Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
17-12-2016  

Miljoenentekort op armoedebeleid in Almelo

 

ALMELO – Landelijk wordt er door zowel de VVD als PvdA van de daken geschreeuwd dt het goed gaat met de vaderlandse economie. Het begrotingstekort is nagenoeg weggewerkt volgens beide kabinetspartijen. Ook het UWV onderstreept e.e.a. met dalende WW-uitkeringen. Maar dat betekent niet dat alle burgers daarvan profiteren. De armlastige gemeente Almelo meldt een tekort op de sociale bijstand van 2,6 miljoen over 2016. Een tekort dat volgend jaar mogelijk nog stijgt als het anti- werkloosheidbeleid blijft falen.
Ook het budget voor bijzondere bijstand overschrijdt het begrootte bedrag van 1 miljoen euro met 300.000 euro. De bijzondere bijstand is bedoeld voor mensen met 115 procent van het minimum inkomen. Zij komen in aanmerking voor kwijtschelding van gemeentelijke lasten zoals rioolheffing, de afvalstoffenheffing en de verontreinigingsheffing via de leverancier van het drinkwater. Die kwijtschelding is ondanks de koppeling van gegevens met de belastingdienst geen automatisme. Sterker nog, de vrijstelling moet worden aangevraagd. Dit wordt in Almelo nog eens extra ontmoedigd door de aanvraag te verleggen naar het regionale gemeentelijke belastingkantoor in Hengelo. Inlevering van een eerste aanvraagformulier wordt nagenoeg altijd beantwoord met de stelling dat de aanvraag niet aan de gestelde eisen voldoet. Men helpt dus niet, maar ontmoedigt de aanvrager in financiële nood.
Vrijstelling van het vroegere huurdersdeel van de OZB-heffing is niet meer mogelijk. De  gemeente Almelo heeft het huurdersdeel een paar jaar geleden volledig verlegd naar de eigenaren. De meeste van hen berekenen dat bedrag door in de huur.
Verder biedt de bijzondere bijstand een éénmalige bijdrage in bijvoorbeeld de vervanging van een koelkast en wasmachine. De norm daarvoor is dat men minstens vier jaar moet rondkomen van een minimuminkomen. In 2015 werden 3.600 aanvragen goedgekeurd en ook dit is een stijgende tendens. De tendensen van Almelo zijn in meer grotere gemeenten meer of minder herkenbaar en is dus een nationaal probleem.
Het hosanna van Rutte/Asscher geldt dus niet voor iedereen!

Archief
Terug naar vorige pagina