Sportberichten


Plaatsing  
 
21-09-2018  

Historisch WK-teamgoud para-dressuurruiters!

 

TRYON (USA) – De door orkaan en regen geplaagde Wereldruiterspelen in de Amerikaanse staat North Carolina brachten Nederland tot dusverre geen min of meer verwachte medailles bij het springen en de reguliere dressuur, maar het para-dressuurteam bestaande uit  Sanne Voets, Rixt van der Horst, Frank Hosmar (Haarle) en Nicole den Dulk zorgde al individueel voor brons, zilver en twee keer goud.
Met de teamoverwinning van vandaag zette het zelfs een historische overwinning neer.

 “De enige medaille die nog niemand van ons had: teamgoud!”, reageert bondscoach Joyce Heuitink heel blij zodra bekend is dat de titel het Nederlandse team niet meer kan ontgaan.

“Toen ik zes jaar geleden deze baan kreeg, toen wist ik wel wat van para-dressuur. Ik was namelijk naar de Paralympische Spelen in Londen geweest als privétrainer. Toen wist ik al dat Engeland heel erg goed was. Daarna ga je ieder jaar naar een internationaal kampioenschap, en staan ze iedere landenwedstrijd weer voor je. Dat gat was zo groot, in Caen wonnen we met bijna 20 punten achterstand teamzilver. Een jaar later op het EK in Deauville in 2015 was de afstand al een stuk kleiner. Toen zei ik al ‘Ooit gaan we dat gat dicht rijden!’ Dat voelde al goed. Vorig jaar op het EK in Gothenburg was het best wel pittig en hadden we teambrons. Maar dit jaar had ik vooraf al het gevoel dat we hele goede ruiters hadden. Alle vier de ruiters kun je op een wedstrijd met een taak de ring in sturen. Ze hebben alle vier op het juiste moment hun vorm te pakken. Dat is zoiets bijzonders. Ook voor degenen die zelf rijden en voor mij als coach. Het is zo moeilijk om dat voor elkaar te krijgen, precies op het juiste moment.”

“We zijn naar Tryon gekomen met een missie. Namelijk de kwalificatie voor de Paralympische Spelen in Tokyo 2010. Dat betekent dus bij de eerste drie eindigen. Bij de olympische disciplines is dat top zes en bij ons top drie. Dat is een harde eis. Van tevoren wist ik al dat Engeland sterk en in vorm is zoals altijd, maar ook Denemarken is sterk, en Duitsland en Amerika. Die landen hebben flink geïnvesteerd, dus ik wist dat het nog wel eens een zware dobber zou kunnen worden. De dag voor de landenwedstrijd hebben we het nog naar elkaar uitgesproken: ‘We kunnen ook zomaar vijfde worden, die mogelijkheid bestaat ook’. Dan kom je de eerste dagen individueel zo goed voor de dag. Toen heb ik ook gedacht, ‘Het kan, we gaan voor goud’.”

Gisteren waren de eerste drie Nederlandse ruiters al heel goed op dreef. “Vandaag maakte Rixt de taak compleet af. En dan zit je te wachten, want ze moest als eerste van vandaag. Dat duurt dan zo lang. Dit resultaat is gewoon niet te geloven, het was zo spannend. Ik ben zo ontzettend trots op allemaal, en niet alleen op de ruiters, maar op het hele team.”     

Historisch teamgoud
In Kentucky 2010 stond voor het eerst ook het WK Para-dressuur op het programma van de Wereldruiterspelen en ging de winst naar Groot-Brittannië. Nederland haalde toen alleen individuele medailles. Vier jaar later was het team van Joyce Heuitink op de WEG in Caen (Frankrijk) ongekend succesvol en wonnen de Nederlandse para-dressuurruiters vele individuele medailles en teamzilver. Ook toen ging de winst in de landenwedstrijd naar Groot-Brittannië. Voor het eerst in de geschiedenis heeft Nederland in Tryon WK-teamgoud gewonnen en Groot-Brittannië verslagen.

Uitslag landenwedstrijd WK para-dressuur Tryon:
GOUD - Nederland 223.597
Frank Hosmar (Haarle) - Alphaville N.O.P., 73.488%
Nicole den Dulk (Elen, België) - Wallace N.O.P., (72.939%)
Sanne Voets (Berghem) - Demantur N.O.P., 76.550%
Rixt van der Horst (Nistelrode) – Findsley, 73.559%
ZILVER - Groot-Brittannië - 222.957
BRONS - Duitsland - 219.001

Archief
Terug naar vorige pagina