Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
01-05-2013  

Robotbouwers De Telgenborgh terug uit VS

 

ALMELO - Al sinds enige jaren neemt basisschool De Telgenborgh deel aan de First Lego League (FFL) waar wereldwijd 20.000 schoolteams (200.000 kinderen) uit 70 landen competitie leveren in het bouwen van robots e.d. met Lego. Een van de twee teams van De Telgenborgh presteerde het te worden afgevaardigd naar de wereldfinale in St. Louis, Verenigde Staten. De reis werd mogelijk gemaakt door bedrijven uit Almelo en de regio en het werd voor het Robot GNR8N van De Telgenborgh een onvergetelijke reis. Dit team bestaat uit 8 leerlingen, die allen erg hard hadden geoefend om 3 presentaties in het Engels te geven over hun onderzoek over Senior Solutions om ouderen het leven wat prettiger te maken, de robot en het teamwork van programmeren dat er bij kwam kijken. Het team won de Benelux-finale en kwam door die prestatie in St. Louis uit tegen 80 andere finalisten. Uiteindelijk leverde men daar een puike prestatie en kreeg het ter herinnering een medaille. Bovendien kreeg het veel applaus en aandacht voor de ingestudeeerde yells die door de hal schalden. Kortom het smaakt naar meer bij De Telgenborgh.

Fotoreportage (13 foto's)...

 
02-05-2013  

Je eigen mobieltje op het spoor via internet

 

ALMELO – Tom Oude Lansink uit Almelo raakte zondag jl. zijn smartphone kwijt op het parkeerterrein bij de club waar hij tennist. Maar de Almeloër is zijn handige mobieltje op het spoor doordat de foto’s die met het apparaat worden gemaakt automatisch op het internet verschijnen ook als het toestel met een andere simkaart in gebruik is.

< De bijgaande foto is dus gemaakt met het toestel van Tom en hij wil dus zijn toestel terug. Daar kan de persoon op de foto dus aan meewerken door de simkaart van Tom te herplaatsen zodat er contact mogelijk is.

 
03-05-2013  

Machinefabriek Boessenkool groeit als kool !

  ALMELO – De Almelose machinefabriek Boessenkool dacht in maart 2011 klaar te zijn voor de toekomst met de opening van een extra bedrijfshal van 5.500 m2. De hal heeft een hefvoorziening van 120 ton waarmee werkstukken op de nieuwe carrousel-draaibank van 5 meter doorsnede en 4 meter hoogte mechanisch kunnen worden bewerkt en waar ook de 1000 Ampère installatie voor het lassen onder poederdek werd geïnstalleerd. Directeur Eelco Osse zag destijds de toekomst zonnig tegemoet ondanks dat de crisis toesloeg. “Voor specialisten als machinefabriek Boessenkool is altijd werk”, dacht directeur Osse van de Osse Equipment Manufacturing Group, waartoe ook Thomassen Machining in Rheden toebehoort, destijds hardop.

Maar inmiddels heeft Boessenkool al weer enige nieuwe stadia doorlopen. In 2012 werd gevierd dat de Almelose specialist in metaalbewerking projecten waar hoge eisen aan worden gesteld precies 11o jaar bestond. Onlangs werd wereldkundig gemaakt dat het bedrijf een dikke order in de wacht had gesleept voor het betere laswerk. Boessenkool was er in geslaagd en oplossing te vinden voor in een cilinder van slechts 5 cm doorsnee met een lengte van 1,5 meter het zogenaamde ‘cladding´ te kunnen uitvoeren, een gecertificeerde en geautomatiseerde TIG-oplassing middels ‘Hot Wire´ met hoogwaardig (stroperig) toegevoegd materiaal op een willekeurig basismateriaal. Daarmee is het maken van dergelijk hoogwaardig equipment voor bv. delfstofwinning of andere hogedruktoepassingen een belangrijke nieuwe markt voor de OEM-Group geworden. De ontwikelingen bij Boessenkool gaan dus razendsnel en opnieuw is men uit het jasje gegroeid.
Lees verder...

Fotoreportage (1 foto's)...

 
03-05-2013  

AMK concerteert in Leipzig en Dresden

 

ALMELO – Het Almelo’s Mannen Koor is vanmorgen bijtijds vertrokken voor een vierdaagse reis naar Leipzig en Dresden. Het gezelschap zal zaterdag 5 mei concerteren in de Nicolaikerk te Leipzig en het geeft een dag later een matinee-concert in de Frauenkirche te Dresden.
Maandag wordt het gezelschap in Almelo terug verwacht.
Later dit jaar concerteert het AMK op 17 november in het Theaterhotel ter ere van het 19e lustrum. Aan dit concert wordt meegewerkt door de fameuze groep FROMMERMANN.

Foto: Coen Mulder

Fotoreportage (1 foto's)...

 
03-05-2013  

SP´ers opgepakt voor nachtje Karelskamp

 

ALMELO – Overal in het land wordt het verzet tegen het voornemen van staatssecretaris Fred Teeven en minister Opstelten om 30 penitentiarie inrichtingen te sluiten heviger. Niet alleen de 3.700 bewaarders komen in het verzet maar ook de politie werkt mee aan protestacties. Zo werden vanmiddag bij het station de Almelose SP-raadsleden Frits Akse en Mineke Heitink en het SP-Statenlid Gezina van der Ven door de Almelose ‘Hermandad’ in de boeien geslagen. Partijgenoot en Tweede Kamerlid Nine Kooiman mocht zich door het ministerie van Justitie niet laten opsluiten maar was wel bij de actie aanwezig. Het lag in de bedoeling dat de SP’ers een nachtje cel tegemoet gingen, maar alleen Frits Akse wordt pas op zaterdagmorgen weer de poort uitgestuurd bij De Karelskamp. De dames kregen een ‘enkelbandje’ en zitten vanavond gewoon thuis voor de buis net zoals Teeven van plan is met duizenden delinquenten om zijn bezuiniging van 350 miljoen euro te kunnen invullen.
Burgemeesters van ‘getroffen’ steden met een P.I. inrichting klagen richting de pers en de Tweede Kamer ach en wee, maar er is nog geen burgemeester die Teeven en Opstelten tot ‘persona non grata’ heeft verklaart in de gemeente waar men de scepter zwaait.
Het echte keiharde verzet lijkt uit Noord Holland te komen. Gemeenten en provincie bundelen hun krachten en laten onderzoeken wat die bezuiniging van 350 miljoen euro op de begroting van justitie feitelijk kost. Gemeenten vrezen namelijk dat de politie-inzet groter wordt indien delinquenten men een enkelbandje hun ‘straf’ thuis moeten uitzitten. Ook zou daardoor meer inzet van Boa’s nodig zijn voor meer toezicht. Het herplaatsen van 3.700 bewaarders acht men in Noord Holland onmogelijk waardoor de bewaarders uiteindelijk in een uitkeringssituatie belanden. Gevreesd wordt dat al die kosten gewoon op het bordje van de betrokken gemeenten terecht komen en uiteindelijk meer gaat kosten dan met de bezuiniging wordt beoogd.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (8 foto's)...

 
03-05-2013  

Gibby en The Kipnuggets winnen finale

 

ALMELO - Op vrijdag 3 mei speelden de winnende teams uit de wijken Ossenkoppelerhoek, Sluitersveld, de Wierdensehoek en De Riet/Nieuwland de finale van BuurtLeague Almelo in het Polman Stadion. Elf teams kwamen uiteindelijk in actie. Bij de leeftijdscategorie 9-12 jaar kwam Gibby als winnaar uit de strijd. Matthias Schamp reikte hen de prijs uit. Zij bekijken zondag samen de wedstrijd Heracles Almelo - FC Twente in het Polman Stadion. Bij de categorie 13-16 jaar kwam The Kipnuggets als winnaar uit de bus. Brian van Loo overhandigde hen hun prijs.
Naast het voetbaltoernooi konden de enthousiaste speler meedoen aan een workshop breakdancen, voetvolleyen, penalty’s schieten of prijzen winnen bij het Rad van Gezondheid.

BuurtLeague Almelo is een gezamenlijk initiatief van Beter Wonen, GGD Twente, Heracles Almelo Scoort Voor Iedereen, Loes Infocentrum, NAXT, ROC van Twente, Scoop Welzijn en Sportbedrijf Almelo.

Klik hier
voor de fotoreportage van Harry Broeze

 
03-05-2013  

Feest en toekomst 110-jarig Heracles

 

ALMELO – AVC Heracles en Heracles Almelo hebben beide een gezamenlijke geschiedenis die 110 jaar terug ligt in de tijd. Ooit op 3 mei 1903 begonnen onder de naam AVC Hercules maar toen men na alle successen in de oostelijke competitie landelijk ging spelen, moest uiteindelijk de naam worden gewijzigd omdat het Utrechtse Hercules al anno 1882 bestond en dus de oudste rechten had. Hercules werd in Almelo dus Heracles. De Almelose club werd twee keer in haar historie landskampioen in 1927 en 1941.
De voorzitters aan het woord in AW…

< Heracles Almelo speelt zondagmiddag (12.30 uur) in het Polman Stadion de derby tegen FC Twente in speciale jubileumshirts. Na de wedstrijd wordt er officieel afscheid genomen van het viertal Daryl van Mieghem, Geoffrey Castillion, Marko Vejinovic en Everton Ramos da Silva.

 

 
03-05-2013  

IISPA en Sportpark sluiten?

 

ALMELO – Wethouder Jan van Marle heeft de sportverenigingen in Almelo een brief gestuurd met voorstellen om voor 2017 totaal één miljoen euro te bezuinigen op de beïnvloedbare sportbegroting van iets meer dan drie miljoen euro. Een derde moet dus worden gesneden in het budget om de op zwart zaad zittende gemeente weer financieel boven water te krijgen. De meest vergaande voorstellen zijn sluiting/privatisering van de nieuwe topsporthal IISPA en zwembad Het Sportpark. Ook wordt overwogen twee gymlokalen te verkopen.
De andere voorstellen betekenen marktconforme huren voor sportaccommodaties tot volledige zelfsupport van buitensportaccommodaties.

Lees ook: 'Schrikbeeld'


Bezuinigingsvoorstellen amateursport Almelo

 
03-05-2013  

Almeloër De Blok beste bestuurder Nederland

 

ALMELO - Directeur Jos de Blok van de Almelose thuiszorgorganisatie Buurtzorg is door het VPRO tv-programma "De Slag om Nederland" verkozen tot beste bestuurder van Nederland. Volgens de programmamakers is De Blok iemand die het werkelijk om de zorg voor cliënten gaat en toont hij dat door zelf nog regelmatig op de ‘werkvloer’ actief te zijn. De Blok begon samen met enkele collega’s de nieuwe thuiszorgorganisatie in 2006. Hij zette daarbij vaste verzorgende teams op met verzorgers en wijkverpleegkundigen zodat cliënten niet telkens andere mensen over de vloer krijgen. De Blok breide sindsdien aan de groei van Buurtzorg over geheel Nederland en werd in 2011 en 2012 ook al verkozen tot beste werkgever van Nederland. In 2012 won Buurtzorg tevens de Gouden Gazelle Award voor grote bedrijven van het Financieel Dagblad.

 
04-05-2013  

Dodenherdenking Weth. E. van Dronkelaarplein

 

ALMELO - Vanavond vond de officiële herdenking van slachtoffers en gesneuvelden uit de Tweede Wereldoorlog en van gesneuvelde militairen in vredesoperaties plaats bij het monument aan het Wethouder E. van Dronkelaarplein. Na de toespraak van burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld, volgde een gedicht dat wordt voorgedragen door een leerlinge van de scholengemeenschap St. Canisius. Om één minuut voor acht wordt de taptoe geblazen, waarna het om acht uur precies 2 minuten indrukwekkend stil werd rondom het plein voordat de krans- en bloemlegging begon door instanties en burgers. De sfeervolle muzikale omlijsting werd verzorgd door de Almelose koren en de Almelose Christelijke Harmonie. Ook de burgemeester van de Duitse partnerstad Iserlohn Dr. Peter Paul Ahrens woonde in alle bescheidenheid de herdenking bij en legde een krans. De aanwezigheid van de burgemeester van de partnerstad is al zo’n 10 jaar gebruikelijk.

De plechtigheid werd voorafgegaan door een herdenkingsdienst in de kapel van Hof 88 m.m.v. het gemengd koor van het Apostolisch Genootschap, waarna de stille tocht volgde naar het Wethouder E. van Dronkelaarplein.
Eerder op de dag werden door leden van het college van B&W al kransen gelegd op de R.K. Begraafplaats St. Barbara, de Algemene Begraafplaats ’t Groenendael en de R.K. Begraafplaats in Bornerbroek,
In Bornerbroek vond 's avonds op hetzelfde tijdstip eveneens een herdenking en gebedsdienst plaats en werden bloemen gelegd bij de graven van gesneuvelde geallieerde militairen op de R.K. Begraafplaats in Bornerbroek.

Fotoreportage: Nick Zweers, Coen Mulder en Jan Bril

Fotoreportage (51 foto's)...

 
07-05-2013  

Wie wordt Mbo-uitblinker ROC van Twente 2013?

  ALMELO - Het ROC van Twente met vestigingen in Almelo, Enschede, Hengelo en Rijssen heeft drie studenten genomineerd voor de verkiezing Mbo-uitblinker 2013. Ze zijn door hun docenten voorgedragen vanwege hun uitzonderlijk prestaties tijdens de stage. De studenten voeren inmiddels volop campagne om t/m 29 mei zoveel mogelijk stemmen te werven. In combinatie met het jury-oordeel levert dat tijdens een feestelijke uitreiking op donderdag 30 mei op ROC-locatie Wierdensestraat in Almelo dé Mbo-uitblinker op die het ROC van Twente mag vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale op 10 oktober a.s.
Lees verder...

 
08-05-2013  

Metamorfose stadion tot muziektempel

 

ALMELO - Het stadion van Heracles Almelo ondergaat een ware metamorfose deze week. De grasmat is bedenkt met een speciale vloer en tegen een van de lange zijdes wordt een mega-podium opgetrokken. De voetbaltempel wordt een muziektempel en dit allemaal voor het grote feest vrijdagavond a.s. ter gelegenheid van het 110-jarig bestaan van de club.
De mat is uiteraard aangelegd om de kunstgrasmat van TenCate te beschermen. Het podium biedt niet alleen ruimte voor de artiesten en bands, maar ook voor twee grote ledwalls links en rechts. Daarop worden life beelden van de artiesten vertoond, maar ook tussen optredens door, beelden uit de rijke geschiedenis van de club.
Om 18.00 uur gaan de poorten open. Optredens van de gebroeders Ko, Jannes, de 3 Baritons, Waylon en, tot slot vanaf 23.00 uur, dj Sander Kleinenberg. Deze laatste komt met een spectaculaire show, waarin hij ook gebruik maakt van Heracles-beelden. Voorafgaand aan deze artiesten treden de in Almelo wereldberoemde Harry Tienstra, Johnny Bolk, de Heeren van Almelo en de rockers van de Non Food band op. Entree slechts 10 euro, ook op de avond zelf nog verkrijgbaar aan de poort.

Fotoreportage (4 foto's)...

 
09-05-2013  

Drukke boekenmarkt tijdens Hemelvaart

 

ALMELO – Onder het motto ‘Even afstappen in Almelo’ kan de boekenmarkt in het centrum van Almelo een succes worden genoemd. Duizenden bezoekers struinden rond op zoek naar juist dat ene boek of stripverhaal wat men graag nog eens wil lezen en misschien wel op een van de 150 kramen te vinden kon zijn. Voeg daarbij de optredens van o.a. de Nederlandse Bob Dylan Ap Daalmeyer, de Ierse folk van The Beggars Clan en de Almelose zangeres Eva Luitsz en het sfeertje is prima. Bovendien waren door het mooie weer ook de terrassen goed bezet zodat het goed toeven was in de binnenstad.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (18 foto's)...

 
10-05-2013  

Groots feest bij 110 jarig bestaan Heracles


De 'Heeren van Almelo' waren ook van de partij.
Foto: Nick Zweers
 

ALMELO – Het bestaan van 110 jaar Heracles werd vrijdag gevierd met een groots ‘Kidsclub’ Heracles evenement op de velden van AVC Heracles de ‘moeder’ van de profclub Heracles Almelo dat in 1974 als stichting werd afgescheiden omdat de financiële risico’s van betaald voetbal door de amateurclub niet meer te dragen waren. Daar was destijds niet iedereen voor, maar het gebeurde wel. De historie van de clubs is dus dezelfde met twee landstitels in 1927 en 1941.
In 1954 was de club er bij toen voor het eerst betaald voetbal werd gespeeld tot de splitsing in 1974. Beiden behielden de naam Heracles en het zwart-witte gestreepte shirt en anno 2013 gaat het beide goed. AVC Heracles door een grote ledenaanwas en Heracles Almelo dat naam maakt als opleidingsclub van talentvolle voetballers en aan de vooravond staat van het negende opeenvolgende seizoen in de eredivisie. Al met al 110 jaar Heracles in Almelo met naast het grandioze ‘Kidsclub’ feest ook nog eens een ‘knallende’ feestavond in het Polman Stadion met duizenden toeschouwers die genoten van o.a. Jannes, Waylon, de 3 Tenors en meer.

Fotoreportage: Nick Zweers Fotografie en Coen Mulder

Lees ook het artikel over 110 jaar Heracles in AW

Fotoreportage (52 foto's)...

 
11-05-2013  

Allemaal Opel verrassingen op de Koornmarkt

 

ALMELO – Van oudsher is Opel een der geliefdste automerken in Europa. Wie kent ze nog de Opels van toen zoals de Kapitän, de Rekord of de Kadett. Al enige jaren is de Astra de grote renner bij Opel en ook de Insignia mag er zijn, maar er is meer. Opel Kamp showde vandaag op de Koornmarkt o.a. de nieuwe stijlvolle Opel Cascada. In de Cosmo uitvoering standaard rijk uitgevoerd en vanaf € 34.395,- kan hij volgende week bij u voor de deur staan.

Dan de nieuwe Mokka, een compacte SUV die niet alleen stijlvol is maar ook ongelooflijk veelzijdig en praktisch. Deze innovatieve nieuwe Opel Mokka combineert de hoge zit en brutale uitstraling van een SUV met het wendbare karakter van een compacte auto.

Voor de sportieve rijders is er de dynamische Opel Astra GTC. De compacte vijfzitter met coupé-looks heeft een zeer expressief design en is geïnspireerd op het concept van de Opel GTC Paris. De Astra GTC is daardoor een intelligente en prachtig vormgegeven droomauto geworden.

En dan stond er ook nog de compacte ADAM met zijn brutale uitstraling en zijn knallende kleuren. Helemaal customizen tot je precies hebt wat je wilt en dan lekker toeren door de stad of voor de lange afstand. De ADAM is geschikt voor beide en geeft menig rijder al veel plezier.
Hebt u het gemist zaterdag op de Koornmarkt? Dan als de wieder weerga naar Opel Kamp aan de Weezebeeksingel!

Fotoreportage: Nick Zweers

Fotoreportage (11 foto's)...

 
12-05-2013  

Oudste Almeloër overleden

 

ALMELO – Op bijna 102 jarige leeftijd is vrijdag 10 mei in de vroege avond Zweitze Boonstra overleden. Hij was de oudste mannelijke inwoner van Almelo. Tot 1 februari woonde hij zelfstandig aan de Planthofsweg. Met letterlijk pijn in het hart vertrok hij die dag naar het ziekenhuis. Na een korte herstelperiode werd hij tijdelijk opgenomen in De Koppel om in april de overstap te maken naar Hoog Schuilenburg. Terug naar zijn geliefde plek aan de Planthofsweg bleek een moeizame en schier onmogelijke weg.
Zweitze Boonstra was 61 jaar gehuwd met Hermina Albertsen, die op 87 leeftijd in 1999 overleed. Hij laat een dochter en twee kleinkinderen na. Hij wordt deze week in besloten kring gecremeerd.
Tekst en foto: Jan Hammink
 

 
13-05-2013  

Plofkraak Windmolenbroeksweg Almelo

 

ALMELO - Rond 04.30 uur in de vroege ochtend van zondag op maandag hebben onverlaten een plofkraak uitgevoerd van een geldautomaat van de ABN Bank bij het Winkelcentrum Van Gogh aan de Windmolenbroeksweg. De automaat is volledig verwoest. Hoeveel is buitgemaakt is nog onbekend. Politie Oost nederland heeft de zaak in onderzoek en een extern beveiligingsbureau houdt momenteel toezicht op de plaats van het delict.

Fotoreportage: Roel Immink

Fotoreportage (8 foto's)...

 
13-05-2013  

Start Schone Wijk Weken in Almelo

 

ALMELO - Twente Milieu en de gemeente gaan komende weken aan de slag om Almelose buurten er schoon, gezond en fris uit te laten zien. Dit gebeurt op verschillende manieren. Zo worden straten geveegd, ook op plekken waar veegwagens normaal niet goed bij kunnen, en wordt zwerfvuil en overtallig blad opgeruimd.
Waar en wanneer?

De precieze planning - wanneer in welke straat geveegd wordt - is te vinden op de website van Twente Milieu. Hieronder de globale wijkplanning:
•Week van 22 t/m 26 mei - Schelfhorst, klein stukje Sluitersveld
•Week van 27 t/m 31 mei - Centrum Almelo
•Week van 10 t/m 14 juni - Windmolenbroek
•Week van 24 t/m 28 juni - De Riet, Kollenveld, 't Nijenrees

Meedoen?

Het is fijn wanneer buurtbewoners zelf meehelpen aan de schone wijk weken. Dat kan op verschillende manieren:
•Parkeer uw auto op de schoonmaakdag op een andere plek, zodat veegwagens er goed bijkunnen. Zodra uw straat aan de beurt is, ontvangt u hierover een melding van Twente Milieu.
•Maak het stukje trottoir voor uw woning schoon en veeg afval naar de goot, zodat veegwagens het kunnen meevegen.
•Actief meehelpen? Graag! Tijdens het schoonmaken heeft Twente Milieu ‘Schone Wijk Weken’ hesjes en afvalknijpertjes beschikbaar.

 

Fotoreportage Jan Bril

Fotoreportage (31 foto's)...

 
14-05-2013  

Honderden wandelaars in Avond4Daagse

 

ALMELO – Het waren in vroegere tijden ooit duizenden wandelaars in de Almelose Avond4Daagse die zelfs van meerdere startpunten vertrokken maar in de loop der jaren kwam daar flink de klad in. Toch is volgens de organisatoren een kentering waarneembaar en is het aantal deelnemers weer groeiende, mede ook omdat een aantal basisscholen aan de Avond4Daagse deelnemen. Een 500-tal deelnemers loopt mee en krijgt na het volbrengen van de keuzeafstanden van 5, 10 of 15 km na de vierde tocht een herinneringsmedaille.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (13 foto's)...

 
16-05-2013  

Club NJOY nu ook officieel geopend

 

ALMELO – Al vorige maand opende Club NJOY aan het Waagplein haar deuren voor het publiek, maar woensdag jl. werd ook de officiële opening gevierd met tal van genodigden.
Fotograaf Coen Mulder nam een kijkje.
 

Fotoreportage (25 foto's)...

 
16-05-2013  

Boekpresentatie ‘PROCEDURES en PISTOLEN'

 

ALMELO - Op 16 juni 2008 is Nederland wereldnieuws. Restauranthouder Ahmet O. gijzelt een wethouder en vier ambtenaren in het stadhuis van Almelo. Landelijke media, zoals Zembla en Pauw & Witteman, brengen uitvoerig verslag. Zembla wint er de De Loep 2009 mee als beste audiovisuele productie op het gebied van onderzoeksjournalistiek en de echtgenote van Ahmet O. zet toenmalig burgemeester Menno Knip flink op zijn nummer toen hij het een terroristische daad noemde. De gijzeling leidde tot vele onderzoeken en tot meer dan 300 aanbevelingen omtrent vergunningverlening binnen de gemeente Almelo.
Ahmet O. zit zijn straf uit en wordt na vrijlating naar alle waarschijnlijkheid uitgewezen terwijl de gemeente Almelo hem blijft achtervolgen met schadeclaims. De zaak leidde tot de canard in De Telegraaf van ‘crimefighter’ Fred Teeven (VVD) over de ‘Turkse maffia’ die in de stad zou heersen
Schrijfster Mirjam Pool, werkte ten tijde van de gijzeling op contractbasis bij de gemeente Almelo en was in het stadhuis toen de gijzeling plaatsvond. Zij deed haar eigen onderzoek en sprak met Ahmet O. en de vijf gegijzelden en zette haar visie neer in haar boek ‘Pistolen en procedures’.
Meindert Fennema, emeritus hoogleraar politicologie aan de UvA en voormalig docent van Mirjam Pool, sprak over een spannend lezend boek dat hem deed denken aan het boek ‘In Cold Blood’ van Truman Capote. Fennema is columnist in de Volkskrant en actief voor GroenLinks in de gemeente Bloemendaal.
ISBN: 9789045703145
Prijs: € 24.95
Verkrijgbaar in de boekhandel


Lees hier het commentaar van juridich adviesbureau JEEJAR op de inhoud van het boek aangaande de handelswijze van de gemeente in de gevoerde vergunningenstrijd t.a.v. Grandcafé De Rechter met uiteindelijk een faillissement van de onderneemster tot gevolg.
De doorgedraaide echtgenoot zit een straf uit van 11 jaar.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (16 foto's)...

 
17-05-2013  

Vernieuwbouw Eugeria begint nog dit jaar

 

ALMELO – CarintReggeland wil nog voor het eind van het jaar beginnen met vervangende nieuwbouw van verpleeghuis Eugeria op de hoek Vriezenveenseweg/Ootmarsumsestraat. Architect Dolf Jorissen uit Rijssen maakte een concept van meerdere los van elkaar staande wooncomplexen voor 36 patiënten en een hoofdgebouw waarin voorzieningen komen als dagbesteding, restaurant, kapsalon, behandelruimtes, fysiotherapie en sauna. Centraal tussen de diverse gebouwen komt een tuin met doorkijkjes vanuit de gebouwen, zodat een losse structuur van bebouwing ontstaat.
De vernieuwbouw zal zo’n 3 jaar in beslag nemen. De eerste fase is de sloop van de laagbouw en vervangende nieuwbouw voor dementerenden aan de Vriezensenveenseweg.  De eindfase van de vernieuwbouw van Eugeria ligt aan de zijde van de Ootmarsumsestraat.

 
17-05-2013  

Stichting Dierenzorgcentrum schenkt bloemetje

 

ALMELO – Het bloemetje van de maand april van de stichting Nieuw Dierenzorgcentrum Almelo was voor de heer Jan Gierveld. Hij had bij zijn pensionering op het bedrijf waar hij afscheid nam bekend gemaakt dat eventuele giften bestemd waren voor de stichting om een steentje bij te dragen aan de realisatie van een nieuw dierenzorgcentrum in de regio Almelo. Het bedrag dat bijeenkwam is nog niet geheel bekend, omdat nog niet alle enveloppen zijn geteld. Stichtingsvoorzitter Rob Snijder dankte dierenliefhebber Gierveld met een bloemetje van de Bloemenschuur.

 
18-05-2013  

Almeloopers vertrokken naar Hamburg

 

ALMELO – Voor de vijfde keer op rij nemen de Almeloopers deel aan Roparun en voor de tweede keer de looproute Hamburg-Almelo-Rotterdam over een afstand van 550 km. Doel is het inzamelen van geld ter bestrijding van kanker en het verlichten van de leefomstandigheden voor patiënten.
Vanmorgen vertrok het team van Almeloopers bestaande uit Bas Heuvelman, Danielle Steggink, Dennis de Boer, Gerdijanne Leestemaker, Hans Peter de Ruiter, Helen Spaans – Rutten, Maarten van Minnen, Robert Oude Elberink, fietsers Astrid Schelvis, Boukje Schoof, Truus Lucas, Willem Dijkema, chauffeurs Gerhard van Limbeek, Jeroen Stegeman, Natanaël La Cruz, Renate Wijermars, masseurs Dennis Spoolder, Leon Kamphuis, Merel Grashof, Rob Stein, motorrijder Philip Dhert, algemene ondersteuning Marcel Pullen, cameraman Ronald Voort, teamcaptain Ben Kamphuis en verzorgers Cees den Bouwmeester, Corine Steggink en Petra Wijnen per bus naar Hamburg. Naar verwachting komt het team op eerste Pinksterdag rond 18.00 uur door het centrum van Almelo en dwars door café België om vervolgens het terrein van de Pinksterfeesten in Bornerbroek aan te doen.
In het centrum zoals op de Koornmarkt en het Amaliaplein zullen de deelnemers aan Roparun weer hartstochtelijk worden toegejuicht en dat kan duren tot in de laatste uurtjes, want de laatste lopers worden zo rond het middernachtelijk uur verwacht.

Fotoreportage: Jan Bril

 

Fotoreportage (50 foto's)...

 
18-05-2013  

Curve Collective Festival in Indië-complex

 

ALMELO - Een vernieuwend festival waar met name volle vrouwen zich thuis voelen. Dat is het Plus Size Festival dat Curve Collective Twente zaterdag organiseerde in het Indië-complex. Met grote maten mode, beauty, uiterlijke verzorging, interactieve workshops, kunst, entertainment, culinaire verrassingen en meer werd het publiek onderhouden.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (46 foto's)...

 
18-05-2013  

Breien met oude videobanden in Wevershuisje

 

ALMELO – De Almelose Inge Witvers demonstreerde zaterdagmiddag in het Wevershuisje hoe je van oude videobanden kunstzinnige voorwerpen kunt maken middels breien of haken.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (5 foto's)...

 
18-05-2013  

Rectorshuis kan eindelijk over in private handen

 

ALMELO – De inschrijving voor het voormalige Rectorshuis van het al vele jaren geleden gesloopte klooster De Goede Herder aan de Vriezenveenseweg, is gewonnen door de familie Wissink.
Uiteindelijk waren er vijf bieders, waarvan dat van Wissink als meest serieus gezien kan worden met een bod van 271.101 euro. Het is nu aan de gemeente om te besluiten of de verkoop doorgaat. Het pand was al eerder formeel verkocht aan Tactus Verslavingszorg, die het wilde slopen voor vervangende nieuwbouw voor de behandeling van drugsverslaafden. Verzet uit de buurt en van veel andere Almeloërs tegen de voorgenomen sloop, leidde er toe dat de gemeenteraad daar alsnog een stokje voor stak. Tactus Verslavingszorg zag daarop alsnog af van de koop en liet de overeenkomst ontbinden.
De familie Wissink - ook eigenaar van het nieuwe Lidl-pand aan de Bornsestraat – wil van de karakteristieke woning een juweeltje maken en er gaan wonen. In een deel van de bestaande aanbouw komt dan een kantoor. Daarvoor moet wel veel achterstallig onderhoud worden gepleegd, want de gemeente heeft dat als eigenaar zoals gewoonlijk flink laten sloffen.

Lees ook: ‘Wikken en wegen Rectorsvilla De Goede Herder

 

 
20-05-2013  

Rustplek en verzorging voor Roparunners

 

ALMELO - Rond de centrumhaven in Almelo was voor de deelnemers aan Roparun van Hamburg naar Rotterdam een rust- en verzorgingsplek ingericht. Masseurs moesten stramme spieren weer los maken, want er restte nog 260 km voordat de aankomst op de Coolsingel in Rotterdam op 2e Pinksterdag een feit is. De start vanuit Almelo gaat via Bornerbroek waar nog een onthaal wacht op het terrein van de Pinksterfeesten.
Op de Coolsingel wacht eveneens een grootse huldiging en komen ook de lopers vanuit Parijs aan.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (51 foto's)...

 
20-05-2013  

Grootse doortocht Roparun in Almelo

 

ALMELO – Ook de tweede doorkomst door Almelo van Roparun in het traject Hamburg-Rotterdam was weer groots. Team 260, zijnde de Almeloopers die aan hun vijfde Roparun toewaren, kregen uiteraard het meest applaus maar ook de andere teams werden niet vergeten.

Later dan gepland kwamen de eerste lopers in het begin van de avond over de groene ‘kunstgrasmat’ op de Koormarkt om vervolgens, via een ommetje door Café België, vooral op het Amaliaplein te worden toegejuicht door drommen toeschouwers.
Onder de toeschouwers werden ook de Wierdense burgemeester Henk Robben en de bezuinigende Almelose sportwethouder Jan van Marle gespot.
Het Almelose team haalde ruim 50.000 euro bijeen voor palliatieve zorg dat via Roparun wordt gefinancierd.

Fotoreportages: Jan Bril, Roel Immink en Coen Mulder

Fotoreportage (161 foto's)...

 
20-05-2013  

Natte kruiwagenrace bij ‘t Wetshuys

 

ALMELO – Voor de achtste keer op rij werd er 2e pinksterdag op de Koornmarkt door taverne ’t Wetshuys een kruiwagenrace georganiseerd. De regen was de spelbreker voor het grote publiek, maar de deelnemers hadden desondanks een plezierige middag en dat was belangrijker dan winnen.
Coen Mulder maakte er de foto’s.
 

 
21-05-2013  

Spectaculaire pré-demo van Havendagen

 

ALMELO – Van donderdag 18 t/m zondag 21 juli worden weer de Almelose Havendagen georganiseerd. Vanmiddag was er al een klein voorproefje met een spectaculaire ‘Flyboard’ demonstratie. Zwaaien en zwieren middels waterkracht gaven spectaculaire beelden.

Fotoreportage: Coen Mulder

 

Fotoreportage (25 foto's)...

 
22-05-2013  

Parkeerkuil Haven NZ dicht voor bouw stadhuis

 

ALMELO - Vanaf maandag 27 mei wordt de bouw van een nieuw stadhuis zichtbaar door het sluiten van de parkeerkuil aan de Haven NZ. Dit doet de gemeente om onveilige situaties rondom het bouwterrein en de uitrijroutes van het bouwverkeer te voorkomen. Automobilisten worden daarom verwezen naar de parkeergarage bij het stadhuis en de parkeerplaatsen aan de Boddenstraat, maar u kunt voor langparkeren goedkoper terecht in de nieuwe parkeergarage naast het station bij de JAVA-toren.

<< Naast de fysieke overlast, volgt natuurlijk ook vele jaren de financiële last in uw knip!
Overigens valt dat nog een euroton mee, omdat de gemeente een drietal leningen afsloot met een totale som van dik 35 miljoen euro tegen een lagere rente dan was voorzien. Het totale investeringsbudget bedraagt € 58.765.578,-- inclusief dik 12 miljoen euro verlies op het Fortezza-debacle. Dat laatste kan nog ruim één miljoen euro hoger uitpakken, omdat de gemeente al bijna 2 jaar procedeert tegen projectontwikkelaar Van der Looy uit Weert, omdat de contractueel verplichte betaling van de bouwleges nimmer is geschied.
Wel weer leuk voor het Almelose ego is dat het nieuwe stadhuis werd ontworpen door de geboortige Almeloër Vincent van der Meulen. Hij ontving in maart jl. het op één na hoogste duurzaamheidskeurmerk van BREEAM-NL voor het ontwerp.

 
23-05-2013  

Fun IE Fit geopend door ‘mister´ MAX Jan Slagter

 

ALMELO – Bij stichting De Klup Twente weten ze hoe PR werkt. Niemand minder dan Omroep MAX voorzitter Jan Slagter kwam naar Almelo om het al in gebruik zijnde nieuw digitale Fun IE Fit Centrum te openen. Wethouder Gerrit van Woudenbergh assisteerde want hij heeft natuurlijk al enige ervaring in de televisiewereld in de vijf uur show als voormalig voorzitter van de Nederlandse Keurslagers achter de braadpan. Het werd dus vooral een feestje en dat zal ongetwijfeld nog een vervolg krijgen in een uitzending bij Omroep MAX.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (25 foto's)...

 
24-05-2013  

Sv DRC bijna klaar voor Open Dag op De Riet

 

ALMELO – Een dag voor de Open Dag timmert de timmerman rustig door, trekt de ‘terreinknecht’ de lijnen op het veld, boenen anderen de vloer in clubgebouw De Kauwe, monteren de elektriciëns de laatste lichtarmaturen en vult de voorzitster de koelkast met frisdrank voor de dag van morgen als fusieclub Sv DRC 2012 zich presenteert aan het grote publiek. Maanden werd er gezwoegd om nog zover te komen dat einde seizoen de resultaten zichtbaar zouden zijn. Het clubgebouw en de kleedkamers werden flink onderhanden genomen met een nieuw systeemplafond, een nieuw geïsoleerd dak en vier betegelde kleedkamers.
Zaterdagmiddag om 13.00 uur dus vrij baan voor de kinderen in de wijk met tal van activiteiten op het veld en met de medewerking van o.a. de oud- Heracles Almelo-speler Rudie Reekers en beloftentrainer René Kolmschot. Heracles mascotte Bultje is er ook voor een fotoshoot met de Kids.
Ga kijken en beleef de vooruitgang op sportcomplex De Riet !

Fotoreportage (9 foto's)...

 
24-05-2013  

MAFF en Beeldbuis Festival werken samen

 

ALMELO/ZWOLLE – Het Almelose Media Art Flow Festival (MAFF) is een samenwerking aangegaan met het Beeldbuis Festival in Zwolle. Het Beeldbuis Festival is een zelfstandig onderdeel van het grote stadsfestival in Zwolle dat begin september 2013 in die stad zal worden gehouden.

<< De samenwerking bestaat uit het delen van kennis, maar ook uit het opzetten van lichtkunstprojecten. Een project dat gezamenlijk ingezet zal worden is van kunstenaarsgroep het Blauwe Uur. Zij tonen in 2013 tijdens MAFF een enorme drijvende en lichtgevende baby in Almelo, in de stadsvijver bij de bibliotheek in Almelo.

Naast gezamenlijk tonen van lichtkunstprojecten, zal MAFF vertegenwoordigd zijn op Beeldbuis en Beeldbuis op MAFF in Almelo in 2013.
MAFF is in Almelo op 27 en 28 september 2013.
Binnenkort is er al werk van MAFF te zien op de Twente Biënnale in Enschede, daar wordt een Cookie machine (met licht en geluid) getoond in het Balengebouw, de centrale plek van de Twente Biënnale.

 
25-05-2013  

Koop een zonneauto, steun Solar Team Twente

 

ALMELO – Het Solar Team Twente is een van de deelnemers die ook in 2013 weer zal pogen om de World Solar Challengerace over 3000 km dwars door Australië te winnen. In oktober is het zover maar vooraf moet ook de nodige aandacht aan public relations worden verricht. Een der activiteiten is het aan de man brengen van 3D geprinte modellen middels ‘crowdfunding’. Vandaag was men dus present op de Koornmarkt om de nodige aandacht te vragen.
Deed men dat in voorgaande jaren doormiddel van een symbolische actie ‘Adopt a Cell’, nu door de verkoop van het 3D schaalmodel à raison van 25 euro. Geen prijs voor zo’n miniatuur ‘high tech’ hebbedingetje dat laag voor laag wordt opgebouwd met de mest moderne 3D-printtechniek.
U kunt het team steunen door een schaalmodel te bestellen via www.solarteam.nl zodat de 16 Twentse studenten van de UT en Saxion in oktober a.s. opnieuw een gooi kunnen doen naar de overwinning in de formule 1 Challenge voor zon- aangedreven voertuigen.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (16 foto's)...

 
25-05-2013  

Open Dag Sv DRC een succes

 

ALMELO – De Open Dag van fusieclub Sv DRC 2012 kan een succes worden genoemd. Een honderdtal kinderen namen deel aan de clinics, het boardingvoetbal en het streetsoccer en vermaakten zich met het luchtkussen, de ranja-automaat, de ijsjes en natuurlijk patat. Met dank ook aan de oud- Heraclesprofs Peter Reekers en René Kolmschot en balvirtuoos Steve Lemaire terwijl de ouders toch ook vooral de metamorfose van clubgebouw De Kauwe en de kleedkamers bekeken.
Voorzitster Henriëtte van Limbeek keek vergenoegd rond en constateerde dat iedereen plezier had en daar is het haar om te doen. Met plezier voetballen op De Riet om te beginnen bij de kinderen uit de wijk. “Ik hoop en verwacht dat wij hebben laten zien dat er voorwaarts wordt gedacht en dat de club kan blijven werken aan de toekomst. Daar zetten wij als bestuur de schouders onder zodat de basis is gelegd voor groei van de club. Belangstellenden kunnen zich dus aanmelden, want daarvoor was de Open Dag ook bedoeld”, aldus Van Limbeek.

<< Bultje was populair bij de kinderen
Fotograaf Coen Mulder had een drukke dag en sjeesde van de Koornmarkt naar De Riet om vervolgens nog bij 't Dok in de Noordelijke binnenstad een reportage te maken.
Kijk dus ook
hier naar de foto’s van Chantal Logtenberg die bij DRC eveneens foto's maakte.

Bultje is het beeldmerk van de veelvuldig geprezen Camping De Beerze Bulten van oud- Almeloër Jan Hagedoorn.

Fotoreportage (24 foto's)...

 
25-05-2013  

Pleinfeest bij ´t Dok

 

ALMELO – Het jaarlijkse Pleinfeest bij Buurthuis ’t Dok aan het Sumatraplein was weer een feest voor jong en oud. Spelen op het plein, live muziek en uiteraard een rommelmarkt om te snuffelen of er nog iets van uw gading bij zat.

Fotoreportage: Coen Mulder en Jan Bril

Fotoreportage (75 foto's)...

 
26-05-2013  

Rabobank steunt 6 projecten in Almelo

 

ALMELO – Donderdag jl. ontvingen 6 verenigingen en stichtingen uit Almelo met een cultureel doel een bijdrage uit het Rabobank Projectenfonds van Rabobank Noord Twente. De Bewonerscommissie Beekzicht & Beekrede, Stichting Cosbo, Stichting Doelpunt, Almelo's Christelijk Mannenkoor, Stichting Budget Op Orde Almelo en zelfs de semi-ambtelijke organisatie Scoop Welzijn, dat haar opdrachten krijgt van de gemeente Almelo, kregen een bijdrage. In totaal werd in het St. Jansgebouw in Wierden aan de Almelose organisaties een bedrag van € 15.250,-- uitgekeerd.

Organisaties in Wierden en Twenterand die geld kregen waren: Christelijk Mannenkoor Vriezenveen, Zomerkamp Vriezenveen, KNNV Werkgroep Educatieve Kruidentuin, Stichting MaaltijdVoorziening Twenterand, Plan 't Slot Vriezenveen-Oost, Ouderraad OBS De Touwladder en Reddingsbrigade Wierden.

In Tubbergen gingen bijdragen naar: Klootschietersvereniging Mander, IJsbaanvereniging De Kleêne Moat, Parochie St. Pancratius, VV Reutum, Cluster Paardensport Verenigingen Gemeente Tubbergen, Tennisvereniging De Bekkelweide, Stichting Sport en Recreatie Tubbergen en Schaats Trainings Groep Albergen.

Het totale bedrag dat werd uitgekeerd door het Rabobank Projectenfonds bedroeg € 46.950,--.

Aanvragen voor de tweede helft van 2013 dienen voor 1 oktober a.s. bij Rabobank Noord Twente binnen te zijn. Het aanvraagformulier is te vinden op
www.rabobank.nl/noordtwente 

 
27-05-2013  

Megahome wil bouwgrond niet afnemen


Voor het rijden van rally's heeft 'Quote-miljonair' Willy Welles nog wel geld.
 

ALMELO – De Almelose projectontwikkelaar Megahome zit al twee jaar in zwaar weer en vocht al met gemeenten als Emmen en NoordOostpolder en krijgt nu ook last van de gemeente Almelo. Het Almelose college van B&W volhardt in de koopovereenkomst van bouwgrond in het Weggelergebied tussen de gemeente en Megahome.
Het conglomoraat MEGA NPB BV van ondernemer - Quote-miljonair - Willy Welles staat financieel zwaar onder druk en moet alle zeilen bijzetten om te overleven. Het wil daarom de 86 kavels in het Weggelergebied niet afnemen. De gemeente heeft echter het terrein bouwrijp gemaakt en wil geld zien. Dat is overigens makkelijker gezegd dan gedaan. Ook van projectontwikkelaar Van der Looy uit Weert heeft de gemeente nog steeds ruim 1 miljoen euro tegoed uit het Fortezza-debacle waarvoor de gemeente al een verlies van 12 miljoen euro heeft ‘weggepoetst’ in de bouw van een nieuw stadhuis.

 
27-05-2013  

De Riet start nieuwe acties voor Dienstencentrum


De voorzieningen voor ouderen worden marginaal op De Riet. Naast de dreigende sluiting van het Dienstencentrum is in 2010 al besloten dat de stadsbus naar De Riet eind dit jaar komt te vervallen.
 

ALMELO - Om de nodige financiën bijeen te krijgen en daarmee het Dienstencentrum de Riet voor sluiting te behouden, start het actiecomité de komende dagen met een tweetal acties.

Op dinsdag 28 mei om 19.00 uur heeft het actiecomité een inspreekbeurt aangevraagd bij de informatieve raad in het stadhuis. Het initiatief tot dit gebeuren komt van wethouder Mieke Kuik, die bereid is de ontbrekende E 20.000,- om het centrum open te houden, te willen betalen maar daarvoor aan handen en voeten gebonden is door de gemeenteraad. Coördinator Hendry Bosch zal trachten de gemeenteraadsleden van Almelo zover te krijgen dat zij akkoord gaan met het beschikbaar stellen van dit bedrag.

Woensdag 29 mei a.s. om 15.00 uur komt wetenschapper dr. Aafko de Vries uit Nijverdal, bekend van diverse publicaties en TV uitzendingen, een lezing houden met als onderwerp; “Ouderen en de overheid” met als subtitel “Hoe kunnen beiden elkaar aanvullen”.
Het actiecomité heeft hiervoor naast haar gebruikers en vrijwilligers de complete gemeenteraad van Almelo uitgenodigd alsmede de wethouders. Het is de bedoeling dat de gemeenteraadsleden in discussie gaan met Dhr. de Vries waarbij het dienstencentrum de Riet centraal zal staan.
Overigens is er vrije toegang voor alle inwoners, belangstellenden van Almelo.

 
27-05-2013  

Eerste Almelo Promotie Café voor STAP

 

ALMELO – De nieuwe Stichting Almelo Promotie hield maandagavond haar eerste Almelo Promotie Café voor iedereen die zich betrokken voelt bij de stad Almelo, in Grand Café Willem de 4e aan het Amaliaplein. Vaste onderwerpen van het terugkerende STAP-Café zijn o.a. gesprekken met markante Almeloërs, Almelo muzikaal en Proef Almelo, kortom een maandelijkse bijeenkomst om te verbinden in navolging van de bijeenkomsten van Zakelijk Almelo.

Fotoreportage: Coen Mulder

 

Fotoreportage (25 foto's)...

 
28-05-2013  

Noordik VMBO leerlingen veilig op stage

 

ALMELO – Alle leerlingen van de technische afdelingen van CSG Het Noordik VMBO aan de Van Renneslaan hebben tot tevredenheid van locatiedirecteur Langbroek de cursus Basisveiligheid (VCA) succesvol doorlopen. Met het behalen van het VCA-certificaat kunnen de leerlingen veiliger op stage omdat zij nu de handvatten hebben die veiliger werken mogelijk maakt.

De cursus is samengesteld door de ArboUnie in samenwerking met regiocoördinatoren en met input van docenten. Deze bestaat uit alle benodigde theorie, moduletoetsen, overzichttoetsen en een afsluitende toets via de toetsenbank van het Platform vmbo Bouwtechniek. Leerlingen krijgen de mogelijkheid de stof te verwerken en worden getoetst op het moment dat zij daaraan toe zijn.

Onderwerpen die de cursus behandeld, zijn onder andere ARBO, persoonlijke beschermingsmiddelen, brandveiligheid, gevaarlijke stoffen, elektriciteit, werken op hoogte, gereedschap en gezondheid.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
29-05-2013  

Leerlingen Pius X naar duurzaamfinale Inespo


Foto: Sebastiaan, Sanharib, Kevin, Koen en Tom bereiden zich voor op de finale.
 

ALMELO - Vijf leerlingen van het Pius X College doen van 2 tot en met 7 juni mee aan de internationale finale van de duurzaamheidsolympiade Inespo. Sebastiaan van Kooten, Sanharib Issa, Kevin Vonk, Koen ter Beke en Tom Nijenhuis presenteren in de Nieuwe Kerk in Middelburg hun project Central Lighting Facility.
De leerlingen hadden zich onlangs al verrassend geplaatst voor de finale, door in een voorronde tientallen Nederlandse scholen achter zich te laten. Nu moeten zij laten zien dat hun oplossing voor een duurzaamheidsvraagstuk goed genoeg is om in een internationaal deelnemersveld stand te houden.
Volgens docenten Jan Wim Peters en Stephan Schouten, die de leerlingen begeleiden, hebben ze in ieder geval iets intelligents uitgedokterd. “Ze hebben bedacht dat licht centraal kan worden opgewekt, om het vervolgens via glasvezelkabels naar iedere gewenste ruimte te transporteren. Het voordeel hiervan is dat je geen elektriciteitsaansluiting nodig hebt en daarnaast is het natuurlijk een kostenbesparing. Je zou het bijvoorbeeld kunnen gebruiken op plekken waar weinig infrastructuur is, zodat men daar toch goedkoop aan licht kan komen.”
Of het project van de vijf knappe koppen in de prijzen valt is nog maar de vraag, want de concurrentie is groot. Maar liefst 350 andere middelbare scholieren uit 47 landen strijden mee om de prijzen. Uit eigen land doen tien teams mee. De beste projecten winnen deelname aan wetenschapsolympiades in Brazilië, de Verenigde Staten of binnen Europa.

 
30-05-2013  

Raad loopt niet warm voor Dienstencentrum

Fotoreportage: Jan Bril
 

ALMELO - Het lijkt er op dat de gemeenteraad niet warm loopt voor de strijd van de gebruikers van Dienstencentrum De Riet om het gebouw open te houden voor activiteiten voor senioren. Scoop-directeur Annabel Engles meldde in het discussieprogramma Rumoer dat zij er inmiddels in geslaagd is om bijna alle activiteiten te plannen en te verdelen over vijf wijkcentra in de stad. Nog voor twee activiteiten zoekt zij onderdak.
Zij wees er op dat de gemeenteraad haar een bezuinigingstaak heeft opgelegd van 300.000 euro waardoor ze wel genoodzaakt werd om op de huisvestingskosten en de kosten van een beheerder te sparen.
Verantwoordelijk wethouder Mieke Kuik gaf daarvoor al in september vorig jaar groen licht waardoor het verzet onder aanvoering van coördinator Hendry Bosch een achterhoede gevecht lijkt. AWS Beter Wonen deed weliswaar een gereduceerd huuraanbod, maar het ‘gat’ blijft 20.000 euro. Bovendien lijkt de coalitie VVD/CDA/PvdA niet bereid om de bezuinigingstaak bij te stellen. Slechts een aantal kleinere fracties met voorop PVA wil het Dienstencentrum De Riet open houden. VVD-voorman Nijhuis noemde in deze al de financiële reserve die Scoop heeft opgebouwd uit subsidiegelden.
Emeritus predikant Aafko de Vries bepleitte een dag eerder juist dat de gemeente zich dienstbaarder diende op te stellen voor de burgers, maar dat zit er kennelijk niet in bij de heersende partijen in de raad.
 

Fotoreportage (24 foto's)...

 
31-05-2013  

FVG maakt bijzonder diner De Klup mogelijk

 

ALMELO - Het landelijk Fonds Verstandelijk Gehandicapten maakt het mogelijk dat De Klup Twente in het nieuwe seizoen 2012 – 2013 twee nieuwe activiteiten kan opstarten. Daarnaast zorgt het fonds ervoor dat drie populaire activiteiten kunnen worden voortgezet. De twee nieuwe projecten zijn een Nationaal Integratie Diner (NID) en een eigen KlupBand.
Het Fonds Verstandelijk Gehandicapten is een landelijke fonds dat één keer per jaar bijdragen toekent aan activiteiten voor mensen met een beperking. De Klup Twente dient ook ieder jaar aanvragen in, waarvan er dit keer vijf gehonoreerd werden. Voor de vakantiereis in juni, de vakantiedagopvang voor kinderen uit het speciaal (basis) onderwijs in augustus en voor het weekendje weg in oktober, krijgt De Klup in totaal € 2700,00 van het fonds. Met dat geld kan ervoor gezorgd worden dat alle drie activiteiten betaalbaar blijven voor de (steeds smallere beurs van) mensen met een beperking.
Heel belangrijk is dat het Fonds VG met haar bijdragen ook vernieuwing van het aanbod mogelijk maakt. Er komt €500,00 voor het opzetten van een nieuwe KlupBand en een bijdrage van €1100,00 voor een Nationaal Integratie Diner op donderdag 11 oktober in het Meester Siebelinkhuis. Voor het diner worden 150 mensen met en zonder beperking uitgenodigd, vrijwilligers en hoogwaardigheidsbekleders, autochtonen en allochtonen. Een groep vrijwilligers kookt voor het hele gezelschap. Het Nationaal Integratie Diner is een landelijk initiatief van schoonmaakorganisatie Asito, dat daarmee in 2010 begon. Toen waren er verdeeld over heel Nederland zo’n 85 NID’s, vorig jaar waren dat er al meer dan 1200. De Klup Twente is door de bijdrage van het Fonds VG in staat om dit jaar een van de meest bijzondere edities van het NID te houden.

Archief
Terug naar vorige pagina