Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
14-02-2017  

Gelukkig hebben we Heracles nog !

 

In Almelo staat de IISPA, een sporthal van internationale allure en prestigeobject van de gemeente Almelo uit de 'Agenda van Twente'. Het landsdeel zou en moest een indoorsportaccommodatie hebben om de topsport in Twente te verhogen en dat moest in Almelo gebeuren. De bouw werd gestart met een budget van zo’n 12 miljoen euro maar kwam uiteindelijk uit boven de 17 miljoen euro.

Topturnen Oost Nederland (TON) verhuisde van Oldenzaal naar de IISPA maar een jaar voordat geoogst kon worden, verdwenen de succesvolle Olympische zusjes Sanne en Lieke Wevers naar Heerenveen omdat de topsportvisie van de nationale coach van het jaar Vincent Wevers, niet meer strookte met de visie van het nieuwe bestuur van TON dat liever koerste op de jeugdopleiding.

De topvolleybalsters van Eurosped namen dezelfde weg naar de IISPA. Gelokt door gunstige huurvoorwaarden en een accommodatie een eredivisieclub waardig. Vorig jaar werd de Nationale volleybalbeker veroverd en ging het landskampioenschap de ‘meiden’ van coach Jan Berendsen nipt voorbij ten faveure van VC Sneek. Wel speelde Eurosped als enige Europees en het team werd in Almelo onlangs verkozen tot Sportteam van het Jaar 2016.

Alleen met de publieke belangstelling lukte het niet echt en was het glas vaker half leeg dan half vol. Ook de sponsoring in het Almelose bleef beneden verwachting en dit lopende seizoen werd maar nipt de kampioenspoule bereikt met een zesde plek. Het Ootmarsumse Set Up’65 eindigde zelfs als tweede in de reguliere competitie van de eredivisie volleybal, omdat een aantal ‘meiden’ van Eurosped voor dit seizoen naar het thuisfront Set Up’65 overstapten. Liever thuis volleyballen op niveau in een bomvolle feitelijk te kleine, maar o zo knusse Ootmarsumse sporthal dan hard trainen en presteren in een sfeerloze IISPA.

Eurosped maakt nu als topsportteam opnieuw een overstap. De IISPA wordt verlaten. Niet omdat de hal geen goede faciliteiten kent, maar omdat de nieuwe sporthal De Punt in Vroomshoop qua accommodatie ook gezellig is en er in het ‘Twenterandse’ bovendien meer geld te halen valt voor het bedrijven van topsport. Het nieuwe seizoen speelt Eurosped dus eredivisievolleybal in Vroomshoop, met financiële steun van de nieuw op te richten businessclub Twenterand Volleybal.

Het betekent eigenlijk de ‘doodsteek’ voor topsport in de IISPA waarvan nu door Eurosped wordt gezegd dat met ‘pijn in het hart’ een van de mooiste sporthallen van het land wordt verlaten.
Geld is dus het glijmiddel om topsport aan een stad te verbinden. Niet een hal van 17 miljoen euro maar geld om salarissen van trainers en talenten te bekostigen en niet te vergeten sfeer om dat een mooi belevingsvol affiche te geven.
Dat kunnen ze wel in Twenterand. Daar brengt het vaatje haring tijdens de gezellige ‘Illegale Haringparty’ al jaren achtereen veel meer op dan het ‘geblaaskaak’ rond het eerste te veilen tonnetje haring in Almelo. Bovendien dammen ze in Twenterand al jaren beter dan in Almelo en steekt men in het ‘amateurvoetbal’ de clubs in Almelo ook al jaren de loef af.

Gelukkig hebben we Heracles nog!  

‘Fijnslijper’

Archief
Terug naar vorige pagina