Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
01-04-2013  

Grote brand Grobben aan de Buitenhaven

 

ALMELO – De brandweer in Almelo werd vanochtend rond 05.00 uur vroeg gealarmeerd voor een grote brand bij afvalverwerker Grobben aan de Buitenhaven. De grote loods kan als volledig verloren worden beschouwd. Het kantoor van Grobben heeft geen schade en staat aan de andere kant van de weg. Politie en brandweer hebben omwonenden en kijkers gewaarschuwd uit de rook te blijven ondanks dat metingen geen hoge concentraties giftige stoffen hebben aangetoond. Het nablussen kan nog uren in beslag nemen.

Fotoreportage: Roel Immink
Klik hier voor de foto's van Jeffrey Kastermans

Fotoreportage (4 foto's)...

 
01-04-2013  

Warme douche voor medewerkers Twente Milieu


De filmreconstructie voor Tros Radar met de heren van Twente Milieu en rechts mevrouw Postma.
 

ALMELO – De Almelose Kirsten Postma had het druk en gooide nog snel even haar huishoudelijk afval in de ondergrondse container. Met grote schrik viel ook haar mobieltje in de container waarna ze een Twitterbericht stuurde naar Twente Milieu. Mike Hurk en Alwin ten Kate, beiden werknemers van Twente Milieu, reageerden snel en togen naar Almelo om de container uit de bunker te lichten, waarna de inhoud werd doorzocht en het bewuste mobieltje werd gevonden.
Mevrouw Postma was dus zielsblij en als dank droeg zij beide heren en Twente Milieu voor bij het consumentenprogramma Tros Radar voor een warme douche.
Vanavond was het allemaal te zien op TV.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
01-04-2013  

Eier smiet´n bie ´t Wetshuus

 

ALMELO – Paasmaandag was het weer gooien met eieren bij ’t Wetshuys aan de Koornmarkt. Chef Robert speelde als scheidsrechter en vanachter het glas van het terras was het genieten als er week een ‘voltreffer’ landde.
Restaurant ’t Wetshuys bestaat overigens 15 jaar en om dat te vieren is ’t Wetshuis 15 dagen lang omgetoverd in ’t Wenshuis. Er staat binnen een speciale boom waaraan de wensen kunnen worden gehangen en wie weet komt uw wens nadien uit!

Fotoreportage: Coen Mulder

 

Fotoreportage (15 foto's)...

 
02-04-2013  

Ongeval Enrichment Technology eist tweede leven

 

ALMELO – Ook het tweede slachtoffer van het bedrijfsongeval bij Enrichment Technology in Almelo, de 44-jarige Albergernaar, is na vier dagen aan zijn verwondingen bezweken. Bij het ongeval kwam vrijwel direct een 54-jarige Enschedeër om.
De Arbeidsinspectie en politie heeft het ongeval in onderzoek. Ook Enrichment Technology stelt een onderzoek in hoe dit ongeval is ontstaan.

Lees ook: ‘Dode en gewonde door ontsnappend Argon bij E.T.’ en de bevestiging van het eerdere AlmeloNieuws-bericht.

 
02-04-2013  

Per trein Almelo-Zwolle kan eindelijk weer

 

ALMELO – Na ruim 3 jaar kan er weer per trein tussen Almelo en Enschede gereisd worden. Zo lang duurden diverse werkzaamheden en de aanleg van de spoortunnel in Nijverdal. Maandag 1 april ging de ingebruikname nog gepaard met storingen en ‘stilstand’ van een uur of vier, maar in de ochtendspits van heden liep alles op rolletjes.
Groot voordeel is ook dat reizigers uit Enschede en Hengelo niet meer in Almelo te hoeven overstappen, omdat de verbinding rechtstreeks van Zwolle naar Enschede is verlengd. Zwolle krijgt er zo een spoorverbinding voor passagiers op het Duitse spoornet bij.

< Verdiept perron in Nijverdal - Foto: Prorail

Fotoreportage (1 foto's)...

 
02-04-2013  

Drukke betoging Dienstencentrum De Riet

 

ALMELO – Ruim 130 vrijwilligers en gebruikers van Dienstencentrum De Riet waren vanmiddag aanwezig in het dienstencentrum aan de Plompstraat om te vernemen hoe de vlag er bij staat in het verzet tegen de verhuizing van de activiteiten naar andere wijkcentra. Vorige week werd bekend gemaakt dat de verzetsgroep, Scoop Welzijn Ouderen, medegebruiker Aveleijn, verhuurder Beter Wonen en subsidiekorter wethouder Mieke Kuik-Verweg opnieuw met elkaar in gesprek zouden gaan of er nog andere oplossingen mogelijk zijn, maar daar zag het vanmiddag niet direct naar uit.
Namens Scoop Welzijn liet directeur Annabel Engles weten dat de gemeentelijke subsidiekorting van 300.000 euro jaarlijks Scoop noodzaakt om op de huisvestingskosten te bezuinigen. Ook verzetscoördinator Hendry Bosch moest aan de aanwezigen beamen dat Scoop met die subsidiekorting wel zwaar voor het blok was gezet. Het is dus nog lang niet zeker dat de activiteiten die sinds 1969 in Dienstencentrum De Riet worden georganiseerd , daar ook kunnen blijven.

Emoties

De emoties liepen hoog op toen ook de aanwezigen hun opmerkingen en vragen konden stellen. "Ze nemen ons, ons huis af", zo verwoorde een aanwezige de onheilstijding die sinds eind december al in het geruchtencircuit rondspookte en eind januari jl. werd beaamd. Veel aanwezigen gaven aan niet meer te willen deelnemen aan de activiteiten en zeiden liever thuis te blijven wanneer de activiteiten worden verplaatst. Velen waren ook bitter teleurgesteld te moeten ervaren dat wethouder Kuik niet aanwezig was om enige uitleg te geven en te antwoorden op vragen die leven bij de ouderen.

400 handtekeningen

Verzetscoördinator Bosch bood nog wel 400 handtekeningen aan, aan directeur Engles van Scoop Welzijn. Of het helpt? Zo’n 23.000 bezoekers passeren jaarlijks de drempel van het knusse niet al te grote Dienstencentrum De Riet. Waarom moeten die naar elders? Waarom naar een wijkcentrum dat commercieel is verpacht? Dat zijn de vragen waar de overgrote groep van ouderen mee zitten.
Op woensdag 17 april a.s. is er weer een bijeenkomst. Wellicht dat wethouder Kuik dan voldoende moed heeft verzameld om zelf uitleg te kunnen geven wat het definitieve toekomstbeeld wordt!

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (15 foto's)...

 
02-04-2013  

Beste Bajes van Nederland mag niet dicht!


Sluiting van De Karelskamp, de open inrichting Niendure en De Fabriek treft 174 werknemers. Gevolgen zijn er ook voor toeleveranciers.

Ook de verdere gevolgen van samenvoegingen door het ministerie van justitie zoals politie-regio's en rechtbanken hebben grote gevolgen voor de samenleving. Zo zullen op termijn ook advocatenkantoren hun vestigingslocaties moeten herzien.
Inclusief de sluiting van de belastingdienst in Almelo gaat het lokaal zeker om het verlies van meer dan 1000 banen !

TEKEN DE PETITIE >>>
 

ALMELO – “Het kwam als een totale verrassing. De Karelskamp stond op geen enkel voorlijstje. We hebben uitstekende rapporten en als enige Huis van Bewaring in Nederland zelfs 3 sterren”, zegt een woedende Peter Sjabbens, seniorbeveiliger van De Karelskamp in Almelo. En hij doelt met die 3 sterren niet op het comfort maar op de wijze van beheer en begeleiding van gedetineerden in de Almelose bajes.
Sjabbens is lid van het actiecomité van De Karelskamp dat vecht tegen de voorgenomen sluiting die staatssecretaris Fred Teeven (VVD) heeft aangekondigd.
Dat doet met hem o.a. ook Kitty Berens, werkmeester en secretaris van de ondernemingsraad in De Karelskamp. Haar kritiek treft niet alleen de sluiting van De Karelskamp maar ook de wijze waarop. “We krijgen hier tal van ‘lastige jongens’ vanuit andere locaties, maar dat is hier zo ingedamd en ze lopen snel in het gareel. Dat komt door de Twentse mentaliteit en duidelijkheid. We werken onderling enorm goed samen en ook met de reclassering en bijvoorbeeld ook Soweco. Hier leert men structuur kennen en werk. Dat bevordert de verhouding met het personeel. Het bewijs daarvoor is het lage ziekenverzuim van bewaarders dat ver onder het Nederlandse gemiddelde ligt. Ook economisch wordt hier een stringent beleid gevoerd. Per jaar krijgt elk Huis van Bewaring hetzelfde bedrag per gedetineerde. Daar hielden we vorig jaar 200.000 euro aan over. Ook worden hier producten gemaakt voor bedrijven en dat leverde vorig jaar een resultaat op van 300.000 euro. Het ministerie van justitie heeft dus over vorig jaar een half miljoen euro terug gekregen. Daar kregen we o.a. een ster voor, maar dat wordt wel wrang beloond met de aangekondigde sluiting”, zegt Berens.
Beiden zijn ook boos dat de gerichtheid om recidive te voorkomen, volledig wordt losgelaten door Teeven, waardoor de verhoudingen ‘binnen’ op scherp worden gezet, zeker als er straks twee gedetineerden op één cel moeten.
Sjabbens: “Ik heb een paar jaar geleden met het kamerlid Teeven een goed gesprek gehad en hem bijgepraat hoe wij dat hier doen. Daar was hij bijzonder van onder de indruk, maar ik zie daar nu niets van terug. Het laatste woord is dus nog niet gezegd!”

Debat op 2
Woensdagavond nemen Sjabbens en Berens deel aan het Debat op 2 over de voornemens van staatssecretaris Teeven en de gevolgen voor de veiligheid. Het debat op Nederland II wordt uitgezonden om 21.15 uur. In hun kielzog van Sjabbens en Berens een bus vol collega’s om het bezwaar tegen de sluiting kracht bij te zetten.
Sjabbens en Berens vragen ook de burgers hen te steunen in de strijd die hen wacht tegen sluiting. Volgens beiden is de maatschappij niet gebaat bij de sluitingsgolf die het Nederlandse gevangeniswezen in het vooruitzicht is gesteld. Er lopen nu al 15.000 veroordeelden rond die hun straf nog moeten uitzitten. Ook het enkelbandje is geen oplossing. Er zijn al overvallen gepleegd door deze ‘thuis voor de buis-zitters’. En volgens hen zal het aantal recidiven alleen maar toenemen, waardoor Nederland steeds onveiliger wordt.
U kunt hen ondersteunen via een petitie op: www.dekarelskamp.nl

Lees ook:  Waar is het kabinet mee bezig?  en

Kamerlid ten Broeke doet loze Bajes-belofte
 

 

 
03-04-2013  

Ex- caravanhandelaar moet 2 ton terugbetalen

  ALMELO - De voormalige eigenaar Roy B. van Braakink Caravans in Almelo moet 42 gedupeerden, van wie hij de caravans heeft verduisterd, ruim 2 ton terugbetalen. Dit heeft de rechtbank in Almelo dinsdagmiddag bepaald. Ook kreeg hij een taakstraf opgelegd van 120 uur plus een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar.
Lees verder...

 
03-04-2013  

ETC legt productie stil na dodelijk ongeval


Enrichment Technology Company - Headquarters Almelo (The Netherlands)
 

ALMELO – De productie van ultra-centrifuges voor de verrijking van uraniumerts is door producent Enrichment Technology Company wereldwijd stilgelegd. Aanleiding is het ongeval in de fabriek te Almelo waar twee werknemers aan de gevolgen van het bedrijfsongeval van vrijdag jl. met Argon-gas zijn overleden. Ook de vestigingen in de Verenigde Staten, Engeland, Frankrijk en Jülich (D) hebben de productie gestaakt. De 2000 betrokken personeelsleden worden ingezet om veiligheidstesten uit te voeren om te achterhalen waarom er argon is ontsnapt in de 5 meter diepe ovens. Argon wordt gebruikt bij het ‘samensmelten’ van metalen.

Lees ook:
Ongeval Enrichment Technology eist tweede leven

Dode en gewonde door ontsnappend Argon bij E.T.

 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
04-04-2013  

Almelose grootgrutters liever dicht op zondag

 

ALMELO – Almelose grootgrutters als Plus Sturing, Plus van Limbeek en C 1000 Sanders zien weinig heil in zondagsopenstelling. Dat wordt anders als in 2014 - mits de gemeente daar groen licht voor geeft - blijkt dat bijvoorbeeld Albert Heijn of Dirk wel besluiten om open te gaan. Dan zullen zij waarschijnlijk volgen m.u.v. van Plus Sturing die de zondagsrust wil eerbiedigen. Ook bakker Lubbers ziet weinig heil in een openstelling op zondag. E.e.a. bleek tijdens het discussieprogramma Ru,oerin de Almelose bibliotheek.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (12 foto's)...

 
05-04-2013  

Geen resten wind-zaagmolen in Hagenpark

Fotoreportage Jan Bril.
 

ALMELO – In het Hagenpark zijn geen funderingsresten gevonden van de wind-zaagmolen die daar rond 1811 heeft gestaan. Dat heeft het archeologisch onderzoek, dat werd uitgevoerd door archeoloog Eric van der Kuijl van Hamaland Advies uit Zelhem, uitgewezen. Enige oude handgevormde stenen en een brok natuursteen was het resultaat na het graven van 12 sleuven op de plek waar het nieuwe Natuurhus moet komen te staan.
Een vooronderzoek is verplicht volgens het Verdrag van Valetta (Malta) wanneer volgens historische gegevens oude locaties van bouwwerken onderhevig zijn aan nieuwe ontwikkelingen. Dergelijke onderzoeken in Overijssel staan onder toezicht van de stichting Het Oversticht.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (14 foto's)...

 
05-04-2013  

Brigata Tifosi Extreme haakt af bij Heracles

 

ALMELO – De ‘sfeermakers’ met grote spandoeken e.d. waren nagenoeg het hele seizoen al niet meer zichtbaar in het Polman Stadion. Aanleiding was de onmin die leefde tussen het bestuur van de Bvo Heracles en de groep ‘sfeermakers’ die zich kennelijk niet aan de regels hielden. Waarschuwingen in het kader van een voetbalwet, stadionverboden voor het niet nemen van de juiste afslag en voor het staan in de gracht in het stadion was het gevolg.
Lees verder…
 

 
05-04-2013  

Veurbrook daagt gemeente in huurconflict


Foto Jan Bril
 

ALMELO – Donderdag diende een kort geding bij de rechtbank in Almelo tussen het bestuur van de Stichting ’t Veurbrook en de gemeente Almelo over het opzeggen van de huur van het wijkcentrum dat momenteel wordt verbouwd. De stichting voert al ruim 40 jaar het beheer maar moet wijken ten faveure van de afdeling Stedelijk Beheer van de gemeente, die ’t Veurbrook op haar beurt weer wil verpachten aan de stichting Accres Apeldoorn BV. Doel is bezuinigen en om de overname af te dwingen werd per 1 augustus 2013 de huur opgezegd en werd in januari jl. al de subsidiekraan dichtgedraaid. Het bestuur van de stichting ’t Veurbrook vindt de gang van zaken niet te pruimen en stapte nu naar de rechter. De uitspraak wordt op 18 april verwacht.

Lees ook:
Gemeente op ramkoers tegen ’t Veurbrook
B&W besluit: Exit ’t Veurbrook
Verbouwing ’t Veurbrook kan starten
College draait subsidiekraan ’t Veurbrook dicht

 
05-04-2013  

Schöppe te klein alternatief voor Dienstencentrum

 

ALMELO - Het actiecomité tegen sluiting Dienstencentrum De Riet en diverse politieke partijen in Almelo hebben een onderzoek ingesteld naar de haalbaarheid van de verplaatsing van het dienstencentrum naar de Schöppe. Groen Links, de PVA en de SP gingen met coördinator Hendry Bosch en zijn team op onderzoek uit in hoeverre de verplaatsing van activiteiten daar kon worden gerealiseerd.
Caron Mulder, namens Accres Apeldoorn BV, die in opdracht van de gemeente de exploitatie van de Schöppe heeft overgenomen, leidde het gezelschap rond in het gebouw waarin werd gekeken naar de haalbaarheid en de mogelijkheden daar de activiteiten te ontwikkelen.
De Schöppe is qua oppervlakte een stuk kleiner als het dienstencentrum en ook het aantal beschikbare zalen blijkt onvoldoende om diverse activiteiten daar te houden. Er zijn aan de Riet drie biljarts in eigendom en alleen al die verplaatsen stuit op moeilijkheden omdat alleen de grote zaal geschikt is om ze daar te plaatsen. Dit houdt in dat de grote zaal dan niet meer voor andere doeleinden gebruikt kan worden en dat stuit op onoverkomelijke moeilijkheden.
De beschikbare ruimten in de Schöppe voldoen bij lange na niet aan de wensen van de Rietbewoners. Zo is er bv geen geschikte ruimte te vinden waar de lichtinval van een kwaliteit is zodat de schilderclub en het aquarelleren daar kan plaatsvinden. Ook voor koersbal, het meer bewegen voor ouderen en het internationaal dansen is in de Schöppe geen geschikte ruimte voorhanden. De meditatieclub “Tussen hemel en aarde” heeft een specifieke ruimte nodig waarin geen geluid van buiten kan binnendringen en ook die is er niet.
Yoga moet plaatsvinden in een ruimte waar niet ieder moment mensen komen binnenlopen en ook dat kon Accres niet garanderen. Een kaartclub en het bloemschikken zijn onderdelen die wel in de Schöppe terecht zouden kunnen maar niet op de voorwaarden waaronder ze tans op de Riet zijn ondergebracht.

Er kon geen overleg gepleegd worden met de beheerder van de Schöppe want die was door Accres niet uitgenodigd zodat het aantal uren dat zaken die nu nog in het dienstencentrum worden gedaan eventueel overgeplaatst zouden kunnen worden naar de Schöppe onduidelijk bleven.

Conclusie van de politiek en het actiecomité is dat de Schöppe weliswaar een heel goed wijkcentrum is maar niet geschikt om een rol te kunnen spelen in de opvang van de eventueel te verplaatsen activiteiten van het dienstencentrum de Riet. Coördinator Hendry Bosch gaf nog eens duidelijk te kennen met zijn comité nooit akkoord te gaan met een verdeling van de activiteiten over de vijf wijkcentra die onze stad kent. Dit is onverantwoord gezien de veelal hoge leeftijd van de gebruikers van dienstencentrum de Riet. Je zou dit als gemeente ook niet moeten willen en de verantwoordelijkheid voor zo’n plan niet moeten willen nemen.

Tekst: Hendry Bosch

Foto: Coen Mulder

Fotoreportage (4 foto's)...

 
05-04-2013  

Reumafonds bedankt Almelo

  ALMELO - Het Reumafonds bedankt alle collectanten, comitéleden en bewoners in Almelo voor de grote inzet en bijdrage aan het prachtige resultaat van de collecte. In de landelijke collecteweek van 11 tot en met 16 maart 2013 is in Almelo in totaal € 12.876,42 opgehaald.
Hiermee levert de regio een belangrijke bijdrage aan de reumabestrijding in Nederland.
Lees verder...

 
05-04-2013  

Liefst 300 scholieren Scoren voor Gezondheid

 

ALMELO - Donderdag jl. deden maar liefst 300 leerlingen van negen Almelose basisscholen mee met de sportdag van Scoren voor Gezondheid. Dit project betreft een samenwerking tussen Scoop Welzijn en Heracles Almelo. Bij deze sportdag werd ook nauw samengewerkt met Oranje Nassau en studenten van de opleiding Sport en Bewegen van het ROC van Twente. Zij begeleidden de groepen leerlingen, maar stonden ook als trainers bij de spelonderdelen.
De kinderen werkten in groepen een sportief circuit af, gevarieerd met een gezondheidsspel. Bij enkele onderdelen werd het sportieve afgewisseld met de kennis over gezonde voeding. Bij het verbrandingsspel aten de kinderen een stukje ontbijtkoek, appel of chocolade en moesten vervolgens even lang een oefening doen om de calorieën te verbranden (bijvoorbeeld 3 minuten hinkelen of een sprintje trekken).
Vlak voor het einde van de sportdag kwamen Heracles-voetballers Remko Pasveer, Jaroslav Navratil, Daryl van Mieghem, Marko Vejinovic en Christian Dorda langs om de kinderen aan te moedigen. Dorda en Navratil sprongen bij de kinderen in het veld bij het partijspel om mee te spelen! Tot slot tekenden de spelers de diploma’s van de kinderen om hen te belonen voor hun goede sportieve gedrag.

 
06-04-2013  

Druk bezochte Teachers Revival in ´t Hookhoes

 

ALMELO – Het eens bestaande studentencafé Teachers aan de Kerkstraat was in de jaren ’90 toch vooral een onderkomen van studenten van de nu tot het ROC van Twente behorende Middelbare Hotelschool.
Voor hen werd vrijdag een Teachers Revival georganiseerd in Bier- en Wijnlokaal ’t Hookhoes ook een lokaliteit die destijds al veelvuldig door de ‘Horecaffers’ werd bezocht. Kortom een druk en gezellig weerzien in ’t Hook aan het Amaliaplein zodat oude herinneringen konden worden opgehaald.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (22 foto's)...

 
06-04-2013  

Drukke Open Dag op de Almelose huizenmarkt

 

ALMELO – Belangstelling was er zaterdag genoeg tijden de Open Dag voor de huizenmarkt. Vele particulieren namen deel om hun te koop staande huis of appartement te laten bezichtigen, maar ook de gestarte bouwprojecten ‘De Mooie Vrouw’ aan de Ootmarsumsestraat en ‘Nijgaarde’ in ’t Nijrees trokken volop belangstelling.
Bij het project ‘De Mooie Vrouw’ tekenden bouwer Plegt Ootmarsum en wethouder van stadsvernieuwing Gerrit van Woudenbergh (foto links) de anterieure exploitatieovereenkomst tussen de gemeente en de ontwikkelaar.
Op de website Nieuwbouw in Almelo zijn alle Almelose projecten te vinden.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (17 foto's)...

 
06-04-2013  

Kinderfeestje Bultje en de Betoverende Beesten

 

ALMELO – In de Almelounge van het Polman Stadion organiseerde serviceclub Ronde Tafel 38 zaterdag het 6e Kinderfestival, omdat ieder kind recht heeft op een feestje, ook die kinderen uit gezinnen die het niet zo breed hebben.
Tal van sponsoren zorgden ervoor dat de pecunia op tafel kwam, zodat de kinderen konden genieten van een voorstelling van Heracles-mascotte Bultje en de Betoverende Beesten die normaliter optreden bij Camping De Beerze Bulten. Naast het showprogramma was er een afwisselend programma voor de kinderen met muziek, spelletjes, schminken, clowns en allerlei lekkernijen.
De baten van deze voorstelling zijn bestemd voor o.a. de Stichting Kans voor een Kind en de Stichting Hart in Twente.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (24 foto's)...

 
08-04-2013  

Kopie van Jugendstil volière naar Stadsboerderij

 

ALMELO - De Stadsboerderij Beeklust krijgt binnenkort een bijzonder nieuw gebouw: een 'versimpelde' kopie van een antieke, 100 jaar oude Jugendstil volière. Het prachtige, houten vogelonderkomen wordt op dit moment gemaakt in de werkplaats van opleidingsbedrijf VVBA, door leerling timmerlieden.
Honderd jaar lang stond in de tuin van een 17e eeuwse stadsboerderij aan de Grotestraat Zuid (lederwarenzaak Kamp en voorheen apotheek Lamberts ) een oogstrelend mooie volière. Eigenaar Kamp schonk het bijzondere bouwwerk aan de stichting Stadsherstel Almelo.
Stadsherstel kon niets met de volière omdat het bouwwerk in te deplorabele staat verkeerde. Ze riep de hulp in van de Netwerkschool Twente (bouwopleiding BOL4 nieuwe stijl van het ROC van Twente) en de VVBA. Beiden constateerden al snel dat herstel uitgesloten was. Het maken van een exact duplicaat (? - red.) daarentegen, bleek wel een optie. De Netwerkschool deed de werkvoorbereiding, maakte de tekeningen en de begroting en droeg vervolgens de uitvoering over aan de VVBA.
In de werkplaats aan de Veldkampsweg wordt nu al enkele weken de bijzondere volière tot in detail nagebouwd. Op een enkel onderdeel na is de volière identiek aan het originele bouwwerk. Omdat de nieuwe volière dienst gaat doen als kippenhok wordt ze een flink stuk breder dan het origineel en het dak krijgt een stevige(r) sporenkap.
Alle onderdelen van de nieuwe volière zijn klaar, het gebouw wordt in de komende dagen geassembleerd en dan in twee grote delen naar het ROC in Hengelo vervoerd, waar leerling schilders het prachtig gaan verven. Bedoeling is om de volière nog dit voorjaar te plaatsen bij de Stadsboerderij.
(Tekst: persbericht VVBA)

Fotoreportage (1 foto's)...

 
08-04-2013  

Ich will Bolletje!

 

ALMELO/NEUENHAUS (D) - Beschuit, knackebröt en koekjesfabrikant Bolletje komt in Duitse handen. Dietrich Borggreve Zwieback und Keksfabrik GMBH uit het net over de grens liggende Duitse Neuenhaus wil het Almelose bedrijf overnemen. Het Duitse familiebedrijf stamt uit 1928 en leverde al in 1950 haar producten door geheel Duitsland. In de jaren ’80 bouwde het even buiten Neuenhaus een nieuwe fabriek. De aanleiding vormde een grote deal met beide Duitse takken van afnemer Aldi Nord en Aldi Süd (Gebroeders Albrecht) Het Duitse bakkerijconcern telt 300 werknemers.
Het grotere Bolletje - waarvan de geschiedenis terug gaat tot 1867 - van de familie Ter Beek, telt in Nederland 500 werknemers en staat al enige jaren in de etalage door gebrek aan opvolgers. Vorig jaar werd een overname door het eveneens Nederlandse concern Continental Bakeries van de steenrijke familie Fentener van Vlissingen door de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa afgewezen wegens het verkrijgen van een te groot marktaandeel op de Nederlandse markt.
De overname is voorgelegd aan de ondernemingsraad van Bolletje met de uitleg dat het nieuwe concern de A-merkstrategie van Bolletje op de Nederlandse markt nadrukkelijk nastreeft. De overname moet tevens tot omzetgroei leiden voor beide bedrijfstakken op de internationale markt. De gezamenlijke omzet bedraagt momenteel zo’n 200 miljoen euro.

Lees ook:
'
Verkoop mag niet van NMa'
'
Bolletje in de verkoop'

Fotoreportage (1 foto's)...

 
09-04-2013  

Toekomst voor Eurol en Hornbach ligt in Almelo


Vader en zoon Pfeiffer van Eurol worden ondervraagt door Martin Steenbeeke
  ALMELO - Tijdens de tweede bijeenkomst van Zakelijk Almelo in 2013 ging Martin Steenbeeke in gesprek met Gerben van Heeren (expansiemanager Hornbach Bouwmarkt Nederland B.V.) en met Johan en Martijn Pfeiffer (directeur/eigenaar resp. algemeen directeur Eurol Lubricants B.V. te Nijverdal).
Hornbach gaat in Almelo een nieuwe verkoopvestiging bouwen aan de H. R. Holstlaan en Eurol verplaatst haar activiteiten mettertijd van Nijverdal naar het XL Businesspark Twente te Almelo.
Columnist van dienst was Wim van der Elst, directeur van Elicit BV. specialist en adviseur in het waarborgen van bedrijfskennis. Namens Twente 65plus nam Patrick Kleijer in het Theaterhotel plaats op de zeepkist om het uitzendbureau voor 65plussers onder de aandacht te brengen.
Lees verder...

Fotoreportage (16 foto's)...

 
09-04-2013  

Negen jaar en tbs voor moord Nathalie Weinreder

 

ALMELO - De 24-jarige Dennis V. uit Almelo heeft 9 jaar cel en tbs met dwangverpleging gekregen wegens doodslag op Nathalie Weinreder in december 2010. De rechtbank in Almelo heeft het vonnis dinsdagmiddag bekendgemaakt.

De rechters achten op basis van bloed- en dna-sporen en chatverkeer bewezen dat Dennis V. (foto) in de nacht van 10 op 11 december 2010 de 23-jarige Nathalie Weinreder door verwurging om het leven heeft gebracht. Haar bijna tweejarige dochtertje Desi lag boven in bed.
V. zou onder meer kwaad op zijn vriendin zijn geweest omdat zij abortus had laten plegen toen ze van hem zwanger was geraakt. De volgende dag had hij op een pc bij zijn grootouders voortdurend gezocht op de naam van Nathalie.

Het lichaam van Nathalie werd op zondag 12 december, anderhalve dag na haar dood, in haar woning ontdekt door haar ouders. Die hadden argwaan gekregen toen Nathalie niet opendeed en haar dochtertje boven lag te huilen.

Volgens advocaat John Peters van V. heeft Dennis V. geen eerlijk proces gehad. Peters vindt dat het Openbaar Ministerie (OM) last heeft gehad van een tunnelvisie en heeft nagelaten om onderzoek te verrichten naar andere, mogelijke verdachten. Uit chatverkeer bleek onder meer dat Nathalie die avond van meer personen bezoek heeft gehad.

Gezien V.’ gebrekkige ontwikkeling, zijn weigering tijdens het onderzoek mee te werken aan een psychisch onderzoek plus het feit dat hij eerder voor geweldsdelicten is veroordeeld, vinden de rechters ook dat hij gedwongen moet worden een behandeling te ondergaan.

V. gaat hoogstwaarschijnlijk in hoger beroep.

Lees ook:
Eis 9 jaar en Tbs in moord Nathalie Weinreder
Rechtbank hoort deskundigen in Almelose moord
Verdachte moord Nathalie langer vast
SMS-bom in moordzaak Nathalie Weinreder
Had Nathalie’s dood voorkomen kunnen worden
Dode vrouw in woning aangetroffen

 
09-04-2013  

Minder geld, meer taken, Almelose burger boet!

 

ALMELO – Terwijl de gemeente het water aan de lippen staat, komen er steeds meer taken op het gemeentelijk bordje te liggen. Oorzaak is het veranderende rijksbeleid die taken afstoot maar er onvoldoende financiële middelen bij legt.
Daar komen de eigen financiële perikelen door gedane megalomane grondaankopen nog eens bij en Almelo staat voor de grootste financiële ombuigingen ooit. In de komende jaren moet er fors worden ingeleverd en daar krijgt de gemeenteraad in de komende weken een flinke kluif aan. Liefst 11 miljoen euro minder moet er in 2017 uiteindelijk worden geschrapt naar voor zover de huidige gegevens. Opnieuw zullen subsidies fors worden gekort of geschrapt en ook zullen prijsverhogingen voor gemeentelijke diensten moeten worden doorgevoerd.
Het was geen gemakkelijke boodschap die wethouder van financiën Jan van Marle de gemeenteraad vanavond in een voorbereidende raadsvergadering voorhield. Het verenigingsleven en de burger kan dus de komende jaren rekenen op verdere lastenverzwaringen!

 
09-04-2013  

Wierden 'ript' idee van Van Woudenbergh

 

ALMELO/WIERDEN – Het is al weer een jaar of wat geleden dat toenmalig raadslid Gerrit van Woudenbergh met het idee kwam om in Waterrijk Noord kavels voor paard-gebonden wonen te introduceren. Het kwam er niet van. Van Woudenbergh zat nog in de oppositie en zijn idee van meerdere huizen met een lapje grond en een stal en centraal gelegen een gezamenlijke trainingsaccommodatie werd door de toenmalige coalitie PvdA/CDA weggehoond.
In Wierden lijkt het nu toch te gaan gebeuren. Projectontwikkelaar Inion uit Groningen heeft makelaardij Plaggemars in de hand genomen om 12 ‘paardenhuizen’ aan de Lage Eggeweg in de markt te zetten. Middels de brochure 'Het ultieme gevoel van landleven binnen handbereik' verspreidt Plaggemars het concept onder het ‘peerdevolk’ in de regio. Men kan kiezen uit vier schuur-tussenwoningen, acht geschakelde schuurwoningen en een boerderij, allen variërend in prijs van 298.000 tot 450.000 euro (v.o.n.) Voor een opslag van 20.000 euro wordt men mede-eigenaar van o.a. de gezamenlijke rijbak, de longeerpiste, de stapmolen en de mestbak op een totaal gebied van 6,5 ha.
De gemeente Wierden juicht het plan toe en hoopt op een versterking van het Wierdense hippische karakter. 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
11-04-2013  

De invloed op levensgeluk

 

ALMELO – Welke invloed hebben de inwoners van een gemeente op hun persoonlijke levensgeluk? Hoe komen we samen tot een werk- en leefomgeving waarin geluk een leidend thema is en een gemeenschappelijke waarde vertegenwoordigt? Dat soort vragen ging het om tijdens de derde thema-avond over levensgeluk in de Almelose bibliotheek.
In het forum o.a. de fluitiste en oud- politica Berdien Stenberg wiens wiegje ooit in Almelo stond, Marja van Pluur (directeur OBS de Windhoek), Erik Hütte (adviseur coöperatie en duurzaamheid Rabobank), Albert van Winden (directeur Twente Milieu), Joep Vrielink (ondernemer kunsthandel), Gerard Nordkamp (initiatiefnemer Geluksbudget), Meryem Akbay (Voorzitter vrouwennetwerk Yunus Emre Moskee) en de Almelose wethouder Anja Timmer. Ondersteunend aan de dialoog was het boek en bijbehorende DVD ‘Ondernemend Geluk’ van Ton Constandse en Clara den Boer waarin Positief denken, Talentontwikkeling, Zelfvertrouwen, Toekomstdromen, Dankbaarheid en Het doorgeven van geluk, de hoofdmoot vormen.
Volgens die onderwerpen verliep ook de lijn van het debat, maar niemand had de echte oplossing in petto voor bestendig levensgeluk.
Wel is in de loop der jaren gebleken dat het ooit in Almelo opgestarte ‘Geluksbudget’ een handje kan helpen om mensen achter de geraniums weg te halen.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (21 foto's)...

 
11-04-2013  

Schoolverlaten en de gevolgen

 

ALMELO – De Almelose wethouder van onderwijszaken Johan Andela presenteerde samen met zijn collega’s uit Hellendoorn, Rijssen-Holten, Tubbergen, Twenterand en Wierden woensdag jl. de start van het Regionaal Meld- en Coördinatiepunt (RMC) voor schoolverlaters in de regio. Het meldpunt moet voorkomen dat scholieren vroegtijdig hun studie afbreken. In Twente verlaat circa 2,5 procent van de jongeren tot 23 jaar voortijdig het onderwijs en dat moet omlaag omdat vroegtijdige schoolverlaters slechte kansen hebben op de arbeidsmarkt.
Via voorlichting over de gevolgen van het vroegtijdig afbreken van opleidingen, moet dat bereikt worden en daarom is een vernieuwde website voor voortijdig schoolverlaters én scholen gepresenteerd als vraagbaak en informatiebron.
Binnen de RMC in de regio Almelo, is sinds 2009 een regionale leerplichtambtenaar werkzaam, die zich specifiek richt op de doelgroep 16- en 17-jarigen op het MBO. Samen met de jongeren en de diverse MBO’s wordt gekeken naar mogelijkheden om verzuim terug te dringen en hiermee voortijdig schoolverlaten tegen te gaan. Soms worden maatwerktrajecten ingezet om de jongere te begeleiden naar de juiste opleiding en startkwalificatie. Deze werkwijze is uniek in Twente, alleen de subregio Almelo beschikt over een regionale leerplichtambtenaar.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (11 foto's)...

 
12-04-2013  

Rumoer over sluitingen en oude stadhuis


De Fransen komen het Schelfhorstpark veroveren in het weekend van 19 t/m 21 april. Martijn Makkinga kwam in Rumoer als 'verkenner' en 'heult' met de 'vijand' ondanks de Friese achternaam. Wat je allemaal niet zo bedenkt in een goed zittend fauteuil van Makkinga Meubelen. Ook tijdens het evenement de grootste barbecue van Europa en natuurlijk drie dagen ‘oorlog´.
 

ALMELO – Het ging er donderdagavond verhit aan toe tijdens het discussieprogramma Rumoer in de bibliotheek. Ten eerste bleek dat wethouder Mieke Kuik-Verweg niet meer de grote PvdA-leider is en de laatste dagen als wethouder kan gaan aftellen. Ze licht al voor de rechtbank met het bestuur van ’t Veurbrook wegens de opzegging van het huurcontract en het stopzetten van de subsidie en heeft bij ’t Veurbrook in bestuurder Hennie Nijhuis een grote tegenstander. Nijhuis is bovendien partijbestuurder en lid van de kiescommissie van de PvdA. Ook ligt zij in de clinch met ex- partijvoorzitter Hendry Bosch die het ouderenverzet tegen sluiting van het Dienstencentrum De Riet leidt. Ook dat schijnt Kuik nog niet te verontrusten. In Rumoer stelde ze dat de activiteiten belangrijker zijn dan het dienstencentrum maar de veteranen houden de rug recht en willen niet dat de activiteiten over meerdere wijkcentra verspreidt worden, want dat valt in het traditionele PvdA-gebied De Riet totaal verkeerd.

Ook onderwerp van bespreking was de aangekondigde sluiting van De Karelskamp en Niendure, de twee penitentiaire inrichtingen die Almelo kent. De VVD in Almelo houdt zich angstvallig stil over het voornemen van partijgenoot en staatssecretaris van justitie Fred Teeven. Tweede Kamerlid Han ten Broeke maaide het gras voor de voeten van zijn Almelose liberale partijgenoten weg door te stellen dat de aangekondigde bezuiniging van 340 miljoen euro staat als een huis. Dit tot leedwezen van zo’n 174 werknemers, de gedetineerden en hun gezinnen in de regio, die wel de troost hebben dat bezoeken aan gedetineerden door justitie worden vergoed.
De Karelskamp in Almelo is de enige bajes in Nederland die jaarlijks 200.000 euro terug stort van het jaarbudget en daar ook nog eens 300.000 euro bij doet omdat de gedetineerden dat bedrag inbrengen via werkzaamheden voor bedrijven uit de regio. Dat wordt dus een flink stijgende kostenpost voor justitie.
De bouwleider van destijds van De Karelskamp en de bajes in Lelystad sprak bij toeval bij aankomst van het werkbezoek van minister Opstelten aan de rechtbank een dag later, over hapsnap-beleid gezien dat een bouwkundig ‘krot’ als Zwolle wel open blijft in de plannen van Teeven.

Ook werd nog gemosterd over het ‘Stadhuis van architect Oud’. De bekende architect Hans van den Dobbelsteen bepleitte het behoud van het pand. "Dit gebouw moet je met fluwelen handschoenen aanpakken", zei hij er over. Volgens Van den Dobbelsteen is het gebouw een juweeltje in de naoorlogse opbouwarchitectuur. Van den Dobbelsteen vond eigenlijk dat het best als stadhuis gerenoveerd had kunnen worden en stak ook nog eens een vingertje op tegen al die wilde plannen uit het stadhuis en wees er op dat er al een aantal bekende Nederlandse architecten over de kling waren gelaagd in het Almelose.
Het lijkt een discussie achteraf, want in Tc Tubantia stelde adviseur Ebbo Storm van Leeuwen van zorgverlener TMZ dat om het oude stadhuis voor zorg dienstbaar te maken het gebouw tot op het skelet moet worden gesloopt. In dat geval, lijkt het onwaarschijnlijk dat de gemeente Almelo nog de boekwaarde kan incasseren bij verkoop.
Kortom het ‘rumoer’ ter stede zal nog wel enige tijd duren.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (19 foto's)...

 
12-04-2013  

Stopzetten subsidie ´t Veurbrook onrechtmatig

 

ALMELO – Het college van B&W heeft er een flink probleem bij. De onafhankelijke Bezwaarschriftencommissie is van mening dat het dichtdraaien van de subsidiekraan voor het bestuur van wijkcentrum ’t Veurbrook onrechtmatig is qua termijn van ingang. Het college mag op zich wel subsidiestromen wijzigen of stopzetten, maar moet daarbij wel een zorgvuldig tijdspad in acht nemen. Dat is in de ogen van de commissie Bezwaarschriften niet geschied.
Wethouder Kuik-Verweg wil de exploitatie van ’t Veurbrook in handen geven van een Apeldoornse gemeentelijke stichting en die heeft de toegezegde barinkomsten nodig. ’t Veurbrook wordt daarvoor momenteel uitgebouwd tot een multifunctionele accommodatie (MFA) waardoor het bestuur van ’t Veurbrook moest uitwijken met hun activiteiten.
Over de door de gemeente aangekondigde huuropzegging door de stichting 't Veurbrook per 1 augustus 2013 loopt nog een rechtszaak bij de rechtbank Almelo. Daar wordt de opzegging bevochten en claimt het bestuur dat het gezien de reeds 40-jarige huurovereenkomst nog minstens recht heeft op 2 jaar huurrecht. Mocht de rechtbank dat op 18 april a.s. uitspreken, wordt het probleem voor de gemeente nog groter omdat het dichtdraaien van de subsidiekraan volgens de commissie van bezwaar niet mag leiden tot onzorgvuldig afwerken van de verplichtingen die het bestuur van ’t Veurbrook is aangegaan in het verleden.
De uitspraak van de Bezwaarschriftencommissie is een flinke tik over de neus voor het college van B&W en tevens een rehabilitatie voor het voormalig stichtingsbestuur van wijkcentrum De Schelf waar de truc al eerder werd toegepast en een faillissement van de stichting volgde. De gemeente kocht toen de inventaris voor een 'appel en een ei' van de curator om De Schelf onder gemeentelijk toezicht voort te zetten.

Lees ook: ‘
Veurbrook daagt gemeente in huurconflict

 
12-04-2013  

Werkbezoek PvdA aan De Karelskamp


2e Kamerlid Keklik Yücel (midden) en haar ex- collega en huidig wethouder van Almelo Anja Timmer voor de microfoon van RTV Oost.
 

ALMELO – PvdA Overijssel is geschrokken van het dreigende grote verlies aan banen door de sluiting van Tbs-kliniek Veldzicht in Balkbrug, de gevangenissen De Karelskamp en Niendure in Almelo en Tbs-inrichting Oldenkotte in Rekken. Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie heeft eind vorige maand een bezuinigingspakket gepresenteerd met een totaalbedrag van 340 miljoen euro. De gevolgen voor de werkgelegenheid van Overijssel zijn enorm: rond de 900 hooggekwalificeerde banen verdwijnen en dan ook nog in regio’s waar de werkloosheid hoog is.
Een dilemma dus voor de PvdA die op landelijk niveau coalitiepartner is van de VVD en dus zoekt naar ‘ruimte’ in het voorstel van Teeven om Overijssel te ontzien.
De PvdA-wethouders Anja Timmer en Mieke Kuik uit Almelo, wethouder Jan Bron uit Hengelo, wethouder René de Vent uit Hardenberg, verscheidene gemeenteraadsleden waaronder Andy de Vos (fractievoorzitter PvdA Hardenberg) en Marjolein Wessels (vicefractievoorzitter PvdA Almelo), fractievoorzitter PvdA Overijssel Tijs de Bree, 2e Kamerlid Keklik Yücel uit Deventer en landelijk PvdA-vicevoorzitter Bert Otten togen daarom naar het winstgevende De Karelskamp in Almelo waar bovendien vorig jaar voor tonnen is verbouwd voor het installeren van beveiligde luchtplaatsen om onverwachte bevrijdingsacties met helikopters te kunnen voorkomen.
Een ‘rechte rug’ in de Tweede Kamer zou kunnen helpen en misschien wil ‘crimefighter’ Teeven dat in het geniep ook wel?

 
12-04-2013  

Sloop van voormalige Coca Cola fabriek

 

ALMELO – Waar ooit duizenden flesjes Coca Cola per uur werden gevuld en Voskamp Bouw en Industrie miljoenen boutjes, moertjes, schroeven verkocht en waar ook nog tijdelijk meubels werden verkocht uit de Outlet, heerst nu de sloophamer van Kamphuis uit Reutum.
Aan de Berkelstraat moeten namelijk zorgappartementen verrijzen in opdracht van woningstichting Beter Wonen. Löwik Bouw & Beton uit Almelo mag na de sloop de stenen stapelen.

<< Aan de achterkant is al een flink deel 'fijn geknepen' door de grijptang van sloper Kamphuis uit Reutum.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
13-04-2013  

Politie zet zakkenrollers en belletjes in als signaal

  ALMELO – De politie is zaterdag in de binnenstad van Almelo gestart met het project ‘Bind de beurs de bel aan´. Doel het waarschuwen van consumenten om alert te zijn op zakkenrollers die in de binnensteden van Nederland steeds vaker hun slag slaan. Voordat het ‘alert-team´ de stad introk, werden de medewerkers uitvoerig gebriefd, waarna een team van agenten, pseudo-zakkenrollers en voorlichters aan de slag ging.
Men deelde flyers en portemonnees met belletjes uit om bekendheid te geven dat men goed moet blijven opletten om de eigen beurs veilig in bezit te houden.
Jaarlijks worden in Nederland 1 op de 60 mensen het slachtoffer van zakkenrollers en in Almelo was dat in 2012 voor zover in de statistieken bekend precies 48 keer het geval. De campagne duurt 6 weken en zal ook in andere steden in Oost-Nederland navolging ondervinden.
Lees verder...

Fotoreportage (18 foto's)...

 
13-04-2013  

Harmonieën concerteren in Burgerzaal

 

ALMELO – Onder de titel ‘Duo Harmony’ concerteerden de Almelose Christelijke Harmonie en het Almelo’s Stedelijk Orkest zaterdagavond gezamenlijk in de Burgerzaal van het stadhuis. Gespeeld werd o.a. filmmuziek van John Williams tot the Blues Factory en de mars Froonacker's Pride.
Aan het concert werkten eveneens mee het B en C orkest en de blokfluitleerlingen van de verenigingen. Een samenwerking die wethouder van cultuur Gerrit van Woudenbergh prees in zijn korte speech. Hij sprak de hoop uit dat de verenigingen, met beide een respectabel verleden, die aandacht voor de jeugdopleiding vasthouden om een zekere toekomst tegemoet te gaan, ondanks dat de gemeente de subsidiekraan wat dichter heeft gedraaid uit noodzakelijk bezuinigingsoogpunt.

Fotoreportage: Patrick Weegink

Fotoreportage (4 foto's)...

 
13-04-2013  

Willem Wilmink Prijs 2013 alsnog overhandigd

 

ALMELO – Griep velde de winnaar Arjan Keene waardoor hij vorige maand tijdens de uitreiking van de prijzen in de 17e dichtwedstrijd om de Willem Wilmink Prijs verlet moest laten gaan. Vanmiddag kon juryvoorzitter Hans Bloebaum dan toch aan de Edenaar de prijs overhandigen in Leescafé De Meridiaan.

Lees ook: ‘Keene wint 17e Willem Wilmink dichtwedstrijd

 

 
15-04-2013  

Ook de St. Pauluskerk gaat sluiten

 

ALMELO – In januari 2014 wordt de laatste kerkdienst gehouden in de Pauluskerk op de Aalderinkshoek. Aanleiding is het teruglopende kerkbezoek binnen de Rooms Katholieke gemeenschap. Na de St. Willibrord-, de St. Christoffel- en de St. Egbertuskerk wordt het de vierde sluiting van een RK-kerkgebouw in Almelo.
De eerste St. Pauluskerk werd gebouwd in 1969 aan de Apollolaan maar deze moest in 1993 wijken voor de bouw van het verzorgingstehuis Hoog Schuilenburg. Sindsdien werd de tot Kerkzaal omgebouwde recreatiezaal gehuurd aan de Haydnlaan.
Bestuurlijk fuseerden de RK-kerken in Almelo al eerder tot één St. Jorisparochie.

< De vroegere St. Pauluskerk werd in 1993 gesloopt.

 
15-04-2013  

Scholieren doen de verkeersproef


Dit is natuurlijk al fout, fietsen op de stoep!
 

ALMELO – Zo’n 800 scholieren van Almelose basisscholen doen deze week de verkeersproef, een proef over 5,5 km door de stad waarbij onderweg controleurs vastleggen of men keurig volgens de verkeersregels fietst.
Wethouder van verkeerszaken Anja Timmer gaf vanmorgen het startschot naast het stadhuis aan de zijde van De Hoven. Ook werden de fietsen vooraf gekeurd op hun technische hoedanigheid en of de verlichting in orde is. Ook natuurlijk de aanwezigheid van een werkende fietsbel, want zonder bel zijn er gewoon aftrekpunten.
Obs De Fakkel mocht vandaag als eerste vertrekken omdat het in 2012 als beste presteerde en daarom de houder is van de wisselbeker. Het behalen van het aloude verkeersdiploma geldt als voorbereiding op het voortgezet onderwijs waarbij de ‘brugpiepers’ van straks dagelijks een stuk moeten fietsen door het toch al drukke verkeer.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (15 foto's)...

 
16-04-2013  

Uitbrekende paarden in het nieuws

 

ALMELO – Bij Schuinesloot, in de buurt van Slagharen, geraakte een automobilist met zijn beladen paardentrailer in de sloot. Omdat het paard niet uit de trailer gehaald kon worden, werd besloten de trailer inclusief het paard met een takelwagen weer op de weg te zetten. Na inspectie bleek het paard er met de schrik van afgekomen te zijn en verder geen letsel te hebben opgelopen.
Op de Wierdensestraat in Almelo ontstond zondagmiddag enige consternatie toen een paard uitbrak uit een aanpalende weide. Omdat het paard in de richting van de Schuilenburgsingel rende, werd het verkeer stilgezet en kon het edele dier uiteindelijk worden gevangen om tot slot weer in de weide te worden gezet, waar de eigenaar inmiddels de omheining had hersteld.
Maandagmiddag opnieuw consternatie. Nu in de zuidelijke binnenstad. Een schimmel – niet die van Sinterklaas – had zich weten los te rukken van zijn begeleider te voet en rende de binnenstad in. Of het paard opzoek was naar Riël Klumper Ruitersport verteld het verhaal niet, maar in de Grotestraat Zuid kon hij staande worden gehouden door een doortastende politieagente en worden teruggeleid naar de plek waar de paardentrailer stond.

< Fotograaf Coen Mulder blef op veilige afstand.

Fotoreportage (10 foto's)...

 
16-04-2013  

Galloway´s toch weg van de Schelfhorst (upd)


De Galloway's (boven) gaan woensdag op transport naar Eindhoven.
De Brandrode runderen nemen hun plek in langs het Lateraalkanaal.
 

ALMELO – Waar een stad groot in kan zijn toont wel de discussie over het weghalen van de Galloway-runderen uit de Schelfhorst. Vorig jaar nam de gemeenteraad het collegebesluit niet over en besloot het dat de runderen moesten blijven. De Galloway’s begraasden een strook land langs het Lateraalkanaal omdat dit stukken goedkoper is dan regulier onderhoud. De Galloway’s werden mid- jaren ’90 geleasd van Gradiënt Ecologisch Beheer en liefdevol omarmd door buurtbewoners de familie Lammers en Berend Vogelzang (oud- gemeenteambtenaar afd. Groen) die vooral in de winter wel eens hooi bijvoerden. Groot voordeel was ook dat Galloway’s niet gevoelig zijn voor de bacterie neospora die veel voor komt in de ontlasting van honden zodat en begrazing en honden-uitlaatgebied gecombineerd kon worden.
Amper een jaar later komt er dan toch een einde aan de aanwezigheid van de Galloway’s. De omwonenden werden door het college van B&W schriftelijk op de hoogte gesteld dat de beesten vervangen worden door het oude Hollandse ras Brandrode koeien die worden gehuurd van zoogkoeienboerderij De Waterregge. Gradiënt Ecologisch Beheer kreeg een telefoontje dat de Galloway’s opgehaald konden worden. Dat gebeurd woensdag gelijk om de beesten weer uit te zetten rond Eindhoven.
De verzorgende buurtbewoners hebben er zich bij neergelegd en gingen niet opnieuw in verzet. Ook werd hen medegedeeld dat de Brandrode runderen absoluut niet mochten worden bijgevoerd.

Het financiële voordeel voor de gemeente bedraagt 2000 euro op jaarbasis. Het college verbond die 2000 euro heel handig aan de openstelling op zondag van de Kinderboerderij Beeklust waardoor het verzet in de gemeenteraad zinloos werd omdat de coalitie PvdA/VVD/CDA natuurlijk niet tegen het besluit van het college wilde ingaan.
Het verzet van Hans Buitenweg (GroenLinks), die vorig jaar en in 2011 nog wel de steun kreeg van een raadsmeerderheid en nu opnieuw de steun kreeg van SP en LKA, werd dus in de kiem gesmoord. Of de Brandrode runderen bestand zijn tegen neospora werd niet beantwoord. De beesten zijn redelijk winterhard te noemen en goed bestand tegen voederovergangen. In de praktijk worden Brandrode runderen al ingezet in het natuurgebied het Vechtdal.
Het financiële voordeel is echter zo marginaal dat het college zich mag schamen. Zeker wat betreft het overleg met de vrijwilligers in de wijk, want die ontvingen een dictaat en de uitlating van wethouder Anja Timmer tijdens het debat dat de vrijwilligers al vorig jaar hadden aangegeven dat men het niet meer aankon, is dus van een groot vraagteken te voorzien.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (13 foto's)...

 
17-04-2013  

Ouderen De Riet woedend op Mieke Kuik

  ALMELO - Het ging er soms erg fel aan toe in de confrontatie die wethouder Mieke Kuik gisteravond aanging op initiatief van Scoop en de actiegroep Tegen sluiting van het dienstencentrum, met de bewoners, gebruikers en vrijwilligers van dienstencentrum de Riet.
Emotionaliteit vierde hoogtij omdat bewoners, gebruikers en vrijwilligers van het dienstencentrum de gemeente aanzagen als de grote boosdoener die de hoofdschuldige zou zijn die de eventuele sluiting van het dienstencentrum op haar geweten heeft. Albert Weeda van Scoop Welzijn en Hendry Bosch, coördinator van het actieteam konden het overvolle dienstencentrum maar niet uitleggen dat de verantwoordelijke wethouder niet anders kon in november vorig jaar dan een motie van de gezamenlijke partijen uitvoeren. Die motie hielt in dat op de subsidie van Scoop E. 300.000, - euro gekort diende te worden.
Lees verder...

 
18-04-2013  

Rumoer over vertrek Galloway’s en starterslening

 

ALMELO – In het discussieprogramma Rumoer werd donderdagavond gedebatteerd over het ontbreken van startersleningen in Almelo, waardoor starters het in Almelo extra moeilijk hebben om een huisje te kopen. In de omliggende gemeente is een starterslening via de gemeente wel gebruikelijk. Almelo beroept zich op een lege portemonnee, maar vergeet dat een starterslening ook valt onder de Nationale Hypotheek Garantie waardoor er feitelijk nauwelijks risico is voor de gemeente.
Ook werd nog achteraf gediscussieerd over het vertrek van de grazende Galloway’s op de Schelfhorst. Tweeduizend euro besparing op jaarbasis waren de aanleiding voor het college van B&W om het vertrek 3 jaar achtereen op de agenda te zetten. Nu zat de coalitie VVD/PvdA/CDA eindelijk in het ‘hok’ en kon het besluit worden doorgedrukt. Vrijwillige verzorgers Lammers en Vogelzang werden ‘gebriefd’ dat hun inzet niet meer nodig is en zelfs ‘verboden’ bij de komst van de ‘gratis’ Brandrode koeien.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (13 foto's)...

 
19-04-2013  

Historisch Festival van start in Schelfhorstpark

 

ALMELO – Met een inspectie van de troepen heeft burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld aan het begin van de avond het startsein gegeven van het eerste Historisch Festival dat dit weekend wordt gehouden in het Schelfhorstpark.
Infanteristen uit heel Europa spelen zaterdag de Slag om Ruigenrode na tussen de troepen van Napoleon en de geallieerden. Zaterdagmorgen vanaf 9.00 uur zijn de kampementen geopend voor het publiek. Op zaterdagmiddag (16.00 uur) en zondagmiddag (14.00 uur) vinden de veldslagen plaats, met alle tactische manoeuvres zoals die destijds werden uitgevoerd.
De entree van het Historisch Festival is gratis!
Klik hier voor meer info.

Fotoreportage: Jan Bril, Coen Mulder en Nick Zweers maakte portretten.

Fotoreportage (75 foto's)...

 
19-04-2013  

Op bezoek bij Rutte in het Torentje

 

ALMELO – Het geliefdste veilingitem tijdens het gala ‘Vrienden van Freek tegen ALS’ op vrijdag 1 februari in was wel een bezoek aan het torentje in het Haagse regeringskwartier. Minister-president Mark Rutte stelde het ter beschikking om bij te dragen in de bestrijding van de fatale progressieve zenuwziekte Amyotrofische Lateraal Sclerosewaar nauwelijks nog iets van bekend is en nog veel onderzoek vergt.
Zakenman Jan Torny en Royal Ten Cate bestuursvoorzitter Loek de Vries boden tegen elkaar op en pas bij 36.000 euro kon veilingmeester Jan Smit afhameren. Een formidabel bedrag maar Jan Torny won. Ook deed hij dat voor een etentje thuis bij Rita Verdonk en dat kon donderdag jl. worden gecombineerd. Transportondernemer Henk Bolk was al eerder met het gezelschap van Ten Cate naar zijn vriend Rutte geweest, want 36.000 euro laat je niet lopen. Bolk regelde dus een tweede bezoek bij Rutte en nam nu hoogste bieder Jan Torny en zijn reisgenoten mee in de luxe Mercedes Viano.

Allereerst werd Nieuwspoort aangedaan voor een lunch. Daar wachtte het Haaksbergse Tweede Kamerlid voor de VVD Han ten Broeke het gezelschap op. Zijn persoonlijk assistent Jeroen Benning leidde het gezelschap vervolgens rond door het Tweede Kamergebouw, de bibliotheek en de fractiekamers. Daarna nam minister-president Mark Rutte de tijd om het gezelschap in het Torentje te ontvangen. Weliswaar op stel en sprong gereed om de op dat moment in de Tweede Kamer onder vuur liggende staatsecretaris Fred Teeven bij te staan, maar dat was niet aan hem te merken.

Jan Torny’s zakenpartner Xandrine van Woudenbergh en vriend Gabriël Urucoglu (Kreta en Proeflokaal ’t Hookhoes) mochten ook mee evenals Xandrine’s broer en moeder. Urocoglu was danig onder de indruk van de ontvangst. “Indrukwekkend hoe aardig die man is. Bijzonder hartelijk en ook geïnteresseerd in ons horeca-vak. Bovendien heeft hij humor en hij nam toch maar een uur de tijd voor ons. Dit bezoek vergeet ik niet gauw”, aldus Gabriël.

Vervolgens werd het bij Rita Verdonk thuis ook nog gezellig. Verdonk had een diner ingezet voor de veiling maar ontving haar gasten niet alleen, ze bood ook nog eens een cheque van 1000 euro aan voor de stichting ‘Vrienden van Freek tegen ALS’ en dat was dus een bijzondere meevaller die Freek Buitenweg goed doet omdat toekomstige lotgenoten pas op genezing kunnen hopen indien er heel veel onderzoek wordt gedaan naar de oorzaak van het ontstaan van ALS.

Meer weten over de stichting 'Vrienden van freek tegen ALS' ? Klik hier.
Kijk hier naar een filpje van de benefietavond.

Fotoreportage: Henk Bolk

Fotoreportage (39 foto's)...

 
19-04-2013  

Eerste paal nieuwbouw Dimence in Almelo

 

ALMELO– Vrijdag 19 april is de bouw gestart van de nieuwe huisvesting van Dimence (GGZ) in Almelo. De heer Sybren Bangma, voorzitter Raad van Bestuur van Dimence, boorde bij deze gelegenheid tussen de buien door de officiële eerste paal. Bouwcombinatie Dura Vermeer/Goossen Te Pas realiseert de nieuwe huisvesting in opdracht van zorginstelling Dimence en Ontwikkelingscombinatie Almelo 2010.

Uniek van de nieuwe huisvesting is dat werk- en zorgprocessen leidend zijn geweest bij het ontwerpen. De betrokken partners creëren een (werk)omgeving die aangenaam is voor medewerkers en patiënten. Het gebouw biedt ruimte voor ontmoeten en kennisdelen en ondersteunt de zorgverlening optimaal. De inrichting van het gebouw doet recht aan de diversiteit van de patiëntenpopulatie en vervult een maatschappelijke functie voor de wijk.

Medio 2015 neemt Dimence het vier bouwlagen tellende pand (10.600 m2) in gebruik. De activiteiten van Dimence in Almelo (locaties Westeres, Hanzelaan, Wierdensestraat, Egbert Gorterstraat, Stationsplein en Oostermaat) en in Nijverdal (Timmerhuis) gaan over naar de nieuwbouw. In het gebouw Westerdok gaat Dimence zowel zorg bieden aan mensen die zijn opgenomen, als aan mensen die op afspraak langs komen.

“Vooroplopen in kwaliteit van zorg”
Dimence: “We verlenen onze zorg momenteel op verschillende locaties in Almelo en Hardenberg.
Met de vervangende nieuwbouw willen wij onze patiënten en cliënten voorzien van de best mogelijke omgeving. We willen voorop lopen in de kwaliteit van zorg aan patiënt en cliënten”. Dat maakt dat we gebouwen willen hebben die modern zijn, goed toegankelijk en een helende omgeving bieden aan de patiënt. Verder komt het maatschappelijke karakter van onze dienstverlening uitgebreid terug in ons gebouw. In de huidige gebouwen is dit niet te realiseren.”

Het nieuwe gebouw komt in het Westerdokgebied in Almelo.

Fotoreportage (4 foto's)...

 
20-04-2013  

Slag om Ruigenrode trekt massaal publiek

 

ALMELO – Duizenden bezoekers omzoomden zaterdagmiddag het slagveld in het Schelfhorstpark waar de geallieerde troepen Keizer Bonaparte met zijn Franse huurlingen in de pan hakten tijdens de nagespeelde slag om Ruigenrode. Ieder die het gemist heeft. Zondagmiddag om 14.00 uur is de herkansing.
Lees verder…

Fotoreportage: Jan Bril en portretten van Nick Zweers
en hier de foto's van Coen Mulder: Fotoreportage: 74 foto's
 

Fotoreportage (128 foto's)...

 
21-04-2013  

Kijkje in De Ruigenrode kampementen

 

ALMELO – Tussen de 15.000 tot 20.000 mensen namen afgelopen dagen een kijkje tijdens het eerste Historisch Festival in het Schelfhorstpark. Kanonnengedonder denderde over de stad, schijngevechten in de Slag om Ruigenrode betekende honderden kilo’s buskruit die werd afgeschoten en natuurlijk ‘slachtoffers’ op het slagveld. Kortom een kijkersspektakel omgeven met eten en drinken tijdens een heerlijk schijnend voorjaarszonnetje. Over een week of drie volgt de evaluatie of dit eerste festival een vervolg krijgt of niet.
De ‘Slag’ werd al volop in beeld gebracht maar rondom was er ook veel te zien zoals uit bijgaande reportage blijkt.

Fotoreportage: Jan Bril en Coen Mulder

Fotoreportage (100 foto's)...

 
22-04-2013  

Horecastudenten schenken 1100 euro voor KiKa

 

ALMELO - Studenten van de opleidingen manager/ondernemer horeca en ‘fasttrack hospitality’ manager van het ROC van Twente hebben tijdens de door hen georganiseerde dinnershows eind maart € 1.174,44 aan vrije giften en fooien opgehaald. Dit bedrag doneren zij aan Team Tom, dat mee doet aan de Run for KiKa op zondag 9 juni.
De studenten hebben tot deze actie besloten toen zij hoorden dat het vijfjarige zoontje Tom, van docent Dirk Hekkelman, getroffen is door kinderkanker. Gijs Reijns, hun begeleidend docent vertelde de studenten dat hij zich inzet voor het Team Tom tijdens de Run for KiKa in Spaarnwoude. Dit enthousiasmeerde de studenten om ook iets te kunnen betekenen voor Tom en KiKa. Zij bedachten een actie in de themaweek met dinnershows. Het driedaagse evenement werd bezocht door ongeveer 300 gasten die hebben genoten van een viergangenmenu in het thema Classique & Chic en optredens van de studenten van de opleiding Artiest. Tijdens deze avonden hebben studenten de gasten verteld dat zij de fooien en eventuele vrije giften wilden doneren om de strijd tegen kinderkanker te ondersteunen. Dit resulteerde in € 1.174,44 voor Team Tom / Run for KiKa.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
22-04-2013  

´t Hook liep Enschede Marathon voor Lieke

 

ALMELO – Bedrijfsleider Peter Egbers van Proeflokaal ’t Hookhoes en zijn loopvrienden hebben zondag de marathon van Enschede gelopen voor de stichting Lieke wil Leven.
De jeugdige Lieke uit de Harbrinkhoek lijdt aan Neuroblastoom en moet om de levensverwachting te verhogen worden behandeld in Amerika. De stichting heeft al meer dan 135.000 euro verzameld voor dat doel maar gaat door om ook vervolgbehandelingen voor Lieke en behandelingen van andere kinderen en onderzoek naar het ontstaan van Neuroblastoom te bekostigen. De gelden die uiteindelijk meer worden ingezameld, gaan dan naar Villa Joep en KiKa.
Binnenkort is ook de opbrengst bekend van de marathon-sessie van ’t Hookhoes en zal dat worden overhandigd aan de stichting Lieke wil Leven. De prestatie werd in ieder geval afgesloten met een gezellige barbecue.

 
23-04-2013  

Huurdersverenigingen tegen huurverhoging

 

ALMELO – De Huurdersverenigingen van woningstichting St. Joseph en AWS Beter Wonen hebben zich uitgesproken tegen de huurliberalisatieverhoging boven de inflatiecorrectie per 1 juli a.s. De Huurdersverenigingen voeren daarmee achterhoedegevechten omdat de extra verhoging, variërend van 4 tot 6,5 procent totaal, al door de Tweede en Eerste Kamer zijn aangenomen.
De woningstichtingen krijgen via de Belastingdienst informatie wie daarvoor in aanmerking komen volgens peiljaar 2011. Daar zit ook de crux. Voor menigeen kan de inkomenssituatie al totaal anders zijn door bijvoorbeeld ontslag.
De minimale verhoging bedraagt 2,5 procent inflatie en 1,5 procent liberalisatie om huurprijzen meer in de pas te laten lopen met de huisvestingskosten van koopwoningen. Voor huurders met hogere inkomens loopt de liberalisatieheffing op tot 4 procent bovenop de inflatiecorrectie. Ook dat wordt een probleem omdat de kopersmarkt zich juist naar beneden beweegt, waardoor op termijn de liberalisering wel eens ingehaald kan zijn door de marktwerking en huren juist duurder wordt voor lage inkomensgroepen.
<< Minister Blok (VVD) rekent zich bovendien rijk met een miljardenheffing aan woningstichtingen om de extra verhoging in de staatskas te laten verdwijnen. Ook beloofde Blok een hardheidsclausule voor chronisch zieken en gehandicapten, maar deze is er nog steeds niet terwijl over 3 weken de aankondiging van de huurverhoging verzonden moet worden. Zaak is dus om individueel in de gaten te houden of de huuraanpassing in uw geval wel klopt en zo nee, onmiddellijk bezwaar aantekenen.

Lees ook:
Middeninkomens worden gepakt met huurverhoging tot 6,5 procent

 

 
23-04-2013  

Burgemeester twittert voor behoud Karelskamp

 

ALMELO – Burgemeester Jon Hermans twittert over het debat dat vandaag wordt gehouden over de sluiting van een 30-tal penitentiaire inrichtingen volgens het plan van haar partijgenoot en staatssecretaris van justitie Fred Teeven. Daar vallen De Karelskamp en de Niendure in Almelo ook onder.
Vorige week sprak burgemeester Hermans de Tweede Kamerleden al toe tijdens de hoorzitting om te pleiten voor behoud van de ‘winstgevende’ Karelskamp. De inrichting staat nationaal het hoogst aangeschreven in haar prestaties en stort jaarlijks een half miljoen euro terug op de rekening van het ministerie.
Eventuele sluiting is opnieuw een aderlating voor Almelo na de sluiting van de justitiële inrichting Huize Alexandra, de overplaatsing van diverse rechtbankdiensten naar Zwolle en de aangekondigde sluiting van het Belastingkantoor ten faveure van Enschede en Zwolle.
Tegen de sluiting van De Karelskamp zijn inmiddels ruim 3.200 steunverklaringen getekend.

 
23-04-2013  

50.000 euro voor ALS-centrum ´t Roessingh


AlmeloNieuws-fotograaf Freek Buitenweg en echtgenote Ria overhandigden samen de cheque aan Dr. Reinout van Vliet.
 

ALMELO/ENSCHEDE – De stichting ‘Vrienden van Freek tegen ALS’ heeft een cheque van 50.000 euro overhandigd aan revalidatiecentrum ’t Roessing in Enschede voor het verbeteren van de accommodatie voor de behandeling van ALS-patiënten. Revalidatiearts Dr. Reinout van Vliet nam de cheque in ontvangst uit handen van AlmeloNieuws-fotograaf Freek Buitenweg, die zelf slachtoffer is van de ziekte ALS.
Dr. Van Vliet is bijzonder verheugd met de bijdrage. “Wij streven ernaar in onze gespecialiseerde behandeling om het leven van ALS-patiënten zo lang mogelijk zo comfortabel mogelijk te maken. Omdat er vaak sprake is van een combinatie van problemen wordt de behandeling verzorgd door een multidisciplinair team”, aldus Van Vliet.
De stichting ‘Vrienden van Freek tegen ALS’ bracht ruim 170.000 euro bijeen in een veiling waar Heracles-voorzitter Jan Smit driftig zwaaide met de veilinghamer tijdens een gala in de Almelounge van het Polman Stadion op 1 februari jl. De stichting kocht inmiddels ook een aangepast voertuig voor fotograaf Freek Buitenweg om het vervoer en sociale leven zo goed als mogelijk te verlengen.
Op 3 juli a.s. voetbalt het jubilerende SVZW in Wierden tegen de profs van Heracles Almelo. Ook die baten gaan naar de stichting ‘Vrienden van Freek tegen ALS’.

De ziekte Amyotrofe Laterale Sclerose (ALS) is een ernstige zenuwziekte die ertoe leidt dat steeds meer spieren uitvallen. Op dit moment is er geen genezende behandeling of medicijn tegen deze zeldzame aandoening. Mensen die met ALS geconfronteerd worden, krijgen te maken met lichamelijke stoornissen en beperkingen en moeten zich voortdurend aanpassen aan steeds veranderende situaties.
’t Roessing werkt nauw samen met het nationaal ALS-centrum in Utrecht waar het AMC Amsterdam, het UMC Utrecht en UMC Radboud Nijmegen samenwerken aan een miljoenen euro’s kostend onderzoek naar de oorzaak van ALS. Ook wordt nauw samengewerkt met andere onderzoekscentra in Europa en Amerika.
De financiering van de gecombineerde onderzoeken vergt alleen in Nederland al ruim 2 miljoen euro en moet voornamelijk worden bijeengebracht door particulieren.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
23-04-2013  

Kunst op Zuid door studenten AOC Oost

 

ALMELO – Op het braakliggende terrein aan de Grotestraat Zuid nabij de Oude Veemarkt, hebben tien studenten van AOC Oost uit Almelo een floraal kunstobject samengesteld. Het initiatief lag bij AWS Beter Wonen die ook omwonenden betrok middels het aanleveren van persoonlijke voorwerpen.
Door de gezamenlijke aanpak en het creatieve vermogen van de studenten van AOC Oost is in de openbare ruimte zo een beeldentuin ontstaan die het bekijken meer dan waard is. De objecten blijven staan tot en met 19 mei.

Foto: Coen Mulder

 
24-04-2013  

Herdenking Armeense genocide

 

ALMELO – Bij de Armeense Apostolische Kerk aan de Vriezenveenseweg werd vandaag herdacht dat het precies 98 jaar geleden is dat de genocide tegen het Armeense volk begon door de Turkse heersers. Daar denken de Turken anders over want zij zien het meer als een burgeroorlog. Zeker is dat er wel 1,5 miljoen slachtoffers vielen.
Van gemeentezijde werd de kerkdienst en de kranslegging bijgewoond door de wethouders Gerrit van Woudenbergh en Jan van Marle.

Foto: Coen Mulder

 
25-04-2013  

Woedende gevangenisbewaarders naar Den Haag

 

ALMELO – Ruim 3000 woedende gevangenisbewaarders zijn vandaag in Dan Haag om te protesteren tegen de sluiting van een 30-tal penitentiaire inrichtingen in Nederland. Onder hen 100 bewaarders van het Almelose Huis van Bewaring De Karelskamp en de open gevangenis Niendure die beiden op het lijstje staan van ‘crime fighter’ Fred Teeven om te worden gesloten.
Na de sluiting van de P.I.-inrichting Huize Alexandra vorig jaar, de aangekondigde sluiting van het Belastingkantoor Almelo en de overheveling van taken van de rechtbank in Almelo naar Zwolle dreigt dus verdere uitkleding van de Rijksbanen binnen de gemeente.
Zelfs burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld is woedend op haar liberale partijgenoten Teeven en Opstelten die de criminelen met enkelbandjes thuis willen laten zitten terwijl nog ruim 14.000 veroordeelde criminelen op hun detentie zitten te wachten.
Ook de aangekondigde sluitingen van de Tbs-inrichtingen in Rekken en Balkbrug komen hard aan in de regio nu geld belangrijker is geworden dan straffen uitzitten en werkgelegenheid.
De vaste Kamercommissie was dinsdag wel kritisch, maar uiteindelijk moet het oordeel vallen in de Tweede en Eerste Kamer.

< Één stadgenoot kan daar bij helpen om dit plan af te wijzen en dat is de voormalige burgemeester Drs. Menno Knip, nu senator voor de VVD in de Eerste Kamer. Samen met de PvdA-senator mr. dr. Jannette Beuving voorkwam hij al eerder de volledige ontmanteling van de rechtbank en het samengaan met de Gelderse rechtbank tot één rechtbank landsdeel Oost.

Wakker Nederland zond vanmorgen het vertrek vanaf De Karelskamp uit op TV en ook burgemeester Hermans gaf met haar aanwezigheid morele ondersteuning. Indien de sluiting doorgaat, zit het landsdeel Twente met 600.000 inwoners zonder eigen detentie-inrichting. Reiskosten voor bezoekers aan gedetineerden zijn declarabel en zullen dan nationaal de pan uit reizen. Daar is in de bezuinigingstaak geen rekening mee gehouden.
Staatssecretaris Fred Teeven heeft inmiddels beloofd om op 1 mei a.s. het gesprek aan te gaan met een van de actievoerende gevangenisbewaarders van De Karelskamp over de wijze waarop er bij de Karelskamp geld wordt verdiend voor het ministerie. Jaarlijks wordt een half miljoen euro teruggestort op de rekening van het ministerie en daarin is De Karelskamp uniek.
Sluiting van 30 P.I. inrichtingen betekent eveneens een grote kapitaalsvernietiging omdat de gebouwen niet voor andere doeleinden geschikt zijn. Nog maar vorig jaar werd De Karelskamp voorzien van tonnen euro's kostende ontsnappingsveilige luchtplaatsen.

Hier kunt u het verzet steunen.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
25-04-2013  

St. Josephpenningen 2013 uitgereikt

  ALMELO - Woningstichting St. Joseph heeft woensdag jl. St Josephpenningen 2013 uitgereikt aan de stichting Natuurhus te Almelo en aan de werkgroep Pannaveld Rossum voor initiatieven die de leefbaarheid ten goede komen. Beide stichtingen ontvingen naast de St. Josephpenningen elk een bijdrage van 3.750 euro om hun doelstellingen te helpen realiseren.
Lees verder...

 
25-04-2013  

Titus Brandsmahof kan aan de bingo dankzij Rabo

 

ALMELO – De bewoners van woonzorgcentrum Titus Brandsmahof op de Beeklust, namen dinsdag jl. op feestelijke wijze het nieuwe bingo apparaat in gebruik, dat werd geschonken door het maatschappelijk fonds van Rabobank Noord Twente. Er wordt regelmatig bingo gespeeld in het grand café van de Titus Brandsmahof, want daar maken de bewoners zich prima mee en met de elektronische display van het nieuwe bingo-apparaat kunnen ook de spelers en speelster achterin het grand café de gevallen cijfers goed zien.

 
25-04-2013  

Burgemeester onthulde plaquette Koningsboom

 

ALMELO - Burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld heeft alvast de plaquette onthuld bij de geplante kroningsboom in het plantsoen op de hoek Wierdensestraat/Aalderinkssingel.Er zijn in de gemeente Almelo drie kroningsbomen met de Latijnse naam Tilia Europaea geplant. Naast voornoemde ook nog een in Aadorp achter het Aahoes en in Bornerbroek ter hoogte van de rotonde.

De burgemeester had het druk, want zij toog ook naar basisschool Het Mozaïek aan de Beverdamlaan om de eerste herinneringsmokken ter ere van de aanstaande kroning van Willem Alexander en Maxima uit te reiken. In totaal krijgen 8.000 basisschoolleerlingen de Kroningsmok uitgereikt.

Wethouder Johan Andela mag vrijdagmiddag om 13.30 uur de certificaten uitreiken van de Koningsspelen in het Polman Stadion. Aan de Kroningsspelen doen vrijdag 27 Almelose scholen mee en de afsluiting in het Polman Stadion is een gezamenlijke dans voor de aanstaande koning waaraan 1250 kinderen meedoen.

Foto's: Coen Mulder

Fotoreportage (1 foto's)...

 
25-04-2013  

Chefkoks op jacht naar het ‘witte goud’

 

ALMELO - De chefkoks van het Theaterhotel, Dock 19 en Solera togen donderdag gezamenlijk op pad naar aspergeteler Lubberink in Bentelo om het eerste ‘witte goud’ uit de bodem te steken. De natuur is wat achter, maar chefkok René Bosch was niet ontevreden. "We streven gedrieën naar topkwaliteit en werken daarom met dagverse natuur- en streekproducten. Al jaren worden de asperges van Lubberink met culinaire liefde in onze gerechten verwerkt. Wij verwelkomen ieder dan ook graag in een van onze restaurants. U kunt genieten van culinaire verrassingen en uiteraard ook heerlijke aspergespecialiteiten", vertelde Bosch.

< Harry Lubberink Asperges heeft overigens meerdere verkooppunten in de regio.

 

 
25-04-2013  

AWS Beter Wonen bouwt aan de Aa

  ALMELO – Na de afbraak van de flats en de bouw van twee appartementengebouwen aan de Rombout Verhulstlaan was het even stil met de bouwactiviteiten op die plek. Daar komt nu verandering in. AWS Beter Wonen gaat aan de oever van de Aa starten met de bouw van 30 duurzame, grondgebonden woningen aan de Rombout Verhulstlaan. AWS Beter Wonen wil door deze bouw de diversiteit van het woningaanbod in de wijk Ossenkopelerhoek/Beeklust vergroten en gaat door met het vernieuwen van het woningbestand in de wijk.
De bouw van 30 woningen bestaat uit 20 eengezinswoningen en 10 levensloopbestendige woningen die aanpasbaar zijn aan de levensfase waarin de huurder verkeert. Het slaapgedeelte bevindt zich boven maar is ook realiseerbaar op de begane grond, evenals de badkamer. Een flexibele woning dus die geschikt is voor meerdere doelgroepen. Hiermee speelt Beter Wonen in op het nieuwe zorgbeleid, dat ervan uitgaat dat bewoners zo lang mogelijk thuis blijven wonen en daar hun zorg ontvangen.
Lees verder...

Fotoreportage (1 foto's)...

 
26-04-2013  

'List en bedrog' voor jaarlijkse lintjesregen


Achter v.l.n.r.: Gerrit Buld, Dr. Dick Jungst, Frans ten Broeke, Gerrit Kok, Johan Goossen.
Voor v.l.n.r.: Ank Le Noble, Hannie Niessen, burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld, Alwin van Es, Dr. Cees Vellenga
  ALMELO – Zoals vaker werden ook nu weer Almelose burgers met een smoes naar het stadhuis gelokt om te worden gehuldigd tijdens de jaarlijkse lintjesregen. Gerrit Buld, groenteman in ruste, dacht dat hij moest optreden met het Almelose mannenkoor om het speciaal geschreven en ingestudeerde begroetingslied voor Koning Willem Alexander voor het eerst ten gehore te brengen. Dat het ook een persoonlijke huldiging werd bij zijn benoeming tot Lid in de Orde van Oranje Nassau werd dan ook een complete verrassing
Lees verder...

Fotoreportage (18 foto's)...

 
26-04-2013  

Regen drijft Koningsspelen de IISPA in

 

ALMELO – Uitgerekend op de dag dat de Koningsspelen met zo’n 1200 basisschoolleerlingen zouden worden gehouden in en om het Polman Stadion, zette Pluvius de hemelsluizen open. Het druilige weer noopte de organisatie om de festiviteiten en spelen grotendeels in de IISPA te houden, maar daar treurde bijna niemand over. Ook de afsluitende ‘dans voor de koning’ o.l.v. Evelien de Visscher van Luv2Move vond plaats in de topsporthal maar De Visscher kreeg toch de nog ruim 1000 aanwezige kinderen en de docenten in beweging.

Ook op andere locaties in de stad besloten de schoolleidingen het programma aan te passen en ook daar werd alsnog het alternatieve programma afgewerkt. Voor alle 8.000 basisschoolleerlingen was er bovendien een certificaat als bewijs van deelname en een Kroningsmok ter herinnering.

Fotoreportage: Roel Immink
(Klik hier voor alle 99 foto's)

Fotoreportage (16 foto's)...

 
26-04-2013  

Club NJOY aan het Waagplein is open

 

ALMELO – Aan het Waagplein is vrijdagavond Club NJOY geopend voor het publiek. Disco vormt de hoofdmoot van het horecabedrijf maar ook aan de tapasbar is het goed toeven. De horeca is toch al in beweging, want ook het aloude bekende De Tapperij aan de Ootmarsumsestraat heeft de deuren weer geopend en aan het Prinses Catharina-Amaliaplein ging donderdagavond Grandcafé Willem de Vierde en après-skibar Crazy Frog open.
Fotograaf Coen Mulder begaf zich vrijdagavond onder de jeugd bij Club NJOY en maakte de bijgaande reportage.
(Klik hier voor alle 89 foto’s)

Fotoreportage (17 foto's)...

 
27-04-2013  

Woningbrand aan de Vinkenstraat


foto Patrick Weegink
 

ALMELO - Zaterdagmorgen rond 6.40 komt er een brandmelding binnen bij de hulpdiensten van een keukenbrand aan de Vinkenstraat in Almelo. Bij aankomst van de brandweer kwamen de vlammen al aan de voor en achterkant kant uit de woning. Direct is er opgeschaald naar middelbrand. De bewoners waren gelukkig tijdig uit de woning en zijn door buurtbewoners opgevangen. Drie bewoners hebben rook ingeademd en zijn voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht.

Fotoreportage Patrick Weegink
 

 
27-04-2013  

'Vrienden van Freek' schenkt 25.000 aan ALS


Ineke Zaal (links) neemt de cheque in ontvangst namens ALS Nederland
 

ALMELO – Tijdens een gezellige bijeenkomst in ’t Wetshuys heeft Ineke Zaal, PR & Eventmanager van de stichting Amyotrofische Lateraal Sclerose (ALS) Nederland symbolisch een cheque van 25.000 euro in ontvangst genomen van de stichting ‘Vrienden van Freek tegen ALS’. De cheque werd namens de stichting ‘Vrienden van Freek tegen ALS’ overhandigd door AlmeloNieuws-fotograaf en patiënt Freek Buitenweg zelf. Vorige week werd ook al 50.000 euro geschonken aan het Twentse revalidatiecentrum ’t Roessingh voor de ontwikkeling van digitale begeleiding van ALS-patiënten.
Het geld werd ingezameld tijdens een gala op 1 februari jl. in de Almelounge van het Polman Stadion. De stichting ‘Vrienden van Freek tegen ALS’ gaat door met het ontwikkelen van activiteiten ter bestrijding van de desastreuze zenuwziekte Amyotrofische Lateraal Sclerose.

Op 3 juli a.s. voetbalt het jubilerende SVZW in Wierden tegen de profs van Heracles Almelo. Ook die baten gaan naar de stichting ‘Vrienden van Freek tegen ALS’. Het onderzoek naar het ontstaan van ALS wordt in Nederland geconcentreerd in Utrecht. Het AMC Amsterdam, het UMC Utrecht en UMC Radboud uit Nijmegen bundelen daar hun krachten in een 2 miljoen euro vergend onderzoek.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (10 foto's)...

 
28-04-2013  

Wordt vrijwilliger op de Dierenambulance Almelo

 

ALMELO – Heeft u iets met dieren in nood en heeft u tijd over? Dan is de Dierenambulance Almelo op zoek naar u!
De Dierenambulance Almelo staat 7 dagen per week paraat om uit te rukken voor dieren in nood. Van u wordt verwacht dat u enigszins stressbestendig bent en adequaat kunt reageren in panieksituaties. Zo nodig verleent u eerste hulp en brengt u het dier naar een dierenarts of opvang. Als medewerker op de dierenambulance draait u ploegendiensten, dient u in het bezit zijn van een rijbewijs, en niet te emotioneel betrokken zijn bij dierenleed. Inwerken gebeurt in de praktijk, te zijner tijd volgt een basis- en dieren EHBO-cursus.

Voor meer informatie of voor aanmelding kunt u zich aanmelden via:
meldkameralmelo@gmail.com of info@twente.dierenbescherming.nl

 
28-04-2013  

Fluitenkruidfietstocht levert 700 euro op

 

ALMELO – Al vorige week werd de Fluitekruidfietstocht gefietst en dat was ruim 3 weken eerder dan voorgaande jaren. Het Fluitekruid bloeide dus nog niet maar desondanks bracht de tocht 700 euro op, voor de exploitatie van de door de gemeente op de subsidie gekorte Stadsboerderij Beeklust waar mensen met een verstandelijke beperking een zinvolle dagbesteding vinden bij het onderhoud en de verzorging van dieren. Doel van de inzet is om de kinderboerderij ook in het weekend geopend te houden.
De tocht vertrok vanaf Het Sportpark aan de Sluiskade en ging richting Saasveld door de Twentse dreven. Bij museumboerderij Daggel was de eerste stop en bij Erve Moezebeld in Azelo werd door de deelnemers de lunch genuttigd.

Soroptimist Club Almelo is een serviceclub, die deel uitmaakt van de wereldwijde organisatie van Soroptimist International. In meer dan 125 landen streven vrouwen naar de verbetering van mensenrechten en de status van vrouwen en kinderen door middel van projecten en fundraising.

 
29-04-2013  

Geslaagd project ‘Ik Lekker Fit!?´

 

ALMELO – De basisscholen De Twijn en De Griffel in de wijk Sluitersveld hebben nog net voor de voorjaarsvakantie het project "Ik Lekker Fit!?" succesvol afgesloten. Met het project wordt beoogt de jonge leerlingen een goede levensstijl aan te leren middels beweging en goede voeding. De projectweek werd gestart met een ren-je-rot-quiz. Bij deze quiz moesten de leerlingen vragen over eten en drinken beantwoorden. Om het goede antwoord te geven moesten de leerlingen daarbij naar het goede antwoord rennen. Zo werd dus kennis en beweging gecombineerd. Gedurende de week hebben de leerlingen van De Twijn en De Griffel ook in de reguliere lesthema's over gezonde voeding en goede lichaamsbeweging ervaren.
De afsluiting vond donderdag op spectaculaire plaats op het grasveld voor de school en fotograaf Jos Galgenbeld maakte er een bijzondere foto van.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
29-04-2013  

K.O. voor directeur Drenth – CSG ‘t Noordik

  AALTEN/ALMELO – Directeur-bestuurder van CSG Het Noordik Wim Drenth is dit jaar een van de mensen, die in het zonnetje is gezet vanwege zijn langdurige, vrijwillige inzet voor de gemeenschap. Wim Drenth werd in zijn woonplaats Aalten koninklijk onderscheiden en benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Het Noordik is trots op haar directeur-bestuurder. Zeker omdat zijn maatschappelijke betrokkenheid ook blijkt uit de manier waarop hij leiding geeft aan de school.
Lees verder...

 
29-04-2013  

Almelo´s schaaksucces in Ibbenbüren

  ALMELO – Op het Euregio-Schachturnier in Ibbenbüren (D) is CSG Het Noordik tweede geworden in de subhoofdgroep voor middelbare scholen. Basisschool De Zegge werd derde in de hoofdgroep voor basisscholen. Het betrof hier een groot opgezet toernooi voor schoolteams. Er deden 112 teams mee.
De teams waren ingedeeld in 14 groepen van 8. Elk team bestond uit 4 spelers en met ongeveer 450 schakers en hun begeleiders was het een gezellige drukte. Het toernooi was goed opgezet en alles liep dan ook gesmeerd.
Lees verder...

 
30-04-2013  

We hebben een koning!

 

AMSTERDAM – Van het aftreden van Koningin Beatrix zijn geen foto’s maar de camera van de NOS was er bij en half Nederland volgde de officiële abdicatie waardoor Kroonprins Willem Alexander per direct Koning Willem Alexander werd en zijn Maxima Koningin.
De balkonscene bracht de 25.000 toeschouwers op de Dam in vervoering op een enkeling na die stille protesten lieten zien middels buttons ‘verboden voor de troon’ of bedrukte T-shirts met de tekst ‘Ik Willem niet’. Toen de bekende activiste Joanna en een medestander borden in de lucht staken met ‘geen monarchie maar democratie’en ‘ik ben geen onderdaan’, greep de politie in en voerden beide af om een uur later weer vrij gelaten te worden. Dragers van spandoeken met de tekst ‘Bea is the best’ werden ongemoeid gelaten.
Enkele minuten nat de abdicatie ook de eerste geboorte van een Alexander in het ziekenhuis in Ede, zo meldde Twitter.
Ruim twee uur voor de Kroning in de Nieuwe Kerk druppelden daar de eerste officiële gasten, waaronder 500 burgers uit het hele land, al binnen. Ook de kroon en de andere regalia zijn inmiddels in de Nieuwe Kerk afgeleverd en klaar gelegd op de zogeheten credenstafel. Onderwijl oefenden de musici en het Nieuw Amsterdams Kinderkoor nog het door Herman van Veen geschreven nummer op muziek van Bach.
Onderwijl gaf de RVD het eerste statieportret van het nieuwe Koningspaar vrij.
De Kroningsceremonie begint om 14.00 uur en wordt live op TV uitgezonden.

In Almelo is Koninginnedag gevierd met vooral een Vrijmarkt in het centrum en muziek op de pleinen.
De fotografen Jan Bril, Nick Zweers, Roel Immink en Coen Mulder zwierven door het centrum en maakten bijgaande reportage.

< © RVD Foto: Koos Breukel

Fotoreportage (100 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina