Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
08-01-2009  

Onderzoek: Integriteit bij politici ver te zoeken

bron: Elsevier
 

Den Haag - Belangenverstrengeling onder ambtenaren, politici en bestuurders is aan de orde van de dag en wordt vooral veroorzaakt door onprofessioneel gedrag en naïviteit. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam en het weekblad Binnenlands Bestuur.
Uit de enquête die werd gehouden, en waaraan 671 ambtenaren meewerkten, blijkt dat ruim 37 procent van de deelnemers belangenverstrengeling signaleert bij politici en bestuurders. De eigen beroepsgroep wordt beter beoordeeld: ambtenaren maken zich minder vaak schuldig aan belangenverstrengeling. Ook vindt 43 procent van de ondervraagden zichzelf integerder dan de meeste politici.
De onderzoekers concluderen dat belangenverstrengeling wordt veroorzaakt door een gebrek aan professionaliteit en naïviteit: politici en bestuursleden zouden het zelf niet in de gaten hebben als belangen door elkaar heen lopen. Van de integriteitsregels binnen de publieke organisaties hebben de ambtenaren volgens het onderzoek weinig weet. Meer dan een derde van de deelnemers heeft geen idee hoe de klokkenluidersregeling werkt.

Archief
Terug naar vorige pagina