Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
06-02-2020  

Opnieuw mega-order voor Thales Hengelo

 

HENGELO – Radarsysteembouwer Thales in Hengelo heeft opnieuw een mega-order in de wacht gesleept. Haalde het vorige maand een mega-order binnen van de Duitse marine als onderaannemer van de bouwcombinatie Damen Shipyards / Lürssen Werftengruppe Bremen die voor ruim 4,5 miljard de aanbesteding won* voor de bouw van 4 nieuwe fregatten van het type MKS 180 welke op de werf van Blohm+Voss – dochterbedrijf van Lürssen - in Hamburg worden gebouwd. Voor Thales, dat eerder Hollandse Signaal heette, is dat de grootste order in de geschiedenis.

Enkele weken later volgde dan een opdracht van de Britse Marine dat Thales op een vijftal fregatten van het type 31 de volledige combat-systemen laat installeren. Een order van honderden miljoenen. Nu Thales de getekende opdracht binnen heeft, lonkt er meer in het verschiet. Nog nooit lieten de Britten Thales volledige combat-systemen installeren en daarmee zet het Hengelose bedrijf dat wereldwijd opereert, stevig de voet tussen de deur. De Britse Marine gaf namelijk eind vorig jaar de bouwopdracht aan de Schotse scheepsbouwer Babcock waarmee Thales een alliantie heeft in de opdracht van £1.25 biljoen voor de bouw van 5 fregatten van het ranke type 31.

Thales gaat het daarmee voor de wind, maar ook voor toeleveranciers in het oosten van het land wiens ouderportefeuille nu al zo’n 100 miljoen euro bedraagt. Thales Hengelo zelf verwacht een groei van 150 personeelsleden, waarbij het zelf voorziet in tal van hoogwaardige technisch specifieke opleidingen. Thales Nederland is marktleider in de marine-sectoren Defence, Security en Transportion Systems en telt zo’n 2.200 werknemers. Wereldwijd heeft het Franse moederbedrijf Thales meer dan 80.000 werknemers in 68 landen en is daarmee een der grote spelers in elektronica.

won* : Dat Damen Shipyards de aanbesteding won, ontmoette nog wel enige politieke commotie in de Duitse Bondsdag. Protectionisme is daarbij de leidraad en bovendien de klacht van Duitse concurrenten dat dit tot arbeidsverlies leidt. Ook wordt gedreigd met juridische stappen tegen de aanbesteding en het besluit. Dit kan tijdsverlies opleveren voor Damen en Thales en de Duitse werfpartner Lürssen. 

Archief
Terug naar vorige pagina