Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
03-05-2013  

SP´ers opgepakt voor nachtje Karelskamp

 

ALMELO – Overal in het land wordt het verzet tegen het voornemen van staatssecretaris Fred Teeven en minister Opstelten om 30 penitentiarie inrichtingen te sluiten heviger. Niet alleen de 3.700 bewaarders komen in het verzet maar ook de politie werkt mee aan protestacties. Zo werden vanmiddag bij het station de Almelose SP-raadsleden Frits Akse en Mineke Heitink en het SP-Statenlid Gezina van der Ven door de Almelose ‘Hermandad’ in de boeien geslagen. Partijgenoot en Tweede Kamerlid Nine Kooiman mocht zich door het ministerie van Justitie niet laten opsluiten maar was wel bij de actie aanwezig. Het lag in de bedoeling dat de SP’ers een nachtje cel tegemoet gingen, maar alleen Frits Akse wordt pas op zaterdagmorgen weer de poort uitgestuurd bij De Karelskamp. De dames kregen een ‘enkelbandje’ en zitten vanavond gewoon thuis voor de buis net zoals Teeven van plan is met duizenden delinquenten om zijn bezuiniging van 350 miljoen euro te kunnen invullen.
Burgemeesters van ‘getroffen’ steden met een P.I. inrichting klagen richting de pers en de Tweede Kamer ach en wee, maar er is nog geen burgemeester die Teeven en Opstelten tot ‘persona non grata’ heeft verklaart in de gemeente waar men de scepter zwaait.
Het echte keiharde verzet lijkt uit Noord Holland te komen. Gemeenten en provincie bundelen hun krachten en laten onderzoeken wat die bezuiniging van 350 miljoen euro op de begroting van justitie feitelijk kost. Gemeenten vrezen namelijk dat de politie-inzet groter wordt indien delinquenten men een enkelbandje hun ‘straf’ thuis moeten uitzitten. Ook zou daardoor meer inzet van Boa’s nodig zijn voor meer toezicht. Het herplaatsen van 3.700 bewaarders acht men in Noord Holland onmogelijk waardoor de bewaarders uiteindelijk in een uitkeringssituatie belanden. Gevreesd wordt dat al die kosten gewoon op het bordje van de betrokken gemeenten terecht komen en uiteindelijk meer gaat kosten dan met de bezuiniging wordt beoogd.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (8 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina