Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
02-02-2012  

Carnavalsoptochten in Overijssel

 

ALMELO – In de komende weken zijn er weer diverse Carnavalsoptochten in het Overijsselse.
Ook zin in vermaak? Klik dan hier.
 

 
05-02-2012  

10-jarige jongen in NOP dood gevonden

 

LUTTELGEEST – Na dagen zoeken is de 10-jarige Michael van Dijk in een vaart in zijn woonplaats Luttelgeest dood gevonden.
Het lichaam van de jongen werd bet behulp van sonarapparatuur vanmorgen rond 09.00 uur gevonden bij een steiger in het water van de Luttelgeestervaart.
De politie denkt dat de jongen door het ijs is gezakt en onder het ijs is beland. De jongen met een geestelijke beperking werd sinds woensdag vermist toen hij niet thuiskwam na een bezoek aan zijn opa en oma. Er werd onmiddellijk een Amber Alert uitgevaardigd en de ME had sindsdien het dorp in de Noordoostpolder binnenste buiten gekeerd met uiteindelijk een droevig resultaat.

 
05-02-2012  

Noodsluis bij Eefde, Twente kanalen weer open


Archieffoto Rijkswaterstaat
 

ALMELO – Met het bouwen van een tijdelijke hefinrichting in de sluis bij Eefde, komt maandag de scheepvaart van en naar Twente weer langzaam opgang. De schutsluis geraakte defect door het door de kettingen vallen van de 90.000 kg zware sluisdeur. Sindsdien zaten 42 binnenvaartschepen vast in Twente en loopt de schade in de vele miljoenen euro’s.
Rijkswaterstaat heeft vandaag twee kleinere ijsbrekers ingezet die het Twentekanaal bereikten via het Overijssels kanaal en het kanaal Almelo-De Haandrik. Deze moeten de bevroren kanalen in Twente tot de sluis bij Eefde openbreken om de scheepvaart geleidelijk weer op gang te krijgen.
De tijdelijke overslag van containers op het stationsemplacement in Almelo blijft zeker nog enkele dagen in gebruik tot de scheepvaart is genormaliseerd. Verlader CTT maakte vorige week bekend dat CTT op zoek is naar een permanente spoorlocatie voor het verladen van containers per spoor. Het bedrijf verwacht een sterke groei van het containervervoer per spoor en over water om het transport Rotterdam – Twente vise versa over de weg te ontlasten. CTT wil 15 miljoen euro investeren voor een spoorterminal dat ergens aan het spoor tussen Almelo en Hengelo moet komen te liggen.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
06-02-2012  

Provincie blokt bedrijvenontwikkeling Usseler Es

 

ZWOLLE/ENSCHEDE – De provincie Overijssel ziet weinig in de Enschedese ontwikkeling van de Usseler Es tot bedrijventerrein. De Usseler Es was opgenomen in de Bedrijventerreinenvisie van de Netwerksteden Almelo, Borne, Hengelo en Enschede als lokaal te ontwikkelen bedrijventerrein. Tegen de ontwikkeling van de Usseler Es wordt al vele jaren gestreden door meerdere groeperingen.
De provincie blokkeert nu grotendeels deze ontwikkeling omdat de bedrijvenlocaties Luchthaven Twente en XL Businesspark Twente in Almelo buiten die Netwerksteden-visie zijn gehouden. In beide locaties participeert de provincie Overijssel.
Of de voorgenomen ‘kanaalsprong’ richting Enter door de gemeente Almelo ook van een vraagteken wordt voorzien is nog niet duidelijk. Vast staat wel dat de provincie Overijssel vindt dat de Twentse steden meer hun aandacht moeten vestigen op de revitalisering van oudere bedrijventerreinen en niet boven de vraag moeten uitstijgen.

< In de nationale herstructureringsvisie 2009-2013 steekt Overijssel qua hectares met kop en schouders bovenuit de herstructureringsplannen van andere provincies.
 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
09-02-2012  

Wegener personeel massaal naar Brabanthallen

 

APELDOORN – Volgens Omroep Brabant houdt uitgever Koninklijke Wegener op 15 februari a.s. een informatiebijeenkomst voor al het personeel in de Brabanthallen. Zo’n 3500 werknemers worden min of meer verplicht verwacht.
Tijdens de bijeenkomst zal Wegener samen met het Britse moederbedrijf Mecom de toekomststrategie kenbaar maken. Chief Executive Officer Tom Toumazis komt over uit Londen om in een 2,5 uur durende sessie de veranderingen uiteen te zetten.
Tot Mecom in Nederland behoren o.a. de dagbladen De Limburger en het Limburgs Dagblad en o.a. de Wegener dagbladen De Gelderlander, De Stentor, TC Tubantia, ZPC/De Stem en het Eindhovens Dagblad.
Daarnaast is het de grootste uitgever in Nederland van diverse gratis huis aan huisbladen.
Er bestaat al een aantal jaren onmin tussen de Nederlandse tak en het moederbedrijf Mecom. In Nederland is bij Wegener in de laatste anderhalf jaar de volledige bedrijfsstop vervangen en bestaat er onmin over de koers die wordt gedicteerd vanuit Mecom.
Bij Wegener - de kroonjuwelen van Mecom - moet 70 miljoen euro worden bezuinigd om de afdracht aan Mecom veilig te stellen. Bovendien wil Mecom bij Wegener een betaalmodel invoeren voor alle digitale platforms, inclusief apps voor smartphones en tablets. Ook de outsourcing van de digitale onderdelen naar India of mogelijk Polen, stuit op verzet. In het laatste jaar zijn al meerdere grote storingen geweest in het datacenter in Eindhoven.

 
10-02-2012  

Cogas versneld aanleg glasvezelnetwerk

 

ALMELO – Cogas Kabel gaat in Twente het glasvezelnetwerk versneld aanleggen. Dankzij een financiële impuls van Rabo Bouwfonds Communication Infrastructure Fund (CIF) dat aandeelhouder wordt bij Cogas Kabel.
Cogas Kabel is daarmee beter bewapend in de felle concurrentiestrijd met Reggefiber dat eveneens haar netwerk in Twente wil uitrollen. Vooral in de gemeente Wierden is die strijdt zeer hoog opgelopen. Ook daar sloot Cogas Kabel een overeenkomst met de Stichting Wonen Wierden Enter om in elke huurwoning glasvezelkabel aan te leggen.
Cogas Kabel legt de aansluiting gratis aan waardoor bewoners ook nog op een later tijdstip kunnen besluiten of ze een abonnement nemen.
Bij Reggefiber moet men eerst intekenen voor een abonnement en pas als 30 procent dekking is bereikt, wordt de glasvezelkabel aangelegd.
Ook in Tubbergen wil Cogas Kabel glasvezel versneld aanleggen.
Cogas Kabel is onderdeel van Cogas en eigendom van een aantal gemeenten in Twente.

Lees ook: Cogas gaat glasvezel aanleggen in Twente

 
12-02-2012  

Vernieuwde carnavalsoptocht in Albergen

 

ALBERGEN – In Albergen trok de Carnavalsoptocht ook dit jaar duizenden bezoekers. Het parcours was wat verlengd en ook de rijrichting was aangepast om de stoet te kunnen herbergen. Op knelpunten in de route waren zelfs bomen opgeschoeid om vertragingen zoals vorig jaar te voorkomen. Prins Helmuth I (Haarhuis) en Sik Robert (Haarhuis) gaven leiding aan de tocht en kunnen terugkijken op een geslaagde exercitie waarbij in diverse klassen de deelnemenede groepen en wagens prijzen ontvingen. Na de toch werd in de horeca volop feest gevierd en was het voor bij zalencentrum Morshuis een groot feestgedruis.

Fotoreportage: Jan Bril


Grote wagens
1. Kroegtijgers Geesteren
2. Venfluiters Manderveen
3. Oranjewijk Tubbergen
4. Peleton Geesteren
5. Altijd Dorst Hengelo
6. Sjikke Bökke Albergen
7. Rupsen in de Polonaise

Kleine wagens

1. Met de trein is net fijn
2. De onbetaalbare zorg
3. Brandweer Eurocrisis
4. Venetiaans Carnaval

Loopgroepen

1. Vlinders CV Oalsboer
2. Race tegen de Klok
3. Oermoeders
4. CV de Vosjes

Paren/Eenlingen

1. Crisigeld mot roll'n
2. Streepke veur
3. Hemmer / Vogel
4. Wind van Veur'n

Albergse wagen

1. Sjikke Bökke
2. Noabers van de Hoogheden

Fotoreportage (62 foto's)...

 
13-02-2012  

Herzieningsverzoek vuurwerkramp ingediend

 

ENSCHEDE/DEN HAAG – Het onderzoek naar de oorzaak van de vuurwerkramp op 13 mei 2000 in Enschede wordt mogelijk overnieuw gedaan. Advocaat John Peters heeft daarvoor vandaag een herzieningsverzoek ingediend bij de Hoge Raad. Zondagavond maakte hij dat bekend op TV.
Volgens Peters heeft het OM in Almelo gefaald tijdens het onderzoek door 80.000 afgetapte en opgenomen telefoongesprekken te laten vernietigen nog voordat het proces werd gevoerd. Volgens Peters zou daarom de zaak tegen de eigenaren van SE Fireworks ‘zo dood als een pier’ zijn geweest als dit bij aanvang van het proces tegen zijn cliënt directeur Rudi Bakker bekend geweest zou zijn.
Mede-eigenaar en directeur Rudi Bakker streed al jaren tegen zijn veroordeling en beweert sinds de ramp dat er door het bedrijf geen overtredingen zijn begaan waardoor de ontploffing tot stand gekomen kon zijn. Hij wil dat de onderste steen boven komt en vermoedt dat onbevoegden het terrein destijds hebben betreden.

Bekijk hier het filmpje van de ramp.

Historie:
In de middag van 13 mei 2000 ontstaat brand op het terrein van de vuurwerkhandel SE Fireworks in Roombeek West in Enschede. Terwijl de brandweer de brand probeert te blussen, exploderen de vuurwerk opslagplaatsen.
Door de explosies wordt een gebied van 42 hectare groot verwoest: 450 huizen gaan geheel verloren, in de omgeving raken 1500 woningen beschadigd.
Er vallen 947 gewonden, waarvan er 527 in ziekenhuizen in de regio moeten worden behandeld of opgenomen.
Bij de ontploffing komen 23 mensen om het leven.
Lees en kijk hier wat buurtbewoner Ron van der Kolk er over publiceerde.

 
13-02-2012  

Schulden nemen toe meldt Stadsbank Oost

  ENSCHEDE - Stadsbank Oost Nederland: doorbreek taboe schulden, grijp eerder in en voorkom probleemsituaties Het aantal aanvragen voor schuldhulpverlening bij Stadsbank Oost Nederland is in 2011 met bijna 4% gestegen ten opzichte van 2010. De financiële dienstverlener is in totaal betrokken geweest bij 3.441 huishoudens met financiële problemen tegen 3.319 in 2010. Dit blijkt uit de jaarcijfers van Stadsbank Oost Nederland. Het aantal bemiddelingen bij problematische schulden steeg met bijna 50% ten opzichte van 2010. De Stadsbank verzorgde 1.401 bemiddelingen tegen 940 in 2010. De oorzaak van de stijgingen kan gezocht worden in de financiële omstandigheden en de aangescherpte regels. Het taboe op schulden zorgt er nog steeds voor dat vaak te laat naar oplossingen wordt gezocht.
Lees verder...

 
14-02-2012  

Wierden start bouwrijp maken Elsmoat aan A1

  WIERDEN – De gemeente Wierden start vanaf deze week met het bouwrijp maken van het nieuwe bedrijventerrein Elsmoat te Enter bij de aansluiting Rijssen-Wierden op de A1.
Dumpers en vrachtauto´s rijden de komende vijf tot zeven weken ongeveer 1000 keer heen en weer tussen de Elsmoat en het waterbergingsgebied ten westen van de N347. Daar wordt grond onttrokken bij de aanleg van een nieuw retentiegebied, om met de grond het nieuwe bedrijventerrein Elsmoat op te hogen.
Lees verder...

 
14-02-2012  

Tukkers lopen voorop in scheiden van afval

 

ENSCHEDE – Staatssecretaris van milieuzaken Joop Atsma bracht vandaag een werkbezoek aan afvalverwerker Twente Milieu.
Onder leiding van Roel Cazemier - portefeuillehouder duurzaamheid Regio Twente – ging Atsma onder andere in gesprek met de milieuwethouders van de Twentse gemeenten, Albert van Winden (dir. Twente Milieu), Jan Rooijakkers (dir. Twence) en vertegenwoordigers van de provincie Overijssel over het afvalbeleid in Twente.
Dit naar aanleiding van de brief van de heer Atsma die hij afgelopen zomer aan de Tweede Kamer stuurde met als onderwerp ‘meer waarde uit afval’ . In deze brief geeft hij aan hoe kan worden bijgedragen aan de vermindering van de milieudruk in het afvalbeheer en versterking van de kenniseconomie. In deze brief is onder meer de ambitie neergelegd om 60 tot 65 % van het huishoudelijke afval te recyclen.
“De Twentenaren beschikken over een grote bereidheid tot afvalscheiding” geeft de heer Atsma aan. De rol van de rijksoverheid richt zich vooral op het faciliteren, stimuleren en het wegnemen van belemmeringen. Ik neem die verantwoordelijkheid op me. En ik verwacht dat de andere partijen in de keten ook die verantwoordelijkheid oppakken.
Alleen dan kunnen we meer waarde uit afval halen” aldus de heer Atsma.
Initiatiefnemer van dit debat, Albert Van Winden, (Twente Milieu) is blij dat de heer Atsma zijn visie toelicht en het gesprek aangaat met de Twentse gemeenten op het gebied van inzameling en verwerking van afval. “Dit samenzijn met de Twentse bestuurders is een goede stap richting een optimale afstemming en samenwerking op het gebied van de inzameling en verwerking van afval. Op dit moment worden er door de Twentse gemeenten verschillende beleidskeuzes gemaakt om goede uitvoering te geven aan de recyclingdoelstelling die Atsma in zijn brief verwoord.
(Bron: Twente Milieu)

 
14-02-2012  

Wierden accepteert biovergisting in Hoge Hexel

 

WIERDEN - Het Wierdense college van B&W wil medewerking verlenen aan de komst van een vergistingsinstallatie aan de Kolonieweg in Hoge Hexel. In de vergistingsinstallatie kunnen boeren uit de omgeving hun mest laten vergisten voor de opwerking van energie.
Netwerkbedrijf Tennet maakte bezwaar tegen de ligging i.v.m. de planning van een nieuwe 380kV-hoogspanningsverbinding Zwolle-Hengelo. Daar is nu en oplossing voor gevonden om deplek voor een bio-vergister een stukje op te schuiven.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
15-02-2012  

500-ponder op Luchthaven Twente

 

ENSCHEDE - Op het terrein van de luchthaven Twente wordt woensdag aan het einde van de ochtend een vliegtuigbom tot ontploffing gebracht. Het betreft een Amerikaanse 500-ponder uit de Tweede Wereldoorlog die vorige week werd gevonden.
Binnen een straal van 200 meter worden alle gebouwen ontruimd. De bom zelf wordt voordien met een dikke laag zand bedekt voordat hij tot ontploffing wordt gebracht door de EOD.

 
15-02-2012  

Wavin definitief in Mexicaanse handen

 

ZWOLLE – Kunststoffenproducent Wavin in Zwolle komt definitief in Mexicaanse handen. Grootaandeelhouders Delta Loyd en ASR gingen al eerder akkoord en nu is ook de financiering rond. Voor Wavin wordt een bedrag van ongeveer € 531.000.000,00 betaald zijnde € 10,50 per aandeel. Na de overname is Mexichem/Wavin een der grootste kunststofproducenten ter wereld. De bedrijfsnaam Wavin is zeker voor een periode van 10 jaar verzekerd.
De Wavin-top, Ten Hove, Oomens en Roef kunnen een bonus van 3,5 miljoen euro tegemoet zien.
 

 
15-02-2012  

Vliegtuigbouwer Rekkof kijkt naar Twente

 

SCHIPHOL - Vliegtuigfabrikant Rekkof Aircraft NV, de boedel van het voormalige Fokker, wil het liefst een assemblagelijn bouwen op de luchthaven Twente. Dat zegt directeur Maarten van Eeghen van vliegtuigbouwer Rekkof in het Reformatorisch Dagblad.

Rekkof ontwikkelt op de tekentafel nieuwe ‘Fokkertoestellen’ op basis van de F70 en F100 die zuiniger en stiller moeten zijn dan de vliegtuigen van concurrerende maatschappijen. Rekkof ziet perspectief dat in Twente te realiseren, maar kijkt ook naar de vliegvelden in Lelystad en Woensdrecht.

 
16-02-2012  

Oud-wethouder ter Keurs van Borne overleden

 

BORNE – Oud- wethouder Jan-Willem ter Keurs van de gemeente Borne is dinsdag overleden. Hij is 72 jaar geworden. Ter Keurs werd in 1990 raadslid voor het CDA en nam in 2000 het wethouderschap ruimtelijke ordening tot maart 2010 op zich als opvolger van wethouder Ben Workel.

In 2010 geraakte ter Keurs als raadslid in opspraak omdat hij in strijdt met het bestemmingsplan campers en caravans in een schuur stalde. Vorig jaar nam hij afscheid van de politiek om gezondheidsredenen.

 
16-02-2012  

Almelose ondernemer start anti-PPV Meldpunt


Zo denkt Overijssel over de actie van de PVV
 

ALMELO – In het dagelijkse leven is Hans Evers eigenaar-directeur van Marquette, een detacheringsbureau dat veel met Poolse vaklieden werkt en vele bedrijven in Twente en Oost Nederland tot zijn klantenkring kan rekenen. Evers werkt veel met Poolse werknemers omdat ook zijn vrouw van Poolse afkomst is.
Evers heeft zich vreselijk gestoord aan de PVV van Geert Wilders die het nodig achtte een meldpunt-website te starten om overlast van werknemers uit het voormalige Oostblok te melden. 'Wilders doet alsof iedere Oost Europeaan rovend en lallend het land doorgaat. Zo’n 300.000 werknemers telt Nederland uit de voormalige Oostbloklanden en het overgrote deel zijn harde werkers', zo reageerden ook al andere werkgevers in TV- programma’s.
Evers is de actie van de PVV zo zat, dat hij vrijdag een website over foute PPV’ers lanceert. Iedereen kan dan zijn beklag doen op de website www.foutepvvpolitici.nl Op de website komt een vragenlijstje waarop gebraagd wordt of men foute PPV’ers kent en wat die dan hebben misdaan. Er kan worden gekozen uit o.a. openbare dronkenschap, openlijke geweldpleging, faillissementsfraude en seksuele intimidatie.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
17-02-2012  

Euregio vergadert over krimp bevolking

 

BRONCKHORST - Ruim tachtig gemeenten in de Euregio vergaderen vrijdag 16 maart in het gemeentehuis van het Achterhoekse Bronckhorst voor een demografische conferentie. Aanleiding is de ontgroening, vergrijzing en krimp van de bevolking aan zowel de Nederlandse als aan de Duitse zijde van de grens. "Grensoverschrijdende samenwerking kan een instrument zijn om het gebied ondanks de demografische ontwikkelingen aantrekkelijk te houden", zegt Melanie Egermann, bestuurssecretaris van de Euregio.
De Euregio omvat 13.000 km2 en telt 3,4 miljoen inwoners. Behalve Twente, de Achterhoek en een stukje Drenthe behoren ook het Duitse Borken, Steinfurt, Münster en Osnabrück tot de Euregio. In totaal gaat het om 130 ‘Kreise’ en gemeenten.
Uitgenodigde deskundige sprekers zijn Gert-Jan Hospers van de universiteiten in Twente en Nijmegen en Ulrich Harteisen (Hochschule Göttingen). Beiden belichten de vraag hoe de Euregio aantrekkelijker kan worden om te wonen en te werken.
Aansluitend is er in het gemeentehuis van Bronckhorst de vergadering van de Euregioraad.

 
18-02-2012  

Super verlichte carnavalsoptocht Tubbergen

 

TUBBERGEN - De verlichte carnavalsoptocht in Tubbergen begint een aardige concurrent te worden van de Oldenzaalse optocht, die sinds jaar en dag de meest carnavaleske optocht van Twente genoemd wordt. Het geheel werd een feeërieke optocht waarbij diverse thema’s werden uitgebeeld. Een politiek tintje ontbrak niet met de DKW-praalwagen uit Vasse die aandacht vroeg voor de sanering van de teerkuil aan de rand van het dorp. Het was zelfs goed voor een eerste prijs bij de grote wagens.
De eer van de mooiste wagen ging naar Asterix & Obelix en de Romeinen van de Keurnmeaiers uit Rossum. Het was de publieksprijs en die hebben natuurlijk altijd gelijk.

Fotoreportage: Jan Bril
(bestellen)
Kijk hier naar een filmpje van Joep

Fotoreportage (51 foto's)...

 
18-02-2012  

Carnavalsoptocht Mariaparochie-Harbrinkhoek

 


Fotoreportage: Jan Bril (bestellen)

Fotoreportage (46 foto's)...

 
19-02-2012  

Almelo het meest in het nieuws

 

BORNE - Dagelijks worden er miljoenen berichten geplaatst op sociale netwerksites, nieuwssites, blogs en fora. We krabbelen, posten en twitteren samen dus heel wat af. Onderzoek naar online communicatie wijst uit dat de Twentse gemeenten ook regelmatig besproken worden. Alleen afgelopen jaar al zijn er online ruim 848.660 berichten over deze Twentse gemeenten geplaatst.
Het marketing bureau Team Nijhuis uit Borne onderzocht de berichtgevingen over Twentse steden en dorpen. Almelo bleek procentueel met kop en schouders uit te steken boven de andere gemeenten in de regio. In december was daar vooral de berichtgeving over de moord in de C1000 debet aan.

Klik hier voor meer info.

 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
19-02-2012  

Carnavalsoptocht Zenderen

 


Fotoreportage: Jan Bril (bestellen)

Fotoreportage (61 foto's)...

 
21-02-2012  

Autobedrijf Slag eerste bedrijf op De Elsmoat

  WIERDEN - Het eerste bedrijf dat zich gaat vestigen op De Elsmoat is bekend! De primeur is voor Autobedrijf Slag, nu nog gevestigd aan de Goorseweg in Enter. Slag heeft grote plannen voor de nieuwbouw: een moderne showroom en een vernieuwend werkplaatssysteem. De bouw van de showroom annex garage start naar verwachting in april 2012.
Lees verder...

 
22-02-2012  

LEADER West Twente adviseert 5 projecten

  WIERDEN - LEADER West Twente heeft een positief advies uitgebracht over de projecten
“Brinkdorp Den Ham”, “De Rusluie in zicht II”, “Tour op Hoge Hexel”, “Openluchttheater Nijverdal” en “Centrumplan Daarlerveen” aan Gedeputeerde Staten van Overijssel. Tezamen met het eerdere positieve advies voor de projecten “het Akkerhus” en “Wierden-Enter promotie” wordt met een subsidiebedrag van € 279.676,00 aan Europese financiering een totaalinvesteringsvolume bereikt van € 1.332.684,00 in het werkgebied van LEADER West Twente.

Project “Tour op Hoge Hexel”
Het project is beoordeeld op meerdere criteria zoals vernieuwend karakter, samenwerking, draagvlak in het gebied, van onderop tot stand gekomen.

Het project “Tour op Hoge Hexel” betreft een aanvraag van Stichting cultureel Erfgoed Hoge Hexel in samenwerking met landgoed de Barkel.
Om Hoge Hexel aantrekkelijker te maken voor toerist en recreant worden diverse initiatieven gebundeld, waaronder het ommetje “De Barkel”, een klaverbladfietstocht, het dorsplein/park en het archeologisch kennispunt op landgoed de Barkel.
Lees verder...

 
23-02-2012  

Cogas rijdt al op gas en nu ook electrisch

  ALMELO – Het kon niet uitblijven, netwerkbedrijf Cogas uit Almelo rijdt al een aantal jaren met een deel van het wagenpark op aardgas en daar is nu een eerste elektrische auto bijgekomen. Cogas wil als energie- en Kabel TV netwerkbeheerder zelf het goede voorbeeld blijven geven en zo bijdragen aan een duurzamere samenleving.

Elektrisch rijden is veel minder belastend voor het milieu dan het rijden op traditionele brandstoffen en is bovendien stil en zuinig. Met name het milieuaspect is voor Cogas van belang. Michiel Kirch, directeur Cogas: “Cogas wil investeren in een duurzame en energie-efficiënte maatschappij. We zijn sinds 2009 partner in overlegstructuren over elektrisch rijden. Met de aanschaf van de elektrische auto willen we bijdragen aan een verdere vermindering van de uitstoot van CO2 en fijnstof.”
Lees verder...

 
23-02-2012  

Loyd van Eunen is regionale ZorgTopper 2012


Winnaar Regio ZorgTopper 2012: Loyd van Eunen uit Didam
  HENGELO - Donderdag 23 februari jl. vond bij het ROC van Twente op locatie De Gieterij in Hengelo de regionale voorronde plaats van de Calibris ZorgTopper-wedstrijd. Tijdens deze beroepenwedstrijd speelden zes studenten Verpleegkundige van ROC Rijn IJssel en ROC van Twente een praktijkcasus die beoordeeld werd door een deskundige jury. Loyd van Eunen (19) uit Didam en studerend aan ROC Rijn IJssel, werd uitgeroepen tot beste student Verpleegkundige in de regio. Hij mag in maart deelnemen aan de nationale finale in Rotterdam en maakt kans ‘Calibris ZorgTopper 2012´ te worden.

Realistische praktijkcasus
In de praktijkcasus stond een stomapatiënte (lotuspatiënt/acteur) centraal die net ontslagen is uit het ziekenhuis na verwijdering van de dikke darm na darmkanker. De kandidaten moesten de patiënte uitleg geven over het vervangen van het stomazakje en het schoonmaken van de stoma. Ook moesten zij de patiënte voedingstips geven. Bij deze basiszorgverlening werd door de jury, bestaande uit vertegenwoordigers van het onderwijs en het werkveld, gelet op aspecten als vakkennis, communicatie en samenwerking.
Lees verder...

Fotoreportage (1 foto's)...

 
24-02-2012  

Politie Twente zoekt bewapende overvaller (upd)

 

ENSCHEDE – Vannacht omstreeks 02.30 uur werd een gewapende overval gepleegd op een tankstation aan de Boulevard 1945 in Enschede. De politie heeft binnen 24 uur een foto van de dader vrij gegeven voor publicatie en dat is opmerkelijk.
< < Vandaar dat het ‘snapshot’ van de beveiligingscamera ook wordt gepubliceerd.
De man bedreigde het personeelslid met een op een vuurwapen gelijkend voorwerp. Omdat de betaalruimte wordt afgeschermd met veiligheidsglas wist de medewerker zich in veiligheid te brengen, waarna de overvaller zonder buit het pand weer verliet. De man vertrok in de richting van de Heutinkstraat.

De overvaller had het volgende signalement:
• De man heeft een getinte huidskleur met ingevallen ogen en smalle neus
• Tussen de 20 en 30 jaar oud
• Hij droeg een grijs/zwarte camouflagejas met capuchon
• Onder de jas droeg de man een vest met capuchon


Wellicht zijn er mensen die het een en ander hebben gezien van de overval. Deze worden verzocht zich te melden. Dit kan via het algemene nummer van de politie Twente, team Enschede 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.
(2012018737)

Update:
Dankzij publicatie op diverse internetmedia is de dader herkent en kon hij vrijdagavond in Enschede door de politie worden aangehouden. Over de persoon zelf zijn verder geen details bekend gemaakt.
Omdat de juridische verdachte is opgepakt, geven wij de beeltenis niet meer volledig weer.

 
25-02-2012  

Snuffelbezoek Noordik-leerlingen bij Falco

 

VRIEZENVEEN - Ervaren gastheren; zo zou je William Flim en Egbert van der Weide van Falco Vriezenveen wel kunnen noemen. Zij hebben de afgelopen weken namelijk vier keer een rondleiding verzorgd, door hun bedrijf, aan leerlingen van het Noordik vestiging Vriezenveen. De 3e klassen: T&D (BB en KB leerlingen) en GT (sector Techniek) en de 4e klas TL (sector Techniek) keken hun ogen uit.

Allereerst werd er een powerpointpresentatie gegeven over het bedrijf: de geschiedenis, de vestigingen, de verschillende afdelingen, enz… Vervolgens, na het vragenrondje, werden de verschillende afdelingen bekeken: de verkoop, de administratie, het technisch bureau, het bedrijfsbureau, de productie. De heer Flim (hoofd bedrijfsbureau bij Falco) nam de presentatie voor z’n rekening en daarna ook de rondleiding door het bedrijf en de heer Van der Weide (hoofd productie) liet de werkzaamheden in de productiehal zien, ook werd gekeken bij de betonafdeling, de (voor)montage en de expeditie. De meeste leerlingen gaven aan verbaasd te zijn over de grootte van het bedrijf. “Dat hadden we nooit verwacht” werd er gezegd.

Na de rondleiding kregen alle leerlingen een relatiegeschenk mee. Daarnaast hebben ze genoeg informatie meegekregen om een mooi verslag te maken, niet het leukste deel van het bezoek, maar wel waardevol . In het kader van LOB (Loopbaan oriëntatie en begeleiding) bezoekt het Noordik vestiging Vriezenveen regelmatig bedrijven met de leerlingen die de techniek in willen. Dit, om ze te laten oriënteren op de verschillende richtingen binnen de techniek, zodat de leerlingen straks op het ROC meteen de goede opleiding kiezen.

Het bezoek aan Falco was zeer waardevol en zeker voor herhaling vatbaar. Gelukkig hebben de heren Flim en Van der Weide aangegeven volgend jaar opnieuw rondleidingen te willen verzorgen.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
25-02-2012  

Techniekdagen in Tubbergen


Archieffoto: Groothuis Woningbouw
 

MARIAPAROCHIE/HARBRINKHOEK – De 6e Tubbergse Techniekdagen worden op vrijdag 9 en zaterdag 10 maart gehouden. Tijdens de techniekdagen kunnen leerlingen van de basisschool uit groep 7 en 8 en leerlingen van de eerste en tweede klas van het voortgezet onderwijs kennis maken met technische beroepen. . "De toekomstperspectieven voor jongeren blijven groot. Diverse technische sectoren kennen een grote groep ouderen die de komende jaren de branche verlaat. De huidige jongeren zijn hard nodig om die leemtes op te vullen", aldus een woordvoerder van Bedrijvencontact Gemeente Tubbergen (BGT).
Deelnemende bedrijven zijn o.a. Klumpers installatietechniek, Groothuis Woningbouw, Goossen Autoschade, Hofhuis Keukens, Autogroep Twente en Timmerfabriek Groothuis.
De officiële opening van de techniekdagen is op vrijdagavond om 18.00 uur bij Groothuis Woningbouw in de Harbrinkhoek. De ‘Open Uren’ zijn op vrijdag van 18.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur. Binnen die tijdsperiodes kunnen de doelgroep-leerlingen uit alle gemeenten op elk bedrijf terecht. Ter afsluiting ontvangen ze als presentje een werkstukje dat ze thuis of op school in elkaar kunnen zetten.

 
26-02-2012  

Politie lost schoten bij achtervolging op A1 (upd)


Fictieve foto
 

NOORD-DEURNINGEN - Na melding van benzinediefstal hedennacht omstreeks 04.15 uur bij een tankstation op de A1 ter hoogte van Noord Deurningen, trof de gealarmeerde politie de auto met verdachten rijdend aan op de A1 in de richting van Deventer. Bij de afslag Markelo werd de vluchtwagen de afrit op gedirigeerd en tot stoppen gedwongen, maar deze reed vervolgens achteruit in op de politiewagen en ging er weer vandoor. Nu zijn rit vervolgend in omgekeerde richting naar Hengelo. In de Breemarsweg te Hengelo kon de vluchtwagen opnieuw tot stoppen worden gedwongen en de inzittenden, een 22-jarige bestuurder uit Hengelo en een 16-jarige passagier uit Rijssen worden opgepakt. Het voertuig bleek gestolen. Tijdens de achtervolging werd door de politie meermaals gebruik gemaakt van het dienstpistool, vanwege de dreigende situatie bij de stoppogingen.
Politie Twente verzoekt eventuele getuigen zich te melden via Team Hengelo 0900-8844 of Misdaad Anoniem 0800-7000

Update: 27-02-2012

Politie zoekt uitgaansjongeren die moesten uitwijken voor achtervolging

Markelo / Hengelo - Het rechercheteam Hengelo van Politie Twente wil graag in contact komen met de jongeren die in de vroege ochtend van zondag 26 februari moesten uitwijken voor de politieachtervolging op de Potdijk in Markelo.

De jongeren kwamen vanuit de uitgaansgelegenheid ‘Dieka’ in Markelo fietsen, toen zij tussen 03.30 en 04.30 uur op de Potdijk moesten uitwijken voor de politieachtervolging. De fietsers moesten uitwijken en kwamen in de berm tot stilstand. Het rechercheteam Hengelo komt graag met hen in contact. Ongetwijfeld zullen zij geschrokken zijn door de snelheid waarmee de voertuigen hen passeerden. Het kan zijn dat zij informatie hebben die voor de politie van belang is. Zij kunnen in contact komen met het rechercheteam Hengelo door te bellen naar 0900-8844.

Daarnaast is Politie Twente een onderzoek gestart naar de waarschuwingsschoten die gelost zijn door de politie. Eén van deze waarschuwingsschoten is vermoedelijk door de ruit van een woning aan het Leurinksplantsoen in Hengelo gegaan. Hierbij is niemand gewond geraakt. De politie onderzoekt hoe dit heeft kunnen gebeuren.

(2012019527)

 
27-02-2012  

Miljoenen voor extra sluis bij Eefde

 

DEN HAAG - Minister Schultz van Infrastructuur heeft besloten 69 miljoen euro uit te trekken voor de aanleg van een extra sluis bij Eefde. Het was al jaren een wens van het bedrijfsleven in Twente en het debacle van begin januari, waarbij de sluisdeur van 90.000 kg naar beneden viel, heeft dat nog eens extra benadrukt. De stremming kostte het bedrijfsleven miljoenen euro’s aan extra kosten.
Minister-president Mark Rutte stelde zich persoonlijk op de hoogte over de schade bij de Container Terminal Twente (CTT) in Hengelo (foto).
Omdat veel vracht nu via spoor en weg moet verlopen is de oude CTT-terminal op het emplacement in Almelo voor een periode van maximaal een half jaar opengesteld.
De tweede sluis komt aan de noordkant van de huidige sluis in Eefde te liggen. De bouw moet in 2014 beginnen en de tweede sluis moet in 2017 in bedrijf zijn. 

 
28-02-2012  

Bewuste verlichting buitengebied Tubbergen

  TUBBERGEN – De gemeente Tubbergen presenteerde het al eerder, maar de verlichting in het buitengebied gaat in de toekomst gerichter. Samen met andere Twentse gemeenten werkt Tubbergen aan bewust gebruik van licht in de openbare ruimte. Het uitgangspunt in in het buitengebied is “donker waar mogelijk, licht waar nodig”. Verschillende lantaarnpalen zijn aan vervanging toe. Gemeenten willen die niet zomaar vervangen, maar bewust kijken wat wel en wat niet nodig is aan verlichting. Want een lantaarnpaal wordt voor 40 jaar aangeschaft! Voor Tubbergen gaat het om een vijftigtal masten die verwijderd kunnen worden.
Lees verder...

 
28-02-2012  

Schennispleger meldt zich na tonen beelden

 

HENGELO - Maandag 27 februari heeft een 54-jarige man uit Deventer zich gemeld bij Politie Twente nadat hij zichzelf herkende op de getoonde camerabeelden. Beelden van de man waren meerdere keren te zien in opsporingsprogramma's als Onder de Loep en Opsporing Verzocht.
In verschillende winkels in Gelderland en Overijssel, waaronder opvallend vaak de Action, toonde hij pornofoto's aan kinderen. Na het tonen van de foto’s betastte hij zichzelf. De 54-jarige is verhoord en zal zich voor de rechter moeten verantwoorden.
(2011072794)

Man aangehouden voor winkeldiefstal
HENGELO - Een 69-jarige man uit Hengelo is maandag 27 februari aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De man had een winkel aan de Willem de Merodestraat verlaten zonder af te rekenen. Medewerkers van de winkel hielden hem staande en belden de politie. De man kreeg een winkelverbod van een jaar en een boete van € 200,- euro opgelegd. Hij was bereid dit direct te betalen, na betaling kon hij naar huis. Hiermee is de zaak afgehandeld.

Aanhouden Betalen Contant

Vanaf februari 2012 werkt de politie met de zogeheten ABC-afdoening. ABC staat voor Aanhouden Betalen Contant. Een verdachte die bereid is de boete en het eventuele schadebedrag direct te betalen, kan op het bureau contant of met pin betalen. Na betaling is de zaak afgehandeld en kan de verdachte gaan. Er wordt geen proces-verbaal opgemaakt. De zaak komt dan ook niet meer voor de rechter.
Deze werkwijze heeft als grote voordeel dat voor alle partijen snel duidelijkheid is over de afhandeling. Ook betekent het voor de politie en het OM een lastenverlichting. Alleen meerderjarige verdachten van een misdrijf waarbij het bewijs rond is, komen voor deze afdoening in aanmerking. Deze verdachten mogen niet eerder voor een soortgelijk delict zijn veroordeeld.
(2012019944)

Insluiper overlopen, politie zoekt getuigen
ENSCHEDE - Een 78-jarige bewoner van een woning aan de Drentestraat werd maandag 27 februari opgeschrikt door een insluiper. De 78-jarige deed omstreeks 19.00 uur de deur naar de woonkamer open en zag een onbekende man in de kamer staan. De onbekende vluchtte de woning uit. De 78-jarige ging hem achterna en zag de onbekende man wegrennen richting Wethouder Beverstraat. De woning is doorzocht, voor zover bekend is niks weggenomen.
Het signalement:
• Man met getinte huidskleur
• Tussen 1.60 en 1.70 m. lang
• Slank postuur
• Donker, kort haar
• Ongeschoren
• Droeg een windjack met cap

Politie Twente wil graag in contact komen met mensen die iets van deze insluiping hebben gezien. Heeft u een man die voldoet aan het signalement rond de woning aan de Drentestraat gezien of heeft u iemand zien wegrennen richting de Wethouder Bevertstraat? Neemt u dan contact op met Politie Twente, team Enschede, 0900-8844 of anoniem via Bel. M 0800-7000.
(2012010221)

Winkeldiefstal met geweld
ENSCHEDE - Politie Twente heeft twee personen aangehouden die ervan worden verdacht bij een winkel aan de Burgemeester van Veenlaan op dinsdag 31 januari goederen gestolen te hebben. De twee, een 23-jarige vrouw en een 30-jarige man, beide uit Enschede, kwamen 31 januari omstreeks 16.45 uur de winkel binnen. Door een medewerkster werd gezien dat zij dure parfum wegnamen. Toen de medewerkster de twee hierop aansprak, liep het stel richting de uitgang van de winkel. De medewerkster liep achter ze aan, maar de 30-jarige man duwde haar twee keer. Beide winkeldieven konden ontsnappen.

Aanhoudingen
Naar aanleiding van onderzoek werd woensdag 15 februari een 23-jarige man zonder vaste woon- en verblijfplaats aangehouden. Hij bleek echter niets met de diefstal van doen te hebben gehad, waarna hij weer in vrijheid werd gesteld. Zondag 26 februari wexrd de 23-jarige Enschedese aangehouden en maandag 27 februari de 30-jarige man. Beide zijn voor verder onderzoek in verzekering gesteld. De 23-jarige vrouw is inmiddels in vrijheid gesteld en zal zich voor de rechter moeten verantwoorden. De 30-jarige man wordt binnenkort voorgeleid aan de rechter-commissaris.
(2012010221)


Spoorwegbeveiliger bedreigd

ENSCHEDE - Politie Twente heeft maandag 27 februari een 53-jarige man uit Enschede aangehouden, omdat hij een beveiliger van de spoorwegen zou hebben bedreigd. De beveiliger had de man, die in een trein zat, om zijn plaatsbewijs gevraagd. De 53-jarige man gaf aan deze niet te hebben en liep de trein uit. De beveiliger en enkele collega’s liepen de man achterna. Er ontstond een worsteling, waarbij de 53-jarige man de beveiligers meerdere malen bedreigde. De man werd overgedragen aan de politie. Hij is ingesloten in het Politie Arrestantencentrum.
(2012019738)

 
29-02-2012  

Gewapende overval op verfzaak Enschede

 

ENSCHEDE - Woensdagmiddag 29 februari vond omstreeks 15.05 uur een gewapende overval plaats op een verfwinkel aan de Poolmansweg in Enschede.
Omstreeks 15.05 kwam een overvaller de verfwinkel binnen. Onder bedreiging van een vuurwapen of een voorwerp dat daar op lijkt, eiste hij geld. Met een onbekend geldbedrag verliet hij vervolgens de winkel. Samen met een andere man rende hij de Populierenstraat in, richting de Iepstraat. Deze medeverdachte is niet in de winkel geweest.

Aanhouding
De politie startte direct een onderzoek. Met meerdere politievoertuigen werd naar de daders gezocht. Ook werden Burgernet en Twitter ingezet om buurtbewoners te vragen uit te kijken naar de twee daders van de overval. Eén Burgernet-deelnemer belde de politie terug met een tip. Dit heeft er mede toe geleid dat omstreeks 15.50 uur op de Tweede Emmastraat één van de verdachten werd aangehouden. Hij is naar het politiebureau gebracht en voor verhoor ingesloten.

Getuigen
De andere dader, die een jas met camouflageprint en een rugtas droeg, is niet meer aangetroffen. De politie is dan ook op zoek naar mensen die de mogelijke tweede dader hebben gezien of mensen die andere informatie die van belang kan zijn voor het onderzoek. Zij worden verzocht contact op te nemen met het rechercheteam Enschede-West van Politie Twente. Dit kan door te bellen naar 0900-8844 of anoniem via M. 0800-7000.
 

Archief
Terug naar vorige pagina