De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
12-01-2009  

Registratie alcoholgebruik bij geweldsdelicten

 

DEN HAAG - Bij geweldsdelicten moet de politie standaard registreren of er alcohol in het spel was. Dat willen de ministers Hirsch Ballin en Ter Horst. Alcohol speelt bij deze delicten een belangrijke rol.

Dat schrijven minister Hirsch Ballin (Justitie) en minister Ter Horst (BZK) in een brief aan de Tweede Kamer. Zij willen dat de politie de registratie van alcoholgebruik bij geweldsdelicten in 2010 landelijk invoert.
Daders van alcoholgerelateerd geweld kunnen dan een passende (aanvullende) straf krijgen, in de vorm van gedragsinterventies. De registratie kan ook informatie opleveren voor preventieve maatregelen, zoals gerichte voorlichting.
Proef met alcohol- en drugstest In drie politiekorpsen is een proef gehouden, waarbij verdachten van geweld een alcohol- en drugstest kregen. Gemiddeld had 31% van de verdachten alcohol en/of drugs gebruikt.

Ruim 25% van de verdachten had alcohol gebruikt kort voordat hij het delict pleegde. Bij 3% van de geweldsdelicten was er drugs gebruikt en in 2% ging het om een combinatie van drugs en alcohol.

In bijna de helft van de gevallen werd onder invloed van alcohol 'zwaar' fysiek geweld gebruikt. Dit betekent dat iemand fors wordt toegetakeld. In een derde van de gevallen leidt het geweld tot zwaar letsel bij de slachtoffers.

Archief
Terug naar vorige pagina