Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
01-01-2009  

Politie en brandweer, tevreden oudejaarsnacht

 

ENSCHEDE - De politie en brandweer in Twente zijn redelijk tevreden over het verloop van de jaarwisseling. Wel waren er veel meldingen van baldadigheid maar tot extremen kwam het niet. Opvallend was ook het rustige verloop in en om horecabedrijven, nergens in Twente kwam het tot grotere onrust. 


Persbericht politie en brandweer

 
01-01-2009  

Negenjarige ernstig gewond door vuurpijl

bron: RTV Oost
 

ALMELO - Een 9-jarige jongen uit Almelo is in de nieuwjaarsnacht door een vuurpijl in zijn oog geraakt toen hij naar het vuurwerk stond te kijken. De behandelend oogarts van het ziekenhuis in Almelo is bang dat hij zijn oog moet missen. De jongen is overgebracht naar het Universitair Medisch Centrum Groningen.Oogartsen in Nederland gaan dit jaar voor het eerst oogletsel door vuurwerk inventariseren. Lees meer over oogletsel.

In Hengelo raakte een jongen zo ernstig aan zijn hand gewond dat hij naar Enschede moest om geopereerd te worden. Er was een rotje in zijn hand ontploft. De overige vuurwerkslachtoffers in Overijssel hadden alleen lichte verwondingen. Behalve het MST in Enschede hadden de ziekenhuizen in Overijssel het niet drukker dan bij eerdere jaarwisselingen. In Deventer was het zelfs uitgesproken rustig.

 
01-01-2009  

25 ongevallen door gladheid binnen een uur

 

ENSCHEDE - In heel Twente is het door ijzel of bevriezing van natte weggedeelten spiegelglad. De politie waarschuwt automobilisten en al het andere verkeer voorzichtig te zijn.
In één uur tijd heeft de politie in Twente 25 meldingen van ongelukken gekregen, onder andere op de N36, A35 en A1. Daarbij ging het met name om materiële schade. 

 
03-01-2009  

Solex Tjoptjoppers uit Tuk op Route 66

  HENGELO - Vanaf woensdag 7 januari kunt u bij TV Oost kijken naar ‘Tjoptjoppers op Route 66´, het verslag van de avontuurlijke tocht van Solexclub de Tjoptjoppers uit het Noord Overijsselse Tuk (Steenwijk) dwars door Amerika.
Twintig clubleden maken de lange tocht per Solex over Route 66, de historische autoweg die begint in Chicago en eindigt aan het strand van de Stille Oceaan in Santa Monica Beach bij Los Angeles.
Lees verder...

Fotoreportage (11 foto's)...

 
03-01-2009  

Koningin komt ROC Hengelo openen


Vooraanzicht vanaf station
 

HENGELO - Het nieuwe onderkomen van het ROC van Twente in Hengelo wordt geopend door Koningin Beatrix. Het gebouw in Hart van Zuid wordt pas dit najaar geopend als de school volledig in gebruik is en ook de vernieuwing in de omgeving enige vordering heeft gemaakt.  

Fotoreportage (7 foto's)...

 
04-01-2009  

Cogas verhoogt, Electrabel verlaagt gasprijs

 

ALMELO - De liberalisering van de energieprijzen geeft rare kronkelingen. Zo verlaagt het Belgische Electrabel haar gasprijzen in 2009 tussen de 8 en 25% schrijft de Belgische krant Het Laatste Nieuws. Electrabel is onderdeel van de Franse energiereus GDF Suez. In Nederland is Electrabel de grootste energieproducent van electra, dat hoofdzakelijk aan het bedrijfsleven wordt verkocht.

Door de overnames van de kleinere Nederlandse spelers Rendo en Cogas kreeg het bedrijf ook grip op de Nederlandse consumentenmarkt. In tegenstelling tot de verlaging van de Belgische consumentenprijs, verhogen Rendo en Cogas echter hun prijzen behoorlijk, zodat het er op lijkt dat de afnemers van Rendo en Cogas uiteindelijk de prijs betalen die de Nederlandse gemeentelijke aandeelhouders voor de verkoop ontvingen.
Electrabel België gaat de teruggaves verrekenen via tussentijdse facturen en dat kan naar gelang de periode waarover de consument in België klant is, per gemiddeld gezinsgebruik uiteenlopen van 120 tot 540 euro. De afnemers van Rendo en Cogas in Nederland moeten echter rekening houden met een gemiddelde stijging van 130 euro op jaarbasis.
Overigens meldt Het Laatste Nieuws ook dat de namen Rendo en Cogas in 2009 zullen verdwijnen en Electrabel de nieuwe naam wordt voor de afnemers.

 
05-01-2009  

Gemeente Hengelo verliest Bibob-zaak

 

ALMELO - De gemeente Hengelo heeft bij de bestuursrechter bakzeil moeten halen inzake het weigeren van horecavergunningen op basis van een Bibob-advies. Het Hengelose college achtte op basis van het Bibob-advies gerede kans op witwassen en ordeverstoring door de aanvrager aanwezig en weigerde daarom de vergunningverlening. De sector bestuursrecht van de Rechtbank te Almelo achtte de onderbouwing van Bibob onvoldoende en de conclusies van het Hengelose college echter niet juist. De gemeente Hengelo moet nu een nieuw besluit nemen, waardoor mogelijk de affaire beland bij de Raad van State in Den Haag. Lees hier de motivering.  

 
05-01-2009  

RTV Oost en Wegener gaan samenwerken

bron: RTV Oost
 

HENGELO - RTV Oost en Wegener, uitgever van onder andere de regionale dagbladen Twentsche Courant Tubantia en De Stentor, gaan intensiever samenwerken.

Dat maakte hoofdredacteur Everts van RTV Oost zondag bekend tijdens de Overijsselse Sportverkiezingen in Hengelo. Die verkiezingen worden al gezamenlijk georganiseerd, maar Everts wil de samenwerking uitbreiden. Dat moet in eerste instantie gebeuren op productioneel en promotioneel gebied, maar ook op journalistiek vlak sluit Everts een samenwerking op termijn niet uit. Wanneer de wet het toestaat, behoort ook een fusie tot de mogelijkheden. Ook andere regionale uitgevers en omroepen moeten een samenwerking onderzoeken om beter de concurrentie met landelijke omroepen aan te gaan.

 
05-01-2009  

Minder diefstal, meer persoonsgeweld in 2008

 

ENSCHEDE - In Twente is het aantal overvallen, auto-inbraken, autodiefstallen, zedenmisdrijven, berovingen en moorden in 2008 stevig teruggelopen. Dat oogt goed, maar helaas is er ook een forse stijging waarneembaar bij geweld tegen personen en bij internet-fraude (7600 aangiftes). De burger zet het Twentse korps in de top 3 van Nerdeland inzake tevredenheid na, om welke redenen dan ook, contact met de politie te hebben gehad in 2008. (Meer cijfers in de bijlage)   


Jaarbericht 2008 Politie Twente

 
05-01-2009  

Bakkerij Koehorst in Borne uitgebrand

 

BORNE - De productiebakkerij van bakker Koehorst in Borne aan de Aanslagweg is afgelopen nacht verwoest door brand. Vermoedelijk is een mobiele gaskachel de oorzaak. Pogingen van de dienstdoende bakkers om de beginnende brand te doven mislukten.

Collega-bakkerijen in de regio nemen voorlopig de productie en het bakkerijpersoneel over van Koehorst om de drie winkels van Koehorst te kunnen bevoorraden. Naar verwachting is pas tegen Pasen de schade herstelt om de eigen productie weer ter hand te kunnen nemen. 

 
05-01-2009  

Geen bouw van helikopters in Steenwijk

 

STEENWIJK - Als ondernemer handel je in koffiemachines en exclusieve koffie, professionele keukens en naarmate het succes ook in vastgoed. De Steenwijkse ondernemer Peters deed dat succesvol en zoals meerdere succesvolle ondernemers kom je ook op het idee van een eigen helikopter Het werd een Rotorway uit Arizona USA en ook te koop als zelfbouwkit.
Peters kondigde in 2008 in De Stentor aan dat hij als importeur/handelsvertegenwoordiger voor Rotorway in Nederland een eigen assemblagelijn in Steenwijk wil neerzetten. Amper een klein jaar later ziet hij daar van af, omdat er teveel vraag is en de assemblage bij nader inzien toch teveel tijd kost. Nu komt de Rotorway van het type Talon kant-en-klaar naar Nederland en de eerste staat sinds gisteren in de showroom. Het ziet er inderdaad 'gelikt' uit en ook het filmpje is aardig.

 
06-01-2009  

Zware eis sloopaffaire IJsselcentrale Hengelo

 

HENGELO - De eigenaar van slopersbedrijf BTS uit Saasveld hoorde in de sloopaffaire van de IJsselcentrale te Hengelo bij het hoger beroep voor het Gerechtshof Arnhem een gevangenisstraf tegen zich eisen van 12 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk. Tegen twee werknemers werd een eis van 8 maanden geëist, waarvan 4 voorwaardelijk.
De slopers zouden zich bij de sloop niet aan de milieuvoorschriften hebben gehouden en in strijd hebben gehandeld met de vergunningsvoorwaarden. Hiervoor werd nog een geldboete geëist. De uitspraak volgt over 2 weken.

 

 
06-01-2009  

Politie doet oproep getuige bijl-incident Almelo

 

ALMELO - De politie Twente - team Almelo - is op zoek naar een man die in de nacht van zondag of maandag getuige is geweest van de bedreiging aan de Zevenbosjes. Deze man/getuige heeft met zijn fiets stil gestaan bij de hoekwoning aan de Zevenbosjes. Hij heeft oogcontact gehad met de meldster van de bedreiging. Hij moet dus hebben gezien, hoe de later aangehouden 55-jarige bedreiger reageerde. De politie wil graag in contact komen met deze getuige en vraagt hem zich te melden bij het politiebureau in Almelo of te bellen met 0900-8844. 

 
07-01-2009  

Ommen wil fusie met Dalfsen

 

OMMEN - Burgemeester Kok van de gemeente Ommen is voorstander van fusie tussen de gemeenten Ommen en Dalfsen. Kok deed zijn uitspraak in de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Ommen. Volgens Kok kunnen Ommen en Dalfsen door een fusie ook in de toekomst hun grote landschappelijke waarden beschermen, en de "Groene long" van Salland blijven. Ook kan zo de concurrentie met Zwolle en Hardenberg op het gebied van wonen en werken worden aangegaan. De burgemeester riep de gemeenteraden, burgers, maatschappelijke instanties en bedrijfsleven op om lef te hebben voor dit soort besprekingen.

 
07-01-2009  

Hardenberg wil MBO Techniek

bron: RTV Oost
 

HARDENBERG - De gemeente Hardenberg krijgt zo goed als zeker een Regionaal Techniek Centrum.

Nu moeten VMBO leerlingen uit de regio voor een vervolgopleiding naar Zwolle, Almelo, Hengelo of Emmen en daardoor haken veel studenten af. In het nieuwe techniekcentrum kunnen 600 studenten een MBO opleiding volgen. Het is mede een initiatief van de Hardenberger ondernemers. Eind januari moeten ondernemers, het Vechtdal College en de gemeente Hardenberg spijkers met koppen slaan. Als het licht op groen gaat kunnen de eerste studenten september 2010 aan de slag.

 
08-01-2009  

SNS Bank Hengelo overvallen, verdachten gepakt

  HENGELO - De SNS Bank aan de Ir. M. Schefferlaan in Hengelo werd donderdgmiddag overvallen. De overvallers die het personeel met een mes bedreigden gingen er met een onbekend bedrag tussen uit. helaas voor hen werd het kenteken door een medewerkster van de bank genoteerd zodat de overvallers kort daarop in Enschede konden worden gearresteerd.
Lees verder...

 
08-01-2009  

Onderzoek: Integriteit bij politici ver te zoeken

bron: Elsevier
 

Den Haag - Belangenverstrengeling onder ambtenaren, politici en bestuurders is aan de orde van de dag en wordt vooral veroorzaakt door onprofessioneel gedrag en naïviteit. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam en het weekblad Binnenlands Bestuur.
Uit de enquête die werd gehouden, en waaraan 671 ambtenaren meewerkten, blijkt dat ruim 37 procent van de deelnemers belangenverstrengeling signaleert bij politici en bestuurders. De eigen beroepsgroep wordt beter beoordeeld: ambtenaren maken zich minder vaak schuldig aan belangenverstrengeling. Ook vindt 43 procent van de ondervraagden zichzelf integerder dan de meeste politici.
De onderzoekers concluderen dat belangenverstrengeling wordt veroorzaakt door een gebrek aan professionaliteit en naïviteit: politici en bestuursleden zouden het zelf niet in de gaten hebben als belangen door elkaar heen lopen. Van de integriteitsregels binnen de publieke organisaties hebben de ambtenaren volgens het onderzoek weinig weet. Meer dan een derde van de deelnemers heeft geen idee hoe de klokkenluidersregeling werkt.

 
08-01-2009  

Gedeputeerde Buursink kritisch op RTV Oost

bron: RTV Oost
 

ZWOLLE - Gedeputeerde Buursink blijft elk jaar onderzoeken of RTV Oost nog wel gewaardeerd wordt door de kijkers in Overijssel. Buursink zei dat na een werkbezoek aan RTV Oost. Vorig jaar vroeg Buursink zich af of het geld dat de provincie in de omroep steekt, wel goed wordt besteed. Hij schakelde toen een onderzoeksbureau in om te kijken of de burgers RTV Oost wel waardeerden. De provincie steekt jaarlijks 10 miljoen in de omroep. Ook na het bezoek van donderdag blijft Buursink de omroep kritisch volgen.

Directeur Everts van RTV Oost maakte eerder deze week bekend veel te zien in een verdere samenwerking met uitgever Wegener, die in Overijssel o.a. De Stentor en TC Tubantia uitgeeft. Evertse noemde zelfs een fusie op termijn niet ondenkbaar. 

 
09-01-2009  

Trendbreuk omhoog inwoneraantal Wierden

 

WIERDEN - Het inwonertal van de gemeente Wierden is in 2008 met 85 mensen gegroeid. Dat is een trendbreuk omdat tot en met 2007 het inwoneraantal jaarlijks een lichte daling te zien gaf. De groei is opmerkelijk omdat pas in 2010 een stijging werd verwacht vanwege de bouw van de nieuwe woonwijk Zuidbroek. Wierden kende in 2008 een hoger geboortecijfer dan sterfgevallen en ook het aantal vestigers was hoger dan vertrekkenden.

 
10-01-2009  

Vroomshoop heeft een theater

 

VROOMSHOOP - Burgemeester Koetje van de gemeente Twenterand opende vrijdagavond in de voormalige school aan de Stobbelaan te Vroomshoop het lokaal theater. Al eerder werd in het gebouw een jongerencentrum gevestigd.

 
11-01-2009  

Overval in huis Heracles-trainer Krüzen // update

1e melding: 11-01-08, 12.06 uur

Trainer Krüzen vertrok hals over kop het trainingskamp in Spanje om zijn vrouw bij te staan.
 

ALMELO - Zaterdagavond verleende de politie assistentie in de woning van Heracles Almelo assistent-trainer Hendrie Krüzen. Krüzen zelf is momenteel met zijn club op trainingskamp in Spanje. Hij heeft zondag met spoed het trainingskamp verlaten, om naar Almelo af te reizen.
Om 22.30 uur was er volgens buren een enorme kortstondige herrie in huis, waarna na enkele minuten de politie arriveerde met vier wagens en enige tijd later een ambulance. De ambulance voerde een gewonde af naar het ziekenhuis terwijl de politie de straat afzette met lint voor mogelijk sporenonderzoek.

Volgens de woordvoerster van de politie was er sprake van een overval, waarbij vermoedelijk twee daders betrokken zijn geweest. De in het huis aanwezige 44 jarige Linda Krüzen werd na aanbellen bij het openen van de deur in het gezicht geschopt en raakte daarbij aan het hoofd gewond. Zij werd naar het ziekenhuis vervoerd, waar ze nog steeds verblijft.

Aan de hand van de persoonsbeschrijving door het slachtoffer van één der daders, kon de politie kort daarop twee verdachten aanhouden in de Schoolstraat die daar samen op één fiets reden. Bij het naderen van de politie werd door de duopassagiere de buitgemaakte tas weggegooid. De politie stelde een 22 jarige man en 19 jarige vrouw onder arrest. Omdat het slachtoffer slechts één persoon heeft waargenomen, wordt de rol van de tweede aangehouden persoon nog onderzocht. 

update 12-01-'09  12.00 uur: De Telegraaf meldt familiedrama

update 13-01-'09  14.00 uur:  Bij de overval zou de dochter van het slachtoffer en haar vriend betrokken zijn meldt RTV Oost. De zijdelingse opmerking van Heracles Almelo voorzitter tegen de verslaggever van De Telegraaf dat het om een familiedrama ging is daarmee ook verklaarbaar. Smit maakte zich boos dat over het voorval gepubliceerd werd. In de stad circuleert het verhaal dat de 22 jarige dader drugsverslaafd is. Het slachtoffer maakt het naar omstandigheden redelijk wel en mocht inmiddels het ziekenhuis verlaten. 

update 14-01-'09 22.50 uur: Tc Tubantia  // Dochter Krüzen betrokken bij overval

update 15-01-'09 05.25 uur: Tc Tubantia  // Verdachten twee weken langer in bewaring.

 

 
13-01-2009  

13e Willem Wilmink Dichtwedstrijd

 

ALMELO - Voor de dertiende keer organiseert Bibliotheek Almelo, samen met De Twentsche Courant Tubantia de jaarlijkse dichtwedstrijd naar aanleiding van een gegeven regel door een gastdichter. De gastdichter van 2009 is Theo Nijland, aangewezen door de vorige gastdichter Maarten van Roozendaal. U mag maximaal één gedicht inzenden en de sluitingsdatum is 1 maart a.s.
Op zondag 15 maart vanaf 15.00 uur vindt de prijsuitreiking plaats in Leescafé de Meridiaan van Bibliotheek Almelo, Het Baken 3 in Almelo.

Lees meer informatie op deze site via de agenda

 
14-01-2009  

Bedrijven nemen maatregelen tegen kredietcrisis

 

ENSCHEDE - Volgens een onderzoek van KPMG neemt 70% van de bedrijven in Overijssel maatregelen om de economische crisis het hoofd te bieden.

Een vijfde van de bedrijven wil 15 tot 25 procent minder kosten maken. Om dat te bereiken worden onder meer contracten niet verlengd en externe adviseurs niet meer ingehuurd. Vooral projectontwikkelaars, bouwondernemingen en bedrijven in de industrie hebben het moeilijk.

< Kantoor KPMG Enschede

 
14-01-2009  

Lastige berging voertuigen N36 na ongeval

 

VRIEZENVEEN - Dindagmiddag botsten een vrachtenwagen en twee personenauto's op de N36 nabij Vriezenveen op elkaar. Daardoor geraakten twee voertuigen in de sloot. Omdat de bergingswerkzaamheden ingewikkeld waren werd dinsdagavond de N36 afgesloten voor bergingswerkzaamheden. Tussen half acht en half 10 was de weg afgesloten voor al het verkeer. Klik hier voor meer foto's. 

< foto: Kees Verwijs - www.cvfire.tk

 
14-01-2009  

Verkoop Essent levert gemeenten miljoenen op

bron: TC Tubantia
 

ENSCHEDE - Bij definitieve verkoop van Essent aan RWE mogen meerdere gemeenten in Overijssel de nodige pecunia tegemoet zien meldt TC Tubantia. Van de Twentse gemeenten, die allemaal aandelen Essent in bezit hebben, is de gemeente Hof van Twente (0,28 procent) relatief de grootste aandeelhouder. Enschede, Hengelo en Almelo hebben voor 19,5 miljoen euro aan aandelen. De steden mogen rekenen op elk 15 miljoen euro. Hof van Twente kan zo'n 22 miljoen euro tegemoet zien.

< Impressie te bouwen RWE-centrale Eemshaven

 
15-01-2009  

Drie doden bij crash sportvliegtuig

bron: RTV Oost
 

De vliegclub Twente is aangeslagen door de dood van twee leden woensdagavond bij een vliegongeluk op het vliegveld Klausheide aan de Lingenerstraat bij Nordhorn in Duitsland. Het vliegveld Klausheide is omzoomd door bos en kende ook vorig jaar al een fatale crash waarbij drie leden van de vliegclub Twente om het leven kwamen. Het onderzoeksresultaat naar die crash werd net vorige week geopenbaard.

Behalve de twee leden kwam er nog derde inzittende van het sportvliegtuigje om het leven. Het gaat om een 25-jarige man uit Winterswijk, een 43-jarige man uit Oldenzaal en een 56-jarige man uit Drogteropslagen. Over de oorzaak van het ongeluk is nog niets bekend. Wel is duidelijk dat het sportvliegtuigje van het type Socata TB 20 vanuit Polen terugvloog en dat het kort voor de landing crashte. Er is een boomtop in een bos vlakbij het vliegveld geraakt. De vliegclub Twente houdt vrijdagavond een informatiebijeenkomst voor de leden.

 
15-01-2009  

Storing drukkerij TC Tubantia, krant later

 

ENSCHEDE - Vanwege een ernstige technische storing aan onze drukpersen zijn de edities Hengelo en Almelo van TC Tubantia vanmorgen niet bezorgd. Alle abonnees ontvangen in de loop van vandaag alsnog een krant, maar wanneer deze bezorging plaatsvindt is nog niet te zeggen.

 
15-01-2009  

Wierdense Houthandel failliet

 

WIERDEN - Eergisteren werd de Wierdense Houthandel aan de Rijssensestraat te Wierden failliet verklaard. De Zwolse curator De Vries ziet nog wel mogelijkheden voor een doorstart door overname, maar dan dient eerst duidelijkheid te bestaan t.a.v. het pand dat in eigendom is van een der BV's van eigenaar Flietstra. Er verkeren meerdere BV's van Flietstra in problemen en in december was er al een executieverkoop van goederen. Bij de Wierdense Houthandel werken 6 personeelsleden. 

 
15-01-2009  

Sportsterren Rijssen kunnen beter verhuizen

 

RIJSSEN - Topsporters in de gemeente Rijssen-Holten kunnen beter gaan verhuizen als het aan de politieke partijafdeling van de SGP licht. De fractie is namelijk vierkant tegen huldiging voor uitzonderlijke sportprestaties. 

De SGP vindt het eren van deze sportidolen een gotspe omdat idool synoniem is aan afgod. 'En de Tien Geboden verbieden ons om afgoden te vereren of aan te hangen. Er is een kans dat deze huldigingen ook op zondag plaatshebben, waardoor de zondagsontheiliging nog verder toeneemt', aldus de SGP.

De 'zondagse kerkgangersbrigade' wees eveneens de sportnota af om principiële redenen.

< Schaatscoryfee Mark Tuitert heef er geen 'last' meer van, want de geboortige Holtenaar woont inmiddels in Heerenveen en daar weten ze wel wat huldigen is.

 
15-01-2009  

Daling huizenprijzen 4e kwartaal 2008

bron: NVM
  Gemiddeld zijn de huizenprijzen in Nederland in het vierde kwartaal met 2,5% gedaald. Per regio zijn er echter grote verschillen. Ook in Twente lopen de verschillen behoorlijk uiteen. De NVM-regio Almelo-Tubbergen daalde 2,7% nagenoeg het Nederlands gemiddelde terwijl in Hengelo-Enschede de prijzen licht stegen met 0,6%. Er zijn nog enkele regio's waar de huizenprijzen zijn gestegen zoals in Zutphen (+2,8) tot zelfs +6,3% in Waalwijk-Drunen.
NVM verwacht ook in 2009 een verdere daling. In de volgpagina alle cijfers van Nederland.

Lees verder...

 
16-01-2009  

Camping De Beerze Bulten no. 1 van Europa

 

BEERZE - Kampeercentrum De Beerze Bulten bij Ommen is voor de vijfde keer uitgeroepen tot beste camping van Europa. Camping De Beerze Bulten bestaat dit jaar 60 jaar. De ANWB-keurmeester gaf de camping een 9,9. "Het is de Champions League onder de campings", jubelde eigenaar Jan Hagedoorn. De oud- Almeloër is ook een vervent supporter van Heracles Almelo.

Het zijn dit soort bedrijven die het toerisme nodig heeft. Zo maakte het Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme bekend dat de beide provincies meer toeristen hebben getrokken dan ooit. Het percentage steeg namelijk met 1,3% terwijl het landelijk gemiddelde daalde met 4,3%. De totale besteding bedroeg 600 miljoen euro. Oost-Nederland trekt vooral gezinnen met jonge kinderen en stellen waarvan de kinderen het huis al uit zijn. De provincies worden geroemd om hun groene karakter en het platteland.

 
16-01-2009  

Gele kaart financiële huishouding Enschede

 

ENSCHEDE - Een gele kaart. Zo mag volgens gedeputeerde Job Klaassen de waarschuwing worden genoemd die de provincie aan Enschede geeft. Volgens Klaassen is er in de meerjarenbegroting van Enschede sprake van structurele uitgaven die met incidentele middelen uit de reserves worden gedekt. Dat meldt TC Tubantia.

< Gedeputeerde Job Klaassen

 
16-01-2009  

Miriam Barendse tijdelijk korpschef Politie Twente

 

ENSCHEDE - Korpsbeheerder Den Oudsten heeft drs. M.H.C. (Miriam) Barendse benoemd als korpschef ad interim bij de Politie Twente. Zij start op 1 februari a.s. en zal de functie gedurende vier tot zes maanden vervullen. In die tijd werft het korps een nieuwe korpschef als opvolger van mr. Piet Deelman, die per 1 februari vertrekt. De keuze voor een tijdelijke korpschef is gemaakt omdat de Politie Twente midden in een reorganisatie zit. De invulling met een tijdelijke korpschef ondersteunt de doorvoering van die reorganisatie.

Miriam Barendse (1964) heeft vanaf 1988 uitgebreide ervaring opgedaan in diverse politiefuncties binnen de politie Utrecht. Vanaf juni 2001 was zij lid van de Utrechtse korpsleiding en vanaf juni 2004 ruim drie jaar plaatsvervangend korpschef. Momenteel is zij zelfstandig adviseur en interim manager. Zij studeerde Politieke en Sociale Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam, studierichting Organisatie en Beleid. Miriam Barendse is getrouwd, heeft drie kinderen en woont in Breukelen.

 
16-01-2009  

Boze werknemers Wierdense houthandel

 

WIERDEN - Bij de failliete Wierdense houthandel zijn de werknemers woedend op hun directeur. Ze zijn van mening dat hij willens en wetens het bedrijf kapot heeft laten gaan. De  Wierdense houthandel heeft dertig jaar bestaan. Volgens de werknemers is de huidige directeur, die bijna drie jaar geleden bij het bedrijf kwam, verantwoordelijk voor de failliete Wierdense houthandel. Ze hopen op een doorstart, maar beseffen dat het pand nog van de directeur is. Een deel van de inventaris is door de directeur elders onder gebracht.

 
17-01-2009  

Proef met sms succesvol in Twente.

 

HENGELO - De Twentse proef waarbij burgers per sms gewaarschuwd kunnen worden als iemand een hartstilstand heeft blijkt een succes te zijn. De proef begon die vorig jaar begon is nu ingevoerd in 7 andere regio's in Nederland. De sms'jes worden bij een telefoontje automatisch gestuurd naar 112 naar mensen die in de buurt wonen en kunnen reanimeren. Die mensen zijn vaak sneller bij het slachtoffer dan een ambulance. Het systeem heeft in de regio Hengelo al 23 levens gered.

 
18-01-2009  

Synagogen doelwit vernieling

 

ENSCHEDE - Er is onrust ontstaan binnen de joodse gemeenschap in Nederland na drie incidenten bij synagogen deze week.

In Haaksbergen, Amsterdam en Arnhem zijn synagogen mogelijk het doelwit geweest van vernieling en brandstichting. In Haaksbergen werden bij de synagoge ramen ingegooid. Vanwege de incidenten vindt er volgens het Centrum Informatie en Documentatie Israel, overleg plaats met de politie over beveiliging van joodse gebouwen. Het centrum vermoedt dat het conflict in de Gazastrook een aanleiding is voor de incidenten. Vooralsnog is er van extra surveillance nog geen sprake in deze regio.

Marloes Nollen, woordvoerder van de politie Twente: We doen normale surveillances. Mogelijk dat er nog landelijk instructies volgen om extra langs de synagogen te gaan, maar regionaal is daar nog niet toe besloten. Er zijn ook nog geen verzoeken gedaan door de besturen van synagogen.

 
19-01-2009  

Fietssnelweg F35 langs spoor Nijverdal-Enschede

Bron: RTV Oost
 

ENSCHEDE - De Twentse fietssnelweg F35 komt langs het spoor Nijverdal - Enschede te liggen. Dat heeft Regio Twente bekend gemaakt.

De fietssnelweg wordt zestig kilometer lang en moet een alternatief worden voor het gebruik van de auto. Regio Twente, acht betrokken gemeenten en de Provincie Overijssel nemen de aanleg en de financiering van de snelweg voor hun rekening. Almelo is al begonnen met het de aanleg van de fietssnelweg door haar gemeente; de andere gemeenten gaan binnenkort aan het werk. Ook tussen Zwolle en Kampen wordt op dit moment een fietssnelweg aangelegd.

 
20-01-2009  

Regio Twente haalt spaargeld uit buitenland

 

ENSCHEDE - Het bestuur van de Regio Twente heeft naar aanleiding van de financiële crisis besloten om spaartegoeden van vele tientalllen miljoenen euro's van buitenlandse rekeningen te halen.

Inmiddels is al 50 miljoen euro teruggehaald van banken in Ierland en Denemarken en op Nederlandse banken gestort zoals bijvoorbeeld de Bank Nederlandse Gemeenten. Het resterende bedrag wordt begin februari terug ontvangen.

Het kapitaal was verkregen uit bijdragen van verschillende overheden zoals rijk, provincie en Twentse gemeenten voor het uitvoeren van majeure Twentse projecten.

 
22-01-2009  

Regio Twente subsidieert Triathlon Holten

 

ENSCHEDE/HOLTEN - De organisatie van de Triathlon Holten krijgt voor het eerst 40.000 euro subsidie van de Regio Twente. De Regio Twente beoogt met de subsidie Twente als een regio voor topsport te promoten. Dit jaar is de triathlon voor de 25e keer van 2 t/m 5 juli en worden voor het eerst ook de Europese titels verdeeld. De Regio Twente ondersteunde al eerder evenementen met regionale en nationale uitstraling zoals vorig jaar het NK wielrennen in de gemeente Dinkelland.  

 
23-01-2009  

Van der Valk slaat vleugels uit naar Wierden

 

WIERDEN - Vlak naast de afslag Wierden aan de A35/N35 komt een nieuwe van der Valk vestiging. Het hotel met 80 kamers telt in concept 8 verdiepingen en wordt gebouwd in opdracht van de familie Hammink van het Almelose Theaterhotel. Het definitieve bouwplan moet in de zomer klaar zijn. Bij het hotel behoren een restaurant en op de vrijkomende grond van de voormalige rondweg staat een tenniscomplex gepland. De gemeente is inmiddels gestart met de benodigde procedures.

 
23-01-2009  

Burgemeester Kobes roept op tot solidariteit

  WIERDEN - Burgemeester Kobes opent eerste raadsvergadering van 2009 met de woorden “Zorg voor elkaar”

Na de gebruikelijke, maar niet minder gemeende, beste wensen voor dit nieuw jaar, sprak burgemeester Kobes over de voorbeeldfunctie van de raad, de financiële crisis, het recht op vrije meningsuiting en vrije verkiezingen, en waar de gemeente zich dit jaar mee bezig gaat houden.
Lees verder...

 
24-01-2009  

Dodelijke aanrijding met fietser

 

ENSCHEDE - Op zaterdag 24 januari vond op de Broekheurne ring in Enschede omstreeks 10.45 uur een aanrijding plaats tussen een automobilist en een fietser. De fietser, een 45-jarige man uit Enschede, is in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden.

De 84-jarige automobilist uit Enschede reed op genoemde locatie om nog onbekende reden in aanrijding met de 45-jarige fietser. De fietser klapte hierdoor tegen de voorruit van de auto van de 84-jarige bestuurder aan en vervolgens tegen een lantaarnpaal. De 45-jarige man is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Daar is hij later op de dag aan zijn verwondingen overleden.
De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval. Het rijbewijs van de 84-jarige man is door de politie ingevorderd.

 
24-01-2009  

Bruidsbeurs van het Oosten

 

HENGELO - Het 'ja-woord' geven wordt nu heel aantrekkelijk gemaakt. Alweer voor de 13e keer zal het Expo Center Hengelo het decor vormen voor de grootste bruidsbeurs van Oost-Nederland; de Bruidsbeurs van het Oosten. Zaterdag 24 en zondag 25 januari 2009 staat het Expo Center volledig in het teken van de bruiloft en alles wat bij trouwen komt kijken. Om ideeën op te doen, de eerste contacten te leggen, vragen te stellen of meteen duidelijke afspraken te maken is de Bruidsbeurs van het Oosten de juiste plek. Van bruidshuizen, feestzalen, restaurants en fotografen tot en met juweliers, entertainmentbureaus, kapsalons, stalhouderijen, trouwvervoer en bloemisterijen. Kortom, ruim 80 bedrijven die het aanstaande bruidspaar op hun huwelijks­dag zelf en daarna van dienst kunnen zijn, zijn vertegenwoor­digd op de Bruidsbeurs van het Oosten. Met één bezoekje aan de Bruidsbeurs van het Oosten heeft u uw bruiloft zo goed als geregeld.

Fotoreportage (38 foto's)...

 
26-01-2009  

Huisarts heeft zorgen over geheimhoudingsplicht

 

WIJHE - Huisarts Cost Budde uit Wijhe maakt zich steeds meer zorgen over de geheimhoudingsplicht van artsen. Sinds 1 januari moeten huisartsen namelijk aan zorgverzekeringen aanvullende informatie verstrekken van patiënten die recepten krijgen voorgeschreven. Volgens huisarts Budde wordt zo het beroepsgeheim geschonden. Budde wil daarom eerst getekende verklaringen van geen bezwaar van zijn patiënten.

De huisarts maakt zich bovendien grote zorgen over de invoering van het landelijk Electronisch Patiënten Dossier. Hij vindt dat daardoor nog meer gegevens van patiënten in verkeerde handen kunnen vallen. Ten eerste vanwege de onveiligheid van het systeem en ten tweede door het grote aantal personen dat toegang heeft tot de databank.

< Minister Klink gaat onverdroten voort met de invoering van het EPD

Commentaar

Huisarts Budde kan het gelijk wel eens aan zijn zijde hebben. De belastingdienst gebruikt namelijk ook 'geheime' gegevens van Luxemburgse banken. Die gegevens werden door een rancuneuze ex- werknemer aan de Belgische belastingdienst via de 'zwarte markt' verkocht waardoor ook Nederland deze gegevens 'collegiaal' kreeg doorgespeeld. De Nederlandse rechtspraak vindt dat handelen zelfs geoorloofd om zwart geld van burgers te achterhalen. Waarom is het dan vreemd om te denken dat zorgverzekeraars via een soortgelijke omweg hun cliëntgegevens zullen trachten aan te vullen?

Klik hier voor het onafhankelijk platform EPD.

 

 
27-01-2009  

Bezwaren tegen CTT, omwonenden naar RvS

 

HENGELO /DEN HAAG -Twee bewoners van de Havenkade in Hengelo zijn naar de Raad van State gestapt om te voorkomen dat Combi Terminal Twente (CTT) gaat uitbreiden met een tweede kraan. CTT heeft daarvoor de kade al verlengd op het voormalige MCA-terrein van AkzoNobel Chemicals.

CTT is een samenwerkingsverband van de Almelose expediteur Bolk, Nijhof-Wassink (Rijssen), BCTN (Nijmegen) en BCS (Drachten). Per dag worden in Hengelo 120 tot 150 containers aangevoerd.

 
28-01-2009  

Wesselerbrink: Slopen is bezopen

 

ENSCHEDE - De Enschedese politiek zet vraagtekens bij de sloopplannen in de wijk Wesselerbrink. Woningstichting Domijn wil aan het Bijvank 500 woningen slopen en dat stuit op protest van de bewoners. Zij demonstreerden met spandoeken met o.a. de tekst 'Slopen is bezopen'. Domijn wil haar plannen toch voortzetten en gaat in overleg met een delegatie bewoners. Aan het eind van de rit moet de gemeenteraad zich nog buigen over het project.

Lees hier in TC Tubantia de boze reacties.

 
28-01-2009  

Brandweer Almelo/Hengelo oefenen ijsduiken

 

ALMELO - De duikers van de brandweer uit Almelo en Hengelo oefenden gisteren samen in de Almelose haven bij de rechtbank het duiken naar een slachtoffer die door het ijs was gezakt.

Onze 'papparazzi' Freek maakte er een fotorapportage van. Nee, niet onder water daarvoor vond hij het te koud en ook is zijn camera niet waterdicht.

 

 

< Aangelijnd gaat de reddingsduiker onder het ijs

Fotoreportage (24 foto's)...

 
28-01-2009  

Bouwstudenten bouwen speelobjecten als examen

 

RIJSSEN - Zes studenten van de opleidingen voor de timmerindustrie van het ROC van Twente Rijssen maken als examenwerkstuk speeltoestellen voor basisscholen in Wierden en Nijverdal. Tijdens de Open Dag van het ROC van Twente in Rijssen op 29 januari 2009 nemen vertegenwoordigers van deze basisscholen de ontwerptekeningen in ontvangst. Ook worden de werkstukken, die dan zo goed als gereed zijn, door de studenten gepresenteerd. De studenten werken in groepjes aan een locomotief en een speelhuisje. Het idee voor dit examenwerkstuk is ontstaan in samenwerking met het opleidingsbedrijf Regio-Oost

 

< fantasie-afbeelding (red.)

 
29-01-2009  

Fiv 50+ Beurs in Expo Center Hengelo

 

HENGELO - De fiv 50+ Beurs is de grootste beurs voor de actieve 50-plusser in Oost-Nederland. Van 29 januari tot en met 1 februari 2009 vindt deze in het Expo Center Hengelo plaats.

Bent u een 50-plusser die nog midden in het leven staat? Die nog volop geniet, allerlei activiteiten onderneemt en openstaat voor nieuwe mogelijkheden? Bent u nieuwsgierig naar de laatste trends op het gebied van wonen, vakanties, koken, hobby?s, mode of zelfontplooiing? Voor u organiseert fiv 50+ Beurs een groots opgezet evenement met volop plezier, entertainment en informatie.

Het bruisende evenement waar alles te beleven valt. Kortom: een gezellig dagje uit nog t/m zondag!

30-01-09 Update fotoreportage

Fotoreportage (43 foto's)...

 
31-01-2009  

Watergraaf Stefan Kuks bijzonder hoogleraar UT

  ALMELO - Watergraaf Stefan Kuks van het Waterschap Regge & Dinkel te Almelo is benoemd tot parttime bijzonder hoogleraar Innovatie en implementatie aan de faculteit Management en Bestuur van de Universiteit Twente. Kuks gaat zich bezig houden met vernieuwing op het gebied van waterbeleid.
Lees verder...

Archief
Terug naar vorige pagina