Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
03-05-2019  

Brandweer blust brandje aan de Kroosstraat

 

ALMELO – De Kroosstraat (De Riet/Nieuwland I) werd deze week voor de tweede keer opgeschrikt door loeiende sirenes van hulpvoertuigen. Eerder deze week vonden agenten in een woning een dode man na alarmering van buren dat deze al geen weken meer gezien was. Na onderzoek bleek er geen misdrijf in het spel te zijn.
Vanmorgen dan een tweede alarm. In een benedenwoning van een duplex-complex bleek brand te zijn. De bovenbuurman sloeg alarm nadat zwarte rook voor zijn ramen opsteeg. De gealarmeerde brandweer was snel ter plaatse en kon erger voorkomen. Ook werd geen directe oorzaak van de brand - in het rijtjescomplex waar renovatiewerkzaamheden plaatsvinden - vastgesteld.

 
03-05-2019  

LAKA vangt bot bij rechter Urenco-geheimen

 

AMSTERDAM/ALMELO – De rechtbank in Amsterdam heeft besloten dat alle toezichtdocumenten over uranium-verrijker Urenco in Almelo voor altijd geheim blijven. Dat is de conclusie van de stichting LAKA (documentatie- en onderzoekscentrum voor kernenergie) die het geding had aangespannen om inzage in die toezichtdocumenten te krijgen.  LAKA wilde dat inzicht omdat de ‘Gemengde Commissie van levering’ Urenco toestemming gaf om verrijkt uranium te leveren aan een Amerikaanse kerncentrale waarvan wordt vermoed dat deze ook tritium produceert voor het Amerikaanse atoomprogramma. Hard bewijs is daar niet voor maar LAKA wilde dat via openbaarmaking van de toezichtdocumenten boven water halen. Dat nu heeft de rechtbank in Amsterdam op 30 april jl. verboden.
In het Verdrag van Almelo is het toezicht over Urenco, geregeld. Zo zijn Britse, Duitse en Nederlandse vertegenwoordigers benoemd van het gezamenlijke Urenco dat naast Almelo ook productievestigingen heeft in Gronau (D) en Capenhurst (GB).

Spionage Kahn
Nu de ‘boeken’ gesloten blijven, komt waarschijnlijk ook niet volledig aan het licht hoe de Pakistaan Abdul Quadir Kahn in 1976 bij Urenco bedrijfsgeheimen ontfutselde en nu als de ‘vader van de Pakistaanse atoombom’ wordt beschouwd. Ook is het zeer waarschijnlijk dat Kahn veel van zijn kennis deelde met Iran.

Lees hier The Post Online over onthullingen hoe Kahn betrapt werd.

 

 
04-05-2019  

Dodenherdenking Weth E van Dronkelaarsplein

Fotograaf Jan Bril
 

Fotoreportage (101 foto's)...

 
07-05-2019  

Statige herenhuizen aan de Ootmarsumsestraat

 

ALMELO – Op het al jaren braakliggende terrein van voormalig eigenaar Aws Beter Wonen tussen de Winkelsteeg en de Sluiskade ZZ gaat bouwbedrijf Dura Vermeer 13 statige en luxe herenhuizen bouwen passend bij de tegenoverliggende oudere herenhuizen van rond 1900. De nieuwe luxe herenhuizen worden gebouwd volgens de kromming van de straat zodat ter plekke een fraai stadsbeeld ontstaat.  Beter Wonen kon en wilde deze bouw niet realiseren binnen de kaders van de sociale woningbouw maar stelde wel dit kwaliteitsbeeld als voorwaarde bij de verkoop van de bouwkavel.

Parkeren en energielabel
De fraaie herenhuizen met energielabel A worden gasloos gebouwd en voorzien van warmtepomp en krijgen elk twee parkeerplaatsen bereikbaar via de achterzijde. Dura Vermeer biedt kopers de mogelijkheid tot uitbouw al dan niet voorzien van schuifpui aan de achterzijde en tevens indelingsopties en meerdere keuzes  ten aanzien van keuken, sanitair en badkamer.

Makelaar
Weusthuis Makelaardij uit Tubbergen is de bemiddelende makelaar waar geïnteresseerden meer informatie kan verkrijgen (www.weusthuismakelaardij.nl ). De bouw valt onder de SWK Garantie- en Waarborgregeling  en gaat starten zodra 70 procent is verkocht. De bouw neemt een periode van 12 maanden in beslag. Meer info: https://www.de13heeren.nl/#!/plan 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
10-05-2019  

Openingsparade Historisch Festival Almelo 2019

 

ALMELO – De maatschappij kent vele hobby’s. Sommigen kiezen wat extremer zoals de honderden re-enactors die allerlei Historische festivals binnen Europa afstruinen om kanonnen te laten bulderen en musketgeweren te laten knallen `a charge zoals Napoleon en zijn troepen Europa veroverde totdat hij in het Belgische landschap zijn Waterloo vond.
In Almelo wordt dat tweejaarlijks uitgebeeld bij de ‘Slag om Ruigenrode’ in het Schelfhorstpark. Deelnemers uit tal van Europese landen verdeeld over meerdere legereenheden die al dan niet voor of tegen Napoleon strijden.  Een weekend vol spektakel voor deelnemers en publiek dat eerder al eens 30.000 toeschouwers trok.
Dit alles natuurlijk niet zonder voorafgaande inspectie van regerend burger Arjen Gerritsen, snel teruggekeerd van het 65-jarige jumelagefeest in Iserlohn (D) om samen met Napoleon de parade af te nemen.

Kijk voor alle info over dit spektakel via: www.historischfestivalalmelo.nl 

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (96 foto's)...

 
14-05-2019  

200 senioren samen aan de dis in het Theaterhotel

 

ALMELO – Tweehonderd alleenstaande en eenzamere Almelose ouderen hebben een uitnodiging ontvangen om zaterdag 18 mei te worden verwend tijdens een gezamenlijk diner in het Theaterhotel. Het moet een grote verwendag worden deze eerste editie van de Grote Almelose Ouderendag, een dag om niet te vergeten waarbij de senioren naast de verwennerij zo ook in het zonnetje worden gezet.

Voor de organisatie tekent de Serviceclub 41. Leden van de serviceclub hebben het Almelose bedrijfsleven benaderd voor een glimlachdonatie van 41 euro per uitgenodigde deelnemer.  Meer mocht uiteraard ook. Mede dankzij hoofdsponsor Thuisgenoten, de stichting Zinderen en de medewerking van het Theaterhotel konden 200 eenzame ouderen worden uitgenodigd, zijnde het maximum in de zaal.
Daarmee is het nog niet gedaan, want dankzij de hoge opbrengst en de zelfwerkzaamheid van leden en ‘aanhang’ van Serviceclub 41 kan ook nog een behoorlijk bedrag gespendeerd worden voor de aanleg van een dierenverblijf en een kinderspeelplaats in de binnentuin van verpleeghuis Eugeria. Temeer daar dieren (en kinderen) een goede invloed hebben op het welzijn van ouderen.
Met dank dus aan vele sponsoren en organisatie al had woordvoerder Jaap Besteman liever nog meer ouderen een dag willen verwennen. In ieder geval werd al wel geopperd dat volgend jaar een tweede editie van de Grote Almelose Ouderendag volgt.

 
15-05-2019  

Opbrengst Roparun 2018 Almeloopers verdeeld

Jaargang 2018 leverde 117.000 euro op

Voorzitter Bert Vieleers van de stichting Leendert Vriel Almelo e.o. kan dankzij de Roparun 2018 cheque ter waarde van 5.150 euro een deel van de vrijwilligersgroep uitrusten met een Ipad zodat zij aan het bed van de patiënt kunnen assisteren bij administratieve handelingen.
De vrijwilligers van Leendert Vriel staan jaarlijks zo'n 150 terminale thuiszorgpatiënten bij.

v.l.n.r.: wethouder Arjen Maathuis, vz Bert Vieleers en Ben Kamphuis in zijn laatste rol als 'spreekstalmeester' van de Almeloopers.
 

ALMELO – De doorkomst door Almelo van Roparun 2018 in de etappe Hamburg – Rotterdam heeft de organisatoren De Almeloopers een bedrag van 22.500 euro opgeleverd, zijnde de tweede waarderingsplek gelet op het enthousiasme in Almelo.
Het bedrag werd verdeeld uitgekeerd aan De Vriezenhof te Vriezenveen dat 3.950 euro tegemoet kan zien en zo een koppelbed kan aanschaffen , zodat een partner van oncologisch /terminale patiënt bij de patiënt kan overnachten .
Hospice Het Meulenbelt Almelo kan bedragen van 6.000 euro en 3.600 euro tegemoet zien voor de aanschaf van een volledig elektrische douche-stoel zodat ook terminale cliënten waardig kunnen douchen en het tweede bedrag is bestemd voor + 12 waakmanden voor terminale kankerpatiënten en voor dementerenden met oncologische achtergrond.
De Stichting Leendert Vriel Almelo e.o. ontvangt een bedrag van 5.150 euro voor de aanschaf van 17 refurbished Ipads zodat mantelzorgers aan het bed van de patiënt kunnen assisteren bij administratieve handelingen.
De Ziekenhuis Groep Twente ontvangt bedragen van 1.800 euro en 2.000 euro voor respectievelijk  deskundigheidsbevordering en kennisverbreding palliatieve zorg 3-daagse scholing voor verpleegkundigen en voor informatie- en spelmateriaal voor kinderen van ouders met kanker, vanuit het inloophuis in het ZGT - structureel 1 middag per maand.

Daarmee  was de ‘waarderingspot’ voor de tweede prijs al overschreden, maar Roparun kende verder nog forse bedragen toe zoals 35.000 euro  voor een Wellnessruimte in het Hospice Het Noetsele in de gemeente Hellendoorn evenals + € 7.411,87 bedoeld voor een elektrische rolstoel in het Hospice.
Het Palliatief Netwerk Twente tenslotte ontvangt 52.140 euro bedoeld voor 12 opleidingsplekken op het Saxion tbv nascholing voor verpleegkundigen palliatieve zorg.

De Almelose wethouder Arjen Maathuis mocht tot zijn vreugde als sportwethouder de cheques aan de vertegenwoordigers van de verpleeginstellingen overhandigen. Henk van der Velde kwam over uit het Rotterdamse om namens Roparun de 'twee grootste klappers' van de avond te overhandigen.
Almelooper van het eerste uur Ben Kamphuis nam na 10 jaar 'sturing' afscheid van de Almeloopers die met ingang vanaf nu een nieuwe huisstijl doorvoeren dankzij een viertal shirtsponsors zoals Bosma Fiscaal & Administratief Advies, Terra Bedrijfscentrum, Obifit en Trivium Meulenbelt Zorg (TMZ). De nieuwe huisstijl is om niet ontworpen door het Enschedese buro Bam Raakt!

Fotoreportage (8 foto's)...

 
17-05-2019  

Borg gemeente voor stichting 't Hinsenveld

 

ALMELO – Het Almelose college van B&W is bereid om voor een bedrag van 250.000 euro borg te staan op een lening van 500.000 euro totaal. Voor de andere helft van de lening staat de Stichting Waarborgfonds Sport (SWS) garant. ’t Hinsenveld is de exploitatiestichting van de Mixed Hockeyclub Almelo aan de Willem de Clercqstraat waar deze zomer een nieuw waterveld wordt aangelegd. De club realiseerde eerder al een fraai nieuw clubgebouw dat geopend werd door de oud- Almeloër Maurits Hendriks (NOC/NSF).
De club telt ruim 900 leden die eerder dit jaar al instemden met en contributieverhoging vanwege de investering in een nieuw speelveld.  MHC is tevens actief op maatschappelijk gebied binnen de kaders van het Sportbedrijf Almelo en de overkoepelende beheersstichting ’t Hinsenveld lanceerde onlangs het plan om een boomgaard met 300 appelbomen aan te leggen nabij de hockyvelden. Jaarlijks zal dan de oogst geperst worden tot gezond sap dat in de kantine van MHC Almelo verkocht en geschonken gaat worden.
De borgstelling over een periode van 12 jaar door de gemeente Almelo is overigens niet voor niets. De gemeente brengt namelijk 1 procent opslag in rekening zodat ’t Hinsenveld wel rekening moet houden met 2.500 kosten over de gemeentelijke borgstelling van een kwart miljoen.

< clubhuis MHC Almelo – Foto: Jan Bril

 
17-05-2019  

Huur gemeentelijke huizen 1,6 procent omhoog

 

ALMELO – De gemeente Almelo gaat de nog in bezit hebbende woningen per 1 augustus met 1,6 procent huur verhogen. De verhoging werd conform het sociaal huurakkoord met de woningbouwcorporaties Aws Beter Wonen en St. Joseph vastgesteld. Voor sommige woningen word de huurprijs afgetopt tot op de maximaal redelijke huurprijs.
Conform het besluit van B&W worden de huurders voor 1 juni a.s. schriftelijk geïnformeerd.

Daarmee wijkt het besluit t.a.v. de gemeentelijke woningen af van de landelijke richtlijnen waarin huren met maximaal 4,1 procent mogen worden verhoogd om ‘scheefwonen’ minder aantrekkelijk te maken. De corporaties zullen wel gebruik maken om huurders met ‘te hoge’ inkomens voor sociale huurwoningen extra te belasten.

 
17-05-2019  

Almelo gaat door met Mijn Erf 2030

 

ALMELO – Het provinciale plan voor ontwikkelingsperspectieven van boeren erven op het platteland richting de jaren ’30 gaat ook door binnen de gemeentegrenzen van Almelo. De evaluatie sinds de start in 2017 laat volgens het Almelose college zien dat de inzet van ervencoaches nuttig is. ‘Het helpt agrariërs bij het ontwikkelen van een toekomstvisie voor hun erf en bij het nemen van beslissingen’, zo staat in de evaluatie en het besluit van het college te lezen.

Wethouder Jan Martin van Rees (LAS) is verantwoordelijk voor de voortgang waarbij binnen de gemeentegrenzen de eerstvolgende jaren 2 ervencoaches worden ingezet. Zij waren al actief en gaan ook andere belangstellenden uit het buitengebied rond de stad begeleiden.
Het kan gaan om agrarische ontwikkeling maar ook om afbouw vanwege gebrek aan opvolgers. Landelijk haken gemiddeld 3 procent af waarbij de vraag gesteld wordt wat te doen met de bedrijfsgebouwen in relatie met de omgeving. Ook zullen de gesprekken ‘verdiept’ worden met onderwerpen als het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer, biodiversiteit, energietransitie en ondermijning. Dit laatste vanwege het toenemend aantal wietkwekerijen en drugs-labs op het platteland in verhuurde gebouwen waarbij verhuurders vaak de dupe worden van criminelen. Via het doorstartende plan Mijn Erf 2030 wil ook de gemeente Almelo haar steentje bijdragen om bewoners op het platteland te helpen bij hun werk- en woonomgeving met het blik gericht op de toekomst.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
21-05-2019  

Justitie Informatiedienst weer één in Almelo


Het in 2011 gerenoveerde oude belastingkantoor aan de Raveslootsingel
 

ALMELO – De ICT’ers en digitaliseerders van de Landelijke Justitie Informatiedienst zitten in Almelo weer samen onder één dak. Justid, zoals de dienst ook wel genoemd wordt, maakt het integer en integraal persoonsbeeld binnen de justitiële ketens toegankelijk door digitale justitiële informatie voor de ketenpartners te ontsluiten: veilig, op tijd, op maat en op niveau. Zo wordt dat geschreven op de website van de dienst die valt onder het Ministerie van Justitie en Veiligheid en er voor zorgt dat de rechtbanken in Nederland en de advocatuur kan beschikken over de juridische dossiers van cliënten bij rechtsvervolging maar waar ook burgers inzage mogen verzoeken in hun eigen strafdossier.

Sinds enige jaren is Justid geconcentreerd op vier locaties in Nederland, te weten Almelo, Leeuwarden, Den Haag en Zutphen dat direct ressorteert onder de vestiging Almelo. De digitale dienst van Justitie moet voor de rechtspraak de dossiers papierloos toegankelijk maken voor bevoegden. Het is een van de gevolgen om bezuiniging en het samenvoegen van rechtbanken, zoals dat in het laatste decennia gebeurde, mogelijk te maken.

In Almelo zetelde de hoofdvestiging van Justid Nederland al enige jaren in het voormalige bankgebouw tegenover de rechtbank aan de Egbert Gorterstraat. Vorig jaar werd begonnen met alvast een gedeeltelijke verhuizing naar het vroegere belastinggebouw aan de Raveslootsingel dat in particulier bezit in 2011 werd gerenoveerd, nadat toch werd afgezien van ‘inhuizen’ door Justid in het gebouw van de in functie ‘uitgekleedde’ Rechtbank Almelo ten faveure van Zwolle onder de noemer Rechtbank Overijssel. Dit tot ergernis van rechters, medewerkers en advocatuur. Omdat veel ‘zaken’ al enige jaren in Zwolle worden afgehandeld,  zit de rechtbank in Almelo in een te ruime jas. Onlangs kocht de Rijksgebouwendienst wel het vroegere kantoor van Royal ten Cate pal aan het station, om daar een kleinere rechtbank te realiseren. Het grote gebouw wordt dan afgestoten. Wel blijft mogelijk de voor enige jaren in gebruik genomen extra beveiligde en van alle communicatieapparatuur voorziene miljoenen euro’s kostende zittingszaal in gebruik, maar voor de rest dreigt leegstand voor kantoren en zittingszalen in het gehuurde pand.

Inmiddels is Justid in Almelo al gegroeid naar 300 werknemers en deze hebben nu allen onderdak in het vroegere gerenoveerde belastingkantoor dat beeldbepalend rechtsboven de spoortunnel in de Wierdensestraat uitsteekt.

 
21-05-2019  

Politie geheimzinnig over geweldsincident

 

ALMELO – Dinsdag startte de politie een forensisch onderzoek in een woning aan de Pijlkruidstraat in Almelo. De woning werd aan het zicht onttrokken door een groot scherm waarachter ook de porta cabin van het forensisch team werd verplaatst. Omtrent de reden laat de politie nog niets los, maar via buurtbewoners werd wel bekend dat maandagavond voorafgaand aan de start van het onderzoek, een verdachte werd afgevoerd naar aanleiding van een geweldsincident dat volgens de politiewoordvoerder plaatsgevonden zou hebben tussen zondagavond en maandagavond. Volgens omwonenden zou het bij de aanhouding gaan om de bewoner van het huis dat nu onderzocht wordt op sporen. Daarbij werd een arrestatieteam ingezet.
Ook werden omwonenden ondervraagt naar mogelijke waarnemingen als getuige rondom het huis dat het middelpunt is van het onderzoek. Over de aard en inhoud van het onderzoek wil de politie geen mededelingen doen, waardoor het gissen blijft wat er precies heeft plaatsgevonden. Wel de mededeling dat er geen dodelijk slachtoffer gevallen is en daarmee is volgens de politie genoeg gezegd.

Wel doet de politie een oproep aan diegenen die mogelijk zondag/maandag iets ongewoons gezien hebben bij de woning aan de Pijlkruidstraat. Zij worden dringnd verzocht met spoed contact op te nemen met de politie via telefoonnummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem? Bel dan met M op 0800-7000.

Fotoreportage: Alwin Winkel Fotografie
 

Fotoreportage (5 foto's)...

 
22-05-2019  

Einde sociale werkvoorziening Soweco in zicht


Het jaar begon nog feestelijk voor Soweco-directeur Drs. Reinier van Broekhoven maar het voornemen van het bestuur van de gemeenschappelijke regeling Soweco is bitter ontvangen.
De Ondernemingsraad, directie en Raad van Commissarissen van Soweco is enorm teleurgesteld en heeft aangekondigd zich tot het uiterste te verzetten. Zelf is men van mening dat Soweco het best presterende sociale werkbedrijf van Nederland is.
Bestuursvoorzitter Arjen Maathuis (VVD), tevens wethouder in Almelo, kan de borst dus nat maken!
 

ALMELO – De colleges van B&W van de gemeenten Almelo, Hellendoorn, Rijssen-Holten, Tubbergen, Twenterand en Wierden willen de gemeenschappelijke regeling inzake sociale werkvoorziening ontbinden. Daarmee lijkt het doek te vallen voor het 50-jarig werkvoorzieningsschap Soweco dat al die jaren mensen met een afstand tot werk een alternatieve werkplek bood.
Het voornemen is mede een gevolg van gewijzigd regeringsbeleid dat feitelijk inhield dat geen nieuwe mensen met een beperking kunnen instromen maar emplooi moeten gaan vinden in het reguliere bedrijfsleven.

Soweco tradt de laatste jaren al meer op als arbeidsbemiddelaar en zette al een groot deel van de werknemers uit bij bedrijven in de regio, maar de colleges van de deelnemende gemeenten willen nu deze vorm van arbeidsbemiddeling meer op lokale leest schoeien. Dat kan tot verschillen van beleid leiden tussen de gemeenten die samen 50 jaar optrokken. De gemeente Rijssen-Holten dreigde jaren geleden al uit de gemeenschappelijke regeling te stappen maar de forse financiële claim die dat met zich meebracht voorkwam toen de uittreding.

Sindsdien werden al afdelingen geprivatiseerd. Naast bemiddeling biedt Soweco nu nog zelf beschut werk voor een klein deel van het totale arbeidspotentieel van ruim 2.100 mensen waarvan de meesten via dochterbedrijf Soflex BV elders zijn uitgehuurd voor werk. Op zich draait Soweco financieel binnen de kaders maar daar ziet het bestuur van Soweco, zijnde wethoudervertegenwoordigingen van de deelnemende gemeenten, een kentering. Wel acht het bestuur nog een deel van Soweco te kunnen privatiseren. Het bestuur heeft het voornemen al met de directie en raad van commissarissen van Soweco besproken. Daar is de reactie op z’n minst teleurstellend en worden nog wel toekomstkansen gezien voor Soweco.
Het bestuurlijke voornemen, zal ongetwijfeld nog breed bediscussieerd worden in de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten, maar de ‘mangel’ van het sobere rijksbeleid is wel stevig.

Zie hier de Raadsbrief Soweco van het Almelose college van B&W aan de gemeenteraad en de Jaarstukken 2018.

 
22-05-2019  

Almelo rolt aanpak wijkteams verder uit

Na succes proef in Windmolenbroek en Nieuwstraatkwartier
  ALMELO - Vorig jaar startte de gemeente Almelo met een proef met wijkteams. Inwoners van de Windmolenbroek en het Nieuwstraatkwartier kunnen met vragen over zorg, schulden, jeugdhulp, werk en inkomen dichtbij huis terecht. Wethouder Van Mierlo van Zorg: "Na een half jaar blijkt dat we door meer preventief en integraal te werken inwoners beter kunnen helpen. Bovendien is minder maatwerk nodig waardoor we de kosten van de zorg en participatie verlagen." Vanwege het succes van de proef wil het college vanaf 2020 de werkwijze gaan toepassen in de hele stad.
Lees verder...

 
22-05-2019  

Nieuwe Infowijzer voor Almelose senioren

 

ALMELO – Avedan, het vroegere Scoop Welzijn, heeft een nieuwe Infowijzer voor senioren in Almelo uitgebracht. Hierin vindt u een tachtigtal onderwerpen, verdeeld over twaalf hoofdstukken. Informatie over gezondheid, wonen, voeding, verzorging, vervoer, geld, contact en beweging. Tevens vindt u allerlei organisaties en instellingen die u verder kunnen helpen als u een probleem, vraag of goed idee hebt.
De Infowijzer voor senioren is ook waardevol voor familieleden, kennissen en voor professionals en vrijwilligers die voor en met senioren werken. De informatie in de Infowijzer is aan verandering onderhevig. Het boekje wordt daarom eens in de twee jaar opnieuw uitgebracht. De digitale versie van de Infowijzer, die op de website van Avedan te vinden is, wordt regelmatig vernieuwd.

(vanwege de nieuwe privacywetgeving mag Avedan deze infowijzer niet meer automatisch toesturen, wel kunt u de gedrukte versie afhalen bij het kantoor van Avedan aan de Plesmanweg 9L in Almelo of verzoeken om toezending via email infowijzer@avedan.nl met opgave naam en adres.)

 
24-05-2019  

Mapei verkast van Almelo naar Apeldoorn

 

ALMELO/APELDOORN – Lijmproducent Mapei gaat haar hoofdvestiging voor Nederland in Almelo verhuizen naar Apeldoorn. Het Italiaanse Mapei dat wereldmarktleider is in lijmproducten voor de bouw met een omzet van 2,5 miljard euro, vestigde zich in 2009 in Almelo met als doel de hoofdvestiging te worden voor de Benelux. Dat kwam er niet van want Mapei Benelux S.A. bleef alsnog in het Belgische Grâce-Hollogne. In Almelo kwam toen ook een trainingscentrum om de bouwwereld de lijmtechnieken te leren met de producten van Mapei.

Anno 2019, 10 jaar na zich in Almelo gevestigd te hebben op Twentepoort Oost vanwege de ligging aan de A35/A1, maakt Mapei Nederland echter de stap naar Apeldoorn  waar het een nieuw onderkomen bouwde aan de Oude Apeldoornseweg met hoofdkantoor, showroom, trainingscentrum en magazijn. Directeur Paul Spee die in februari 2016 werd aangesteld als managing director bij Mapei Nederland BV is blij met het nieuwe onderkomen omdat in Almelo het ‘jasje’ te krap werd en al eerder het magazijn vanuit Apeldoorn opereerde vanwege de centralere ligging. Met de nieuwbouw, komt nu alles met ingang van volgende week maandag weer onder één dak. 
Wereldwijd telt Mapei 87 dochterondernemingen en 81 productievestigingen in 31 landen. Publiekelijk kreeg Mapei vooral naamsbekendheid door sportsponsoring, met name in de wielersport. 

 
29-05-2019  

Feest in Huize Savenije en bij Bolk

 

ALMELO - Bij Bolk Transport was er vandaag al bescheiden een gebakje bij de koffie, nemen we aan, want directielid en mede-eigenaar Joop Savenije werd vandaag 65 jaar. In de transportwereld is Joop geen onbekende. Hij was de grote pionier voor de ‘heavy duty’ transporten bij de Almelose transportonderneming. Routeplanning, transportbegeleiding, het stond allemaal nog in de kinderschoenen decennia geleden maar Joop Savenije was de man van het eerste uur. ‘Nog altijd het mooiste van het vak’, liet hij zich jaren later eens ontvallen toen Joop al naar een directiefunctie was opgeklommen en ook medevennoot werd toen grondlegger Henk Bolk een stap terug deed om de bedrijven Bolk Transport en de CTT-terminals stapsgewijze over te doen aan het trio  André Pluimers, Joop Savenije en Gerco Linthorst.
Nog maar enkele jaren geleden kon Joop het dan ook niet laten - toen Bolk Transport liefst 27 gigantische lagertanks vanuit Emmen vervoerde en plaatste bij de Guinness brouwerij in het Ierse Dublin – om weer eens het ‘veld’ in te trekken. Niet vanwege zorgen of alles ‘safe and secure’ zou verlopen, maar meer vanwege de spanning en charme die dit soort extreme transporten met zich meebrengen.
Thuis werd Joop in vroegere jaren dan ook wel eens gemist als hij ‘met zijn jongens’ door Europa trok met dit soort megatransporten. Dat is inmiddels niet meer het geval want Joop zit nu meer op kantoor, Maar hij rent nog wel eens op sportschoentjes over Almelose wegen. Dat maken we tenminste op uit de tekst die Joop vanmorgen vroeg bij verrassing kon lezen op een gigantisch spandoek naast de bungalow. Vanavond dus feest in Huize Savenije, alleen dat ‘trekken van Drees’ moet nog wel even wachten.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
31-05-2019  

Aalderinkssingel gevaarlijkste weg van Nederland


Thorbeckelaan/Aalderinkssingel/Apollolaan, meest dodelijke rotonde van Nederland in de laatste vijf jaar

DE TOP 5 IN OVERIJSSEL
1. Aalderinkssingel - Almelo
2. Ootmarsumsestraat - Almelo
3. Zuiderstraat/Bornerbroeksestraat/Bornsestraat - Almelo
4. N377 Dalfsen-Hardenberg
5. Nieuwstraat* - Almelo

* Inmiddels is de Nieuwstraat geheel gereconstrueerd

DE TOP 10 TRAJECTEN VAN NEDERLAND
1. Aalderinkssingel/Kolthofsingel - Almelo
2. Planetenweg - Velsen
3. Heemstedestraat/Plesmanlaan - Amsterdam
4. Juliana van Stolberglaan/Willem de Zwijgerlaan - Alkmaar
5. N387 - Midden-Groningen
6. N34 - Borger-Odoorn
7. Deventerweg - Zutphen
8. Generaal Spoorlaan - Rijswijk
9. Rijksstraatweg - Haarlem
10. Korreweg/Ulgersmaweg - Groningen
 

ALMELO – Amper een km lang meet de Aalderinkssingel in Almelo, maar hij staat wel te boek als de meest gevaarlijke weg van Nederland. Volgens onderzoeksbureau VIA heeft de vriendelijk ogende niet al te drukke Aalderinkssingel dat te danken aan twee dodelijke ongevallen in de periode 2015-2018, zo meldde het Radio en TV-programma Een Vandaag via woordvoerder en directeur Erik Donkers van VIA dat het onderzoek in opdracht van STAR, een samenwerkingsverband van de politie en verzekeraars uitvoerde over ruim 43.000 lokale, provinciale en rijkswegen.

Negatieve 'score' slaat in als een bom
De ‘score’ sloeg in als een bom in het Almelose gemeentehuis waar verantwoordelijk wethouder Arjen Maathuis  (VVD) aangaf enorm geschrokken te zijn. De wethouder wees er op dat zo’n 10  jaar geleden de verkeersregelinstallatie juist plaats gemaakt had voor een rotonde met gescheiden fietspaden en voetgangersoversteken om de doorgaande weg tussen Aalderinkshoek en Kerkelanden volgens de toen geldige voorschriften veiliger te maken. ‘Ik wil  laten onderzoeken waardoor de ongelukken veroorzaakt worden. Dat kan de inrichting zijn, maar het kan ook gedrag van mensen zijn’, aldus Maathuis in zijn reactie bij Een Vandaag.

Onderzoeker VIA meldde 11 ongevallen alleen bij de rotonde Thorbeckelaan/Aalderinkssingel/Apollolaan maar ook de kruising Aalderinkssingel met de César  Franckstraat wordt door velen als gevaarlijk beschouwd. Hier is de filevorming voor de spoorovergang vaak aanleiding om te gehaast over te steken. Ook hier ging al eens een auto over de kop.

De eerstvolgende meting kan weer geheel anders zijn, maar de reacties van omwonenden geven volgens de onderzoekers toch aan dat vooral de rotonde gevaarlijk is omdat automobilisten maar al te vaak de fietser geen voorrang verlenen. Ouders van schoolgaande kinderen, brengen dan ook meestal hun kinderen weg naar de naastliggende basisschool De Zegge en halen ze ook weer op. ‘Iedere twee drie weken gebeurt hier wel iets’, zo een reactie van een wijkbewoner. Fietsers en bromfietsers zijn meestal de slachtoffers bij de rotonde.
De Aalderinkssingel wordt door de onderzoekers niet eens zo’n drukke weg genoemd, maar naast de 2 dodelijke slachtoffers die in de gemeten tijdsperiode te betreuren vielen, noteerde men ook nog eens 6 ongevallen waarbij mensen gewond raakten en telde de politie ook nog eens 13 ongevallen met alleen blikschade.

De 5 gevaarlijkste wegen per provincie

Extra signalering

De gemeente Almelo maakte voor de huidige bestuursperiode extra geld vrij om gevaarlijke wegsituaties veiliger te maken. Zo werden onlangs bij een paar zebrapaden aan de Berlagelaan ter hoogte van het winkelcentrum Van Gogh extra knipperlichten in de weg aangebracht om automobilisten extra te attenderen op de oversteekplaatsen. De aanleiding was hier een dodelijk ongeval dat veel ophef veroorzaakte omdat een jonge automobilist veel te hard reed en daarbij een jeugdige overstekende fietser over het hoofd gezien had.
De roep om dit soort knipperlichtjes in het wegdek is groot. Zo ook in de Schelfhorst rondom het gelijknamige winkelcentrum. Vooral de oversteek in de Stins wordt in deze geduid als gevaarlijk vanwege het aantal ongevallen. Fietsers, voetgangers en rolstoelers uit de aanliggende zorgwoningen aan De Burcht maken veel gebruik van deze oversteek .

Extra geld is nodig

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) kaartte eerder al aan dat gemeenten te weinig geld hebben om onveilige situaties adequaat aan te kunnen pakken. Het gemeentefonds, de toekenning van middelen van rijkswege aan gemeenten, is daarvoor te krap. Provincies zouden daarom meer geld beschikbaar moeten stellen uit het provinciale wegenfonds dat gefinancierd wordt door de opcenten in de wegenbelasting. Dit temeer daar het aantal doden in het verkeer de laatste jaren weer stijgt en dan vooral op provinciale wegen en wegen binnen de bebouwde kom.

Flitspaal in Almelo eveneens een 'topper'
Almelo heeft tevens de eer een van de meest renderende flitspalen van Overijssel binnen haar gemeentegrens te hebben. De flitspaal in de Wierdensestraat staat als derde 'topper' te boek in Overijssel, maar de vele eurotonnen die deze 'paal' jaarlijks oplevert, verdwijnen in de 'zakken' van het Ministerie van Justitie.

Top 3 flitspalen Overijssel eerste 4 maanden 2019
1. paal 3613 Kampen FIP ON-IJL N50 Oost - 6.562
2. paal 3617 Almelo FIP ON-TW Wierdensestraat Oost - 5.091
3. paal 3093 Zwolle FIP ON-IJL ZwartewaterAllee - 4.672

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina