Sportberichten


Plaatsing  
 
03-09-2018  

Wereldruiterspelen gigantische transportopgave

 

ERMELO – De Wereldruiterspelen, FEI World Equestrian Games (WEG), die van 11 tot en met 24 september worden gehouden in  Tryon North Carolina (USA), vergt een enorme transportopgave om paarden en goederen van de deelnemers uit totaal 70 landen naar Amerika te transporteren.  In totaal gaat het om 550 paarden uit alle delen van de wereld via de lucht terwijl over land ook nog eens 270 paarden arriveren in Tryon.
De luchthaven Luik (B) speelt een belangrijke rol voor deelnemers uit o.a. Nederland, Bahrein, België, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Italië, Nederland, Oman, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Zweden en Zwitserland. Voor Azië en het Midden Oosten is dat de luchthaven van Dubai (VAE) waarvan 11 vluchten worden ondernomen.
Vanuit Luik vertrekken 23 vluchten. “Het is het grootste commerciële luchttransport ooit die militaire precisie vraagt in de logistiek”, vertelt de Belgische voorzitter van de FEI Ingmar de Vos. “De paarden zijn net als hun ruiters absolute topatleten die in topconditie moeten arriveren.”
De paarden vliegen met een special uitgeruste Boeing 777 van Emirates Sky Cargo. De temperatuur in het vliegtuig bedraagt tussen de 14 en 17 graden.
Naast de paarden die in gewicht variëren tussen de 450 (endurance) en 840 (grootste voltigepaarden) kilo, gaat er ook enorm veel bagage de plas over. Alleen al vanuit Europa gaat er 123.500 ton aan goederen mee. Die enorme hoeveelheid bestaat onder meer uit zadels, hoofdstellen, dekens, poetspullen, kruiwagens en ander stalmateriaal. Daarnaast ook 51 ton aan voer en 20 liter water per paard voor onderweg gedurende een vlucht van 8 uur en 50 minuten.
Daarnaast is voor de Nederlandse delegatie ongeveer 4.500 kg aan voer, 10.000 kg hooi, 500 kg zadelkisten, zes dressuurkoetsen en marathonwagens en 5.000 kg aan overige benodigdheden per boot de oceaan over gegaan.
Her aantal Nederlandse paarden dat in Tryon aan de start verschijnt bedraagt 46. Het gaat dan om voltigepaarden (3), dressuurpaarden (4), para-dressuurpaarden (4), springpaarden (5), reiningpaarden (5), endurancepaarden (5), eventingpaarden (5) en menpaarden (15). Daarmee is de Nederlandse afvaardiging een van de grotere van de 70 deelnemende landen.
Onder de deelnemers aan de WEG 2018 geen bekende Overijsselaars als springruiters Gerco Schröder en Jeroen Dubbeldam. Zij beschikken momenteel niet over absolute toppaarden. Wel bij de springruiters Marc Houtzager uit Rouveen (gem. Staphorst) en Frank Schuttert uit Ommen. Als teamveterinair bij het springen is Arie Hoogendoorn uit Haaksbergen aanwezig. Bij de para-dressuur is Frank Hosmar uit Haarle de deelnemer uit Overijssel.

Programma FEI Wereldruiterspelen 2018:

Dinsdag 11 september:
Openingsceremonie
Woensdag 12 september:
Endurance (medaille-uitreiking)
Reining (medaille-uitreiking)
Dressuur
Donderdag 13 september:
Endurance (medaille-uitreiking)
Dressuur (team medaille-uitreiking)
Eventing dressuur
Reining
Vrijdag 14 september:
Eventing dressuur
Dressuur (individuele medaille-uitreiking)
Zaterdag 15 september:
Eventing cross country
Reining (medaille-uitreiking)
Zondag 16 september:
Dressuur (individuele medaille-uitreiking)
Eventing springen (team en individueel medaille-uitreiking)
Maandag 17 september:
Rustdag
Dinsdag 18 september:
Para-dressuur
Voltige
Woensdag 19 september:
Para-dressuur
Voltige
Springen
Donderdag 20 september:
Para-dressuur (medaille-uitreiking)
Springen
Voltige (medaille-uitreiking)
Vrijdag 21 september:
Para-dressuur (medaille-uitreiking)
Mennen dressuur
Springen (medaille-uitreiking)
Zaterdag 22 september:
Para-dressuur (medaille-uitreiking)
Mennen marathon
Voltige (medaille-uitreiking)
Zondag 23 september:
Mennen vaardigheid (team en individueel medaille-uitreiking)
Springen (individuele medaille-uitreiking)
Sluitingsceremonie

Wil je de Nederlands teams in Amerika volgen? Dat kan via de livestream op www.feitv.org en verslaggeving op www.knhs.nl, en @ruitersinoranje op Instagram en Facebook! #TeamNL
Officiële website WEG 2018:
www.tryon2018.com

Fotoreportage (20 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina