Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
03-02-2017  

Man overvallen fietstunnel Windmolenbroek


Foto: facebook politie
 

ALMELO – De politie doet een oproep naar getuigen van een overval op een man in de fietstunnel aan de Windmolenbroeksweg. De dader liet de man zwaar gewond achter.
Het slachtoffer werd donderdagavond rond 23.00 uur besprongen en met de vuist in het gezicht geslagen. De dader wilde de portemonnee en de mobiele telefoon van het slachtoffer. De overvallen man verzette zich en kreeg tal van klappen, maar stopte het verzet toen hij meende een steekwapen te zien. Hij werd hulpeloos achtergelaten en zo bleek later in het ziekenhuis, flink te zijn toegetakeld aan het gezicht. Ook liep hij nog een gebroken pols op. De dader ging er op de fiets tussenuit.
Getuigen of zij die menen het signalement van de dader te herkennen, kunnen zich melden via: 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Signalement van de dader:
- Nederlandse man
- Mogelijk ook wat Zuid-Europese uiterlijke kenmerken
- Ongeveer 30 jaar
- 1.80 a 1.85 meter
- Normaal postuur, fit maar geen sportschooltype
- Verzorgd uiterlijk
- Donker haar achterover gekamd, mogelijk gel in het haar
- Geschoren gezicht
- (Brabants) accent, sprak met zachte G
- Blauwe spijkerbroek
- Donkerblauwe jas, iets over de heupen
- Verplaatste zich op een ‘simpele’ fiets (hoogstwaarschijnlijk damesfiets)

 
07-02-2017  

Almelo moet nog 7,2 miljoen bezuinigen tot 2021

 

ALMELO – Om in 2021 een positief jaarsaldo te hebben van ongeveer 1 miljoen euro, moet in de in de jaren 2018 t/m 2020 nog 7,2 miljoen euro worden bezuinigd, zo vernam de gemeenteraad van Almelo dinsdagavond bij een ambtelijke uitleg van de Perspectiefnota 2017.
Tijdens de presentatie werd wel de kanttekening geplaatst dat de raad dan niet moet afwijken van het uitgestippelde pad. Zo moet dit jaar nog een bezuiniging worden gerealiseerd van bijna 1,8 miljoen euro.
In de afgelopen jaren werd een bezuiniging (cq. invoering hogere tarieven) gerealiseerd van ruim 4,8 miljoen euro. Zo werd bijvoorbeeld een hogere opbrengst gerealiseerd via sportaccommodaties van 119.000 euro en 1,2 miljoen euro geplust op de inkomsten parkeertarieven.
Het herstel van de financiële positie van de gemeente Almelo wordt derhalve nog zeer broos genoemd.

Taakstellingen
Er moet bijvoorbeeld 1,5 miljoen euro worden bezuinigd op de zorgkosten, 1,2 miljoen euro worden bespaard op de organisatie, 795.000 euro op de apparaatskosten krimp gemeenten, 750.000 euro in systeeminnovatie fysiek domein, 500.000 euro overheadskosten, 400.000 op onderhoud openbare ruimte en tal van bedragen tussen 8.000 en 260.000 euro op meerdere gemeentelijke uitgaven. De laatst genoemde post van 260.000 euro heeft betrekking op het minimaliseren van het ophalen van huishoudelijk restafval naar een keer in de vier weken. Daarbij heeft de gemeente wel het voornemen het tarief te verlagen. Er staat tegenover een hogere opbrengst via de OZB-heffing.

Rijksbeleid

Ook het rijksbeleid ten aanzien van de verdeling van rijksgelden voor de verschillende beleidsterreinen kan grote invloed hebben. De afgelopen jaren keerde het Rijk meer uit en het is de vraag of dat zo blijft na de verkiezingen van de Tweede Kamer en het vormen van een nieuwe regering.


Lees hier de Opmaat Perspectiefnota 2021 over de financiële staat van de gemeente Almelo.

 
08-02-2017  

Almelo op 14 in nationale armoede-grafiek

 

ALMELO – De gemeente Almelo behoort tot de vijftien armste steden van het land. Volgens cijfers van het Centraal Bureau Statistiek (CBS-jaarcijfers 2014) staat de stad op de veertiende plek. In Overijssel scoort alleen Enschede nog slechter met plek zeven. Hengelo volgt op plek zevenenveertig, Deventer op vijftig en Zwolle staat van de grootste vijf Overijsselse steden op vijfenzestig.
Van het Almelose aantal huishoudens leeft 4,7 procent al langer dan vier jaar onder de armoedegrens, In Enschede bedraagt dat percentage zelfs 5,7 procent. In Hengelo is dat 3,7 procent en Deventer en Zwolle volgen respectievelijk met 3,6 procent en 3,4 procent.

Eigen vermogen
Tubbergen en Dinkelland kennen in Twente het hoogste gemiddelde eigen vermogen van huishoudens met respectievelijk 155.000 euro en 148.000 euro en staan daarmee in de top 20 van ons land. Daar steken de steden Hengelo, Almelo en Enschede schril bij af met vermogens van 8.500 euro, 4.600 euro en 2.600 euro. Dat vermogen zit vooral in de eigendomswoningen die weer in waarde stijgende zijn.

Volgens de gegevens van het CBS zijn de inwoners van Rotterdam gemiddeld de armste van het land. Ruim 18 procent van de Rotterdammers zit onder de lage-inkomensgrens.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
10-02-2017  

109 boodschappenpakketten voor Leger des Heils

 

ALMELO - Plus Cornelis in het Heracles stadion en het Leger des Heils korps Almelo kwamen samen in actie om klanten de spaarzegels te laten doneren voor het boodschappenpakket.‘ Wij willen de klanten die niet willen sparen maar wel de zegeltjes krijgen de mogelijkheid bieden om voor een ander te sparen, zo helpen we elkaar en onze medemens’ aldus luitenant Ton Mostert van het Leger des Heils.
En er is in grote getale gespaard want de uiteindelijke telling laat 109 gedoneerde pakketten zien!
Een prachtig resultaat waarmee we vele gezinnen van dienst kunnen zijn!
Naast de spaarzegels is er ook veel contant geld gedoneerd. Dit bedrag komt ook geheel ten goed aan onze sociale en geestelijke projecten!
Dat er met de kerstdagen en de feestdagen extra aan onze medemens gedacht wordt is prachtig, maar het houdt niet na december op. De hulpvraag gaat door en ook tussen de feestdagen door willen en moeten wij er voor onze medemens zijn.
Ook in 2017 zal er een groter beroep op de hulpverlening worden gedaan. De hulpverlening naar gezinnen, jongeren en ouderen neemt alleen maar toe en daarom is het goed dat we samen met elkaar in Almelo hieraan een positief steentje kunnen bijdragen. Het Leger des Heils in Almelo is Plus Cornelis dankbaar dat zij onmiddellijk hun medewerking verleende om in de winkelhal de spaarbus neer te mogen zetten. In de bus werden naast de spaarzegels ook geldbedragen gedoneerd alsmede vele positieve briefjes waarop men de waardering uitsprak van deze samenwerkende actie. Bedrijfsleider Ferdy van Savoyen: “Dankzij deze spaaractie hebben wij samen een praktische invulling mogen geven aan de slogan van het Leger ‘Samenleven doe je dus niet alleen!”

 
11-02-2017  

Stroomstoring treft groot deel van Almelo

 

ALMELO – Een brand in een schakelhuis op het verdeelstation aan de Wierdensestraat heeft vanmorgen even na 11.00 uur een fikse stroomstoring veroorzaakt in Almelo. De storing ontstond bij werkzaamheden van netbeheerder Enexis. Zo draait het ZGT ziekenhuis op de noodagregaat, zijn de winkels aan de Woonboulevard en deels in de binnenstad dicht, is het industriegebied Turfkade getroffen, kunnen er geen kaartjes worden gekocht op het NS-station en kan er niet worden in- en uitgecheckt. Ook zijn duizenden woningen verstoken van elektriciteit. Volgens meldingen zitten er tevens mensen vast in liften en werken veel verkeerslichten eveneens niet. Politie, verkeersregelaars en brandweer is massaal ingezet.

Of de stroomstoring ook gevolgen heeft voor de voetbalwedstrijd om 18.30 uur vanavond tussen Heracles Almelo en Roda JC is nog onbekend. Bij het stadion worden grote noodagregaten geplaatst die eerst moeten worden getest voordat zekerheid bestaat of de wedstrijd doorgaat. Meldingen hierover staan op www.heracles.nl

Enexis denkt zeker uren nodig te hebben om de storing die Almelo treft, te verhelpen. 

< Twitterfoto's: AH in het centrum is dicht zoals de meeste winkels en de horeca.

UPDATE:
Rond 14.00 uur heeft netbeheerder Enexis de storing in het verdeelstation aan de Wierdensestraat in Almelo verholpen.
De voetbalwedstrijd Heracles Almelo - Roda JC gaat gewoon door.
De storing duurde zo'n tweeeneenhalf uur en betrof zo'n 18.000 aansluitingen.

Fotoreportage (5 foto's)...

 
13-02-2017  

Dodelijke steekpartij opnieuw naar Gerechtshof

 

DEN HAAG/ALMELO – De Hoge Raad vindt dat de strafzaak tegen een man uit Almelo die op vrijdagavond 23 januari 2015 in Almelo bij een ruzie aan de Sluitersveldsingel de 45-jarige Hans Woudstra dood stak, opnieuw door het Gerechtshof moet worden behandeld. 
De Rechtbank in Almelo veroordeelde de dader tot 8 jaar cel en in hoger beroep werd dat voor het Gerechtshof in Arnhem 10 jaar cel.
Tijdens de eerdere rechtszaak in Almelo zei de dader dat hij de bewoners van de flatwoning wilde verdedigen, maar volgens het Gerechtshof zocht de man juist zelf bewust de confrontatie op met de slachtoffers. De Hoge Raad oordeelt nu dat deze uitspraak door het Gerechtshof onvoldoende is gemotiveerd en onvoldoende is gekeken naar het verweer dat de man uit noodweer zou hebben gehandeld.
De man die de 45-jarige Hans Woudstra doodstak was in de flat op bezoek en stormde plots met twee messen in zijn handen naar buiten. Daar stak hij de vader van het meisje, waarom de ruzie ontstond in het Schelfhorstpark, neer en verwondde Hans Woudstra dodelijk.

 
14-02-2017  

Almelo reageert niet op onderzoek nevenfuncties

 

ALMELO – De gemeente Almelo staat niet in een goed daglicht bij de onderzoekers van RTL Nieuws en De Nieuwe Amsterdammer als het gaat om gevraagde gegevens over nevenfucties (al dan niet tegen betaling) van Almelose collegeleden in het jaar 2015.

Na herhaaldelijk verzoek bleef het college het antwoord categorisch schuldig en dan sta je er nationaal ‘mooi op’, zoals wel eens wordt gezegd.

Waarom heeft het college van B&W niet geantwoord?
De nevenfuncties van collegeleden en raadsleden staan traditioneel al jaren op de website van de gemeente Almelo. Alleen zijn er natuurlijk sinds 2015 een aantal wijzigingen opgetreden in personele bezetting en dan MOET het Almelose college de vraag van de onderzoekers beantwoorden. De wet is in deze al sinds 2010 duidelijk!

Fotoreportage (1 foto's)...

 
15-02-2017  

Almelo wint GemeentePioniersAward


Foto: ZGT Almelo
 

ALMELO - De mogelijkheid tot digitale aangifte van borelingen in het ZGT-ziekenhuis in Almelo heeft de gemeente de publieksprijs van de landelijke GemeentePioniersAward opgeleverd. Burgemeester Arjen Gerritsen maakte dat gisteravond trots bij aanvang van de gemeenraadsvergadering bekend.
De geboorteaangifte in het ziekenhuis gaat met behulp van twee door de gemeente beschikbaar gestelde iPads, waardoor men niet meer speciaal voor de aangifte naar het stadhuis moet.
Een geboorteaangifte kon al eerder in het Almelose ziekenhuis via het geboorteloket. De beperkte ambtelijke bemanning van een uur per dag zorgde er ruim een jaar geleden voor dat die mogelijkheid na jaren werd stopgezet, vanwege een te beperkt gebruik. Een geboorteaangifte moet wettelijk plaatsvinden binnen drie dagen in de gemeente waar het kind ter wereld komt.
In het ZGT-ziekenhuis in Almelo vonden vorig jaar zo’n 2.500 geboorten plaats.
Het succes van de geboorteaangifte via de gemeentelijke iPad heeft veel belangstelling van andere gemeenten met ziekenhuizen met een kraamafdeling. In Weert is vorig jaar juni het SJG-ziekenhuis eveneens begonnen met digitale aangifte van geboorten.

 
15-02-2017  

Programmacommissie Theaterhotel ontbonden

 

ALMELO – De gemeenteraad van Almelo heeft vorig jaar juli de Stadsvisie Cultuur 2016-2020 vastgesteld. Inhoudelijk is er een cultureel platform die mede de stadsvisie cultuur heeft vormgegeven en kijkt naar het cultuuraanbod voor de hele stad. In dit platform zijn alle grote culturele instellingen vertegenwoordigd. Om die redenen heeft het college van B&W besloten de programmacommissie voor het Theaterhotel te onbinden met dank  aan de leden. De gemeente heeft e.e.a. nu geborgd in het subsidiecontract met het Theaterhotel.

 
17-02-2017  

Oud- wethouder Wieldraaijer overleden

 

ENSCHEDE / ALMELO – Oud wethouder Ep Wieldraaijer (89) is vandaag door de politie dood gevonden in zijn appartement aan de Boulevard 1945 in Enschede. Zijn dood heeft volgens de politie een natuurlijke oorzaak.

Wieldraaijer werd in Borne geboren, maakte carrière als vakbondsman en was Tweede kamerlid voor de PvdA van 1963 tot 1974. Hij was namens zijn partij woordvoerder voor defensie en sociale zaken en zat ook nog een jaar in het Europees parlement.
Op 3 september 1974 werd hij benoemd tot wethouder van Almelo tot zijn benoeming als burgemeester van Avereest per 1 april 1978. Precies 10 jaar later in 1988 ging hij met pensioen.

In november 2012 was hij voor het laatst in Almelo tijdens een reünie van oud- PvdA wethouders en lokale partijkopstukken in de bibliotheek. Naast Wieldraaijer waren daar o.a. bij de oud- wethouders Pieter Grondel, Bert Kuiper, Mieke Kuik-Verweg en Jan de Ruiter die later burgemeester werd in Zevenaar.

 
19-02-2017  

Auto in sloot, chauffeur gewond

 

AADORP – In de vroege ochtend van zaterdag op zondag rond 04.35 uur geraakte een 42-jarige automobilist uit Vriezenveen met zijn voertuig op de kop in de sloot aan de Aadorperweg ter hoogte van de tennisbaan, in Aadorp.
De bestuurder moest door de brandweer uit zijn positie worden bevrijd voordat hij naar het ziekenhuis kon worden afgevoerd. Vanwege ‘dranklucht’ werd hem door de GGD-arts een bloedproef afgenomen met mogelijk een proces-verbaal tot gevolg.

Fotoreportage: Alwin Winkel Fotografie

 

Fotoreportage (5 foto's)...

 
22-02-2017  

Autobedrijf Schipdam failliet

 

ALMELO – Autobedrijf Schipdam in Almelo en de gelinieerde bedrijven Schipdam Onroerende Zaken en Schipdam Holding zijn door de rechter failliet verklaard. Schipdam kocht in betere tijden Ford-dealer Van de Broeke in Wierden en verhuisde het bedrijf van de Rijssensestraat naar het industrieterrein Het Wendel net op gemeentegrond van Almelo.
De financiële crisis en dealerherschikkingen brachten financiële malaise hetgeen nog enige jaren kon worden ‘verlicht’ met een franchise van Fietscity en verhuur van een gedeelte van het nieuwe pand aan een bedrijf voor slaapkamerinrichtingen. Woensdag viel echter het doek bij de Rechtbank Overijssel.
 

 
23-02-2017  

Informatietegel bij Preston-bank in Schelfhorstpark


Vorig jaar werd de bank nog door vandalen beschadigd.
De Almelose kunstenaar Ger Bonsink gaf het mozaïek van de bank weer een mooi aanzien.
 

ALMELO – Donderdag werd bij de door de Britse partnerstad Preston geschonken ‘jumelage-bank’ in het Schelfhorstpark een informatietegel geplaatst. De mozaïekbank werd ontworpen door kunstenaars uit Preston en de nu geplaatste informatietegel geeft daarover meer uitleg. De tegel werd om niet beschikbaar gesteld door Natuursteenbedrijf Hagens in Almelo.

Het Almelose Preston-comité greep de gelegenheid ook aan om er op te wijzen dat in 2018 de vriendschappelijke banden met Preston 70 jaar bestaan. In september 2018 staat daarom een ‘jumelageweekend’ op de agenda om de vriendschappelijk banden met Preston nog eens te onderstrepen. Het ligt in de bedoeling om daar de Almelose burgerij bij te betrekken.

Chamber of commerce - Preston GB

Visitors Office - Preston GB

Archief
Terug naar vorige pagina