Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
10-12-2009  

Drachtige geiten en schapen worden geruimd

 

DEN HAAG – In de strijdt tegen de uitbreiding van de Q-koorts heeft het kabinet eindelijk knopen doorgehakt en besloten geiten en schapen te ruimen om verdere verspreiding tegen te gaan. In heel Nederland worden op besmette bedrijven de drachtige geiten en schapen gedood. In gebieden waar is gevaccineerd, worden op de besmette bedrijven alleen de besmette drachtige schapen en geiten geruimd. Het ruimen begint volgens Verburg „zo snel mogelijk”. Om hoeveel dieren het gaat, is nu nog onduidelijk.

Door drachtige dieren op met Q-koorts besmette bedrijven te gaan ruimen, volgen de ministers het advies van deskundigen, aangevoerd door Roel Coutinho (RIVM). De bacterie die Q-koorts veroorzaakt, komt vrij bij miskramen van zieke geiten en schapen en verspreidt zich makkelijk via de lucht.

Tot eind november dit jaar liepen bijna 2300 mensen Q-koorts op, aldus het RIVM. Zes mensen bezweken dit jaar aan de ziekte. Sinds 2007 zouden al elf mensen aan de ziekte zijn overleden. Vooral verzwakte mensen lopen grote risico’s.

De belangenorganisatie van boeren LTO steunt in hoofdlijnen de aanpak van de Q-koorts van het kabinet, maar blijft erbij dat gezonde geiten niet gedood hoeven te worden. Op bedrijven waar de dieren niet ingeënt zijn, worden alle drachtige geiten geruimd. De ruiming kan tevens een aanzet zijn om de bereidheid tot vaccinatie te verhogen. Het ministerie van LNV heeft nog geen schadevergoeding per geruimd dier voorgesteld.

<< Er was wel een uitzending van Zembla TV voor nodig om beweging in het standpunt van minister Gerda Verburg te krijgen. Deskundigen laakten in de uitzending het gebrek aan aanpak van de betrokken ministeries. In Twente zijn drie brandhaarden - Dinkelland 2, Hof van Twente 1 - en vorig jaar een besmetting in Oldenzaal. Het aantal zieke mensen ligt tussen de vijf en tien.

Archief
Terug naar vorige pagina