Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
03-05-2019  

LAKA vangt bot bij rechter Urenco-geheimen

 

AMSTERDAM/ALMELO – De rechtbank in Amsterdam heeft besloten dat alle toezichtdocumenten over uranium-verrijker Urenco in Almelo voor altijd geheim blijven. Dat is de conclusie van de stichting LAKA (documentatie- en onderzoekscentrum voor kernenergie) die het geding had aangespannen om inzage in die toezichtdocumenten te krijgen.  LAKA wilde dat inzicht omdat de ‘Gemengde Commissie van levering’ Urenco toestemming gaf om verrijkt uranium te leveren aan een Amerikaanse kerncentrale waarvan wordt vermoed dat deze ook tritium produceert voor het Amerikaanse atoomprogramma. Hard bewijs is daar niet voor maar LAKA wilde dat via openbaarmaking van de toezichtdocumenten boven water halen. Dat nu heeft de rechtbank in Amsterdam op 30 april jl. verboden.
In het Verdrag van Almelo is het toezicht over Urenco, geregeld. Zo zijn Britse, Duitse en Nederlandse vertegenwoordigers benoemd van het gezamenlijke Urenco dat naast Almelo ook productievestigingen heeft in Gronau (D) en Capenhurst (GB).

Spionage Kahn
Nu de ‘boeken’ gesloten blijven, komt waarschijnlijk ook niet volledig aan het licht hoe de Pakistaan Abdul Quadir Kahn in 1976 bij Urenco bedrijfsgeheimen ontfutselde en nu als de ‘vader van de Pakistaanse atoombom’ wordt beschouwd. Ook is het zeer waarschijnlijk dat Kahn veel van zijn kennis deelde met Iran.

Lees hier The Post Online over onthullingen hoe Kahn betrapt werd.

 

Archief
Terug naar vorige pagina