Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
04-03-2015  

Burger moet sjouwen met zijn afval


Wethouder Johan Andela (VVD) werd vorig jaar door AlmeloAnders.nl (en de kiezer) bij het restafval gezet. De SP had toen bezwaren tegen het voorgenomen afvalbeleid maar als opvolger van Andela, toont Javier Cornelissen zich nu wel solidair met zijn voorganger.
 

ALMELO – De Almelose burger zal vanaf 1 oktober flink aan het sjouwen komen met het huishoudelijk afval. Dat is het resultaat na verhitte discussie in de gemeenteraad. Negen raadsleden stemden tegen het voorstel dat het college van B&W opnieuw op tafel legde nadat vorig jaar heftige emoties onder de bevolking de VVD liet kelderen in de gemeenteraadsverkiezing en BBA weer in de gemeenteraad bracht. De fractie LAS (BBA/ALA/Almelooooo) en Leefbaar Almelo en lijst Cete wilde handhaving van tweewekelijks legen.
Het mocht echter niet baten, onder regie van Twente Milieu moet het restafval per persoon terug naar 50 kg per jaar, nu is dat nog 245 kg. De huidige coalitie CDA/PvdA/D66/SP had en kreeg een ruime meerderheid (met steun van Harry de Olde - PVA, Isra Abdullatif - Almelo Centraal en Hans Buitenweg - GroenLinks) en drukt het nieuwe afvalbeleid alsnog met vertraging door de strot van de burgers.
Of dat gaat lukken? Neem de stroom etenswaren dat wordt weggegooid. Landelijk werd onlangs bekend gemaakt dat alleen die afvalstroom al ruim 50 kg per persoon per jaar bedraagt.


Sorteren, sorteren, sorteren en sjouwen dat moet de burger vanaf 1 oktober terwijl op professionele wijze huishoudelijk afval ook achteraf gescheiden kan worden om genoeg calorische waarde voor de afvalverwerking via vuilverbrander Twence in Hengelo te behouden. Nu moet het bedrijf zelfs huishoudelijk afval importeren uit Engeland en Italië om winstuitkering aan de aandeelhoudende gemeenten, waaronder Almelo, te waarborgen.

Almelo krijgt dus milieuparken in de wijken waar de burger zijn afval gesorteerd moet lozen. Slecht ter been doet niet ter zake. Men ziet maar of de buurman zo vriendelijk wil zijn!
De grijze bak wordt straks nog maar eens per weken geleegd!


Lees de reacties van burgers onder een artikel van Tc Tubantia.


Amendement (wijziging) van de fractie LAS (BBA/ALA/Almelooooo) op raadsvoorstel huishoudelijk afval
Vooraf een powerpoint-presentatie van de Fractie LAS tegen het voorstel. LAS wil dat de grijze bak elke 14 dagen blijft geleegd. Leefbaar Almelo en lijst Cete willen dat eveneens, maar dat was niet genoeg om het amendement aangenomen te krijgen.

Archief
Terug naar vorige pagina