Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
12-04-2013  

Rumoer over sluitingen en oude stadhuis


De Fransen komen het Schelfhorstpark veroveren in het weekend van 19 t/m 21 april. Martijn Makkinga kwam in Rumoer als 'verkenner' en 'heult' met de 'vijand' ondanks de Friese achternaam. Wat je allemaal niet zo bedenkt in een goed zittend fauteuil van Makkinga Meubelen. Ook tijdens het evenement de grootste barbecue van Europa en natuurlijk drie dagen ‘oorlog´.
 

ALMELO – Het ging er donderdagavond verhit aan toe tijdens het discussieprogramma Rumoer in de bibliotheek. Ten eerste bleek dat wethouder Mieke Kuik-Verweg niet meer de grote PvdA-leider is en de laatste dagen als wethouder kan gaan aftellen. Ze licht al voor de rechtbank met het bestuur van ’t Veurbrook wegens de opzegging van het huurcontract en het stopzetten van de subsidie en heeft bij ’t Veurbrook in bestuurder Hennie Nijhuis een grote tegenstander. Nijhuis is bovendien partijbestuurder en lid van de kiescommissie van de PvdA. Ook ligt zij in de clinch met ex- partijvoorzitter Hendry Bosch die het ouderenverzet tegen sluiting van het Dienstencentrum De Riet leidt. Ook dat schijnt Kuik nog niet te verontrusten. In Rumoer stelde ze dat de activiteiten belangrijker zijn dan het dienstencentrum maar de veteranen houden de rug recht en willen niet dat de activiteiten over meerdere wijkcentra verspreidt worden, want dat valt in het traditionele PvdA-gebied De Riet totaal verkeerd.

Ook onderwerp van bespreking was de aangekondigde sluiting van De Karelskamp en Niendure, de twee penitentiaire inrichtingen die Almelo kent. De VVD in Almelo houdt zich angstvallig stil over het voornemen van partijgenoot en staatssecretaris van justitie Fred Teeven. Tweede Kamerlid Han ten Broeke maaide het gras voor de voeten van zijn Almelose liberale partijgenoten weg door te stellen dat de aangekondigde bezuiniging van 340 miljoen euro staat als een huis. Dit tot leedwezen van zo’n 174 werknemers, de gedetineerden en hun gezinnen in de regio, die wel de troost hebben dat bezoeken aan gedetineerden door justitie worden vergoed.
De Karelskamp in Almelo is de enige bajes in Nederland die jaarlijks 200.000 euro terug stort van het jaarbudget en daar ook nog eens 300.000 euro bij doet omdat de gedetineerden dat bedrag inbrengen via werkzaamheden voor bedrijven uit de regio. Dat wordt dus een flink stijgende kostenpost voor justitie.
De bouwleider van destijds van De Karelskamp en de bajes in Lelystad sprak bij toeval bij aankomst van het werkbezoek van minister Opstelten aan de rechtbank een dag later, over hapsnap-beleid gezien dat een bouwkundig ‘krot’ als Zwolle wel open blijft in de plannen van Teeven.

Ook werd nog gemosterd over het ‘Stadhuis van architect Oud’. De bekende architect Hans van den Dobbelsteen bepleitte het behoud van het pand. "Dit gebouw moet je met fluwelen handschoenen aanpakken", zei hij er over. Volgens Van den Dobbelsteen is het gebouw een juweeltje in de naoorlogse opbouwarchitectuur. Van den Dobbelsteen vond eigenlijk dat het best als stadhuis gerenoveerd had kunnen worden en stak ook nog eens een vingertje op tegen al die wilde plannen uit het stadhuis en wees er op dat er al een aantal bekende Nederlandse architecten over de kling waren gelaagd in het Almelose.
Het lijkt een discussie achteraf, want in Tc Tubantia stelde adviseur Ebbo Storm van Leeuwen van zorgverlener TMZ dat om het oude stadhuis voor zorg dienstbaar te maken het gebouw tot op het skelet moet worden gesloopt. In dat geval, lijkt het onwaarschijnlijk dat de gemeente Almelo nog de boekwaarde kan incasseren bij verkoop.
Kortom het ‘rumoer’ ter stede zal nog wel enige tijd duren.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (19 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina