Sluiting van De Karelskamp, de open inrichting Niendure en De Fabriek treft 174 werknemers. Gevolgen zijn er ook voor toeleveranciers.
Ook de verdere gevolgen van samenvoegingen door het ministerie van justitie zoals politie-regio's en rechtbanken hebben grote gevolgen voor de samenleving. Zo zullen op termijn ook advocatenkantoren hun vestigingslocaties moeten herzien.
Inclusief de sluiting van de belastingdienst in Almelo gaat het lokaal zeker om het verlies van meer dan 1000 banen !
TEKEN DE PETITIE >>> |
|
ALMELO – “Het kwam als een totale verrassing. De Karelskamp stond op geen enkel voorlijstje. We hebben uitstekende rapporten en als enige Huis van Bewaring in Nederland zelfs 3 sterren”, zegt een woedende Peter Sjabbens, seniorbeveiliger van De Karelskamp in Almelo. En hij doelt met die 3 sterren niet op het comfort maar op de wijze van beheer en begeleiding van gedetineerden in de Almelose bajes.
Sjabbens is lid van het actiecomité van De Karelskamp dat vecht tegen de voorgenomen sluiting die staatssecretaris Fred Teeven (VVD) heeft aangekondigd.
Dat doet met hem o.a. ook Kitty Berens, werkmeester en secretaris van de ondernemingsraad in De Karelskamp. Haar kritiek treft niet alleen de sluiting van De Karelskamp maar ook de wijze waarop. “We krijgen hier tal van ‘lastige jongens’ vanuit andere locaties, maar dat is hier zo ingedamd en ze lopen snel in het gareel. Dat komt door de Twentse mentaliteit en duidelijkheid. We werken onderling enorm goed samen en ook met de reclassering en bijvoorbeeld ook Soweco. Hier leert men structuur kennen en werk. Dat bevordert de verhouding met het personeel. Het bewijs daarvoor is het lage ziekenverzuim van bewaarders dat ver onder het Nederlandse gemiddelde ligt. Ook economisch wordt hier een stringent beleid gevoerd. Per jaar krijgt elk Huis van Bewaring hetzelfde bedrag per gedetineerde. Daar hielden we vorig jaar 200.000 euro aan over. Ook worden hier producten gemaakt voor bedrijven en dat leverde vorig jaar een resultaat op van 300.000 euro. Het ministerie van justitie heeft dus over vorig jaar een half miljoen euro terug gekregen. Daar kregen we o.a. een ster voor, maar dat wordt wel wrang beloond met de aangekondigde sluiting”, zegt Berens.
Beiden zijn ook boos dat de gerichtheid om recidive te voorkomen, volledig wordt losgelaten door Teeven, waardoor de verhoudingen ‘binnen’ op scherp worden gezet, zeker als er straks twee gedetineerden op één cel moeten.
Sjabbens: “Ik heb een paar jaar geleden met het kamerlid Teeven een goed gesprek gehad en hem bijgepraat hoe wij dat hier doen. Daar was hij bijzonder van onder de indruk, maar ik zie daar nu niets van terug. Het laatste woord is dus nog niet gezegd!”
Debat op 2
Woensdagavond nemen Sjabbens en Berens deel aan het Debat op 2 over de voornemens van staatssecretaris Teeven en de gevolgen voor de veiligheid. Het debat op Nederland II wordt uitgezonden om 21.15 uur. In hun kielzog van Sjabbens en Berens een bus vol collega’s om het bezwaar tegen de sluiting kracht bij te zetten.
Sjabbens en Berens vragen ook de burgers hen te steunen in de strijd die hen wacht tegen sluiting. Volgens beiden is de maatschappij niet gebaat bij de sluitingsgolf die het Nederlandse gevangeniswezen in het vooruitzicht is gesteld. Er lopen nu al 15.000 veroordeelden rond die hun straf nog moeten uitzitten. Ook het enkelbandje is geen oplossing. Er zijn al overvallen gepleegd door deze ‘thuis voor de buis-zitters’. En volgens hen zal het aantal recidiven alleen maar toenemen, waardoor Nederland steeds onveiliger wordt.
U kunt hen ondersteunen via een petitie op: www.dekarelskamp.nl
Lees ook: Waar is het kabinet mee bezig? en
Kamerlid ten Broeke doet loze Bajes-belofte
|