Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
26-01-2009  

Huisarts heeft zorgen over geheimhoudingsplicht

 

WIJHE - Huisarts Cost Budde uit Wijhe maakt zich steeds meer zorgen over de geheimhoudingsplicht van artsen. Sinds 1 januari moeten huisartsen namelijk aan zorgverzekeringen aanvullende informatie verstrekken van patiënten die recepten krijgen voorgeschreven. Volgens huisarts Budde wordt zo het beroepsgeheim geschonden. Budde wil daarom eerst getekende verklaringen van geen bezwaar van zijn patiënten.

De huisarts maakt zich bovendien grote zorgen over de invoering van het landelijk Electronisch Patiënten Dossier. Hij vindt dat daardoor nog meer gegevens van patiënten in verkeerde handen kunnen vallen. Ten eerste vanwege de onveiligheid van het systeem en ten tweede door het grote aantal personen dat toegang heeft tot de databank.

< Minister Klink gaat onverdroten voort met de invoering van het EPD

Commentaar

Huisarts Budde kan het gelijk wel eens aan zijn zijde hebben. De belastingdienst gebruikt namelijk ook 'geheime' gegevens van Luxemburgse banken. Die gegevens werden door een rancuneuze ex- werknemer aan de Belgische belastingdienst via de 'zwarte markt' verkocht waardoor ook Nederland deze gegevens 'collegiaal' kreeg doorgespeeld. De Nederlandse rechtspraak vindt dat handelen zelfs geoorloofd om zwart geld van burgers te achterhalen. Waarom is het dan vreemd om te denken dat zorgverzekeraars via een soortgelijke omweg hun cliëntgegevens zullen trachten aan te vullen?

Klik hier voor het onafhankelijk platform EPD.

 

Archief
Terug naar vorige pagina