Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
18-11-2011  

Meer verzet tegen B&W plan binnenstad

 

ALMELO – Uit de burgerij is nog meer verzet gekomen tegen het nieuwe plan dat het college van B&W presenteerde voor de vernieuwing van de binnenstad. Was eerder al de stichting Stadsherstel uitermate kritisch over het nieuwe plan dat volgens Stadsherstel onherstelbare schade aan de eeuwenoude structuur van de binnenstad zal brengen, nu komt daar kritiek bij uit de kringen van het Burgerinitiatief die ook tegen het megalomane eerste plan van het vorige college van B&W ageerden.
Onder hen is opnieuw de gepensioneerde projectontwikkelaar en echte Almeloër Jan Voskamp, die ook nu tekeningen aanleverde net zoals de vorige keer. Voskamp en de werkgroep Burgerinitiatief kregen toen ook de woningbouwcorporatie St. Joseph en Beter Wonen aan hun zijde.

Saillant is dat de huidige wethouder van Stadsvernieuwing Gerrit van Woudenbergh, het eerste alternatief van Voskamp destijds omarmde en nu zelf met een plan komt dat evenzeer door de nu initiatief nemende groep Almeloërs als zeer slecht wordt beoordeeld.
Het huidige plan is sober, laat de havenkom voor café Nielz weg en veranderd de loop en zichtstructuren. Het gaat vooral gepaard met bouwen van meer winkelruimte voor de bestaande winkelruimte en daarboven woningen. Gevreesd wordt dat de netto-toename aan winkelruimte ten koste gaat van andere delen van de binnenstad.

Het huidige plan van B&W dat dinsdag a.s. onderwerp van bespreking is in de gemeenteraad, is grotendeels ontwikkeld in samenspraak met Urban Interest dat zich een positie heeft weten te veroveren door de panden van het oude V&D en Scheer & Foppe op te kopen.
Urban Interest is het vastgoed-conglomoraat van de schatrijke Hagenaar Harrie Hilders die in het nieuws kwam wegens fraude t.a.v. de onroerend goed bezittingen van het Philips pensioenfonds. Hilders betaalde een schikking van 25,5 miljoen euro aan Philips, 14,1 miljoen aan Justitie en ging akkoord met ontneming van 12,5 miljoen euro winst wegens crimineel verkregen vermogen’. Ook ging hij volgens Quote akkoord met 120 uur billen wassen of schoffelen in de deal met het Openbaar Ministerie (OM). In ruil daarvoor hoeft de Hagenaar geen schuld te bekennen.
Hilders trad ook terug uit de dagelijkse leiding van Urban Interest en bracht een deel van Urban Interest onder in andere ondernemingen die de Hagenaar eveneens toebehoren.
Hilders maakte die ‘move’ om Urban Interest ‘schoon’ te kunnen laten doorstarten omdat ook in de vastgoedsector de Wet BIBOB wordt gevreesd. In de praktijk blijkt er nogal verschil te zitten tussen kleine horeca-ondernemers en vastgoedmagnaten. 

Fotoreportage (4 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina