Sportberichten


Plaatsing  
 
21-09-2018  

Heracles zet De Graafschap met 4-0 op zij


Adrian Dalmau claimt vergeefs een strafschop.

Kristoffer Peterson viert zijn eigen feestje en 'solliciteert' naar het Zweedse elftal.

Peterson evenaarde het Heracles-clubrecord van zeven doelpunten in zes wedstrijden van vijfvoudig 'Oranje-spits' Hennie van Nee uit 1964.
 

ALMELO – ‘Ein punkt gegen Ajax und gewinnen in Heerenveen sagt nichts wenn wir es Freitag liegen lassen gegen De Graafschap’, was een van de opmerkingen die trainer Wormuth zijn spelers voorhield in de aanloop naar de thuiswedstrijd tegen De Graafschap.  De Heraclieden knoopten het in de oren en direct na het startsignaal van debuterend scheidsrechter Blank werd de verdediging van de ‘boeren’, zoals de aanhang van de Doetinchemmers zichzelf graag noemt, al op de proef gesteld. Spits Dalmau drong zich met de bal tussen twee verdedigers door en kon nog net worden afgestopt. Dalmau claimde wel een penalty, maar de VAR (video-scheidsrechter) in Zeist adviseerde scheidsrechter Blank dit te negeren. Het werd derhalve geen snelle openingstreffer vanaf de stip tot teleurstelling van het goed bezette (19.847) Polman Stadion.

Heracles bleek wel meteen overheersend, ondanks dat de in het vorig seizoen uitblinkende Kuwas weer op de bank begon.  Et waren Osman en Dalmau die Graafschap-doelman Jurjes als eerste testen terwijl de Achterhoekers daar nauwelijks iets tegenover stelden. Na bijna een half uur doorbrak op aangeven van Petersen de mee opgekomen Van Hintum de ban door bijna vanaf de achterlijn hard in te schieten. Via twee verdedigers van De Graafschap bleek de laatste ‘touch’ van verdediger Vet fataal en kon de 1-0 op het scorebord. 

Heracles zocht de ruimere voorsprong, maar Jurjes bleek als enige attent bij een doelpoging van Dalmau. Op slag van rust dan toch de rentree van Kuwas. De voor hem in de plaats startende Van de Water moest met vermoedelijk een liesblessure van het veld.

Na de pauze leek Kuwas meteen op een treffer af te stevenen maar zijn schot vanuit goede positie, ging hoog en voorlangs het doel van Jurjes. Het was Peterson die daarop als eerste weer dreigend werd met een schot van afstand dat kon worden gepareerd. Even later echter pikte de Zweed de bal op aan de zijlijn na slecht uitverdedigen, toog naar binnen met de bal aan de voet en schoot de bal in de verre hoek buiten het bereik van Jurjes. Het tweede doelpunt in de wedstrijd en de zevende van Peterson die nog geen enkele wedstrijd in deze competitie droog stond.  Slechts 10 minuten later leek Heracles op rozen te zitten toen Dalmau goed doorging op een diepe bal en in de scrimmage met een verdediger en de doelman al liggend de bal toch richting de doellijn tikte. Het was Kuwas die nog net voor de streep het laatste zetje gaf. Dat nu bleek funest, want terwijl de bal al weer op de middenstip lag, kwam vanuit Zeist het bericht dat Kuwas daarbij in buitenspelpositie stond.

Heracles verslapte daarna en zowaar zocht De Graafschap opportunistisch meer de aanval. Toch bleef ook Heracles kansen krijgen via Kuwas en Osman die zijn cornerbal op de lat boven Jurjes zag eindigen. Aan de andere kant pareerde Blaswich een schot van ex- Heraclied Van Mieghem.
Met een kleine 10 minuten op de klok loodste Kuwas zijn team alsnog in veilige haven door de bal onder Jurjes door te schuiven. Even later moest De Graafschap met 10 man door omdat de VAR constateerde dat de overtreding van Serrarens op de goed spelende Duarte, ontgaan bij scheidsrechter Blank, rijp was voor rood en dus een aftocht.
De in de slotfase invallende Vermeij kon in de extra tijd nog de door Osman genomen vrije trap een laatste zetje geven tegen zijn oude club. Daarmee de eindstand bepalend van 4-0.

Graafschap trainer Henk de Jonge gaf na afloop alle ‘credits’ aan de thuisploeg: ‘Ik heb hier 20 jaar geleden als assistent van Fritz Korbach wel eens blijer gestaan. Het eerste half uur ging nog redelijk. Bij de 1-0 was het eigenlijk al over en bij 2-0 was het helemaal klaar. De 4-0 was terecht maar ik heb mijn twijfels bij de rode kaart?’.
Heracles-trainer Frank Wormuth blikte tevreden terug: ‚Ich bin absolut zufrieden. Zuerst mit den nul (tegen red.) und auch mit die 4 Tore. Wie ich es wollte, etwas abwarten und dann slagartig übernehmen. Alleine haben wir etwas zu lange gewartet.’ 


Met de eerste zin van dit schrijven nog in het geheugen, wacht dinsdag 25 september de uitwedstrijd tegen Den Bosch en zondag 30 september de thuiswedstrijd tegen het eveneens gepromoveerde Fc Emmen.

Heracles Almelo – De Graafschap 4-0 (1-0)
27.Vet (e.d.) 1-0, 58.Peterson 2-0, 81.Brandley Kuwas 3-0, 90+3.Vermeij 4-0

Scheidsrechter: Blank

rood: Serrarens (De Graafschap)
geel: Dalmau, Van Hintum, Klaasen (De Graafschap)

OPSTELLINGEN
Heracles Almelo: Janis Blaswich, Tim Breukers, Maximilian Rossmann, Dario van den Buijs, Bart van Hintum, Lerin Duarte (89.Dabney Dos Santos), Mohammed Osman, Alexander Merkel, Silvester van der Water (45.Brandley Kuwas), Adrian Dalmau (75.Vincent Vermeij) en Kristoffer Peterson.
De Graafschap: Hidde Jurjus, Myenty Abena, Javier Vet, Bart Straalman, Leeroy Owusu, Erik Bakker (69.Frank Olijve), Stef Nijland (63.Delano Burgzorg), Robert Klaasen, Daryl van Mieghem, Fabian Serrarens en Youssef El Jebli ((80.Jordy Thomassen)

Fotoreportage: Harry Broeze
(volgt)

Archief
Terug naar vorige pagina