Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
02-03-2015  

Wilders legt krans bij Armeens monument

 

ALMELO – ”De Armeense genocide is een inktzwarte bladzijde in de wereldgeschiedenis, die altijd herdacht moet worden en nooit vergeten mag worden”, zei Wilders tijdens de karnslegging bij het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de massamoord door Turken op Armeniërs in 1915.
Hij riep premier Mark Rutte en koning Willem-Alexander op om de honderdste herdenking van de zogeheten Armeense genocide bij te wonen. Op 24 april wordt in de Armeense hoofdstad Jerevan herdacht dat de volkerenmoord honderd jaar geleden begon in Istanbul, toen nog de hoofdstad van het Ottomaanse Rijk.
Wilders herhaalde daarbij de oproep die eerder het CDA, SGP en CristenUnie deden in de Tweede Kamer. “Toon uw respect en ga erheen en laat u niet tegenhouden uit angst voor de Turkse regering”, aldus de PVV-leider tijdens zijn korte verkiezingscampagne in Almelo.
Na de kranslegging en zijn toespraak in het Armeens centrum, stapte Wilders meteen weer in zijn gepantserde auto en beantwoordde geen vragen van de pers of het publiek.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (21 foto's)...

 
03-03-2015  

Eenzijdig ongeval met letsel Ledeboerslaan

 

ALMELO - Een automobiliste is vanmiddag gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval op de Ledeboerslaan in Almelo. De auto raakte in een slip, schoot van de weg en sloeg over de kop in een weiland langs de weg. De bestuurster is met behulp van de brandweer uit de auto gehaald en met een ambulance vervoerd naar het ziekenhuis. De wagen is weggesleept door autobergingsbedrijf Wolves. De Ledeboerslaan is tijdelijk afgesloten geweest voor het verkeer.

Reportage: Alwin Winkel

 

Fotoreportage (4 foto's)...

 
03-03-2015  

OZO collecteerde bijna 5000 euro in Almelo

 

ALMELO – De Overijsselse Zieken Omroep (OZO) heeft onlangs via een collecte in de gemeente Almelo in totaal 4.758,06 euro ingezameld. Daarbij werd Aadorp (575,05 euro) en Bornerbroek (606,06 euro) niet vergeten.
De OZO is erg blij met dit resultaat, dat aangewend zal worden voor de verzorging van uitzendingen in de 27 tehuizen in de regio, waaronder Titus Brandsmahof, Hoog Schuilenburg, Het Meulenbelt, Buurstede, De Koppel, Friso en De Horst in ZGT Almelo, alsmede ZGT Almelo. Verder komen de gelden uiteraard ten goede aan de aanschaf en het onderhoud van alle benodigde apparatuur voor genoemde programma’s.
Alle gulle gevers – én uiteraard de collectanten – hartelijk dank namens OZO !

 
04-03-2015  

Burger moet sjouwen met zijn afval


Wethouder Johan Andela (VVD) werd vorig jaar door AlmeloAnders.nl (en de kiezer) bij het restafval gezet. De SP had toen bezwaren tegen het voorgenomen afvalbeleid maar als opvolger van Andela, toont Javier Cornelissen zich nu wel solidair met zijn voorganger.
 

ALMELO – De Almelose burger zal vanaf 1 oktober flink aan het sjouwen komen met het huishoudelijk afval. Dat is het resultaat na verhitte discussie in de gemeenteraad. Negen raadsleden stemden tegen het voorstel dat het college van B&W opnieuw op tafel legde nadat vorig jaar heftige emoties onder de bevolking de VVD liet kelderen in de gemeenteraadsverkiezing en BBA weer in de gemeenteraad bracht. De fractie LAS (BBA/ALA/Almelooooo) en Leefbaar Almelo en lijst Cete wilde handhaving van tweewekelijks legen.
Het mocht echter niet baten, onder regie van Twente Milieu moet het restafval per persoon terug naar 50 kg per jaar, nu is dat nog 245 kg. De huidige coalitie CDA/PvdA/D66/SP had en kreeg een ruime meerderheid (met steun van Harry de Olde - PVA, Isra Abdullatif - Almelo Centraal en Hans Buitenweg - GroenLinks) en drukt het nieuwe afvalbeleid alsnog met vertraging door de strot van de burgers.
Of dat gaat lukken? Neem de stroom etenswaren dat wordt weggegooid. Landelijk werd onlangs bekend gemaakt dat alleen die afvalstroom al ruim 50 kg per persoon per jaar bedraagt.


Sorteren, sorteren, sorteren en sjouwen dat moet de burger vanaf 1 oktober terwijl op professionele wijze huishoudelijk afval ook achteraf gescheiden kan worden om genoeg calorische waarde voor de afvalverwerking via vuilverbrander Twence in Hengelo te behouden. Nu moet het bedrijf zelfs huishoudelijk afval importeren uit Engeland en Italië om winstuitkering aan de aandeelhoudende gemeenten, waaronder Almelo, te waarborgen.

Almelo krijgt dus milieuparken in de wijken waar de burger zijn afval gesorteerd moet lozen. Slecht ter been doet niet ter zake. Men ziet maar of de buurman zo vriendelijk wil zijn!
De grijze bak wordt straks nog maar eens per weken geleegd!


Lees de reacties van burgers onder een artikel van Tc Tubantia.


Amendement (wijziging) van de fractie LAS (BBA/ALA/Almelooooo) op raadsvoorstel huishoudelijk afval
Vooraf een powerpoint-presentatie van de Fractie LAS tegen het voorstel. LAS wil dat de grijze bak elke 14 dagen blijft geleegd. Leefbaar Almelo en lijst Cete willen dat eveneens, maar dat was niet genoeg om het amendement aangenomen te krijgen.

 
04-03-2015  

Slinger Award voor Foodconnect/Huttenland

 

ALMELO - De beste match tussen een vrijwilligersorganisatie en het bedrijfsleven tijdens de Slingerbeurs 2014 staat op naam van Foodconnect en de organisatie van de vakantiebesteding voor kinderen Huttenland. Foodconnect verzorgde de gratis maaltijden voor de vrijwilligers van Huttenland.
Reden voor wethouder Irene ten Seldam om de Slinger Award 2014 te overhandigen aan de heer B. Schildkamp van Foodconnect en projectleider Finke van Huttenland.

 
06-03-2015  

Eerste bewoners Indië storten eigen fundering


Sandra en Mark Kroeze storten het beton voor de fundering van hun nieuwe huis.
 

ALMELO – Vrijdagmiddag mochten Sandra en Mark Kroeze, kopers van het eerste nieuwbouwhuis op het Indiëcomplex, formeel de fundering storten. Bouwer Ter Steege was al eerder begonnen aan de bouw van de eerste woningen op het voormalige textieldomein van TenCate om de woningen nog deze zomer te kunnen opleveren. De totale bouw van woningen in hartje stad wordt in fasen gerealiseerd.

Dat de bouw aantrekt, bleek een dag later tijdens de Open Dag. Honderden belangstellenden informeerden zich wat bouwer Ter Steege te bieden heeft op dit voormalige indistriële gebied dat niet allen in de stad ligt, maar ook aan de rand van de Noordelijke groenen long en vlak naast het terrein waar jaarlijks de Almelose Ruiterdagen worden georganiseerd.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (47 foto's)...

 
06-03-2015  

Bornerbroek gaat voor titel Kern met Pit

 

BORNERBROEK - Wie wordt er de nationale gouden trofee winnaar van de Kern met Pit editie 2014 dat wordt georganiseerd door de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij. In Bornerbroek gaat men er voor met het project groenonderhoud in het dorpshart. Via de wedstrijd worden bewonersgroepen uitgedaagd om hun idee voor de leef- en woonomgeving binnen een jaar te realiseren. Wie dat voor elkaar krijgt, ontvangt het predicaat Kern met Pit, een geldprijs en de nominatie voor de provinciale ronde. En deze laatste winnaar wordt dan weer genomineerd voor deelname op landelijk niveau. De Bornerbroekers wisten in Overijssel al de meeste stemmen te vergaren en gaan nu voor de landelijke titel.
Bornerbroek doet als gemeenschap dus een beroep op u om hen te ondersteunen.

Dat kan via de link: http://kernmetpit.nl/Editie+2014/Deelnemende+projecten+2014/default.aspx

 

 
07-03-2015  

Wilgen knotten en vlechten bij 't Wevershuisje

 

ALMELO – Hovenier Henk Jansen liet zaterdag bij het Wevershuisje zien hoe men wilgen knot en wat men met de wilgentakken kan doen. Zo vlocht hij een wand van wilgentenen waardoor een beschutte windstille plek in de tuin ontstond bij de vroegere stadsboerderij aan De Götte. Het ‘watertje’ tussen Hagengracht en Kasteelgracht van Huize Almelo werd in 1900 gedempt en daarmee is tevens de aanwezigheid van wilgen in de tuin van het Wevershuisje verklaard.

Fotoreportage: Jan Bril

 

Fotoreportage (17 foto's)...

 
07-03-2015  

Grote opkomst Open Dag Indiëcomplex

 

ALMELO - Honderden belangstellenden informeerden zich zaterdag wat bouwer Ter Steege te bieden heeft op het voormalige industriële Indiëgebied van TenCate dat niet allen in de stad ligt, maar ook aan de rand van de Noordelijke groenen long en vlak naast het terrein waar jaarlijks de Almelose Ruiterdagen worden georganiseerd.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (49 foto's)...

 
08-03-2015  

Twaalfde H.K.V. H.K.D. Burton toertocht

 

BORNERBROEK - Voor de twaalfde keer in successie werd de autorit 'Het kan vriezen, het kan dooien' georganiseerd voor bezitters van een heuse Burton automobiel, een in Nederland gebouwde tweezitter met open dak op het onderstel van een 'Lelijke Eend' (Citroën 2CV).  Deze keer werd gestart bij restaurant 't Maatveld vanwaar 36 Burton's vertrokken naar het Duitse Sauerland om latr op de dag terug te keren op 't Maatveld.
Goed ingepakt en met een mooi voorjaarszonnetje hebben de deelnemers genoten van een fraaie tocht.

Fotoreportage: Jan Bril.

Fotoreportage (50 foto's)...

 
09-03-2015  

Onderzoek moord Almeloër in Opsporing Verzocht

 

ALMELO - Het opsporingsprogramma Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond 10 maart aandacht aan de dood van de 74-jarige Sumbat Dawood Boghos uit Almelo. De man werd vorig jaar december om het leven gebracht.
Op 19 december jl. werd hij door zijn echtgenote dood gevonden in zijn huis aan het Muiderslot. De politie heeft na de moord een uitgebreid onderzoek in de buurt gedaan. Van belang is de herkomst van een muts met een verfvlek die na de gewelddadige dood van Sumbat Dawood Boghos in zijn woning werd gevonden. De brute moord wekte veel beroering op onder de parochianen van de Armeense Kerk in Almelo

De uitzending begint dinsdagavond om 20.30 uur op NPO 1 (Nederland 1). De herhaling is woensdag om 11.40 uur op NPO 2.

Ook het opsporingsprogramma van RTV Oost 'Onder de Loep' zal donderdagavond 12 maart aandacht besteden aan de zaak.

Heeft u op vrijdag 19 december 2014 iets verdachts gezien rond de woning van het slachtoffer aan het Muiderslot? Bel dan de politie op telefoonnummer 0900-8844. Heeft u informatie, maar wilt u anoniem blijven? Bel dan het Team Nationale Criminele Inlichtingen op telefoonnummer 079-3458999. Zij gaan vertrouwelijk om met uw informatie.

Update: 11-3-2015
Door aandacht in Opsporing Verzocht heeft de politie acht serieuze tips ontvangen. Deze tips worden nu verder onderzocht. Justitie loofde 15.000 euro uit voor de 'gouden tip' op deman die in Bagdad vroeger een behoorlijk zakenimperium bezat, maar het land moest ontvluchten.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
10-03-2015  

Team PANalytical fietst voor Ronald McDonald

 

ALMELO – Tien medewerkers van PANalytical uit Almelo doen mee aan HomeRide 2015, een spectaculaire fondsenwervende fietstocht voor het Ronald McDonald Kinderfonds. Deelnemers aan deze tocht fietsen in teamverband non-stop van Groningen naar Maastricht, langs Ronald McDonald Huizen en Ronald McDonald Vakantielocaties. Op zaterdag 27 juni zal om 12.00 uur in Groningen de vijfde editie van de HomeRide worden gestart en op zondag 28 juni zal in Maastricht worden gefinisht. Het doel is om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het Ronald McDonald Kinderfonds. De landelijke organisatie hoopt dat zich dit jaar rond de 100 teams inschrijven.

500 kilometer
De 500 kilometer lange HomeRide gaat van Groningen via Zwolle, Amsterdam, Leiden, Den Haag, Tilburg, Veldhoven naar Maastricht. Het doorkruisen van Nederland, het fietsen in de nacht en de bijzondere sfeer maken van deze uitdagende tocht een unieke ervaring. Het team van PANalytical bestaat uit 10 personen die de HomeRide in estafetteverband gaan fietsen. Naast het team van fietsers zal ook een ondersteuningsteam worden opgesteld die zorgt voor allerhande logistieke en andere ondersteuning.

Fondsenwerving
We doen mee om op deze manier een bijdrage te leveren aan een ontzettend goed doel. We zijn allemaal wel eens in onze privéomgeving in aanraking gekomen met (ernstig) zieke kinderen. Deze kinderen weten vaak niet wat er allemaal gebeurt en zijn dan erg afhankelijk van hun ouders, al was het alleen maar om een vertrouwd gezicht te zien of een vertrouwde stem te horen. Als een kind een operatie moet ondergaan, of gedurende de onderzoeksfase een tijdje in het ziekenhuis moet verblijven, is dat psychisch een grote belasting voor een kind. Door de mogelijkheden van een overblijf/overnacht plaats voor de ouders in de nabijheid van het ziekenhuis kunnen ze netto veel meer tijd doorbrengen bij hun zieke kind. Het Ronald McDonald Kinderfonds biedt deze helpende hand aan zieke of gehandicapte kinderen en hun familie. In Ronald McDonald Huizen logeren gezinnen vlak bij het ziekenhuis of revalidatiecentrum om dicht bij hun kind te zijn. Niet voor niets noemen ze de Ronald McDonald Huizen vaak een "thuis ver van huis".
 

 
11-03-2015  

Schip met geld vaart van Zwolle naar Almelo


v.l.n.r.: wethouder Claudio Bruggink, gedeputeerde Bert Boerman, de bouwopzichter en wethouder Jan van Marle in de bouwput wat ooit het Overijssels kanaal was en weer moet worden tussen Haven NZ en Haven ZZ.
Eind deze maand verhuist het 'ambtelijk apparaat' van de gemeente naar het nieuwe stadhuis op de achtergrond.
 

ALMELO/ZWOLLE – Gedeputeerde Staten van Overijssel heeft eindelijk groen licht gegeven voor de resterende subsidie van 8,9 miljoen euro voor revitalisering van de binnenstad en de terugkeer van het Overijssels kanaal naar de binnenstad.
Al in 2011 is gedeputeerde Boerman bezig met het dossier Almelo. Voor Almelo lag in totaal zo’n 13,5 miljoen euro klaar uit de zogenoemde IMG-gelden. In twee bevoorschottingen kreeg Almelo al meerdere miljoenen euro’s uitbetaald, maar het resterende bedrag van 8,9 miljoen euro werd ‘bevroren’ omdat de stad niet meer op koers zeilde maar allerlei aanpassingen en ‘wilde plannen’ bedacht aan de periferie van de stad zoals o.a. Almelo Nouveau, een geheel nieuw voetbalstadion en het vrijgeven van de detailhandel aan de Woonboulevard. Het provinciebestuur trapte dus flink op de rem en dwong het college van B&W en de meerderheid van de Almelose gemeenteraad weer op koers met als hoofdthema de binnenstad.

Woensdagmiddag in het te verlaten Stadhuis van architect J.J.P. Oud, maakte gedeputeerde Boerman nog maar eens duidelijk dat er geen aanpassingen en veranderingen meer mogelijk zijn omdat anders provinciale staten de gemeente nog wel eens de voet dwars kan zetten. Boerman stipte nog een aantal gestelde voorwaarden aan zoals prioriteit bij vernieuwing van de binnenstad, beweegbare bruggen (op termijn) in de zogenoemde Waterboulevard, vernieuwing rond het Marktplein en verbeterde routing in het gehele winkelhart. “Waterbeleving en groen zijn belangrijke onderdelen van deze klimaat-actieve stad”, zei Boerman zonder blikken of blozen. De gedeputeerde rekent er bovendien op dat ook de particuliere ondernemer in het centrumgebied een duit in het zakje doet, zoals bijvoorbeeld ondernemer Viskaal die De Waag nieuw leven inblies.
Aws Beter Wonen en ontwikkelaar Urban Interest investeren samen met de gemeente Almelo en de provincie Overijssel een slordige 45 miljoen euro om meer ‘beleving’ in de stad te brengen. Volgens Boerman is daar ook een cultuuromslag voor nodig en zal creatiever omgegaan moeten worden met de bestemmingsplannen in de binnenstad. Laat dat nu juist de laatste jaren strikter omschreven zijn omdat de bestemmingsplannen uit World War II nauwelijks iets tegen konden houden!

Wethouder Claudio Bruggink (D66) zag het al helemaal voor zich met de Grotestraat als bestaande kern en verbreding van het kernwinkelgebied met de Markt en Waterboulevard in een vernieuwende stedenbouwkundige kwaliteit. Over dat laatste wordt vooral met zijn partijgenoten getwist en die verbreding van het winkelhart? Dat stond ook al in een plan uit 1989. ‘Het verkorten en verbreden van het winkellint’. Dat plan trok o.a. Van de Valk naar Almelo en trok eveneens de ontwikkeling van de Hagenborgh over de streep. Investeren kan dus leiden tot meer investeringen en dat komt gedeputeerde Boerman goed uit, want volgens hem gaat de provincie zich nu vooral bezig houden met het bevorderen van werkgelegenheid.

Een verheugde wethouder van financiën Jan van Marle (CDA) zag in ieder geval dat de ‘provinciale centen’ zijn kant opkomen, maar krijgt wel het probleem van het financieren van beweegbare bruggen op zijn bordje. Hij zal met ingang van volgende maand als ‘bezuinigingsspook’ ook in het nieuw gebouwde stadhuis rondwaren, al ‘strepende en harkende’ om de begroting sluitend te houden, ten koste van bijna alles wat wonen in Almelo aangenaam maakt. De provincie zwaait niets voor niets dreigend met code Oranje!

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (21 foto's)...

 
11-03-2015  

Almelo vult zakken met onterechte Bingo-leges


Kritiek van de provincie op vergunningverlening en handhaving door de gemeente Almelo werd vandaag via de collegebesluiten bekend.
Provinciaal gedeputeerde Bert Boerman (2e van links) maakte eveneens vandaag tijdens zijn rondgang met de wethouders Bruggink en Van Marle langs projecten in de binnenstad ook even een stop bij het nieuwe onderkomen van Dimence.
De geestelijke zorginstelling heeft een publiek restaurant en dat vindt Boerman een mooi streven.
Jammer dat Dimence geen horecavergunning heeft, geen DHW-vergunning en geen exploitatievergunning. Dat bleek via een WOB-verzoek dat werd opgevraagd. Kortom illegale concurrentie van de horeca in optima forma!
Saillant detail, de ambtenaren van Bijzondere Wetten, verantwoordelijk voor vergunning en handhaving, zitten pal tegenover in de Javatoren en kijken dagelijks uit op dit illegale horecabedrijf.
 

ALMELO – Al enige jaren eist de gemeente Almelo dat verenigingen die Bingo’s organiseren, vooraf in het stadhuis meldingsformulieren afhalen. De legesgelden bedragen per formulier € 15,20 maar dat is volgens een uitspraak op bezwaar via het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente onterecht. Volgens het besluit handelt de gemeente Almelo in strijd met artikel 229 Gemeentewet en dus is de opgelegde betalingsplicht door de gemeente Almelo, zoals het zo mooi wordt genoemd "onverbindend".
Het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente (GBT) behandelt gemeentelijke heffingen namens zeven Twentse gemeenten, waaronder de gemeente Almelo.
Almelo gaat dus in de fout met de heffing vooraf bij het verplicht ophalen van meldingsformulieren. De wet schrijft namelijk voor dat gemeenten achteraf moeten controleren of verenigingen zich aan de regels houden bij het organiseren van Bingo’s.
De uitspraak op het bezwaar kwam op een bezwaar dat Juridisch Adviesbureau JEEJAR maakte namens een cliënt. Deze krijgt de onwettige heffing van €45,60 (3 formulieren) dus terug.
Verenigingen die afgelopen jaren eveneens die heffingen betaalden, vissen achter het net indien destijds geen bezwaar is aangetekend. Maar zeker is dat zij nu niet meer hoeven te betalen onder verwijzing naar de uitspraak van het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente in Hengelo.

Update:
Vandaag in de collegebesluiten de opmerkelijke kritiek van de provincie Overijssel over de financiële positie van de gemeente en de manier waarop men omgaat met de vergunningverlening en handhaving. Er lijkt wat dat laatste betreft dus nog weinig veranderd sinds 16 juni 2008.
(Lees via onderstaande Link.)


En wat lezen wij in de vandaag gepubliceerde uitkomst Interbestuurlijk Toezicht 2014-2015?

 
12-03-2015  

Opening expo 100 jaar Armeense genocide

 

ALMELO - In de Openbare Bibliotheek Almelo (aan het Baken 3) werd donderdagavond de door het Comité 1915 samengestelde tentoonstelling over de Armeense genocide en de Aramese Sayfo geopend. De genocidedeskundige dr. Anthonie Holslag, de voorzitter van de ChristenUnie-Tweede Kamerfractie Arie Slob en diverse sprekers, verzorgden interessante inleidingen tijdens de opening.

De tentoonstelling bevat foto’s, schilderijen en teksten van en over de georganiseerde massaslachting die dit jaar honderd jaar geleden naar schatting 1,5 miljoen Armeense en 750.000 Aramese burgers van het Ottomaanse Rijk het leven heeft gekost. De eerste staat bekend als Armeense genocide; de tweede wordt ‘sayfo’ genoemd; het Aramese woord voor ‘zwaard’, omdat veel Aramese slachtoffers door het zwaard zijn omgekomen. De tentoonstelling, die door leden van het Comité 1915 is samengesteld uit een grote hoeveelheid materialen, werd op donderdag 26 februari jl. in Rijssen geopend door de Patriarch van de Syrisch-Orthodoxe Kerk die eind februari in Twente op bezoek was en is vanaf 28 februari tot en met zaterdag 14 maart te zien in het gebouw van de Openbare Bibliotheek te Enschede. In de Openbare Bibliotheek Almelo zal de tentoonstelling van 9 tot en met 21 maart te zien zijn.

Op vrijdag 24 april vindt wereldwijd de 100-jarige herdenking van de Armeense genocide plaats en in Almelo gebeurt dat dan rond het vorig jaar onthulde Armeense Genocide Monument Almelo. Deze herdenking wordt voorafgegaan door een door het Comité 1915 georganiseerde

Stille Tocht.
Het Comité 1915 is een uniek samenwerkingsverband van Armeense en Aramese organisaties in Twente met als doel de Nederlandse bevolking nader te informeren over de genocide die zich 100 jaar geleden in het gebied voltrok dat uitgerekend nu ook weer het toneel is van genocidale processen, het geen het belang van erkennen en herdenken alleen maar onderstreept. In Twente wonen circa 7.000 Armeense (25.000 in heel Nederland) en 20.000 ( Syrische Orthodoxe ) Aramese Nederlanders.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (43 foto's)...

 
13-03-2015  

Doldwaze Lego Avond De Telgenborch

 

ALMELO – Het Legoteam van De Telgenborch heeft zich geplaatst voor de finale in Amerika. Reden om een “Doldwaze Lego Avond” te organiseren om de eerste centjes voor deze trip binnen te harken middels het spelen van spelletjes. Uiteraard is dat niet genoeg en wordt ook het lokale bedrijfsleven benaderd.
Fotograaf Jan Bril nam al vast een kijkje.

Fotoreportage (49 foto's)...

 
15-03-2015  

Denk mee over een goed openingsidee, stadhuis


Waarnemend burgemeester Willem Urlings met raadslid Ugur Çete als chauffeur.
De fotomontage is geleend van AlmeloAnders.nl
 

ALMELO - Maandag 30 maart a.s. wordt het nieuwe stadhuis aan de Haven ZZ in gebruik genomen. De officiële opening volgt op woensdag 27 mei. Reden voor de feestcommissie voor een oproep aan inwoners, clubs en verenigingen om hun talent te laten zien. Een opening voor en door de Almelose samenleving, met als rode draad het leven van Roos uit de succesvolle stadsmusical Van Katoen en Nu en haar toekomst in de stad. Inwoners, verenigingen en clubs worden uitgenodigd mee te denken, mee te schrijven, mee te doen en ideeën aan te dragen. Als podium dienen het nieuwe stadhuis én de waterboulevard.
Spontaan hebben zich al gemeld Sursum Corda, shantykoor De Oostvaarders, de organisatoren van het Twentse Lente Festival en het Pleinconcert en diverse spontane reacties van individuele burgers en de organisatie achter de stadsmusical Van Katoen en Nu en enkele vrijwilligers. Zij vormen nu samen de organisatie voor de stadhuisopening.
Rode draad door de activiteiten is Roos, het meisje dat in Almelo opgroeit, in het stadhuis haar eerste rijbewijs ophaalt en straks misschien wel haar ja-woord geeft in de nieuwe trouwzaal.

Ideeën, initiatieven, verhaallijnen en suggesties worden verzameld via de websites www.nieuwgezichtvandestad.nl of www.vankatoenenstraks.nl. Op basis van alle ideeën stellen het creatieve team achter de stadsmusical en het stadscomité samen een definitief verhaal én programma samen. In verband met de organisatie en de voorbereidingstijd ontvangt de organisatie de initiatieven en ideeën graag voor eind maart 2015.
Het totale budget voor het openingsfeestje bedraagt 250.000 euro, maar de feestcommissie o.l.v. oud- raadslid Gina Rozema (D66) tracht de helft over te houden.
 

 
16-03-2015  

Stadstoezicht faalt door dronkelappen in passage

 

ALMELO – De gemeente Almelo gaat beveiliger RJ Security inhuren om de overlast van dronkelappen in de Havenpassage in te dammen, meldt Tc Tubantia. De overlast heeft dermate vormen aangenomen dat de gemeente er met behulp van politie en stadswacht niet meer in slaagt om de dronkaards aan banden te leggen. Stadswacht blijkt zelfs de handdoek in de ring te hebben gegooid om de orde te handhaven. Het gemeentelijke beveiligingsbedrijf bedankte voor de eer om permanent toezicht te houden tijdens openingsuren.
Opnieuw dus een extra kostenpost voor de gemeente die als eigenaar van de Havenpassage ook al te kampen heeft met leegstand in afwachting van revitalisering van dit deel van de binnenstad. Indirect wordt met het inhuren van RJ Security de kosten voor de burgers hoger omdat de gemeente ook al alle aandelen van het falende Stadstoezicht bezit en bekostigd.

 
18-03-2015  

Harry Nijhuis, oprichter Profronde overleden

 

ALMELO – Afgelopen nacht van dinsdag op woensdag is Harry Nijhuis, medeoprichter en initiatiefnemer van de Profronde Almelo overleden. Bij zijn officiële afscheid als bestuurslid in 2012 werd hij benoemd tot ere- bestuurslid. Toch bleef hij achter de schermen actief als budgetverwerver en bleef hij adviseren in het entertainmentprogramma rond de jaarlijkse Profronde. Vooral dat laatste, een fijn feestprogramma, beschouwde Nijhuis als het belangrijkste rond de door Almelo racende wielerkaravaan. “Een feest voor de hele bevolking, dat is mijn doel”, zei Nijhuis al in de beginjaren en daarin is hij al die jaren bijzonder goed geslaagd.
Maar Nijhuis deed meer. Hij was tevens een van de actoren achter de bijeenkomsten van Zakelijk Almelo met als doel meer netwerken en leren van elkaar in het ondernemerschap te faveure van zijn stad. Daar was het Nijhuis, als geboren en getogen Almeloër, namelijk om te doen. Meer dan 30 jaar organiseerde hij tevens de jaarlijkse bijeenkomsten en informatiereisjes van de Hedonisten, een groep ondernemers van diverse pluimage en bestuurders die meer dan gewoon het wel en wee van de stad voor ogen heeft. Nijhuis werd 68 jaar. Hij was Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Update:
De uitvaart is dinsdag 24 maart om 10.00 uur in de Georgius Basiliek aan de Boddenstraat. Maandagavond voorafgaande is er om 19.00 uur gelegenheid tot condoleren, eveneens in de basiliek. De begrafenis zal overeenkomstig zijn wens in besloten kring plaatsvinden.

 
18-03-2015  

Zittend Boertje dankzij donaties terug

 

ALMELO – Dankzij een donatie van 10.000 euro van de stichting Stadsherstel en 2.000 euro van Rotary Ambt Almelo wordt een replica gegoten van het bronzen zittende boertje, van kunstenaar Hendrik Chabot. Het kunstwerk dat ooit de brug over de Almelose Aa sierde in de Grotestraat Zuid, werd begin februari 2011 gestolen door koperdieven.

De sponsoren hebben in een gesprek met de gemeente een aantal locaties aangewezen waar het nieuwe gietsel mogelijk ‘hufterproof’ geplaats kan worden. Zo komt een plek bij het nieuwe stadhuis in beeld, een plek tegenover het Kruidvat in de Grotestraat Noord en een plek in het verlengde van de bomen bij de wasserette in de Grotestraat Zuid in de richting van de Koornmarkt. De oude plek boven de Aa is inmiddels voorzien met een kunstwerk ter ere van de in Almelo geboren austronaut Wubbo Ockels, die onlangs is overleden en niet meer een toegezegd bezoek kon nakomen door ziekte. Waar het beeld uiteindelijk komt te staan is nog niet bekend.

Kunstenaar Hendrik Chabot (1894-1949) wordt in Rotterdam, de stad waar hij opgroeide en werkte, geëerd met een eigen Chabot Museum.
 

 
19-03-2015  

Deel extra ring in stadion Heracles geplaatst

 

ALMELO – Enkele weken geleden begonnen de werkzaamheden voor de bouw van een tweede ring in het voetbalstadion van Heracles Almelo. Al in de thuiswedstrijd tegen Vitesse zat al een deel van het publiek aan de lange zijde onder de blote hemel. Maar nu amper twee weken verder zijn de eerste prefab betonelementen geplaatst voor de tweede ring, terwijl verderop aan de lange zijde het dak wordt verwijderd en de betonnen pilaren worden gekopt voor het plaatsen van nieuwe elementen die op pilaren worden bevestigd achter het huidige stadion. Allemaal millimeterwerk, maar in fasen moet driekwart van de uitbreiding klaar zijn voor het nieuwe voetbalseizoen begint en dat verloopt tot nu exact volgens schema.

Fotoreportage: Jan Bril
 

Fotoreportage (20 foto's)...

 
19-03-2015  

Ook verdacht object in Almelo gezien? Meld het!

 

ALMELO – In de binnenstad van Almelo is de laatste dagen bij herhaling een ‘snel voortbewegend ding’ gezien. Politie en Stadswacht hebben het object nog niet waargenomen en kunnen nog niets zeggen. Ook de gemeente Almelo moet het antwoord schuldig blijven. Heeft u het verdachte object ook gezien of mogelijk zelfs een foto van dat object gemaakt, meldt het dan a.u.b. aan de redactie om dit mysterie op te lossen.

redactie@almelonieuws.nl
 

 
21-03-2015  

Koninklijke erepenning 100-jarige St. Caecilia

 

BORNERBROEK – Muziekvereniging St. Caecilia in Bornerbroek werd tijdens haar receptie voor het 100-jarig bestaansjubileum blij verrast met de Koninklijke Erepenning die werd uitgereikt door de Commissaris der Koning Ank Bijleveld aan voorzitter Laurens van Rijn.
De receptie in dorpshuis ’t Brookshoes werd nog extra luister bijgezet door locoburgemeester Claudio Bruggink met het uitreiken van de Stadspenning van de gemeente Almelo en eindigde met een jubileumconcert van het fanfareorkest o.l.v. Peter Wissink en danceparty met DJ Koen Rosbergen in de aanpalende sporthal De Latei.

Fotoreportage: Jan Bril
 

Fotoreportage (32 foto's)...

 
21-03-2015  

Almelo aan de slag voor NL Doet

 

ALMELO – Ruim 100 leerlingen van Csg ’t Noordik waren vrijdag aan de slag in het kader van NL Doet. Samen met de stichting Present en met assistentie van Soweco werden verdeeld in 10 groepen in totaal 103 leerlingen ingezet op negen locaties zoals o.a. in de tuinen van diverse Twentse Zorgcentra, bij Dierenopvangcentrum ’t Noorderbroek en in het Skulpturenpark Groeneveld om beelden schoon te maken (foto).
Soweco zorgde voor het materieel en de kennis van een zestal hoveniers en uiteraard werd ook kennis gemaakt met de bewoners van de zorgcentra waar werd geassisteerd. NL Doet is namelijk de dag van de zorgzame samenleving en participatie. Voor ’t Noordik was het de vijfde jaarlijkse NL Doet-dag.

Bij sportvereniging DRC 2012 aan de Rietstraat 222A zette het tweede team van de zaterdag zich in voor het inpakken van de papiercontainer. In de afgelopen periode hebben leden en buurtbewoners het oude papier bij de club afgeleverd om de clubkas enigszins te spekken. Elke morgen (behalve zondags) zijn er tussen 10.00 uur en 12.00 uur mensen van de club aanwezig om het oude papier in ontvangst te nemen.

Ook de Voedselbank deed mee aan NLDoet. Met behulp van de Rotary werd zaterdag in de voormalige St. Egbertuskerk aan de Bornerbroeksestraat een rommelmarkt georganiseerd waardoor penningmeester Van Loon 1.000 euro kon bijschrijven op de rekening van de Voedselbank Almelo.

Bij wielerclub De Zwaluwen zette een tiental vrijwilligers zich in om het wielerparcours op eigen terrein gereed te maken voor de wedstrijden op Koningsdag. In de stromende regen werd gezwoegd en gebuffeld en bleef geen draad aan het lijf meer droog.

 
21-03-2015  

Hermandad scoort 1.200 kg illegaal vuurwerk

 

ALMELO – Na een tip heeft de plaatselijke Hermandad zaterdagmiddag in de schuur en op de zolder van een woning aan de Hantermanstraat bijna 1.200 kg illegaal vuurwerk, waaronder gevaarlijke nitraatbommen aangetroffen.
Het vuurwerk belandde in de opslag bij het bureau van politie voor vernietiging, de 20-jarige bewoner en een 46-jarige bewoonster in de cel van het arrestantencomplex in Borne. Wel wordt nog onderzocht via welke kanalen de bewoners het illegale vuurwerk in hun bezit kreeg.

< In beslag genomen vuurwerk in opslag van politie.

 
22-03-2015  

Leemans A&R opent Afval Breng Punt

 

ALMELO - Leemans Afval en Reiniging gaat op zaterdag 28 maart, de Landelijke Opschoondag 2015, van start met een nieuw Afval Breng Punt op het Almelose Bedrijvenpark Twente 25.
Het Afval Breng Punt is een nieuwe activiteit van Leemans Afval & Reiniging dat al vele jaren actief is in allerlei vormen van afvalbeheer en reiniging. Het bedrijf verzorgt bijvoorbeeld ook al jaren de afvalverwerking van huishoudelijk afval in de gemeente Wierden en is verder actief in de zakelijke markt voor het verwerken van afvalstromen. Daar komt nu het Afval Breng Punt bij.
Op de werf wordt het aangevoerde afval gewogen op de geijkte weegbrug en in categoriën ingedeeld voor verdere afhandeling. Afval kan ook gescheiden worden aangeleverd zoals restafval, puin, sloopmaterialen, papier, kunststoffen of interieurmaterialen. Wat het bedrijf niet accepteert is AGF-afval of natte afvalstromen in het algemeen. Per categorie hanteert Leemans A&R scherpe tarieven die staan vermeld bij de ingang van het Afval Breng Punt. Leemans verhuurt bovendien containers in allerlei maten en vormen.
Het Leemans Afval Brengpunt op Bedrijvenpark Twente 25 is op werkdagen geopend van 08.00 – 17.00 uur en op zaterdag van 9.00-15.00 uur.

 
25-03-2015  

Laatste geboorteaangifte in oude stadhuis

 

ALMELO - Baby Féline Jansen is de laatste geboorteaangifte in het afgedankte stadhuis van Almelo. Vader Robert Jansen uit Vroomshoop kwam klokslag 16.04 aangifte doen van de tweede dochter van hem en echtgenote Marleen. Het zusje van Rosalie kwam dinsdagmiddag ter wereld in de verloskamer van het ZGT-ziekenhuis. Wethouder lrene ten Seldam had een verrassingsbloemetje voor vader Robert Jansen die zelf overigens ook in Almelo is geboren.

Een andere laatste handeling aan de publieksbalie was de aanvraag van nieuwe paspoorten door Alis en Herman Sasak-Ulku met zoontje Kevin . Ook zij werden verrast met een bloemetje door wethouder Ten Seldam. Het ophalen van de nieuwe paspoorten is overigens alleen nog mogelijk in het nieuwe stadhuis aan de Haven ZZ dat maandag a.s. in gebruik genomen wordt.
Voor de ambtenaren aan de publieksbalie restte woensdagmiddag nog het opmaken van de kas en het inpakken van alle bescheiden voor de verhuizing die donderdag en vrijdag plaatsvindt.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (23 foto's)...

 
26-03-2015  

Bram Moszkowicz shopt Maserati in Almelo

 

ALMELO – De bekende ex-strafpleiter Bram Moszkowicz heeft woensdag bij autobedrijf Firstgear in Almelo een Maserati Ghibli geshopt. Weliswaar een tweedehandsje met een waarde van zo’n 80.000 euro maar toch opvallend als de deurwaarder telkens op de stoep staat en de belastingdienst nog het nodige te vorderen heeft.

Floris Wijers, adviseur van Moszkowicz, laat in Tc Tubantia weten dat het ‘ook om lease of huur kan gaan’, maar dat hij er geen uitsluitsel over wil geven. Wel spreekt hij van een ‘nette deal daar in Almelo’.

 
27-03-2015  

Handen ineen voor bestrijding fietsendiefstal

 

ALMELO - Politie, stadstoezicht, gemeente Almelo, NS, ProRail en Centrum Fietsendiefstal beginnen samen een actie om het aantal fietsendiefstallen, vooral bij het Centraal Station, in Almelo terug te dringen. Daar worden volgens de politie veel fietsen gestolen.

De aftrap wordt op maandag 30 maart 2015 van 12.00 tot 18.00 uur gegeven met een preventiedag bij het Centraal Station. Daar wordt informatie verstrekt hoe de kans op een fietsendiefstal kan worden verkleind. Ook staat er een graveerstand waar men fietsen kosteloos kan graveren met een uniek nummer op vertoon van een geldig legitimatiebewijs.

In maart worden er informatieborden aan de fietsenstallingen geplaatst waarop burgers geattendeerd worden op welke wijze zij de fiets het beste kunnen afsluiten.

De rest van het jaar vinden er regelmatige preventieve controles plaats. Tevens wordt er regelmatig gehandhaafd op fietsen die buiten de stalling worden geplaatst. Weesfietsen worden door stadstoezicht in beeld gebracht en eventueel verwijderd.

 
29-03-2015  

Door regen en wind geen Palmpaasoptocht

 

ALMELO - De 83e Palmpaasoptocht in Almelo is door regen en wind letterlijk in het water gevallen. De organisatoren besloten wel de verkiezing tot mooiste Palmpaas door te laten gaan in het decor van de ontvangsthal in het oude stadhuis, waar loco-burgemeester Claudio Bruggink de prijzen uitreikte.
Fotograaf Jan Bril was er bij.

Categorie Gagel
1e prijs Justin en Emmely Sonnenberg
2e prijs Milan- Senna en Luca Oude Wesselink
3e prijs Kelly en Kevin Wichers

Categorie Buxus
1e prijs Timo Bolscher
2e prijs Luca Niemeijer
3e prijs Sanne en Michelle Rotman

Categorie Alternatief
1eprijs Familie Vonk
2e prijs Stijn Twan Milo
3e prijs Seph Peterman

Voor alle deelnemende kinderen was er na afloop een chocolade paashaas + een sinaasappel.

Fotoreportage (63 foto's)...

 
30-03-2015  

Bloemen voor eerste bezoekers nieuwe stadhuis

 

ALMELO - Het is nog een weg met hindernissen naar de ingang van het nieuwe stadhuis aan de Haven NZ. Dat werd voor de eerste bezoekers echter verzacht met een bloemetje die door wethouder Anja Timmer werden uitgereikt. Haar college Irene ten Seldam deed vorige week woensdag al hetzelfde met burgers die als laatsten werden geholpen in het nu verlaten stadhuis aan Het Baken.
De entree in het nieuwe stadhuis oogt ruim en er is zelfs een heuse koffiecounter in de publiekshal. Benieuwd of de horecavergunningen al in orde zijn. De gemeente mag dat zichzelf niet toekennen en moet dat aanvragen bij het provinciebestuur in Zwolle.
Voor de ambtenaren en de bezoekers oogt het allemaal nog wat onwennig en dat is ook het geval bij het parkeren van voertuigen op het parkeerdek. Burgers met auto's worden teruggestuurd en moeten eerst via internet afspraken en parkeertoegang regelen voor het stadhuis. Dat geldt niet voor pasjeshouders zoals college- en gemeenteraadsleden maar daarvoor miste de controleur nog de juiste instructies.
Nog niet alles verloopt dus zoals gepland, zo komt er bij het invalidentoilet op niveau 1 (bestuursafdeling) wel water uit de kraan, maar bij het toilet voor 'alleman' nog niet. Kortom enige kinderziektes zijn er wel op de eerste dag in dit nieuwe 'sobere' stadspaleis van 58 miljoen euro.
 
Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (33 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina