Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
09-02-2017  

Rozen

 

Hondenpoep op de openbare weg is klacht nummer een onder de bevolking, maar ook de uitwerpselen van de ‘ongrijpbare’ kat kent veel ergernis.
De paardendrol is voor sommigen ook reden tot klagen. Een buurtbewoonster bij het Twents Hippisch Centrum aan de Bosrand in Almelo deed haar beklag over een flinke paardendrol op het fietspad langs de Vissedijk. Reden voor de bestuurders van het THC Almelo de gebruikers van het hippisch centrum te vragen om drollen op de openbare weg te ruimen. Maar hoe doe je dat als je hoog te paard zit?
Zo maar even afstappen en met het paard aan de hand een drol opscheppen is lastiger dan gedacht. Je moet het paard namelijk ook onder controle houden terwijl fietsers, brommers en auto’s passeren. Daar komt bij dat de stedeling steeds verder van de natuur komt te staan en al vaak helemaal niet weet hoe je ruiters te paard op de openbare weg voorzichtig benadert en passeert. En dat terwijl een paard een vluchtdier is en er bij ‘onraad en schrik’ al snel tussenuit wil. De gevolgen kunnen dus veel groter zijn dan de drol op zich en dan heeft de ruiter het weer gedaan.

Van ouds her kent men in het paardenwereldje de zogenoemde ‘drollenvanger’. Een linnenzak die met enig ledertuig onder de staart van het paard gebonden kan worden. In de ruitersport heeft de ‘drollenvanger’ nooit enig gebruikssucces verkregen. Bij het ingespannen paard zag men het vaker.  Het verschil zit dan vaak in koudbloedig- of warmbloedig paard. Voor de kar een soort lobbes maar bij de spring- en dressuursport paarden met veel warm bloed en dus veel meer temperament en meer reagerend op de omgeving. De dwingende bijkomstigheid is dat de ruiter veel alerter moet zijn op dier en omgeving. Toch schijnt er nu een oplossing te zijn. Een plastic zak met daaraan vast een schraper om de drollen in de zak te duwen. Het geheel kun je dan na ruiming aan het zadel binden en op stal weer legen op de mesthoop. Alleen wie houdt dan tijdens het ruimen van de drol even het paard vast?

Een paardendrol bevat nog veel voedingsstoffen, veel meer dan een koeienvlaai of de drol van hond of kat. Een paardendrol is bijkans de beste mest die men zich kan voorstellen voor de tuin. Is het geen goed idee om de buurtbewoners van het THC aan de Bosrand uit te rusten met zo’n schraapzak? Dan staan de rozen er straks ook weer fraai bij!

‘Fijnslijper’

Archief
Terug naar vorige pagina