Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
01-12-2009  

Werkloosheid Twente stijgt slechts licht

  ALMELO - Het aantal NWW´ers (niet werkende werkzoekenden) is in oktober licht gestegen. In september was het aantal NWW´ers als percentage van de beroepsbevolking 8,29%, in oktober is dit percentage 8,36%. De ervaring leert dat in het najaar het aantal NWW´ers oploopt. De stabilisatie in augustus en september en de lichte stijging in oktober komen doordat alle partijen (werkgevers, Werkbedrijf, overheid en onderwijs) grote inspanningen leveren om de werkloosheid te verminderen. Al deze inspanningen resulteren in een dempend effect op de groei van het aantal NWW´ers. Dit blijkt uit de nieuwe editie van de arbeidsmarktmonitor van Regio Twente.
Lees verder...

 
02-12-2009  

Verdachte moordzaak Oldenzaal vrij

 

ALMELO – De Almelose rechtbank heeft verlenging van het voorarrest in de moord op Diana Winkel in Oldenzaal afgewezen. De verdachte man zat vast omdat hij in het café zou hebben gezegd dat hij de moord gepleegd zou hebben. De rechter vond de aanwijzingen van het OM echter te licht om langer voorarrest te rechtvaardigen.
 

 
03-12-2009  

Arrestaties en wapenbezit rond Europees voetbal

  ENSCHEDE - Het politiekorps Twente heeft met assistentie van de Marechaussee en horeca-ondernemers in de binnenstad van Enschede ernstige escalaties tussen supporters van FC Twente en Fenerbahce weten te voorkomen. Wel sneuvelden fietsen en terrasmeubilair. Een twintigtal raddraaiers werden opgepakt wegens o.a. verboden wapenbezit en openlijke geweldpleging. Drie personen zitten nog vast.
Lees verder...

 
03-12-2009  

Project Wonen boven Winkels Deventer mislukt

 

DEVENTER – Volgens de Lokale Rekenkamer van Deventer is het project ‘Wonen boven Winkels’ geen succes. De gemeente Deventer loopt zelfs een groot financieel risico omdat het 50% van de aandelen bezit van de NV die het project onder zijn hoede heeft.
In acht jaar tijd zijn maar 42 woningen en 7 bedrijfsruimtes gerealiseerd en dat hadden 240 wooneenheden moeten zijn. De Rekenkamer adviseert daarom een heroverweging van het project en mogelijk andere ontwikkelingen om de binnenstad leefbaar te houden.

 
04-12-2009  

Vermiste Hengeloër terecht

 

HENGELO - De sinds vorige week zaterdag vermiste 31-jarige Hengeloër Bas Ankone is terecht zo bericht RTV Oost. Volgens zijn vriendin is Ankoné in verwarde toestand opgenomen op de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis.

 
05-12-2009  

Ontslagen bij Windesheim verwacht

 

ZWOLLE - Onder het personeel van de Hogeschool Windesheim in Zwolle heerst de nodige onrust over een ontslaggolf bij de komende reorganisatie. De zich in een snel tempo vernieuwende hogeschool heeft een structureel tekort tussen de 5 en 6 miljoen euro op jaarbasis. Het aantal banen wat op de tocht staat is nog onbekend, maar in januari wordt meer duidelijkheid verwacht.

< Windesheim Zwolle - architect BroekBakema

 

 
05-12-2009  

Valse mail in omloop Postbank-ING

  De onderstaande tekst wordt momenteel via email verspreidt. NIET REAGEREN is het devies. Neem bij twijfel gewoon contact op met uw bankkantoor maar reageer niet op deze mail mocht u die ontvangen.
Lees verder...

 
05-12-2009  

ZEMBLA wint De Loep 2009 - Gijzeling Almelo

 

UTRECHT - De prijs voor de beste audiovisuele productie op het gebied van onderzoeksjournalistiek is dit jaar gewonnen door ZEMBLA redacteuren Thomas Blom en Sinan Can.
Zij krijgen de prijs voor de ZEMBLA-uitzending "Gijzeling in Almelo" over de gijzeling van een wethouder en enkele ambtenaren in Almelo door een gefrustreerde restauranthouder. Het programma geeft volgens de jury een onthullend inzicht in het willekeurige handelen van het gemeentebestuur voorafgaand aan de gijzeling.
De prijs wordt toegekend door de Vlaams Nederlandse Vereniging van Onderzoek Journalisten VVOJ. Er waren drie genomineerden in de sector audio-visueel.

Lees verder.

In oktober jl. herhaalde ZEMBLA de tv-uitzending wat tot woede leidde bij het Almelose college van B&W dat aankondigde juridische stappen te zullen ondernemen tegen de redacteuren van ZEMBLA en de VARA. Tot op heden is echter niets van dergelijke stappen vernomen. Deze week werd het onderzoeksrapport van de Universiteit Tilburg openbaar. Dat rapport laat weinig heel van de bestuurscultuur in bestuurlijk Almelo. (Kijk onder rubriek Politiek Almelo)

 
08-12-2009  

Q-koorts op 3 plaatsen in Twente

 

HOF VAN TWENTE - Sinds de uitzending van ZEMBLA TV zondagavond jl. is nationaal bekend dat het ministerie van LNV het economisch belang van geitenhouders groter achtte dan het belang van de volksgezondheid door de besmettingshaarden van Q-koorts geheim te houden.
Vooral sinds de groei van de geitenhouderij is het aantal besmettingen met Q-koorts gestegen bij zowel zwangere geiten als bij mensen en hebben enkele mensen de ziekte niet overleefd. Via de mest van de besmette geiten draagt het virus kilometers ver door verspreiding via de lucht en kunnen grote bevolkingscentra getroffen worden. Inmiddels heeft het RIVM in Bilthoven adviezen uitgebracht waarbij wordt gedacht aan het ruimen van zwangere geiten in populaties waar de Q-koorts wordt aangetroffen.
In ieder geval blijkt dat na de uitzending van ZEMBLA dat steeds meer kritiek wordt geuit tegen de handelswijze van het ministerie van LNV en neemt het verzet tegen megastallen toe. In Hof van Twente keert zich de PvdA zich alsnog tegen de vestiging van een mega geitenhouderij met 5700 beesten nu bekend is geworden dat ook in de Hof van Twente in ieder geval één geval van besmetting bekend is. Wethouder Sijbom wil nog niet bekend maken welke van de vier geitenhouders binnen de gemeente getroffen is.
Inmiddels is de landelijke kaart uitgelekt en daaruit blijkt dat er nog meer besmettingen in Twente zijn. De kaart van het ministerie van LNV komt nagenoeg overeen met de kaart van het RIVM over besmettingen bij mensen. De Q-koorts kan dodelijk zijn. 
 

 
09-12-2009  

Massaal verzet tegen feestheffing Borne

 

BORNE – Ruim 70 ondernemers in de gemeente Borne hebben een petitie ondertekend tegen een nieuwe heffing van de gemeente Borne waarvan promotieactiviteiten moeten worden betaald. Zij zeggen nauwelijks tot niet te zijn geïnformeerd over de heffing die de gemeente per 2010 invoert en voor het eind van de maand januari moet zijn betaald. Sommigen betalen via de heffing zelfs 500 euro per jaar meer dan zij voordien vrijwillig via de ondernemersorganisatie BBO betaalden aan activiteiten. Een enkele ondernemer zegt het aftroggelen zat te zijn en te zullen stoppen met alle giften aan het Bornse verenigingsleven nu de gemeente gaat bepalen wat zij moeten afdragen aan feestactiviteiten.
Of de heffing wettelijk door de beugel kan valt nog te bezien nu de gemeente dat geld in een pr-pot stopt om ‘leuke’ activiteiten te betalen. Juridisch adviesbureau JEEJAR in Almelo denkt dat de bestemmingsheffing niet zomaar kan.

 
10-12-2009  

Drachtige geiten en schapen worden geruimd

 

DEN HAAG – In de strijdt tegen de uitbreiding van de Q-koorts heeft het kabinet eindelijk knopen doorgehakt en besloten geiten en schapen te ruimen om verdere verspreiding tegen te gaan. In heel Nederland worden op besmette bedrijven de drachtige geiten en schapen gedood. In gebieden waar is gevaccineerd, worden op de besmette bedrijven alleen de besmette drachtige schapen en geiten geruimd. Het ruimen begint volgens Verburg „zo snel mogelijk”. Om hoeveel dieren het gaat, is nu nog onduidelijk.

Door drachtige dieren op met Q-koorts besmette bedrijven te gaan ruimen, volgen de ministers het advies van deskundigen, aangevoerd door Roel Coutinho (RIVM). De bacterie die Q-koorts veroorzaakt, komt vrij bij miskramen van zieke geiten en schapen en verspreidt zich makkelijk via de lucht.

Tot eind november dit jaar liepen bijna 2300 mensen Q-koorts op, aldus het RIVM. Zes mensen bezweken dit jaar aan de ziekte. Sinds 2007 zouden al elf mensen aan de ziekte zijn overleden. Vooral verzwakte mensen lopen grote risico’s.

De belangenorganisatie van boeren LTO steunt in hoofdlijnen de aanpak van de Q-koorts van het kabinet, maar blijft erbij dat gezonde geiten niet gedood hoeven te worden. Op bedrijven waar de dieren niet ingeënt zijn, worden alle drachtige geiten geruimd. De ruiming kan tevens een aanzet zijn om de bereidheid tot vaccinatie te verhogen. Het ministerie van LNV heeft nog geen schadevergoeding per geruimd dier voorgesteld.

<< Er was wel een uitzending van Zembla TV voor nodig om beweging in het standpunt van minister Gerda Verburg te krijgen. Deskundigen laakten in de uitzending het gebrek aan aanpak van de betrokken ministeries. In Twente zijn drie brandhaarden - Dinkelland 2, Hof van Twente 1 - en vorig jaar een besmetting in Oldenzaal. Het aantal zieke mensen ligt tussen de vijf en tien.

 
10-12-2009  

Risico op Q-koorts momenteel klein


Nederlandse landgeiten
  HENGELO - Naar aanleiding van de aandacht voor de Q-koorts en de daardoor wellicht ontstane onrust hecht de GGD Regio Twente waarde aan het verstrekken van heldere informatie over de mogelijke gezondheidsrisico´s. Q-koorts is een infectieziekte die van dieren overgaat op mensen. Mensen krijgen de ziekte meestal via het inademen van de lucht waar de bacterie in zit. Ook door direct contact met dieren is besmetting mogelijk. De meeste bacteriën komen in de lucht terecht tijdens de lammerperiode, van februari tot en met mei. Op dit moment lopen burgers weinig risico. De afgelopen drie jaar werden in de winter weinig mensen ziek door Q-koorts.
Lees verder...

 
11-12-2009  

Twente heeft een positief imago

  ENSCEDE - Recreatie en toerisme wordt steeds belangrijker voor Twentse economie. Met in totaal € 1,2 miljard aan bestedingen per jaar is recreatie en toerisme een factor van betekenis voor de Twentse economie. Bovendien geeft een groeiende groep Nederlanders aan dat zij Twente willen bezoeken. Dit blijkt uit twee recente onderzoeken. De Twente Toerisme Monitor (TTM) is een onderzoek waarbij onder meer gekeken wordt naar bestedingen van dagrecreanten en mensen die in Twente verblijven.
Lees verder...

 
11-12-2009  

Ex- directeur Van Praet wil 7,5 ton van Aveleijn

 

BORNE - Voormalig directeur Van Praet van gehandicaptenorganisatie Aveleijn in Borne eist een fikse vergoeding van zijn voormalige werkgever. Van Praet kwam negatief in het nieuws door een renteloze hypothecaire lening van een half miljoen euro voor zijn stulpje in Tubbergen. De buitensporige extra vergoeding leidde tot Kamervragen en was mede de oorzaak tot ontslag doordat de ondernemingsraad het vertrouwen opzegde in Van Praet en de Raad van Toezicht, die hem uiteindelijk op non-actief zette.
Van Praet eist nu 750.000 euro als genoegdoening voor het ontslag. Hij kwam eerder al in het nieuws omdat hij twee medewerksters ontsloeg die stiekem een sigaretje rookten achter het fietsenhok. Ook vond hij het ongepast dat medewerkers van Aveleijn in hun vrije tijd op een horecaterrasje alcohol consumeerden. Over moraal gesproken!

 
11-12-2009  

Europa Kinderhulp zoekt nieuwe gastgezinnen

  Ook voor de zomer van 2010 zoekt de Stichting Europa Kinderhulp weer enthousiaste mensen die bereid zijn voor drie weken een kind een leuke vakantie te bezorgen.

Het gaat om kinderen tussen de 5 en 12 jaar oud, afkomstig uit verschillende landen in Europa, die het thuis niet altijd even gemakkelijk hebben. Juist deze jongens en meisjes hebben het keihard nodig om even op adem te komen in een andere omgeving. Huiselijke gezelligheid, samen boodschappen doen en persoonlijke aandacht is voor deze kinderen heel bijzonder

Lees verder...

 
12-12-2009  

Twee doden en tien gewonden in het verkeer

 

HAAKSBERGEN - Een 18-jarige jongeman uit Haaksbergen is in de nacht van vrijdag op zaterdag verongelukt op de Hasseltweg in Haaksbergen. Het slachtoffer zat met vier andere jongeren in de laadbak van een auto. De bestuurder raakte door onbekende oorzaak de macht over het stuur kwijt. Vier inzittenden raakten gewond. Volgens de politie is er geen alcohol in het spel.
DALMSHOLTE - Op de Deventerweg in Dalmsholte is een passagiere om het leven gekomen bij een botsing tegen een boom. De bestuurder moets door de brandweer uit het autowrak worden bevrijd en is per ambulance naar het ziekenhuis in Deventer gebracht.
GOOR - Op de Kleidijk tussen Goor en Diepenheim werd een man uit zijn auto geslingerd nadat hij tegen een boom reed. Hij raakte met zijn been bekneld onder het wrak en moest uit zijn hachelijke positie in de sloot worden bevrijd. De man is zwaargewond aan zijn been naar het ziekenhuis in Hengelo gebracht.
ONNA - In Onna zijn vrijdagavond drie gewonden gevallen bij een eenzijdig ongeluk. Een auto met drie inzittenden uit Steenwijkerwold en Tuk kwam op zijn kop in de sloot langs de burgemeester Slompweg terecht. Alle drie werden gewond afgevoerd naar het ziekenhuis.
DENEKAMP - In Denekamp, op de Veldkampsweg, werd vanmiddag een 20-jarige fietster geschept door een auto terwijl zij haar hond aan de lijn meevoerde. De Duitse automobiliste zag beiden over het hoofd waardoor zij beiden onder de auto vast kwamen te zitten. De fietster werd door de brandweer bevrijd en per traumahelikopter naar het ziekenhuis afgevoerd. De hond heeft het ongeval niet overleefd.

 
12-12-2009  

Vrees voor meer doden bij brand

 

ALMELO - De aanrijtijden van de brandweer zullen in de toekomst fors overschreden worden. De oorzaak is een nieuwe brancherichtlijn voortkomend uit de oude richtlijnen van 1997. In de nieuwe richtlijn is vastgelegd dat brandweermensen niet meer vanuit huis met dienstvoertuig met sirene en zwaailicht naar de kazerne mogen rijden om vandaar uit te rukken. Zij zullen zich aan de verkeersregels moeten houden.

Dienstdoende brandweerlieden zitten tussen 17.15 uur tot 07.15 uur thuis en in het weekend de gehele dag. Zij moeten bij alarm dan eerst naar de kazerne voordat zij kunnen uitrukken. Het gevolg van de nieuwe bracherichtlijn is dat zij langer onderweg zullen zijn van huis naar de kazerne en de verplichte aanrijtijd bij brandalarm niet meer kunnen halen. Brandweerlieden maken zich daar zeer ongerust over en stellen dat de op komst zijnde nieuwe wettelijke aanrijtijd van 3 à 4 minuten zeker een utopie is. Zij vrezen dan ook meer slachtoffers bij brand. Een optie is slaapplekken op de kazernes, maar daar hangt een groot prijskaartje aan.

 
13-12-2009  

Paard slaat brandalarm in Expo Center

 

HENGELO – Het was even schrikken voor de toeschouwers zaterdagmiddag tijdens Hippisch Hengelo in het Expo Center te Hengelo. Alle aanwezigen werden in drie talen opgeroepen de hal via de nooduitgangen te verlaten nadat de sirene een luid brandalarm deed afgaan.
Alras bleek het een loos alarm, want een bokkend paard had met zijn achterhoeven een brandmelder geraakt. Wel moest de brandweer er aan te pas komen om de alarminstallatie weer uit te zetten. Vandaag is de laatste dag van bijna twee weken hippische sport in het Expo Center. 

 
13-12-2009  

Faillissement dreigt voor Onze TV

 

ENSCHEDE – Er dreigt een faillissement voor Onze TV dat via kanaal 33 van Ziggo wordt uitgezonden en via internet. Onze TV heeft ex- TV Oost presentator Willie Oosterhuis als boegbeeld maar werd daar ontslagen toen bekend werd dat hij samen met Ronald Nieboer, Frans Strikker en Marco Dunhof een eigen tv-zender wilde beginnen. Nieboer stapte vorige maand uit het bedrijf omdat hij zich de verliezen niet meer kon permitteren.
Oosterhuis en partners vonden een nieuwe investeerder die nu met de schuldeisers tot een regeling probeert te komen. Vier schuldeisers willen echter een faillissement aanvragen. De schuld van Onze TV zou 1,3 euroton bedragen.

 
15-12-2009  

Marihuana op de Autobahn

 

BAD BENTHEIM (D) - In de vroege ochtend hebben Duitse agenten van het grensoverschrijdende poltie team (GPT) op de autobaan bij Bentheim een 36-jarige Nederlander aangehouden en in verzekering gesteld. Bij controle werden in een dubbele bodem van het voertuig 9 kilo marihuana aangetroffen met een marktwaarde van 70.000 euro. Hij zal worden voorgeleid voor justitiële vervolging. Bovendien wordt door de Zollfahndung een financieel verhaaltraject ingezet en wordt in het verdere onderzoek samengewerkt met de Nederlandse justitie.

 
15-12-2009  

Universiteit Twente start dependance Venlo

 

ENSCHEDE/VENLO – De Universiteit Twente start in Venlo een Master-opleiding ‘Cradle to Cradle’. De gemeente Venlo krijgt van het rijk extra geld voor stimulering van onderwijs en economie en wil een deel van dat geld inzetten voor de nieuwe opleiding om duurzaamheid van materialen te verlengen. De opleiding start volgend leerjaar. De hoogleraar wordt eveneens door Venlo betaald en zal deels in Venlo en Enschede doceren.

 
15-12-2009  

Staten-lid met spoed terug uit Afghanistan

 

ALMELO – Luitenant-kolonel Marcel Hoogland komt met spoed terug uit Afghanistan voor het debat van Provinciale Staten over de toekomst van de luchthaven Twente. Het VVD-Statenlid is voor vier maanden uitgezonden maar kan niet worden gemist bij de stemming over de toekomst van de voormalige vliegbasis. Of zijn stem de doorslag gaat geven moet morgen blijken. Maandagavond koos de Enschedese gemeenteraad wel voor een doorstart als burgerluchthaven.
 

 
16-12-2009  

Gratis OV-acties in Regio Twente stoppen

 

ALMELO – Ook de gemeente Almelo schaart zich achter Hengelo en Enschede om te stoppen met de financiering van gratis openbaar vervoer. Per ingang van januari 2010 wordt gestopt met deze acties. De gemeente Almelo vindt de regeling via de regiotaxipas voldoende alternatief en de gratis acties te oneerlijk met busreizigers die wel hun kaartje gewoon moeten betalen. 
Inlichtingen over de regiotaxi – vervoer voor iedereen – vindt u hier.

 
16-12-2009  

Enschedese wethouder Myra Koomen is boos

 

ENSCHEDE – De hoogblonde Enschedese wethouder van Werk & Inkomen Myra Koomen heeft zo haar eigen kenmerkende aanpak om de publiciteit te halen. Is er een camera in de buurt, dan kan die niet om haar heen en voor de komende gemeenteraadverkiezing in maart 2010 liet ze heel professioneel een promofilmpje maken die ze op haar eigen website zette.
De opnamen van de promo leidde al tot kritiek van een PvdA-raadslid die vreesde ongevraagd te moeten figureren in een filmpje van een politieke concurrent toen er opnames werden gemaakt tijdens een wedstrijd van FC Twente. Beelden die het promo-tje overigens niet haalden.
In ieder geval was het promofilmpje - dat inmiddels wijd verspreidt op internet staat – aanleiding voor ene Michiel Eijsbouts om het filmpje om te buigen naar de parodie Connie Koomen. Dat nu zint Myra Koomen weer niet omdat zij geen toestemming heeft gegeven om de beelden te gebruiken. Ach ja, de publiciteit is niet meer te stuiten zullen we maar denken.

 
17-12-2009  

SER Oost roept provincie op tot arbeidsbeleid

 

ZWOLLE – De SER voor Overijssel en Gelderland roept de provincies op meer werk te maken van arbeidsmarktbeleid. Het is volgens de SER Oost van essentieel belang dat de provincies komen tot een structurele aanpak van arbeidsmarktbeleid gelet op de wereldwijde crisis die ook Oost-Nederland zwaar heeft getroffen. SER Oost wil dan ook dat de provincies de inspanningen voor behoud van werk verder intensiveren en heeft daarvoor een rapport met aanbevelingen opgesteld en aan de beide provinciebesturen overhandigd. Het rapport ‘Oost Nederland aan de slag’ spreekt over investeren in mensen om de arbeidsmarkt aan de gang te houden en om de groeiende jeugdproblematiek in te dammen. Met de aanbevelingen hoopt SER Oost de conjunctuur weer aan te zwengelen.

 
17-12-2009  

PvdA blaast luchthaven en coalitie op


Geachte redactie,

Ik heb begrepen, dat de keuze voor of tegen dit voorstel over een voortzetting van een vliegveld onder de vrije onderwerpen valt.

Het is voor deelnemende partijen dus niet nodig om de partij discipline te handhaven.
Het opblazen van de coalitie is dan m.i. ook een duidelijk initiatief van het CDA heb ik begrepen en niet van de PVDA, zoals u schrijft!

Ik stem overigens op geen van beide partijen, dat de helft + 1 tegen, voor de wethouder van Enschede betekent dat de meerderheid toch voor is, laat zien dat hij ook aan vervanging toe is.
Wethouders blijven te lang in dezelfde functie operen en dan lopen ze eigenlijk iedereen in de weg. Hetzelfde beeld is in Almelo waar te nemen met de wethouders Sjoers en Kuiper, die in de huidige portefeuilles allang vervangen hadden moeten worden.

m.vr.gr.
J. van Willigen

Naschrift redactie:
De fractiediscipline binnen de PvdA, maar vooral het PvdA-beroep op het SP-statenlid van der Ven om toch bij de stemming aanwezig te zijn, met baby en al, rechtvaardigen de kop boven het artikel alleszins is onze bescheiden mening. De PvdA heeft zich met haar stemgedrag buiten de coalitie met de VVD en CDA gezet dus zal er stevig gelijmd moeten worden om het onderlinge vertrouwen te herstellen. Maar als dat niet lukt…
 

ZWOLLE – De fractie van de PvdA speelde gisteren een cruciale rol in de vergadering van provinciale staten over het voorstel van een herstart van een burgerluchthaven in Twente. De fractie was niet te vermurwen en zag een kleine burgerluchthaven niet als economisch haalbaar en had de grootste moeite met de structuurvisie van het plan. Het plan dat in de Enschedese gemeenteraad al was aangenomen ligt daarmee op zijn gat. In Enschede stemde de PvdA juist wel voor een herstart van de luchthaven. Ook intern heeft de PvdA dus iets te verhapstukken.
Met 23 stemmen voor en 24 tegen is bovendien de coalitie met het CDA en de VVD opgeblazen. Wel is er koortsachtig overleg of die coalitie te lijmen valt of dat mogelijk een andere coalitie te vormen valt. Mocht dat niet het geval zijn, komen er nieuwe provinciale verkiezingen.
De PvdA speelde ook een cruciale rol om het Almelose statenlid van der Ven (SP) te bewegen toch bij de stemming aanwezig te zijn. Van der Ven is vorige week bevallen en zou de vergadering niet bijwonen. VVD-er Hoogland (Almelo) werd zelfs vanuit Afghanistan ingevlogen om aanwezig te kunnen zijn om voor te kunnen stemmen. Dat mocht echter niet baten door het beroep dat de PvdA deed op van der Ven. 

 
17-12-2009  

Half miljoen subsidie voor woningbouw in Wierden

 

WIERDEN - De gemeente Wierden ontvangt in totaal ruim 500.000 euro voor woningbouwprojecten in Zuidbroek Wierden. Het gaat om subsidiebijdragen van de rijks- en provinciale overheid voor totaal 46 woningen. De bouw van deze woningen start voor 1 juli 2010. Wethouder Broeze: “Ik ben blij dat we opnieuw in aanmerking komen voor deze subsidieregeling.” De gemeente Wierden heeft in november voor de tweede keer subsidie aangevraagd voor de tijdelijke stimuleringsregeling woningbouwprojecten 2009. Het gaat om woningbouwprojecten die voor 1 juli 2010 gestart moeten worden. De gemeente had in totaal 46 woningen aangedragen voor subsidie: 19 woningen van Roosdom Tijhuis en 27 woningen van Mega. De gehele aanvraag is gehonoreerd. De gemeente ontvangt 288.000 euro subsidie van de rijksoverheid, de provincie draagt naar verwachting 230.000 euro bij. Door de subsidie kunnen de projectontwikkelaars bijvoorbeeld een dubbele maandlastenverzekering aanbieden of korting op het meerwerk of de woning.

 
19-12-2009  

Bea Visser/Petra Essink - Meest Roze Vrouwen

 

ENSCHEDE - Bea Visser en Petra Essink uit Zwolle zijn door de luisteraars van het Radio Oost programma de Roze Golf uitgeroepen tot ‘Meest Roze Vrouwen van Overijssel 2009’. Het duo was één van de vijf genomineerden voor deze titel, die jaarlijks wordt toegekend aan iemand die zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor de homogemeenschap in Overijssel.
Bea Visser heeft zich ingezet voor de dovenbeweging. Ze stond aan de wieg van ‘Het Roze Gebaar’, een vereniging voor dove homo’s en lesbo’s. Daarmee bevrijdde ze dove homoseksuelen uit hun isolement. Ook zette ze zich in voor het gebruik van gebarentaal. Bea Visser werd doof geboren en werkte zich op tot ambtenaar van de gemeente Den Haag. Ze ontdekte op latere leeftijd dat ze op vrouwen viel.
Het is aan Petra Essink te danken dat de verdiensten van Bea niet vergeten worden. Ze raakte zo gefascineerd door haar levensverhaal dat ze besloot er een boek over te schrijven. Het boek ‘Bea Visser, een dove prinses’ verscheen eerder dit jaar.

 
19-12-2009  

Jan Andriessen bestuurder Carint Reggeland

 

HENGELO - De Raad van Toezicht heeft de heer drs. J.H.A. (Jan) Andriessen (52) aangetrokken als nieuwe bestuurder van de Carint Reggeland Groep. Hij volgt daarmee Hans Hofhuizen op, die vorige week afscheid nam. Joke Mengerink-Hogevonder en Jan Andriessen vormen met ingang van 1 maart 2010 een collegiaal bestuur.
Jan Andriessen was sinds 1994 adviseur en managing partner bij Zorg Consult Nederland bv. Hij studeerde sociale wetenschappen en organisatiekunde en is sinds 19 jaar adviseur in de zorgsector. Hij heeft gewerkt voor verzorgings-, verpleeghuizen, thuiszorgorganisaties en ziekenhuizen, zowel nationaal als internationaal. Hij heeft veel ervaring op het gebied van samenwerkings- en besturingsvraagstukken, fusies, reorganisaties en strategische heroriënteringprocessen.

 
19-12-2009  

Asbest vrij bij brand in Ootmarsum

 

OOTMARSUM - Bij een brand in een vakantiewoning op camping De Kuiperberg in Ootmarsum is zaterdagmiddag een kleine hoeveelheid asbest vrijgekomen. De brandweer kon de brand snel onder controle krijgen. Er zijn geen slachtoffers gevallen. Hoe de brand is ontstaan is nog niet bekend. De woning brande geheel uit.

< Kijk naar de fotoreportage van Clemens Brughuis

Fotoreportage (12 foto's)...

 
20-12-2009  

Tubbergen breekt met provincie

 

TUBBERGEN – Het college van B&W wil het vertrouwen in GS van Overijssel opzeggen omdat GS de gemeente onder preventief toezicht heeft gesteld. Oorzaak is het financiële tekort van bijna 8 euroton dat de gemeente heeft in de begroting van 2010. Het Tubbergse college wil dit structurele tekort eenmalig dekken uit de algemene reserve terwijl het tekort structureel oploopt naar 3 miljoen euro in 2013. Oplossingen voor latere jaren ziet het college van B&W o.a. in het verhogen van de OZB en bezuinigingen die tot in de verste uithoeken van de dorpen te merken zullen zijn.

< Weth. Pieter van der Vinne (financiën) stopt na 17 jaar en schuift het probleem door naar zijn opvolger 

 
21-12-2009  

Politie gestart met Winter BoB Controle’s

 

ENSCHEDE - Met de feestdagen in het vooruitzicht is de ‘Winter-BOB-campagne’ weer van start gegaan De politie wil goed gedrag belonen. Daarom ontving de echte BOB tijdens de controle een BOB-slee of een BOB-dienblad.

Er werd op zaterdag 19 december en zondag 20 december 2009 gecontroleerd tussen 23.00 uur en 4.30 uur bij de rotonde aan de Spoorstraat, Enschedesestraat in Oldenzaal en aan de Haaksbergerstraat te Enschede.

In Oldenzaal werden 163 personen gecontroleerd. Geen van deze bestuurders overschreed de toegestane limiet. Aan de Haaksbergerstraat verkeerde van de 46 gecontroleerde bestuurders één persoon onder invloed van 1 promille alcohol. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt. De politie Twente is tevreden over het resultaat van de controle.

< foto Politie Twente

 
21-12-2009  

Wallinga beste bestuurder in Twente

 

ALMELO – Wethouder Ed Wallinga van de gemeente Enschede is in de jaarlijkse verkiezing van het Twentse opinieweekblad De Roskam uitverkoren tot beste bestuurder in Twente. Hij volgt daarmee zijn Enschedese collega Jeroen Goudt op die drie keer achtereen tot beste bestuurder werd verkozen en nu op de derde plek eindigde. Nummer twee werd de ex- burgemeester van Rijssen-Holten, Bert Koelewijn die inmiddels burgemeester is in Kampen.

 
23-12-2009  

Lijmpoging coalitie Provinciale Staten.

 

ZWOLLE - Het CDA, PvdA en VVD in de Provinciale Staten van Overijssel gaan met elkaar in gesprek over de mogelijkheden tot voortzetting van de coalitie.Dit zal gebeuren na de kerst.
Vorige week woensdagnacht ontstond er een vertrouwensbreuk, omdat de PvdA tegen het plan voor de doorstart van de luchthaven Twente stemde. Dit schoot de andere coalitiepartijen in het verkeerde keelgat, vervolgens werd het vertrouwen in de PvdA opgezegd. Jan Hendrikx( FOTO), lid van de Eerste Kamer leidt de gesprekken tussen de coalitiepartijen. Hendrikx was in 2007 ook formateur bij de coalitieonderhandelingen. Onderwerp van de gesprekken: Of er overeenstemming bereikt kan worden over de gebiedsontwikkeling van luchthaven Twente. De partijen hopen voor de Statenvergadering van 27 januari een akkoord te bereiken.
 

 
23-12-2009  

Veel vuurwerk in beslag genomen.

  TUBBERGEN - Grote Twentse grenscontrole op invoer van illegaal vuurwerk en vuurwerkpistolen en knalpatronen. Op dinsdag 22 december is er in Twente een grote vuurwerkcontrole geweest. De controle vond plaats op verschillende plekken in de omgeving van de grens van Nederland met Duitsland. Verkeer dat vanuit Duitsland Nederland binnenkwam werd gecontroleerd. De controle is georganiseerd om de invoer van gevaarlijk vuurwerk tegen te gaan en de risico´s van verwondingen zo klein mogelijk te houden. Deze controle moet het invoeren van illegaal vuurwerk en vuurwerkpistolen en knalpatronen een halt toeroepen.
Lees verder...

 
24-12-2009  

Landelijke erkenning voor Edith Stein

  HENGELO - De Hogeschool Edith Stein te Hengelo heeft een NVOA-erkenning gekregen voor de opleiding van onderwijskrachten in het basisonderwijs. Edith Stein werkt samen met 10 andere regionale schoolbesturen.
Lees verder...

 
25-12-2009  

Elf arrestaties bij kerstmiddag in Hengelo

 

HENGELO - Tijdens het traditionele stappen op de middag voor Kerst heeft de Hengelose politiede elf arrestaties verricht. Zij werden aangehouden bij diverse opstootjes wegens mishandeling, bedreiging en openbare dronkenschap. Bij een grote alcoholcontrole werden 600 automoblisten gecontroleerd. In totaal 6 bestuurders hadden teveel gedronken.

Rond de jaarwisseling zal snelrecht worden toegepast in de arrondissementen Zwolle en Almelo. Iedereen die wordt opgepakt voor geweld, vernieling of brandstichting staat nog in januari voor de rechter. Vandalisme en geweld zal rond de jaarwisseling niet worden getolereerd is de boodschap.

 
26-12-2009  

Brandweer Tubbergen komt eend in nood te hulp

 

TUBBERGEN - Het was een drukke tweede kerstdag voor de brandweer Tubbergen. Eerst ging de piepers af om 10.55 uur hier ging het om een eendje die in nood was in de vijver. De braneer wist gelukkig de eend uit zijn benarde positie te redden. Zoals u gewend bent was Clemens Brughuis aanwezig om het digitaal vast te leggen

Fotoreportage: Clemens Brughuis

Fotoreportage (6 foto's)...

 
27-12-2009  

Auto tegen boom,twee gewonden

 

AGELO - Twee personen zijn zaterdag 26 december gewond geraakt bij een eenzijdige aanrijding op de Almelosestraat in Agelo.Rond 15.00 uur reed een 67-jarige man en een 63-jarige vrouw uit Enschede in een auto over Almelosestraat in de richting van Reutum. De man, de bestuurder van de auto, werd onwel tijdens het rijden. Hierdoor is hij de macht over het stuur verloren en tegen een boom gebotst. De vrouw kon zelf uit de auto komen. Omstanders hebben geholpen om de man uit de auto te halen. Beide personen zijn met een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.  

fotoreportage: Clemens Brughuis

Fotoreportage (5 foto's)...

 
29-12-2009  

Burg. Gem. Losser: Stem verstandig in maart

 

LOSSER - Burgemeester drs. J. D. Westendorp van de gemeente Losser heeft de inwoners van Losser opgeroepen om in maart tijdens de gemeenteraadsverkiezingen verstandig te kiezen op basis van lokale thema’s.
In 2009 stapten vier wethouders op wegens het opzeggen van het vertrouwen door de gemeenteraad. De gemeente zit in financieel zwaar weer en dat leidde tot grote onrust in de gemeenteraad. Volgens Westendorp moet de gemeenteraad professioneler tewerk gaan en niet ‘regeren’ bij de bevolkingswaan van de dag van de achterban.

 
30-12-2009  

Ruim 250 kilo vuurwerk in beslaggenomen

  WIERDEN/HENGELO - Bij een tweetal controles, is maandagmiddag 28 december en dinsdagmorgen 29 december in Wierden en Hengelo ruim 250 kilo vuurwerk aangetroffen en in beslag genomen. Ruim 155 kilo betrof illegaal vuurwerk. Tegen de beide eigenaren is proces-verbaal opgemaakt.
Lees verder...

 
30-12-2009  

Carbidknallen steeds populairder

 

Oude tijden herleven, want het Oudejaarsknallen met carbid wordt weer helemaal ‘hot’. Een blokje carbid in een maggibusje, wat spuug er bij en dan een vlammetje bij het gaatje in de bodem en met een luide knal vliegt het dekseltje van het blik. Zo ging dat vroeger in de stad en op het platteland ging dat in het groot met melkbussen.
De traditie van weleer is al jaren bezig aan een comeback, vooral omdat het vrij goedkoop is, maar het zeker niet van gevaar ontbloot.
Voor het grote werk zijn er via internet tal van leveranciers te vinden die grote installaties leveren en het moet gezegd dat is altijd veiliger dan een in elkaar geknutseld exemplaar. Ook bestaat er groot gevaar voor blijvende gehoorschade wanneer men te dicht bij staat. oordopjes zijn dus zeker aan te bevelen als u ergens in de regio gaat kijken.

 
30-12-2009  

Hengelo doet aangifte bomenkap TVO Beckum

 

BECKUM – De gemeente Hengelo heeft vanmorgen aangifte gedaan wegens illegale bomenkap op het sportcomplex van TVO Beckum. De gemeente werd per email getipt dat zes gezonde eiken tussen de 80 en 150 jaar oud waren gekapt omdat deze voor overlast op het sportveld zouden zorgen. Dat wordt dus een ‘warm’ begin van 2010 voor de bestuurders van TVO Beckum. Twee bestuurders hebben inmiddels hun taak neergelegd.

 
31-12-2009  

Wierden betaald toch voor De Passie

 

WIERDEN – De gemeente Wierden moet volgens de uitspraak van de Raad van State de knip trekken voor huisvesting van de evangelische school De Passie. De gemeente heeft zich jaren verzet maar gaat nu overstag. De kosten van huisvesting worden geschat op een euroton per jaar, maar Wierden denkt dat het meevalt omdat de school die nu ruim een jaar in Wierden is gevestigd minder groeit dan werd verondersteld.
 

Archief
Terug naar vorige pagina