De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
13-01-2009  

Vergunning voor windmolenpark op zee

 

Staatssecretaris Huizinga verleent een ontwerpvergunning voor een windturbinepark op de Noordzee, ten westen van Hoek van Holland. Het park kan 260 megawatt aan windenergie opwekken. Deze ontwerpvergunning vormt volgens staatssecretaris Huizinga (VenW) een belangrijk onderdeel van de kabinetsdoelstelling om 450 megawatt (MW) uit windenergie op zee te winnen.
Vergunning

Het bedrijf Airtricity kan met de ontwerpvergunning 72 windturbines bouwen van 3,6 megawatt. Het park ligt op 40 kilometer uit de kust van Hoek van Holland. Het bedrijf kan nu ook subsidie van het Rijk aanvragen. De vergunning is verleend voor 20 jaar. De ontwerpvergunning ligt de komende zes weken voor inspraak ter inzage. Bij vergunningen voor windmolenparken op zee wordt rekening gehouden met veilige scheep- en luchtvaart en ecologie. Huizinga verwacht de komende maanden nog meer vergunningen te verlenen.
Lange termijn

Voor na 2010 werkt het ministerie van VenW aan een perspectief voor de duurzame ruimtelijke ontwikkeling van de Noordzee. Daarin worden ook gebieden aangewezen waar windmolenparken mogelijk zijn. De vergunningaanvraag voor een windmolenpark wordt dan gecoördineerd behandeld met aanvraag voor subsidie. De aanvragen moeten hierdoor sneller en voorspelbaarder verlopen. In 2020 moet windenergie op de Noordzee ongeveer 6.000 megawatt opwekken. Dat is 6% van de totale elektriciteitsvoorziening.

Archief
Terug naar vorige pagina