ALMELO – Het provinciale plan voor ontwikkelingsperspectieven van boeren erven op het platteland richting de jaren ’30 gaat ook door binnen de gemeentegrenzen van Almelo. De evaluatie sinds de start in 2017 laat volgens het Almelose college zien dat de inzet van ervencoaches nuttig is. ‘Het helpt agrariërs bij het ontwikkelen van een toekomstvisie voor hun erf en bij het nemen van beslissingen’, zo staat in de evaluatie en het besluit van het college te lezen.
Wethouder Jan Martin van Rees (LAS) is verantwoordelijk voor de voortgang waarbij binnen de gemeentegrenzen de eerstvolgende jaren 2 ervencoaches worden ingezet. Zij waren al actief en gaan ook andere belangstellenden uit het buitengebied rond de stad begeleiden.
Het kan gaan om agrarische ontwikkeling maar ook om afbouw vanwege gebrek aan opvolgers. Landelijk haken gemiddeld 3 procent af waarbij de vraag gesteld wordt wat te doen met de bedrijfsgebouwen in relatie met de omgeving. Ook zullen de gesprekken ‘verdiept’ worden met onderwerpen als het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer, biodiversiteit, energietransitie en ondermijning. Dit laatste vanwege het toenemend aantal wietkwekerijen en drugs-labs op het platteland in verhuurde gebouwen waarbij verhuurders vaak de dupe worden van criminelen. Via het doorstartende plan Mijn Erf 2030 wil ook de gemeente Almelo haar steentje bijdragen om bewoners op het platteland te helpen bij hun werk- en woonomgeving met het blik gericht op de toekomst. Fotoreportage (1 foto's)... |