De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
04-01-2009  

Israël trekt Gaza-stad binnen

 

GAZA-STAD  - Nadat Israëlische grondtroepen zaterdag de Gazastrook binnentrokken, hebben de eerste troepen Gaza-stad bereikt. Hoofddoel van Israël is het onmogelijk maken van het jarenlange lanceren van raketten richting Israël door Hamas.  
Palestijnse ooggetuigen melden Israëlische invasies in het noorden en oosten van de Gazastrook. Zo trok een klein konvooi Israëlische militaire voertuigen, ondersteund door gevechtshelikopters, het noorden van de Gazastrook binnen. Ook elders langs de Oostgrens trekt het Israelisch leger met pantservoertuigen en tanks Gaza binnen om het land ter grootte van het eiland Texel in delen te splitsen.

 
08-01-2009  

Wijkverbod bij aanpak overlast probleemjeugd

 

DEN HAAG - Minister Hirsch Ballin (Justitie) wil dat rechters een wijkverbod kunnen opleggen als zelfstandige maatregel. De overlast van probleemjongeren kan zo effectiever worden aangepakt. Minister Hirsch Ballin werkt het plan de komende periode uit.
Probleemjongeren die vernielingen aanrichten, geweld gebruiken, het werk van hulpverleners verstoren of bewoners en winkeliers in wijken lastigvallen, moeten volgens Hirsch Ballin harder worden aangepakt.
Het strafrecht kent al mogelijkheden om een locatie- of wijkverbod op te leggen, bijvoorbeeld als voorwaarde bij een voorwaardelijke gevangenisstraf. Maar het verbod is nog geen zelfstandige maatregel. Het effect van een wijkverbod is dan groter, omdat de rechter voor een langere duur kan kiezen. De rechter kan de maatregel opleggen in plaats van of naast een geldstraf of vrijheidsstraf.
Het plan moet ook aansluiten bij het snelrecht en bij de ontwikkeling van veiligheidshuizen. Hierin werken gemeenten, jeugd- en zorginstellingen, politie en justitie samen.

 
08-01-2009  

Van der Hoeven bezorgd over gasconflict

 

DEN HAAG - De gasvoorziening vanuit Rusland moet snel worden hervat, vindt minister Van der Hoeven. Zij is zeer bezorgd over de escalatie van het gasconflict tussen Gazprom (Rusland) en Naftogaz (Oekraïne). Minister Van der Hoeven (EZ) sluit zich aan bij de oproep van het Internationaal Energie Agentschap om de levering van gas aan landen die buiten het conflict staan, onmiddellijk te hervatten.

De problemen met gestaakte gaslevering vanuit Rusland via Oekraïne tonen ook aan dat gastoevoer via meerdere pijplijnen en vanuit meerdere landen van groot belang is, aldus Van der Hoeven. De gestopte gaslevering heeft vooralsnog geen gevolgen voor Nederlandse consumenten.

Gasrotonde
Nederland heeft de ambitie om 'gasrotonde' te worden van Noordwest-Europa, het distributiepunt van gas uit verschillende landen. Van der Hoeven onderhoudt hiervoor relaties met Rusland, Saoedi-Arabië, Kazachstan en Algerije.

 
08-01-2009  

Oudere werknemer goedkoper

Bron : ANP
 

DEN HAAG - Vanaf 1 januari wordt het voor werkgevers goedkoper om werkzoekenden van vijftig jaar of ouder aan te nemen. De Eerste Kamer stemde in met een wetsvoorstel dat een korting regelt op de ww- en arbeidsongeschiktheidspremies voor mensen die al een jaar werkloos zijn.

De korting bedraagt 6500 euro per werknemer en duurt maximaal drie jaar. De PvdA wil dit voorjaar de leeftijd voor deze regeling omlaag halen naar 45 jaar. Maar minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) ziet daar niets in.

Het wetsvoorstel dat de senaat goedkeurde, regelt ook dat werkgevers die iemand van 62 jaar of ouder in dienst houden in aanmerking komen voor een premiekorting van 2750 euro per jaar. Dat bedrag zal in 2013 verhoogd worden tot 6500 euro.

 
09-01-2009  

Boete luchtvaart bij overtreden rechten passagier

 

Luchtvaartmaatschappijen die zich niet houden aan de Europese regels voor de bescherming van de consument, kunnen direct een boete krijgen. Ook worden straks de sancties openbaar gemaakt. Dit staat in een wetsvoorstel waarmee het kabinet heeft ingestemd.
Luchtvaartmaatschappijen moeten zich houden aan de Europese regels die de rechten van passagiers beschermen. Zij moeten bijvoorbeeld reizigers ondersteunen bij langdurige vertragingen of compensatie geven als vluchten worden geannuleerd.
De bestaande mogelijkheden van Inspectie Verkeer en Waterstaat zijn niet altijd effectief of afschrikwekkend. Volgens het kabinet is een bestuurlijke boete beter geschikt voor een lik-op-stuk-beleid bij overtredingen.
Het voorstel is onderdeel van een breed pakket maatregelen waarmee het kabinet de rechten van passagiers wil versterken.

 
11-01-2009  

3 miljoen euro voor hulp in Gaza

 

DEN HAAG - Nederland stelt 3 miljoen euro beschikbaar voor humanitaire hulp in Gaza. De VN-hulporganisatie UNRWA en de Rode Halve Maan kunnen met het geld voedsel, dekens en medicijnen kopen. Dit heeft minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) besloten na het besluit van de Verenigde Naties om de hulp aan Gaza te hervatten. Aan voedsel, dekens en medicijnen is een groot tekort, aldus Koenders. Hij vindt dat Israël moet meewerken om de humanitaire toegang tot Gaza te vergroten.

 
12-01-2009  

Registratie alcoholgebruik bij geweldsdelicten

 

DEN HAAG - Bij geweldsdelicten moet de politie standaard registreren of er alcohol in het spel was. Dat willen de ministers Hirsch Ballin en Ter Horst. Alcohol speelt bij deze delicten een belangrijke rol.

Dat schrijven minister Hirsch Ballin (Justitie) en minister Ter Horst (BZK) in een brief aan de Tweede Kamer. Zij willen dat de politie de registratie van alcoholgebruik bij geweldsdelicten in 2010 landelijk invoert.
Daders van alcoholgerelateerd geweld kunnen dan een passende (aanvullende) straf krijgen, in de vorm van gedragsinterventies. De registratie kan ook informatie opleveren voor preventieve maatregelen, zoals gerichte voorlichting.
Proef met alcohol- en drugstest In drie politiekorpsen is een proef gehouden, waarbij verdachten van geweld een alcohol- en drugstest kregen. Gemiddeld had 31% van de verdachten alcohol en/of drugs gebruikt.

Ruim 25% van de verdachten had alcohol gebruikt kort voordat hij het delict pleegde. Bij 3% van de geweldsdelicten was er drugs gebruikt en in 2% ging het om een combinatie van drugs en alcohol.

In bijna de helft van de gevallen werd onder invloed van alcohol 'zwaar' fysiek geweld gebruikt. Dit betekent dat iemand fors wordt toegetakeld. In een derde van de gevallen leidt het geweld tot zwaar letsel bij de slachtoffers.

 
13-01-2009  

Kruiwagenrace van ruim 4000 km

Bron: Telegraph
 

PERTH/AMSTERDAM - Een 65-jarige marathonloper is bezig om Australie al rennend te doorkuisen met een kruiwagen. Hij is 21 september vertrokken uit Perth en verwacht de oostkust van het land 17 januari te bereiken. David Baird, een Brit die al 21 jaar in Australie woont, zamelt met zijn loop geld in voor onderzoek naar borst- en prostaatkanker. Wanneer hij de finish bereikt zal hij een afstand hebben afgelegd van honderd marathons in ruim honderd dagen, om precies re zijn 4114 kilometer.

Kruiwagenrace
Zijn uitdaging bracht tot nu toe al 20.000 Australische dollars in het laatje. De marathonloper maakt het goed. Hij heeft laten weten 'nog nooit zo lekker gelopen te hebben'. De man kwam op het idee van een kruiwagen door een kruiwagenrace die gehouden wordt nabij zijn huis in Queensland.

Schoenmaat
De lange afstand heeft wel gevolgen gehad voor zijn schoenmaat. Door al het geren had hij op een gegeven moment grotere schoenen nodig. "Twee weken later zelfs nog een maat groter. Mijn voeten voelen gigantisch. Ik ben ervan overtuigd dat ook mijn armen langer worden", aldus Baird.

Fruit en groenten
Hij loopt zijn marathon in een temperatuur van 46 graden, met tegenwind en op een dieet van fruit en groenten. Ondanks het feit dat hij zich 'fitter voelt dan ooit' kan Baird niet wachten tot aanstaande zaterdag, wanneer hij na 112 dagen een duik kan nemen in de Grote Oceaan.

 
13-01-2009  

Extraatje alleenstaande werkende ouders

 

DEN HAAG - Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat werken in deeltijd voor alleenstaande ouders financieel aantrekkelijker maken. Ze begint per 1 januari met experimenten bij 27 gemeenten.
Alleenstaande ouders die vanuit een uitkering in deeltijd gaan werken ontvangen een financieel extraatje van maximaal 120 euro per maand. Ook alleenstaande ouders die nu 12 uur werken en dit uitbreiden naar minimaal 20 uur ontvangen een extraatje. Dit extraatje moet de alleenstaande ouder met kleine baantjes stimuleren om meer te gaan werken en meer alleenstaande ouders die langs de kant staan aan een baan helpen. Alleenstaande ouders die na 6 maanden nog uit de bijstand zijn, krijgen bovendien een financiële beloning van minimaal 500 euro. Het experiment is geslaagd wanneer in de gemeenten waar het experiment loopt, meer alleenstaande ouders (meer uren) gaan werken én meer alleenstaande ouders uitstromen uit de bijstand dan in gemeenten die niet meedoen aan het experiment. Voor de mensen die nu kleine baantjes hebben wordt ernaar gestreefd dat 25 procent daarvan dat uitbreiden naar 20 uur of meer.
In de deelnemende gemeenten zijn er 16.000 alleenstaande ouders met een bijstandsuitkering. Het experiment bij gemeenten loopt tot en met 30 juni 2011. Daarna bekijkt de staatssecretaris of het experiment succesvol is en bredere navolging verdient. Met het experiment is 7 miljoen euro gemoeid.

 
13-01-2009  

Vergunning voor windmolenpark op zee

 

Staatssecretaris Huizinga verleent een ontwerpvergunning voor een windturbinepark op de Noordzee, ten westen van Hoek van Holland. Het park kan 260 megawatt aan windenergie opwekken. Deze ontwerpvergunning vormt volgens staatssecretaris Huizinga (VenW) een belangrijk onderdeel van de kabinetsdoelstelling om 450 megawatt (MW) uit windenergie op zee te winnen.
Vergunning

Het bedrijf Airtricity kan met de ontwerpvergunning 72 windturbines bouwen van 3,6 megawatt. Het park ligt op 40 kilometer uit de kust van Hoek van Holland. Het bedrijf kan nu ook subsidie van het Rijk aanvragen. De vergunning is verleend voor 20 jaar. De ontwerpvergunning ligt de komende zes weken voor inspraak ter inzage. Bij vergunningen voor windmolenparken op zee wordt rekening gehouden met veilige scheep- en luchtvaart en ecologie. Huizinga verwacht de komende maanden nog meer vergunningen te verlenen.
Lange termijn

Voor na 2010 werkt het ministerie van VenW aan een perspectief voor de duurzame ruimtelijke ontwikkeling van de Noordzee. Daarin worden ook gebieden aangewezen waar windmolenparken mogelijk zijn. De vergunningaanvraag voor een windmolenpark wordt dan gecoördineerd behandeld met aanvraag voor subsidie. De aanvragen moeten hierdoor sneller en voorspelbaarder verlopen. In 2020 moet windenergie op de Noordzee ongeveer 6.000 megawatt opwekken. Dat is 6% van de totale elektriciteitsvoorziening.

 
14-01-2009  

Nieuw alarm politie, brandweer en ambulance

 

ALMELO - Met ingang van 1 maart 2009 krijgen ambulance, politie- en brandweervoertuigen een nieuw alarmsignaal. Omdat niet alle voertuigen voordien kunnen worden omgebouwd, is er een overgangsregeling tot 2014. Lees meer

 
14-01-2009  

Provincies investeren in klimaat en energie

 

DEN HAAG - De provincies investeren tot en met 2011 ten minste 200 miljoen euro eigen geld in klimaat- en energieprojecten. Zij dragen daarmee bij aan de klimaatdoelen van het kabinet. Het Interprovinciaal overleg (IPO) en minister Cramer (VROM) ondertekenden het Klimaat-Energieakkoord tussen Rijk en provincies 2009-2011. Nederland wil in 2020 30% minder broeikasgassen, 20% duurzame energie in het energieverbruik en 20% energiebesparing. Om dit te realiseren, heeft het IPO samen met het Rijk een programma opgesteld.

 
14-01-2009  

Garantieregeling voor energiebesparing

 

DEN HAAG - In de loop van 2009 komt er een regeling waarmee huiseigenaren geld kunnen lenen voor energiebesparende investeringen. Het Rijk staat garant voor deze lening. Dit maken de ministers Van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) en Cramer (VROM) bekend in de voortgangsrapportage Energiebesparing gebouwde omgeving. Huiseigenaren kunnen met de garantieregeling geld lenen om investeringen te doen zodat hun energierekening omlaaggaat.
Voortgang :

Uit de rapportage blijkt dat de plannen om voor 2012 een half miljoen bestaande gebouwen 20 tot 30% energiezuiniger te maken, op schema liggen. Daarnaast moeten in 2011 100.000 bestaande woningen zijn voorzien van zonneboilers, warmtepompen of zonnepanelen. Dit evalueert het kabinet in 2010. Om deze plannen te kunnen uitvoeren, zijn in 2008 onder meer vier convenanten gesloten.

 
15-01-2009  

ANWB sluit jubileumjaar af met ledenwinst

 

DEN HAAG - De ANWB heeft het jubileumjaar 2008 afgesloten met een netto ledengroei van 36.169 leden. Het totaal aantal ANWB-leden bedraagt per 1 januari van het nieuwe jaar 3.936.611 leden. De ANWB bestond in 2008 125 jaar.

Ook de ANWB ervoer negatieve effecten van de huidige financiële crisis. Het belegd vermogen nam af met 15 %. Het financiële resultaat van de ANWB zal later dit jaar bekend worden gemaakt.

In het lustrumjaar onderstreepte de vereniging de maatschappelijke rol die zij vervult nog eens. Met de Lawaaipetitie, een manifest voor veiliger verkeer van kinderen, de Nationale filevrije dag en de aanbieding van de zogenoemde gebiedsaanduidingsborden (bruine borden) langs snelwegen maakte de ANWB het afgelopen jaar het verschil.

De officiële viering in Park Clingendael, in aanwezigheid van Hare Majesteit Koningin Beatrix, was een prachtig tuinfeest met de vrienden en relaties van de bond.

Voor de derde keer op rij is anwb.nl in de categorie Auto en Verkeer gekozen tot Website van het Jaar. Recent werd bekend dat de ANWB inmiddels is opgeklommen in de top 20 van best bezochte sites in Nederland zoals onderzoeksbureau Multiscope bekendmaakte.
In de categorie Fiets en Vrije tijd is de ANWB gekozen tot ‘Beste winkelketen van Nederland’. Beide prijzen werden door het publiek gekozen.

De Rai Mobiliteitsprijs, die door de minster Eurlings aan de ANWB werd overhandigd, was een uiting van waardering door de autobranche voor de ondersteuning van Anders Betalen voor Mobiliteit. Daarbij stelt de ANWB eerlijk betalen voor mobiliteit door de automobilist centraal.

De ANWB is een vereniging met ruim 3,9 miljoen leden, die zich inzet voor de belangen van haar leden op het gebied van vakantie, vrije tijd en mobiliteit. Daarnaast biedt de ANWB een breed assortiment producten, diensten en activiteiten met name in de sfeer van hulpverlening, reizen, verzekeringen en informatie. Door de bijzondere combinatie van rollen en activiteiten wil de vereniging bereiken dat de leden haar ervaren als gids en wegwijzer die mensen helpt hun eigen weg te gaan: een organisatie die informeert en hulp biedt. De geschiedenis van de ANWB begon officieel op 1 juli 1883, toen de Nederlandsche Vélocipèdisten-Bond werd opgericht op de Maliebaan in Utrecht.

 
15-01-2009  

Criminelen en witte boorden hand in hand in O.G.

 

DEN HAAG - In de staatscourant een bericht over de verwevenheid van criminelen en witte boorden in de onroerend goed handel.

 
15-01-2009  

Donner: meer mobiliteitscentra


Minister Donner
 

DEN HAAG - Minister Donner (SZW) wil mensen die door de financiële crisis hun baan (dreigen te) verliezen, zo snel mogelijk aan het werk helpen. Hiervoor komen er versneld dertig mobiliteitscentra. Dit schrijft minister Donner in een brief aan de Tweede Kamer.

Mobiliteitscentra
Eind januari 2009 moeten er tien mobiliteitscentra draaien. Ook moet er op twintig plaatsen een basisinfrastructuur zijn, waar gemeenten, UWV, ondernemers en het onderwijs afspraken over samenwerking hebben gemaakt. Verder wordt in kaart gebracht waar werk beschikbaar is of komt. Daarover zijn afspraken gemaakt in het Najaarsoverleg. Deze worden versneld uitgevoerd.

Maatregelen
Sinds drie maanden ondervindt het bedrijfsleven in volle hevigheid de gevolgen van de financiële crisis, schrijft Donner. De economische activiteit is mede daardoor in korte tijd scherp teruggelopen. Faillissementen en ontslagen lopen op en zullen verder toenemen. Het antwoord op de crisis ligt volgens Donner in arbeidsmobiliteit, mensen van werk naar werk begeleiden, (om)scholing, nieuwe zekerheden en flexibiliteit.
Hij beschrijft in de brief de maatregelen die daarvoor nodig zijn. Donner wil deze voor eind februari 2009 na overleg met werkgevers en werknemers invoeren.

Werktijdverkorting
De werktijdverkortingsregeling (wtv-regeling) waarbij bedrijven met acuut omzetverlies werktijdverkorting kunnen aanvragen, moet in dat kader worden omgevormd. Tot die tijd worden aanvragen op de huidige manier behandeld en toegewezen.

 
16-01-2009  

GroenLinks wil toch vaderschapverlof

 

DEN HAAG - GroenLinks doet alsof er geen kredietcrisis bestaat. Na eerst al 10 dagen vaderschapverlof te willen invoeren komt de partij nu met een aangepast voorstel om er 5 dagen van te maken nadat de meerderheid van de 2e kamer dat voorstel vorig jaar naar de prullenbak verwees. De bezwaren liepen toen uiteen van de lengte van de verlofdagen tot de stijgende kosten voor werkgevers. GroenLinks denkt nu de kosten te kunnen betalen uit het WW-potje. Een koekje van eigen deeg dus voor de werknemers en alsof er geen stijgende werkloosheid wordt verwacht. Laat die neu… vaders gewoon een paar snipperdagen opnemen. En zorg er voor dat de kraamzorg weer op het peil komt zoals het behoord tegen normale salarissen.

 
16-01-2009  

Gemeenten moeten mensen aan werk helpen

 

DEN HAAG - Gemeenten hebben afgesproken om in deze kabinetsperiode 10.000 extra mensen zonder werk of uitkering (nuggers) aan een baan te helpen. Als tegenprestatie mogen gemeenten 12.000 euro uit het participatiebudget inzetten naar eigen inzicht voor iedere nugger die een baan heeft gevonden. Het geld moet wel worden ingezet voor de bevordering van participatie. Daarnaast kunnen gemeenten de mensen die ze aan het werk hebben geholpen, belonen met een bonus van maximaal 2.200 euro. De ministerraad heeft hier op voorstel van staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid mee ingestemd.

Eind vorig jaar is met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) afgesproken om in deze kabinetsperiode 10.000 extra mensen zonder werk en zonder uitkering aan betaald werk te helpen. Het gaat dan vooral om mensen die moeilijk uit zichzelf aan de slag komen, zoals bijvoorbeeld vrouwen met een niet-Nederlandse achtergrond die langer dan een half jaar thuiszitten zonder werk, studie of uitkering. De gemeente ontvangt de beloning als iemand minimaal 6 maanden aan het werk blijft.

Naschrift redactie: Kijk ook eens op de site voor Niet Uitkeringsgerechtigden (nuggers).

 
19-01-2009  

Start proeven met dynamische snelheden

  DEN HAAG - Als het verkeer dat toelaat, gaat de snelheid op de A1 tussen Bussum en Muiderberg omhoog van 100 naar 120 km per uur. In totaal zijn er vijf experimenten met dynamische snelheden. Minister Eurlings (VenW) opende het eerste experiment met dynamische snelheden op het traject tussen Bussum en Muiderberg. Met dynamische snelheden wordt de maximumsnelheid afgestemd op actuele omstandigheden, zoals het weer, drukte of een ongeval. Dit kan de verkeersveiligheid vergroten, de doorstroming verbeteren en de milieubelasting beperken. De proeven moeten duidelijk maken of het zinvol is dynamische snelheden breder in te voeren. Dit duurt naar verwachting twee jaar.
Lees verder...

 
22-01-2009  

Roetfilters bestelauto's versneld ingevoerd

 

 

In 2012 moeten alle nieuwe bestelwagens en kampeerauto's een ingebouwde roetfilter hebben. Zo kunnen zij aan de Europese normen voor uitstoot van fijnstof voldoen.Het kabinet, de vervoerssector en werkgeversverenigingen hebben hierover afspraken gemaakt in een convenant. Eind 2009 moet 70% van de nieuwe bestelwagen en kampeerauto's een ingebouwd roetfilter hebben.

In het convenant is onder meer afgesproken dat fabrikanten en importeurs bestelauto's zonder ingebouwd roetfilter versneld uit het assortiment halen.De subsidieregeling voor affabriek roetfilters op bestelwagens en taxi's wordt verlengd. Hiervoor is in 2009 en 2010 18 miljoen euro beschikbaar en in 2011 15 miljoen euro.

Normen fijnstof

De bijna 900.000 bestelwagens die in Nederland rondrijden, zorgen voor 25% van de uitstoot van fijnstof. Die luchtverontreiniging kan aanzienlijk minder worden als zij een roetfilter hebben. Nu heeft ongeveer 30% dat. In 2012 moeten alle nieuwe bestelauto's voldoen aan de Europese normen voor de uitstoot van fijnstof. Dat kan alleen als zij een roetfilter hebben.

 
24-01-2009  

Grote man achter Palm bier overleden

 

STEENHUFFEL (B) - De man die de Belgische brouwerij Palm groot heeft gemaakt, Alfred Van Roy, is overleden. Hij is 96 jaar geworden.
Van Roy had de kleine brouwerij in Steenhuffel van zijn vader geërfd. Hij wist Palm bier te laten uitgroeien tot de grootste Belgische brouwer van sterk bier.
Vanaf de jaren tachtig exporteerde Van Roy grootschalig naar Nederland. In 1999 kreeg hij uit handen van de Belgische premier Jean-Luc Dehaene de ’De Gouden Klomp’ voor het best presterende Belgische bedrijf in Nederland.

Henri Ford
Van Roy zei zijn succes te danken aan de autobiografie van Henri Ford. Daarin had hij gelezen: “Geef wat de klant vraagt en de rest wordt u toegeworpen”.

De brouwerij, nog steeds een familiebedrijf, is bekend om zijn logo van een Belgisch trekpaard.

 
31-01-2009  

WNF beëindigt sponsorrelatie met Essent

 

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) beëindigt de samenwerking met energiebedrijf Essent.

Dit heeft WNF besloten naar aanleiding van het nieuws over een overname van Essent door het Duitse RWE. RWE is volgens het WNF een van de meest vervuilende energiebedrijven in Europa. Het WNF wil niet samenwerken met een bedrijf wat als milieuvervuilend bekend staat. Het WNF werkte jaren samen met Essent om duurzame stroom te promoten.

Archief
Terug naar vorige pagina