Bibliotheekvoorzitter Mr. Ger Vermeulen gaf aan dat het bestuur met de rug tegen de muur stond en niet anders kan. Hij was het feitelijk eens met ouderen-woordvoerder Henk Köhler (r) die tegen de sluiting van de filialen is.
'Bij opnieuw een bezuiniging moet de gemeente de bestuurstaak maar overnemen', zei Vermeulen. |
|
Hoofdonderwerp was de aangekondigde beleidswijziging t.a.v. het minimabeleid. Liefst 6 miljoen euro komt de gemeente tekort op de uitkeringen en daar wil het college van B&W fors op bezuinigen. Een aanvraag bij het kabinet voor een zogenaamde MAU-bijdrage werd afgewezen omdat het reïntegratiebeleid van de gemeente werd gekraakt. Sinds jaren heeft de gemeente haar eigen reïntegratiebedrijven Convince en Fusion en die kwam met prachtige cijfers over het aantal mensen die aan een baan werden geholpen, maar dat blijkt nu vooral een periodieke oplossing te zijn ten koste van heel veel geld. ‘Te schandalig voor woorden’, aldus Luc Schuur (PvdA) die vooral kritiek had op de uitlating van wethouder Kuik dat het aanvragen van een bijstandsuitkering ontmoedigd moet worden. Hij zei er wel bij dat het collegebeleid t.a.v. de minima niet alleen door zijn partijgenoot Kuik wordt bepaald.
De gemeente wil via Fusion en Convince het ‘granieten’ bestand en de grote groep nieuwe werklozen aanpakken om aan het werk te gaan. Daarvoor moeten oudere werkzoekenden en de net ontslagen ingenieur en mensen die nog nooit gewerkt hebben in workshops bij elkaar worden gezet om hen tot actie te bewegen. Stringente beleidsregels zetten daarbij de uitkering op het spel. Een oplossing en methode die door de Kliëntenraad wordt afgewezen en volgens hen zeer negatief gaat uitpakken voor betrokkenen en maatschappij.
Fred Gerritsen (D66) vond dat de mensen meer gestimuleerd moeten worden, maar de kritiek uit de zaal was dat mensen nu al worden weggezet in kansloze banen waar het inkomensniveau niet hoger wordt, werkgevers de subsidie opstrijken en na een aantal maanden de cliënt opnieuw een uitkering moet aanvragen. Raadslid Hummels (LA) noemde het rondpompen van subsidiegelden en mensen, zonder kansen op een echte baan.
De wil van de gemeente Almelo om mensen uit de uitkering te halen en naar regulier werk te helpen is er wel, maar de uitvoerbaarheid van de plannen heeft de nodige haken en ogen, zo was de algemene mening. De vraag is ook of de PvdA de politieke moed heeft deze beleidsontwikkeling een halt toe te roepen?
Columnist Jan Krol gaf zijn eigen advies.
Almelo op miljoenenjacht. De oplossing ligt volgens Kuik in een stringent werkzoekersbeleid met zware sancties voor iedereen, dus ook voor ouderen die geen baan hebben en door hun werkgever zijn geloosd. Het moet de gemeente miljoenen opleveren om de tekorten terug te dringen. Dat gaat niet lukken, omdat velen in de kaartenpakken überhaupt niet bemiddelbaar zijn door fysieke of maatschappelijke problematiek. Rotterdam had dat volgens Krol al aangetoond. Hij gaf de afwezige wethouder Mieke Kuik het advies er niet aan te beginnen en liever haar kans op de staatsloterij te zetten. ‘Meer kans en minder gezeur aan de kop’, aldus Krol die tevens voorspelde dat Kuik niet terug zal komen als wethouder na 2014.
Fotoreportage: Jan Bril
Fotoreportage (16 foto's)... |