Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
17-05-2015  

Onderzoek: Hornbach is concurrerend

 

ALMELO – Volgens onderzoekbureau Rho kan de vestiging van Hornbach in Almelo leiden tot mogelijke sluiting van een andere bouwmarkt in de stad. Bureau Rho heeft het dan over de ‘worstcase-benadering’ door de onderzoekers. Voor de tuinbranche in de omgeving heeft de vestiging waarschijnlijk geen gevolgen, blijkens het onderzoek.
Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de gemeente Almelo na een uitspraak van de Raad van State over de aanpassing van het bestemmingsplan op de locatie van de voormalige Van Rhijn MEAO aan de Bornerbroeksestraat.

Naschrift redactie:
Bestaande bouwmarkten als Gamma en Praxis en ook Intratuin hebben hun bezwaren geuit tegen de vestiging van Hornbach in Almelo. Maar ook toen deze bedrijven zich vestigden, ging dat ten koste van kleinere concurrenten. Het is ondernemerschap pur sang dat men het beter moet doen dan de concurrent om boven te komen drijven in de gunst van de consument. Niets nieuws in een land dat zegt vrij ondernemerschap te willen onderschrijven. Toch schijnt daar een kentering in te komen door jurisprudentie van de Raad van State en daar kunnen vraagtekens bij worden gezet. Het zou goed zijn dat de RvS zich louter bezig hield met de planologische kant van de zaak zoals locatie en verkeersstromen en mogelijke overlast voor omwonenden. Om die redenen is Hornbach al een beperking opgelegd in het maximale aantal verkoopmeters en hoogte van het bouwplan.

Archief
Terug naar vorige pagina