Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
01-10-2012  

Drukke Open Dag in het Theaterhotel

 

ALMELO – Het Theaterhotel hield zondag een druk bezochte Open Dag. Honderden nieuwsgierigen keken achter de schermen in de keuken, de zalen en de hotelkamers. Ook werd de net gerenoveerde Sociëteitszaal bewonderd en werd uitleg gegeven over hoe reserveringen tot stand komen voor o.a. het hotel en de voorstellingen in de Theaterzaal.

Fotograaf Coen Mulder nam een kijkje voor de thuisblijvers!

Fotoreportage (25 foto's)...

 
01-10-2012  

Laatste eerbetoon aan vc-voorzitter Harley Club

 

ALMELO – Bijna 100 leden van de Harley Davidson Club Noord- en Oost Nederland ("HOG North East Holland Chapter") gaven vanmiddag een ere-escorte aan hun plotseling overleden vice-voorzitter ‘Jonny’ (John A.) Wolters. De 48 jaar geworden Almeloër en bakker bij Bolletje is zeer geliefd bij zijn leden en de opkomst om de laatste eer te bewijzen was dan ook navenant.
Vanaf aula ‘Vredehof’ werd met de Harley's een laatste rit gemaakt langs zijn huis via de route Willem de Clercqstraat, Rohofstraat, Nieuwstraat, Zuiderstraat, Bornerbroeksestraat, Bornsestraat, Violierstraat, Rietstraat, Frederik van Eedenstraat, Henriëtte Roland Holstlaan, Rembrandtlaan, Windmolenbroeksweg en de Berlagelaan waar een erehaag werd gevormd en vervolgens het laatste stukje naar het crematorium werd afgelegd. Wolters overleed vorige week maandag terwijl hij op het punt stond om voor een korte motorvakantie te vertrekken.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (22 foto's)...

 
02-10-2012  

Reorganisatie ETC kost honderden banen

 

ALMELO - Enrichment Technology Company (ETC), producent van ultracentrifuges voor de verrijking van uranium in Almelo heeft dinsdag een ingrijpende reorganisatie aangekondigd. Bij de hoofdproductielocatie in Almelo is in 2014 bij het slechtste scenario nog maar plek voor ongeveer 240 van de ruim 700 medewerkers. Wereldwijd moeten ongeveer 1.400 van de 2.000 banen worden afgebouwd. Dat heeft alles te maken met een dalende vraag naar kernenergie.
Volgens Tc Tubantia heeft ETC het personeel vroegtijdig geïnformeerd, is een goed sociaal plan opgesteld en worden de medewerkers begeleid naar een andere baan. Dit doet men om vroegtijdig vertrek te voorkomen omdat er tot 2014 nog veel opdrachten zijn.

 
03-10-2012  

TMZ maakt plan zorgwoningen in stadhuis

 

ALMELO – De gemeente Almelo en TriviumMeulenbeltZorg (TMZ) overwegen een haalbaarheidsonderzoek om in het huidige stadhuis 40 à 50 zorgwoningen te realiseren. De besprekingen zijn opmerkelijk, omdat de gemeente een renovatie als te kostbaar beschouwd en liever opteert voor de bouw van een nieuw stadhuis. Voormalig wethouder Anthon Sjoers gaf al eens eerder aan dat verbouw tot woonappartementen helemaal een dure zaak is vanwege de noodzakelijke aanleg van natte ruimtes per wooneenheid. Voor een zorginstelling komen daar andere ruimtelijke eisen als breedte van gangen en deuren voor rolstoelen en bedden nog eens bovenop. Bovendien moeten ook de liften aan bepaalde afmetingen voldoen. TMZ-directeur Peter Weda meldt in Tc Tubantia dat hij het huidige stadhuis een fantastische locatie vindt, maar eerst afwacht of de gemeente überhaupt een nieuw stadhuis bouwt.

 
03-10-2012  

Haring, voetbal, muziek en NY-marathon voor KiKa

 

ALMELO – Tijdens de haringparty eerder dit jaar bij Bier & Wijnlokaal ’t Hookhoes bracht de veiling van het haringvaatje en andere veilinggoederen maar lieftst 15.000 euro op. De haringparty werd opgezet in het kader van de ING New York Marathon waaraan Hookhoes-bedrijfsleider Peter Egbers ook dit jaar weer deelneemt. Hij doet dat voor KiKa Kinderen Kankervrij en daar is ook de opbrengst van de haringparty en veiling voor bestemd.

Een van de veilingonderdelen was een trainingsmiddag in het Polmanstadion door Heracles-trainers Peter Bosz en Hendrie Krüzen. Een jeugdteam van Dos’37 uit Vriezenveen en van PH Almelo waren de gelukkigen en zij mochten vanmiddag opdraven in het Polmanstadion om door Bosz en Krüzen ‘afgeknepen’ te worden als ware het professionals. Ouders, begeleiders en marathonloper Peter Egbers keken toe hoe de ‘kids’ en de trainers zich vermaakten.

<< Voor Peter Egbers, die dagelijks zijn trainingen afwerkt voor de marathon op 4 november a.s., is zijn actie voor Kika nog niet af. Naast de haringparty en veiling in juni jl. is er namelijk op vrijdag 19 oktober nog een inzamelingsavond in ’t Hookhoes, Amused, café De Stam, The Shamrock en café België met live-muziek en andere acties. Die avond organiseert hij samen met kastelein Ruud de Jong, die ook weer aan de start verschijnt in New York. Voor hem wordt het zijn derde NY-marathon.

Fotoreportage: Coen Mulder

(Klik hier voor alle 183 foto's)

Fotoreportage (25 foto's)...

 
04-10-2012  

Koop een CD met Almelose 'ansichtkaarten'

 

ALMELO – Hij was ongetwijfeld de eerste met een nieuwssite over Almelo en omstreken, Almeloër Marinus Blaak, voormalig drukker bij het Dagblad van het Oosten, hobbyfotograaf met kwaliteit en een neusje voor Almelo’s nieuws. Zijn nieuwssite werd ‘De Geleraaf’. Een naam die enigszins doet denken aan die grote gedrukte krant.
In de loop der jaren hebben meerdere vrijwilligers met hem samengewerkt maar zich ook weer afgescheiden, want Blaak heeft een eigen kijk op zijn nieuwssite en een eigen kijk op zijn Almelo. Dat laatste doet hij vooral op de fiets waardoor in de loop der jaren bijzondere plekjes digitaal zijn vastgelegd. Uit die grote verzameling heeft hij nu een aantal ‘kiekjes’ op CD gezet als digitaal pakket Almelose ansichtkaarten. Eerder al presenteerde Blaak al eens een CD met 100 minder bekende Almeloërs, maar wel met markante ‘koppen’, want zoals gezegd Blaak heeft een eigen kijk op ‘zaken’ die voorbijkomen. Daarvan getuigd ook nu de ‘Almelose Ansichtkaart CD’, zo bleek bij de presentatie in Boekhandel Almelo. Wethouder van Toerisme Jan van Marle mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen, zodat hij ook de bijzondere ‘stekjes’ van Marinus Blaak leert kennen. Naast dat de CD te koop is bij Boekhandel Almelo, is er ook nog een expositie bij Galerie Punt Komma. Als ‘concollega’ moeten wij u toch aanbevelen eens te gaan kijken of liever de CD te kopen!

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (18 foto's)...

 
04-10-2012  

Geopende Talentenfabriek heet nu NAXT

 

ALMELO – Eindelijk is het er dan een ’popcultuurcentrum’ in Almelo. Vijf opeenvolgende wethouders hebben zich er mee bezig gehouden om een opvolger te krijgen van ‘Sub Rosa’ dat eerst was gevestigd in de voormalige locatie van de Poort van Kleef aan de Oude Veemarkt en later in discotheek Manhattan aan de Holtjesstraat.
Een podium voor 900 bezoekers aan het huidige Amaliaplein ging niet door en werd uiteindelijk de bioscoop, het latere plan aan de Haven NZ evenmin, omdat men te megalomaan dacht in het stadhuis met een dure architect en uiteindelijk een investering van boven de 9 miljoen euro. De gemeenteraad durfde het niet aan en trok opnieuw de stekker er uit.
De provincie had al een subsidie toegezegd en was genegen om een flink deel in stand te houden voor de Talentenfabriek, het plan dat later haar levenslicht zag in de voormalige machinefabriek Brugman aan de Kolthofsingel waar men ooit textielmachines ontwikkelde en bouwde en geen radiatoren zoals een der sprekers tijdens de opening dacht. De Talentenfabriek kreeg de nieuwe naam ‘New Arts Xperience Twente’ (NAXT) en zoals de naam al vermoedt houdt het meer in dan een klein poppodium. Oefenruimtes voor jonge bands, een opnamestudio, een dansstudio, een fotostudio en een grafische studio vol met Apple-apparatuur completeren het geheel voor jongere gasten om er te experimenteren bij het ontwikkelen van de creatieve geest. Het geheel bleef keurig binnen de begroting, maar daar werd wel een trap voor weggelaten. Reden voor scholengemeenschap 't Noordik de kosten voor één trede toe te zeggen. Wie volgt ???
Cultuurwethouder Gerrit van Woudenbergh vond het op z'n oude dag prachtig. Dankte de provincie en de mensen van de Muziekschool die de finishing touch gaven en het geheel gaan beheren. Voor de jonge creatieve geest van nu geldt vanaf de Open Dag op zaterdag 6 oktober NAXT be creative.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (25 foto's)...

 
04-10-2012  

Rumoer over peuterspeelzalen en zwembadtarief

 

ALMELO – Het plan van B&W om alleen openbare peuterspeelzalen te subsidiëren heeft tot woede geleid bij de Vrije School en de Montessorischool. Vooral dat beide schoolrichtingen niet hebben mogen meepraten over het te wijzigen beleid heeft tot woede geleid. Al 30 jaar doet men aan peuterspeelzaalwerk maar in het nieuwe plan concentreert de gemeente zich op één peuterspeelzaal per wijk en verbonden aan het openbaar basisonderwijs. De visie van het college van B&W is vooral bepaald door de wil om taalachterstanden weg te werken en strookt in deze niet met de visie van het bijzonder onderwijs die buitenspel wordt gezet als de gemeenteraad niet bijstuurt. De gemeente krijgt 1 miljoen euro extra van het rijk om het plan te realiseren.

Ook Rumoer was er over de 15 procent verhoging van de zwemabonnementen. Volgens de tegenstanders jaagt de gemeente de zwemmers daarmee juist het bad uit. Ook werd eerder overwogen het buitenbad te sluiten en privatisering was en andere gedachte maar gekozen is voor een forse prijsverhoging naar 3,60 euro per uur. Een ander probleem is de beperkte openingsuren voor vrij zwemmen omdat er teveel doelgroepen gebruik maken van het zwembad. Op woensdagmiddag is er bijvoorbeeld geen vrij zwemmen, maar wordt sinds jaren gekozen voor betaalde zwemles.
GroenLinkser Hans Buitenweg opteerde in de discussie voor het overkappen van het buitenbad en vindt een zwembad een basisvoorziening. Dat komt echter onder druk te staan als minima geen kaartje meer kunnen betalen.
De Veene-voorzitter Oomens ziet liever dat dure projecten als IISPA en zwembad financieel worden losgekoppeld van het sportbeleid omdat het verenigingsleven nu zwaar gestraft wordt. Vrije gebruikers zijn eveneens tegen de forse verhoging en zullen volgens een de sprekers net zoals zij uitwijken naar Twenterand waar zelfs meer zwembaden zijn.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (18 foto's)...

 
06-10-2012  

Loretta Schrijver opende megakringloop Wawollie

 

ALMELO – Niemand minder dan TV-personality Loretta Schrijver opende zaterdag Wawollie Kringloop in het voormalige pand van Mercedes Baan aan de Plesmanweg. De megagrote kringloopwinkel is een belevenis op zich met een Wac Drive voor vegetarische hapjes, een snoezelruimte, een internetcafé en een koffiecounter voor een hapje en een drankje. Het voormalige onderdelenmagazijn ligt bomvol met boeken, de showroom staat vol met aan elkaar gelaste halve auto’s voor de kofferbakverkoop, de rekken in het kledingatelier hangen eveneens vol en de oude kerkbeelden kostten voor de liefhebbers toch een aardige duit. Daarnaast is er een Repair Café om bijvoorbeeld een defect koffieapparaat of andere huiselijke machines te repareren. ‘Maatschappelijk en verantwoord ondernemen en alle winst komt ten goede aan dierenwelzijn’, is het uitgangspunt van initiatiefnemers Hans Messie en Anke Nijhof. Wawollie heeft ook vestigingen in Goor en Haaksbergen.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (54 foto's)...

 
09-10-2012  

Crea-beurs ‘t Dok werd druk bezocht

 

ALMELO – In wijkcentrum ’t Dok in de noordelijke binnenstad werd zaterdag een nijverheidsbeurs georganiseerd die zowel qua deelname als bezoek een succes bleek te zijn. Poppen, mozaïk, houtsnijwerk et cetera werd er bewonderd en verkocht.
Of cultuurwethouder Gerrit van Woudenbergh ook nog een nijver werkje kocht om zijn werkkamer aan te kleden is de redactie onbekend, maar hij kwam in ieder geval wel even kijken.
 

Fotoreportage (15 foto's)...

 
10-10-2012  

Weth. van Woudenbergh las voor op De Bonkelaar

 

ALMELO – Op verzoek van de stichting Natuur & Milieu Overijssel ging wethouder Gerrit van Woudenbergh woensdagmorgen voorlezen op Obs De Bonkelaar in de klas van juf Judith en vervolgens een gesprek aan met de kinderen over hoe men duurzaam met de aarde kan omgaan.
Van Woudenbergh las voor uit het boek “Mr. Finney en de andere kant van het water”, dat geschreven is door prinses Laurentien.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (5 foto's)...

 
11-10-2012  

Wordt vernieuwde Waagplein een fiasco?

 

ALMELO – Eens kreeg het Markplein en het Waagplein een ereprijs van de Nederlandse Marktbond voor de aanleg en voorzieningen die de marktkooplieden ten dienste stonden. Vloerankers zorgden er voor dat kramen konden worden vastgezet tegen wind en het Waagplein kreeg een asfaltbedekking om als vismarkt te dienen waarbij het asfalt er garant voor stond dat de vismarkt sneller kon worden gereinigd en de visschubben niet tussen klinkers vast kon gaan zitten. Ook de grote ligmasten waren demontabel voor grotere evenementen zoals de kermis.
Dat is voor het Waagplein inmiddels achterhaald. In het stadhuis bedacht men zelf een nieuw aanzien zonder daarover met aanliggende belanghebbenden over te hebben gesproken. De bomen werden gekapt en de ‘vloer’ moest omhoog om een verschil met de rijbaan te krijgen. Langs de rijbaan 3 treden om dat verschil van niveau te accentueren. De rolstoelers moeten via een omweg.
Almeloër Jan Voskamp, die zelf een alternatief plan bedacht voor de vernieuwing van de binnenstad, vond deze hele exercitie voorbarig en het kappen van de bomen onnodig. Deze waren volgens hem goed inpasbaar op een gezellig ingericht Waagplein.
Maar helaas, in het stadhuis weet men alles beter en daar kunnen al een paar slachtoffers over meepraten. Nog voordat het Waagplein officieel in gebruik is genomen, zijn de eerste ongevallen al geschied. Fietsers die te laat de treden naar beneden zagen, hebben dat met schade ondervonden door pardoes van het verhoogde plein te fietsen met kwetsuren en financiële schade tot gevolg. IJlings werden dan ook linten gespannen om dat opnieuw te voorkomen, maar wat nu de definitieve oplossing moet worden? In het stadhuis wordt nog nagedacht!

Fotoreportage: Coen Mulder

Kijk ook op AlmeloAnders.nl

Fotoreportage (9 foto's)...

 
11-10-2012  

Grootscheepse controle in Almelo Zuid

 

ALMELO – In Almelo Zuid, omvattende De Riet, Nieuwland I en Nieuwland II en omgeving voert de politie i.s.m. de belastingdienst, gemeente en andere instanties momenteel een grootscheepse razzia uit om belastingschulden, steunfraudevorderingen e.d. te innen. Wie niet ter plekke kan voldoen aan betaling ziet zijn auto in de takels gaan om te worden afgevoerd.
In totaal werden 3017 auto’s gecontroleerd. De totale openstaande schulden aan wegenbelasting en parkeerboetes van deze auto’s bedroeg ruim 122.000 euro. Een bedrag van 700 euro kon direct worden geïncasseerd. Tweeëntwintig auto’s werden afgevoerd en op 15 auto’s werd beslag gelegd. De eigenaren van die laatste 15 auto’s krijgen vier weken de tijd te voldoen of een regeling te treffen. In het Nieuwstraatkwartier en aan de Zeven Bosjes werd gecontroleerd op te hard rijden en fout parkeren. In De Riet, het Kollenveld en Paradijs werden bromfietscontroles gehouden evenals ter hoogte van het AOC aan de Bornerbroeksestraat. Aan de Koperwiek werd een 47-jarige automobiliste aangehouden wegens het rijden onder invloed. Er zijn daarnaast meerdere bekeuringen uitgeschreven voor verschillende overtredingen, waaronder: Parkeren op een groenstrook, Fout parkeren, Niet handsfree bellen en Niet dragen van de gordel.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (4 foto's)...

 
11-10-2012  

Almelo hijst regenboogvlag voor tolerantie

 

ALMELO – De gemeente Almelo heeft vanmorgen samen met 33 andere gemeenten in estafettevorm de regenboogvlag gehesen voor het stadhuis als blijk dat de gemeente een tolerante samenleving voorstaat voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT).
Volgens wethouder Mieke Kuik-verweg die de vlag hees, moet in Almelo iedereen zichzelf kunnen zijn en zich geaccepteerd en (sociaal) veilig kunnen voelen.
De estafette begon om 08.00 uur in Alkmaar waarna Almelo volgde om 08.02 uur om rond 18.35 uur te einidgen bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in Den Haag.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (5 foto's)...

 
11-10-2012  

Cocaïnevangst van een miljoen bij Timberland

 

ALMELO – Bij het Europese distributiecentrum van Timberland heeft Politie Twente vanmorgen 20 kg cocaïne opgehaald. De hoeveelheid met een straatwaarde van 800.000 à 1.000.000,00 euro werd gevonden bij het lossen van een container. Na de vondst werd de politie ingeseind die het paketje meenam. Het vermoeden bestaat dat er in Rotterdam iets mis ging voor de smokkelaars waardoor het uiteindelijk in Almelo terecht kwam.
Vorige week werd bij drie supermarkten in Overijssel, Drente en Friesland heroïne ontdekt in dozen met bananen.

 
11-10-2012  

Rumoer over minima-stop en keukentafelgesprek

 

ALMELO – De gemeente Almelo – lees B&W – wil een minima-invoerstop om de stad in balans te krijgen. Is het in het afgelopen decennium niet gelukt de stad in balans te krijgen door hogere inkomens aan te trekken, nu zoekt men het heil in minder aantrekkelijkheid voor mensen met lage inkomens die van elders naar Almelo trekken. Het aantal sociale huurwoningen moet daarom omlaag, omdat teveel minima uit buurgemeenten naar Almelo komen, zo is gebleken uit een rapport.
De Almelose woningstichtingen delen die mening omdat men met teveel goedkopere huurwoningen zit. Volgens Peter van der Hout, directeur Aws Beter Wonen zal het aantal af te breken woningen in de komende jaren hoger zijn dan het aantal nieuw te bouwen sociale huurwoningen. In feite moet dus het gemiddelde huurbedrag per woning worden opgekrikt om woningstichtingen financieel gezonder te krijgen. Van der Hout zoekt het in ieder geval niet meer in duurdere woningen omdat dit niet rendeert (geen vraag) en feitelijk ook geen kerntaak is van woningstichtingen. Raadslid Jemy Pauwels (VVD) hoopt dat via samenwerking de woningstichtingen ook nog iets kunnen betekenen in het middensegment en wil eveneens een vervolgonderzoek waarom Almelo kennelijk het probleem van buurgemeenten op haar bordje krijgt. Beter Wonen gaat in de komende 10 jaar in ieder geval 400 sociale huurwoningen bouwen ter vervanging van een hoger aantal af te breken woningen.

Burgemeester Jon Hermans blikte terug op de eerste keukentafelgesprekken met burgers en meldde dat dit initiatief tot ‘noaberschap’positief is ontvangen door de deelnemers en er ook vervolgafspraken zijn gemaakt "Verschillen mogen er bestaan, maar het is ontzettend goed om die met elkaar open op tafel te leggen en dan weet je ook waar je met elkaar aan moet werken", aldus Hermans.
De keukentafelgesprekken lijken wel iets op de discussiepanels die een jaar of tien geleden door de gemeenteraad werden geïnitieerd om beter in contact met de burgers te komen. De uitgefilterde initiatieven van toen gingen teloor in de ‘ijzeren greep’ van de coalitie PvdA-CDA die als applausmachine voor het college fungeerde.

Columnist Jan Krol gaf inzicht over wat ‘noaberschap’ feitelijk betekent. Bij ziekte zorgt u voor de bloemen, bij kraamhulp help je ‘trekken’ als dat noodzakelijk is, bij overlijden draag je de kist en bezorgt men de rouwkaarten et cetera. Het was volgens Krol een plicht om de ‘naobers’ te helpen. Krol gaf er bij aan dat het begrip dateert van vroegere tijden waar ieder zijn eigen erf heeft en alles erven die je dan vanaf je eigen erf om je heen zag daaronder vielen. In die zin vond Krol het initiatief ‘Naoberschap’ van de gemeente maar grote onzin en overbodig omdat men dit maatschappelijk anders geregeld heeft.

Burgemeester Hermans vond het toch prachtig dat 8 raadsleden wel deel hadden genomen aan de eerste keukentafelgesprekken en verwacht dat er bij de tweede ronde meer raadsleden deelnemen onder het motto; ‘De Stad is van ons allemaal!’

Fotoreportage: Jan Bril en Coen Mulder

Fotoreportage (33 foto's)...

 
12-10-2012  

Heel ´t Hookhoes aan de bock

 

ALMELO – Het hoort er natuurlijk bij, de jaarlijkse bockbieravond in ’t Hookhoes. Al ruim 30 jaar biedt de ‘kroeg’ een podium voor het traditionele bockbier dat door diverse brouwers in oktober op de markt wordt gebracht. Tegenwoordig is dat bij ’t Hookhoes Amstel Bock en in het verleden meerdere soorten, waarbij Gulpener Bock de absolute ‘renner’ was met zo'n 2000 liter per jaar. Die Limburgse familie-brouwerij brengt trouwens ook de Jaarlingbock op fles en dat is pas echt iets voor de ware bockbierliefhebber.
Gisteravond dus Amstel Bock met uiteraard een haring vers van het mes. Sommigen hielden zich de hele avond aan de bock en zullen vanmorgen met een ‘klopje’ in het hoofd wakker zijn geworden, maar anderen vielen al gauw terug op de vertrouwde pils. In ieder geval weer een bijzondere avond voor diegenen die wel kwamen opdraven!

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (25 foto's)...

 
12-10-2012  

Ook PvdA Almelo start ombudsteam

 

ALMELO – Onder het bewind van voorzitter Hans Spekman slaat dePvdA weer de weg in richting de burger en dat wordt o.a. vorm gegeven door een telefonisch spreekuur van de Tweede kamer-fractie en het instellen van lokale PvdA-ombudsteams. Almelo is nummer 131 in de lijst en kamerlid Ruth Jacobi – die bekend staat om haar onverbloemd taalgebruik – kwam er voor naar Almelo om officieel de start in te luiden. De Friezin bezigde dan ook heldere taal “D’ran met de lippe”.
De bedoeling van de PvdA-ombudsteams is om ‘kleine problemen’ – zoals men dat in Den Haag noemt – als overlast, criminaliteit, juridisch getouwtrek, gebrekkige huisvesting e.d. waar mensen mee te maken krijgen, vlot te trekken.

Of dat in Almelo gaat lukken? Fractievoorzitter Schuur betoogde onlangs dat vooral mensen op het goede spoor gezet worden naar instanties en personen die mensen kunnen bijstaan maar dat het niet in de bedoeling ligt dat raadsleden zelf allerlei problemen gaan oplossen.

Redactioneel commentaar:
Dat voorbeeld is bekend. Een PvdA-rapport over de ‘Poortaffaire’ aan de Haven NZ werd door toenmalig fractievoorzitter Bert Kozijn controversieel verklaard en diep in de la gestopt. De Provinciale Ombudsman heeft zijn niet lovende bevindingen over dit conflict inmiddels wel openbaar gemaakt en onthult dat een gemeenteambtenaar zeer kritisch was over zijn meerderen in deze onverkwikkelijke affaire. Dat rapport van de PvdA is echter ook nu nog steeds niet geopenbaard en dat zou wel moeten als de PvdA haar Almelose Ombudsteam serieus wil laten overkomen!


Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (22 foto's)...

 
13-10-2012  

Grote mond, 50 jaar en het gevolg...

 

ALMELO – De Almelose brandweerman Fred Foppen werd vrijdagavond door zijn collega-spuitgasten verrast op een heel circus rondom zijn huis. Reden, de vijftigste verjaardag die Fred vandaag viert en daar hoort natuurlijk een Abraham bij.
Daarmee was het echter niet gedaan, want Fred is nog wel eens afwezig door blessures tot botbreuken aan toe. Volgens zijn collega’s laat hij zich daarom speciaal horen als hij weer eens op de werkvloer verschijnt en ‘geroeptoeter’ moet ‘afgestraft’ worden was het decreet van zijn collega’s en daarom werd de avond voor zijn verjaardag een aparte verrassing.
Fotograaf Coen Mulder was vooraf ingeseind over het gebeuren en maakte bijgaande foto’s om Fred publiekelijk maar eens te ‘kakken’ te zetten. Maar of die ‘grote mond’ nu ‘gesnoerd’ wordt???

Fotoreportage (17 foto's)...

 
13-10-2012  

Tevredenheid Almelose burgers neemt weer af

 

ALMELO – Aan het twaalfde Omnibuspanelonderzoek hebben 2070 Almeloërs meegedaan, dat betekent een respons van 63 procent. Dit onderzoek dat in september aan 3302 panelleden werd aangeboden, ging over de tevredenheid van de Almelose burgers over hun gemeente.
Concluderend kan worden gezegd dat de gemeente weer terug is bij af en dat de peiling weer terug is op het niveau van 2009.
Vooral over de invloed van de burgers t.a.v. het ontwikkelen van gemeentelijk beleid scoort de gemeente laag. Bij de uitvoering van beleid scoort de gemeente zelfs een dramatische 4,9 procent.
Het ‘verschil maken’ waar het college van B&W het vaak over heeft, keert zich dus tegen de gemeente.
Lees de bijlage voor alle conclusies.

Wilt u ook meedoen aan de onderzoeken via het Omnibuspanel?
Meldt u dan
hier aan!


Omnibus september 2012 - kernresultaten

 
13-10-2012  

Pet-pasdag op het politiebureau

 

ALMELO – Het totaal gerenoveerde politiebureau tegenover het stadhuis – dat nog gerenoveerd moet worden (?) – vormde zaterdag het decor voor honderden bezoekers die tijdens het Open Huis kennis konden maken met het gebouw, de politietaken, de voertuigen en om te kijken of die pet nu iedereen past.

Fotograaf Coen Mulder ‘racete’ er eveneens naar toe om de thuisblijvers een herkansing te bieden.
 

Fotoreportage (25 foto's)...

 
14-10-2012  

Clubkampioenen APKV Het Oosten zijn toppers

 

ALMELO - De keurmeesters Willem Voskamp (hoenders), Bennie Kleine (sierduiven) en Peter Oude Groothuis (konijnen) waren zaterdag enthousiast over de fraaiste dieren op de fokkersdag van de Almelose kleindierenvereniging APKV Het Oosten. Tijdens het evenement op het terrein van de Reisduif aan de Winkelsteeg in Almelo, werd gestreden op de clubkampioenschappen.

De winnende dieren kregen stuk voor stuk hoge predicaten. In de nabespreking gaven de keurmeesters blijk van hun bewondering, naast op- en aanmerkingen waarmee de fokkers hun voordeel kunnen doen.

Bij de konijnen was de prijs voor de fraaiste voedster voor een tan van jeugdlid Lianne Voortman uit Almelo, waarmee ze ook de beker in de wacht sleepte voor het beste dier van een jeugd. De tan scoorde het predicaat fraai met een totaal van 96 punten. Bij de rammen ging de titel naar een Belgische haas van Harald Asbreuk uit Albergen, eveneens het predicaat fraai met 96 punten.
Topfokker Henk Snijders uit Almelo had bij de sierduiven de fraaiste doffer ingestuurd, een Hollandse kropper. Plaatstgenoot Cor Veenvliet kreeg de prijs voor de fraaise duivin met een Oosterse meeuw.
Jan Asbreuk uit Albergen had het fraaiste grote hoen aangeleverd, een Maleier vechthoender. Bij de dwerghoenders was de concurrentie bijzonder groot. Ronald Jansen uit Almelo won bij de hanen met een Modern Engelse vechtkriel in de kleurslag patrijs, terwijl Almeloër Johnny Korte bij de hennen het fraaiste dier bleek te hebben met een sebright kriel in de kleurslag zilver zwartgezoomd.

Meer info: www.apkvhetoosten.nl

Fotoreportage (5 foto's)...

 
15-10-2012  

Mike te Wierik las voor op De Bonkelaar

 

ALMELO – Ook voetballers kunnen lezen en zeker Heracles-voetballer Mike te Wierik. Hij toog vrijdag na de ochtendtraining naar de Almelose basisschool De Bonkelaar om in het kader van de Kinderboekenweek een stukje voor te lezen.
Een echte docent is te Wierik echter niet, zo is gebleken. De kinderen hadden namelijk zoveel vragen dat het voorleesboek al snel terzijde werd gelegd en het een vragenuurtje werd over alles wat met profvoetbal te maken heeft en welke ambities te Wierik daarover heeft. Uiteraard werd er ook een handtekeningsessie aan vast geplakt.
Te Wierik: “Het was leuk om te doen en volgens mij vonden de kinderen en de school dat ook. We hebben een gezellige ochtend gehad.”

Fotoreportage: Harry Broeze

Fotoreportage (1 foto's)...

 
15-10-2012  

Van Woudenbergh; Koopman of alleen P.R.?


Kunstenares Gertie Bijkerk zet van Woudenbergh in een nieuwe outfit
 

ALMELO – Wethouder Gerrit van Woudenbergh heeft het talent om nieuws te produceren, oogst daar door sommigen bewondering voor maar oogst ook kritiek. Zo werd zijn aankondiging om kunst uit het gemeentelijk archief in zijn kamer ten stadhuize op te hangen om deze mogelijk weg te geven, kritisch beschouwd door het Almelose kunstenaarsgilde, terwijl van Woudenbergh alleen maar de grote voorraad wilde verminderen.
Zijn betoog onlangs in De Roskam dat kunstenaars meer ondernemer moeten worden en minder afhankelijk van subsidie, kreeg eveneens de nodige kritiek. Van Woudenbergh vindt namelijk dat kunst en koopmanschap het uitgangspunt is en subsidie overbodig. Dat dit niet geheel de waarheid is kunt u lezen op de website van Robbert van Heuven, die de grootste drogredenen om te schrappen in kunstsubsidie, bij elkaar schraapte.
Kunstenares Gertie Bijkerk nam in ieder geval de handschoen op en bezorgde vanmorgen drie kunstwerkjes voor de werkkamer van Van Woudenbergh. En passant werd de cultuurwethouder op z’n oude dag ook nog in hippe kledij gestoken.
Wij zijn benieuwd of van Woudenbrgh ook voldoende koopman was om als 'atelierhouder' nog een expo-donatie in de lege gemeentekas te bewerkstelligen of dat het alleen om dit nieuwsberichtje ging?

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (11 foto's)...

 
15-10-2012  

Kinderziekten en veiligheid fietsbruggen

 

ALMELO – Onlangs kwam een kritisch bericht over de nieuwe fietsbruggen over het lateraalkanaal in de publiciteit. Vooral de bedrading die dienst doet als afscherming in de leuning was te ruim bemeten en dat werd vervolgens aangepast. Dat over een der bruggen ook automobilisten reden werd afgedaan als een beheerprobleem omdat ook de hulpdiensten over de brug tussen Schelfhorst en Almelo Noord moet kunnen.
Maar de kritiek van aanwonenden is niet verstomd. Nog steeds vindt men de leuningen van beide bruggen niet afdoende beveiligd om ongelukken te voorkomen. De horizontale spandraden zouden door spelende kinderen als klimrek worden gebruikt. Ook de grote openingen aan de zijkanten zouden tot ongelukken kunnen leiden als kinderen daar doorheen vallen in het kanaal of rotspartijen langs de kade. Bovendien is de dichting tussen brugdek en het kadebeton niet dicht zodat bij elke regenbui het zand onder het tegelpad wegspoelt.
Kortom de aanwonenden willen dat gemeente en ‘brugbouwers’ de constructie nog eens aan een nadere inspectie ontwerpen om gevaarlijke situaties die kunnen ontstaan, te voorkomen.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (6 foto's)...

 
16-10-2012  

Ladies Day in zorgcentrum De Colckhof

 

ALMELO – In zorgcentrum De Colckhof was het zondagmiddag Ladies Day, een verwenmiddag voor zo’n 30 dames uit diverse Twentse Zorgcentra. Kapsters en schoonheidsspecialistes waren in touw om de dames om te toveren in echte Ladies die aangekleed met fraaie kleding zo de Catwalk op konden. Anderen lieten hun voeten masseren of versierden cupcakes of maakten sieraden. Uiteraard was er ook een ‘high tea’ met overheerlijke taartjes, mousses, lekkere broodjes en sapjes. Aan het eind van de verwenmiddag was er voor iedereen nog een ‘goodie bag’.

Fotograaf Jan Bril nam een kijkje.
 

Fotoreportage (24 foto's)...

 
16-10-2012  

Aantal personen met achterstand fors omhoog

 

ALMELO – Het Nederlands Instituut voor onderzoek van de Gezondheidszorg (Nivel) heeft berekend dat het aantal personen in Nederland dat in achterstandsbuurten leeft sterk is toegenomen. Ook het aantal buurten met achterstand is fors toegenomen. Deze cijfers worden vooral bepaald aan de hand van het aantal mensen zonder werk, de hoogte van de inkomens, de dichtheid van de bebouwing en het aantal niet westerse allochtonen en staan vooral ten dienste van de specifieke toenemende huisartsenzorg met een extra vergoeding voor die zorg. Het aantal personen in achterstandsbuurten bedraagt in Almelo 10.460 (8.620) en in Enschede 22.350 (17.490). Dat is een toename van 25,66 procent sinds 2008. In Zwolle wonen 5.685 (1.240) personen in een achterstandssituatie en in heel Nederland zijn dat 884.355 personen.
Het aantal buurten in Almelo waar achterstandssituaties heersen is eveneens gestegen. Tot die buurten behoren sinds 2008 al de Kerkelanden, Nieuwstraatkwartier, De Riet Noord en de Riet Zuid, Rohof, Witvoet en Beeklust en Ossenkoppelerhoek . Nieuw in het rijtje is de omgeving Drakensteyn in de Schelfhorst.

Klik
hier voor het hele rapport van Nivel. (klik daarna op PDF)

 
17-10-2012  

Maatschappelijke Stagemarkt liep storm

 

ALMELO – Honderden scholieren oriënteerden zich dinsdag op de Maatschappelijke Stagemarkt die werd gehouden in de Burgerzaal van het stadhuis. Het aanbod bestond uit meer dan 500 stages van 28 organisaties die zich presenteerden doormiddel van hun informatiekramen.
Aan de maatschappelijke stages doen alle vijf middelbare scholen in Almelo mee, zodat de leerlingen hun 30 verplichte vrijwilligersuren kunnen volmaken in sectoren als bijvoorbeeld zorg, sport, welzijn en cultuur. Naast het zinvolle werk dat de leerlingen uitvoeren, is de stage ook zinvol, leerzaam en leuk.

Fotoreportage: Coen Mulder

 

Fotoreportage (18 foto's)...

 
18-10-2012  

Rumoer over uitkeringen en bezuinigingen


Bibliotheekvoorzitter Mr. Ger Vermeulen gaf aan dat het bestuur met de rug tegen de muur stond en niet anders kan. Hij was het feitelijk eens met ouderen-woordvoerder Henk Köhler (r) die tegen de sluiting van de filialen is.
'Bij opnieuw een bezuiniging moet de gemeente de bestuurstaak maar overnemen', zei Vermeulen.
  ALMELO – ‘We hebben geen geld genoeg om de filialen open te houden’, dat was in het kort de verklaring van bestuursvoorzitter Mr. Ger Vermeulen van de Almelose bibliotheek. Sinds 2006 jaren wordt de bibliotheek getroffen door gemeentelijke bezuinigingen. Al met al 25 procent van de begroting werd ingeleverd door subsidiekortingen door de gemeente en nu gaan de filialen De Schelf en Polmanstadion dicht bij het aflopen van de huurcontracten. De ouderenbonden maken daar ernstig bezwaar tegen, zo werd namens hen verwoord door de heer Henk Köhler. ‘Dit gaat ten koste van de minder mobiele ouderen’, aldus Köhler. Vermeulen verkondigde niet anders te kunnen, maar vertelde er bij dat volgende kortingsronden niet meer door het bestuur geaccepteerd worden. ‘Dan moet men het bestuur ook maar overnemen’, zei Vermeulen er over. Vermeulen ziet nog wel toekomstperspectief in vergaande samenwerking met Hof 88. Muziekschool Twente heeft in deze al afgehaakt.

Mr. Jack Blom, statenlid voor het CDA en officier van justitie in het dagelijkse leven, zorgde tijdens de pauzes nog voor een vrolijke noot door Klezmer muziek op zijn accordeon ten gehore te brengen, maar verder was het somberheid troef tijdens Rumoer.

Aandacht was er ook voor vrijwilliger Wim Ardesch van de stichting Natuurlijk Twente (NAT) die de ‘bronzen plak’ kreeg als provinciale vrijwilliger en de bijbehorende geldprijs van 500 euro ten dienste stelt van NAT dat vooral strijdt voor het behoud van het groene landschap.
Lees verder...

Fotoreportage (16 foto's)...

 
18-10-2012  

Löwik Installatietechniek sluit ESF traject af


Het winnende team, bestaande uit Ramon Wolfkamp, Klaas Smit, Fons Nijland, René Smits, Bennie Grob, Niels Hommersom, Alfred Doldersum en Herald ter Groot
 

ALMELO – Löwik Installatietechniek te Almelo heeft donderdag jl. tijdens een bijeenkomst in de businessruimte van het Polmanstadion een ESF-project afgesloten waarbij alle werknemers actief waren betrokken.

Dit project is vanuit het Ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid in het leven geroepen door het verstrekken van een subsidie welke valt onder de ESF regeling. Deze ESF regeling biedt subsidie aan werkgevers die werkprocessen en werkomstandigheden slimmer organiseren om effectiever te werken.

De titel welke het project heeft meegekregen is “Sterk, Professioneel en ondernemend. Nu en in de toekomst” .
Voor een installatiebedrijf met een omvang als dat van Löwik Installatietechniek, 110 medewerkers, een unieke kans om aan deel te nemen. Met dit project wil Löwik Installatietechniek werken aan een cultuurverandering binnen de organisatie. Doelstelling is een verbeteringsproces doorvoeren waarbij het denken, werken en communiceren van medewerkers en management positief wordt beïnvloed. Gedurende driekwart jaar zijn alle medewerkers én het management getraind en gecoacht op vooraf vastgestelde vaardigheden, alles te maken met communicatie binnen en buiten het bedrijf. De rol van trainer en externe coach is verzorgd door BGJH Business Coaching Result te Agelo, een bureau welke gericht is (technische) ondernemingen te begeleiden in communicatietrajecten.

<< Tijdens de grote finale van dit traject in het Polmanstadion te Almelo hebben alle medewerkers in teamsamenstelling presentaties laten zien over hun zienswijze op de markt, klantgerichtheid en communicatie. Vanuit deze 11 teams is er 1 team door het Management (hun coaches) uitgeroepen als beste idee van Löwik voor het komend jaar. Het winnende team, bestaande uit Ramon Wolfkamp, Klaas Smit, Fons Nijland, René Smits, Bennie Grob, Niels Hommersom, Alfred Doldersum en Herald ter Groot is hiervoor onderscheiden met de Löwik Award. Overigens zullen alle ideeën van de overige teams ook bewaard blijven en bekeken zal worden of deze in de toekomst worden ingezet.

Met dit project en ESF-subsidie investeert Löwik niet alleen in de loopbaan van haar medewerkers maar ook in de kwaliteit en flexibiliteit van de organisatie. Die staat of valt met gemotiveerd en inzetbaar personeel. De voordelen van ESF spreken dan ook voor zich: winst voor onze medewerkers en winst voor de organisatie!

Fotoreportage: Nick Zweers

Fotoreportage (40 foto's)...

 
19-10-2012  

Flashmob met Juvat op ‘t Noordik

 

ALMELO- Een afgeladen kantine vrijdag tijdens de flashmob met Juvat (So You Think You Can Dance) tijdens de middagpauze op de vestiging C. van Renneslaan van Het Noordik.
Dat Juvat naar Het Noordik zou komen was al bekend, maar wat nog niet iedereen wist, is dat Juvat samen met leerlingen uit de Sportklas zou gaan optreden. Zij hadden in de afgelopen weken de dans al ingestudeerd. Na een korte kennismaking met Juvat en een generale repetitie was het dan vanmiddag eindelijk zover.
Uit hun dak
De flashmob ging geweldig goed en de leerlingen vonden het fantastisch om te doen. En het toegestroomde publiek in de kantine ging uit zijn dak. Na afloop van de flashmob konden leerlingen op de foto met Juvat en daar werd gretig gebruik van gemaakt.

The Next Coach Hero
Het optreden van Juvat maakt deel uit van een promotietour van sneakerketen Coach langs VO-scholen in Nederland om dansen nog meer onder de aandacht te brengen. In de campagne The Next Coach Hero krijgen jongeren de gelegenheid om hun talenten te laten zien.
Tegelijkertijd doet zo ook de reclamewereld haar intrede in het onderwijs en of dat moet worden toegejuicht?

 
19-10-2012  

Bruisende brugklasdagen op Het Noordik

 

ALMELO - Vijf dagen anders was ze beloofd. En vijf dagen boordevol activiteiten kregen ze, de brugklasleerlingen van Het Noordik aan de Noordikslaan. Taarten bakken, theater en talentenbende; te veel om op te noemen. Vijf bruisende dagen die in stijl werden afgesloten met een spetterend schoolfeest op vrijdagavond.
De brugklasweek barstte maandagochtend is in volle hevigheid los met een cabaretvoorstelling van The Big Mo. Daarna begonnen de verschillende projecten en workshops. Pimp my ride, breien, schaken, film, fotografie en verschillende buitensportactiviteiten: het is maar een kleine greep uit de verschillende activiteiten tijdens de brugklasweek.

Presentaties
Alle resultaten van deze workshops en activiteiten werden op donderdagmiddag aan de trotse ouders gepresenteerd. ’s Avonds was er een voorstelling van de Talentenbende. Hierin werd opgetreden en gewerkt door onder andere combo, dans, koor, grime, NAXT theater en de theatertechniekploeg

Schoolfeest
Ook de laatste dag van de brugklasweek kende een goedgevuld programma. Zo werd er gehockeyd en werden de fietsen gecontroleerd op herfstbestendigheid. En aan het eind van zoveel actie mocht een afsluitend schoolfeest natuurlijk niet ontbreken.

 
20-10-2012  

Ernstig ongeluk op Bornsestraat in Almelo

 

ALMELO - Op de Bornsestraat in Almelo is vanmiddag een zeer ernstig ongeluk gebeurd. Ter hoogte van de Plus Markt is een 30-jarige motorrijder tegen een auto gebotst. De motorrijder werd gewond afgevoerd naar een ziekenhuis. Over zijn toestand is verder nog niets bekend. Ook is nog niet bekend hoe het ongeval in de binnenstad exact tot stand kwam. Het vermoeden bestaat dat de 20-jarige automoblist keerde op de weg, waardoor de motorrijder tegen de auto boste. De specialistische afdeling TVO van Politie Twente heeft het ongeval in nader onderzoek genomen en beide kentekens in beslag genomen.

Fotoreportage: Patrick Weegink

 

Fotoreportage (8 foto's)...

 
20-10-2012  

KiKa-kroegenfeest levert aardige duit op

 

ALMELO – Het KiKa-kroegenfeest bij ’t Hookhoes, Amused, The Shamrock, De Stam en café België heeft vrijdagavond weer een aardige duit in het laadje gebracht voor KiKa (Kinderen Kankervrij). Inclusief de eerder gehouden haringparty bij ’t Hookhoes staat de teller nu op € 18.500,00
Peter Egbers (bedrijfsleider bij ’t Hookhoes) en Ruud de Jong (kastelein van België en The Shamrock) reizen samen af naar New York om deel te nemen aan de ING New York Marathon op 4 november a.s. Voor Ruud is het de derde keer dat hij deelneemt en voor Peter Egbers de tweede keer. Naast de optredens van de bands werd ook nog een loterij gehouden en was er een voetbal beschikbaar met alle handtekeningen van de spelers van Heracles Almelo. Dat bracht ook nog eens 700 euro op, zodat er met € 18.500,00 toch een aardige duit aan KiKa kan worden overgemaakt.

Fotoreportage: Coen Mulder 

Fotoreportage (18 foto's)...

 
21-10-2012  

Geen prijs voor ‘Reus Herman´ in Diepenheim

 

DIEPENHEIM/ALMELO – In en om de historische Herbergh De Pol in Diepenheim werd zondag het Overijsselse ‘KunstEN op Straat 2012’ afgesloten met een optocht van alle ‘reuzen’ uit het ‘Reuzenproject’ van ‘KunstEN op Straat 2012’.
De Almelose delegatie was uiteraard aanwezig met ‘Reus Herman’ naar beeltenis van cabaretier Herman Finkers. Ook Finkers zelf gaf blijk van waardering door zelf aanwezig te zijn, maar uiteindelijk mocht dat niet baten in de uitslag. De reus uit Raalte won voor de Diepenheimse en ‘Dika uut Den Ham’, die samen met ‘Herman’ nog tijdens het Almelose ‘KunstEN op Straat’ acteerde, werd uiteindelijk derde .

Fotoreportage: Coen Mulder 

Fotoreportage (35 foto's)...

 
22-10-2012  

Meubelopslag Achter de Molen brand uit

 

ALMELO – Een meubelopslag met antieke meubelen in een loods Achter de Molen geraakte vanmorgen rond 04.50 uur in brand. De brandweer rukte met meerdere voertuigen uit, maar kon de brand vrij snel onder controle krijgen. De waterschade is aanzienlijk.

Kijk hier naar de fotoreportage van Patrick Weegink

 

 
22-10-2012  

Een bijzondere verjaardag bij Heracles Almelo

 

ALMELO – Raymond Neef is een hartstochtelijk fan van Heracles Almelo en als zijn conditie het toestaat, trotseert hij ook de kou, ook al weet hij dat dit niet goed voor hem is. Raymond is namelijk Duchenne-patiënt, een aangeboren en erfelijke vorm van spierdystrofie. Zaterdag vierde hij in huiselijke kring zijn verjaardag, maar zondag tijdens de uitlooptraining na de wedstrijd tegen Ajax een dag eerder, werd hij bij Heracles Almelo in het zonnetje gezet door de gehele selectie en de technische staf. Dit om zijn 25e verjaardag luister bij te zetten, maar ook om hem te bedanken dat hij de bekerfinale tegen PSV in De Kuip bijwoonde om de spelers te steunen. De fotoshoot met spelers en staf leverde voor Raymond Neef dus een extra mooie herinnering op en weer wat vulling in zijn plakboek.

Fotoreportage: Harry Broeze

Fotoreportage (4 foto's)...

 
23-10-2012  

Gracht Bellinckhof wordt uitgebaggerd

 

ALMELO – Al zeker 40 jaar lag de gracht voor De Bellinckhof aan de Wierdensestraat er vredig en onaangeroerd bij, maar nu wordt deze volledig uitgebaggerd om het verzamelde slib der jaren te verwijderen. Tot op de harde grond wordt het slib uit de gracht geschept om elders op het landgoed in te drogen en te worden ontdaan van alles wat zoal aan metalen en plastics in de loop der jaren in de gracht is gekieperd. Over enige dagen zal het water weer vrij spel krijgen in de dan een stuk diepere gracht. Wellicht dat ook de visstand dan weer een goed thuiskomen krijgt op de Bellinckhof.

Fotoreportage: Coen Mulder.

 

Fotoreportage (10 foto's)...

 
24-10-2012  

Politie pakt overvallers in Wierden

 

ALMELO/WIERDEN – Het politieteam Wierden heeft in de nacht van dinsdag op woensdag op het station van Wierden een 21-jarige man uit Zoetermeer en een 20-jarige Hagenaar aangehouden die worden verdacht van een overval en mishandeling van een 22-jarige Almeloër dinsdagavond laat aan de Burgemeester Raveslootsingel. Beide verdachten spraken de Almeloër aan en sloegen hem bewusteloos met vermoedelijk een boksbeugel en beroofden hem van zijn fiets, jas en portemonnee. Na alarmering van de politie en door tips van alerte burgers konden de verdachten een uurtje later op het station in Wierden worden aangehouden. Een der verdachten was in het bezit van een boksbeugel. Ook waren beide nog in het bezit van de jas en portemonnee van het slachtoffer. De fiets van het slachtoffer werd terug gevonden aan de Wierdensestraat. Beide verdachten werden voor bewaring opgesloten in het politie-arrestantencentrum in Borne.

 
24-10-2012  

Dr. Steen was te gast in het 'IVN-huis'

 

ALMELO – De tentoonstelling ‘Keigoed’ in het gemeentelijk Natuur & Milieucentrum (NMC) zorgde woensdagmiddag voor de nodige verkeersdruk op de Deldensestraat. Veel meer verkeersdruk dan waar het pension met 5 overnachtingsplaatsen aan de Deldensestraat - en dat daarom moet sluiten van de gemeente - kan veroorzaken.

Tientallen ouders togen met hun kinderen naar het 'IVN-huis' (NMC) om hun meegebrachte stenenverzameling te laten onderwerpen aan de deskundige blik van de heer Frans Bakker, alias Dr. Steen. Zo vernamen zij iets meer over hun stenenverzameling, hoe die zijn ontstaan en bijvoorbeeld in deze contreien terecht zijn gekomen. Al met al een leerzame middag voor de ‘kids’ maar ook voor de ouders.

Fotoreportage: Jeroen Slagter

Fotoreportage (12 foto's)...

 
24-10-2012  

Miriam ten Velde wint fotowedstrijd Rabobank

 

ALMELO - De foto van Miriam ten Velde uit Almelo is straks op de voorkant van de nieuwste kalender van Rabobank Noord Twente te bewonderen. Samen met de andere Twentse Rabobanken organiseerde Rabobank Noord Twente eerder dit jaar een fotowedstrijd, waarbij klanten van de bank werden opgeroepen foto’s in te sturen met het thema: ‘Samen-werken in Twente’. De mooiste ingezonden foto’s zijn geplaatst in de weekkalender, die de Rabobank elk jaar aan haar klanten beschikbaar stelt.

Onlangs kreeg Miriam ten Velde uit handen van Erik Hütte, coöperatieadviseur van Rabobank Noord Twente, het eerste exemplaar van de kalender uitgereikt. Ook de winnaars van de andere Twentse Rabobanken namen hun prijs in ontvangst. De kalender, met daarin alleen Twentse foto’s, is door klanten van Rabobank Noord Twente op te halen op alle kantoren van de bank.

< Coöperatieadviseur Erik Hütte reikt het eerste exemplaar van de kalender uit aan Miriam ten Velde.

 

 
24-10-2012  

Rabo Spaardag trekt volle bioscoopzalen

 

ALMELO - Bijna 4000 jeugdige spaarders en hun begeleiders hebben op 20, 21, 22 en 23 oktober de Rabo Bioscoop bezocht. Rabobank Noord Twente heeft dit jaar in de bioscoop in Almelo de Rabo Spaardag gehouden voor haar spaarders van drie tot en met twaalf jaar.

Mees Kees grote publiekstrekker
De jeugdige spaarders kregen na het legen van hun spaarpot op de bank een unieke code, waarmee zij hun kaartje voor de Rabo Bioscoop konden reserveren. De kinderen konden kiezen uit de films: Mees Kees, Sint & Diego, Asterix & Obelix en De Club van Sinterklaas. De grote publiekstrekker was Mees Kees. De film vertelt het verhaal over klas 6b en hun nieuwe meester Kees. Meester Kees is stagiair en staat voor het eerst voor een klas. Hij weet nog niet helemaal hoe dat moet, maar gelukkig helpen de kinderen hem met lesgeven. Samen beleven zij hele leuke lessen!

Rabo Bioscoop; een hele beleving!
De Rabo Bioscoop was voor de jeugdige spaarders een hele beleving en voor velen was het hun eerste bioscoopbezoek. De bioscoop in Almelo was omgetoverd tot de Rabo Bioscoop. Compleet met oranje loper en een megaspaarpot bij de ingang. Alle kinderen konden met hun ‘Spaarkaart’ een pakje drinken en een zakje chips of popcorn ophalen. Rabobank Noord Twente kijkt terug op vier geweldige Rabo Spaardagen en bedankt alle jeugdige spaarders voor hun komst naar de Rabo Bioscoop.

 
24-10-2012  

Amateurkunst op oorlogspad tegen bezuiniging


Het Almelo's Mannenkoor doet meer dan de eigen concerten.
Hier treedt men op tijdens de herdenking bij het Indië-monument.
 

ALMELO – De Almelose kunstverenigingen hebben zich verenigd tegen de voorgenomen subsidiekortingen en willen dat het college van B&W minder geld stopt in het fonds voor nieuwe initiatieven. De huidige voorstellen van B&W betekenen dat uiteindelijk nog maar 25 procent van de subsidie overeind blijft en dat zou betekenen dat de verenigingen het hoofd niet boven water kunnen houden.
Cultuurwethouder Gerrit van Woudenberg oogste met name kritiek met zijn voorstel voor een fonds voor nieuwe initiatieven. Met een fondsbudget van 25.000 euro wil de liberaal nieuwe initiatieven bewerkstelligen bij de kunstverenigingen. Daardoor zou uiteindelijk nog maar 44.ooo euro restten voor de gebruikelijke subsidiepot.
Die visie wordt door de gezamenlijke kunstverenigingen afgewezen als zijnde een sigaar uit eigen doos.
De verenigingen wijzen op vaste lasten als repetitieruimtes en professionele begeleiding, die niet met de resterende gelden betaald kunnen worden. Daarom is een tegenvoorstel ingediend om de reguliere subsidiepot op minimaal 69.000 euro te stellen, dan wordt nog een fiks bedrag van 17.000 euro ingeleverd en zullen de verenigingen de boer op moeten om dat geld elders te zien binnenhalen. Deels moet dat via contributieverhoging maar ook zal een beroep op sponsoren worden gedaan. De gezamenlijke kunstverenigingen hopen bij hun verzet op steun uit de gemeenteraad.

 
25-10-2012  

Halloween in de binnenstad

 

ALMELO – Halloween is vooral het feest der geesten en de naam is afgeleid van Allerheiligen. Zoals met meerdere herdenkingsfeesten is ook Halloween ‘gekaapt’ door de middenstand ter vulling van de kassa. Niemand kijkt er dus vreemd van op dat Halloween werd georganiseerd op koopavond om de alsmaar dalende aantallen kopers op koopavond een halt toe te roepen en niet op 1 november als het echt Allerheiligen is.
Fotograaf Coen Mulder nam dus een kijkje in de ‘Griezelschool’ en in de binnenstad om te kijken of het koperspubliek zich vermaakte.

Klik hier voor alle 127 foto's.

Fotoreportage (27 foto's)...

 
25-10-2012  

Mosselbingo brengt 1500 euro op

 

ALMELO – De jaarlijkse Mosselbingo in Proeflokaal België heeft zondag jl. 1500 euro opgebracht en wordt verdeeld onder 3 goede doelen.
Zo kan De Gravenruiters voor gehandicapten 500 euro tegemoet zien evenals Dierenopvang Het Noordbroek. Het derde deel krijgt kroegbaas Ruud de Jong om te besteden aan KiKa Kinderen Kankervrij. De Jong neemt op 4 november deel aan de ING Marathon van New York en zamelt sponsorgeld in voor KiKa. 

 
26-10-2012  

Docente Visser – ‘t Noordik Almelo gepromoveerd

 

ALMELO – Noordikdocente Talitha Visser, vakdocente scheikunde en Natuur, Leven en Technologie (NLT) aan CSG ’t Noordik in Almelo, is gisteren aan de Universiteit van Twente gepromoveerd tot doctor. Zij promoveerde met een proefschrift getiteld: “Professional Development as a Strategy for Curriculum Implementation in Multidisciplinary Science Education”.

Visser heeft in haar proefschrift onderzocht of zo’n programma de invoering een multidisciplinaire bèta-module vergemakkelijkt en aan welke eisen zo’n programma zou moeten voldoen. Tijdens haar proefschrift bleef Talitha Visser enkele dagen per week actief als docente scheikunde en NLT op de vestiging Noordikslaan van CSG Het Noordik. Zoals zij zelf zegt, “om ook in de praktijk van haar studieonderwerp werkzaam te blijven”.

Meerdere collega’s en locatiedirecteur Gert ten Hove woonden de feestelijke inauguratie bij op de UT om de gelukwensen van het hele Noordik over te brengen.

 
26-10-2012  

Stadspenning: Luchtvermaak en Sursum Corda


Voorzitter Edwin Lucassen (Luchtvermaak) neemt de zilveren stadspenning in ontvangst
 

ALMELO – Burgemeester Jon Hermans heeft vrijdag jl. stadspenningen uitgereikt aan postduivenvereniging P.V. Luchtvermaak en COV ‘Sursum Corda’ n.a.v. het 100-jarig en 110-jarig bestaan. ‘Sursum Corda’ ontving tevens de Koninklijke erepenning. Bij Luchtvermaak werd Cor van Duiven gehuldigd met de ‘Brongers Speld’ voor zijn verdiensten voor de Nederlandse Postduiven Organisatie.

Burgemeester Hermans toog vrijdagmiddag eerst naar het clubgebouw van postduivenvereniging P.V. Luchtvermaak aan de Boomshoekdwarsweg om de stadspenning te overhandigen aan voorzitter Edwin Lucassen.
’S avonds overhandigde zij de stadspenning en de Koninklijke erepenning aan Oratoriumvereniging ‘Sursum Corda’ tijdens een jubileumuitvoering in de Grote Kerk.

Fotoreportage: Coen Mulder
(Klik hier voor alle 58 foto's bij Luchtvermaak)

Fotoreportage (32 foto's)...

 
27-10-2012  

Halloween in het Wevershuisje

 

ALMELO - Het Wevershuisje was zaterdag omgetoverd in een heksenhol. De heksen van het Wevershuisje hadden heksensoep gekookt met spinnenpootjes en vleermuisvleugeltjes voor de kinderen op het griezelfeestje. De kinderen konden zich verder vermaken met het maken van spinnetjes of zelf sprookjes verzinnen.

Fotografen Jan Bril en Coen Mulder namen een kijkje.

Fotoreportage (31 foto's)...

 
27-10-2012  

Succes APKV Het Oosten op Reggeshow

 

ALMELO/RIJSSEN – Leden van de Almelose kleindierenvereniging APKV Het Oosten hebben twee hoofdprijzen gewonnen op de Reggeshow in Rijssen.
Voorzitter Harald Asbreuk behaalde met een Belgische haas de prijs voor het fraaiste konijn van de show. De inwoner van Albergen had vorig jaar ook al beslag gelegd op die hoofdprijs.
Jeugdlid Brit Schorn uit Almelo deed van zich spreken bij de grote hoenders. Haar hen van het ras orpington in de kleurslag buff was de mooiste van alle door jeugdleden ingestuurde hoenders. Keurmeester Johan Albada gaf het hoen het hoge predikaat Fraai.
De Reggeshow werd dit weekeinde gehouden in de Reggehal.

< Orpington hen van jeugdlid Brit Schorn.

Meer informatie en foto’s van de Reggeshow vindt u
hier.
 

 
29-10-2012  

ADA wordt vierde bedrijf op XL Businesspark


Auto Demontage Almelo (ADA) in aanbouw langs de A35
Ontwerp: IAA Architecten
 

ALMELO – Autodemontage ADA verhuist binnenkort van industrieterrein Het Noordbroek, waar het te krap bemeten naast het dierenasiel zit, naar het XL Businesspark Twente bij Bornerbroek. Er wordt al enige tijd gebouwd op de nieuwe locatie, die misschien wel als de mooiste zichtlocatie van het XL Businesspark gezien kan worden. Dat schepte verplichtingen en dus ontwierp IAA Architecten een pand dat de duurzaamheid qua aanzien moet onderstrepen. ADA is het vierde bedrijf dat zich vestigt op het XL Businesspark.
Bij ADA worden autowrakken volledig duurzaam gestript, gaan herbruikbare onderdelen het magazijn in voor verkoop, gaat het karkas naar een hoogoven en wordt het restantafval duurzaam verwerkt. Het bedrijf omvat 10.000 m2 oppervlak, een demontagestraat van 600 m2, een onderdelenopslag van 700 m2 en een kantooroppervlak van 350 m2. De tijdelijk opgeslagen autowrakken worden aan het zicht onttrokken door een 5 meter hoge gevel .

Fotoreportage (5 foto's)...

 
30-10-2012  

Kanogoot Lateraalkanaal wordt vistrap

 

ALMELO – Aannemer Platenkamp uit Borne is in opdracht van het Waterschap Regge & Dinkel druk bezig om de kanogoot in het lateraalkanaal om te bouwen tot een vistrap. Doormiddel van de vistrap moeten de vissen ook omhoog kunnen bij de stuw onder de Ootmarsumsestraat.
Het plan van de vistrap maakt onderdeel uit van een grotere klus aan het Lateraalkanaal waar tussen het kanaal Almelo-Nordhorn en de Slagenweg het kanaal wordt verbreed om de watermassa uit een groot deel van Twente meer geleidelijk naar lagere delen te kunnen laten stromen, om uiteindelijk in het IJsselmeer uit te komen.
Voor de kanoërs moet de vistrap ook een verbetering opleveren. Eerder dit jaar werd de kanogoot afgesloten omdat het gevaarlijke situaties opleverde. Ook werd al eens de kade voor de stuw ijlings versterkt met leemgrond, omdat de kade voor de stuw werd onderspoeld door de sterk stromende watermassa, waardoor de kade inzakte.

WRD: ‘Alle projecten Lateraalkanaal


Lees ook:
19-01-2011: ‘Start werkzaamheden lateraalkanaal
11-05-2011: ‘Lateraalkanaal wordt fors verbreed
06-01-2012: ‘Hoogwaterprobleem kade lateraalkanaal
17-08-2012: ‘Mag het wel of niet kanoën door de kanogoot


Waterschap werkt aan publieksveiligheid aan openbaar water

Fotoreportage (16 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina