Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
23-01-2009  

Burgemeester Kobes roept op tot solidariteit

 

WIERDEN - Burgemeester Kobes opent eerste raadsvergadering van 2009 met de woorden “Zorg voor elkaar”

Na de gebruikelijke, maar niet minder gemeende, beste wensen voor dit nieuw jaar, sprak burgemeester Kobes over de voorbeeldfunctie van de raad, de financiële crisis, het recht op vrije meningsuiting en vrije verkiezingen, en waar de gemeente zich dit jaar mee bezig gaat houden.

De raad heeft als hoogste orgaan in de gemeente het vertrouwen van de bevolking gekregen om te besturen. De burgemeester beschrijft dit als zorgen voor elkaar, in de raad en in de gemeenschap. Met elkaar en voor elkaar werken aan een oplossing voor knellende vragen. In de turbulente tijd waarin we nu leven; Amerika een nieuwe president, Israel trekt de troepen uit Gaza terug, een financiële crisis en de verschillende cultuurbelevingen, blijft het zorgen voor elkaar een vaste waarde. Respect hebben voor de ander. Ook als die ander een andere mening heeft. Want dat is één van de gevolgen van het recht op vrije meningsuiting en vrije verkiezing. Het biedt veel ruimte om bepaalde zaken kritisch aan de orde te stellen, maar vrijheid schept ook de verplichting van eigen verantwoordelijkheid en aan het respectvol omgaan met andersdenkenden. Aldus de burgemeester.

Ook de recessie werd aangehaald in de toespraak. Want deze zal ook Wierden niet onberoerd laten. In welke mate is moeilijk te voorspellen. Dat er passende antwoorden gezocht moeten worden in de huidige economie, mag duidelijk zijn. De raad komt hiermee voor een extra opgave te staan. Besluiten moeten scherp worden afgewogen tegen een veranderd perspectief. Belangrijk is dan ook dat oplossingen en inhoud centraal moeten staan in een raadsdebat.

De burgemeester sloot zijn toespraak af met: 2009, het jaar waarin de raad een nieuwe werkwijze aanneemt, er veel ruimte is voor de mening van burgers en belanghebbenden en er grote stappen genomen gaan worden in belangrijke projecten. Een uitdagend jaar met vele veranderingen waarin zorgen voor elkaar centraal staat.

Archief
Terug naar vorige pagina