Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
08-04-2013  

Kopie van Jugendstil volière naar Stadsboerderij

 

ALMELO - De Stadsboerderij Beeklust krijgt binnenkort een bijzonder nieuw gebouw: een 'versimpelde' kopie van een antieke, 100 jaar oude Jugendstil volière. Het prachtige, houten vogelonderkomen wordt op dit moment gemaakt in de werkplaats van opleidingsbedrijf VVBA, door leerling timmerlieden.
Honderd jaar lang stond in de tuin van een 17e eeuwse stadsboerderij aan de Grotestraat Zuid (lederwarenzaak Kamp en voorheen apotheek Lamberts ) een oogstrelend mooie volière. Eigenaar Kamp schonk het bijzondere bouwwerk aan de stichting Stadsherstel Almelo.
Stadsherstel kon niets met de volière omdat het bouwwerk in te deplorabele staat verkeerde. Ze riep de hulp in van de Netwerkschool Twente (bouwopleiding BOL4 nieuwe stijl van het ROC van Twente) en de VVBA. Beiden constateerden al snel dat herstel uitgesloten was. Het maken van een exact duplicaat (? - red.) daarentegen, bleek wel een optie. De Netwerkschool deed de werkvoorbereiding, maakte de tekeningen en de begroting en droeg vervolgens de uitvoering over aan de VVBA.
In de werkplaats aan de Veldkampsweg wordt nu al enkele weken de bijzondere volière tot in detail nagebouwd. Op een enkel onderdeel na is de volière identiek aan het originele bouwwerk. Omdat de nieuwe volière dienst gaat doen als kippenhok wordt ze een flink stuk breder dan het origineel en het dak krijgt een stevige(r) sporenkap.
Alle onderdelen van de nieuwe volière zijn klaar, het gebouw wordt in de komende dagen geassembleerd en dan in twee grote delen naar het ROC in Hengelo vervoerd, waar leerling schilders het prachtig gaan verven. Bedoeling is om de volière nog dit voorjaar te plaatsen bij de Stadsboerderij.
(Tekst: persbericht VVBA)

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina