Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
02-02-2018  

Collecte voor Overijsselse Zieken Omroep

 

ALMELO – In de gemeente Almelo gaan van 19 t/m 24 februari zo’n 200 collectanten op pad ten bate van de Overijsselse Zieken Omroep. Vanuit de studio in Nijverdal verzorgen zo’n 70 vrijwilligers radio en muziekverzoek programma’s voor patiënten in verpleeg-verzorgings- en ziekenhuizen of bedlegerig thuis liggen via regionale radiozenders en/of internet. Ook de Kerkradio is een kernactiviteit met uitzendingen in deze regio.
De OZO ziekenomroep bestaat al ruim 60 jaar en werkt nog steeds zonder subsidie. Daarom zijn de huis aan huis collectes, in de gemeentes waar de OZO haar uitzendingen verzorgd, van groot belang.
Binnen de gemeente Almelo worden regelmatig OZO uitzendingen verzorgd in Hoog Schuilenburg, Friso, De Koppel, Buurstede, Titus Brandsmahof, De Elshof,  De Horst (in ZGT Almelo) en in Het Meulenbelt.
De  OZO vraagt u om haar vrijwilligerswerk te blijven steunen door de vele collectanten met een flink totaalbedrag te doneren voor al die uitzendingen.

 
02-02-2018  

Gouden tip voor gestolen jukebox

 

ALMELO – Je bent nog van de generatie die bewust de periode van de jukebox heeft meegemaakt. Wurlitzer startte er mee in de jaren ’30 van de vorige eeuw maar al snel kwam ook de Rockola, de AMI Continental en Seeburg op de markt. De laatste overvleugelde in de jaren '50 Wurlitzer geheel met vooral de Seeburg VL200. Dat getal slaat op het aantal singletjes dat er in paste. In Almelo stond dat apparaat voor het eerst bij cafetaria Goossen (nu Violier) en ‘tout’ Almelo met een kuif en toen nog kunstleren broek, verbracht er menig muziekuurtje om als het maar even lukte, buiten te gaan ‘brommers kiek’n’.

Op latere leeftijd koop je dan zo’n apparaat met heel wat nostalgische singels er in van Elvis, Buddy Holly, Paul Anka en ga zo maar door. Tegenwoordig kost zo’n goed spelende Seeburg VL200 al gauw een slordige 10.000 euro. Maar ja, na een jaar of wat begint ‘moeder de vrouw’ toch wel te klagen dat het ‘ding’ flink in de weg staat en beter verkocht kan worden. Dat nooit, dacht de eigenaar in kwestie. Hij regelde wat personeel van de werkvloer en met een busje werd het ‘ding’ , zoals ‘moeder de vrouw’ het aanduidde, fluks naar het bedrijf gebracht waar het een ereplekje kreeg in de kantine. Lang genoot de liefhebber en eigenaar van het bedrijf daar niet van. Al de volgende ochtend bleek het ‘ding’ spoorloos. Nee, niet uit ongein ergens in het bedrijf verstopt, maar echt spoorloos. Het gebeurde in november en later tussen kerst en oud en nieuw ging de rechtmatige eigenaar nog maar eens ongestoord snuffelend door zijn hele bedrijf. Tevergeefs!
Dat laatste gaat dan knagen. Niet in eerste instantie vanwege de centen, maar welke onverlaat of onverlaten dat dan wel hebben gedaan? Daarom is er nu een gouden tip uitgeloofd!
Wie er meer van weet, kan ons mailen via redactie@almelonieuws.nl    
 

 
02-02-2018  

Opening expo 80 jaar Bolk Transport

 

ALMELO – In het Huis van Katoen en Nu werd vrijdagmiddag een expositie geopend over 80 jaar Bolk Transport. Het Almelose bedrijf dat begon met paard en wagen voor het transport van turf en drank, maar inmiddels 180 trucks over Europese wegen laat rijden en zo’n 300 personeelsleden telt met steunpunten in meerdere landen.
Bolk Transport dat ook het initiatief nam tot de overslag van zeecontainers in Twente met CTT Intermodaal Transport met vestigingen in Almelo, Hengelo, Rotterdam en Bad Bentheim (D).
Henk Bolk en zus Truus zijn als commissarissen nog aan beide bedrijven verbonden dat in 2012 overging in handen van het managementtrio André Pluimers, Joop Savenije en Gerco Linthorst.
Henk, in revalidatie na scheuring van een knieband,  en Truus keken toe hoe Suus, het kleinkind van Truus, het lint doorknipte.
Voor het Huis van Katoen en Nu  werd een flatscreen beschikbaar gesteld als dank voor de inzet voor de expositie 80 jaar Bolk Transport. De expositie duurt nog tot en met maart.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (78 foto's)...

 
08-02-2018  

Chinese speelgoedreus VTech naar Almelo

 

ALMELO – Speelgoedreus VTech uit HongKong gaat haar distributie voor het vaste land van Europa concentreren op het XL Businesspark Twente in Almelo. VTech heeft wereldwijd 37.000 werknemers. In Europa zijn vestigingen in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Engeland en het Nederlandse Weert. De Engelse vestiging blijft de distributie in eigen land behouden. Voor alle andere Europese vestigingen wordt de distributie in Almelo geconcentreerd.
Contractpartner voor de distributie wordt transporteur Bleckmann uit Oldenzaal waar Mark van Onna directeur is. Van Onna was voordien manager/directeur van Port of Twente en Timberland Europe BV. Het laatste bedrijf maakte onder leiding van Van Onna de overstap van de Europese distributie al eerder naar het XL Businesspark.
Bleckmann huurt op het XL Businesspark 43.000 m2 hallen van de Belgische ontwikkelaar Heylen die op het XL Businesspark inmiddels is begonnen met de bouw van wat in totaal 180.000 m2 aan magazijnoverslag moet worden voor meerdere bedrijven. Heylen denkt dat met die ontwikkeling meer dan 1.000 banen worden gerealiseerd.
Voor de distributie van VTech-producten over het vaste land van Europa heeft Bleckmann naar verwachting 250 personeelsleden nodig.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
09-02-2018  

Almelo biedt hulp bij saneren asbestdaken

 

ALMELO – Het verbod voor asbestdaken wordt per 1 januari 2024 van kracht. Omdat binnen de gemeente Almelo nog vele asbestdaken aanwezig zijn op schuurtjes van particulieren en schuren van agrariërs en bedrijven, gaat de gemeente Almelo voorlichtingsavonden en een hulpprogramma starten. 

Voor particulieren is er een voorlichtingsavond op woensdag 21 februari om 20.00 uur in het stadhuis. Tijdens deze avond wordt toegelicht aan welke beschermende voorwaarden burgers zich moeten houden bij het zelf verwijderen van deze daken. Vooral in de oudere wijken zijn deze daken nog op schuurtjes te vinden.
Ook stelt de gemeente saneringspakketten - met overall, mondkapjes en plastic verpakkingsmateriaal  beschikbaar om de verwijderde asbestplaten tot een maximum van 35 m2 gratis te kunnen afleveren bij het gemeentelijk afvalbrengpunt aan de Turfkade.

Voor ondernemers gelden zwaardere voorschriften. Zij kunnen subsidie aanvragen à 4,50 euro per m2 tot een maximum van 25.000 m2. Het gaat in deze dan om het verplicht verwijderen door gecertificeerde bedrijven. Asbestdaken binnen dit formaat zijn vooral te vinden op de oudere bedrijventerreinen in de stad. De groep agrariërs vormt een aparte categorie. Daar gaat het in totaal om 142.000 m2 aan asbestdaken.
De voorlichtingsavond asbestsanering voor agrariërs en ondernemers is op maandag 19 februari eveneens om 20.00 uur in het stadhuis.

 
12-02-2018  

Provinciaal geklooi en dictaten

 

DEN HAAG – Bij de PVV, de beweging van Geert Wilders en bij het Forum voor Democratie van Thierry Baudet rommelt het flink in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezing. Bij de FvD vanwege te weinig democratie binnen de partij en bij de PVV vanwege tientallen gewiste kandidaten. Bij de PVV geldt alleen de heerschappij van Wilders en worden interviews met lokale kandidaten centraal geregisseerd zo lazen we in Tc Tubantia.
In Den Haag vielen 5 kandidaten van de conceptlijst.  Zij werden alsnog geloosd. Bij een eerste peiling daarna zakte de PVV in Den Haag van 14 naar 5. Ook elders werden kandidaten geweerd, zoals o.a. Edwin Oldersma in Almelo. . Zelfdenkend vermogen en eigen initiatief schijnt dodelijk te zijn binnen de PVV dat schijnbaar louter jaknikkers als volgelingen van Wilders apprecieert. 

FvD-aanvoerder Baudet royeerde twee leden, met een verdienstelijk verleden binnen de VVD,  die meer democratie binnen de partij voorstonden. Baudet verweet hen van provinciaal geklooi en amateurisme. In een mail aan de leden stelde Baudet dat iedereen die het niet eens is met zijn leiding, maar het lidmaatschap op moet zeggen om een eigen partij te beginnen.
Al dat werd niet in dank afgenomen door Susan Teunissen, nummer 3 op de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen en derhalve eerste opvolger achter de zittende Kamerleden Thierry Baudet en Theo Hiddema (73). Teunissen heeft Baudet inmiddels de rug toegekeerd, maar is wel van zins haar wettelijk recht als opvolger te behouden.

 
15-02-2018  

Ergernis over sloop Kalverstraatje Indië

 

ALMELO – De sloop van het ‘Kalverstraatje’op het voormalige Indiëcomplex van Koninklijke TenCate in Almelo, heeft tot heftige verontwaardiging geleid. Jarenlang werd het ‘Kalverstraatje’ gepromoot in folders en op de website(www.indie.nl) als zijnde de wandel-as in de nieuwe woonwijk die de Rijssense projectontwikkelaar Ter Steege op Indië ontwikkelt. Het ‘Kalverstraatje’ met woningen onder de historische Sheddaken  zou de oude looproute van de textielarbeiders symboliseren, waarbij aan de linkerzijde ruimte voor cultuur en restauratieve voorzieningen a la het huidige Stadslab een invulling kon krijgen.

Directeur Marianne van de Steeg van de stichting Almelo Promotie vroeg zich in Tubantia ook al af wat er nu is gebeurd. Ook in promotionele zin voegde het “Kalverstraatje’ veel toe aan de culturele activiteiten in de loop der jaren op het Indiëcomplex.

Erwin Tijhof, woordvoerder van ontwikkelaar Ter Steege, is op zijn beurt verrast over de onstane verontwaardiging. Volgens hem is ontwikkelaar Ter Steege juist vanaf 2009 duidelijk geweest over de voorgenomen ontwikkeling.
Dat strookt niet geheel met de werkelijkheid t.a.v. het promotionele verleden dat Ter Steege hanteerde. Ook daarin werd het ‘Kalverstraatje’ en het behoudt van de sheddaken gepromoot. Op de promotionele website van Indië is dat niet meer te vinden, maar via Google zij  nog wel de verouderde verwijzingen zichtbaar (zie afbeelding). Nu worden juist de nieuwe woningontwerpen getoond die langs het ‘Kalverstraatje’ van weleer worden gerealiseerd.

Raadslid Jan Hammink van Lokaal Almelo Samen confronteerde wethouder Ten Seldam met de onverwachte sloop waarbij hij toch een geheel andere ontwikkeling op het netvlies had staan. Ten Seldam had geen klip en klaar antwoord maar gaf wel aan dat Ter Steege andere historische bedrijfsgebouwen spaart die wel op de nominatie stonden om gesloopt te worden. Het schijnt dus een soort ‘uitruil’ geweest te zijn, aan de hand van de winstmarge van Ter Steeg. Wat de gemeenteraad er van leert en eigenlijk al vaker heeft meegemaakt, is dat projectontwikkelaars gaande de rit plannen bijstellen omdat iets achteraf financieel niet haalbaar is maar vaak ook ten faveure van de winstmarge. 
Ten Seldam kreeg derhalve de boodschap mee, dat het behoud van de historische booghallen op Indië moet worden geborgd in de omgevingsvergunning. Ook moet het college meer en beter communiceren met de gemeenteraad indien projectontwikkelaars hun plannen willen bijstellen.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
15-02-2018  

Fietser gewond bij oversteek Berkelstr/vRL-singel

 

ALMELO – Onlangs deed wethouder Irene ten Seldam (CDA) nog toezeggingen tijdens een debatavond van LAS, Obs de Windhoek en Avc Heracles om de onveilige verkeerssituatie rond de oversteek Berkelstraat/van Rechteren Limpurgsingel visa versa en de Hospitaalweg te verbeteren. Dit vanwege de onveiligheid voor fietsers.
Amper twee weken later werd een overstekende fietser bij de kruising aangereden door een automobilist die er zonder te stoppen vandoor ging.
De fietser raakte gewond aan heup, nek en knie en werd geholpen door ambulancemedewerkers.

Het ongeval gebeurde vanmorgen even na 08.00 uur. De politie doet een oproep aan getuigen om de chauffeur met zijn kleine blauwe auto te vinden. Iets gezien, bel 0900-8844

 
16-02-2018  

Carambolage op A35 Almelo. Vier gewonden.

 

ALMELO – Vanmorgenvroeg rond 07.00 uur zijn op de A35 bij Almelo meerdere voertuigen met elkaar in botsing gekomen.Bij het ongeval ter hoogte van knooppunt Azelo/Almelo West in de richting Almelo, geraakten vier personen gewond die alln naar het ziekenhuis werden afgevoerd.
Wegens filevorming werd omrijden geadviseerd. De stremming duurde enkele uren, maar Rijkswaterstaat heeft de weg inmiddels vrijgegeven.

 
16-02-2018  

Lifestyle Boulevard of binnenstad op 1?

Almelo moet prioriteiten stellen
 

ALMELO – Deze week werd het plan gelanceerd voor een vernieuwingsslag van de Woonboulevard. Net zoals de binnenstad van Almelo, kent ook de Woonboulevard een flinke leegstand. De eigenaren Gilde Investors (70%) en o.a. de ondernemers Joost Tiemersma (Woon & Slaap) en Jos Finkers (Shop in Shop) willen met een investering van 5 miljoen euro de Woonboulevard een facelift geven en het omdopen in Lifestyle Boulevard.

Gilde Investors van de Tukkers Henk Maassen van de Brink (Hertme), Jos Scholten (Saasveld) en Frank Koenders (Losser) kochten de failliete boedel van Polman Vastgoed en hebben nu grootse plannen voor de kwakkelende Woonboulevard. Louter winkels van meer dan 1.000 m2 om geen ondernemers uit de binnenstad weg te lokken, maar publiekstrekkers als Decathlon Sport, Mediamarkt/Saturn, Toys Champ, Action XL en Cool Blue moeten de Woonboulevard een injectie geven om verder te kunnen onder de naam Lifestyle Boulevard. Al deze winkelketens zouden grote belangstelling hebben zich te willen vestigen. Doel het bereiken van de consument uit het Ommeland van Rijssen tot Hardenberg om deze de gang naar de Westermaat bij Hengelo te besparen. Een shuttlebus zou ook bezoekers vise versa naar de Almelose binnenstad moeten lokken. Het plan, zo wordt door de plannenmakers gezegd, is enthousiast ontvangen in het Almelose stadhuis.

Maar een dag later komt er ook kritiek van een deskundige. Cees-Jan Pen, lector Regionale Concurrentiekracht aan de Fontys Hogeschool doet al jaren onderzoek naar de effecten van ‘weidewinkels’ buiten de steden. In een artikel in Tubantia legt hij uit dat gemeentebesturen prioriteiten moeten stellen om de winkelkernen in de steden aantrekkelijk te houden.  De Lifestyle Boulevard en de Westermaat zorgen alleen voor een waterbedeffect als zij met elkaar gaan concurreren om de gunst van de consument. Maar dat gaat volgens Pen altijd ten koste van het winkelhart in de kern van Almelo en Hengelo. Beide steden zijn niet Enschede, waarschuwt Pen in deze. Volgens Pen moet het centrum van Almelo en Hengelo prioriteit krijgen, ook al verpauperen de ‘weidewinkels’ er door.  

Lees het kritische artikel
van Cees-Jan Pen in Tubantia.

 
16-02-2018  

Ontmanteling hennepkwekerij Schoolstraat

 

ALMELO – De politie heeft vanmorgen een wietplantage ontmanteld met 600 planten. In de flatwoning aan de Schoolstraat was sprake van een brandgevaarlijke situatie. Ook werd elektriciteit illegaal afgetapt.
Door de politie werden nog geen aanhoudingen verricht. In ieder geval zal de huurder van de flatwoning zich moeten verantwoorden.

Bij illegale teelt van hennepplanten volgt in de regel een bestuursmaatregel door de burgemeester. Het pand mag dan een half jaar niet worden betreden en de huurder verliest zijn huurrecht. Ook worden de kosten van de ontmanteling en de kosten van de illigale diefstal van elekticiteit verhaald op de huurder/bewoner.

Fotoreportage: Jan Bril 

Fotoreportage (16 foto's)...

 
16-02-2018  

Kantine De Gravenruiters door brand verwoest

 

ALMELO – De houten kantine (porta cabin) van de stichting De Gravenruiters voor gehandicapten op de hoek van de Plesmanweg en de Kolthofsingel, is vrijdagavond volledig uitgebrand.
De brandweer rukte rond 22.30 uur uit met tankspuit en hoogwerker maar redding bleek niet meer mogelijk. Het stallengebouw en de tenthal bleven wel behouden. Omtrent de oorzaak is nog niets bekend.
Of De Gravenruiters hun activiteiten ter plekke kunnen voortzetten, is nog even de vraag. Mogelijk dat het nabij gelegen Twents Hippisch Centrum tijdelijk, het complex waar de jaarlijkse Almelose Ruiterdagen plaatsvinden, soelaas kan bieden.

Update: 18-02-2018
Aannemersbedrijf Gebr. Löwik uit Almelo heeft De Gravenruiters inmiddels een vervangende porta cabin aangeboden die een dezer dagen zal worden geplaatst door 'noaber' Bolk Transport.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
17-02-2018  

Druk Food Truck Festival op Indiëcomplex

 

ALMELO - Het derde jaarlijkse Food Truck Festival op het Indiëcomplex trok ook dit weekend weer duizenden bezoekers die genoten van ‘fingerlicking good food’ en entertainmant voor groot en klein of een moment van rust op de massagestoelen van Active Touch.
Fotograaf Jan Bril nam voor u al vroeg een kijkje om alle Food Trucks op de foto te zetten, zodat u kunt zien wat u gemist heeft.

Fotoreportage (54 foto's)...

 
21-02-2018  

RvS geeft groen licht voor zwaaikom XL Park


De zwaaikom wordt aangelegd pal tegenover de laad en loskade van CTT.
Aan de andere kant van CTT bouwt projectontwikkelaar Heylen de eerste distributiemagazijnen voor grootgebruikers.
 

ALMELO – De Raad van State heeft korte metten gemaakt met het bezwaar tegen de aanleg van een zwaaikom tegenover de laad en loskade van het XL Businesspark aan het Twentekanaal bij Bornerbroek. De bezwaarmakende agrariër in kwestie moet voor de aanleg van de zwaaikom een stuk grond afstaan en wilde dat niet. Jarenlange onderhandelingen brachten geen resultaat, maar de Raad van State stelt dat de belangen van de agrariër niet op wegen tegen de belangen van het te ontwikkelen 180 ha grote Twentse XL Businesspark.
Het Rijk stopt miljoenen euro’s in de capaciteitsvergroting van de Twentekanalen, waardoor grotere binnenvaartschepen naar de Twentse havens kunnen varen.
De Staatscourant heeft inmiddels de onteigeningsprocedure gepubliceerd. De hoorzitting hierover staat geagendeerd op 22 maart 2017 om 14.00 uur in het stadhuis van Almelo.

Op het XL Businesspark zijn o.a. tuinkussenproducent Madison, Vivochem Benelux, Buiting Staalbouw, Container Terminal Twente en het magazijn van Timberland Europe gevestigd. Daar komt nog dit jaar de Europese distributievestiging van de Chinese speelgoedfabrikant VTech bij. Voor de laatste is Bleckmann Transport de contractpartner dat op zoek is naar ruim 200 personeelsleden.
In 2019 staat ook de komst van Eurol Lubricants op de rol.
 

 
22-02-2018  

Brandstichting en diefstal onder de loep

 

ALMELO – Het RTV Oost programma Onder de Loep besteed vanavond aandacht aan de brandstichting bij De Gravenruiters voor gehandicapten op vrijdagavond 16 februari jl. Daarbij ging de porta cabin-kantine verloren. Inmiddels is deze vervangen door een door het Almelose bouwbedrijf Gebr. Löwik beschikbaar gestelde andere porta cabin. Bolk Transport zette als ‘noaber’ van De Gravenruiters de ‘bouwkeet’ van Löwik op haar plek.

Het tweede Almelose onderwerp is een zakkenroller die diverse supermarkten afstruint om van winkelend publiek portemonnee en bankpas buit te maken. Door de uiterst brutale manier waarop hij te werk gaat is het goed voor te stellen dat hij vaker steelt en ook verder in de regio actief is. Ook de regio Hardenberg heeft veel met zakkenrollers te maken.

Vanavond allemaal te zien op RTV Oost in het programma Onder de Loep.
Bel de politie met uw tips op 0800 – 6070. Anoniem bellen kan via 0800 – 7000

Fotoreportage (1 foto's)...

 
25-02-2018  

Oud- PvdA-raadslid Elberse overleden

 

ALMELO - Oud- PvdA-raadslid Peter Elbertse (1952-Soesterberg) is zaterdag overleden zo meldt de Almelose afdeling op haar website. Elbertse zat met een kleine onderbreking zo’n 10 jaar in de Almelose gemeenteraad. Elbertse was ongeneeslijk ziek en werd eerder deze week overgebracht naar het hospice van Het Meulenbelt waar hij zaterdag overleed.

Van beroep was Elbertse grafisch ontwerper en in deze vrijwillig actief voor de beroepsgroep BNO en voor het Almelose kunstzinnige en culturele leven. Ook was hij een van de initiatiefnemers voor de expositieruimte Het Torentje bij de rechtbank in Almelo. Voor talloze bedrijven en instellingen in de regio ontwierp Elbertse huisstijlen. In 1991 en 2004 ontving Elbertse ereprijzen voor o.a. de huisstijl van STEVA, stichting Ontwerpersbal en beste vormgeving van twee boeken van uitgeverij De Roskam.

 
26-02-2018  

Bijenwerkdag tijdens NLdoet

 

ALMELO - Op vrijdag 9 en zaterdag 10 maart gaat NLdoet weer van start; de grootste vrijwilligersactie van
Nederland. Een feestje van maatschappelijke betrokkenheid en hulpvaardigheid. Dit jaar stimuleren we mensen in actie te komen voor bijen en wordt NLdoet een echte Bijenwerkdag! Een initiatief van de Bijenbeweging Overijssel en Nederland Zoemt.  In Almelo worden twee acties op touw gezet door IVN Almelo en Hockeyclub Almelo. 
 
In totaal hebben zich ruim 50 bijeninitiatieven gemeld om de leefomstandigheden van bijen te verbeteren.
Bijvoorbeeld door samen een bijenhotel te bouwen, een buurtboomgaard bijvriendelijk in te richten of te zorgen voor meer voedselplanten voor bijen.
 
Bijenwerkdag in Almelo
Tijdens de Bijenwerkdag gaan de leden van IVN Almelo samen met ouders en kinderen de tuin aan de
Deldensestraat opknappen en bloemen inzaaien voor meer biodiversiteit voor bijen en vlinders. Ook de club-
leden van Hockeyclub Almelo stropen de mouwen op. Op het sportcomplex ’t Hinsenveld ligt een prachtige fruitboomgaard waarvoor nu een groot insectenhotel wordt gebouwd. Bovendien worden tijdens de Bijenwerkdag gezorgd voor meer wilde bloemen voor bijen en andere bestuivers. Goed voor de fruitoogst en het maakt ’t Hinsenveld nog groener!
 
Kijk voor meer informatie op:
•    Bijenlint en bijenhotels maken met IVN Almelo
•    Bijenwerkdag Hockeyclub Almelo
 
Bijen hebben het moeilijk in Overijssel
Bijen zijn een van de meest bedreigde insectensoorten. 56% van de bijensoorten staat op de Rode Lijst.
Zorgwekkend is vooral de sterke afname van hommels. EIS Kenniscentrum Insecten deed recent onderzoek
naar de bijen in Overijssel. Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft (54%) van de soorten die in Overijssel voorko¬men is afgenomen. Bij 14% heeft dat zelfs geleid tot een (mogelijk) verdwijning uit de provincie. En dat terwijl tenminste 80% van onze wilde planten, voedselgewassen en sierplanten voor hun bestuiving afhankelijk zijn van insecten zoals bijen. Wilt u meer weten over de situatie van bijen in Overijssel? Klik HIER
 

 
26-02-2018  

Heterdaadjes bij inbraken

 

ALMELO – Hermandad kon gisteren na alerte tips van omwonenden al drie daders aanhouden bij een poging tot inbraak in de Wilhelminastraat en vanmiddag was het raak bij een poging tot inbraak in de Lindestraat. Oplettende buren maakten een filmpje en waarschuwden de politie die vervolgens aan de hand van het signalement de 23-jarige dader konden oppakken in de Wondestraat.
Allen zitten voorlopige hechtenis in het detentiecentrum van de politie in Borne.

 
27-02-2018  

Timo Kruize na Abu Dhabi bij Eshuis Hoveniers

 

ALMELO – Hij werd met zijn maat Stefan Schoolderman een jaar geleden nationaal kampioen tuinaanleg. We hebben het over Timo Kruize, destijds student aan de groene academie AOC Oost in Almelo. In Den Bosch tijdens de nationale beurs Tuinidee werden beiden verkozen tot het beste team, na eerder al in Nijmegen zich te hebben gekwalificeerd met het aanleggen van een wedstrijdtuin van 4 x 4 meter. De grootste uitdaging zat hem toen in het vlechten van wilgentenen voor het maken van een verhoogde beplantingsbak in de vorm van een boot. Ook het maken van een stapelmuur van hergebruikte materialen was voor beide studenten geen alledaagse klus. Hier kwam het vooral aan op inzicht. Een stapelmuur, strak gestapeld of meer natuurlijk? Ook kwam deze discussie terug bij het maken van een vlonder van kastanjehout en dat alles onder toeziend oog van coach/docent Harrie Wesselink.
De beloning was deelname aan de World Skills 2017 in Abu Dhabi in oktober vorig jaar.  In de hitte van het Midden-Oosten was de concurrentie ‘moordend’ met deelname van collaga-studenten hoveniers ‘All over the World’. Kruize en Schoolderman werden er eervol vijftiende.
Nu maakt Kruize de overstap naar een hovenier die toch al bekend staat om vakmanschap en wel Eshuis Hoveniers aan de Aadijk in Almelo. Deze kan het enthousiasme en het creatieve vakmanschap van Timo Kruize goed gebruiken, want Eshuis Hoveniers werkt veel in opdracht van overheden, grote en kleinere bedrijven, maar ook voor particulieren die meer van hun tuin willen maken.

 
28-02-2018  

BBA omarmt Fietsmaatjes

  ALMELO - Met inzet van het Bedrijvenpark Bornsestraat Almelo (BBA) hebben al 20 medewerkers hun auto stil gezet om met de fiets van en naar het werk te gaan.
Het programma Fietsmaatjes wordt op het Bedrijvenpark Bornsestraat Almelo gesteund om één van de meest fietsvriendelijke bedrijvenparken van Nederland te worden. Voor de initiatieven van het programma Fietsmaatjes, worden inmiddels 9 buddy's ingezet om collega's, die veelal met de auto naar het werk reizen, te motiveren om vaker met de fiets te komen. Twente Mobiel geeft zowel de buddy als de nieuwe fietser een financiële prikkel als extra stimulans.
Lees verder...

Archief
Terug naar vorige pagina