Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
15-02-2018  

Ergernis over sloop Kalverstraatje Indiƫ

 

ALMELO – De sloop van het ‘Kalverstraatje’op het voormalige Indiëcomplex van Koninklijke TenCate in Almelo, heeft tot heftige verontwaardiging geleid. Jarenlang werd het ‘Kalverstraatje’ gepromoot in folders en op de website(www.indie.nl) als zijnde de wandel-as in de nieuwe woonwijk die de Rijssense projectontwikkelaar Ter Steege op Indië ontwikkelt. Het ‘Kalverstraatje’ met woningen onder de historische Sheddaken  zou de oude looproute van de textielarbeiders symboliseren, waarbij aan de linkerzijde ruimte voor cultuur en restauratieve voorzieningen a la het huidige Stadslab een invulling kon krijgen.

Directeur Marianne van de Steeg van de stichting Almelo Promotie vroeg zich in Tubantia ook al af wat er nu is gebeurd. Ook in promotionele zin voegde het “Kalverstraatje’ veel toe aan de culturele activiteiten in de loop der jaren op het Indiëcomplex.

Erwin Tijhof, woordvoerder van ontwikkelaar Ter Steege, is op zijn beurt verrast over de onstane verontwaardiging. Volgens hem is ontwikkelaar Ter Steege juist vanaf 2009 duidelijk geweest over de voorgenomen ontwikkeling.
Dat strookt niet geheel met de werkelijkheid t.a.v. het promotionele verleden dat Ter Steege hanteerde. Ook daarin werd het ‘Kalverstraatje’ en het behoudt van de sheddaken gepromoot. Op de promotionele website van Indië is dat niet meer te vinden, maar via Google zij  nog wel de verouderde verwijzingen zichtbaar (zie afbeelding). Nu worden juist de nieuwe woningontwerpen getoond die langs het ‘Kalverstraatje’ van weleer worden gerealiseerd.

Raadslid Jan Hammink van Lokaal Almelo Samen confronteerde wethouder Ten Seldam met de onverwachte sloop waarbij hij toch een geheel andere ontwikkeling op het netvlies had staan. Ten Seldam had geen klip en klaar antwoord maar gaf wel aan dat Ter Steege andere historische bedrijfsgebouwen spaart die wel op de nominatie stonden om gesloopt te worden. Het schijnt dus een soort ‘uitruil’ geweest te zijn, aan de hand van de winstmarge van Ter Steeg. Wat de gemeenteraad er van leert en eigenlijk al vaker heeft meegemaakt, is dat projectontwikkelaars gaande de rit plannen bijstellen omdat iets achteraf financieel niet haalbaar is maar vaak ook ten faveure van de winstmarge. 
Ten Seldam kreeg derhalve de boodschap mee, dat het behoud van de historische booghallen op Indië moet worden geborgd in de omgevingsvergunning. Ook moet het college meer en beter communiceren met de gemeenteraad indien projectontwikkelaars hun plannen willen bijstellen.

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina