Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
11-10-2012  

Rumoer over minima-stop en keukentafelgesprek

 

ALMELO – De gemeente Almelo – lees B&W – wil een minima-invoerstop om de stad in balans te krijgen. Is het in het afgelopen decennium niet gelukt de stad in balans te krijgen door hogere inkomens aan te trekken, nu zoekt men het heil in minder aantrekkelijkheid voor mensen met lage inkomens die van elders naar Almelo trekken. Het aantal sociale huurwoningen moet daarom omlaag, omdat teveel minima uit buurgemeenten naar Almelo komen, zo is gebleken uit een rapport.
De Almelose woningstichtingen delen die mening omdat men met teveel goedkopere huurwoningen zit. Volgens Peter van der Hout, directeur Aws Beter Wonen zal het aantal af te breken woningen in de komende jaren hoger zijn dan het aantal nieuw te bouwen sociale huurwoningen. In feite moet dus het gemiddelde huurbedrag per woning worden opgekrikt om woningstichtingen financieel gezonder te krijgen. Van der Hout zoekt het in ieder geval niet meer in duurdere woningen omdat dit niet rendeert (geen vraag) en feitelijk ook geen kerntaak is van woningstichtingen. Raadslid Jemy Pauwels (VVD) hoopt dat via samenwerking de woningstichtingen ook nog iets kunnen betekenen in het middensegment en wil eveneens een vervolgonderzoek waarom Almelo kennelijk het probleem van buurgemeenten op haar bordje krijgt. Beter Wonen gaat in de komende 10 jaar in ieder geval 400 sociale huurwoningen bouwen ter vervanging van een hoger aantal af te breken woningen.

Burgemeester Jon Hermans blikte terug op de eerste keukentafelgesprekken met burgers en meldde dat dit initiatief tot ‘noaberschap’positief is ontvangen door de deelnemers en er ook vervolgafspraken zijn gemaakt "Verschillen mogen er bestaan, maar het is ontzettend goed om die met elkaar open op tafel te leggen en dan weet je ook waar je met elkaar aan moet werken", aldus Hermans.
De keukentafelgesprekken lijken wel iets op de discussiepanels die een jaar of tien geleden door de gemeenteraad werden geïnitieerd om beter in contact met de burgers te komen. De uitgefilterde initiatieven van toen gingen teloor in de ‘ijzeren greep’ van de coalitie PvdA-CDA die als applausmachine voor het college fungeerde.

Columnist Jan Krol gaf inzicht over wat ‘noaberschap’ feitelijk betekent. Bij ziekte zorgt u voor de bloemen, bij kraamhulp help je ‘trekken’ als dat noodzakelijk is, bij overlijden draag je de kist en bezorgt men de rouwkaarten et cetera. Het was volgens Krol een plicht om de ‘naobers’ te helpen. Krol gaf er bij aan dat het begrip dateert van vroegere tijden waar ieder zijn eigen erf heeft en alles erven die je dan vanaf je eigen erf om je heen zag daaronder vielen. In die zin vond Krol het initiatief ‘Naoberschap’ van de gemeente maar grote onzin en overbodig omdat men dit maatschappelijk anders geregeld heeft.

Burgemeester Hermans vond het toch prachtig dat 8 raadsleden wel deel hadden genomen aan de eerste keukentafelgesprekken en verwacht dat er bij de tweede ronde meer raadsleden deelnemen onder het motto; ‘De Stad is van ons allemaal!’

Fotoreportage: Jan Bril en Coen Mulder

Fotoreportage (33 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina