Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
01-05-2015  

Geen Huttenland meer op de Schelfhorst?

 

ALMELO – Sinds jaar en dag wordt het zomervakantie evenement Huttenland georganiseerd aan de Veenelandenweg in de Schelfhorst. Jaarlijks vermaken zich ruim 400 kinderen als timmerman in de dop tijdens het evenement. In vroegere jaren was er zelfs even een tweede locatie aan de Bornerbroeksestraat maar dat bleek toen niet zo succesvol en werd ook een beetje kostbaar voor de gemeente en Scoop Welzijn.
Ondanks het jaarlijkse succes op de locatie Schelfhorst, heeft de organisatie nu besloten dit jaar geen Huttenland te organiseren aan de Veenelandenweg maar het evenement te verplaatsen naar Almelo Zuid.

Organisator Scoop omschrijft het zo; “Dit jaar kregen we de kans om Huttenland te organiseren op het terrein van het oude Nijrees aan de Bornerbroeksestraat. Deze mogelijkheid hebben we aangegrepen, zodat ons evenement ook makkelijker te bezoeken is voor kinderen uit de zuidelijke wijken van de stad.”

De beoogde locatie aan de Bornerbroeksestraat is de toekomstige locatie van bouwmarktgigant Hornbach en kan dus hooguit tijdelijk benut worden en die locatie is uiteraard ook weer moeilijk bereikbaar voor kinderen uit Almelo Noord en het Sluitersveld.
Maar wat is nu de werkelijke reden van de verhuizing, luidt dan de vraag?

 
03-05-2015  

Ontvangst Canadese veteranen in Almelo

 

ALMELO – In het Theaterhotel werden zeven Canadese veteranen (en familieleden) verwelkomt die de bevrijding van Almelo hebben meegemaakt. Naast de officiële herdenking in Almelo op maandag 4 mei volgen de veteranen ook andere herdenkingen zoals op de Canadese begraafplaats in Holten en maakt men ook de festiviteiten op Bevrijdingsdag mee.

Fotoreportage: Jan Bril

 

Fotoreportage (27 foto's)...

 
03-05-2015  

Lente Fair in het Beeklustpark

 

ALMELO- In het Beeklustpark organiseerde KMPT Groei & Bloei, afdeling Almelo en omstreken haar jaarlijkse Lente Fair. De landelijke vereniging is opgericht in 1872 en is altijd een mix geweest van tuinliefhebbers en beroepsmensen. Tegenwoordig geniet de organisatie meer bekendheid onder de naam Groei & Bloei, vernoemd naar het vakblad dat tien keer per jaar verschijnt. De Almelose afdeling met zo’n 300 leden staat onder voorzitterschap van Anne Nijs-van Woudenbergh en de afdeling heeft een eigen website naast die van de landelijke organisatie.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (25 foto's)...

 
04-05-2015  

Dodenherdenking Weth. E. van Dronkelaarplein

 

ALMELO – Het einde van de Tweede Wereldoorlog telt inmiddels 70 jaar. Toch is de belangstelling voor de herdenking weer groeiende mede door de vredesinzet van het Nederlandse leger in andere brandhaarden ter wereld.
Bij de herdenking werden 250 Almelose slachtoffers herdacht wiens namen gegraveerd staan in stenen rond het monument aan het Weth. E. van Dronkelaarplein. Onder de duizenden belangstellenden bij de herdenking zeven Canadese veteranen (en familieleden) die de bevrijding van de stad hebben meegemaakt.
Waarnemend burgemeester Willem Urlings benadrukte dat de slachtoffers midden uit de samenleving werden weggerukt en dat dit blijvend herdacht moet worden omdat dit nooit meer mag gebeuren.
Noordik-leerlinge Alicia Denkers herdacht in het gedicht ‘Verzet’ de slachtoffers voorafgaand aan een indrukwekkende stilte van twee minuten.

Fotoreportage: Jan Bril

 

Fotoreportage (69 foto's)...

 
05-05-2015  

Voor de 70e keer Bevrijdingsdag in Almelo

Bevrijders vieren feest met nazaten en stadgenoten
 

ALMELO – De groep Canadese bevrijders op leeftijd hebben samen met hun familieleden, burgemeester Willem Urlings en Almelose ingezetenen het Bevrijdingsfeest gevierd. Bij het monument voor het oude stadhuis was enig ceremonieel vertoon en ook de Canadese begraafplaats in Holten werd bezocht. De burgemeester van de Duitse partnerstad Iserlohn Dr. Peter Paul Ahrens, woonde de plechtigheid rond het Bevrijdingsmonument bij. Hij assisteerde Urlings bij het ontsteken van het Bevrijdingsvuur en legde een krans namens de inwoners van partnersstad Iserlohn.
De Canadese gasten blijven nog tot en met het weekend, voordat naar thuisland Canada wordt afgereisd.

Fotoreportage: Jan Bril

 

Fotoreportage (61 foto's)...

 
06-05-2015  

Aanpak wateroverlast Bornerbroek

 

BORNERBROEK – Al uit de tijd dat Bornerbroek nog behoorde tot de gemeente Borne stamt de wateroverlast in het laagste deel van Bornerbroek rond De Mors en de Maatkampsweg. Het riool in het kerkdorp is niet berekend op zware regenval maar daaraan komt binnenkort een eind. De gemeente Almelo en het waterschap Vechtstromen investeren samen 1,3 miljoen euro om de afwatering te verbeteren. Daarbij wordt het hemelwater van huizen en panden ontkoppelt van het riool en krijgt De Mors een rioolsysteem dat wordt losgekoppeld van die van het dorp. Verder worden nieuwe watergangen gegraven en bestaande watergangen schoongemaakt en uitgediept.
De werkzaamheden zullen deels in 2015 (dorp) en in 2016 (De Mors) worden uitgevoerd. Op donderdag 21 mei a.s. wordt in café Brockie te Bornerbroek een informatiebijeenkomst georganiseerd.

< Foto Jan Heimerink - wateroverlast Bornerbroek

 
06-05-2015  

Shoppinggids; Uit in Almelo

 

ALMELO - Kom jij Almelo bezoeken? Overnacht dan eens in de oude gevangenis Hotel Huis van Bewaring, bij het Theaterhotel Almelo of geheel all-inclusive bij Preston Palace. Met een mix van winkelen, lekker eten en drinken, cultuur en bijzondere evenementen is er in Almelo altijd wat te doen! Alles is te vinden in de Almelose shoppinggids. De shoppinggids is uitgebracht door de stichting Almelo Promotie en onder andere te verkrijgen bij campings, hotels, bungalowparken, winkels, (eet)cafés, restaurants en Tourist Info’s/VVV’s in Twente.

Handig mee te nemen!
De Almelose shoppinggids is een gids die is ingedeeld in handige hoofdstukken, zoals kleding, schoenen en uitgaan. Ook delen we onze ‘geheime’ adresjes, spannende weetjes over de stad en wat je absoluut niet mag missen. Daarnaast vind je in de gids een plattegrond met een speciaal uitgestippelde wandelroute langs de mooiste plekjes, gebouwen en leukste winkeltjes in Almelo. Als je zeker wilt weten dat je niets mist in Almelo, dan is deze gids zeker een must have. Veel kijk-, lees- en shopplezier!
 

 
07-05-2015  

Benny Boer (50) met Peterbilt truck naar het werk

 

ALMELO – Voor Bennie Boer begon zijn vijftigste verjaardag vandaag met een verrassing. Zijn collega’s bij Euromaster hadden namelijk de volledig gerestaureerde Peterbilt Truck van Schmidt Bouwmachines Almelo B.V. uit Almelo gecharterd om de bandenspecialist in stijl van huis naar zijn werk te vervoeren bij Euromaster aan de Virulyweg 35.
Daar wachtte hem een tweede verrassing want het hele gezin wachtte hem daar op om ‘Abraham’ op gepaste wijze te vieren.
 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
11-05-2015  

Vernieuwbouw stadion Heracles vordert snel

 

ALMELO – Dagelijks wordt hard gewerkt aan de vernieuwbouw van het stadion voor Heracles Almelo. Nu de club zich heeft gehandhaafd in de eredivisie is de opluchting groot. Nog één wedstrijd rest de Heraclied voordat de nog drie staande oude lichtmasten mogen worden verwijderd. Fox Sport gaat namelijk op zeker met de wedstrijd van zondagmiddag a.s. tegen Go Ahead Eagles en wil niet hebben dat de lichtmasten voortijdig verwijderd worden. Het mocht maar eens een donkere dag worden en dan hebben de TV-makers mogelijk kunstlicht nodig om goede beelden te kunnen maken.
De verkoop van seizoenkaarten is in volle gang want volgend seizoen is de capaciteit met ongeveer de helft uitgebreid naar zo’n 12.500 toeschouwers.
Dimotech, de Almelose specialist in licht en geluid heeft in het stadion een camera opgesteld. Via de beelden in ‘timelapse’ is goed te volgen hoe de vernieuwbouw vordert.

Klik hier verbouwingsweek: 16, 17 en 18

 
11-05-2015  

Eerste steen voor uitbouw clubhuis ON

 

ALMELO – Naast de vernieuwbouw bij Heracles Almelo is ook de vernieuwbouw van de accommodatie van naaste buur Oranje Nassau in volle gang. De club moest wat inleveren voor de plannen van de profs en is volop bezig om het clubhuis te vergroten en deels te verplaatsen. Daarnaast wordt volop gewerkt aan de vernieuwing van de kleedkamers en dat was nodig want al jaren was er nauwelijks onderhoud gepleegd vanwege de plannen voor een nieuwe voetbaltempel voor de Heraclieden.
Het hele sportcomplex Osenkoppelerhoek zou er voor op de schop moeten maar dat bleek achteraf niet nodig. Wel is ON de club die het meest profiteert want Heracles draagt drie euroton bij en de gemeente Almelo vijf euroton. De club zelf moet 1,5 euroton ophoesten via een hypothecaire lening waarvoor de gemeente en een nationale sportstichting garant staan. Ook krijgt de club twee extra velden met kunstgras en moet in ruil daarvoor toestaan dat ook naaste buur La Première en Sv Almelo op zondag gebruik kunnen maken van de accommodatie.
Aan supervrijwilliger Jan Steenkamp (76) was zaterdag de eer om samen met twee mini’s de eerste steen van het te vernieuwen clubhuis te leggen. Steenkamp is nagenoeg 65 jaar lid van de club waar hij in tal van functies actief is geweest en deze nog bijstaat.

Klik hier voor nog meer foto's van Take Vredeveld.

 
11-05-2015  

Parochies fuseren door gebrek aan priesters

 

ALMELO/RIJSSEN - De Almelose St. Jorisparochie en de Marcellinusparochie Rijssen gaan op den duur fuseren. Dat werd de parochianen vanaf de preekstoel medegedeeld tijdens Pasen. Aanleiding is het vertrek van pastoor Harry Scheve bij de Marcellinusparochie. Hij is benoemd tot pastor van de parochie H.H. Twaalf Apostelen in Lochem.
De Marcellinusparochie omvat de vroegere parochies Stephanus in Bornerbroek, H. Antonius Abt in Enter, St. Sebastianus in Hellendoorn, St. Antonius van Padua in Nijverdal, H. Dionysius in Rijssen, St. Willibrord in Vroomshoop en St. Jan de Doper in Wierden. Zij gaan op den duur vallen onder vicaris Alphons Woolderink van de St. Jorisparochie in Almelo die wordt gevormd door de St. Georgiusbasiliek en de St. Jozefkerk. Gezamenlijk heeft men 25.500 ingeschreven gelovigen. Een totale fusie lijkt een kwestie van tijd gelet op de richtlijnen van het Bisdom Utrecht.

< De St. Georgius Basiliek in Almelo

 
11-05-2015  

Op 12 mei gaat het ‘Frietstation´ open

 

ALMELO – Op dinsdag 12 mei openen Ilja en Jeroen Olthof hun ‘Frietstation’ bij halte NS De Riet. De naam is een speelse verwijzing voor het tweede ‘fastfood’ bedrijf van het jonge ondernemerspaar dat ook al jaren met succes cafetaria ‘De Violier’ exploiteert en daarmee al meerdere jaren in de nationale Top 100 is geklasseerd.
Het ‘Frietstation’ wordt volgens dezelfde bedrijfsfilosofie in de markt gezet. Van koffie tot broodjes, van lunch tot diner in een compleet nieuw interieur met 25 zitplaatsen en een gehele nieuwe keuken waar alle producten hygiënisch worden bereid. Het ‘Frietstation’ is met uitzondering van maandag verder de gehele week geopend van 11.00 tot 21.00 uur.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
12-05-2015  

Vernieuwbouw voetbalstadion vanuit de lucht

 

ALMELO – Heracles-supporter Jeroen Spies maakte tijdens een ballonvaart een luchtfoto van de vorderende vernieuwbouw van het Polmanstadion.
Heracles Almelo heeft nog de thuiswedstrijd van zondag a.s. tegen Go Ahead Eagles voor de boeg. De Deventenaren bereiden zich voor op de nacompetitie om degradatie te voorkomen. De Heraclieden speelden zich in feite al veilig met de overwinning in Breda tegen NAC.
Vanaf zondag kan aannemer AKOR Bouw uit Rijssen dus ‘full speed’ door met de vergroting en vernieuwing van het stadion.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
12-05-2015  

Noordikleerlingen opnieuw naar Wit-Rusland

Uitwisselingsbezoek en concrete hulp
  ALMELO – Op zaterdag 23 mei reist opnieuw een delegatie van CSG Het Noordik af naar Wit-Rusland om leeftijdsgenoten te ontmoeten en hulpgoederen te brengen. Op het programma staan onder meer sportwedstrijden en voorlichting over mondhygiëne.
Afgelopen november reisde in het kader van expeditieonderwijs een groep leerlingen en docenten van Het Noordik, vestiging C. van Renneslaan voor het eerst af naar het door de kernramp van Tsjernobyl zwaar getroffen Wit-Rusland. De school heeft destijds een langlopend uitwisselings- en hulpproject met Wit-Rusland opgezet.
Lees verder...

 
12-05-2015  

Nieuw terrasmeubilair voor Stadsboerderij

 

ALMELO – De stichting ’t Veurbrook, de vroegere beheersstichting van het toen gelijknamige wijkcentrum aan de Jan Tooropstraat, heeft voor een bedrag van 1.000 euro nieuw terrasmeubilair geschonken aan de Kinderboerderij Beeklust. Bezoekers aan de stadsboerderij kunnen daardoor even rustig zitten al dan niet genietend van een kop koffie, thee of limonade.
De stichting ’t Veurbrook beheert nog een batig saldo om dat te besteden aan activiteiten in de Ossenkoppelerhoek, Beeklust of Groeneveld. De stichting procedeerde jaren met de gemeente vanwege de eenzijdige pachtopzegging na ruim 25 jaar door de gemeente.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (8 foto's)...

 
12-05-2015  

BizzKidz Erasmus tweede in landelijke finale

 

AMSTERDAM – Het team 5VWO van scholengemeenschap Erasmus is onlangs als tweede geëindigd tijdens de landelijke finale in de poule met VWO en ROC teams van de zogeheten BizzKidz Management competitie die werd gehouden bij de Hogeschool van Amsterdam. Ook de overwinning ging naar Twente en wel naar het Assink Lyceum in Haaksbergen. Het Drachtster Lyceum eindigde als derde.
Vooraf aan de finale werden door duizenden studenten uit Nederland en België vier intensieve voorrondes en twee halve finalerondes gestreden via internet. In Amsterdam volgde uiteindelijk de finale met zestien teams om de titel Managers van het Jaar 2015.
In de finale werden de teams ingedeeld naar opleidingsniveau waarin zij tijdens vier rondes het fictieve bedrijf Digisoft marktleider moesten maken in een zwaar concurrerende markt voor educatieve en entertainment games.

Het team van Erasmus bestond in de voorrondes uit Stan Dumont, Silvio Leussink , Daphne Wessels en Tess Krommendijk. De laatste twee ontbraken tijdens de finale maar Daan Geerdink toonde zich een waardige vervanger. Docent economie Johan Bolk ging mee als teamleider.

< De vier Almeloërs links op de foto en rechts het team van het Mollerlyceum Bergen op Zoom dat evenmeens een tweede prijs behaalde.
© Hogeschool Amsterdam

 
13-05-2015  

Nog geen sloop stadhuis van J.J.P. Oud

 

ALMELO – De gemeenteraad van Almelo heeft een stokje gestoken voor snelle sloop van het net verlaten oude stadhuis. Dit in tegenstelling met de wens van het college van B&W om het laatste bouwwerk uit 1973 van architect J.J.P. Oud snel te willen slopen. Onlangs haakte zorginstelling TMZ af om op die plek nieuw te bouwen. De gemeenteraad nam in meerderheid een motie aan om snelle sloop te voorkomen om andere kandidaten de mogelijkheid te bieden met afgeronde plannen te komen. Dat kan hergebruik zijn dan wel sloop en nieuwbouw. Wethouder Claudio Bruggink D66 erkende dat er nog gesprekken gaande zijn met kandidaten maar wil over de inhoud van die gesprekken nog niets kwijt. Bruggink deed ook toezeggingen dat het carillon, het vogelkunstwerk en het bevrijdingsmonument op het plein voor het oude stadhuis behouden zullen blijven. De wethouder heeft tevens rekening te houden met de bezwaren tegen sloop van de erven Oud, Heemschut Overijssel en het Cuypersgenootschap die tegen afbraak zijn. De stichting Hergebruik ontwikkelt plannen voor de erfenis van de internationaal geroemde architect Oud en ook de Almelose ondernemer A. Kroeskop meldde zich onlangs als kandidaat-koper. Kroeskop wil het gebouw slopen om met een marktpartij wooneenheden op die locatie te bouwen.
De gemeenteraad wil voor het einde van dit jaar een definitief besluit nemen.

 
13-05-2015  

Rondvaarten in Almelo, het kan

 

ALMELO – Niet dat je nu zo’n eind kan varen, maar bij restaurant Kreta kan men een soort ponton huren om het restaurant in de stadsvijver te omcirkelen en voorlangs het nieuwe stadhuis aan de Haven ZZ varen. Bij de Egbert Gorterstraat houdt het dan wel op want er is nog geen verbinding met het kanaal.
Het ponton is voorzien van een elektromotor en dus milieuvriendelijk en kan zo’n 15 passagiers vervoeren uiteraard onder het genot van een drankje. De kosten van een rondvaart in het klein bedragen 5 euro p.p. (exclusief consumeren). Plannen voor waterfietsen bestaan er ook. Dat wordt nog druk verkeer op 200 meter vaarbaar water. De gemeente overweegt waterboa’s in dienst te nemen om toezicht te houden.

 
14-05-2015  

Brandstichter op de vlucht

 

ALMELO – Een brandstichter werd in de nacht van woensdag op donderdag betrapt bij het aansteken van een kantoorpand aan de George Breitnerstraat. De getuige die de brandstichter benzine zag sprenkelen alarmeerde de politie die het ontstane brandje snel kon blussen. De dader was er echter al met zijn auto vandoor. De politie is de dader op het spoor. 

 
14-05-2015  

Buurman flipt en belaagt bejaarde vrouw

 

ALMELO – Een verplaatste bloempot was woensdagmiddag de aanleiding dat een 43-jarige bewoner aan de Vriezenveenseweg helemaal doordraaide en zijn bejaarde buurvrouw van 72 jaar bij de keel greep. Tijdens het handgemeen kwam de vrouw ten val met schaafwonden tot gevolg.
De gealarmeerde politie trof de man thuis aan waar deze zich ook agressief gedroeg tegen de politie en een agent probeerde te slaan. Reden genoeg om de agressieveling op te sluiten in het arrestantencentrum in Borne.
De politie onderzoekt het incident met de buurvrouw en mogelijk krijgt de dader een klacht van poging tot doodslag of zware mishandeling aan zijn broek.

 
14-05-2015  

Druk bezochte boekenmarkt in centrum

 

ALMELO – Organisator Ruud de Jong kan wederom terugkijken op een geslaagde boekenmarkt in het centrum van Almelo. Zo’n 160 kramen werden bemand door enthousiaste verkopers, waaronder raadslid Gijs Stork. De kooplieden hadden niet te klagen over belangstelling. Ook de bibliotheken van Almelo en Twenterand deden verscheidene afgeschreven boeken in de verkoop en op tal van kramen was er eveneens ruime keuze in langspeelplaten, Cd’s en Dvd’s.
De boekenmarkt werd opgeluisterd met optredens van zo’n 10 singer-songwriters met een finale van het Friese duo Weima/Van der Werf op het fraaie terras van proeflokaal België.

 
16-05-2015  

Tuinhuisje Sluiskade ZZ uitgebrand

 

ALMELO - Een tuinhuisje in de volkstuinen aan de Sluiskade ZZ is vannacht in vlammen opgegaan. Onduidelijk is de oorzaak en brandstichting wordt niet uitgesloten. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers.

 
16-05-2015  

Informatieborden aan 12 monumentale panden

 

ALMELO – De stichting Stadsherstel heeft vandaag aan twaalf monumentale panden in de binnenstad informatieborden geplaatst. Stadsherstel wil daarmee de historische invulling van de panden duiden voor het grote publiek.
Er zijn borden bevestigd aan ’t Wetshuis (volksmond Verkeershuis -1690), Herengrachtwoningen (1889), Rectorshuis (1634), KSW-kantoor (1900), Hofkeshuis (ca. 1775), Wevershuisje (ca. 1700), Costershuis (17e eeuw), Fabriek van Hofkes (1829), Huis van Bewaring (1926), Paleis van Justitie (1846), Ledeboerbank (1909) en de Sociëteit (1895).
De panden hebben anno 2015 allemaal een andere bestemming.

Klik hier voor meer info over Stadsherstel.

 

 
16-05-2015  

Jumbo mag beginnen aan Bornerbroeksestraat

 

ALMELO – De Raad van State heeft de bezwaren van Plusmarkt Bornsestraat tegen de vestiging van concurrent Jumbo in het pand van een voormalig autobedrijf aan de Bornerbroeksestraat afgewezen. Ook de naastgelegen Aldi mag een uitbreiding realiseren. Daarmee staat de komst van Jumbo niets meer in de weg.
Het wordt de eerste Jumbo vestiging in Almelo dat eerder de supermarktketen C1000 overnam. Jumbo verkocht echter een deel van de C1000 supers aan Albert Heijn. De C1000 vestigingen in de winkelcentra Schelfhorst en Windmolenbroek worden binnenkort omgebouwd tot AH-supers. Albert Heijn heeft al vestigingen in het centrum en aan de Nieuwstraat. De laatste vestiging zou men willen verplaatsen naar de hoek Violierstraat/Bornsestraat maar de gemeenteraad stak daar een stokje voor vanwege klachten van omwonenden en vanwege de verwachte verkeersperikelen op de kruising.
Albert Heijn voert straks samen met Aldi met elk vier vestigingen in Almelo de ranglijst aan en Plus volgt met drie. Lidl volgt met twee evenals Dirk/Deka. Nettorama en Coop hebben één vestiging. De drukst beklante supermarkt volgens Retailgegevens in Almelo is echter de Nettorama aan de Ootmarsumsestraat.

 
17-05-2015  

Onderzoek: Hornbach is concurrerend

 

ALMELO – Volgens onderzoekbureau Rho kan de vestiging van Hornbach in Almelo leiden tot mogelijke sluiting van een andere bouwmarkt in de stad. Bureau Rho heeft het dan over de ‘worstcase-benadering’ door de onderzoekers. Voor de tuinbranche in de omgeving heeft de vestiging waarschijnlijk geen gevolgen, blijkens het onderzoek.
Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de gemeente Almelo na een uitspraak van de Raad van State over de aanpassing van het bestemmingsplan op de locatie van de voormalige Van Rhijn MEAO aan de Bornerbroeksestraat.

Naschrift redactie:
Bestaande bouwmarkten als Gamma en Praxis en ook Intratuin hebben hun bezwaren geuit tegen de vestiging van Hornbach in Almelo. Maar ook toen deze bedrijven zich vestigden, ging dat ten koste van kleinere concurrenten. Het is ondernemerschap pur sang dat men het beter moet doen dan de concurrent om boven te komen drijven in de gunst van de consument. Niets nieuws in een land dat zegt vrij ondernemerschap te willen onderschrijven. Toch schijnt daar een kentering in te komen door jurisprudentie van de Raad van State en daar kunnen vraagtekens bij worden gezet. Het zou goed zijn dat de RvS zich louter bezig hield met de planologische kant van de zaak zoals locatie en verkeersstromen en mogelijke overlast voor omwonenden. Om die redenen is Hornbach al een beperking opgelegd in het maximale aantal verkoopmeters en hoogte van het bouwplan.

 
17-05-2015  

Roparun door Almelo op Eerste Pinksterdag

 

ALMELO – Het moet weer een feestje worden de estafetteloop Roparun op Eerste Pinksterdag 24 mei a.s. Almelo is weer etappeplaats en werd al drie keer uitgeroepen tot plezierigste ontvangstplaats op de route Hamburg-Rotterdam. De Almeloopers nemen dit jaar met twee teams deel aan de sponsortocht van 570 km met als doel geld op te halen voor mensen met kanker onder het motto: ‘Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven’.
Roparun dat naast de estafettetocht van Hamburg-Rotterdam ook de estafettetocht Parijs-Rotterdam telt, haalde in haar bestaan al 62 miljoen euro op voor zorg voor mensen met kanker. Daarvan ging 150.000 euro als ‘winstpremie’ voor plezierigste ontvangstplaats naar palliatieve initiatieven in en rond Almelo.
Reden om er in het centrum van Almelo en Bornerbroek tijdens de Pinksterfeesten weer een dolle boel van te maken, want zo’n premie is nooit weg voor de zorg van patiënten in stad en ommeland.

Het publiek kan naast het massaal toejuichen, dat dit jaar al in Mariaparochie begint, tijdens de aankomst ook bijdragen door deel te nemen aan het ‘Running Dinner’op het Marktplein. Cateraar Brood met Spelen verzorgt dit sportieve buffet met diverse vleessoorten, pasta’s, salades en een heerlijk toetje van IJscotheek van Olffen. De kosten bedragen slechts 20,- euro per persoon inclusief een drankje. De helft van het bedrag wordt op de rekening van de Roparun gestort. Ontvangst met borrel en amuse vanaf 16.00 uur. Aanvang diner rond 18.00 uur. Aanmelden via runningdineralmeloopers@gmail.com. De inschrijving is definitief als het deelnamebedrag is overgemaakt op IBAN: NL38 RABO 0142 7063 53 t.n.v. Stichting Almeloopers. Zie ook: www.almeloopers.nl
 

 
18-05-2015  

Avondwandelvierdaagse nat van start

 

ALMELO – De 61e Avondwandelvierdaagse is vandaag aan het begin van de avond nat van start gegaan. Pas rond de klok van 18.00 uur kwamen de wandelaars naar het clubgebouw van Sv DRC 2012 bij station De Riet wellicht in de hoop dat het nog droog zou worden. De fanatieke wandelaars maalden er om en schreven zich snel in voor een fraaie wandeltocht van 5 km, 10 km of zelfs 15 km.
Rond half zeven gaf wethouder Jan van Marle het startsein waarna de honderden wandelaars met een gratis appel en een pakje drinken van de Plus Supermarkten op pad gingen.
De tweede en derde dag vertrekt men eveneens van De Riet en alleen de slotdag start men bij wijkcentrum ’t Dok in de Noordelijke binnenstad. Persé vier avonden wandelen hoeft niet. Men mag zich ook per avond inschrijven.

< Eerst inschrijven in clubgebouw De Kauwe.

Fotoreportage (4 foto's)...

 
18-05-2015  

Bram_Moszkowicz ruilt Maserati om

 

ALMELO – Het baarde kennelijk toch wat teveel opzien, de Maserati Ghibli van Bram Moszkowicz die bij Firstgear Luxery Cars in Almelo werd geleasd. Het strookte kennelijk niet met de politieke ambities van de lijsttrekker van VNL (Voor Nederland). Zaterdag was Moszkowicz welgeteld een half uurtje op campagne op de markt in Almere. Niet met de Maserati maar men een ‘dikke’ Audi RS5 die toch wat bescheidener over komt maar minstens hetzelfde kost. Ingeruild voor iets bescheideners’, meldt Quote terwijl AD het heeft over ‘geleend van een vriend’. In ieder geval oogt de zwarte Audi wat minder opvallend dan de staalgrijze Maserati.

< Twitterfoto: @mrwheels.nl

 

 
18-05-2015  

Explotion Bornerbroek naar NK Streetdance

 

BORNERBROEK - De Streetdance-selectiegroep ‘Explotion’ uit Bornerbroek heeft zich in Den Bosch weten te plaatsen voor het NK Streetdance van de KNGU dat op 21 juni wordt gehouden in Ahoy Rotterdam.
 

 
19-05-2015  

Overvaller met mes slaat slag aan Van Goghplein

 

ALMELO – Rond 17.00 uur vanmiddag is aan het Vincent van Goghplein in de wijk Ossenkoppelerhoek de textielwinkel van Ter Stal overvallen. Een man met een stevig postuur en gewapend met een mes bedreigde de medewerkster en ging er met een onbekend geldbedrag uit de kassa vandoor. De verdachte droeg donkere kleding en een sjaal voor zijn gezicht. Ook had hij een pet op met een rode bies.
De politie heeft melding gemaakt via Burgernet maar dat leverde nog geen resultaat op. De politie zit graag tips tegemoet via 0900 8844 of bel naar Burgernet via 0800 0011.
 

 
20-05-2015  

Almelo telt 200 miljonairs

 

ALMELO – Volgens een rapport van Van Lanschot Bankiers, CBS en onderzoeksbureau GfK telt Nederland 1,3 procent inwoners met een vermogen boven een miljoen euro. Daarvan wonen er 200 in de gemeente Almelo, een percentage van 0,7 en dus ruim onder het landelijk gemiddelde. In Overijssel lopen de plattelandsgemeenten procentueel voorop met Dinkelland (3%) en Staphorst (2,7%) als eerste en tweede en Tubbergen (2,5%) als derde.
De vijf grote gemeenten in Overijssel behoren procentueel tot de laagst geklasseerden. Hengelo (200) telt met Almelo (200) en Enschede (500) maar 0,7 procent miljonairs terwijl Deventer (400) en Zwolle (400) op 0,8 procent staan.
Volgens Quote zijn de rijkste inwoners van Overijssel de Rijssense bouwondernemer en investeerder Dik Wessels en de Almelose ondernemer Gerard Sanderink, eigenaar van IT-bedrijf Centric en van Oranjewoud, de holding van Strukton Groep en Antea Group.

 
21-05-2015  

Fysio Graven Esch zet zich in voor Nepal

 

ALMELO – De ellende na de aardbeving in Nepal is uiteraard veel in het nieuws. Zo ook in een artikel in de Twentsche Courant Tubantia van dinsdag 28 april waarin op 2 pagina’s wordt beschreven over de situatie na de aardbeving in Nepal. Daar lees je ook hoe collega Yvonne Both zich al jaren inzet als kinderfysiotherapeute voor het revalidatiecentrum Swarga in Bhaktapur. De stad ligt vlakbij de hoofdstad Kathmandu, midden in de vallei die het ergst is getroffen door de aardbeving. Yvonne werkte daar van 1982 tot 1992 als kinderfysiotherapeute en komt nu nog regelmatig in Nepal om hulpverleners bij te scholen.
Op het moment van de eerste aardbeving had Yvonne 2 Nepalezen bij haar in huis; Krishmina en Roshani. Zij trekken het hele land door om geld in te zamelen door bij mensen te koken. Na de aardbeving zit bij hen de schrik er goed in, maar zij gaan door.
Het team van de fysiotherapiepraktijk De Graven Esch wil zich inzetten voor Nepal. Dat willen zij doen door op 2 avonden activiteiten te organiseren tegen een vast bedrag van EURO 10.00 per activiteit. Het volledige bedrag gaat dan naar Stichting PhySCI, dat wordt gebruikt voor de wederopbouw van het revalidatiecentrum.
Wilt u ook een steentje bijdragen en samen met ons ervoor zorgen dat de gehandicapte jongeren weer een dak boven hun hoofd krijgen? Doe dan mee! De volgende activiteiten zullen plaatsvinden op donderdag 28 mei en maandag 1 juni van 18.30 – 20.30 uur:
Circuit workout 40 minuten (alleen donderdag 28 mei)
Buikspierenkwartier
Massage 15 minuten
Wandelen 50 minuten, 5 km per uur
Fitheidstest
Clinic bootcamp
Opgave graag van te voren op telefoonnummer 0546-816923 of per mail: info@fysio-gravenesch.nl Aanmelden op de avond zelf is ook mogelijk.
 

 
21-05-2015  

Almelo gegevens Wmo kwijt

 

ALMELO – De gemeente Almelo verzoekt cliënten die dinsdag met de gemeente contact hebben gehad over Wmo-vragen of de nieuwe Jeugdwet, opnieuw met de gemeente contact op te nemen.
Door een storing in het informatiesysteem is de gemeente de gegevens van de vragen stellende cliënten kwijt waardoor zij niet door de gemeente terug kunnen worden gebeld.
 

 
22-05-2015  

Nieuwe loopbrug bij stadhuis Haven NZ geplaatst

 

ALMELO – Hoofdaannemer Van Heteren heeft vandaag de nieuwe loopbrug geplaatst die de Haven NZ en Haven ZZ met elkaar verbind. De brug kwam in delen aan en werd ter plekke op zijn plek gehesen, waarna de onderdelen aan elkaar konden worden gemonteerd. Een hele opluchting voor het gemeentebestuur nu de brug bij de officiële opening van het nieuwe stadhuis waarvan de festiviteiten plaatsvinden van dinsdag 26 mei tot en met vrijdag 29 mei a.s.
Meer info op: www.nieuwgezichtvandestad.nl
 

Fotoreportage (15 foto's)...

 
23-05-2015  

Varende modelbouw in visvijver Dollegoor

 

ALMELO – De modelbouwvereniging Modelbouw Almelo (MBA) gaf vandaag haar jaarlijkse demonstratie bij Vislust aan de Dollegoorvijver. Naast het showen van radiografisch bestuurbare auto’s, vrachtwagens en stoommachines werd ook de visvijver volop benut met varende scheepjes van eigen makelij. MBA dat al sinds 1991 bestaat houdt haar wekelijkse clubavond (donderdag) in gebouw Eninver aan de Apollolaan. Daar beschikt men over een eigen werkplaats met gereedschap waar kan worden geklust aan eigen modellen en heeft men bovendien de beschikking over een uitgebreide bibliotheek van modelbouwtijdschriften en bouwtekeningen.
De club is bovendien actief met het showen van de eigen knutsels op diverse showdagen van andere organisaties in de regio en natuurlijk de jaarlijkse eigen showdag bij Vislust.
Voor u nam fotograaf Jan Bril een kijkje en wilt meer weten over MBA, klik dan hier voor de website.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (44 foto's)...

 
24-05-2015  

Warm onthaal Roparun in Mariaparochie

 

ALMELO – De Roparunners, die zich inzetten ter bestrijding van kanker, zijn in de loop Hamburg-Rotterdam al enkele jaren een warm onthaal in Almelo bekend. De stad werd tenminste al drie keer op rij door de teams tot leukste doorkomststad verwelkomt.
Voor de Almeloopers, dat met twee teams deelnam, r eden om dat warme onthaal in de thuisregio dit jaar ook in Mariaparochie te enthousiasmeren en daar zijn de inwoners van het kerkdorp prima in geslaagd, getuige de fotoreportage van AlmeloNieuws-fotograaf Jan Bril.
Uiteraard was het in het centrum van Almelo eveneens weer raak, zij het dat deze keer langs het nieuwe stadhuis aan de Haven NZ werd gelopen waar Omroep Almelo live aanwezig was. Op het Amaliaplein was het een drukte van belang en brak de feestvreugde pas goed los. En dat allemaal voor de zorg van kankerpatiënten die vanuit Roparun vorig jaar ruim 5 miljoen euro zagen ingezameld en uitgedeeld. Daarvan kwam de laatste drie jaar 50.000 euro terug naar de regio Almelo, als zijnde de leukste doorkomstplaats en hopelijk heeft Mariaparochie er aan bijgedragen dat ook dit jaar weer hoge ogen worden gegooid.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (118 foto's)...

 
27-05-2015  

CdK Ank Bijleveld opent Waterboulevard Almelo

 

ALMELO – Commissaris der Koning Ank Bijleveld heeft vanmorgen het eerste deel van de Waterboulevard in het hartje van Almelo geopend. Daarvoor voer zij met o.a. burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld en wethouder van stadsvernieuwing Claudio Bruggink (D66) met het fluisterstille pontonnetje van restaurant Kreta - met restaurateur Gabriël Urucoglu als kapitein - door het weer uitgegraven kanaaldeel aan de Haven ZZ voorlangs het nieuwe stadhuis van Almelo dat vanmiddag officieel geopend wordt. Onderwijl moest nog wel even een lint worden doorgeknipt door de CdK. Een borrel kwam aan deze scheepstocht echter niet te pas, laat staan dat er een champagnefles tegen de kademuur werd gesmeten of een emmertje water uit het echte kanaal werd overgeheveld.
De provincie Overijssel subsidieert de terugkeer van het water in de stad met miljoenen euro’s, dit tot vreugde van de wethouder van stadsvernieuwing.

Uitgerekend vandaag werd ook het resultaat van het onderzoek naar aantrekkelijke steden bekend gemaakt. Volgens de Atlas voor Gemeenten zijn monumentale steden het populairst onder de bevolking. Ouderwets genieten in oude monumentale steden dus en dat geldt ook voor jongeren. De huizenprijzen stijgen in monumentale steden het hardst en de gemiddelde opleiding ligt er hoger. Dat is nu net wat Almelo altijd wilde maar dat is de laatste 50 jaar niet terug te zien in het gemeentelijk beleid.
Utrecht, Amsterdam, Groningen en Zwolle zijn van die gunstige voorbeelden maar Emmen wordt met haar vernieuwingsdrift juist te ‘kakken’ gezet in het onderzoek. De redding voor Almelo zit kennelijk toch in het oude stadshart zoals de Grotestraat. Tenminste als men naar boven durft te kijken. Alleen moet de 'plint' van die gevels dan wel worden hersteld.

Opvallend ook bij de nieuwe loopbrug die de Haven NZ en het nieuwe stadhuis aan de Haven ZZ verbindt, het grote spandoek van Riël Klumper Ruitersport. ‘Te huur / te koop, de nieuwe toplocatie van Almelo’, staat er met grote letters op.
Niet iedereen juicht dus de terugkeer van het water toe, want er werden heel wat parkeerplaatsen teniet gedaan voor de ondernemers aan de Haven NZ door het uitgraven van het vroegere kanaal. Voor Klumper kennelijk reden genoeg om zijn nering naar elders te verplaatsen. Waar naar toe, is nog even de vraag? Makelaar Kamphuis moet het pand, geschikt voor o.a. een restaurant of zo, eerst nog aan de man brengen!

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (62 foto's)...

 
27-05-2015  

Nieuwe stadhuis Almelo officieel geopend


Foto: Bart van Hoek - deArchitect.nl
 

ALMELO – Het nieuwe stadhuis van Almelo is vanmiddag officieel geopend door burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld. Raadsleden, oud- raadsleden, medewerkers en burgers van de stad woonden de openingshandeling bij.
Burgemeester Hermans refereerde in haar toespraak naar artikel 1 van de Grondwet: "Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan." De tekst staat in de centrale hal zichtbaar in de ‘doorbraak’ naar de bestuursverdieping met raadszaal. Kinderen onthulden de wetsregel waaraan iedere inwoner van ons land zich moet houden.
Het ontwerp van het ‘Huis van de Stad’ is van de hand van oud- Almeloër Vincent van der Meulen (Kraaijvanger Architecten – Rotterdam) die tevens de omgeving van het stadhuis aan de Haven NZ mede vorm gaf.
Rond de officiële opening vinden er t/m vrijdagavond diverse publieke activiteiten plaats.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (84 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina