Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
24-12-2016  

Oud- hoofdredacteur Dick Houwaart overleden

 

ENSCHEDE/ALMELO – Oud- hoofdredacteur van het Dagblad van het Oosten Dick Houwaart is afgelopen donderdag op 89-jarige leeftijd in zijn woonplaats Enschede overleden. Houwaart is geboren in Den Haag en werkte als journalist o.a. voor de Nieuwe Haagsche Courant, Het Dagblad, een soort voorloper van de toen verboden De Telegraaf, het dagblad de Christelijk-Historische Nederlander, de Amersfoortse Courant/Veluws Dagblad, de televisierubriek Attentie van de NCRV en werd in 1965 hoofdredacteur van het Dagblad van het Oosten in Almelo.
Toen het Dagblad van het Oosten in 1975 opging in Tubantia weigerde hij als vervend tegenstander mee te gaan. Na een ‘werkloos’ jaar werd hij hoofd van de afdeling voorlichting van het ministerie van Binnenlandse Zaken tot zijn VUT-leeftijd in 1989.

Houwaart werd geboren uit een gemengd huwelijk. Zijn ouders waren Dirk Franciscus Houwaart en Helena Pronkhorst. Zijn moeder was afkomstig uit een tamelijk orthodox-joods gezin. Na zijn vervroegde pensioen schreef Houwaart tal van Joods- georiënteerde boeken en werd hij steeds actiever voor Joodse organisaties. Van 1976 tot voorjaar 1989 was hij voorzitter van de Anne Frank Stichting. Van 1990 tot 2010 was hij secretaris van de stichting Maatschappij tot Nut der Israëlieten en in de jaren negentig enige jaren voorzitter van de Nederlands-Israëlitische Gemeente in Almelo. Hij was 25 jaar lang lid van de Raad voor de Journalistiek en namens het ministerie van Binnenlandse Zaken voorzitter van de ambtelijke commissie Justitie, Politie en Pers. Eind jaren zeventig, begin tachtiger jaren was Houwaart drie jaar voorzitter van de Vereniging van Letterkundigen en vice-voorzitter van het Nederlands Letterenfonds. Van 1990 tot 2000 was hij eindredacteur van de Joodse Omroep, afdeling radio. Ook schreef hij jaren lang om de veertien dagen een commentaar voor het Nieuw Israëlitisch Weekblad. 
Dick Houwaart was meer dan zestig jaar getrouwd met Willy Mallee. Zij kwam uit een religieloos gezin. Begin jaren zeventig trad zij toe tot de joodse gemeenschap. Zij werd in 2010 begraven op de joodse begraafplaats te Almelo.

Archief
Terug naar vorige pagina