Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
05-10-2016  

Stadsboerderij viert Werelddierendag

 

ALMELO – De jaarlijkse Werelddierendag werd uiteraard weer uitbundig gevierd bij de Stadsboerderij Beeklust. Er waren stands met handarbeidartikelen, er waren gehoorzaamheidstrainingen met honden en tal van andere activiteiten, zodat de kinderen zich volop vermaakten.
Ook kon de nieuwe stal worden bewonderd, die net voor Werelddierendag gereed gekomen was.
Fotograaf Jan Bril nam een kijkje en maakte bijgaande fotoreportage.

Fotoreportage (68 foto's)...

 
05-10-2016  

Almelose schrijfster op short list Stimuleringsprijs

 

ALMELO - De mede door de Almelose Jeannette van Ditzhuijzen geschreven roman Ren, Janina, ren! staat op de short list van de Schrijverspunt Stimuleringsprijs. Met deze prijs wil Schrijverspunt extra aandacht geven aan de beste boeken van debuterende en minder bekende auteurs. Van de 29 genomineerde boeken staan er nu vijf op de short list waarop iedereen gedurende de maand oktober zijn stem kan uitbrengen: www.schrijverspunt.nl/schrijverspunt-stimuleringsprijs-2016.

De roman, die Jeannette van Ditzhuijzen met de Groningse Marjan Brouwers schreef, beleeft inmiddels zijn derde druk. Het boek beschrijft de oorlogservaringen van Janina de Marchena-Katz. Zij werd geboren in Polen en kwam er als tienjarig meisje alleen voor te staan. Op de vlucht voor de Duitsers zocht zij haar toevlucht bij diverse families. Sinds 1947 woont Janina op Curaçao, waar Van Ditzhuijzen en Brouwers haar eerder dit jaar een exemplaar van de roman over haar jeugd aanboden.

De roman is mede tot stand gekomen met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch Gebied.
Marjan Brouwers en Jeannette van Ditzhuijzen onderzochten de achtergronden van Janina’s oorlogservaringen en schreven er deze roman over. Ze spraken uitgebreid met Janina zelf en deden onderzoek naar haar verleden en familie. Vrijwel alle personen in dit boek hebben echt geleefd. De roman is geïllustreerd met een stamboom van Janina’s familie en diverse foto’s en wordt uitgegeven in het Nederlands en Engels door LM Publishers (voormalig KIT Publishers).

ISBN: 9789460224225 (NL) en 978-9460224263 (Eng)
paperback, 216 pagina's
inkijkexemplaar en kort filmpje (1 minuut)

Fotoreportage (1 foto's)...

 
06-10-2016  

Stoelendans levert 5.000 euro op voor ZGT

 

ALMELO – Dankzij de Woonboulevard en leerlingen van de Almelose basisscholen, leverde een massale stoelendans 5.000 euro op voor het realiseren van een rustruimte in het ZGT ziekenhuis in Almelo.
Rapper Yes-R maakte de bijna 1.000 deelnemende kinderen enthousiast, hoewel er af en toe een traantje werd weggepinkt wanneer iemand maar net dat laatste stoeltje had gemist.
De scheidende bestuursvoorzitter van ZGT, Meindert Schmidt bekeek met genoegen het ’tumult’ op de Woonboulevard en nam de cheque van 5.000 piek glunderend in ontvangst.

 
06-10-2016  

Indië, van oude textielfabriek naar hippe woonwijk

 

ALMELO - Hoe maak je van een oude, traditionele textiellocatie in het hart van de stad een hippe woonwijk? Een wijk die bruist, waar ruimte is voor creativiteit en waar onverwachte dingen ontstaan. Het antwoord op deze vraag ligt bij Ter Steege Bouw Vastgoed, dat van het voormalige Indiëcomplex van Ten Cate in Almelo een geliefde woonwijk maakte. Indië; een toplocatie in Almelo! 

Twee jaar geleden startte Ter Steege met de bouw van de woningen. Inmiddels zijn we 100 woningen verder, zitten de volgende 100 woningen in de pen en volgen daarna nog zo’n 400 huizen.

Renovatie en nieuwbouw voor een breed publiek
Het woningaanbod is breed. Neem nou De Spoelerij met achttien energie-neutrale huurwoningen. Of De Spinnerij die ook in tact is gebleven en in zes delen is verdeeld. Zes potentiële woningen waar de echte liefhebber zijn hart kan ophalen. Hij krijgt de kans om helemaal zelf zijn eigen droomplekje te creëren. Voor de voormalige trafo-ruimte geldt hetzelfde. Deze is ook blijven staan en wordt door de kopers gerenoveerd tot een woning met kantoor. Zonder twijfel uniek in zijn soort.

Leef!wel woningen
Ook voor de liefhebbers van een nieuwbouwhuis is er ruime keuze. Een groot deel van de woningen is gebouwd volgens het Leef!wel-concept van Ter Steege. De woningen zijn volledig eigen te maken door allerlei keuzes die worden aangeboden via de Leef!stijl Planner. Keuzes die geheel zijn afgestemd op de leefstijl van de betreffende kopers, maar die ze lang niet altijd zelf zouden verzinnen. Neem nou de tweede (extra lage) trapleuning speciaal voor kinderen, passend bij de Leef!stijl kinderen. En volgend jaar gaan de eerste appartementen in de wijk in verkoop. De ontwikkeling ervan is in volle gang.

Een beetje oud, een beetje nieuw en een scheutje lef
Maar wat geeft Indië nou dat beetje extra? Wat maakt de wijk zo geliefd? Erwin Tijhof,  van Ter Steege Gebiedsontwikkeling: “Het is de hele sfeer. Wanneer je het terrein op komt lopen, voel je het al. Het is anders dan een gewone nieuwbouwwijk. Oud en nieuw zijn er met elkaar verweven. Je voelt en ziet de historie van de wijk. En dat is mooi.”

Het kloppend hart van Indië is het Stadslab; een hippe ontmoetingsplek waar regelmatig activiteiten plaatsvinden. Gewoon een initiatief vanuit de ondernemers zelf. “Door anderen de ruimte te geven, ontstaan er dingen. Dat is bij het Stadslab gebeurd, maar ook de vrijheid die we geven in de renovatie van de trafo-ruimte en spinnerij gaat ongetwijfeld een aantal pareltjes in de wijk opleveren. En dat maakt Indië alleen maar leuker. Deels bestaat het uit woningen waar veel mensen zich toe aangetrokken voelen. En deels uit bijzondere elementen voor een zeer selecte doelgroep. Die bijzondere elementen; daar is lef voor nodig. Maar ze geven de gehele wijk wel een extra dimensie!”
 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
06-10-2016  

Hengeloër het haasje in wietplantage Mozartstraat

 

ALMELO – Een 50-jarige man uit Hengelo is donderdagochtend op heterdaad betrapt bij het telen van wiet in een woning aan de Mozartstraat. De politie kwam de wietkwekerij op het spoor na klachten over veel stroomstoringen in het flatgebouw, hetgeen netwerkbeheerder Cogas noopte tot herhaaldelijk vervangen van de hoofdzekering voor het gebouw.  De politie stopte de Hengeloër in het cachot en ontmantelde de brandgevaarlijke wietplantage met 380 hennepplanten.

 
09-10-2016  

Lichaam gevonden in woning De Ruyterstraat

 

ALMELO – De politie werd zondagavond gealarmeerd voor bezoek aan een woning aan De Ruyterstraat in de wijk Sluitersveld. Aangekomen trof de politie de 29-jarige bewoner en het lichaam van een dode vrouw. Op basis van het eerste onderzoek werd de bewoner aangehouden en werd ook een auto in beslag genomen.
De dode vrouw zou een vriendin zijn van de bewoner, zo melden buren. De politie onderzoekt de rol van de bewoner maar geeft nog geen identiteit vrij van de dode.

Update: 10-1--2016
Ook maandagmorgen was de technische recherche nog volop bezig met het sporenonderzoek in de woning. Het buurtonderzoek is nagenoeg afgerond. De politie verwacht pas in de loop van dinsdag de identiteit van de dode vrouw te kunnen vrijgeven.

Update: 11-10-2016
De politie heeft de identiteit van de dode bekend gemaakt. Het betreft de 29-jarige Ribanna van Montfoort, volgens omwonenden de vriendin van de bewoner. De politie gaat uit van een misdrijf. Volgens omwonenden klonk er zondagavond iets voor negen uur een luide knal, hetgeen er op  duid dat het slachtoffer mogelijk door een pistoolschot om het leven is gekomen. De bewoner van het huis aan De Ruyterstraat zit nog vast.

 
10-10-2016  

Laura Davids 1e vrouwelijke notaris in Almelo

  ALMELO – Laura Davids-Benerink wordt vrijdag 14 oktober door de rechtbank in Arnhem beëdigd tot toegevoegd notaris in Almelo. Zij is al langer verbonden als kandidaat-notaris bij notariskantoor Hölscher-Davids te Almelo en Rijssen.

Davids-Benerink is specialiste in commercieel vastgoed. Laura: “In mijn specialisatie in commercieel vastgoed zijn maar weinig vrouwen werkzaam. In Nederland is één op de vier notarissen een vrouw. Het notariaat is daarmee nog steeds een mannenbolwerk. Maar je ziet dat dit langzaam verandert. Terecht, want het is een mooi beroep, ook voor vrouwen.”
Laura: “In mijn specialisatie in commercieel vastgoed zijn maar weinig vrouwen werkzaam. In Nederland is één op de vier notarissen een vrouw. Het notariaat is daarmee nog steeds een mannenbolwerk. Maar je ziet dat dit langzaam verandert. Terecht, want het is een mooi beroep, ook voor vrouwen.”

De werkzaamheden van Laura Davids-Benerink bestaan vooral uit het opstellen van en onderhandelen over vastgoedcontracten en het coördineren, begeleiden en structureren van (commerciële) vastgoedtransacties zoals aankoop/verkoop van portefeuilles, nieuwbouwprojecten, gronduitgiften, erfpacht, opstal, financiering en splitsing in appartementsrechten. Daarnaast adviseert zij onder meer gemeenten, projectontwikkelaars en financiële instellingen.
Laura Davids-Benerink voltooide in 1997 haar universitaire studie in Leiden waarna zij bij een groot kantoor in het westen van het land werkzaam was. Sinds 2003 werkt zij in Twente.
Lees verder...

 
11-10-2016  

Onthulling Regenboogzebrapad Stationsplein

 

ALMELO – Veel gemeenten gingen Almelo al voor met de aanleg van een Regenboogzebrapad maar het is wel de eerste gemeente van Twente die vandaag op Coming Out Day met de ingebruikname van twee Regenboogzebrapaden aan weerszijden van het NS-station Almelo Centraal meer aandacht vraagt voor seksuele diversiteit van mensen zoals lesbo’s, homo’s, biseksuelen en transgenders, de zogenoemde LHBT-groep.
Met het Regenboogzebrapad wil de gemeente Almelo onderstrepen dat de gemeente een gastvrije gemeente is voor iedereen.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (40 foto's)...

 
11-10-2016  

Overval in woning aan De Haere

 

ALMELO – De politie werd vanavond te hulp geroepen bij een overval in de woning van een alleenstaande  oudere man aan De Haere. Bij aankomst bleken de dader(s) al gevlogen. Of er buit is gemaakt en of er gewonden zijn gevallen, is nog onbekend. De politie doet sporenonderzoek.
Wie meer weet kan bellen met de tiplijn: 0800 - 6070 (gratis) of anoniem reageren bij Meld Misdaad Anoniem: 0800 - 7000

 
12-10-2016  

Zeller Award voor Kiwanis-actievoerder Jan Spil

 

ALMELO – Jan Spil, lid van serviceclub Kiwanis Almelo, heeft voor zijn tomeloze  inzet voor de Stop Tetanus actie van Unicef de Amerikaanse Zeller Award ontvangen. Spil zette met zijn medeleden van Kiwanis Almelo een wijnverkoop-actie op dat een bedrag van bijna 20.500 euro opleverde. Daarmee scoorde Kiwanis Almelo in de top van de landelijke serviceclubs van Kiwanis. Landelijk leverde de actie één miljoen euro op, goed voor ruim 750.000 tetanus-injecties van zwangere vrouwen in de derde wereld. De actie van Kiwanis Almelo werd opgezet samen met Wijnkoperij De Prinsen in Zenderen.    
De Zeller Award werd onlangs uitgereikt door Dr. Gerd van Lieshout, landelijk coördinator van de actie Stop Tetanus.

< v.l.n.r.: Dr. Gerd van Lieshout, Jan Spil, Dr. Olav van Balen (secr.) en de trotse Kiwanis Almelo voorzitter Bart Schumer.

 
12-10-2016  

Zolderbrand aan J. Duikerstraat

 

ALMELO –Woensdagmiddag moest de brandweer uitrukken voor een zolderbrand aan de J. Duikerstraat. Bij aankomst bleek de zolderverdieping vol dikke rook te staan die door de kieren naar buiten kwam. De dak-doorvoer van de CV-afvoerpijp bleek gesmolten door de hitte en dat veroorzaakte dikke zwarte rook. Na het blussen van het brandje sprak de brandweer het vermoeden uit dat de brand was ontstaan in de wasdroger. Door snel ter plaatse te zijn kon erger worden voorkomen.

Fotoreportage: Patrick Weegink
(klik hier)

 
13-10-2016  

Meisje uit Almelo al ruim een week vermist

 

ALMELO – De politie heeft op haar website bekend gemaakt dat de 16-jarige Llayda Yanik uit Almelo al sinds vorige week woensdag wordt vermist. Het meisje kwam die dag niet van school thuis. Sindsdien is ook niets meer van haar vernomen.

Llayda meet 1,70 m., heeft bruine ogen en donker haar. Zij droeg op 6 oktober,dedag van vermissing, een zwarte legging of spijkerbroek en een zwart jasje met gekleurde schepen. Een ander kenmerk is een neuspiercing.

Heeft u haar ergens sinds de dag van vermissing gezien?
Meldt dat dan aan de politie via het tipformulier of bel telefoonnummer 0800 - 6070

< De 16-jarige Llayda Yanik uit Almelo al een week zoek.
Foto: Politie Oost

 

 
15-10-2016  

Opnieuw reuze carrouselbank voor Boessenkool

 

ALMELO – In de onlangs gereed gekomen derde nieuwe productiehal van Machinefabriek Boessenkool in Almelo is eind deze week de grootste carrouseldraaibank van Nederland geplaatst. Het ruim 100-jarige Boessenkool is een der innovatiefste maakbedrijven van Oost Nederland en timmert als zodanig onder directie van de heer E.M. Osse met regelmaat op de trom. Het is de tweede precisiecarrouselbank van die grootte, na een eerdere plaatsing in 2011. De machine kan CNC carrouseldraaiwerk produceren tot een doorsnee van 5,5 meter, een hoogte van 4 meter en met een max. gewicht van 60.000 kg.
Onder de afnemers van de OEM-Group, waartoe Boessenkool behoort, o.a. bekende namen als General Electric, Siemens, Stork, energiemaatschappijen en bedrijven in de petrochemie en (internationale) onderzoekcentra als bijvoorbeeld CERN in Geneve en ESO in Garching.  

Boessenkool heeft deze tweede nieuwe Hankook Carrrouselbank aangeschaft ten behoeve van de nieuwe onderneming S4 Manufacturing B.V.  – een samenwerking met S4 Energie – in de productiehal aan de Plesmanweg in Almelo.

S4 Energy, is specialist in energieopslag voor industriële- en infrastructurele toepassingen, onder de noemer KINEXT, het innovatieve,  zelfontwikkelde medium voor energieopslag met een unieke combinatie aan eigenschappen zoals o.a. het vliegwiel voor 'peakshaving and energystorage'.

De Almelose transportonderneming en specialist in het plaatsen van machines Rensink BV, had voor het transport van de Koreaanse Hancook VTC 40/50 CNC maar liefst 12 trucks nodig.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
17-10-2016  

Ontwerp het Heracles-shirt 2017-2018

 

ALMELO – Heracles Almelo geeft de fans opnieuw de gelegenheid om nieuwe voetbalshirts te ontwerpen. De basisvoorwaarde is zwart-wit verticaal gestreept en op de voorzijde ruimte voor het logo van hoofdsponsor Asito evenals een kleinere plek voor hetzelfde logo op de achterzijde tussen de schouderbladen. Het betreft twee nieuwe thuistenues en twee uittenues voor het seizoen 2017-2018.
In de jury zitten algemeen directeur Nico Jan Hoogma, assistent-trainer Peter Reekers, aanvoerder Thomas Bruns namens de spelers en twee vertegenwoordigers van de diverse supportersclubs.

Klik voor alle bijzonderheden hier.

 
20-10-2016  

Hagenees vervolgt voor Turkse demonstratie

 

ALMELO – Een 51-jarige Hagenees moet zich op 6 december a.s. voor de rechtbank Almelo verantwoorden wegens grensoverschrijdende uitlatingen tijdens een demonstratie in Almelo op 1 juni 2014 tegen het onthullen van een herdenkingsmonument bij de Armeens Apostolische Kerk in Almelo. De Armenen installeerden het monument ter nagedachtenis aan de Armeense genocide in Turkije tijdens de Eerste Wereldoorlog. De genocide wordt te vuur en te zwaard ontkent door de Turkse overheid.
In Almelo werd daarom een tegendemonstratie gehouden die werd bijgewoond door zo’n 3.000 tot 4.000 Turkse medelanders zwaaiend met Turkse vlaggen.
De Hagenees zou daarbij dreigend geroepen hebben 'Karabach zal het graf van de Armeniërs worden'. O.a. die uitlating is voor het Openbaar Ministerie de aanleiding deze zaak voor de meervoudige kamer van de rechtbank Almelo te brengen.

< Foto archief: AlmeloNieuws - Jan Bril

 
21-10-2016  

Eenjarige proef, auto door de Grotestraat


De proef zou gisteren al ingaan, maar vandaag waren medewerkers van de gemeente nog koortsachtig bezig met de aanleg van 7 parkeerplaatsen.
 

ALMELO – De Citypromenade en een deel van de Grotestraat Zuid zijn sinds jaar en dag autovrij voor winkelend publiek, maar daar komt een kentering. Al langer werd geopperd om in het Noordelijk deel van de Citypromenade weer éénrichtingsverkeer in te voeren van Oranjestraat tot Hagengracht maar een eerste proef begint volgende week in de Grotestraat Zuid tussen de Bavinkstraat en de Hofkampstraat. Voor de bewoners aan de Bavinkstraat, Looleestraat en Vechtstraat een hele opluchting want sinds de afsluiting eindjaren ’80 van het nu weer open te stellen deel van de Grotestraat Zuid heeft men alleen maar meer overlast gekregen van auto’s in de smalle woonstraten. Minder blij zijn weer bewoners in de Hofkampstraat hoewel de straat nu vaak verkeer in twee richtingen te verwerken krijgt door automobilisten die even een snelle boodschap willen doen in dit deel van de binnenstad.
Minder blij met de proef is ook woningstichting Beter Wonen dat met het complex Manchester tal van huurappartementen heeft in de Grotestraat. Henk ter Horst Mode, de kartrekker in dit deel van de Grotestraat Zuid, zit ook niet te wachten op de proef en stelt dat de openstelling nauwelijks van invloed zal zijn op de verkoopcijfers. Daar staat tegenover dat andere ondernemers in dit deel van de straat wel hogere omzetcijfers verwachten. De éenjarige proef moet nu gaan bewijzen of er meer klantgerichte reuring ontstaat. Chinees restaurant Hong Hua kon wel eens de lachende derde worden maar dan moeten de paaltjes wel langer naar beneden dan 19.00 uur ’s avonds. De eindconclusie kan ook weleens worden dat het éénrichtingsverkeer in de Grotestraat Zuid via de Hofkampstraat een betere en veiliger afwerking krijgt dan via de smalle Bavinkstraat. Over een jaar weten we meer!

 
23-10-2016  

Ruiterdagen schenkt nieuwe koets Gravenruiters


Als passagiers in de 'bak' reden Henk Bolk (zittend) en Ruiterdagen-voorzitter Riël Klumper (staand) de hal van het Twents Hippisch Centrum binnen met de nieuwe koets voor de Gravenruiters, de paardensportvereniging voor mensen met een beperking.
 

ALMELO – De collecte  tijdens de kerkdienst van de jubileumeditie in juni jl. van de 50e Almelose Ruiterdagen, de stichting zelf en een groep sponsoren hebben voldoende geld opgebracht om De Gravenruiters voor gehandicapten een nieuwe koets te overhandigen. De koets is geschikt voor één rolstoelplek op de bok en extra plek voor mensen met een handicap die evenwichtig moeten kunnen zitten tijdens rondritten die de Gravenruiters wekelijks houdt.
Vrijdag werd de nieuwe koets officieel overhandigd door stichtingsvoorzitter Riël Klumper namens de Almelose Ruiterdagen en de heer Henk Bolk namens de groep sponsoren (Transport bedrijf Bolk, Container Terminal Twente, Nijhof Wassink BV,  Transport bedrijf van Opijnen, KARA Energy Systems en Brandstofstation Sluitersveld ), die het benodigde bedrag rond maakten.
Gravenruiters-lid Sascha Lambregts-Franken hield een emotioneel betoog uit dank namens alle Gravenruiters en ook namens haar zelf omdat zij door een handicap haar geliefde paardensport niet meer kon uitvoeren en nu doormiddel van deze koets toch weer van paarden kan gaan genieten.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
27-10-2016  

Koninklijk paar op werkbezoek in Almelo


Met een vuist in de lucht en een lach op het gezicht begon het Koninklijk werkbezoek aan Twente in Almelo
 

ALMELO – Het werkbezoek van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima aan Twente begon vandaag in Almelo waar duizenden stadgenoten langs de kant stonden bij het nieuwe stadhuis, de Hagedoornschool in het Goossenmaatspark en bij het Polman Stadion van Heracles Almelo.
Voor het stadhuis handjes schudden met belangstellende stadgenoten,  een muzikale serenade en in het stadhuis een korte kennismaking met de nieuwe Almelose burgemeester Arjen Gerritsen. Het gezelschap onder aanvoering van CdK Ank Bijleveld trok al snel verder naar de Hagedoornschool waar het Koninklijk paar werd bijgepraat over het Nieuwstraatkwartier en haar specifieke kenmerken. Een pluim op de hoed was er voor de veerkracht van de burgers in de wijk die het niet makkelijk hebben maar toch maar met elkaar het gehele Goossenmaatspark hebben opgeknapt. In de leegstaande Hagedoornschool gaan binnenkort projecten van start voor de wijk.
In het stadion van Almelo’s trots Heracles, maakte het Koninklijk paar kennis met het gedetineerdenproject dat Heracles uitvoert in samenwerking met de leiding van de met sluiting bedreigde gevangenis De Karelskamp. Het samenwerkingsproject moet gedetineerden helpen terug te keren in het maatschappelijk patroon. Koning Willem Alexander en Koningin Maxima onderhielden zich hier met twee gedetineerden, de projectleider,  clubvoorzitter Jan Smit en algemeen directeur Nico Jan Hoogma. Ook werd er kort geluncht voordat het werkbezoek zicht voortzette bij wasserij Springendal in Oud Ootmarsum, Erve Meinders in Tilligte en het hippische domein van springruiter Gert-Jan Bruggink in De Lutte.

Fotoreportage Jan Bril

Fotoreportage (128 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina