Plaatsing | | |
|
09-02-2017 |
|
Rozen |
|
|
Hondenpoep op de openbare weg is klacht nummer een onder de bevolking, maar ook de uitwerpselen van de ‘ongrijpbare’ kat kent veel ergernis.
De paardendrol is voor sommigen ook reden tot klagen. Een buurtbewoonster bij het Twents Hippisch Centrum aan de Bosrand in Almelo deed haar beklag over een flinke paardendrol op het fietspad langs de Vissedijk. Reden voor de bestuurders van het THC Almelo de gebruikers van het hippisch centrum te vragen om drollen op de openbare weg te ruimen. Maar hoe doe je dat als je hoog te paard zit?
Zo maar even afstappen en met het paard aan de hand een drol opscheppen is lastiger dan gedacht. Je moet het paard namelijk ook onder controle houden terwijl fietsers, brommers en auto’s passeren. Daar komt bij dat de stedeling steeds verder van de natuur komt te staan en al vaak helemaal niet weet hoe je ruiters te paard op de openbare weg voorzichtig benadert en passeert. En dat terwijl een paard een vluchtdier is en er bij ‘onraad en schrik’ al snel tussenuit wil. De gevolgen kunnen dus veel groter zijn dan de drol op zich en dan heeft de ruiter het weer gedaan.
Van ouds her kent men in het paardenwereldje de zogenoemde ‘drollenvanger’. Een linnenzak die met enig ledertuig onder de staart van het paard gebonden kan worden. In de ruitersport heeft de ‘drollenvanger’ nooit enig gebruikssucces verkregen. Bij het ingespannen paard zag men het vaker. Het verschil zit dan vaak in koudbloedig- of warmbloedig paard. Voor de kar een soort lobbes maar bij de spring- en dressuursport paarden met veel warm bloed en dus veel meer temperament en meer reagerend op de omgeving. De dwingende bijkomstigheid is dat de ruiter veel alerter moet zijn op dier en omgeving. Toch schijnt er nu een oplossing te zijn. Een plastic zak met daaraan vast een schraper om de drollen in de zak te duwen. Het geheel kun je dan na ruiming aan het zadel binden en op stal weer legen op de mesthoop. Alleen wie houdt dan tijdens het ruimen van de drol even het paard vast?
Een paardendrol bevat nog veel voedingsstoffen, veel meer dan een koeienvlaai of de drol van hond of kat. Een paardendrol is bijkans de beste mest die men zich kan voorstellen voor de tuin. Is het geen goed idee om de buurtbewoners van het THC aan de Bosrand uit te rusten met zo’n schraapzak? Dan staan de rozen er straks ook weer fraai bij!
‘Fijnslijper’ |
|
13-02-2017 |
|
Strategisch |
|
|
De 'partij voor volksverlakkerij' met premier Rutte als lijsttrekker gooit alle trucs in de verkiezingsstrijd om maar weer de grootste te worden. Zes jaar Rutte met 50 miljard bezuiniging heeft vooral de mensen met de laagste inkomens getroffen, maar Rutte wil graag zijn beleid van tweedeling afmaken.
Er zit echter een kink in de kabel want Twitter-politicus Wilders heeft met zijn berichten nagenoeg alle ontevreden gewone burgers achter zich weten te verzamelen, zo tonen de peilingen aan. Wilders de man die door alle andere partijleiders wordt uitgesloten om een kabinet mee te vormen en in de peilingen de grootste dreigt te worden.
Reden voor sommigen om na te denken over strategisch te stemmen als we de Volkskrant mogen geloven. Volgens het artikel zou een vijfde van de kiesgerechtigden overwegen dat te doen. Die strategische stemmers zitten volgens het onderzoek van TNS Nipo bij D66, CDA, GroenLinks en de PvdA.
Maar is dat wel strategisch als men de partij van hun voorkeur dupeert ten faveure van Rutte en tegelijkertijd de kans op verdere tweedeling ruim baan geeft?
RTL zou het premierdebat organiseren op tv. Normaal gesproken het debat op de vooravond van de verkiezing waarin de twijfelaars onder ons over de streep gehaald moeten worden. Haatzaaier Wilders, althans volgens de rechter, mijdt al jaren de microfoon en camera van elke omroep. Op WNL kreeg hij zondag ruim baan. Hij toonde zich gematigder dan in zijn tweets om nog wat scepsis onder de twijfelende kiezers weg te nemen. Ook beweerde hij dat hij niet genegeerd kon worden indien zijn beweging de grootste van het land zou worden. In het programma dus geen ruimte voor opponenten en daar houdt de carnavalsvierder uit Venlo wel van. Het doorgaan van het premierdebat trok hij in twijfel als er meer dan vier lijsttrekkers zouden worden uitgenodigd. Alleen RTL zit met het probleem dat naast Wilders en Rutte er nog drie partijen zijn die in de peilingen nagenoeg gelijk op gaan. Reden om te overwegen om het debat te verbreden naar vijf lijsttrekkers.
Wilders reageerde kort na de uitzending van WNL en trok zich op voorhand terug. Rutte volgde direct en zo wordt de publieke verantwoording de nek om gedraaid. Beiden hebben namelijk niets te winnen in het debat waarin weerwoord gegeven kan worden en kiezen voor de nieuwe media als strategisch middel van volksverlakkerij, net zoals DENK.
Strategisch stemmen?
Ja dus, maar niet op de weglopers van het debat !
‘Fijnslijper’ Fotoreportage (1 foto's)... |
|
14-02-2017 |
|
Gelukkig hebben we Heracles nog ! |
|
|
In Almelo staat de IISPA, een sporthal van internationale allure en prestigeobject van de gemeente Almelo uit de 'Agenda van Twente'. Het landsdeel zou en moest een indoorsportaccommodatie hebben om de topsport in Twente te verhogen en dat moest in Almelo gebeuren. De bouw werd gestart met een budget van zo’n 12 miljoen euro maar kwam uiteindelijk uit boven de 17 miljoen euro.
Topturnen Oost Nederland (TON) verhuisde van Oldenzaal naar de IISPA maar een jaar voordat geoogst kon worden, verdwenen de succesvolle Olympische zusjes Sanne en Lieke Wevers naar Heerenveen omdat de topsportvisie van de nationale coach van het jaar Vincent Wevers, niet meer strookte met de visie van het nieuwe bestuur van TON dat liever koerste op de jeugdopleiding.
De topvolleybalsters van Eurosped namen dezelfde weg naar de IISPA. Gelokt door gunstige huurvoorwaarden en een accommodatie een eredivisieclub waardig. Vorig jaar werd de Nationale volleybalbeker veroverd en ging het landskampioenschap de ‘meiden’ van coach Jan Berendsen nipt voorbij ten faveure van VC Sneek. Wel speelde Eurosped als enige Europees en het team werd in Almelo onlangs verkozen tot Sportteam van het Jaar 2016.
Alleen met de publieke belangstelling lukte het niet echt en was het glas vaker half leeg dan half vol. Ook de sponsoring in het Almelose bleef beneden verwachting en dit lopende seizoen werd maar nipt de kampioenspoule bereikt met een zesde plek. Het Ootmarsumse Set Up’65 eindigde zelfs als tweede in de reguliere competitie van de eredivisie volleybal, omdat een aantal ‘meiden’ van Eurosped voor dit seizoen naar het thuisfront Set Up’65 overstapten. Liever thuis volleyballen op niveau in een bomvolle feitelijk te kleine, maar o zo knusse Ootmarsumse sporthal dan hard trainen en presteren in een sfeerloze IISPA.
Eurosped maakt nu als topsportteam opnieuw een overstap. De IISPA wordt verlaten. Niet omdat de hal geen goede faciliteiten kent, maar omdat de nieuwe sporthal De Punt in Vroomshoop qua accommodatie ook gezellig is en er in het ‘Twenterandse’ bovendien meer geld te halen valt voor het bedrijven van topsport. Het nieuwe seizoen speelt Eurosped dus eredivisievolleybal in Vroomshoop, met financiële steun van de nieuw op te richten businessclub Twenterand Volleybal.
Het betekent eigenlijk de ‘doodsteek’ voor topsport in de IISPA waarvan nu door Eurosped wordt gezegd dat met ‘pijn in het hart’ een van de mooiste sporthallen van het land wordt verlaten.
Geld is dus het glijmiddel om topsport aan een stad te verbinden. Niet een hal van 17 miljoen euro maar geld om salarissen van trainers en talenten te bekostigen en niet te vergeten sfeer om dat een mooi belevingsvol affiche te geven.
Dat kunnen ze wel in Twenterand. Daar brengt het vaatje haring tijdens de gezellige ‘Illegale Haringparty’ al jaren achtereen veel meer op dan het ‘geblaaskaak’ rond het eerste te veilen tonnetje haring in Almelo. Bovendien dammen ze in Twenterand al jaren beter dan in Almelo en steekt men in het ‘amateurvoetbal’ de clubs in Almelo ook al jaren de loef af.
Gelukkig hebben we Heracles nog!
‘Fijnslijper’ |
|
17-02-2017 |
|
Eerder onze fietsen, nu ons geld |
Als heel Europa het gaat doen, kunnen we niet achter blijven! |
|
De ‘MAUT’ een Duitse tolheffing voor gemotoriseerd verkeer gaat er komen, zo ervoeren burgemeesters van Euregiogemeenten gisteren van leden van de Duitse Bondsdag in Berlijn.
‘Twitter King’ Micheal Sijbom, in het dagelijks leven burgemeester van de gemeente Losser, toog met zijn collega’s Theo Schouten (Oldenzaal), Ineke Bakker (Dinkelland), Thomas Berling (Nordhorn) en Volker Pannen (Bad Bentheim) naar Berlijn om tegen dit onzalige plan te demonstreren.
Vrij verkeer van mens en goederen is het uitgangspunt van de Europese Unie en dat heeft de economie in de afgelopen 30 jaar een flinke ‘boost’ gegeven. Maar er zijn landen die extra willen profiteren van alsmaar meer vervoer over landswegen. Zwitserland was een van de eersten vanwege hun onafhankelijkheid ten opzichte van de Europese Unie en in verhouding dure aanleg van infrastructuur. Oostenrijk was het toenemende transitieverkeer ook snel zat en Frankrijk legde tolwegen aan gefinancierd door de gebruikers. De laatste vorm van tol kennen we inmiddels in meer landen voor bijvoorbeeld tunnels en bruggen en daar is wat voor te zeggen indien het de aanleg van goede infrastructuur versneld.
De Duitse ‘MAUT’ is echter geheel wat anders. Ontsproten in de ‘krochten’ van de Beierse CSU die al die buitenlandse kentekens meer beschouwde als profiteurs van de in het Duitse Derde Rijk ontsproten ‘Autobahn’. De tolheffing is bedoeld voor alle gebruikers maar de Duitser met Duits kenteken, zou gecompenseerd worden via lagere belasting, stelde het CSU-volk in ‘Lederhose’ met een pul bier in de hand zelfs tijdens de traditionele ‘Oktoberfesten’.
Coalitiepartners CDU en SPD wilden er niet aan en kregen steun uit Brussel omdat de Beierse voorgestelde versie in strijd is met de regels van de Europese Unie. Jaren werd getraineerd en ‘geslepen’, want het kabinet van Angela Merkel kon niet om de coalitie-eis van de CSU heen.
Uiteindelijk dan een zwak aftreksel dat de Eurocommissarissen nog enigszins willen billijken tot ergernis van o.a. de Nederlandse regering en een flink deelvan het Europarlement.
De Duitse Bondsdag lijkt haast zeker de afgezwakte vorm van tolheffing, middels de aanschaf van vignetten in meerdere prijsklassen, alsnog te aanvaarden. De revenuen zijn veel minder dan beoogd omdat de Duitser weinig betaald. De lagere baten komen grotendeels uit de knip van buitenlanders die in Duitsland recreëren, transporteren of passeren.
Eerder wilden ze onze fietsen, nu dus ordinair geld !
‘Fijnslijper’ |
|
17-02-2017 |
|
Kroonjuweel |
|
|
In Twente zijn de meningen nogal verdeel over afvalverwerker Twence. Het bedrijf ontwikkelt zich steeds meer als leverancier van energie en kreeg daarvoor ook een rijkssubsidie van 300 miljoen euro.
In de afgelopen jaren droeg Twence ook een slordige 80 miljoen euro af aan dividend aan de Regio Twente het regionale bestuurs-traject van de 14 Twentse gemeenten die gezamenlijk eigenaar zijn van Twence. Daarmee konden Twentse politici de bestuurlijke ambities uit de ‘Agenda van Twente’ financieren zoals o.a. de Fietssnelweg F35, stadsbuslijnen en speeltjes als de overdekte ijsbaan in Enschede, de topsport indooraccommodatie IISPA in Almelo en het overdekte zwemband in Nijverdal voor de top-waterpoloërs van Het Ravijn.
Daarvoor werd wel het verwerkingstarief voor de verwerking van afval uit de 14 gemeenten kunstmatig hoog gehouden. Nu dat niet langer meer kan en Twence lagere marktconforme tarieven in rekening gaat brengen, ontstonden er ‘dollartekens’ in de ogen van meerdere Twentse gemeenten. Rijssen/Holten, Twenterand en niet in de laatste plaats het noodlijdende Almelo, willen de aandelen verzilveren.
Of dat verstandig is?
Gelet op de loskomende toegezegde rijkssubsidie voor investeringen in de productie van stroom en warmte uit restafval, kun je daar terecht vraagtekens bijzetten.
Er zijn namelijk ook min of meer verplichte ambities in het verminderen van gebruik van fossiele brandstoffen als olie, aardgas en vooral kolen als het om energieopwekking gaat en verminderen van Co2- uitstoot.
Met windenergie gaat het in Twente niet lukken, gelet op het brede verzet. Ook lukt het nog niet om grootschalige parken met zonnepanelen aan te leggen, terwijl Twence wel voortvarend bezig is om meer en meer warmte en elektriciteit ut afval te leveren aan Twentse bedrijven. De burger profiteert daar helaas nog niet van.
Maar er is meer. De aandeelhoudende gemeenten wilden in het verleden niet investeren in een sorteerinstallatie terwijl een dergelijke installatie een veel hoger sorteerrendement levert dan de mens met scheiden zal bereiken. De Duitse Universiteitsstad Münster ‘knikkerde’ een private onderneming uit de gemeentelijke ‘sortieranlage’ en neemt deze weer in eigen beheer.
Ook wil Münster aandelen van Twence om het eigen restafval te verwerken. Ook dat levert meer energie op als eindproduct. De visie van Münster doet ook andere gemeenten in de Duitse regio naar Twence kijken. Bij Twence wordt die belangstelling gekoesterd, want nu komt nog veel afval uit Engeland om in Hengelo verwerkt te worden. Afval uit de eigen Euregio beperkt dus eveneens de milieuschade door verre overzeese transporten te beperken.
Het zijn ontwikkelingen die raadsleden in Twente aan het denken zetten. Is verkoop van Twence wel zo aantrekkelijk? Gooi je niet het kind met het badwater weg? Is er in de toekomst bij voldoende afval rendement voor Twence en de aandeelhouders?
Daar raken steeds meer mensen van overtuigd. In Den Haag deden ze dat al met de toekenning van vele miljoenen aan investeringssubsidie.
In Twente staren zich nog veel bestuurders blind op de ontwikkeling van Twente Milieu. Ooit begonnen door gemeentelijke reinigingsdiensten van een beperkt aantal gemeenten samen te voegen. De portefeuille-houdende wethouders van de aandeelhoudende gemeenten mogen er nog aan tafel zitten om politieke invloed uit te oefenen. De opmaat naar verplicht sorteren van huishoudelijk afval tot per woning op jaarbasis 50 kg restafval is bereikt en de burger als onbezoldigde ‘medewerker’ dat nauwelijks leidt tot lagere tarieven. De gevolgen zijn te zien bij milieueilanden en in de natuur.
De oplossing? Behoudt kroonjuweel Twence en degradeer Twente Milieu tot ophaaldienst en verpats die slavenhandel!
‘Fijnslijper’ |