Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
21-02-2020  

Studenten: Enschede saai en toekomstloos

 

ENSCHEDE – Studenten vinden Enschede maar saai en toekomstloos als het gaat om het vinden van een baan. Één op de drie ondervraagde studenten zou de stad zelfs niet aanbevelen. Negentig procent van de ondervraagden zegt louter naar Enschede te zijn gekomen vanwege hun studie.
Het onderzoek, in opdracht van de gemeente Enschede, werd voor het eerst gehouden onder studenten van de Universiteit Twente, Saxion Hogeschool, Artez (vroegere AKI) en het ROC van Twente. Aanleiding voor het onderzoek is het hoge vertrekcijfer na de studie afgerond te hebben.

Het Twentse bedrijfsleven klaagt al jaren steen en been over het vertrek van met name hoger opgeleiden zoals die van de technische universiteit UT en Saxion. De studenten die soms blijven, doen dat meestal voor ‘start up’ bedrijfjes die vanuit de studie zijn opgericht. Bedrijven van hoogwaardige maakindustrie kent Enschede nauwelijks of het zou 'Vredestein tevreden zijn' moeten zijn of misschien wel Installatiebedrijf Moekotte. Voor grote hoogwaardige technologische bedrijven moet men in Twente naar bijvoorbeeld Hengelo met bedrijven als Thales, Sensata en Stork of Almelo met bedrijven als UrencoEnrichment Technology Company, Aeronamic (luchtvaart), Malvern/Panalytical, Benchmark, VDL Enabling Technologies, ACtronics, Boessenkool, Cirex, IMS, DuxValves en in de Foodsector Bolletje.
(bekijk de Links)

Studenten zijn echter vooral bezig met hun studie en sociale leven, zo bleek in het onderzoek. Te weinig banen, te weinig evenementen en een te laag vrijetijdsaanbod, zo luidt het oordeel over Enschede. Kortom te weinig kennis over wat Enschede en Twente als geheel te bieden heeft na de studie. Enschede en in het kielzog ook Hengelo en Almelo zullen samen met het bedrijfsleven meer aan de weg moeten timmeren om hoogwaardig personeel aan zich te kunnen binden.

Archief
Terug naar vorige pagina