Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
01-12-2016  

Cas kreeg 375 kg pepernoten van Bolletje

 

ALMELO/AALSMEER – Bolletje, Neerlands grootste bakker van kruid- en pepernoten in Almelo is elk jaar wel goed voor een stunt in de Sinterklaastijd. Zo werd al eens massaal de ‘omgekeerde’ paraplu op de markt gebracht om het strooigoed van de Sint op te vangen en dit jaar schreef het een fotowedstrijd uit via de facebookpagina van Bolletje. Voor de winnaar had Bolletje een zak van een kubieke meter met kruidnoten klaarstaan, zo’n 375 kg in gewicht.

Cas ter Horst uit Aalsmeer maakte handig gebruik van de al decennia bekende kreet ‘Ík wil Bolletje’ van de grootbakker van beschuit, koek en dies meer zij.
Cas had van de hulp-Sint in Aalsmeer al kruidnoten gekregen, maar dat waren volgens Cas niet de goeie. Toch kwamen die kruidnoten nog te pas voor de foto met Cas zelf in de rol van het boze fotomodel. Met de winnende zak van 375 kg kruidnoten kan Cas nu aardig uitdelen op school.

 

 
02-12-2016  

Restauratie Oude Sociëteit kost ruim 3 euroton

 

ALMELO – In 2017 wordt het Rijksmonument ‘De Oude Sociëteit’ in de Grotestraat Zuid gerestaureerd. Het Oldenzaalse restauratiebedrijf Vattentorn voert de werkzaamheden uit zoals het vernieuwen van het dak, het restaureren van pleisterwerk, het behandelen van door boktor aangetaste houten balken en het vervangen van door houtrot aangetaste houtconstructies. De  restauratie valt onder de voorschriften voor het behoud van Rijksmonumenten. De kosten worden begroot op ruim 3 euroton. Het Rijk en de provincie Overijssel dragen 144.000 euro bij. De meerkosten komen voor rekening van eigenaar Theaterhotel die in het oude sociëteitsgebouw een restaurant exploiteert.

 
02-12-2016  

Dasko neemt vriestransport Bakker Logistiek over

 

ALMELO / WIETZENDORF (D) - Diepvriestransporteur Dasko uit Almelo neemt het diepvriestransport van de vestiging van Bakker Logistiek in het Duitse Wietzendorf over, meldt De Roskam.
Het moederbedrijf Bakker Logistiek uit Zeewolde stoot de Duitse vestiging af om zich verder te concentreren op de warehousing (in diverse koelklasses) en ambient-, geconditioneerd en gekoeld transport in de Benelux en Duitsland.

Voor Dasko is het een verdere uitbreiding van het specialisme diepvries-opslag en transport. 'Wij hebben een netwerk waarbij de overgenomen activiteiten perfect aansluiten', aldus algemeen directeur Dasselaar van de Dasko Groep. De diensten zullen als gezegd worden aangestuurd vanuit de vestiging in Wietzendorf waarbij tevens gebruik gemaakt wordt van een hub in Rheine.
Dasko heeft naast de hoofdvestiging in Almelo ook vestigingen in Zwolle, Etten-Leur, Waddinxveen en Nieprusziewo  (Polen).
Dasko zal geen personeel en/of materieel overnemen. 'Wij zetten zelf nieuw materieel in vanuit de vestiging Duitsland', openbaart Dasselaar zijn strategische afwegingen.

 
05-12-2016  

Kleiner en groter leed, politie zoekt getuigen

 

ALMELO – In het weekend viel weer kleineren groter leed te bespeuren. Aan het Radboud ontstond brand in de keuken door kortsluiting in de elektrische frituurpan. De brandweer  kon grotere schade voorkomen.

Twee 18-jarige stadgenoten werden zaterdagnacht rond 04.00 uur opgepakt omdat men een 27-jarige stapper uit Zwolle had mishandeld bij het uitgaansgebied aan de Grotestraat. Het slachtoffer moest naar het ziekenhuis en de daders gingen de cel in in het arrestantencomplex te Borne.

Vrijdagavond werd een 36-jarige stadgenoot in zijn huis gearresteerd wegen het in brand steken van een geparkeerde auto aan de Constantijn Huygenstraat. De auto ging door de brand vanzelf rijden en botste tegen een andere geparkeerde auto die ook in brand geraakte. De vermoedelijke dader werd wegens brandstichting, bedreiging en vernieling opgesloten in het arrestantencomplex te Borne. Hij wordt nog deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De beroving van een handtas had voor een 79-jarige vrouw ernstige gevolgen. Zij liep zaterdagmiddag aan de Ootmarsumsestraat een hersenkneuzing op toen zij door vermoedelijk twee daders op een scooter van de fiets werd getrokken. Een duidelijk signalement ontbreekt. Reden voor de politie om via twitter een getuigenoproep te doen. Tips zijn welkom via 0900-8844.

 
06-12-2016  

Spreker tegen Armeens monument wordt vervolgd


archieffoto AlmeloNieuws.nl
 

ALMELO - Bijna drie jaar na een demonstratie in Almelo tegen de plaatsing van een monument ter nagedachtenis aan de Armeense genocide, moet een van de sprekers zich voor de rechtbank in Almelo verantwoorden voor het aanzetten tot haat en geweld jegens Armeniërs.

Op 1 juni 2014 kwamen zo’n 4.000 Turkse Nederlanders bijeen op het Rembrandtveld om te protesteren tegen het monument bij de Armeens Apostolische Kerk. Een van de sprekers, een 51-jarige man uit Den Haag, scandeerde vanaf het podium ‘Karabach zal het graf van de Armeniërs worden’. Daarmee heeft hij volgens het Openbaar Ministerie de grenzen van de vrijheid van meningsuiting overschreden en aangezet tot haat en geweld.

Dinsdagochtend 6 december was er een regiezitting in deze zaak bij de rechtbank in Almelo. Vastgesteld werd dat de zaak op 3 maart komend jaar inhoudelijk zal worden behandeld, dus bijna drie jaar nadat de demonstratie heeft plaatsgevonden. In de tussentijd zullen enkele deskundigen de beelden van de demonstratie bekijken om de context te beoordelen waarin de spreker zijn uitlatingen heeft gedaan.

Advocaat Peter Plasman vindt dat zijn cliënt alleen een feit heeft geconstateerd met zijn uitlaging: ,,De Armeniërs moeten vertrekken uit Karabach, dat vinden zelfs de Verenigde Naties.”

Tijdens de demonstratie, die onder meer was georganiseerd door het Almelose gemeenteraadslid Ugur Cete, liepen groepen in traditionele kledij rond, werd met Turkse vlaggen gezwaaid en werden nationalistische leuzen geroepen. Cete heeft in het verleden onder meer geprobeerd een seminar te organiseren om aan te tonen dat de Turken zich begin vorige eeuw niet schuldig hebben gemaakt aan genocide op Armeniërs. De Almelose politiek, inclusief het gemeentebestuur, gaf geen gehoor aan zijn uitnodiging voor de bijeenkomst.

 
07-12-2016  

Herschikking blauwe zones in parkeerbeleid

 

ALMELO – De gemeenteraad heeft het collegevoorstel over het parkeerbeleid op een aantal punten aangepast. Zo verdwijnt de blauwe zone in het centrumwoongebied ’t Moaken, zoals de Asterstraat, Begoniastraat en Geraniumstraat. Tegen de invoering bestond destijds veel verzet vanwege de bijbehorende verplichte parkeervergunning voor bewoners. Ook werden de parkeertarieven in alle gebieden gelijk getrokken net zoals die in de parkeergarages. De raad wil tevens nog een onderzoek naar de aantallen abonnementhouders in vergelijk met bezette plaatsen in de diverse parkeergarages omdat er vraag is uit het bedrijfsleven maar schijnbaar te vaak nee wordt verkocht.

< Raadslid Bolhuis (Minimapartij) kon haar amendement in de prullenbak mikken. De éénmansfractie wilde uitbreiding van het qvond- en nachtparkeerverbod rond het horeca-uitgaansgebied. De Vechtstraat, Looleestraat en Reggestraat werden o.a. door Bolhuis in het amendement genoemd. Hardop werden vraagtekens gezet bij haar amendement omdat het ex- PvdA-raadslid zelf in een van de straten woont.

 
09-12-2016  

Kerstmarkt Stadsboerderij Beeklust.

Fotoreportage Jan Bril
 

Fotoreportage (70 foto's)...

 
13-12-2016  

Naambord villawijk moet aandacht rijken trekken

 

ALMELO – Erg best loopt het niet met de verkoop van grote kavels in de villawijk Almelo NoordOost tussen de Schelfhorst en Mariaparochie terwijl burgers met een ‘dikke knip’ daar toch een aardig stulpje naar eigen inzicht mogen bouwen.
Reden voor wethouder Alex Langius om maar eens wat nieuwe naamborden te onthullen voor meer aandacht voor de villawijk in wording.
Dat zou gepaard gaan met een fietstocht door het al enkele jaren geleden aangelegde park maar Langius trof het niet met het druilige weer. Reden om het ‘stalen ros’ met rust te laten en alleen de aangekondigde onthulling van de naamborden uit te voeren. Maar ja, te nat voor een fietstocht betekende ook weinig belangstelling. Zij het dat raadslid Bert Hümmels van Leefbaar Almelo, als enig raadslid wel de moeite had genomen per fiets naar Almelo NoordOost te komen. Niet dat hij als 'arme sloeber' belangstelling heeft voor een bouwkavel maar toch, als postbode is hij wel wat onguur weer gewend.

Fotoreportage: Jan Bril

Meer info over
Almelo NoordOost

PS
Toch gek dat op de site van Almelo NoordOost de scholengemeenschap Canisius als basisschool wordt aangemerkt !

Fotoreportage (34 foto's)...

 
14-12-2016  

Winnares Voice Kids in Almelose Wall of Fame

 

ALMELO – De Almelose Esmee Schreurs, winnares van het tv-programma The Voice Kids 2016, is opgenomen in de Almelose Wall of Fame in het bedrijfsverzamelgebouw Utopia van initiatiefnemer Jos Finkers.
Esmee prijkt samen met haar coach en grote voorbeeld Ilse de Lange op de foto naast bekende geboortige Almeloërs als tv-presentator Tom Egberts, astronaut Wubbo Ockels, cabaretier Herman Finkers, Miss World 2002 Azra Akin, fluitiste Berdien Stenberg, oud- minister Jan Wentholt, gitarist Peter Tiehuis, wielrenster Kirsten Wild, voetballer Hendrie Krüzen et cetera.
Kijk op: www.bekendealmeloers.nl

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (20 foto's)...

 
14-12-2016  

Ondernemers winnen Eindejaars-kwis

 

ALMELO – Aan de traditionele Eindejaars-kwis in leescafé De Meridiaan van de Almelose bibliotheek namen ook dit jaar weer tal van bekende stadgenoten deel. De deelnemers werden gegroepeerd in zes sektarische teams bestaande uit de rechtelijke macht, sporters, politici, kunstenaars, ondernemers en evenementen Boys.
De ondernemers toonden deze keer dat het wel snor zit met de algemene ontwikkeling en eindigden als eerste gevolgd door de sporters en de Boys van de evenementen.

Fotoreportage: Jan Bril

 

Fotoreportage (30 foto's)...

 
17-12-2016  

Miljoenentekort op armoedebeleid in Almelo

 

ALMELO – Landelijk wordt er door zowel de VVD als PvdA van de daken geschreeuwd dt het goed gaat met de vaderlandse economie. Het begrotingstekort is nagenoeg weggewerkt volgens beide kabinetspartijen. Ook het UWV onderstreept e.e.a. met dalende WW-uitkeringen. Maar dat betekent niet dat alle burgers daarvan profiteren. De armlastige gemeente Almelo meldt een tekort op de sociale bijstand van 2,6 miljoen over 2016. Een tekort dat volgend jaar mogelijk nog stijgt als het anti- werkloosheidbeleid blijft falen.
Ook het budget voor bijzondere bijstand overschrijdt het begrootte bedrag van 1 miljoen euro met 300.000 euro. De bijzondere bijstand is bedoeld voor mensen met 115 procent van het minimum inkomen. Zij komen in aanmerking voor kwijtschelding van gemeentelijke lasten zoals rioolheffing, de afvalstoffenheffing en de verontreinigingsheffing via de leverancier van het drinkwater. Die kwijtschelding is ondanks de koppeling van gegevens met de belastingdienst geen automatisme. Sterker nog, de vrijstelling moet worden aangevraagd. Dit wordt in Almelo nog eens extra ontmoedigd door de aanvraag te verleggen naar het regionale gemeentelijke belastingkantoor in Hengelo. Inlevering van een eerste aanvraagformulier wordt nagenoeg altijd beantwoord met de stelling dat de aanvraag niet aan de gestelde eisen voldoet. Men helpt dus niet, maar ontmoedigt de aanvrager in financiële nood.
Vrijstelling van het vroegere huurdersdeel van de OZB-heffing is niet meer mogelijk. De  gemeente Almelo heeft het huurdersdeel een paar jaar geleden volledig verlegd naar de eigenaren. De meeste van hen berekenen dat bedrag door in de huur.
Verder biedt de bijzondere bijstand een éénmalige bijdrage in bijvoorbeeld de vervanging van een koelkast en wasmachine. De norm daarvoor is dat men minstens vier jaar moet rondkomen van een minimuminkomen. In 2015 werden 3.600 aanvragen goedgekeurd en ook dit is een stijgende tendens. De tendensen van Almelo zijn in meer grotere gemeenten meer of minder herkenbaar en is dus een nationaal probleem.
Het hosanna van Rutte/Asscher geldt dus niet voor iedereen!

 
17-12-2016  

Winters Disney op Almelose Koornmarkt

 

ALMELO - Op de Koornmarkt en de 'Kop van Zuid' waren de kerstactiviteiten meer kijkgericht met een parade met oldtimers en koetsen met Disney-figuren. Aansluitend de ‘Santa Run’ met 200 kerstmannen die al rennend vijf rondjes door het stadshart liepen. De opbrengst van 2.000 euro werd door de organisatoren van de plaatselijke Rotary geschonken aan Clinic Clowns.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (114 foto's)...

 
18-12-2016  

Kerstsfeer in Doelengebied en Santa Run

 

ALMELO – Het Doelengebied is een van de sfeervolle centrumgebieden in Kerstsfeer met vuurpotten, kerstmannen en volop kraampjes met snuisterijen en lekkernijen. Bij de Grote Kerk bracht Servus ‘Het meisje met de zwavelstokjes’, een sprookje van hans Christian Andersen. In de hoofdrol de 15-jarige Marijn Harteveld.
Wat verderop in de binnenstad de jaarlijkse ‘Santa Run’.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (126 foto's)...

 
21-12-2016  

Almeloër Henk Kooy schrijft detective

“Alsof je Sherlock Holmes leest met een mobieltje”
 

ALMELO – “Het was een kwestie van wachten op het juiste moment. Zoals een cheeta zijn prooi beloert, in korte tijd op topsnelheid komt en dan een impala verschalkt, doodt en oppeuzelt.”
“Het lezen van deze roman is net alsof je een boek over Sherlock Holmes met een mobieltje leest.” Zo beschrijft uitgeverij Boekscout het boek van Henk Kooy uit Almelo. Vrijdag 16 december j.l. verscheen ‘Het pamflet’ bij de uitgeverij. Kooy geeft hiermee het genre detective een hele nieuwe invulling in een authentiek, spannend en origineel verhaal.

Het boek is vanaf 16 december verkrijgbaar via boekscout, maar zal op zaterdagmiddag 21 januari 2017 om 15.00 uur officieel in de openbare bibliotheek van Almelo worden gepresenteerd.

< Henk Kooy (Enschede, 1952) is vanaf 1977 werkzaam als leerkracht Engels. Hij schreef enkele gedichtenbundels en stelde een verhalenbundel samen van regionale schrijvers. Hij werkte voor de regionale omroep, publiceerde artikelen in diverse tijdschriften en schreef ruim twintig jaar een wekelijkse column in de papieren versie van ‘de Roskam,’ het onafhankelijke weekblad voor Twente. Met de roman ‘Het pamflet’ komt een lang gekoesterde droom uit.

Samenvatting:
Verslaggever Erik Bavinck ontvangt een geheimzinnige brief. Hij wordt verzocht om mee te werken aan de zoektocht naar een vermiste regisseur. Hij zegt ja tegen deze niet-alledaagse opdracht. Hij realiseert zich te laat in welk wespennest hij zich heeft gestoken. Ondertussen wordt hij als zestigjarige hopeloos verliefd. Ongewild raakt hij betrokken bij een bizarre beweging. Deze dreigt de democratie en de vrijheid van Nederland in gevaar te brengen. Tijdens de spannende zoektocht komen de twijfels van Erik Bavinck naar boven. De onverwachte gebeurtenissen volgen elkaar snel op. Alsof je Sherlock Holmes leest met een mobieltje.

 
21-12-2016  

Almelo moet nog meer bezuinigen van provincie


In de politiek vertaalt zich bezuinigen in hogere tarieven voor burgers, verenigingen en bedrijven.
De Almeloërs moeten nog jaren 'dokken' om de gemeentekas weer positief te laten worden.
 

ALMELO – Van alle 25 gemeenten in de provincie Overijssel staat in 2017 alleen de gemeente Almelo nog onder direct financieel toezicht van de provincie. De gemeente Haaksbergen heeft zich daaraan weten te ontworstelen en de gemeente Kampen moet van het provinciaal bestuur haar ‘dekkende’ begroting aanpassen voor 2018 vanwege het hoge risicoprofiel.
Gedeputeerde Monique Van Haaf voor financieel toezicht: “Het gaat gelukkig weer wat beter met de gemeenten. In veel gemeenten zijn tijdens de recessie impopulaire besluiten genomen die voelbaar zijn in de samenleving en in de gemeentelijke organisaties. Dat het nu weer wat beter gaat is voor een belangrijk deel een gevolg van de verantwoordelijkheid die gemeentebesturen tijdig hebben genomen. Ik wil hen daarmee complimenteren.”

De Overijsselse gemeenten staan er dus weer wat beter voor. Dat blijkt uit de begrotingen voor 2017 die afgelopen najaar zijn vastgesteld. De ingrijpende maatregelen die veel gemeenten de afgelopen jaren op financieel gebied hebben genomen sorteren effect. Bovendien trekt de economie weer aan. Wel blijft voorzichtigheid geboden. Het is nog onduidelijk hoe de economische groei zich verder zal ontwikkelen. En daarnaast is nog niet bekend hoe de financiële gevolgen van de extra taken die gemeenten hebben gekregen in het sociale domein op lange termijn uitpakken. De gemeente Almelo liet onlangs weten dat het een miljoenentekort heeft in het sociale domein. De begroting 2017 werd weliswaar goedgekeurd, maar de gemeente heeft nog wel een negatief eigen vermogen. Voor Almelo rest dus als enige gemeente preventief toezicht van de provincie omdat in het verleden bovenmatige stedelijke ambities door de bouw- en financiële crisis ernstige gevolgen hebben. Volgens planning moet in 2019 de gemeente zover orde op zaken hebben gesteld dat een repressief toezicht weer ingesteld kan worden. Nu kijkt de provincie telkens mee voordat de gemeente Almelo nieuwe investeringen kan doen.

 
21-12-2016  

Gemeente dempt 2e insteekhaven Dollegoor

Ruimte voor Van De Bosch Beton en Kroon Oil
 

ALMELO – Al jaren pleiten de bedrijven Kroon Oil en Van den Bosch Beton voor demping van de 1,2 hectare grote 2e insteekhaven op bedrijventerrein ’t Dollegoor. In juli 2011 sprak het toenmalige college van B&W al uit mee te willen werken om daarmee capaciteitsuitbreiding van beide bedrijven mogelijk te maken. Al die jaren werd sindsdien de haalbaarheid onderzocht en bekeken wat de effecten zijn. Nu wil het college de zaak tot uitvoering brengen omdat beide bedrijven grond willen overnemen met een waarde van 1,5 miljoen euro.
De gemeenteraad stemde dinsdag in met het plan dat naast een economische impuls, ook extra werkgelegenheid moet brengen. Vooralsnog zijn er geen plannen voor de aanpalende 1e en 3e insteekhavens.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
22-12-2016  

Verwarde vrouw spuit pepperspray in Westerdok

 

ALMELO - In het pand Westerdok van geestelijke gezondheidszorg Dimence aan de Haven NZ heeft een verwarde vrouw vanmiddag voor reuring gezorgd door met een bus pepperspray twee medewerkers van Dimence te bespuiten. Op de afdeling waren 15 mensen aanwezig die allen klachten hadden zoals benauwdheid en een branderig gevoel. Ook twee ambulancemedewerkers kregen dezelfde klachten.
Omdat niet meteen duidelijk was met welk goedje was gespoten, zijn vier slachtoffers naar het ziekenhuis gebracht. De politie zette ondertussen de opsporing in naar de dader. Zo werd gezocht in de nabij gelegen bibliotheek, rond het station in Almelo en Hengelo en werden busdiensten tussen beide steden gecontroleerd. De vrouw was later op de middag nog niet gevonden.

Update:
De verdachte is in de loop van de avond door de politie aangehouden.

 
23-12-2016  

Rechtbank Almelo nog 10 jaar gegarandeerd

 

ALMELO – De rechtbank in Almelo blijft nog zeker 10 jaar in de stad. Die mededeling kregen de medewerkers van Rechtbank Overijssel (Zwolle en Almelo) te horen bij het uitdelen van de kerstpakketten. De ‘ontmanteling’ ten faveure van Zwolle was al deels in gang gezet maar dat leidde tot luide protesten van medewerkers, de rechters, het openbaar ministerie, de Twentse advocatuur en bestuurders van Twentse gemeenten. Ook de Tweede Kamer liet zich niet onbetuigd en dat leidde tot een pas op de plaats ten aanzien van de bezuinigingsvoorstellen van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Het gerechtsgebouw in Almelo werd een paar jaar geleden nog uitgebreid met een extra zittingszaal met allerlei digitale snufjes, maar dreigde desondanks te ‘vervallen’ door zaken naar Zwolle te verhuizen.
Eveneens werd gevreesd voor een geheel vertrek van de Justitiële Informatiedienst (JustID) uit Almelo dat aan de overkant van de rechtbank is gevestigd. Dat zou naar Arnhem verhuizen. Die verhuizing blijft overeind maar wel binnen de stadsgrens. De 210 medewerkers van JustID krijgen hun nieuwe werkplek in het gerechtsgebouw. Dat vergt enige investering om beide diensten in het zelfde gebouw te huisvesten, maar betekent eveneens dat beide justitiële diensten nog zeker 10 jaar in Almelo blijven. Door verdergaande digitalisering wordt gezien de ‘krappe’ ruimte ook flexwerken ingevoerd. Met het huidige plan staan geen banen op de tocht. Gedurende de verbouwing zal JustID voorlopig nog vanuit haar huidige huisvesting aan de Egbert Gorterstraat blijven opereren.

 
24-12-2016  

Oud- hoofdredacteur Dick Houwaart overleden

 

ENSCHEDE/ALMELO – Oud- hoofdredacteur van het Dagblad van het Oosten Dick Houwaart is afgelopen donderdag op 89-jarige leeftijd in zijn woonplaats Enschede overleden. Houwaart is geboren in Den Haag en werkte als journalist o.a. voor de Nieuwe Haagsche Courant, Het Dagblad, een soort voorloper van de toen verboden De Telegraaf, het dagblad de Christelijk-Historische Nederlander, de Amersfoortse Courant/Veluws Dagblad, de televisierubriek Attentie van de NCRV en werd in 1965 hoofdredacteur van het Dagblad van het Oosten in Almelo.
Toen het Dagblad van het Oosten in 1975 opging in Tubantia weigerde hij als vervend tegenstander mee te gaan. Na een ‘werkloos’ jaar werd hij hoofd van de afdeling voorlichting van het ministerie van Binnenlandse Zaken tot zijn VUT-leeftijd in 1989.

Houwaart werd geboren uit een gemengd huwelijk. Zijn ouders waren Dirk Franciscus Houwaart en Helena Pronkhorst. Zijn moeder was afkomstig uit een tamelijk orthodox-joods gezin. Na zijn vervroegde pensioen schreef Houwaart tal van Joods- georiënteerde boeken en werd hij steeds actiever voor Joodse organisaties. Van 1976 tot voorjaar 1989 was hij voorzitter van de Anne Frank Stichting. Van 1990 tot 2010 was hij secretaris van de stichting Maatschappij tot Nut der Israëlieten en in de jaren negentig enige jaren voorzitter van de Nederlands-Israëlitische Gemeente in Almelo. Hij was 25 jaar lang lid van de Raad voor de Journalistiek en namens het ministerie van Binnenlandse Zaken voorzitter van de ambtelijke commissie Justitie, Politie en Pers. Eind jaren zeventig, begin tachtiger jaren was Houwaart drie jaar voorzitter van de Vereniging van Letterkundigen en vice-voorzitter van het Nederlands Letterenfonds. Van 1990 tot 2000 was hij eindredacteur van de Joodse Omroep, afdeling radio. Ook schreef hij jaren lang om de veertien dagen een commentaar voor het Nieuw Israëlitisch Weekblad. 
Dick Houwaart was meer dan zestig jaar getrouwd met Willy Mallee. Zij kwam uit een religieloos gezin. Begin jaren zeventig trad zij toe tot de joodse gemeenschap. Zij werd in 2010 begraven op de joodse begraafplaats te Almelo.

 
24-12-2016  

Cameratoezicht in Twentse steden

 

ALMELO – Half december verkondigde burgemeester Arjen Gerritsen dat hij voorstander is van cameratoezicht in de Almelose binnenstad. Vooral rond de uitgaansgelegenheden zou dat nodig zijn om uitgaand publiek en ondernemers veilig hun gang te kunnen laten gaan.
Maar naar nu blijkt, gaat het om meer dan cameratoezicht rond uitgaansgebieden. Samen met Hengelo en Enschede werkt de gemeente aan cameratoezicht in een breder openbaar gebied.
In Hengelo laat wethouder Jan Bron paaltjes plaatsen om ongewenst autoverkeer in het winkelgebied te voorkomen, omdat er nogal eens door het centrum wordt gereden terwijl dit alleen maar is toegestaan in de ochtenduren door toeleveranciers. De paaltjes moeten illegaal autoverkeer nu voorkomen. Bron vindt dat er teveel word gepraat en er te weinig gebeurd. Volgens Bron zijn de paaltjes tijdelijk omdat samen met Almelo en Enschede wordt gewerkt aan cameratoezicht. Via de centrale zijn dan overtredingen vast te leggen en volgt de nota op de mat!

 
24-12-2016  

Duizenden bezoekers Lichtjestocht Beeklustpark

 

ALMELO – Zo’n 4.000 bezoekers telde de Lichtjestocht in het Beeklustpark. Naast ‘koek en zopie’ werd genoten van de tocht en van het optreden van Soul en Gospel Koor  ‘Sing with Spirit’ uit Borne.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (91 foto's)...

 
27-12-2016  

Schaatsplezier op de Woonboulevard

 

ALMELO – Van 2e Kerstdag tot en met Oudejaarsdag is het Kinderfeest op de Woonboulevard in Almelo. In deze tot nu ijsloze winter kan worden geschaatst op een overdekte 100 m2 grote kunstijsbaan en worden genoten van ‘koek en zopie’ en andere attracties. Op donderdagavond is er discoschaatsen, compleet met lasershow.
Fotograaf Jan Bril nam alvast een kijkje.

Fotoreportage (56 foto's)...

 
29-12-2016  

Brandweer blust balkonbrand woonzorgcentrum

 

ALMELO – De brandweer moest er woensdagavond aan te pas komen om een vuurkorf te blussen op het balkon van een woonzorgcentrum aan de Beethovenlaan.
Grote schade kon worden voorkomen, maar de schrik zat er goed in. Na het ventileren van het appartement konden de bewoners weer terug in de woning.

 
29-12-2016  

Gemeente verlengt overeenkomst met Accres


Het vroegere 't Veurbrook gaat na de vernieuwbouw als De Driehoek door het leven.
 

ALMELO – Onder druk van dreigend ontslag voor medewerkers van de gemeentelijke Apeldoornse exploitatiemaatschappij Accres Almelo BV, heeft het college van B&W van de gemeente Almelo de exploitatieovereenkomst voor zes Almelose wijkcentra met een jaar verlengd, zo werd in de 'wandelgangen' vernomen. Formeel werd de aflopende overeenkomst eerder opgezegd, omdat de gemeente van meerdere wijkcentra af wil. Om te voorkomen dat de medewerkers weer in de 'kaartenbak' van de gemeentelijke sociale dienst belanden, werd alsnog de overeenkomst voor bepaalde tijd verlengd.

Weerstand van huurders/gebruikers voorkwam de plannen rond de wijkcentra waardoor de gemeenteraad verantwoordelijk wethouder Irene ten Seldam (CDA) terugfloot in haar al te voortvarende aanpak. Zij moet het gebruik van de wijkcentra beter in kaart brengen.

De verlenging van de overeenkomst met Accres heeft ook financiële gevolgen. Het bedrijf van de gemeente Apeldoon ontvangt van de gemeente Almelo jaarlijks 1,6 miljoen euro exploitatiesubsidie voor de zes Almelose wijkcentra die het in beheer heeft. (volgens cijfers uit de gemeentelijke begroting)
Dat staat in schril contrast met bijvoorbeeld de vroegere exploitatie van ’t Veurbrook dat 40 jaar op vrijwilligers draaide en jaarlijks 25.000 euro exploitatiesubsidie ontving en het gebouw ‘om niet’ in gebruik had.

 
30-12-2016  

Noodplan voor kinderen met ADHD nu ZGT afhaakt

 

ALMELO – ZGT Ziekenhuizen in Almelo en Hengelo wil zich niet laten ringeloren door de de Twentse gemeenten die onder de noemer Samen 14 zorg inkopen voor kinderen met ADHD. De prijs die Samen 14 biedt ligt onder de adviesprijs van de Nederlandse Zorgautoriteit. Reden waarom op de voorlaatste dag van het jaar ZGT afhaakt omdat de gemeenten geen water bij de wijn wilden doen.
Circa 300 kinderen in Twente zijn op die zorg aangewezen en velen hadden in de loop der jaren een vertrouwensband met de artsen opgebouwd. Per 1 januari zijn de kinderen nu aangewezen op zorg via he MST in Enschede en het Röpke Zweers ziekenhuis in Hardenberg. De betrokken gemeenten hebben op de laatste werkdag van het jaar nu een noodplan opgesteld.

Raadslid Jan Hammink (Lokaal Almelo Samen) is geschokt door dit conflict tussen ZGT en gemeenten over de rug van de kinderen. De artsen van het ZGT zeggen dat men niet wil inleveren op kwaliteit en dat werd met het uiterste maar te lage bod van de 14 gemeenten wel noodzakelijk. Tot en met 2015 was de zorg voor ADHD-patiënten nog een ministeriële verantwoordelijkheid maar door bezuinigingsdrift werd die taak op het bordje van gemeenten gelegd.
Hammink en zijn fractie LAS willen nu het fijne weten hoe de onderhandelingen vlak voor de einddatum stuk konden lopen en de kinderen de dupe worden. LAS wil bovendien weten of de gemeente Almelo haar eigen verantwoordelijkheid kan nemen los van Samen 14? De fractie LAS wil tevens weten om hoeveel Almelose kinderen het gaat!  

De betrokken gemeenten reageerden dat zij vandaag nog informatie op hun websites zetten, maar tot moment van plaatsing van dit artikel staat op de site van de gemeente Almelo nog geen nadere informatie voor Almelose ouders van kinderen met ADHD. Op andere online-media wordt wel boos gereageerd door betrokkenen. Vooral wordt de kritiek gespuid dat zorg kennelijk alleen voor de rijken nog haalbaar is omdat vooral ADHD-kinderen van ouders met lage inkomens nu de dupe worden.

ZGT heeft in november aan Samen 14 laten weten dat het in 2017 niet doorgaat met de behandeling van ADHD-patiënten  tegen het tarief dat de 14 Twentse gemeenten boden. Samen 14 stelt bij monde van de Enschedese wethouder Eerenberg in Tubantia dat het zich 'overvallen' voelt door ZGT. Het aanbiedingstarief van Samen 14 zou al twee jaar 'bevroren' zijn en ook in 2017 zou ZGT de behandelingen voor hetzelfde tarief moeten doen, een tarief dat onder de adviesprijs van de Nederlandse Zorgautoriteit ligt. ZGT laat verder weten dat de patiëntendossiers worden overgedragen zodra de nieuwe behandelaars, naar eigen keuze van patiënt,  bij ZGT bekend zijn.

 
31-12-2016  

Tinus Kuiper gestopt op de markt

 

ALMELO – Liefst 43 jaar stond de Almeloër Tinus Kuiper op de markt met bedmode als lakens en slopen. De misère in de textielindustrie was de aanleiding en in 1973 stopte hij bij de toenmalige Twentse Damast om zijn geluk als marktkoopman te beproeven. Van Groningen tot Hardenberg en natuurlijk ook zijn hometown Almelo werd Tinus Kuiper de specialist in bedmode.
Nu op 72-jarige leeftijd stopt Tinus op de markt. Oudejaarsdag was de laatste marktdag. Reden voor een klein afscheidsfeestje onder kooplui waarmee hij al die jaren een goede relatie heeft opgebouwd. Hetzelfde geldt uiteraard voor zijn grote klantenschare. Beiden zal Tinus missen, maar het betekent nog niet dat hij achter de geraniums gaat zitten. Tinus ging mee in de tijd en via zijn webshop weet menig vaste klant in Noord en Oost Nederland hem al wel te vinden. Het werk gaat dus door, zij het minder in weer en wind en met wat meer tijd voor de kleinkinderen of voor een partijtje golf of tennis. ‘Maar hebt ze wat neudig? Gewoon kieken op www.tinuskuiperbedmode.nl ‘, aldus Tinus.

Archief
Terug naar vorige pagina