Sportberichten


Plaatsing  
 
02-09-2018  

Heracles verslaat AZ na debacle Willem II


1/2/3: Osman, Peterson en Duarte vieren feest na hun doelpunten tegen AZ.
4: Trainer Frank Wormuth laat zijn waardering zien aan Osman.
Foto's: Harrie Broeze
 

ALMELO – Heracles Almelo is er in geslaagd de knop om te zetten na de dramatische nederlaag tegen Willem II. In het Polman Stadion werd AZ het slachtoffer in een boeiend kijkspel waarin AZ goed begon, maar uiteindelijk het onderspit dolf door de op dreef zijnde Heraclieden. Met de 3-2 zege op de Noordhollanders werd tevens een keerpunt gezet in een onderlinge reeks waarin AZ al acht overwinningen boekte en Heracles tot vandaag niet verder kwam dan 3 overwinningen en drie gelijke spelen.
AZ begon degelijk en zette al in de tweede minuut een voorsprong in de boeken door de prima acterende 17-jarige spits Boadu die zijn directe tegenstander en doelman Blaswich van dichtbij het nakijken gaf (0-1). De Noordhollanders heersten op het middenveld maar na twintig minuten kenterde dat beeld. In tegenstelling tot het ‘verspeelde’ duel tegen Willem II bleef Heracles er in geloven. Met hard werken werd onder de druk uitgespeeld en toen de vrijstaande Osman op maat werd bediend loste deze van zeker 25 meter een fraai schot waarbij doelman Bizot volkomen kansloos was (1-1). Heracles werd er noch sterker door en won vooral op het middenveld de slag waarbij Osman de schrik werd van de Alkmaarse doelman. Met vier uiterste reddingen op rij hield deze zijn team in de race en ook collega Blaswich maakte in het Almelose doel een kans van de Alkmaarders ongedaan. Ook ontsnapte AZ bij hands van Vlaar, zodat de rust aanbrak met een gelijke doelstand.

Na de pauze nam Heracles de draad weer op. Vanuit een gesloten verdediging werd vooral de snelle omschakeling een wapen waar AZ grote moeite mee had. AZ-coach van der Brom had Seuntjes al in de kleedkamer achter gelaten om met Rutariu meer stootkracht te ontwikkelen, maar ook dat hielp de Noordhollanders niet echt. Het was Heracles dat via een schot van Merkel opnieuw Bizot tot het uiterste dwong en ook Blaswich was attent bij een inzet van spits Boadu. Een corner leidde feitelijk het derde doelpunt van de Heraclieden in. De bal werd door de defensie van AZ niet goed weggewerkt en het was Petersson die bekeken de bal achter Bizot in het net deponeerde. Daarmee zijn totaal op vier doelpinten in deze nog prille competitie zettend. Het gaf Heracles vleugels, want toen enkele minuten later Drost langs de zijlijn de goed acterende Duarte de diepte instuurde toog deze met de bal frivool naar binnen, zette twee AZ’ers op het verkeerde been en gaf hij de uitblinkende doelman Bizot geen kans met een wonderschoon doelpunt van buiten de zestien in de verre hoek (3-1).

Van der Brom ‘offerde’ Vlaar voor Gudmonsson om meer voetballend vanuit de defensie zijn team op de rails proberen te krijgen, zoals hij dat na afloop uitlegde. Ook Indrissi, die in de tang zat bij Drost, werd gewisseld tegen Johnson als extra spits om meer dreiging voor het Almelose doel te ontwikkelen.
Heracles bleef echter onverstoord als collectief en kreeg zelfs meer kansen vanuit de counter zoals Kuwas die opnieuw doelman Bizot tot een uiterste inspanning dwong om AZ ‘in de race’ te houden.
Een verdedigend slordigheidje zorgde vijf minuten voor tijd toch voor een aansluittreffer via Johnson (3-2). Heracles hield echter het hoofd koel in de slotfase en gaf geen kans meer weg. Beide teams staan nu met gelijke winstpunten achter de top 3 PSV, Ajax en Feyenoord.

Van der Brom noemde de nederlaag na afloop onnodig. Vooral zonder bal had zijn team volgens hem niet goed gespeeld waardoor het weinig in de duels kwam. Al met al vond Van der Brom de overwinning van Heracles terecht. Heracles-trainer Wormuth was dat laatste met hem eens. ’Von Anfang an gespielt gegen einen der besten. Daß war im Anfang gut zusehen aber die Jungs haben Charakter gezeicht. Man kann auch zusammen brechen. Unterm Strich ist denn Sieg verdient.“  

Zondag 16 september moet Heracles naar het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen.
De eerstvolgende thuiswedstrijd is vrijdag 21 september tegen De Graafschap om 20.00 uur.
Ticketservice klik hier.


Heracles – AZ  3-2 (1-1)
2. Boadu 0-1, 21. Osman 1-1. 49. Peterson 2-1, 59. Duarte 3-1, 85. Johnsen 3-2

Scheidsrechter: Manschot

geel: Duarte, Merkel, Van der Water, Til, Boadu

OPSTELLINGEN
Heracles Almelo: Blaswich; Droste, Rossmann, Pröpper, Van Hintum; Merkel (84. Van Nieff), Osman, Duarte (86.Sama);  Kuwas, Dalmau 78. Van der Water), Peterson
AZ: Bizot; Svensson, Vlaar (59.Gudmundsson), Hatzidiakos, Ouwejan; Midtsö, Til, Koopmeiners; Seuntjes ( 46. Rotariu), Boadu, Idrissi ( 63.Johnsen)

Fotoreportage: Harrie Broeze (volgt)

Fotoreportage (26 foto's)...

 
03-09-2018  

Wereldruiterspelen gigantische transportopgave

 

ERMELO – De Wereldruiterspelen, FEI World Equestrian Games (WEG), die van 11 tot en met 24 september worden gehouden in  Tryon North Carolina (USA), vergt een enorme transportopgave om paarden en goederen van de deelnemers uit totaal 70 landen naar Amerika te transporteren.  In totaal gaat het om 550 paarden uit alle delen van de wereld via de lucht terwijl over land ook nog eens 270 paarden arriveren in Tryon.
De luchthaven Luik (B) speelt een belangrijke rol voor deelnemers uit o.a. Nederland, Bahrein, België, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Italië, Nederland, Oman, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Zweden en Zwitserland. Voor Azië en het Midden Oosten is dat de luchthaven van Dubai (VAE) waarvan 11 vluchten worden ondernomen.
Vanuit Luik vertrekken 23 vluchten. “Het is het grootste commerciële luchttransport ooit die militaire precisie vraagt in de logistiek”, vertelt de Belgische voorzitter van de FEI Ingmar de Vos. “De paarden zijn net als hun ruiters absolute topatleten die in topconditie moeten arriveren.”
De paarden vliegen met een special uitgeruste Boeing 777 van Emirates Sky Cargo. De temperatuur in het vliegtuig bedraagt tussen de 14 en 17 graden.
Naast de paarden die in gewicht variëren tussen de 450 (endurance) en 840 (grootste voltigepaarden) kilo, gaat er ook enorm veel bagage de plas over. Alleen al vanuit Europa gaat er 123.500 ton aan goederen mee. Die enorme hoeveelheid bestaat onder meer uit zadels, hoofdstellen, dekens, poetspullen, kruiwagens en ander stalmateriaal. Daarnaast ook 51 ton aan voer en 20 liter water per paard voor onderweg gedurende een vlucht van 8 uur en 50 minuten.
Daarnaast is voor de Nederlandse delegatie ongeveer 4.500 kg aan voer, 10.000 kg hooi, 500 kg zadelkisten, zes dressuurkoetsen en marathonwagens en 5.000 kg aan overige benodigdheden per boot de oceaan over gegaan.
Her aantal Nederlandse paarden dat in Tryon aan de start verschijnt bedraagt 46. Het gaat dan om voltigepaarden (3), dressuurpaarden (4), para-dressuurpaarden (4), springpaarden (5), reiningpaarden (5), endurancepaarden (5), eventingpaarden (5) en menpaarden (15). Daarmee is de Nederlandse afvaardiging een van de grotere van de 70 deelnemende landen.
Onder de deelnemers aan de WEG 2018 geen bekende Overijsselaars als springruiters Gerco Schröder en Jeroen Dubbeldam. Zij beschikken momenteel niet over absolute toppaarden. Wel bij de springruiters Marc Houtzager uit Rouveen (gem. Staphorst) en Frank Schuttert uit Ommen. Als teamveterinair bij het springen is Arie Hoogendoorn uit Haaksbergen aanwezig. Bij de para-dressuur is Frank Hosmar uit Haarle de deelnemer uit Overijssel.

Programma FEI Wereldruiterspelen 2018:

Dinsdag 11 september:
Openingsceremonie
Woensdag 12 september:
Endurance (medaille-uitreiking)
Reining (medaille-uitreiking)
Dressuur
Donderdag 13 september:
Endurance (medaille-uitreiking)
Dressuur (team medaille-uitreiking)
Eventing dressuur
Reining
Vrijdag 14 september:
Eventing dressuur
Dressuur (individuele medaille-uitreiking)
Zaterdag 15 september:
Eventing cross country
Reining (medaille-uitreiking)
Zondag 16 september:
Dressuur (individuele medaille-uitreiking)
Eventing springen (team en individueel medaille-uitreiking)
Maandag 17 september:
Rustdag
Dinsdag 18 september:
Para-dressuur
Voltige
Woensdag 19 september:
Para-dressuur
Voltige
Springen
Donderdag 20 september:
Para-dressuur (medaille-uitreiking)
Springen
Voltige (medaille-uitreiking)
Vrijdag 21 september:
Para-dressuur (medaille-uitreiking)
Mennen dressuur
Springen (medaille-uitreiking)
Zaterdag 22 september:
Para-dressuur (medaille-uitreiking)
Mennen marathon
Voltige (medaille-uitreiking)
Zondag 23 september:
Mennen vaardigheid (team en individueel medaille-uitreiking)
Springen (individuele medaille-uitreiking)
Sluitingsceremonie

Wil je de Nederlands teams in Amerika volgen? Dat kan via de livestream op www.feitv.org en verslaggeving op www.knhs.nl, en @ruitersinoranje op Instagram en Facebook! #TeamNL
Officiële website WEG 2018:
www.tryon2018.com

Fotoreportage (20 foto's)...

 
15-09-2018  

Everton Ramos Da Silva naar Cinf√£es Portugal

 

CINFAES / ALMELO – Ex- topscorer van Heracles Almelo Everton Ramos Da Silva (35) is er in de nadagen van zijn carrière toch in geslaagd emplooi te vinden in Europa. Zijn succesjaren bij Heracles Almelo maakten dermate indruk dat hij voor altijd heimwee heeft naar Europa en Almelo in het bijzonder, ondanks een verdere carrière in Saudi Arabië, China en thuisland Brazilië. Zo zond Fox Sport afgelopen zomer al een special uit waarin hij de liefde verklaart aan vrouw, kinderen en Almelo. Begin september was hij wederom even op ‘oale groond’, shopte bij zijn ‘club voor het leven’wat shirts voor zijn kids, speelde en passant een wedstrijdje bij kleinere broer Avc Heracles en keek ondertussen uit of hij toch nog in Europa emplooi kon vinden.
Reeds terug bij zijn gezin in Brazilië kwam er vanuit Portugal belangstelling door Clube Desportivo Cinfães. De club op het derde niveau maakte een dramatische seizoenstart met 1 punt uit vier wedstrijden. Een scorende spits was derhalve nog gewenst voor de Portugese transfermarkt dicht ging. Kortom Everton Ramos is in Europa en bij gelegenheid op reisbare afstand om in Almelo wat ‘oale kunnigheid’ te bezoeken.
 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
16-09-2018  

Heracles op schot in Heerenveen

 

HEERENVEEN – Heracles Almelo ontwikkelt zich de laatste jaren tot ‘angstgegner’ van Sc Heerenveen. Sinds 2013 zegevierden de Almeloërs in het Friese ‘Haagje’ vier keer, behaalde het een gelijk spel en leed het een keer een nederlaag. Na vandaag kan daar een vijfde overwinning worden bijgeschreven want de Heraclieden bleken goed op schot en wonnen met 3-5 door doelpunten van Peterson (2x), Dalmau, Duarte en Osman. De Friezen scoorden drie keer via Lammers (2x) en Thorsby.

Heracles Almelo zette vanaf het begin het slot op de deur, liet de Friezen uitrazen en werd na dik 10 minuten voor het eerst gevaarlijk via snelle ‘break-outs’. Na twaalf minuten leidde dat tot een doelpunt van de Spaanse spits Dalmau die de voorzet van van Hintum eenvoudig kon binnentikken (0-1). Een standaardsituatie leidde op slag van rust tot de gelijkmaker. Lammers kon keeper Blaswich het nakijken geven uit een vrije trap van Zeneli (1-1).

Na rust werd het een waar spektakel in het Abe Lenstra Stadion. Dalmau zette Peterson vrij maar diens schot werd nog beroerd door doelman Hahn die geen kans meer zag om Duarte het scoren te beletten (1-2).
Opnieuw kwamen de Friezen langszij. Nu vanaf de penaltystip na een overtreding van Pröpper die bij de actie zwaar geblesseerd raakte en per brancard het veld moest verlaten. Lammers kon vanaf de stip zijn tweede doelpunt van de avond laten bijschrijven (2-2).
Heerenveen kreeg daarna het overwicht maar zag Blaswich redden op een schot van Zeneli en Thorsby miste precisie en schoot rakelings over het doel van de Almelose doelman. Het was Heracles Almelo dat opnieuw de voorsprong pakte in dit aantrekkelijke kijkspel.  Peterson schoot een vrije trap via een tegenstander in het doel achter de kansloze Hahn (2-3). De Friezen gaven zich opnieuw niet gewonnen en kwamen amper vijf minuten later weer langszij via een koptreffer van Thorsby die goed anticipeerde op de vrije trap van Kobayashi (3-3).
Heracles voelde echter dat er meer in zat en het was amper drie minuten later Peterson die bij een uitbraak de uitgelopen Friese doelman Hahn het nakijken gaf (3-4). De Heraclieden bleven verder bij de les en braken het Friese verzet in de slotfase toen Osman zijn vrije trap fraai achter doelman Hahn krulde en daarmee de eindstand op 3-5 zette.

Sc Heerenveen – Heracles Almelo 3-5 (1-1)
12.Adrian Dalmau 0-1, 45.Sam Lammers 1-1, 49.Lerin Duarte 1-2, 53.Sam Lammers 2-2, 63.Kristoffer Peterson 2-3, 68.Morten Thorsby 3-3, 71.Kristoffer Peterson 3-4, 87.Mohammed Osman 3-5

Scheidsrechter: Van Boekel

Geel:Mohammed Osman, Adrian Dalmau, Michel Vlap

OPSTELLINGEN
Sc Heerenveen: Warner Hahn, Sherel Floranus, Daniel Hoegh (45.Nicolai Naess), Dave Bulthuis, Kik Pierie (21.Lucas Woudenberg), Morten Thorsby (80.Mitchell van Bergen), Yuki Kobayashi, Ben Rienstra, Arber Zeneli, Sam Lammers en Michel Vlap.
Heracles Almelo: Janis Blaswich, Tim Breukers, Maximilian Rossmann, Robin Pröpper (53.Dario van den Buijs), Bart van Hintum, Lerin Duarte (90.Stephen Sama), Mohammed Osman, Alexander Merkel, Silvester van der Water (64.Jesper Drost), Adrian Dalmau en Kristoffer Peterson.

Fotoreportage: Harry Broeze (volgt)

Fotoreportage (25 foto's)...

 
19-09-2018  

Zilver Frank Hosmar op Wereldruiterspelen


Frank Hosmar hier op archieffoto tijdens de Almelose Ruiterdagen 2016
 

TRYON (USA) – Tijdens de Wereldruiterspelen in Tryon heeft Frank Hosmar uit Haarle zilver behaald met zijn dressuurpaard Alphaville NOP in de para-dressuur klasse grade V. De meerkoppige jury beoordeelde de gereden proef met een score van 73,167 procent. De Engelse Sophie Wells reed met Fatal Attraction naar het goed in een score van 75,429 procent. De Duitse amazone Regine Mispelkamp moest met haar paard Look At Me Now en een score van 71,452 procnt genoegen nemen met brons.
In de klasse grade II was er bron voor de Nederlandse Nicole den Dulk met haar paard Wallace NOP.

Goud (Double Dutch)
Daarmee was het nog niet gedaan voor de Nederlandse para-dressuur afvaardiging want gouden medailles en dis wereldtitels werden behaald door Sanne Voets met haar paard Demantur NOP in de klasse gradeIV door een juryscore van 73,927 procent. Zilver en goud gingen respectievelijk naar de Braziliaan Rodolpho Riskalla met Don Henrico (73,366) en de Deense Susanne Jensby Sunnesen met CSK`s Que Faire (73,146).
De uit Nistelrode afkomstige amazone Rixt van der Horst wist haar titel zelfs te prolongeren. De wereldtitel staat eens per vier jaar vacant en net zoals vier jaar geleden reed ze haar Findsley naar de hoogste klassering in de klasse grade III met een score van 73,735 procent van het maximum. De Britse Natasha Baker pakte nipt het zilver met Mount St John Diva Dannebrog (72.471). Het brons werd een prooi van de Amerikaanse Rebecca Hart met El Corona Texel (72,235).
 

 
21-09-2018  

Heracles zet De Graafschap met 4-0 op zij


Adrian Dalmau claimt vergeefs een strafschop.

Kristoffer Peterson viert zijn eigen feestje en 'solliciteert' naar het Zweedse elftal.

Peterson evenaarde het Heracles-clubrecord van zeven doelpunten in zes wedstrijden van vijfvoudig 'Oranje-spits' Hennie van Nee uit 1964.
 

ALMELO – ‘Ein punkt gegen Ajax und gewinnen in Heerenveen sagt nichts wenn wir es Freitag liegen lassen gegen De Graafschap’, was een van de opmerkingen die trainer Wormuth zijn spelers voorhield in de aanloop naar de thuiswedstrijd tegen De Graafschap.  De Heraclieden knoopten het in de oren en direct na het startsignaal van debuterend scheidsrechter Blank werd de verdediging van de ‘boeren’, zoals de aanhang van de Doetinchemmers zichzelf graag noemt, al op de proef gesteld. Spits Dalmau drong zich met de bal tussen twee verdedigers door en kon nog net worden afgestopt. Dalmau claimde wel een penalty, maar de VAR (video-scheidsrechter) in Zeist adviseerde scheidsrechter Blank dit te negeren. Het werd derhalve geen snelle openingstreffer vanaf de stip tot teleurstelling van het goed bezette (19.847) Polman Stadion.

Heracles bleek wel meteen overheersend, ondanks dat de in het vorig seizoen uitblinkende Kuwas weer op de bank begon.  Et waren Osman en Dalmau die Graafschap-doelman Jurjes als eerste testen terwijl de Achterhoekers daar nauwelijks iets tegenover stelden. Na bijna een half uur doorbrak op aangeven van Petersen de mee opgekomen Van Hintum de ban door bijna vanaf de achterlijn hard in te schieten. Via twee verdedigers van De Graafschap bleek de laatste ‘touch’ van verdediger Vet fataal en kon de 1-0 op het scorebord. 

Heracles zocht de ruimere voorsprong, maar Jurjes bleek als enige attent bij een doelpoging van Dalmau. Op slag van rust dan toch de rentree van Kuwas. De voor hem in de plaats startende Van de Water moest met vermoedelijk een liesblessure van het veld.

Na de pauze leek Kuwas meteen op een treffer af te stevenen maar zijn schot vanuit goede positie, ging hoog en voorlangs het doel van Jurjes. Het was Peterson die daarop als eerste weer dreigend werd met een schot van afstand dat kon worden gepareerd. Even later echter pikte de Zweed de bal op aan de zijlijn na slecht uitverdedigen, toog naar binnen met de bal aan de voet en schoot de bal in de verre hoek buiten het bereik van Jurjes. Het tweede doelpunt in de wedstrijd en de zevende van Peterson die nog geen enkele wedstrijd in deze competitie droog stond.  Slechts 10 minuten later leek Heracles op rozen te zitten toen Dalmau goed doorging op een diepe bal en in de scrimmage met een verdediger en de doelman al liggend de bal toch richting de doellijn tikte. Het was Kuwas die nog net voor de streep het laatste zetje gaf. Dat nu bleek funest, want terwijl de bal al weer op de middenstip lag, kwam vanuit Zeist het bericht dat Kuwas daarbij in buitenspelpositie stond.

Heracles verslapte daarna en zowaar zocht De Graafschap opportunistisch meer de aanval. Toch bleef ook Heracles kansen krijgen via Kuwas en Osman die zijn cornerbal op de lat boven Jurjes zag eindigen. Aan de andere kant pareerde Blaswich een schot van ex- Heraclied Van Mieghem.
Met een kleine 10 minuten op de klok loodste Kuwas zijn team alsnog in veilige haven door de bal onder Jurjes door te schuiven. Even later moest De Graafschap met 10 man door omdat de VAR constateerde dat de overtreding van Serrarens op de goed spelende Duarte, ontgaan bij scheidsrechter Blank, rijp was voor rood en dus een aftocht.
De in de slotfase invallende Vermeij kon in de extra tijd nog de door Osman genomen vrije trap een laatste zetje geven tegen zijn oude club. Daarmee de eindstand bepalend van 4-0.

Graafschap trainer Henk de Jonge gaf na afloop alle ‘credits’ aan de thuisploeg: ‘Ik heb hier 20 jaar geleden als assistent van Fritz Korbach wel eens blijer gestaan. Het eerste half uur ging nog redelijk. Bij de 1-0 was het eigenlijk al over en bij 2-0 was het helemaal klaar. De 4-0 was terecht maar ik heb mijn twijfels bij de rode kaart?’.
Heracles-trainer Frank Wormuth blikte tevreden terug: ‚Ich bin absolut zufrieden. Zuerst mit den nul (tegen red.) und auch mit die 4 Tore. Wie ich es wollte, etwas abwarten und dann slagartig übernehmen. Alleine haben wir etwas zu lange gewartet.’ 


Met de eerste zin van dit schrijven nog in het geheugen, wacht dinsdag 25 september de uitwedstrijd tegen Den Bosch en zondag 30 september de thuiswedstrijd tegen het eveneens gepromoveerde Fc Emmen.

Heracles Almelo – De Graafschap 4-0 (1-0)
27.Vet (e.d.) 1-0, 58.Peterson 2-0, 81.Brandley Kuwas 3-0, 90+3.Vermeij 4-0

Scheidsrechter: Blank

rood: Serrarens (De Graafschap)
geel: Dalmau, Van Hintum, Klaasen (De Graafschap)

OPSTELLINGEN
Heracles Almelo: Janis Blaswich, Tim Breukers, Maximilian Rossmann, Dario van den Buijs, Bart van Hintum, Lerin Duarte (89.Dabney Dos Santos), Mohammed Osman, Alexander Merkel, Silvester van der Water (45.Brandley Kuwas), Adrian Dalmau (75.Vincent Vermeij) en Kristoffer Peterson.
De Graafschap: Hidde Jurjus, Myenty Abena, Javier Vet, Bart Straalman, Leeroy Owusu, Erik Bakker (69.Frank Olijve), Stef Nijland (63.Delano Burgzorg), Robert Klaasen, Daryl van Mieghem, Fabian Serrarens en Youssef El Jebli ((80.Jordy Thomassen)

Fotoreportage: Harry Broeze
(volgt)

 
21-09-2018  

Historisch WK-teamgoud para-dressuurruiters!

 

TRYON (USA) – De door orkaan en regen geplaagde Wereldruiterspelen in de Amerikaanse staat North Carolina brachten Nederland tot dusverre geen min of meer verwachte medailles bij het springen en de reguliere dressuur, maar het para-dressuurteam bestaande uit  Sanne Voets, Rixt van der Horst, Frank Hosmar (Haarle) en Nicole den Dulk zorgde al individueel voor brons, zilver en twee keer goud.
Met de teamoverwinning van vandaag zette het zelfs een historische overwinning neer.

 “De enige medaille die nog niemand van ons had: teamgoud!”, reageert bondscoach Joyce Heuitink heel blij zodra bekend is dat de titel het Nederlandse team niet meer kan ontgaan.

“Toen ik zes jaar geleden deze baan kreeg, toen wist ik wel wat van para-dressuur. Ik was namelijk naar de Paralympische Spelen in Londen geweest als privétrainer. Toen wist ik al dat Engeland heel erg goed was. Daarna ga je ieder jaar naar een internationaal kampioenschap, en staan ze iedere landenwedstrijd weer voor je. Dat gat was zo groot, in Caen wonnen we met bijna 20 punten achterstand teamzilver. Een jaar later op het EK in Deauville in 2015 was de afstand al een stuk kleiner. Toen zei ik al ‘Ooit gaan we dat gat dicht rijden!’ Dat voelde al goed. Vorig jaar op het EK in Gothenburg was het best wel pittig en hadden we teambrons. Maar dit jaar had ik vooraf al het gevoel dat we hele goede ruiters hadden. Alle vier de ruiters kun je op een wedstrijd met een taak de ring in sturen. Ze hebben alle vier op het juiste moment hun vorm te pakken. Dat is zoiets bijzonders. Ook voor degenen die zelf rijden en voor mij als coach. Het is zo moeilijk om dat voor elkaar te krijgen, precies op het juiste moment.”

“We zijn naar Tryon gekomen met een missie. Namelijk de kwalificatie voor de Paralympische Spelen in Tokyo 2010. Dat betekent dus bij de eerste drie eindigen. Bij de olympische disciplines is dat top zes en bij ons top drie. Dat is een harde eis. Van tevoren wist ik al dat Engeland sterk en in vorm is zoals altijd, maar ook Denemarken is sterk, en Duitsland en Amerika. Die landen hebben flink geïnvesteerd, dus ik wist dat het nog wel eens een zware dobber zou kunnen worden. De dag voor de landenwedstrijd hebben we het nog naar elkaar uitgesproken: ‘We kunnen ook zomaar vijfde worden, die mogelijkheid bestaat ook’. Dan kom je de eerste dagen individueel zo goed voor de dag. Toen heb ik ook gedacht, ‘Het kan, we gaan voor goud’.”

Gisteren waren de eerste drie Nederlandse ruiters al heel goed op dreef. “Vandaag maakte Rixt de taak compleet af. En dan zit je te wachten, want ze moest als eerste van vandaag. Dat duurt dan zo lang. Dit resultaat is gewoon niet te geloven, het was zo spannend. Ik ben zo ontzettend trots op allemaal, en niet alleen op de ruiters, maar op het hele team.”     

Historisch teamgoud
In Kentucky 2010 stond voor het eerst ook het WK Para-dressuur op het programma van de Wereldruiterspelen en ging de winst naar Groot-Brittannië. Nederland haalde toen alleen individuele medailles. Vier jaar later was het team van Joyce Heuitink op de WEG in Caen (Frankrijk) ongekend succesvol en wonnen de Nederlandse para-dressuurruiters vele individuele medailles en teamzilver. Ook toen ging de winst in de landenwedstrijd naar Groot-Brittannië. Voor het eerst in de geschiedenis heeft Nederland in Tryon WK-teamgoud gewonnen en Groot-Brittannië verslagen.

Uitslag landenwedstrijd WK para-dressuur Tryon:
GOUD - Nederland 223.597
Frank Hosmar (Haarle) - Alphaville N.O.P., 73.488%
Nicole den Dulk (Elen, België) - Wallace N.O.P., (72.939%)
Sanne Voets (Berghem) - Demantur N.O.P., 76.550%
Rixt van der Horst (Nistelrode) – Findsley, 73.559%
ZILVER - Groot-Brittannië - 222.957
BRONS - Duitsland - 219.001

Archief
Terug naar vorige pagina