Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
25-04-2013  

Woedende gevangenisbewaarders naar Den Haag

 

ALMELO – Ruim 3000 woedende gevangenisbewaarders zijn vandaag in Dan Haag om te protesteren tegen de sluiting van een 30-tal penitentiaire inrichtingen in Nederland. Onder hen 100 bewaarders van het Almelose Huis van Bewaring De Karelskamp en de open gevangenis Niendure die beiden op het lijstje staan van ‘crime fighter’ Fred Teeven om te worden gesloten.
Na de sluiting van de P.I.-inrichting Huize Alexandra vorig jaar, de aangekondigde sluiting van het Belastingkantoor Almelo en de overheveling van taken van de rechtbank in Almelo naar Zwolle dreigt dus verdere uitkleding van de Rijksbanen binnen de gemeente.
Zelfs burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld is woedend op haar liberale partijgenoten Teeven en Opstelten die de criminelen met enkelbandjes thuis willen laten zitten terwijl nog ruim 14.000 veroordeelde criminelen op hun detentie zitten te wachten.
Ook de aangekondigde sluitingen van de Tbs-inrichtingen in Rekken en Balkbrug komen hard aan in de regio nu geld belangrijker is geworden dan straffen uitzitten en werkgelegenheid.
De vaste Kamercommissie was dinsdag wel kritisch, maar uiteindelijk moet het oordeel vallen in de Tweede en Eerste Kamer.

< Één stadgenoot kan daar bij helpen om dit plan af te wijzen en dat is de voormalige burgemeester Drs. Menno Knip, nu senator voor de VVD in de Eerste Kamer. Samen met de PvdA-senator mr. dr. Jannette Beuving voorkwam hij al eerder de volledige ontmanteling van de rechtbank en het samengaan met de Gelderse rechtbank tot één rechtbank landsdeel Oost.

Wakker Nederland zond vanmorgen het vertrek vanaf De Karelskamp uit op TV en ook burgemeester Hermans gaf met haar aanwezigheid morele ondersteuning. Indien de sluiting doorgaat, zit het landsdeel Twente met 600.000 inwoners zonder eigen detentie-inrichting. Reiskosten voor bezoekers aan gedetineerden zijn declarabel en zullen dan nationaal de pan uit reizen. Daar is in de bezuinigingstaak geen rekening mee gehouden.
Staatssecretaris Fred Teeven heeft inmiddels beloofd om op 1 mei a.s. het gesprek aan te gaan met een van de actievoerende gevangenisbewaarders van De Karelskamp over de wijze waarop er bij de Karelskamp geld wordt verdiend voor het ministerie. Jaarlijks wordt een half miljoen euro teruggestort op de rekening van het ministerie en daarin is De Karelskamp uniek.
Sluiting van 30 P.I. inrichtingen betekent eveneens een grote kapitaalsvernietiging omdat de gebouwen niet voor andere doeleinden geschikt zijn. Nog maar vorig jaar werd De Karelskamp voorzien van tonnen euro's kostende ontsnappingsveilige luchtplaatsen.

Hier kunt u het verzet steunen.

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina