenbelasting ook voor de toeristische ontwikkeling te bestemmen.
GroenLinks telde haar knopen met het uitstel van de bezuiniging met één jaar op de subsidie voor de Stadsboerderij en de handhaving van het schoolzwemmen voor een periode van vijf jaar.
De Christen Unie had succes met het aannemen van de motie om te bezien of het Werkplein mogelijk in het nieuw te bouwen stadhuis kan worden gehuisvest. Of dat lukt kan worden betwijfeld, omdat er al contracten bestaan met partner UWV en de verhuurder van het Twenthe Centrum dat momenteel volop wordt gerenoveerd juist voor de huisvesting van het Werkplein.
In grote lijnen betekend het akkoord over de begroting 2012 dat in de komende jaren zich opnieuw forse bezuinigingen aandienen omdat de schuld oploopt naar 88 procent van de jaarlijkse begroting.

Fotoreportage Jan Bril


Luister naar de
uitzending van Rumoer op Radio Almelo

Fotoreportage (12 foto's)...

 
11-11-2011  

40 jaar wijkcentrum 't Veurbrook

 

ALMELO – Bij ’t Veurbrook zet men grote stappen. Amper een jaar geleden werd het 25-jarig jubileum gevierd en nu al een feestje voor 40 jaar wijkcentrum ’t Veurbrook. Hoe dat nu precies zit?
In ieder geval is er wel reden voor een feestje want het wijkcentrum is bestuurlijk nog steeds zelfstandig en ook heeft de gemeente geld beschikbaar gesteld voor uitbreiding en vernieuwing.

Fotoreportage: Jan Bril


Update:
Zoals verwacht een reactie uit 't Veurbrook. Vorig jaar werd het 25-jarig bestaan gevierd van het huidige wijkgebouw en nu het bestaan van 40 jaar Jeugd en Wijkwerk in de Beeklust en Ossenkoppelerhoek. Tegenwoordig hoort daar Het Groeneveld ook bij. Daarom maakte journaliste Hannie ter Doest een boekje over 40 jaar wijkwerk en dat boekje werd feestelijk gepresenteerd. De wijkbewoners kunnen er allemaal een krijgen als zij de waardebon die thuis op de mat valt, in 't Veurbrook komen ruilen tegen het jubileumboekje. Mooie gelegenheid om eens terug te kijken naar het verleden.
Zaterdagavond 12 november is er bovendien ook nog een feestje in 't Veurbrook, want dat treedt de band 'Franky & Friends' op.


De reactie en uitleg uit 't Veurbrook

Fotoreportage (20 foto's)...

 
12-11-2011  

Bolletje en de Pepernoten Plu

 

ALMELO – Neerlands (dus werelds) grootste pepernotenbakker Bolletje introduceert vandaag de Pepernoten Plu. Niet in de thuishaven Almelo, waar vandaag de goedheiligman langs de fabriek van het op een na bekendste merk van ons land vaart, maar in Amsterdam tijdens de intocht daar.
Onze plaatselijke bakker van o.a. beschuit en nog veel meer sponsort de intocht in Amsterdam met strooigoed en daarvan moet natuurlijk zoveel mogelijk in de zakken van de kinderen komen.
Reclamemaker Wouter Voges is de bedenker van de omgekeerde paraplu die vandaag gratis wordt uitgedeeld in Amsterdam. De Pepernoten Plu is vanaf maandag ook via de campagne www.pepernotenplu.nl te bemachtigen. Er is ook een kleurwedstrijd voor kinderen aan verbonden en zeg nou zelf, zo’n ding is ook wel makkelijk tijdens de Profronde van Almelo, wanneer de reclamekaravaan langs komt.
En ach de stunt komt ook wel weer goed uit voor Bolletje dat in de etalage staat voor inlijving in het conglomoraat van de Van Fentener's!
 

 
12-11-2011  

De Sint is weer in het land

 

ALMELO – Het lange verblijf in Spanje heeft de Sint zichtbaar goed gedaan. Veel frisser dan andere jaren kwam hij met enige vertraging aan in de Almelose centrumhaven en hij moest zelfs de 'Kapitein-Piet' nog even de pakjesboot stil laten leggen omdat de slagbomen van de Javabrug niet werkten. De gemeentelijke brugwachter besloot uiteindelijk maar om de brug toch omhoog te laten gaan, want er liepen genoeg toezichthouders rond. Na de jaarwisseling wordt dat anders heeft de Sint inmiddels vernomen want dan vliegen er een paar uit. De Sint denkt er over om zelf ‘Toezicht Pieten’ in dienst te nemen, als deze tenminste naar Spanje willen verhuizen.
De duizenden kinderen met mama’s, papa’s, oma’s en opa’s langs de kades hebben zich echter uitstekend vermaakt en namen het lange wachten voor lief. De Sint nam dan ook ruim de tijd om dat te compenseren en drukte vele kinderhandjes en nam vele verlanglijstjes in ontvangst.
Bij het gemeentehuis werd ondertussen eveneens door duizenden gewacht op de Sint en daar sprak de Sint, net als burgemeester Jon Hermans, allen toe. Allen werd een gezellig Sinterklaasfeest gewenst op 5 december en er werd aan herinnerd niet te vergeten dat vanaf nu de schoentjes worden gezet. De burgemeesterhad ook een verlanglijstje, namelijk geld, veel geld, zodat de Sint in de toekomst tot de markt kan varen! Daarna vertrok de Sint snel per koets om zijn tocht door de binnenstad te vervolgen en ook daar was volop belangstelling zoals op de Koornmarkt en het zeer drukke Amaliaplein.

Fotoreportage: Coen Mulder en Roel Immink
(Klik hier voor alle 356 foto's)

Fotoreportage (100 foto's)...

 
12-11-2011  

Stadhuisgijzelnemer heeft hartklachten (upd)

 

ALMELO – Ahmed O. die op 16 juni 2008 wethouder Kuiper en vier ambtenaren van de vrijheid beroofde wegens grote frustraties over het tegenwerken bij het verkrijgen van vergunningen voor het restaurant van zijn vrouw, heeft hartklachten.
De man klaagt dat hij slecht wordt behandeld in de gevangenis en wijt het hartinfarct aan zijn behandeling.
Advocate Goris erkend dat de man zich niet serieus genomen voelt en heeft zelfs minister-president Mark Rutte aangeschreven. Volgens Goris wordt overwogen een klacht tegen de staat in te dienen.

< Het antwoord van de RVD luidt: 'De minister-president is niet bevoegd zich hierin te mengen.'


Publieke aanklacht tegen de staat

 
12-11-2011  

K.O. en Stadspenning voor 100-jarig Achilles WIL

 

ALMELO – Tot grote verrassing van bestuur en leden van de 100-jarige Gymnastiek & Turnvereniging Achilles W.I.L. kwamen burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld en sportwethouder Jan van Marle de jubileumreceptie in het Almelose turnpaleis IISPA opluisteren met het uitreiken van de Koninklijke Erepenning namens Konigin Beatrix en bovendien de Stadspenning Almelo in zilver voor al het sportieve werk voor de Almelose samenleving.

De club heeft een rijke geschiedenis en is maar wat trots dat er met de komst van de IISPA een turnaccommodatie is geschapen die niet alleen Achilles W.I.L. toekomstperspectief biedt maar tevens het turnen in geheel Oost Nederland.

Met de komst van Bosan TON als topsportorganisatie voor het turnen naar de IISPA is dat nog maar eens gebleken.
Achilles W.I.L. is eveneens gebruiker van de IISPA en turnt ook nog op vijf andere locaties in de stad. Vrijdag 18 november en zaterdag 19 november geeft Achilles W.I.L. haar jaarlijkse uitvoering in de IISPA. Beide avonden begint de demonstratie om 18.30 uur en er zijn nog kaarten beschikbaar.

Fotoreportage: Coen Mulder
(Klik hier voor alle 68 foto's)

Fotoreportage (25 foto's)...

 
13-11-2011  

Geldverdientips van de Sint

 

ALMELO – Met ingang van1 januari 2012 gaat het tarief voor een ID-kaart voor kinderen onder de 12 jaar omhoog naar 30 euro. Nu kost dat nog 9,30 euro. Bovendien is vanaf 26 juni 2012 een ID-kaart (of reisdocument) voor kinderen verplicht omdat kinderen dan niet meer op het paspoort van hun ouders worden bijgeschreven.
Een snelle gang naar het gemeentehuis kan dus al 20 euro opleveren.

De Spaarloonregeling houdt per 1 januari a.s. op te bestaan. Toch kunnen diegenen die geen spaarloonregeling hebben, nog snel een flink bedrag verdienen als men direct bij de werkgever aangeeft dat men alsnog wil deelnemen aan de regeling. Met een éénmalige storting van 613 euro is al gauw ruim 200 euro bonus van het Rijk te verdienen.
Let wel, snel handelen want uw werkgever moet dat nog in het salaris van december 2011 verwerken!

 
13-11-2011  

Vier gewonden bij crash op Rembrandtlaan

 

ALMELO – Bij een forse crash op de kruising Renbrandtlaan-Maardijk zijn zondagmiddag vier gewonden gevallen die allen naar het ziekenhuis werden vervoerd.
Een 18-jarige automobilist, die in de richting van de H.R. Holstlaan reed, kreeg geen voorrang van een overstekende Golf met een 24-jarige vrouw aan het stuur en knalde met zijn BMW vol op de VW Golf. Hij raakte bekneld en moest door de brandweer uit zijn auto worden gezaagd voordat hij naar het ziekenhuis kon worden vervoerd. Ook de automobiliste van de Golf en haar twee passagiers raakten gewond.
De politie onderzoekt de snelheid waar mee werd gereden en onderzoekt eveneens of er alcohol is genuttigd.

Fotoreportage: Patrick Weegink

 
13-11-2011  

Russisch Vocaal Ensemble lustrum in Georgius

 

ALMELO – Het Russisch Vocaal Ensemble vierde haar eerste lustrum met een druk bezocht concert in de ‘St. Georgius Basiliek’ aan de Boddenstraat. Gastsolist was de bas/bariton Cor Kuipers en het jubileumconcert werd gecompleteerd door een optreden van de vermaarde Russische Wolga Virtuosen.
Het concert stond onder leiding van dirigent Cor Bal.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (21 foto's)...

 
14-11-2011  

Oproep oude foto´s Almelose transportbedrijven


Na de Tweede Wereldoorlog nam transport een grote vlucht. Veel Amerikaanse voertuigen werden achtergelaten en werden in de transportwereld ingezet.
GMC was een der eerste fabrikanten die nieuwe voertuigen leverde in Europa.
Hier een GMC Truck uit de jaren '50 van het ter ziele gegane Almelose transportbedrijf Looms & Alberts, dat gevestigd was aan de Vriezenveenseweg.
 

ALMELO – Het Stadsmuseum is op zoek naar oude foto’s van transportmiddelen van Almelose en regionale transportbedrijven. Bijvoorbeeld van de firma’s Bolk, Rensink, Looms, Lesker, Looms & Alberts, Van Gend & Loos, maar ook bijvoorbeeld van leveranciers als Grolsch, Hengelose Bierbrouwerij, Almelosche Stoombierbrouwerij of de TET en OAD e.d.
Verder foto’s van hondenkarren, bakfietsen, transportfietsen, broodkarren van bakkerijen als Nijhuis, Dijkers, COOP, Deterd, Hagedoorn, enz.
Uiteraard het liefst met reclame-uitingen en het betreft de periode van 1900 tot 1950.
U kunt contact opnemen met het Stadsmuseum via telefoon 0546-816071 of stuur een email naar: info@stadsmuseumalmelo.nl
 

 
14-11-2011  

Projectontwikkelaar daagt Almelo voor RvS

 

ALMELO – Projectontwikkelaar Roelofs & Haase uit Rijssen heeft de gemeente Almelo gedaagd bij de Raad van State om alsnog een bouwvergunning te verlenen voor de bouw van 8 woningen aan de Chiel Dethmerstraat op de Rumerslanden.
De gemeente gaf enkele jaren geleden vergunning voor de bouw van 44 woningen die deels op grond van de ontwikkelaar en deels op grond van de gemeente gebouwd zouden worden. Door de bankencrisis zag Roelofs & Haase daar van af en wilde toen nog slechts 8 woningen bouwen. Het vorige college van B&W trok daarop de bouwvergunning in omdat het vreesde dat Roelofs & Haase slechts de ‘krenten uit de pap’ wilde bouwen.
ALA-raadslid Gijs Stork betwijfelde toen of de gemeente zomaar een verleende vergunning kon intrekken.
Voor de RvS wilden beide partijen zich niet uitlaten over de echte reden van het conflict. De RvS doet over uiterlijk 6 weken uitspraak.

 
15-11-2011  

Meer samenwerking Bornerbroekse organisaties

 

BORNERBROEK – In Bornerbroek gaan meerdere organisaties samenwerken in een soort bestuurlijke Kulturhus-constructie.
Besturen van ’t Brookshoes, jeugdhonk ‘Shake it up’, activiteitencommissie Bornerbroek (samen vormend de Stichting Dorpscentrum Bornerbroek), stichting Dorpspark, stichting Binnensport Accommodatie Bornerbroek ( De Latei), de redacties van ’t Brooksblad en de internetsite Webportaal Bornerbroek gaan daarin meer samenwerken.
Doel van de bestuurlijke Kulturhus-constructie is een betere afstemming om het totale belang van Bornerbroek te behartigen.

 
16-11-2011  

Starterswoningen op hoek Kerkhofsweg

 

ALMELO – Weghorst Projecten en Architectuur uit Wierden wil samen Bramer Vriezenveen op de hoek van de Kerkhofsweg-Ootmarsumsestraat 16 starterswoningen ontwikkelen. De locatie van de voormalige Plusmarkt is eigendom van de gemeente. Het college van B&W wil instemmen met het plan en heeft de voorbereiding tot een bestemmingsplanwijziging opgestart.
Het plan omhelst de bouw van twee woonblokken aan de Ootmarsumsestraat en twee kleinere woonblokken met plat dak aan de Kerkhofsweg. In totaal komt er een voorziening voor 24 parkeerplaatsen.
Het is het eerste startersproject in Almelo met initiatief uit de particuliere markt. De woningstichtingen St. Joseph en Beter Wonen laten het in deze al jaren afweten.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
16-11-2011  

Mariniers gaan duiken in Leemslagenplas

 

ALMELO – De Defensie Duikschool van de Koninklijke Marine gaat in de periode van 28 november tot en met 2 december duikoefeningen houden in de Leemslagenplas. In de plas ligt een scheepswrak voor die doeleinden en de Koninklijke Marine mag daar van het college van B&W onder eigen verantwoordelijkheid gebruik van maken.

 
16-11-2011  

Zware kritiek op nieuwe binnenstadplan


Voor de jaarlijkse Profronde lijkt de route over het marktplein ook onmogelijk te worden.
 

ALMELO – De stichting Stadsherstel laat geen spaan heel van het nieuwe binnenstadplan dat het college van B&W heeft gepresenteerd. ‘Uitvoering van dit plan zal de eeuwenoude structuur van Almelo onherstelbare schade toebrengen’, schrijft de stichting in een brief aan de gemeenteraad.
Het afsluiten van de Hagengracht en de doorgang van het Waagplein naar de Grotestraat Zuid is de stichting een doorn in het oog. Ook heeft men geen begrip voor het slopen van twee historisch waardevolle panden aan weerszijden van de Muldersgang om met een omweg een nieuwe route tussen de Grotestraat Noord en het marktplein te maken.
Het in de lade verdwenen plan van Rein Geurtsen ging er juist vanuit om ‘verloren’ routes te herstellen.
Ook verbaast de stichting zich dat opeens de beoogde havenkom voor cafe Nielz uit het plan verdwenen is. Op de markt komt men tot het simpele idee om voor de bestaande bebouwing nieuwe winkelruimte met bovenliggende woningen te bouwen.
Al met al vindt de stichting Stadsherstel dat de nieuwe plannen een aanslag vormen op de cultuurhistorie van de Almelose binnenstad.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
16-11-2011  

Kunstwerk 'Turning' op plein IISPA onthuld

 

ALMELO – In het kader van de één procent regeling is vandaag door wethouder van cultuur Gerrit van Woudenbergh, het nieuwe kunstwerk bij de IISPA onthuld.
Kunstenares Mieke van den Hoeven (Utrecht) kreeg in 2010 de eervolle opdracht op basis van haar aangeleverde concept dat moest voldoen aan de basisnorm die was opgesteld door het architectenbureau Koppert & Koenis uit IJsselstein, de ontwerpers van de Internationale Indoor Sportacommodatie Almelo.

Het kunstwerk dat is uitgevoerd in staal en platen van polycarbonaat met belijningen die doen denken aan de belijning van speelvelden in sporthallen. T.z.t moeten deze polycarbonaatplaten draaien naar gelang de verschillende hallen in de IISPA in gebruik zijn.
In de praktijk bleek namelijk deze week dat de buitentemperatuur toch teveel van invloed was bij het monteren van de elektromotoren van de draaiende delen, zodat dit nog moet worden gedaan.

Cultuurwethouder Gerrit van Woudenbergh gaf het startsein voor een symbolisch ‘run’ van schoolkinderen rond het P-terrein van de IISPA en sprak als dank voor het gekregen miniatuur van de kunstenares, dat hij in ieder geval voor beweging zal zorgen door het miniatuur wisselend in zijn werkkamer en dat van sportwethouder Jan van Marle te plaatsen.

< Turning is de naam voor het kunstwerk van Mieke van den Hoeven
 

Fotoreportage (26 foto's)...

 
16-11-2011  

Energiek Almelo Award voor Food Connect

 

ALMELO – In het Theaterhotel vond vandaag het symposium Energiek Almelo plaats. Energiek Almelo is een bundeling van krachten van alle ondernemersverenigingen in Almelo omdat de stad volgens de organisaties grote mogelijkheden biedt voor ondernemers.
Om dat te onderstrepen werd door burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld ook de Energiek Almelo Award uitgereikt aan Food Connect Maaltijdservice. De andere genomineerden waren Bolk Transport en Erma Sport.

Voor de Award gelden de volgende criteria:
- De ondernemer en zijn bedrijf moeten
- Op positieve wijze bekendheid geven aan de gemeente Almelo
- Maatschappelijk betrokken zijn bij Almelo
- Vernieuwende activiteiten ondernemen binnen of buiten het bedrijf- Bovendien moet de ondernemer van onbesproken gedrag zijn, en dient de onderneming financieel gezond te zijn en in Almelo te zijn gevestigd.

Tijdens het symposium ondervroeg presentator Jan Medendorp de in Almelo woonachtige topondernemer Gerard Sanderink (Op één na hoogste Overijsselaar in de Quote 500) en oud- schaatser Erik Hulzebosch, die de Almelose schaatsenfabriek Raps overnam, de deuren sloot en het bedrijf naar een gehucht in de kop van Friesland verhuisde.
Sanderink verdiende zijn kapitaal in de IT-sector waaronder Centric maar is inmiddels eigenaar van meerdere bedrijven waaronder het wereldwijde beursgenoteerde Oranjewoud-conglomoraat, Strukton met ruim 6000 werknemers en een omzet van 1,4 miljard euro en Centric.

Of die bundeling van krachten ook voor de middenstand opgaat? Dinsdagavond kwamen slechts 50 van de 250 winkeliers opdagen voor een discussie over de koopzondagen. Kort gezegd werd men het niet eens over de zin of onzin van de koopzondagen of dat men beter een paar keer per jaar de zaterdagavond langer open kan gaan. Het besluit komt begin volgend jaar opnieuw op de agenda.

Fotoreportage: Coen Mulder
(Klik hier voor alle 89 foto's)

Fotoreportage (25 foto's)...

 
16-11-2011  

Vetbollen maken in het IVN Huis

 

ALMELO – In het Natuur & Milieucentrum aan de Deldensestraat hebben tal van kinderen vanmiddag genoten van de cursus vetbollen maken en pinda’s rijgen. De vetbollen en de pinda’s zijn natuurlijk een uitstekende ‘snabbel’ voor vogels om de winter door te komen en het is altijd leuk om te zien hoe actief de vogels dan zijn in de eigen tuin.
Op 25 januari a.s. is het wederom een door het IVN georganiseerde kindermiddag in het Natuur & Milieucentrum.
Opgeven kan via het contactformulier of via telefoon 0546-451483

Fotoreportage: Jeroen Slagter

 

Fotoreportage (34 foto's)...

 
17-11-2011  

Metamorfose voor Twenthe Centrum

 

ALMELO – Het Twenthe Centrum was dankzij CU-raadslid Jan Veenstra vorige week in het nieuws. Tijdens de begrotingsbehandeling 2012 kreeg hij het voor elkaar dat een motie werd aangenomen om te bezien of het Werkplein wellicht in het te bouwen nieuwe stadhuis kan worden ondergebracht. Dit omdat de financiële nood hoog is en zoveel mogelijk moet worden bespaard.
Het Twenthe Centrum wordt momenteel volledig gerenoveerd en over drie maanden wordt de begane grond opgeleverd om onderdak te bieden aan 120 medewerkers van het Werkplein.
Het Werkplein is een samenwerking van de gemeenten Almelo, Tubbergen, Twenteland, Wierden en het UWV, waar werkzoekenden zich kunnen inschrijven voor werk en uitkering. Op 1 maart 2012 moet de verhuizing zijn afgerond.

De gemeente Almelo blies fors in de bus met een bijdrage van dik 6 euroton en ook de provincie deed een duit in het zakje voor de renovatie van het Rijksindustrieel monument. De motie van Veenstra lijkt dus geen enkele kans te maken, temeer daar er in juni 2010 ook een 10-jarige huurovereenkomst getekend werd met de Amsterdamse vastgoedondernemer Snippe en deze dit contract niet zomaar zal versnipperen.

Met de renovatieverbouwing loopt het prima. Zo krijgt de buitenkant van het Twenthe Centrum haar volle glorie terug en ontstaat binnen een moderne werkomgeving waarbij de industriële kenmerken in tact blijven. IAA Architecten uit Enschede tekende voor het concept.

In het Twenthe Centrum komt ook een gezondheidscentrum en een deel van hen komt uit Het Scheepvaarthuis dat werd aangekocht door de gemeente voor bijna twee miljoen euro om te worden gesloopt voor de nieuwbouw van Dimence. Een deel van de huurders uit Het Scheepvaarthuis stichtte mede daardoor het nieuwe gezondheidscentrum Graven Esch aan de Winkelsteeg en wilden niet naar het Twenthe Centrum. 
Die nieuwbouw van Dimence gaat overigens wel door, maar niet op die plek. Momenteel heeft de gemeente Het Scheepvaarthuis dus weer in de verhuur.

Op de tweede verdieping van het Twenthe Centrum komt mogelijk een callcenter en het faillissement van Ten Cate Advocaten is mede de oorzaak dat nog 20 procent van het monumentale bijna 12.000 m2 grote Twenthe Centrum nog niet is verhuurd. Bij het Twenthe Centrum komen 145 P-plaatsen.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
17-11-2011  

Rumoer over inzet van Burgerwacht De Riet

 

ALMELO – Volgens advocaat Diederik Briedé zou de gemeente er beter aan doen om geen buurtpreventieteam de wijken in te sturen zoals de gemeente dat momenteel doet in Almelo ZuidOost. Briedé vindt dat dit een taak is van de politie en stadstoezicht.
Briedé ventileerde zijn mening in het wekelijkse radiodiscussieprogramma Rumoer vanuit de bibliotheek.
Burgemeester Hermans pareerde de mening van Briedé; ´Het is een project van burgers voor burgers. Het is niet meer dan zorgen dat de leefbaarheid in de eigen wijk goed blijft. En de mensen die de straat op gaan komen niet in gevaar. Ze staan rechtstreeks in contact met de politie en als ze een gevaarlijke situatie aantreffen schakelen ze de politie in.’
Briedé bleef van mening dat het de taak van de politie om criminaliteit terug te dringen en voor een veilig gevoel te zorgen en nooit kan worden gewaarborgd dat de burger-toezichthouders niet in precaire situaties verzeild kunnen raken.

Naschrift redactie:
Het in verbinding staan met de politie kan dan wel het veiligheidsgevoel van de burgersurveillanten waarborgen, maar dat neemt niet weg dat een onverwachte reactie van een aangesproken individu ernstig gevolg kan hebben. Daarvoor is de reactietijd van de politie altijd te lang om dat te kunnen voorkomen.
Dat strookt ook meer met herhaaldelijke bestuursuitspraken dat de overheid nimmer 100 procent veiligheid kan garanderen maar er hooguit naar kan streven.

Fotoreportage: Jan Bril
 

Fotoreportage (19 foto's)...

 
17-11-2011  

Oud- wethouder Jan de Vet overleden

 

ALMELO – Oud-wethouder Jan de Vet is woensdag op 81-jarige leeftijd overleden. Jan de Vet maakte sinds 1975 deel uit van de gemeenteraad voor het CDA en volgde in 1991 partijgenoot Guus van Gessel op als raadslid. In 1994 nam de Vet afscheid van de lokale politiek.
In het burgerleven werkte de Vet tot zijn pensionering voor de NS en was verder actief als vakbondsbestuurder voor het NKV en de lokale KVP dat later overging in het CDA. De Vet was tevens voorzitter van de commissie Bezwaarschriften en bestuurder van het waterschap Regge & Dinkel. In 1996 werd Jan de Vet benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
 

 
17-11-2011  

St. Radboud en Sprookje 1001 Nacht


Sprookje 1001 Nacht

Fotoreportage: Henriëtte Vredeveld
 

ALMELO – Kinderen van de St. Egbertus/St. Radboudschool (locatie St. Radboud) hebben een geweldige voorstelling gegeven van het Sprookje van 1001 Nacht. Alle kinderen van de groepen 0/1 t/m 8 hebben meegedaan en naast de hoofdrollen van Sheherazade, Ali Baba en Sinbad, waren er natuurlijk figuranten als rovers, buikdanseressen, slangenbezweerders, kooplieden en een verteller nodig. Ezels en kamelen maakten het plaatje compleet.

Een jaar geleden werd gestart met de voorbereiding en sindsdien werden liedjes geoefend. Het podium kon worden geleend bij OSG Erasmus en dankzij de hulp van ouders van de leerlingen en Dolf Moed en zijn medewerkers van ‘De Theaterfiets’ kon de afgelopen dagen nog flink worden geoefend en werd ’s ochtends eerst de generale repetitie gehouden voordat donderdagavond de voorstelling op de bühne werd gebracht voor alle ouders van de leerlingen.
De voorstelling kon worden gefinancierd door een fancy fair die vorige maand de nodige pecunia opleverde.

Fotoreportage (16 foto's)...

 
18-11-2011  

Albert Heijn mogelijk naar locatie JS-Team


Boven de locatie van JS-Team.
Onder een impressie van de nieuwe AH die dezelfde ontwikkelaar die het pand van JS-Team kocht, elders in Overijssel realiseert.
 

ALMELO – Het pand van autobedrijf JS-Team aan de Raveslootsingel is verkocht aan een ontwikkelaar/belegger die veel zaken doet met Albert Heijn. Mogelijk dus dat Albert Heijn afziet van de locatie Violierstraat/Bornsestraat na eerder te zijn afgehaakt voor de locatie Almelo Nouveau. De ontwikkelaar in kwestie is eveneens in overleg met de Aldi.

Saillant is dat het college van B&W wilde meewerken aan de locatie Violierstraat/Bornsestraat en eigenlijk met de handen in het haar zat t.a.v. de locatie aan de Raveslootsingel om een dergelijke ontwikkeling tegen te houden. Het bestemmingsplan voldoet namelijk aan de eisen voor een supermarkt, alleen t.a.v. de bereikbaarheid van de P-plaats zou een aanpassing nodig zijn. Daarvan werd overwogen om daar geen medewerking aan te verlenen. Volgens wethouder van Woudenbergh moest echter nog nader worden gekeken naar het parkeren en de toegang naar het parkeerterrein. Wel of geen medewerking was dus nog een te vroeg oordeel.

Het terrein van het JS-Team heeft aan de Raveslootsingel een perfectie ontsluiting en ook aan de achterkant is een ruime in en uitrit aan de Bornerbroeksestraat. Daar heeft juist een reconstructie plaatsgevonden om dat deel van de Bornebroeksestraat verkeersluw te maken.
Een bijkomstig probleem is dat de gemeente Almelo in het verleden de Lijnstraat heeft ‘verramjst’ aan de Aldi en aan het openbaar verkeer heeft onttrokken zonder dat daar een officieel raadsbesluit over is genomen.
Daar kwam men later achter, toen bleek dat de riolering van de panden aan de Zuiderstraat nog loopt via het oude tracé van de Lijnstraat en voor hen ook de enige toegang is om aan de achterkant te komen.

 
18-11-2011  

Meer verzet tegen B&W plan binnenstad

 

ALMELO – Uit de burgerij is nog meer verzet gekomen tegen het nieuwe plan dat het college van B&W presenteerde voor de vernieuwing van de binnenstad. Was eerder al de stichting Stadsherstel uitermate kritisch over het nieuwe plan dat volgens Stadsherstel onherstelbare schade aan de eeuwenoude structuur van de binnenstad zal brengen, nu komt daar kritiek bij uit de kringen van het Burgerinitiatief die ook tegen het megalomane eerste plan van het vorige college van B&W ageerden.
Onder hen is opnieuw de gepensioneerde projectontwikkelaar en echte Almeloër Jan Voskamp, die ook nu tekeningen aanleverde net zoals de vorige keer. Voskamp en de werkgroep Burgerinitiatief kregen toen ook de woningbouwcorporatie St. Joseph en Beter Wonen aan hun zijde.

Saillant is dat de huidige wethouder van Stadsvernieuwing Gerrit van Woudenbergh, het eerste alternatief van Voskamp destijds omarmde en nu zelf met een plan komt dat evenzeer door de nu initiatief nemende groep Almeloërs als zeer slecht wordt beoordeeld.
Het huidige plan is sober, laat de havenkom voor café Nielz weg en veranderd de loop en zichtstructuren. Het gaat vooral gepaard met bouwen van meer winkelruimte voor de bestaande winkelruimte en daarboven woningen. Gevreesd wordt dat de netto-toename aan winkelruimte ten koste gaat van andere delen van de binnenstad.

Het huidige plan van B&W dat dinsdag a.s. onderwerp van bespreking is in de gemeenteraad, is grotendeels ontwikkeld in samenspraak met Urban Interest dat zich een positie heeft weten te veroveren door de panden van het oude V&D en Scheer & Foppe op te kopen.
Urban Interest is het vastgoed-conglomoraat van de schatrijke Hagenaar Harrie Hilders die in het nieuws kwam wegens fraude t.a.v. de onroerend goed bezittingen van het Philips pensioenfonds. Hilders betaalde een schikking van 25,5 miljoen euro aan Philips, 14,1 miljoen aan Justitie en ging akkoord met ontneming van 12,5 miljoen euro winst wegens crimineel verkregen vermogen’. Ook ging hij volgens Quote akkoord met 120 uur billen wassen of schoffelen in de deal met het Openbaar Ministerie (OM). In ruil daarvoor hoeft de Hagenaar geen schuld te bekennen.
Hilders trad ook terug uit de dagelijkse leiding van Urban Interest en bracht een deel van Urban Interest onder in andere ondernemingen die de Hagenaar eveneens toebehoren.
Hilders maakte die ‘move’ om Urban Interest ‘schoon’ te kunnen laten doorstarten omdat ook in de vastgoedsector de Wet BIBOB wordt gevreesd. In de praktijk blijkt er nogal verschil te zitten tussen kleine horeca-ondernemers en vastgoedmagnaten. 

Fotoreportage (4 foto's)...

 
19-11-2011  

Guido Eggermont nieuwe voorzitter De Klup

  ALMELO – Volgens Guido Eggermont kan De Klup het bedrijfsleven iets bieden. Eggermont zei dat bij zijn benoeming tot voorzitter van de Raad van Toezicht van stichting de Klup Twente. Eggermont volgt in december Jan van Gorkum op, die meer dan tien jaar lang deze functie heeft bekleed.
Oud- voorzitter Jan van Gorkum was bij zijn aantreden al gepokt en gemazeld in de zorg. Guido Eggermont daarentegen, heeft een heel andere achtergrond. Hij studeerde wiskunde en scheikunde, promoveerde in de natuurkunde en gaf jarenlang als commercieel directeur leiding aan PANalytical, specialist in (niet medische) röntgenapparatuur. Hij reisde de hele wereld over naar klanten van PANalytical tot hij in het voorjaar met de VUT ging.
Lees verder...

 
19-11-2011  

Bakker Bart, meer dan alleen broodjes bakken

 

ALMELO – Bij Bakker Bart aan de City Promenade doet men meer dan alleen broodjes bakken. Ondernemers kunnen er ook terecht voor reclame-uitingen op de draaiende reclamezuil van het Almelose reclamebedrijf Lumière Media, die Bakker Bart voor zijn winkel zet.
Nu alle winkeliers nog een zuil voor de deur - de kracht van reclame is herhaling - dan gaan de inkomsten aan precarioheffing voor de gemeente ook lekker omhoog en dat kan de gemeente wel gebruiken in deze barre financiële tijden.
Wethouder van Financiën Jan van Marle moet in 2012 namelijk vele miljoenen afschrijven op de schuldenpost van 283 miljoen euro die de gemeente in het krijt staat door alle inkoop aan grond voor stadsuitbreiding en vernieuwing.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (7 foto's)...

 
19-11-2011  

Bouwbeurs: Start 175 nieuwbouwwoningen

 

ALMELO – Tijdens de Bouwbeurs in het Thaterhotel maakten de organisatoren bekend dat gestart wordt met de verkoop van 175 nieuw te bouwen woningen in Almelo en Bornerbroek.
Het gaat om 12 woningen in Het Weggeler, 50 woningen in Nijrees Midden, 30 à 40 woningen in Almelo NoordOost (locatie De Mooie Vrouw) en 20 woningen in Bornerbroek (locatie Eiveco).
Ook werd bekend dat mogelijk deze week een handtekening wordt gezet voor het realiseren van een landgoed van 1,2 ha in Almelo NoordOost.
De Bouwbeurs trok veel belangstellenden van vooral senioren en starters. Eerder deze week werd bekend dat er ook 16 starterswoningen worden gebouwd aan de Ootmarsumsestraat/Kerkhofsweg.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (22 foto's)...

 
20-11-2011  

Landzaat, Boschker en Brama op bezoek PH B1

 

ALMELO - De familieavond van PH B1 werd afgelopen donderdag vereerd met hoog bezoek. Maar liefst 3 spelers van F.C. Twente, Sander Boschker, Denny Landzaat en Wout Brama – die zijn jeugdopleiding bij PH doorliep - maakten hun opwachting. De golfkantine was voor deze gelegenheid door een aantal vrijwilligers onder leiding van Paul van Iersel omgetoverd tot een echte TV studio, inclusief felle lampen, TV-schermen, tafelmicrofoons en een professioneel camerateam aangevoerd door Wim Pas van Pascampro.

Annemarie van Putten, de kersverse voorzitter van PH-Almelo, ontving als een volleerd presentatrice de gasten en interviewde de spelers, afgewisseld met beelden uit hun carrière. Het studiopubliek, voornamelijk bestaande uit spelers en ouders van B1, hing aan de lippen van de mannen van Co Adriaanse die op vermakelijke toon vertelden over voorvallen uit hun sportieve verleden.

Na de pauze namen Wout, Sander en Denny ieder een gedeelte van de spelers van B1 onder de hoede en werd in een 3-tal parallelsessies verder gesproken over de diverse aspecten van de gemeenschappelijke passie, voetbal. Gelijktijdig werd in de studio voor het oog van de ouders van de B1 spelers Elly en Harry Brama geïnterviewd. De ouders van Wout gaven aan wat het betekent als je zoon op 12-jarige leeftijd naar F.C. Twente gaat en welke invloed dit heeft op het gezinsleven.

Nadat de 3 sessies beëindigd waren gaf vanuit elke groep 1 speler van B1 een terugkoppeling aan het publiek en werd er ingegaan op hetgeen ze opgestoken hadden van de profs. Na het uitdelen van de foto’s met handtekeningen kwam er een einde aan deze zeer geslaagde avond, die zeker voor herhaling vatbaar is.

De avond heeft overigens al een eerste positief resultaat opgeleverd; PH B1 verloor zaterdag 19 november weliswaar met 3-0 van Schalkhaar, maar voetbalde als een hecht team en vol passie.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
20-11-2011  

Drukke Kerst Brocante op Erve Pezie Bellinckhof

 

ALMELO – Voor de derde keer in successie organiseerde Erve Pezie Arts & Crafts, gelegen op het Landgoed De Bellinckhof, in de aanloop naar kerst een zogenoemde ‘Kerst Brocante’ een beurs met snuisterijen, kerstversiering, tafellinnen, zilver, glas sieraden en boeketten e.d. die speciaal in de kersttijd tot zijn recht komen om te gebruiken.
Enige honderden bezoekers namen zondag de gelegenheid waar om te bezien of er iets van hun gading bij was.

Fotoreportage: Coen Mulder

 

Fotoreportage (42 foto's)...

 
23-11-2011  

Waagplein verliest al snel marktfunctie

 

ALMELO – Het Waagplein verliest binnenkort haar marktfunctie. Daartoe is een herschikking van de marktinrichting (zie afbeelding) getekend die over enkele weken haar beslag moet krijgen.
Midden december wil de gemeente namelijk beginnen aan de herinrichting van het Waagplein, waarbij de bestrating en openbare inrichting wordt vernieuwd. De herinrichting is een opstap naar de vernieuwing van de binnenstad en het onderliggende concept ‘verbindende pleinen’ waartoe de gemeenteraad dinsdag jl. als richtinggevend besloot.
Aan de zijde van het voormalige V&D-pand moet in de toekomst een nieuw gevelbeeld ontstaan met een uitbreiding van de winkelruimte op de begane grond, zo is min of meer met de Haagse investeerder Urban Interest overeengekomen (Urban Interest is ook eigenaar van het pand waarin Scheer & Foppe zit.).
Afbraak van het voormalige V&D-pand, zoals eerder beoogd om een zichtlijn naar 't Wetshuys aan de Koornmarkt te realiseren, is niet meer aan de orde. Aan de Waagzijde wordt de bestrating aangepast voor een horecafunctie.

Voorlopig blijft de fietsroute en de stadsbusroute over het Waagplein gehandhaafd. Gekeken wordt of de fietsroute een vervolg kan krijgen via de Werfstraat naar het Schouwburgplein aan de Hofstraat. Het voorlopig handhaven van de stadsbusroute over het Waagplein is overigens nog een doorn in het oog van de gemeentelijke plannenmakers. Onderzocht wordt dan ook of de stadsbus kan worden omgeleid via een andere route.
Of daarbij ook De Boompjes en Adastraat in beeld komen, is waarschijnlijk maar de keuze daartoe is door het college van B&W nog niet genomen. Wethouder van stadsvernieuwing Gerrit van Woudenbergh achtte een dergelijke oplossing niet onmogelijk maar vond het nog te vroeg om dat als definitieve oplossing aan te dragen.
In het verleden trachtte oud- wethouder Anthon Sjoers die omleiding eveneens te bewerkstelligen, maar daartegen kwam veel verzet van bewoners uit De Boompjes en de Adastraat.

De gemeentelijke plannenmakers willen ook het Marktplein (centrumplein) verkleinen en zoeken naar alternatieve locaties voor huisvesting van bijvoorbeeld grotere evenementen als de jaarlijkse centrumkermis, de 'Nacht van Almelo'  en de Profronde. Het plein voor de Hagenborgh en het busstation Wierdensestraat zijn daarbij mogelijke alternatieven, evenals het tijdelijk afdekken van het nog uit te graven kanaal tot de markt, de zogenoemde Waterboulevard.

 
23-11-2011  

Bodemsanering en woningbouw Christoffelstraat

 

ALMELO – Aannemersbedrijf Goossen – een Wessels onderneming - gaat 22 woningen bouwen op het voormalige terrein van de St. Christoffelkerk aan de Christoffelstraat 1-2. Goossen kocht de grond van woningstichting St. Joseph.
Goossen heeft haast, omdat per 1 januari a.s. de toegezegde provinciale subsidie voor het reinigen van de bodem verloopt. Op die plek was vroeger een gemeentelijke stortplaats en de Christoffelstraat heette vroeger dan ook Beltstraat.
De verontreiniging strekt zich uit tot in de tuinen van de woningen aan de Hazelaarstraat, de Bornsestraat en deels de Christoffelstraat.
Goossen wil met spoed de bodemsanering starten en het college van B&W is nu akkoord met het gewijzigde bouwplan voor 22 woningen. Eerder wilde Goossen 23 goedkope rijtjeswoningen bouwen in de prijsklasse van 150.000 tot 250.000 euro. Nu worden de woningen een stukje duurder.

 
23-11-2011  

Natalie Melkon wint prijsvraag Rabo Spaardag

 

ALMELO – De jeugdige Natalie Melkon (8) uit Almelo is winnaar geworden van een prijsvraag voor jeugdige spaarders die werd uitgeschreven door de Rabobank.
Natalie beantwoordde alle vragen goed en werd daarmee glorieus tot winnaar gekozen. Vandaag mocht Natalie dan ook op het hoofdkantoor van Rabo Noord Twente in Almelo de prijs in ontvangst nemen. Zij kreeg uit handen van temleider Verkoop en Service Advies Ellen Huizing een jaarabonnement voor het hele gezin voor het Avonturenpark Hellendoorn.
Met de prijsvraag, die werd uitgeschreven op de speciale Rabo ‘Heksendag’ in het Avonturenpark, wil Rabo het belang van sparen voor jeugdigen onderstrepen.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
24-11-2011  

Oud- Almelose naar ‘kunststrijd´ Abu Dhabi

 

ALMELO – Ze woont al jaren in een klein Duits dorpje net over de grens maar de geboortige Almelose Erna Goudbeek komt nog trouw elke week naar de schilderbijeenkomsten van de Peinturisten o.l.v. art-meester Guust van den Noort.
Bij de Peinturisten zijn ze trots op Erna Goudbeek, want zij behoort met twee olieverfdoeken tot de 75 finalisten van ‘The Third International Festival of Falconry in Abu Dhabi (Al Ain)’.
Jarenlang wijde Erna Goudbeek zich aan het aquarelleren, maar haar grote passie is het schilderen van roofvogels en arabische paarden en twee doeken lijken nu succes te hebben in Abu Dhabi in de Art-Competition tijdens het grote internationale valken festival van 11 tot 18 december a.s.
In twee categorieën is ze genomineerd -5 finalisten per categorie - en ze in nu uitgenodigd om van 10 tot 18 oktober naar Abu Dhabi te komen waar ze nu ook een eigen stand mag inrichten met meer van haar werk.
 

 
24-11-2011  

Rumoer over plannen voor binnenstad

Fotoreportage: Jan Bril
 

ALMELO – Het discussieprogramma Rumoer vanuit leescafe De Meridiaan ging donderdagavond over het boek van Natalie Hartgers over de oude tijden van bioscoop Varossiau aan de Grotestraat. Het familiebedrijf heeft 71 jaar bestaan en haar vader was de laatste exploitant tot de sluiting en verkoop van het pand aan de oud- voetballer en belegger Marc Overmars, die het pand al snel doorverkocht. Wat nagenoeg niemand weet, is dat Varossiau in de bezettingstijd 1940-1945 ook regelmatig onderdak bood aan het lokale verzet voor overleg.
Tegenwoordig biedt het pand onderdak aan Ter Stal Mode en wordt niet alleen de teloorgang betreurt van Varossiau maar vooral ook het respectloze vertimmeren van de voorgevel.

Verder opnieuw een brede discussie over het zoveelste plan voor vernieuwing van de binnenstad. Acht partijen stemden dinsdag in de gemeenteraad tegen maar de coalitie PvdA/CDA/VVD drukte het plan toch door ondanks een tekort in de financiële dekking van 30 miljoen euro.
Het ter elfder ure aangedragen tweede alternatief van gepensioneerd projectontwikkelaar Jan Voskamp maakte ook nu geen enkele kans.
Ook in Rumoer lagen de meningen weer ver uiteen. Vanuit de bevolking bestaat eveneens veel kritiek zoals bijvoorbeeld van de stichting Stadsherstel die waakt over het belang om historische gebouwen te behouden en zich verzet tegen de sloop van twee panden aan de Jan Muldersgang en het afsluiten van de Hagengracht aan de zijde van de markt.
De enige hoop voor de tegenstanders is dat wethouder van Woudenbergh sneuvelt in het zoeken naar financiering.
Oud- Leefbaar Almelo raadslid Chris de Vries dacht daar anders over en wil niets liever dat de gashandel wordt opengedraaid om eindelijk met de binnenstadvernieuwing te beginnen. Piet Talamini vond dat in het verleden 'de Kalverstraat van Twente' zoals de Groestraat toen genoemd werd, door de lokale overheid is vermoord en er niets in het plan staat om de kwaliteit in de huidige winkelstraat op te krikken. Die kritiek uitte CU-raadslid Jan Veenstra dinsdag eveneens in de raadsvergadering. Feitelijk een kritiek die omschrijft dat zowel de Grotestraat Noord als de Grotestraat Zuid aan haar lot wordt overgelaten.

Luister naar het debat op Radio Almelo.

Fotoreportage (15 foto's)...

 
24-11-2011  

Einde voor Internationale Volleyball Classic nabij

  ALMELO – Het internationale topsporttoernooi Ermasport Volleyball Classic wordt eind december voor het laatst georganiseerd. Dat heeft toernooidirecteur Siny Pots donderdag bekend gemaakt op de persconferentie in de IISPA, de nieuwe Internationale indoor Sportaccommodatie Almelo.
Na 21 jaar de kar getrokken te hebben, gooit Pots de handdoek in de ring omdat zij in deze moeilijke tijd geen kans ziet het internationaal aansprekende toernooi overeind te houden. Zij ziet geen kans om een nieuwe hoofdsponsor te vinden en vond eveneens geen opvolger als toernooidirecteur in de groep vrijwilligers die haar sinds jaar en dag bijstaat.
Met het omvallen van het topsportevenement dat wordt gehouden op 28, 29 en 30 december, is de topsporthal IISPA een bijzonder evenement kwijt.
<< Toernooidirecteur Siny Pots werd vorig jaar tijdens de 20e editie Koninklijk Onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Lees verder...

 
25-11-2011  

Nog dit jaar extra fietsstalling NS Centraal


Etagerekken met lift om de fiets makkelijker bovenin te kunnen zetten.
Afbeelding: Prorail
 

ALMELO – Het heeft veel langer op zich laten wachten dan belooft, maar nog dit jaar wordt de stallingsruimte voor fietsen bij het NS Station Almelo Centraal grotendeels opgelost. Aan de zijde van het Twenthe Centrum wordt het aantal stallingen meer dan verdubbeld naar 820 in totaal. Prorail zou dat al in het voorjaar realiseren maar daar kwam toch een kink in de kabel omdat gemeente en Prorail het niet eens konden worden.
De druk om toch dit jaar nog met een oplossing te komen, lag simpel in het feit dat de gemeente niet meer handhavend mocht optreden wegens jurisprudentie. De rechter heeft namelijk bepaald dat niet handhavend mag worden opgetreden indien de lokale overheid onvoldoende voorzieningen heeft getroffen. Dat nu wordt dus toch nog in 2011 gerealiseerd, zodat daarna de stadswachten het handhavingsbeleid zullen aanscherpen, zo werd van gemeentezijde vernomen.
Aan de Westkant van het station duurt de ‘pijn’ voor de gemeente wat langer. Prorail gaat daar pas in 2013 het aantal fietsstallingen uitbreiden van 144 naar 288. De stallingen hebben een dubbele laag waarvan de bovenste is voorzien van een lift om de fiets makkelijker omhoog te krijgen.

 
25-11-2011  

Eis 24 jaar voor 2 roofmoorden

 

ALMELO – Voor de rechtbank in Almelo werd 24 jaar geëist tegen een 27-jarige Pool die er van wordt verdacht vorig jaar februari twee roofmoorden te hebben gepleegd in twee woonhuizen in de wijk Goossenmaat. Aan de Goossenmaatsweg werd de 53 jarige Gerwin Tillemaom het leven gebracht en aan de Ambtstraat de 73 jarige mevrouw H. Noppes.

De verdachte beweerde dat stemmen in zijn hoofd hem tot de daad zou hebben gebracht . Ook zou dagenlang overmatig alcohol zijn geconsumeerd en stevig drugs zijn gebruikt. De laatste 2 beweringen zijn juist bevonden. De man werd enkele uren na de tweede moord met bebloede handen aangetroffen in een andere woning in de wijk. Het Pieter Baan Centrum acht de man licht minder toerekeningsvatbaar. Het O.M. heeft daar zijn bedenkingen over. Kort na zijn arrestatie zou hij aan de officier van justitie gevraagd hebben hoeveel straf hij kreeg voor de moorden. De slachtoffers waren niet direct dood. De man zou tussen de twee woningen heen en weer hebben gelopen en zijn slachtoffers ook nog zwaar hebben toegetakeld.
De advocaat noemde zijn cliënt wel langdurig in de war en verwierp de lezing van het O.M.

 
26-11-2011  

Sinterklaas in winkelcentrum Vincent van Gogh

 

ALMELO - Met al die Pieten en hulp-sinterklazen is het allemaal bijna niet meer bij te houden. Toch was de Sint ook op het Vincent van Goghplein om onder de tonen van een straatorkest de zingende kinderschare te verblijden.Voor de kinderen die het mooist als zwarte piet verkleed waren, was er nog een extra presentje. 

Fotograaf Jan Bril maakte de reportage en was voordien wat vroeg bij het Wevershuisje waar hij ook nog een paar opnames maakte.
Kijk hier voor alle foto's van het bezoek van de Sint aan het Vincent van Goghplein en hier voor de foto's van de Sint bij het Wevershuisje.

Fotoreportage (39 foto's)...

 
26-11-2011  

Sinterklaas verwen dag in het Wevershuisje

 

ALMELO – In het Wevershuisje wordt jaarlijks de ‘Sinterklaas verwen dag ‘gehouden. Dan geeft niet de Sint, maar de Sint ontvangt cadeautjes om deze weer te kunnen uitdelen aan minder bedeelde kinderen via de Ezra Foundation.
De hele dag was het een komen en gaan en de Pieten konden dus heel wat presentjes in de zakken doen.

Fotoreportage: Coen Mulder
(Klik hier voor alle 134 foto's)
 

Fotoreportage (25 foto's)...

 
27-11-2011  

Twee Overijsselse kampioenen, APKV Het Oosten

 

ALMELO/BORNE – Twee leden van de Almelose kleindierenvereniging APKV Het Oosten behaalden dit weekend een Overijsselse kampioenschap. Op de provinciale bondstentoonstelling in sporthal ’t Wooldrik in Borne werd Dennis Voortman uit Almelo kampioen bij de konijnen met een Tan (foto), terwijl club- en plaatsgenoot Henk Snijders de prijs won voor de fraaiste sierduif van de tentoonstelling met een Hollandse kropper. 

Op deze Bandstadshow bij BPKV in Borne, waren ook het clubkampioenschappen van APKV Het Oosten ondergebracht. Voortman en Snijders eigenden zich ook die prijzen toe bij respectievelijk de konijnen en sierduiven. De overige clubtitels werden gewonnen door Hans Eggink bij de grote hoenders, Jan Asbreuk bij de dwerghoenders, Jasper Smelt bij de zogeheten oorspronkelijke duiven en door Lianne Voortman bij de jeugd. Laatstgenoemde had het fraaiste konijn van een jeugdlid.
 
Voor Dennis Voortman was het de eerste keer in zijn carrière als fokker dat hij het mooiste dier van de gehele show had ingestuurd. Die topprestatie was door de ervaren Snijders al vaker geleverd.
 
Alle uitslagen van de leden van APKV Het Oosten en foto’s van de show zijn te vinden op de website van de vereniging: www.apkvhetoosten.nl

 
27-11-2011  

Grote vogelshow Edelzang in Erve Noordik

 

ALMELO – In Erve Noordik was het 3 dagen lang een en al vogel wat de klok sloeg. De Almelose vogelvereniging Edelzang organiseerde er haar jaarlijkse vogelshow waarbij werd gestreden om de eer in de categoriën, zang, postuur, exoten, kromsnavels, kleurkanaries, hybriden en Europese cultuurvogels.

De uitslagen:
Meesterzanger
Harzers: B. Rhee.
Waterslagers: J.G.W. van der Kuil.
Timbrados: B. Rhee
Mooiste Kleurkanarie: J.C. Welmers
Mooiste postuurkanarie: M.H. Meijer
Mooiste exoot: J.A.C. ter Haar
Mooiste hybride: H. Schneider


Meer weten over Edelzang, kijk dan op: www.edelzang-almelo.nl

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (17 foto's)...

 
27-11-2011  

Guur weer bij midwinterhoornblazen Beeklustpark

 

ALMELO – Op de eerste zondag van het midwinterhoornblazen in het Beeklustpark kon de publieke belangstelling gering worden genoemd. Kennelijk zorgde het gure weer er voor dat andere keuzes werden gemaakt of de thee thuis prioriteit kreeg.
In ieder geval trotseerden de ‘bloazers’ wel het weer zodat de klanken van de midwinterhoorn wind mee toch ver over de stad klonken.
In ieder geval is er voor het publiek een herkansing op de zondagen 8, 11 en18 december a.s.

Fotoreportage: Jan Bril

 

Fotoreportage (14 foto's)...

 
27-11-2011  

Oproep voor ‘gestolen´ jas met inhoud


Dachstein Outdoor, schijnt geliefd te zijn.
Inmiddels is het bericht aangevuld met de melding dat er al 4 van dit type jassen verdwenen zijn tijdens het stappen.
Kortom 'let op uw saeck'.
 

ALMELO – Bij de horecagelegenheid Amused in de Zuidelijke binnenstad heeft iemand zaterdagavond een verkeerde jas meegenomen. Kenmerken van de jas: Zwarte Outdoor van het merk Dachstein.
In de jas zaten een ipod, een sleutelbos, een fietssleutel, een fietscomputer en een portemonnee. De portemonnee werd later aan het Kerkplein teruggevonden. Van de jas en andere spullen ontbreekt elk spoor.

De eigenaar doet via deze weg een oproep om de spullen terug te geven omdat aangifte van vermissing bij de politie eerst maandag kan en waarschijnlijk toch niet werkt. Hij wil echter graag zijn spullen terug en verzoekt diegene die wellicht per vergis zijn jas heeft meegenomen, deze bij Amused af te geven.
De gedupeerde is bij de redactie bekend.

 
28-11-2011  

Bronzen beelden worden beveiligd tegen diefstal


De bronzen paarden in het plantsoen aan de Wierdensestraat / Aalderinkssingel zijn kennelijk van zichzelf zwaar genoeg, want ze staan niet in het lijstje. (???)
Maar als ze deze weghalen, moet u altijd alarm slaan want ze zijn hun gewicht in 'goud' waard!
 

ALMELO – Het werd al eerder aangekondigd na de diefstal van een aantal bronzen beelden, maar de komende weken is het dan zover. Een elftal bronzen kunstwerken wordt met ingang van deze week van haar sokkels gehaald om in de werkplaats van gehard stalen pinnen te worden voorzien. Dat weghalen doet men overigens tijdens normale werktijden. Dus u kunt alarm slaan als men dat buiten die tijden doet.
De gemeente wil met de extra verankering verdere diefstal voorkomen door het stelen zo moeilijk te maken dat de onverlaten het voor gezien houden en Almelo met rust laten.
Over enkele weken worden de kunstwerken weer op hun plek verankerd.

De beelden die worden verankerd zijn:

1. Hofstraat, Sjouk Wiegersma: de Paddenstoelenzoekster.
2. Oranjestraat, Hans Veneman: De ontvoering van Europa
3. Egbert Gorterstraat, Joost van der Toorn, Mystery Zone
4. Egbert Gorterstraat, Eja Siepman van den Berg, Staande
5. Hoek Grotestraat/Kerkstraat, W. Albers-Pistoris-Fakkel; Jongetje op gans
6. Grotestraat Noord, Jits Bakker: Marskramer
7. Wierdensestraat, Jan Kip, Groep van Vier
8. Kloosterhofpad (Rabobank), Frank Letterie, Galopperende ruiters
9. Acaciaplein, Bert Nijenhuis, Idolen
10. Plantsoen Meulenbeldaan, Janny Brugmans- de Vries, Moeder/Kind
11. Stationstraat, Janny Brugmans- de Vries, De spinster

 
29-11-2011  

Reconstructie Waagplein gestart

 

ALMELO – Amper een week geleden werd de reconstructie van het Waagplein aangekondigd en vandaag is daar door de firma Reef voortvarend aan begonnen.
De reconstructie van het openbaar terrein, inclusief terrasbestrating voor De Waag, moet voor 22 december a.s. zijn afgerond.
De gemeente onderzoekt nog of de route van het Stadsbusje kan worden omgeleid. De fietsroute blijft wel via het Waagplein lopen.

< Fotoreportage: Coen Mulder
 

Fotoreportage (4 foto's)...

 
29-11-2011  

High Tech Systems Action Award voor PANalytical

  EINDHOVEN/ALMELO - PANalytical, wereldwijd dé toonaangevende leverancier van analytische röntgenapparatuur en software, met vestigingen in Almelo (hoofdkantoor), Eindhoven en de VS, nam op 18 november jl. in Eindhoven een van de drie High Tech Systems Action Awards 2011 in ontvangst. Deze prestigieuze prijs eert PANalytical’s nieuw ontwikkelde XRD platform Empyrean. De Empyrean analyseert middels röntgendiffractie de chemische compositie en kristallografische structuur van de meest uiteenlopende natuurlijke en vervaardigde materialen, van poeders tot dunne lagen en van nanomaterialen tot vaste objecten. Met behulp van de innovatieve PIXcel3D detector is het zelfs mogelijk de binnenkant van vaste objecten weer te geven.
Lees verder...

 
29-11-2011  

Stadse problemen Bornerbroek, burgers klagen


Deze autocrosser had kennelijk een vooruitziende blik en zette zijn bolide al te koop tijdens de autocross Bornerbroek in 2010.

(Archieffoto AlmeloNieuws.nl)
 

BORNERBROEK – Ook Bornerbroek krijgt te maken met stadse problemen als klagende burgers. Na de gemeentelijke herindeling in 2001 is er flink gebouwd in Bornerbroek en vele ‘stadsen’ zochten de relatieve rust van het dorp om er te wonen.
Dat heeft echter ook een keerzijde, want de ‘Brookers’ zijn een actief volkje dat al vele jaren meerdere aansprekende evenementen organiseert.
Verzet komt er nu tegen evenementen als de jetskiwedstrijden op ’t Grasbroek, de Harley Davidson clubdag, de autocross en de motorcross. Evenementen die het nodige motorgeronk met zich meebrengen. Formeel is nu dan ook door burgers verzet aangetekend om een akker aan de Bronweg als evenemententerrein aan te wijzen. Volgens plan mogen op die akker maximaal 3 evenementen jaarlijks plaatsvinden.
Wat is 6 dagen op 365 vraagt de redactie zich af!

 
30-11-2011  

Sinterklaas maakte rondje bibliotheken

 

ALMELO – De Goedheiligman is er maar druk mee. Woensdagmiddag werd de Sint gesignaleerd in de drie vestigingen van de bibliotheek die Almelo nog rijk is. Voor de kinderen was het natuurlijk weer een fijne middag met strooigoed en kleine presentjes in ruil voor gezang.
De Sint vervoerde zich deze keer per auto en had zelfs een speciale automijter aangeschaft zo bleek fotograaf Jan Bril tijdens het bezoek van de Sint aan de bibliotheek in wijkcentrum De Schelf.
Natuurlijk nam de Sint ook wat boeken mee voor zijn lange verblijf in Spanje want over een paar daagjes is hij weer weg en komt de aflossing in de persoon van 'Santa'.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (26 foto's)...

 
30-11-2011  

Wijk in kerstsfeer brengen

 

ALMELO – In de Ossenkoppelerhoek/Beeklust werd de traditie van wijkversiering doorgezet in de aanloop naar Kerst. Na de bloeiende fietsen ( 48 stuks ) in de wijk, het planten van bomen op boomplantdag, de grote gekleurde bloempotten aan de Rembrandtlaan en de kikkers door de wijk nu het plaatsen van ‘hanging baskets’.
Met behulp van leerlingen van het AOC Oost werd de buurt versiert en zij moesten het projectmatig aanpakken , van inkoop, planning, organisatie, veiligheid, versiering en facturatie aan toe. Het Soweco-klusteam stak een handje toe en dit alles werd mede mogelijk gemaakt door de winkeliersvereniging Vincent van Gogh, de woningstichtingen Beter Wonen en St. Joseph en het actieve wijkbestuur.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (11 foto's)...

 
30-11-2011  

B&W opnieuw akkoord met plan Noorse Broeders

 

ALMELO – Het college van B&W is opnieuw akkoord gegaan met het plan van de Christelijke Gemeenschap Nederland om aan de Grote Bavenkelsweg in het buitengebied van Almelo een centrum voor kerkelijke activiteiten, zorg en sport te bouwen.
Een jaar geleden ging B&W ook al akkoord, maar de gemeenteraad toonde in april jl. nogal stevige kritiek t.a.v. het aantal te stapelen stenen in het buitengebied langs de Natte Doorbraak.
Nu een jaar later heeft het college van B&W een onderbouwing van het plan geproduceerd op basis van een eerder plan om in dit gebied een groenpark van tuinder Oude Wesselink te realiseren.
Wat echter door het college van B&W buiten beschouwing werd gelaten, is dat de gemeenteraad een visie Buitengebied heeft vastgesteld en dat de kritiek uit de raad zich juist richt op het feit dat stapelen van stenen niet in overeenstemming is met de visie Buitengebied.
Transportbedrijf Kolenbrander aan de Grote Bavenkelsweg werd om die reden door het college van B&W de tijdelijke opslag van grond geweigerd.
Wat in de raad toen niet werd uitgesproken is de kritiek in de samenleving over de ontliberaliserende methodes die worden toegepast binnen de Noorse Broederschap dat zich tegenwoordig Christelijke Gemeenschap Nederland noemt.
De gemeenteraad zal zich dus opnieuw moeten buigen over het plan met de naam De Bavinckel.


Raadsvoorstel ontwikkeling de Bavinckel
Bijlage ontwikkeling De Bavinckel

 
30-11-2011  

TV storing verwacht in de Hofkamp?

 

ALMELO – Onverlaten is niets vreemd. Als fotograaf kom je zoal nog wel eens ergens wat tegen en bij de Castelloflat ontwaarde uw AlmeloNieuws-verslaggever wederom een staaltje van onzinnige vernieling zoals uit bijgaande foto blijkt.
Het is dus niet vreemd als binnenkort het TV-signaal het in de buurt laat afweten, tenzij dit bericht natuurlijk gelezen wordt door de infra-bekabelaars van Cogas !
 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
30-11-2011  

Sint ‘De Musical´

 

ALMELO – Het operettegezelschap Servus gaf woensdagmiddag een voorstelling in de Burgerzaal van het stadhuis in het kader van ‘Almelo doet mee’.
Servus is ambassadeur van de actie ‘Almelo doet mee’ dat het meedoen in de maatschappij moet bevorderen.
Voor de gelegenheid waren 300 basisschoolleerlingen uitgenodigd en ook voor wethouder Mieke Kuik-Verweg had de Sint een presentje net zoals voor alle kinderen, want de Sint had ruim boodschappen gedaan bij Otto Simon en Bolletje.

Fotoreportage: Coen Mulder

(Klik hier voor alle 99 foto’s)

 

Fotoreportage (19 foto's)...

 
30-11-2011  

Everton ontvangt eerste City-bijbel

 

ALMELO – Vierduizend City-bijbels heeft Pinkstergemeente De Banier klaar liggen in een pand naast Jo Leloux aan de Oranjestraat om te worden afgehaald door Almeloërs die interesse hebben in de bijbel die meer in ‘Jip en Janneke’ taal is geschreven.
Heracles voetballer Everton Ramos da Silva groeide in Brazilië op met het katholieke geloof en menig voetbalsupporter ziet hem wel eens een kruisje slaan bij aanvang van de wedstrijd. Hij kreeg dan ook de eer om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen. Hij kwam er speciaal voor uit zijn huidige woonplaats Ootmarsum om uit handen van Manuel Egels de City-bijbel in ontvangst te nemen. ‘Een mooi leeswerkje voor de Heraclied die bezig is het Nederlanderschap te verwerven.

Fotoreportage: Coen Mulder en ‘Paparazzo’ Freek

 

Fotoreportage (7 foto's)...

 
30-11-2011  

Echtpaar Wienesen 65 jaar getrouwd

 

ALMELO – Al bijna 22 jaar woont het Amsterdamse echtpaar Ger Wienesen (90) en Corrie Wienesen-Broekhuijzen (91) in de Castelloflat in Almelo. Uitkijkend over de oostelijke groene long maar ook nog actief in de Almelose samenleving van Hagenkoor tot biljarten en het bezorgen van maaltijden en vrijwilligerswerk bij De Koppel aan toe. Evergreens spelen op het elektrische orgel in de woonkamer is eveneens een hobby en dan wordt er fiks meegezongen met ‘oldies’ als ‘Ik stuur je een boeketje rode rozen’ of ‘Ik heb een huis met een tuintje gehuurd’.
Bijna 22 jaar al weer doen ze dat in Almelo - omdat hier nog een zus woont - na een ‘zwervend’ ondernemersbestaan in de Achterhoek en Enschede . De fitte oudjes gaan ook nog elk jaar met veel plezier op vakantie naar Spanje en zijn van plan dat nog lang vol te houden.

< Loco-burgemeester Theo Schouten kwam het brilantenpaar feliciteren namens het gemeentebestuur, maar de bijbehorende bloemen stonden al op de vaas tijdens het maken van de foto.

Archief
Terug naar vorige pagina