Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
01-01-2014  

Allen een voorspoedig 2014 gewenst

 

ALMELO – Het team van AlmeloNieuws.nl wenst alle lezers/kijkers een voorspoedig 2014. Een jaar dat de ommekeer moet brengen uit een al jaren durende economische recessie die velen niet in de koude kleren is gaan zitten, door het verlies van een baan.
In het jaar 2013 steeg het aantal werkzoekenden in Nederland naar een record evenals het aantal faillissementen. Ook is de Europese Unie uitgebreid tot 18 landen door de toetreding van Letland en krijgen landen als Bulgarije en Roemenië toegang tot de arbeidsmarkt. Niet dat iedereen daar blij van wordt, want verdringing van arbeid wordt door twee-derde van de bevolking gevreesd. Het is dus zaak dat scherp wordt toegezien op betaling volgens cao en zware straffen voor werkgevers die de situatie uitbuitten.
Nog is het negatieve gevoel voor de toekomst bij meerderheid negatief, maar desondanks ging er tijdens de nieuwjaarsviering toch weer voor een slordige 63 miljoen euro knallend de lucht in en had politie en brandweer handen vol werk door de vele kleine brandjes die ontstonden door vuurwerk en ook is er weer een dode en vele gewonden te betreuren. Kortom de jaarwisseling in ons land verloopt zoals voorgaande jaren.

 
01-01-2014  

Dimence bouwt concentratie en splitst organisatie

 

ALMELO – In Almelo bouwt Dimence een groots 20 miljoen euro kostend nieuw gebouw voor de geestelijke gezondheidszorg in de regio Almelo. Doel daarvan is concentratie van alle werkgebieden waar Dimence zich in de regio mee bezig houdt.
Dimence dat verantwoordelijk is voor de geestelijke zorg aan 30.000 cliënten in Oost Nederland maakt echter bestuurlijk een heel andere zwaai, door de organisatie met 2400 medewerkers onder te brengen in meerdere stichtingen met afwijkende namen.
Doel daarvan schijnt volgens het persbericht te zijn dat de zorg slagvaardiger en goedkoper kan worden verricht. Laat dat nu ook de argumenten zijn geweest om juist alle kleine vestigingen in de regio Almelo onder één dak te brengen in de nog niet geheel af zijnde nieuwbouw op de hoek Haven NZ met De Grenzen. Alles onder één dak zou er volgens Dimence juist voor zorgen dat de diverse zorgverleners korte lijnen hebben om patiënten de beste zorg op maat te kunnen geven.
Dimence noemt zich nu de Dimence Groep en zegt dat de bestuurlijke opsplitsing het gevolg is van nieuw rijksbeleid om slagvaardiger te kunnen optreden. De werkelijkheid bestaat er in; dat van overheidswege een sterke beperking van de financiële groeiruimte is opgelegd, dat een afbouw van één derde van alle bedden in de ggz tot het jaar 2020 moet worden gerealiseerd en de invoering van de basis ggz- waarbij de jeugd-ggz via gemeenten gaat - de aanleiding zijn. Volgens de nieuwe Dimence Groep moet men het roer omgooien om beter op de wensen van gemeenten te kunnen anticiperen en dat kan wel eens het tegendeel van geconcentreerde huisvesting voor geestelijke gezondheidszorg zijn. Bouwen voor leegstand?

Fotoreportage (1 foto's)...

 
02-01-2014  

Nieuwjaarsconcert 2014 uitverkocht

 

ALMELO - Het gratis toegankelijke nieuwjaarsconcert dat aan de Almelose bevolking wordt geschonken door URENCO Nederland BV en het Theaterhotel, is 'uitverkocht'. Om toch meer mensen te kunnen laten genieten, is er een live audio stream opgezet via de website van Aa FM (v/h Radio Almelo) en zal daar vrijdagavond 3 januari te beluisteren zijn vanaf 20.00 uur. 

Het Nederlands Symfonie Orkest, onder leiding van Jan Willem de Vriend, zal met pianist Roberto Prosseda een prachtige avond verzorgen waarin Franse romantiek en Weense charme de hoofdingrediënten vormen in dit smaakvolle en licht verteerbare Nieuwjaarsconcert. Met prikkelende polka’s en weelderige walsen van de familie Strauss en een zoete toets in Gounods Pianoconcert.
 
Programma:
W.A. Mozart - Die Entführung aus dem Serail - Ouverture
C. Gounod - Concert voor pedaal-piano en orkest in E gr.t.
C.M. Weber - Aufforderung zum Tanz
E. Waldteufel - Les patineurs
J. Strauss - Egyptischer Marsch
J. Strauss - Wein, Weib und Gesang Walzer
J. Strauss - Carnival in Paris opus 100
J. Strauss - An der schönen blauen Donau Wals
J. Strauss - Radetzky-Marsch

<< De Italiaanse pianist Roberto Prosseda herontdekte een paar jaar geleden een instrument dat vooral in de 19e eeuw populair was, maar daarna nagenoeg werd vergeten: de ‘piano pédalier’. Het instrument bestaat uit een combinatie van een gewone vleugel, plus een vleugel die door de pianist via pedalen wordt bespeeld, zoals bij een orgel. Prosseda zorgde er ook voor dat het ‘Concert voor piano pédalier en orkest’ van de Franse romanticus Charles Gounod voor het eerst sinds ruim 100 jaar weer kon worden opgevoerd. Samen met het Nederlands Symfonieorkest en Jan Willem de Vriend zorgt hij voor de Nederlandse première van dit werk.

 
04-01-2014  

Aandacht voor stille armoede in Nieuwjaarsspeech

 

ALMELO – Burgemeester Jon Hermans – Vloedbeld vroeg zaterdagmiddag tijdens haar Nieuwjaarsspeech in de Burgerzaal meer aandacht voor de stille armoede in Almelo. Volgens de burgemeester is die dus zeker aanwezig. Of dat mede kwam door allerlei bezuinigingen en het recente omzeilen van de vrijstelling van de rioolheffing door deze te verleggen naar woningcorporaties vertelde ze niet, maar zeker is dat wethouder Kuik-Verweg de laatste jaren fors heeft moeten inleveren qua minimabeleid.

De burgemeester blikte ook terug naar de strijd om het openhouden van penitentiaire inrichting De Karelskamp waarmee haar partijbroeders van het ministerie van Justitie kwamen. De enige winstgevende gevangenis van Nederland dreigde dus het loodje te leggen, maar dat gevaar kon uiteindelijk worden bezworen door massaal verzet.

Dat de burgemeester tevens voor een centraal bestuur is via de Netwerkstad, verkondigde ze al een jaar eerder en werd nu herhaald. Op vele ambtelijke vlakken wordt die samenwerking al in de praktijk gebracht en ook zijn de salarisschalen van het ambtelijk apparaat op elkaar afgestemd, zodat ambtelijke werknemers flexibeler kunnen worden ingezet in de Netwerksteden Almelo, Borne, Enschede, Hengelo en Oldenzaal. Of het in bestuurlijk opzicht ooit zover komt zal de toekomst leren.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (18 foto's)...

 
06-01-2014  

TwenteDakar Foundation verscheept kleding

 

ALMELO – De vrijwilligers van de TwenteDakar Foundation for a Better Life heeft onlangs een 40 ft zeecontainer ingepakt met de door de jaren heen verzamelde schoolspullen en kinderkleding om te verschepen naar Gambia.

De actie was al gestart in 2009. Na veel media-aandacht n.a.v. brand in de toenmalige opslag hebben we vele ritten, met hulp van Joop van Rooy van www.typischtransport.nl , gemaakt om één en ander uit heel Nederland te verzamelen en op te slaan bij Bolk Transport in Almelo. Aanvankelijk waren we er klaar voor om alle verzamelde materialen in kolonne met meerdere voortuigen naar Gambia te brengen. Echter, de overheid kon ons de veiligheid niet garanderen vandaar dat nu alles per container wordt verscheept.

De kosten worden gedragen door de opbrengst van de vastenacties van de afgelopen jaren vanuit de St. Stephanusparochie in Bornerbroek en acties als verkopen van Zuid Afrikaanse wijnen en giften van donateurs.
Verder was er de belangeloze medewerking van Bolk Transport, CTT Hengelo en de Royal Burger Groep Hengelo. Deze laatste organisaties zorgden voor het vervoer en papierenafwikkeling tot in Rotterdam.

Dinsdag 7 januari (morgen) komt het schip met onze container aan in de haven van Banjul, Gambia. Daar zijn bestuurslid Karin van TwenteDakar en haar Gambiaanse man Babu om de container in ontvangst te nemen. Zij hebben het vervoer en distributie naar de verschillende scholen al voorbereid.

Naast deze containeractie blijven wij zorgen voor de ontwikkeling van de allerarmste kinderen in Gambia. Door ons kinderfonds wordt hen de mogelijkheid geboden om naar school te gaan i.p.v. te werken op het land. Hierbij wordt het gehele gezin door ons ondersteund.
Kijk voor meer info over de TwenteDakar Foundation op: www.twentedakar.nl

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (7 foto's)...

 
07-01-2014  

Scootmobiel past niet in lift van Buurstede

 

ALMELO – Het is behelpen voor de minder slecht te been zijnde bewoners in de Buurstede. Woningstichting St. Joseph laat de beide liften in de hal vervangen door één nieuwe lift. De ‘dingen’ waren dermate verouderd dat één lift al een tijdje buiten gebruik is en de andere regelmatig bewoners of bezoekers ergens tussen de verdiepingen laat hangen.
Het volgens een der bewoners gedateerde gebouw, heeft elders nog een gloednieuwe lift maar daar past geen scootmobiel in, laat staan dat ambulancebroeders er met een patiënt op een brancard inpassen. Zij moeten dus laveren met patiënt en al via het trappenhuis en dat is in noodgevallen tijdrovend. Voor de slecht te been zijnde scootmobielers is dat eveneens een extra handicap om van en naar hun woonappartement te komen.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
08-01-2014  

Andela wil burgers verplicht afval laten scheiden


Afvaltoerisme is van alle dag. Bij het invoeren van het Diftar-systeem in gemeenten in Noord Holland, ontstond er in Amsterdam Noord een ware plaag van automobilisten die op weg naar hun werk in Amsterdam even hun vuilniszak op de stoep deponeerden. De extra inzet op handhaving kostte Amsterdam een vermogen.

In Westerhaar daarentegen heeft het Diftar-systeem een andere uitwerking. De grijze bak wordt haast nooit aan straat gezet, want haast iedereen heeft een oud olievat in de tuin om restafval te verbranden.

Wethouder Andela wil juist afvaltoerisme en de burger aan het werk zetten. Zij het dat afval gescheiden en van huis naar een milieupark in de buurt moet worden gebracht waar het gedeponeerd moet worden in ondergrondse containers.
 

ALMELO – Er lijkt niet aan te ontkomen, de burger die verplicht wordt om zijn huisvuil zelf te scheiden en naar een container te laten sjouwen. Veel vragen van raadsleden tijdens het politiek beraad dinsdagavond jl. maar de gevestigde orde slikt het verhaal als zoete koek en laat Andela zijn gang gaan. Deze wil al in de komende maanden her en der in de stad een veertiental milieuparken met ondergrondse containers laten aanleggen, waar de burgers dan het door hen zelf gescheiden afval moeten gaan brengen om te storten. Een stortbak voor glas, een voor plastic, een voor papier, een voor groenafval en uiteindelijk ook een voor het restafval. De burger scheidt, sjouwt en betaald is de eindvisie van de VVD-lijsttrekker die als wethouder van milieu, de laatste jaren zo’n 9 euroton overhield op de huisvuilnota’s van de burgers om de in zijn hoofd ontsproten plannen te kunnen uitvoeren.

De gemeenteraad sputterde wat over ‘poep- en piesluiers’, over oud papier dat niet meer door verenigingen, kerken en scholen mag worden opgehaald en vroeg de wethouder daar nog eens naar te kijken. Opmerkingen voor de bühne, want dat oud papier besluit dateert al weer twee jaar. Doel, de opbrengst van waardevol materiaal voor hergebruik, moet uiteindelijk in de gemeentekas belanden. De wethouder zei dat niet, maar had het over het niet lonend zijn om bijvoorbeeld plastic van huis te laten ophalen omdat dit allemal lucht is in de vuilniswagen. Die opmerking was juist ‘gebakken lucht’ want de vuilniswagen perst sinds jaar en dag het opgehaalde huisvuil in elkaar.
De burger krijgt er dus flink werk mee. Verwacht wordt dat u dat ook doet voor hulpbehoevende buren.
Toch zit er nog één klein voordeeltje aan al dat extra burgerwerk. De uiteindelijke nota valt volgens de berekeningen van Andela zo’n 8 euro op jaarbasis goedkoper uit.

Lees ook: Huisvuil scheiden vrijwillig ja, maar niet gedwongen
’ 
en de reacties van burgers op Tc Tubantia, waaronder de opmerking dat indien dit plan doorgaat, het restafval dan wel in de grotere groene bak wordt gedeponeerd. De meeste burgers reageren negatief bij het artikel in Tc Tubantia. Andela speelt hoog spel met de verkiezingen voor de deur, zoals iemand ook al opmerkte. Het onderwerp komt donderdagavond ook aan bod in het discussieprogramma Rumoer dat om 20.000 uur begint in Leescafé De Meridiaan in de Almelose bibliotheek.

 
08-01-2014  

Dik miljoen verlies op verkoop Scheepvaarthuis

 

ALMELO – De gemeente Almelo boekt een verlies van circa 1,1 miljoen euro bij de verkoop van het Scheepvaarthuis aan NV Industriegebouw Maatschappij Almelo, een dochteronderneming van de gemeente met als doelstelling het stimuleren van bedrijvigheid in Almelo.
Voormalig wethouder Anthon Sjoers kocht het Scheepvaarthuis aan de Haven NZ in 2011 voor zo’n 2 miljoen euro om ruimte te maken voor nieuwbouw van Dimence. De geestelijke zorginstelling koos er later voor om iets verderop te bouwen op de hoek Haven NZ met De Grenzen.
De apotheek en instellingen die in het Scheepvaarthuis waren gevestigd, vonden nieuw onderdak in het Twenthe Centrum en de voormalige supermarkt aan de Ootmarsumsestraat/Winkelsteeg, zodat in de afgelopen jaren ook een fors exploitatieverlies moest worden weggeschreven.
Op papier brengt de verkoop in de meest gunstige situatie nog 880.000 euro op waarvan 200.000 euro nog een voorwaardelijk deel betreft. Het uiteindelijke verlies op deze binnenstadontwikkeling kan dus circa 1,3 miljoen euro gaan bedragen.

Lees ook:
04-04-2011: ‘Dimence bouwt niet op plek Scheepvaarthuis
09-12-2009: ‘Moderne nieuwbouw voor Dimence in Almelo

 
09-01-2014  

Tweede muurgedicht in Almelo is klaar

 

ALMELO – Het tweede muurgedicht in Almelo is klaar. Het gedicht ‘Geit’ van dichter Jellema is door kunstenaar/decorateur Freddy Hoevers aangebracht op de zijgevel van een leegstaand pand aan de Oude Veemarkt. Medio 2013 werd het eerste muurgedicht van dichter, schrijver, liedjesmaker Willem Wilmink in Almelo onthuld op appartementengebouw Manchester aan de Holtjesstraat, dat eveneens door Hoevers werd geschilderd.

De muurgedichten moeten bijdragen aan beleving van de stad en zullen in de komende jaren worden uitgebreid naar 10 à 15 gedichten. Woningstichting Beter Wonen financierde de beide gedichten en roept burgers, ondernemers en participanten op om ook ideeën aan te leveren voor gedichten en plekken elders in de stad om muurgedichten te realiseren.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
09-01-2014  

Veel Rumoer over afvalplan gemeente

 

ALMELO – Het nieuwe gemeentelijk plan voor het huishoudelijk afval kan op veel verzet rekenen uit de burgerij. Dat bleek donderdagavond tijdens het discussieprogramma Rumoer in de Almelose bibliotheek. Het nieuwe plan van wethouder van milieu Johan Andela (VVD) gaat er vanuit dat iedere burger zijn huishoudelijk afval tot en met scheidt en zelf naar één van de 14 binnenkort aan te leggen milieuparken in de stad brengt. De financiering hebben de burgers in de afgelopen jaren al zelf opgebracht, omdat Andela negen euroton overhield op de milieurekening en dat bedrag niet verrekende met een lagere heffing aan de burgers.
Lees verder…

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (20 foto's)...

 
10-01-2014  

850.000 D.E. punten voor Voedselbank

 

ALMELO – Nederland is een spaarzaam volkje van waardepunten. Dat bleek tijdens de actie van de Lions Club Almelo en zusterverenigingen in Nederland t.b.v. de Voedselbanken.
Alleen al in Almelo werden 850.000 D.E. punten ingezameld, goed voor honderden pakken koffie of thee van fabrikant Douwe Egberts, de van origine Nederlandse koffiebrander die nu in Duitse handen is.
Bij de Lions Club Almelo werden de D.E. punten aangeleverd in blikjes, enveloppen, zakjes en zelfs per post, zodat het nog een heel getel werd voor de vrijwilligers van de Lions. Overigens met dank aan de gulle gevers, want de cliënten van de diverse Voedselbanken in ons land hebben de komende tijd dus ook koffie en thee in hun pakketten.
Zaterdag 11 januari worden de D.E. punten nationaal verzameld in Leidschendam, waarna de koffiebrander kan beginnen met het uitleveren aan de Voedselbanken.

Update:
Nationaal werden 41 miljoen D.E. punten ingeleverd. Daarvoor worden 100.000 pakken koffie geschonken aan de Voedselbanken in Nederland. Het Almelose aandeel daarin is 2.000 pakken koffie voor de Voedselbank en Boodschappenmand in Almelo.

 
12-01-2014  

Blaffende teckels in het Nijreesbos

 

ALMELO - De zevende jaarlijkse teckelwandeltocht voerde dit keer door het nog mistige en koude Nijreesbos en omgeving. Het vertrekpunt was bij Restaurant ’t Maatveld en de tocht van 6 km werd evenals vorige keren uitgezet door Gerrit Zwieneberg die de organisatie voert met zijn eega Irene.
De tocht trok 86 teckels met hun baasjes en zij zorgden gezamenlijk voor een opbrengst van 400 euro die wordt bijgeschreven op de bankrekening van de Stichting 'Help Nieuw Dierenasiel Almelo'.
Onderweg werd bij het rustpunt op erve Reinerink aan de Maatkampsweg de vrolijke noot verzorgd door het jachthoornensemble ‘Kiek doar is’ en zorgde cateraar De Smaak van… voor glühwein en koffie terwijl de kok van restaurant ’t Maatveld met de pollepel de ‘snert’ uit de grote pan schepte.
Ook voor de 86 teckels was er een snack die beschikbaar werd gesteld door dierenwinkel Jan de Roo.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (18 foto's)...

 
13-01-2014  

Vernieuwbouw Polman Stadion nu definitief

 

ALMELO – Nieuwbouw is bij eredivisionist Heracles Almelo nu definitief afgeketst. De ‘stilte’ van de laatste maanden werd door de club gebruikt om plannen te maken voor een verbouwing waardoor een capaciteit ontstaat van 12.000 toeschouwers.
Voorzitter Jan Smit bevestigde het gerucht, dat al maanden circuleert, in Tc Tubantia. Smit kwam tevens terug op zijn ‘belofte’ dat hij zou aftreden indien het niet tot nieuwbouw kwam van een stadion met een capaciteit van 15.500 toeschouwers. Dat plan stuitte op weerstand bij het provinciebestuur vanwege de megalomane detailhandelsruimte die dat plan inhield en ten koste zou gaan van de detailhandel in de binnenstad.
Smit wil dat de huidige gemeenteraad nog groen licht geeft om verdere vertraging te voorkomen. Het voordeel is dat er geen bestemmingsplanwijziging nodig is en onmiddellijk na het lopende seizoen kan worden begonnen.
Of de koerswijziging gevolgen heeft voor de herstructurering van sportcomplex Ossenkoppelerhoek is nog onbekend. De herschikking van de vier sportclubs staat geboekt voor zo’n 10 miljoen euro. De clubs die de laatste jaren het onderhoud tot een minimum beperkten, hebben met de gemeente een principeovereenkomst maar het is de vraag of Heracles Almelo nu nog wel de beoogde grond nodig heeft die de bouw van een nieuw stadion vergde. Voorlopig lijkt alleen Oranje Nassau verzekert van een nieuwe accommodatie en lijkt het er op dat de andere drie clubs een veer moeten laten.
Door het plan meer in de realiteit van nu te plaatsen, komt ook de weg vrij voor de provincie Overijssel om de toegezegde subsidie van 8,9 miljoen euro voor vernieuwing van de binnenstad vrij te geven.

Tijdens de Nieuwjaarsreceptie maandagmiddag, gaf voorzitter Jan Smit nadere uitleg over het gewijzigde stadionplan. Kijk naar de fotoreportage van Harry Broeze. De stadionbouw wordt gefaseerd uitgevoerd, zodat er gewoon kan worden gevoetbald.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
15-01-2014  

Stichting E-laad zet 3 laadpunten in de stad

 

ALMELO – Elektrisch rijden heeft de toekomst daar ontkomt ook Almelo niet aan. De gemeente heeft in overleg met de stichting E-laad drie locaties aangewezen waar de eerste openbare laadpalen worden geplaatst. Dat zijn respectievelijk de parkeerplaatsen voor langparkeerders aan de Sesastraat, de Winkelsteeg en het Molenkampspark. Wethouder Anja Timmer is verheugd dat netwerkbedrijf Cogas de palen nu laat installeren, zodat automobilisten van elektrische auto’s nu ook in Almelo de accu kunnen opladen via hun pasje van de leverancier waar men een abonnement heeft.
De eerste laadpaal werd vanmorgen geplaatst aan de Sesastraat en naar verwachting kunnen de palen over een week worden gebruikt.

 
15-01-2014  

Stadionplan domper clubs Ossenkoppelerhoek

 

ALMELO – Nu Heracles Almelo het plan voor een nieuw voetbalstadion heeft herzien, rest na vijf jaar van gesprekken een domper voor de vier sportclubs op de sportterreinen aan de Maardijk/Koedijk.
Heracles Almelo kan de metamorfose van het huidige Polman Stadion helemaal uitvoeren op eigen terrein en heeft niet de naastgelegen grond van Oranje Nassau niet meer nodig.
De eerder noodzakelijke herschikking van La Prémiëre, ASV Almelo, CKV Achilles en Oranje Nassau is daarmee eveneens niet meer noodzakelijk. Die herschikking stond in de gemeentelijke boeken voor dik 11 miljoen euro, waarbij de clubs een volledig nieuwe accommodatie zouden krijgen.
Wethouder Van Marle bevestigde dat Heracles Almelo geen grond meer nodig heeft van buurman Oranje Nassau, zodat de sloop van de tribune en het clubhuis eveneens overbodig is. Alle vier clubs kunnen dus blijven zitten waar ze zitten, zij het dat afgelopen jaren fors is bezuinigd op noodzakelijk onderhoud en vernieuwing. Van Marle gaf toe dat wel e.e.a. dient te gebeuren, maar door de dik 11 miljoen euro gaat naar verwachting een dikke streep. Vraag is ook hoeveel kunstgrasvelden er nu uiteindelijk worden gerealiseerd. Een van die eerder beoogde kunstgrasvelden zou worden betaald door Heracles Almelo en hoofdsponsor Ten Cate.
Naar verwachting moeten de onderhandelingen over compensatie nu opnieuw beginnen en dat kan wel eens een flinke domper worden voor de amateurclubs.

<< De tweede ring blijft op eigen grondgebied zodat ook de tribune van ON (rechts) kan blijven staan.

 
16-01-2014  

Expositie Rembrandtschildertjes in bibliotheek

 

ALMELO – Woensdag jl. werd in de bibliotheek aan Het Baken de jaarlijkse expositie van de Rembrandtschildertjes geopend door cultuurwethouder Gerrit van Woudenbergh. Het thema van de 12e expositie op rij was deze keer De Troonswisseling maar ook worden er 23 portretten van voetballers, coaches en stafleden van Heracles Almelo getoond die werden gemaakt tijdens de Open Dag voor aanvang van deze competitie.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (21 foto's)...

 
19-01-2014  

Dakloos door brand Joost van den Vondelstraat

 

ALMELO – Een brand vanmorgen even voor half negen aan de Joost van den Vondelstraat zorgde er voor dat de woning onbewoonbaar is geworden. De brand woedde op de benedenverdieping. Bij aankomst van de brandweer waren de ramen zwart geblakerd en kwam de rook naar buiten. Het blussen duurde slechtst een haf uurtje maar het uitblazen van de rook iets langer.
Er vielen geen gewonden en de bewoners worden elders ondergebracht.

Fotoreportage: Patrick Weeging (klik hier)

 

 
19-01-2014  

Brand bij A1 Packaging Almelo

 

ALMELO – Laat in de middag werd de brandweer gealarmeerd voor een brand bij A1 Packaging, de fabrikant van kartonnen dozen, op Bedrijvenpark Twente 301.
De brand begon bij een grote roldeur, mogelijk in een stapel pallets en sloeg over naar het dak. De brand is nog niet onder controle. A1 Packaging is onderdeel van Hubregtse Cartonnage aan de Van Weerden Poelmanweg in Almelo.
Even na 20.00 uur kreeg de brandweer de brand onder controle. Daarvoor werd wel een gat in het dak gemaakt. Ook het naastgelegenpand kreeg schade. Naar de oorzaak van de brand wordt een onderzoek ingesteld.

<< Foto: Patrick Weegink
(zie hier de reportage van brandweerfoto)

 
19-01-2014  

Prins Clemens benoemd bij De Knoll’ntrekkers

 

BORNERBROEK – Tot nieuwe prins van carnavalsvereniging De Knoll’ntrekkers in Bornerbroek is benoemd Clemens Ganzeboom. De benoeming vond plaats tijdens het gala en werd zaterdag bekend gemaakt. Prins Clemens en prinses Jacqueline zullen dus de scepter zwaaien tijdens alle carnavalsactiviteiten van De Knoll’ntrekkers en zullen worden bijgestaan door adjudant Bas Schroten en jonkheer Bart Klaassen.
 

 
20-01-2014  

Taakstraffen voor voetbalsupporters

 

ALMELO - Politierechter mr. Jordaans heeft maandag vier jongelingen en zich supporters noemende van Heracles Almelo, taakstraffen opgelegd van 120 uur. Voor een supporter was daarvan 60 uur voorwaardelijk voor de andere drie 40 uur.
Tijdens de zitting in de rechtbank te Almelo werden beelden getoond van de rellen op 14 september 2013 waarbij een groep supporters trachtte een linie van suppoosten in het Cambuurstadion te Leeuwarden te doorbreken en hen daarbij klem zette tegen de omheining. Ook werden daarbij meegereisde stewards van Heracles hardhandig opzij gezet. Volgens officier van justitie mr. Leusink-Dijk moesten stewards en politie alles in het werk stellen om erger te voorkomen. De groep misdragende ‘supporters’ kreeg eerder al stadionverboden opgelegd door Heracles Almelo en de KNVB.

 
21-01-2014  

Middenstanders op cursus preventie overval

 

ALMELO Zo’n 120 middenstanders woonden dinsdagavond de preventievoorlichting bij om overvallers en diefstal een stap voor te zijn. Zij werden welkom geheten door burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld die hen nog eens wees op het belang van preventie.
De voorlichtingsavond in de burgerzaal werd mede georganiseerd door de politie en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CVV) die meerdere tips gaven om overvallen en diefstal te voorkomen.
Na de voorlichting volgde er een workshop en werd de bijeenkomst geëvalueerd. Zo werd bijvoorbeeld ingegaan op de juridische aspecten van winkeldiefstal en de bevoegdheid van een burger om op heterdaad de dader staande te houden. Ook werd ingegaan hoe men om moet gaan met daders en waar men op moet letten. Bovendien werden de ondernemers nog eens gewezen op het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO)

Foto: Coen Mulder

 
21-01-2014  

Cas Spijkers Academie pakt goud op Horecava

 

AMSTERDAM/ALMELO – Studenten van de Cas Spijkers Academie (CSA) in Almelo (onderdeel ROC Twente) pakten goud en zilver tijdens de nationale Horecabeurs HORECAVA in Amsterdam.
Zo ging het gouden koksmes naar Marcel Smit – 4e jaars Cas Spijker Academie – en souschef Dennis van de Beld die bij restaurant Het Roode Koper in Ermelo de pollepel zwaait. Zij waren de besten bij het maken van een amuse en driegangen menu (met voorgeschreven ingrediënten).

DE CSA-leerlingen Mark Plagge, leerlingkok bij Tuindorphotel ’t Lansink in Hengelo en Joey Stinissen, kok bij Hotel Restaurant De Swarte Ruijter in Holten behaalden een tweede en derdeprijs in de strijd om het zilveren koksmes.

Ook was er voor het CSA de Innovatieprijs voor Gastologie weggelegd. Het winnende bordspel voor gasten, werd door studenten van de Cas Spijkers Academie ontwikkeld i.s.m. gastdocente Jeannine Sok.

 
22-01-2014  

Overval op cafetaria Het Eiland

 

ALMELO – Twee blanke mannen in zwarte kleding hebben woensdagavond even na 20.00 uur cafetaria Het Eiland aan de Treubstraat overvallen. Bij de overval werd met een mes gedreigd. De daders zijn gevlucht in de richting van de Aalderinkssingel. De politie vraagt eventuele getuigen zich te melden via 0900-8844.

 
24-01-2014  

Tijdelijk Educatief Naturhus geopend

 

ALMELO – Het natuur educatief centrum aan de Deldensestraat vervult sinds vrijdag ook de functie van Naturhus, in aanloop naar het realiseren van een nieuw Naturhus in het Hagenborghpark. Binnen het Naturhus werken meerdere organisatie op natuurgebied en educatie samen.

<< "Met een brede zwaai, waarbij het aankwam op samenwerking en coördinatie, trokken wethouder Johan Andela en voorzitter Frank van Marle het doek van het naambord. Eerder die middag gaf Frank van Marle in zijn toespraak aan dat Burgerinitiatieven zoals deze waardevol maar niet vanzelfsprekend zijn. Steun van de gemeente is noodzaak. Zijn oproep zette hij kracht bij door het aanbieden van een rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid over burgerinitiatieven: “Vertrouwen in burgers”. Wethouder Johan Andela loofde het initiatief en beloofde steun vanuit de gemeente. Niet door een vast budget, maar om te helpen waar het nodig is. En gewoon te betalen voor de diensten die stichting Natuurhus Almelo verleent"

Tekst en fotoreportage: Jeroen Slagter

Fotoreportage (16 foto's)...

 
26-01-2014  

Stroomstoring op De Riet

 

ALMELO – Een viertal straten in de wijk De Riet zitten zonder stroom. Netwerkbeheerder Cogas is met een team monteurs actief om het euvel te verhelpen.

 
26-01-2014  

Ophef over blauwe zones en petitie (upd)


Het parkeergedeelte voor Gezondheidscentrum De Graven Esch wordt plotsklaps opgedeeld.
Vol is vol en dan rest alleen nog langparkeren à 4 euro per dag voor een uurtje fysiotherapie.
 

ALMELO – Het komt een beetje laat de petitie van boze burgers tegen de invoering van blauwe zones in de randgebieden van het centrum. Trokken vorige week bewoners uit de Hofkampstraat een aanpalende straten aan de bel, nu zijn het de bewoners van de Begoniastraat, Asterstraat, Geraniumstraat en Weth. Van Dronkelaarplein die boos zijn omdat men nu een parkeervergunning moet kopen. Dit omdat men in die straten lang-parkeren van bezoekers en personeelsleden in de binnenstad wil voorkomen bij de invoering van een nieuw parkeerbeleid voor de binnenstad.
Inspraakrondes en krantenartikelen ten spijt, de bewoners werden pas wakker toen de stratenmakers de eerste borden en blauwe tegels plaatsten, ruim één jaar nadat de gemeenteraad bij meerderheid instemde met het collegevoorstel.
Wie denkt dat het nog helpt kan de petitie dus nog hier ondertekenen.

Update: 27-01-2014
Ook onrust aan de Winkelsteeg
De invoering van het nieuwe parkeerbeleid ontaart in een ware soap naarmate de werklieden vorderen met het plaatsen van borden, blauwe tegels en palen. Ook aan de Winkelsteeg, waar een deel van de zorgondernemers uit het Gezondheidscentrum Het Scheepvaarthuis zich een paar jaar geleden vestigde, omdat het van de gemeente werd gedwongen te verhuizen uit de vestiging aan de Haven NZ.
De gemeente kocht dat pand voor bijna 2 miljoen euro om te slopen voor nieuwbouw van Dimence. Nu dat een stukje verderop wordt gebouwd is sloop niet meer nodig en werd door de gemeente onlangs bij verkoop een verlies geleden van nagenoeg één miljoen euro op de eerdere aankoop.

De zorgondernemers aan de Winkelsteeg gingen door onder de naam De Graven Esch en maakten met de gemeente de afspraak dat zij de voormalige winkel Super de Boer wel wilden verbouwen, maar dat zij dan minimaal 30 parkeerplaatsen benodigden om patiënten de gelegenheid te geven om te parkeren. Dat werd door de gemeente schriftelijk toegzegd.

<<
Verbaast was zorgondernemer Aart Warnaar dan ook toen vandaag ploseling werklui verschenen om middels palen de bestaande parkeerplaats op te delen in een deel voor De Graven Esch en een deel voor langparkeerders à raison van 4 euro per dag. U raadt het al. De Graven Esch hield geen 30 parkeerplaatsen over. Warnaar trok daarom maar eens bij de gemeente aan de bel, waar in eerste instantie afstandelijk werd gereageerd. Een uurtje later dan toch het bericht dat men zich bij De Graven Esch geen zorgen hoeft te maken, omdat alles zo geregeld wordt dat er 30 parkeerplaatsen overblijven. Warnaar wacht nu maar af hoe het zich verder ontwikkelt !

Lees ook:
Wat is er mis met blauwe zones?

 
29-01-2014  

Frosty wordt Mega Food Stunter

 

ALMELO – Het nog maar onlangs geopende Frosty, tegenover het winkelcentrum Eskerplein, wordt omgebouwd tot Mega Food Stunter. De huidige voorraad gaat in de ramsj met 50 procent korting, waarna ombouw tot Mega Food Stunter volgt. Het wordt de achtste vestiging van de nieuwe winkelketen in Nederland waar wekelijks het assortiment varieert. In Overijssel zijn al vestigingen in Deventer en Zwolle.

 
30-01-2014  

Voetballers Heracles lazen voor op basisschool

 

ALMELO – Evenals vorig jaar tijdens de nationale voorleesweek, konden ook deze week enkele basisscholen in Almelo zich verheugen op de komst van profvoetballers van Heracles Almelo die voorlazen uit diverse boeken.
Mike te Wierik en Joey Belterman maakten hun opwachting bij De Mozaiek, waar fotograaf Harry Broeze hen volgde en Iliass Bel Hassani las met Rotterdams accent voor op De Zegge.

 
30-01-2014  

Steeds meer Rumoer over parkeerbeleid

 

ALMELO – Ruim twee jaar voorbereiding ging vooraf voor het vormgeven van het nieuwe parkeerbeleid in de binnenstad voordat de gemeenteraad 0- 18 december 2012 instemde met het nieuwe beleid. De uitvoering liet ook nog eens een jaar op zich wachten omdat de horeca fel van leer trok tegen betaald parkeren op alle dagen tot 21.00 uur .
Nu bij de invoering van het nieuwe parkeerbeleid wordt het voor sommige bewoners pas duidelijk dat ook zij te maken krijgen met dit nieuwe beleid. Dat komt voornamelijk door de uitvoering die soms ook enkele vrije parkeerplaatsen treft in belendende straten zoals, de Zwanebloemstraat, Rietstraat en Biezenstraat, waardoor zij niet meer zonder vergunning voor de eigen deur kunnen parkeren en bovendien tickets moeten kopen voor visite.
Ook elders doen zich soortgelijke problemen voor en anderen zoals in de Begoniastraat en Asterstraat hadden nooit overlast van langparkeerders. Zij vinden de regeling blauwe zone dus totaal overbodig.
Juriste Mr. Nathalie Boerman, die tevens kandidaat is voor BBA tijdens de gemeenteraadsverkiezing, vindt dat de gemeente steken heeft laten vallen en ziet in sommige gevallen wel kans op bezwaar omdat de gemeente op onderdelen afwijkt van het eerdere plan dat in december 2012 werd aangenomen. Zij is bereid om diegenen gratis advies te geven, hoewel zij ook erkende dat in de meeste gevallen een bezwaar geen zin meer heeft omdat de bezwaartermijn is verlopen, zo vertelde zij tijdens het druk bezochte discussieprogramma Rumoer in de Almelose bibliotheek.
Grote afwezige was de sinds kort in Almelo wonende verantwoordelijk wethouder Anja Timmer. Zij wil pas reageren in het televisieprogramma Twentebreed van de gezamenlijke lokale omroepen, dat vrijdag 31 januari om 18.00 uur wordt uitgezonden op AAVISIE. Twentebreed wordt herhaald om 19.00, 20.00 en 21.00 uur.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (24 foto's)...

 
31-01-2014  

Voskamp Groep neemt CST BV over


Links Gerard Seppenwoolde (Voskamp Groep) en rechts Harry Schiphorst (CST)

Foto: Robin Blaas
 

ALMELO – Voskamp Groep uit Almelo neemt 100 procent van de aandelen over van Compressor Service Techniek BV (CST) uit Wierden.

De overname maakt deel uit van de verdere groeistrategie van het landelijk opererende bedrijf actief als toeleverancier in de marktsegmenten bouw, industrietechniek, beveiligingstechniek, aluminium en deurtechniek. Naast de groothandelsactiviteiten legt de Voskamp Groep zich al enige jaren intensief toe op verkoopactiviteiten met aanvullende dienstverlening in de vorm van service en onderhoud.
CST verkoopt en onderhoudt vacuüm, hoge-, en lage druk compressoren met toebehoren zoals vulpanelen en leidingsystemen (compleet programma van -1,0 tot 550 bar). Het bedrijf is in Nederland importeur en leverancier van meerdere merken compressoren. De onderneming heeft al decennia lang een uitstekende reputatie opgebouwd en kent een breed gespreid klantenbestand met onderliggende service- en onderhoudscontracten. Haar brede klantenkring bestaat uit organisaties in de (semi)-overheid, defensie, zorg, industrie, scheepvaart, duikwereld, berging en offshore bedrijven en veiligheidsdiensten (brandweer).

De directie van de Voskamp Groep laat via Gerard Seppenwoolde weten dat beide ondernemingen elkaar prima aanvullen qua werkgebied, kennis en klanten. Het streven om meer omzet te realiseren bij bestaande klanten krijgt volgens hem hiermee nadrukkelijk invulling. “De aansluiting bij de Voskamp Groep biedt CST de mogelijkheid om naast de activiteiten in de regio ook landelijk en zelfs daarbuiten verder te groeien en tegelijkertijd te profiteren van de schaal van de Voskamp Groep”. De huidige eigenaar Harry Schiphorst is blij met de samenvoeging. “De aansluiting bij de Voskamp Groep biedt CST een mooi podium voor verdere groei, zowel organisatorisch als commercieel”. Hij blijft zelf in de rol van technisch directeur verbonden aan CST. Met de overname heeft de Voskamp Groep nu 15 vestigingen met diverse activiteiten verspreid over Nederland.

 
31-01-2014  

Schoorsteenbrand Bornerbroek

 

ALMELO/BORNERBROEK – In de late uurtjes van vrijdagavond werd de Almelose brandweer gealarmeerd voor een schoorsteenbrand aan de Worker Landen in Bornerbroek. Het blussen en reinigen nam behoorlijk tijd in beslag omdat in het rookkanaal flink wat onverbrand materiaal was aangekoekt.
De brandweer wijst er op dat rookkanalen jaarlijks moeten worden gereinigd. Bij deze schoorsteenbrand zijn geen persoonlijke ongelukken voorgekomen.

Klik hier voor de fotoreportage van Patrick Weegink

Archief
Terug naar vorige pagina