Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
11-03-2015  

Almelo vult zakken met onterechte Bingo-leges


Kritiek van de provincie op vergunningverlening en handhaving door de gemeente Almelo werd vandaag via de collegebesluiten bekend.
Provinciaal gedeputeerde Bert Boerman (2e van links) maakte eveneens vandaag tijdens zijn rondgang met de wethouders Bruggink en Van Marle langs projecten in de binnenstad ook even een stop bij het nieuwe onderkomen van Dimence.
De geestelijke zorginstelling heeft een publiek restaurant en dat vindt Boerman een mooi streven.
Jammer dat Dimence geen horecavergunning heeft, geen DHW-vergunning en geen exploitatievergunning. Dat bleek via een WOB-verzoek dat werd opgevraagd. Kortom illegale concurrentie van de horeca in optima forma!
Saillant detail, de ambtenaren van Bijzondere Wetten, verantwoordelijk voor vergunning en handhaving, zitten pal tegenover in de Javatoren en kijken dagelijks uit op dit illegale horecabedrijf.
 

ALMELO – Al enige jaren eist de gemeente Almelo dat verenigingen die Bingo’s organiseren, vooraf in het stadhuis meldingsformulieren afhalen. De legesgelden bedragen per formulier € 15,20 maar dat is volgens een uitspraak op bezwaar via het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente onterecht. Volgens het besluit handelt de gemeente Almelo in strijd met artikel 229 Gemeentewet en dus is de opgelegde betalingsplicht door de gemeente Almelo, zoals het zo mooi wordt genoemd "onverbindend".
Het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente (GBT) behandelt gemeentelijke heffingen namens zeven Twentse gemeenten, waaronder de gemeente Almelo.
Almelo gaat dus in de fout met de heffing vooraf bij het verplicht ophalen van meldingsformulieren. De wet schrijft namelijk voor dat gemeenten achteraf moeten controleren of verenigingen zich aan de regels houden bij het organiseren van Bingo’s.
De uitspraak op het bezwaar kwam op een bezwaar dat Juridisch Adviesbureau JEEJAR maakte namens een cliënt. Deze krijgt de onwettige heffing van €45,60 (3 formulieren) dus terug.
Verenigingen die afgelopen jaren eveneens die heffingen betaalden, vissen achter het net indien destijds geen bezwaar is aangetekend. Maar zeker is dat zij nu niet meer hoeven te betalen onder verwijzing naar de uitspraak van het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente in Hengelo.

Update:
Vandaag in de collegebesluiten de opmerkelijke kritiek van de provincie Overijssel over de financiële positie van de gemeente en de manier waarop men omgaat met de vergunningverlening en handhaving. Er lijkt wat dat laatste betreft dus nog weinig veranderd sinds 16 juni 2008.
(Lees via onderstaande Link.)


En wat lezen wij in de vandaag gepubliceerde uitkomst Interbestuurlijk Toezicht 2014-2015?

Archief
Terug naar vorige pagina