Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
08-12-2009  

Q-koorts op 3 plaatsen in Twente

 

HOF VAN TWENTE - Sinds de uitzending van ZEMBLA TV zondagavond jl. is nationaal bekend dat het ministerie van LNV het economisch belang van geitenhouders groter achtte dan het belang van de volksgezondheid door de besmettingshaarden van Q-koorts geheim te houden.
Vooral sinds de groei van de geitenhouderij is het aantal besmettingen met Q-koorts gestegen bij zowel zwangere geiten als bij mensen en hebben enkele mensen de ziekte niet overleefd. Via de mest van de besmette geiten draagt het virus kilometers ver door verspreiding via de lucht en kunnen grote bevolkingscentra getroffen worden. Inmiddels heeft het RIVM in Bilthoven adviezen uitgebracht waarbij wordt gedacht aan het ruimen van zwangere geiten in populaties waar de Q-koorts wordt aangetroffen.
In ieder geval blijkt dat na de uitzending van ZEMBLA dat steeds meer kritiek wordt geuit tegen de handelswijze van het ministerie van LNV en neemt het verzet tegen megastallen toe. In Hof van Twente keert zich de PvdA zich alsnog tegen de vestiging van een mega geitenhouderij met 5700 beesten nu bekend is geworden dat ook in de Hof van Twente in ieder geval één geval van besmetting bekend is. Wethouder Sijbom wil nog niet bekend maken welke van de vier geitenhouders binnen de gemeente getroffen is.
Inmiddels is de landelijke kaart uitgelekt en daaruit blijkt dat er nog meer besmettingen in Twente zijn. De kaart van het ministerie van LNV komt nagenoeg overeen met de kaart van het RIVM over besmettingen bij mensen. De Q-koorts kan dodelijk zijn. 
 

Archief
Terug naar vorige pagina