Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
31-01-2009  

Watergraaf Stefan Kuks bijzonder hoogleraar UT

 

ALMELO - Dr. Stefan Kuks is benoemd tot bijzonder hoogleraar Innovatie en implementatie van waterbeleid aan de faculteit Management en Bestuur van de Universiteit Twente. Deze betrekking combineert Kuks met zijn functie als watergraaf van het waterschap Regge en Dinkel in Twente.

De Stichting Universiteitsfonds Twente heeft dr. Stefan Kuks (1961) benoemd tot bijzonder hoogleraar Innovatie en implementatie van waterbeleid aan de faculteit Management en Bestuur. Hij zal zich gaan bezighouden met (bestuurskundige) vernieuwing op het gebied van waterbeleid.

Kuks is sinds 1999 werkzaam bij het waterschap Regge en Dinkel in Twente; tot 2007 als dagelijks bestuurder en sinds die tijd als watergraaf. Daarnaast heeft Kuks een indrukwekkende lijst aan nevenfuncties op het gebied van waterbeheer. Verder was Kuks werkzaam als senior onderzoeker aan de Universiteit Twente. In 2004 promoveerde hij aan deze universiteit op het onderwerp ‘Water governance and institutional change’. Het proefschrift werd genomineerd voor de Van Poelje Jaarprijs, als een belangrijk werk voor de academische bestuurskunde.

De benoeming van Kuks is voor één dag per week en voor een periode van vijf jaar. De leerstoel is onderdeel van een reeks van vier leerstoelen op vier verschillende universiteiten, elk geïnitieerd door het nationale onderzoeksprogramma ‘Leven met Water’. Het is de bedoeling dat de vier leerstoelen nauw gaan samenwerken om zodoende (inter)nationale financiering binnen te halen voor gezamenlijke projecten.
De leerstoel van Kuks gaat deel uitmaken van het Centrum voor Schone Technologie en Milieubeleid (CSTM) van de faculteit Management en Bestuur. De leerstoel kan een belangrijke rol vervullen in de verdere ontwikkeling van het Twente Water Centre, en daarmee de samenwerking tussen de gamma- en de bèta-wetenschappen aan de Universiteit van Twente verder bevorderen.

Archief
Terug naar vorige pagina